Mida veate autos kaasas selleks puhuks, kui auto teepeal otsad peaks andma? Varuratas, rattavõti, tungraud, veel midagi?
Esimesed tosin aastat oma autojuhistaazhist oli mul endal kaasas üsnagi aukartustäratav tööriistavaru... alles siis jõudis kohale, kui mõttetu on seda raskust kaasas vedada, kuna hooldatud ja üsna elektroonikavaba autoga ei saa eriti midagi juhtuda:). Seejärel hakkasin minimalistiks, isegi varuratta asemel on balloonike rattaparandusvahuga ja mingi pump, ühes autos tegelikult ka kautshukiribadega kummilappimise komplekt. Viimastel aastatel olen pannud igasse oma autosse siiski ka kruvikeeraja ja köie. Lisaks käib endaga kaasas alati Leatherman ning aku kiireks mahavõtmiseks võtmed võtmehoidja küljes (10 ja 13). Ja veel leidub autos radikalekkepeatamise vahend, liiter jahutusvedeliku kontsentraati, paar meetrit juhet ja indikaatorlamp (ühes autos selle asemel tester). Viimasel ajal olen ostnud osadesse autodesse ka mingi väikese ja odava hiina võtmetekomplekti, mis pole küll remondivahend, aga millega enamus asju õnnestub läbi häda siiski ära teha. Ekstreemsemate näidetena võiks tuua veel Subaru ja Volvo, milles on hammasrihma välp ammuilma üle läinud (Volvol juba pea kahekordselt) ja lisaks võtmekomplektile leidub autos ka varurihm - tegelikult arvestan sellega, et tõenäoliselt ei pea rihma teepeal siiski vahetama, kuna absoluutselt kõik mu elu varasemad rihmapurunemised on juhtunud koduõues külmalt käivitades (seda ka südasuvel külmkäivitusega) ja armastan selliseid loogilisi autosid, millel rihma purunemine mootorile viga ei tee ja ka rihma vahetus midagi keerulist või aeganõudvat ei ole. Kõik see nodi, milles siin jutt, on oma mahu poolest max 2-3L (pandud mõnda sellise mahuga plastikpurki või -pudelisse), nii et koos köie jm auto varustusega mahub alati lahedalt ära varuratta augu sisse. Ma pole selle peale varem eriti mõelnudki, lihtsalt võtnud autosse kaasa seda mida vajalikuks pean, aga täna hakkasin mõtlema, kuna tekkis vajadus üks võõras auto ajutiselt komplekteerida ootamatute olukordade vastu pika sõidu jaoks. Igasugune kriitika, ettepanekud või niisama mõttevälgatused antud teemal on teretulnud!
eesti siseselt sõites on mu pagasiruum absoluutselt tühi(ei tungrauda,tagavararatast ega mingeid võtmeid).euroopas sõites viskan pagassi tungraua,mõned võtmed,kompressori,rehviparandus nöörid koos kahe instrumendiga(vahtudega ei viitsi jännata)tebi,töökindad ja noa.alati võtan kaasa ka aknapesukeemiat ja head paberit(pika otsa peal on väga tüütud igatsorti putukad esiklaasil ja tuledel).
Kunagi hallil ajal olid pagasiruumis kõik vahendid mis iganes remondiks. (treipinki ei olnud) alates "besiinipumba nahkadest", kontaktidest, küünaldest kuni rooliotsade ja rattalaagriteni välja...
Tänapäeval on "igaks juhuks" kaasas lisaks varurattale, tungrauale ja pumbale veel "krokodillid" (juhuks kui peaks näiteks tuled põlema unustama), puksiirköis. Aeg-ajalt on lisaks ka mõni liiter akapesuvett.
Ülejäänu kaasavedamisel ei näe enam vajadust.. Kolvirõngaid ja kaanetihendit on siiski oluliselt mugavam vahetada koduses garaažis.
Eesti on piisavalt väike ning hiljemalt 3-4 tunniga jõuab alati keegi appi/järele tulla.
Irw, kunagi hallil ajal olid meil ka autod, millel oli võimalik teha mootori kapremont kabiinist väljumata:). Tegelikult näeb selliseid vene tehnikaimesid veel praegugi fanaatikute käes. Unustasin mainida enne, et talve tulekul viskan alati ka krokodillid autosse. Mitte, et neid omal kunagi vaja oleks läinud, aga hädalisi leidub siiski üsna palju ja vanakooli autoga julgeb ka voolu anda ega pea muretsema enda auto elekroonika pärast. Ma ei arvagi, et see paari lisakilo kaasasvedamine majanduslikult mõttekas oleks, aga igasuguste pisiasjadega saab siis ikkagi iseseisvalt hakkama, ja mis seal salata, lihtsam on ka teeääres mõne hädalise kapoti all natuke ise nokitseda kui teda selle pisiasja pärast nööri otsas kusagile remonti vedama hakata.
Anti Remontikule: kui lähed 50tkm tripile, siis pole vist mõtetki vedada kaasa lisaks mitmele mootoriõliportsule käimari ja sildade õlisid, jahutusvedelikku, pidurivedelikku, roolivõimuõli jms, kuna nende välbad saavad nagunii täis ja seda kõike saab lasta teha teepeal teeninduses. Saab lasta teha kõike, aga võõras kohas peab ka kaitsmerikke puhul ikkagi teeninduseni jõudma ja omades testrit jms pisiasju pääseks selle ajaga ka iseseisvalt päris kaugele, mis kulub muidu puksiiri ootamisele...
Lugesin ja muigasin Kärsa SOS komplektide üle.Parim oli: aku kiireks mahavõtmiseks võtmed võtmehoidja küljes (10 ja 13). Vanasti veel olid igasugused tööriistad ja varuosad kaasas vedamiseks vajalikud, aga tänapäeval? Kõige koomilisem on see, et enamus tänapäeva "autojuhtidest" ei oskagi teel olles mittemidagi tööriistadega peale hakatagi, rääkimata mingi vea tuvastamisest.Võimalik, et mõni üksik saab ise rehvivahetusega hakkama....kui sedagi. Ja ka autod ise on ikka suht elektroonikat täis, niiet polegi midagi teha. On olnud juhuseid kui isegi teise margi hüpersuperlukksepp-autoelektrik ei suuda kolmanda margiga mittemidagi peale hakata, kuna ei tunne lähemalt nö selle hingeelu.
Endal on autos pukseerimisköis ja varuratas - Eesti oludes täiesti piisav.
Just eile maal auto pagasiruumi koristasin veendusin, et seal on ikka liiga palju üleliigset kola, mida ei tarvitse koguaeg kaasas vedada, sest neid pole teepeal kunagi vajaläinud.
Mul seal selline papist kast. Nüüd tõstsin selle kasti maale kuuri alla
See sisaldas: Uued tagapidurite klotsid, kerevaha, sampoon, 2m jupp juhet,2 küündlavõtit, padrunvõtme komplekt, näpitsad, mingi aerosool bituumen,1 liitrine õli pudel, haamer, liivababer,pooltühi jahutusvedeliku kanister,mingi mögin metall purgis(vist grafiitmääre), plokisoojenduse juhe,genekarihm, 17/19 silmusvõti,nuga,tõkiskingad, ohukolmnurk. Lisaks vedeles veel kuppeltelk, mis sinna eelmisest suvest jäänud oli.
Viskasin kogu selle kraami sealt esialu kõik välja koos põhjamatika.
All varuratta juures vedeles lisaks tungrauale veel mutrivõtmeid, mis olid sinna, vist eelmisest omanikust jäänud.
Nüüd jätsin alles ainult varuratta, tungraua, padrunvõtmete komplekti, rattavõtme, õli pudeli, genekarihma, kolmnurga ja tõkikingad.
Külas lugupeetud arstionu sõitis oma uue punaseristi UAZiga (villis) ning järsku tegi mootor paar turtsu ning seiskus. Doktor ei osanud peale paari ebaõnnestunud käivituskatset midagi muud teha kui hääletades abi küsida!
Kogunes küllaldaselt tehnika taibuga mehi koos kõiksuguste töövahenditega (isegi "joptvajumatt ja kuvalda" oli kohal)! :D)
Saades küsimusele, "kas bensiini on?", "paagi võtsin alles täis" vastuse, oldi nõus kasvõi kap remont kohapeal ära tegama. Umbes tund pärast tulutut veaotsimist oskas üks uudishimulik mööda kõndiv poisiklutt küsida ühelt onult "mis nupp see on?" ja näitas käigukangi juures põrandal asuvat nuppu. Nupu otstarve oli väga lihtne: lülitada bensiini võtmine üle tühjalt paagilt täis paagile (kes ei tea, UAZ-il oli kaks küttepaaki)!
Sellega siis tolle UAZi kapremont piirduski! :D)
Pole tõesti vahest sellest tööriista rohkusest abi kui ei teata isegi mida kruttima peab!
Omal ainult rattavahetuseks vajalik, ohukolmnurk ja tänapäeval peaaegu asendamatu mobiiltelefon.
Kunagi sai ka sierras vanakooli kõva metallnurkadega kohvriga igast staffiga kaasas veetud kohver vedeleb siiani keldris,aga kui asjast siis praegu on kaasas asjad mis autole tehasest on kaasa pandud ehk karp kus on tungraud, rattavõti, pukseerimis konks ette, kruvikeeraja ja plastik julla mis käib ratta mutri auku et oleks velge mugavam paika saada, ohukolmnurk ja kohustuslikud tõkiskingad, tulekustuti ja autoapteek 2tk(tehases pandu ka) ja lisaks siis krokodillid ja köis. Ahjaa kindalaekas on kaitsmete komplekt, victorinox, väike taskulamp ja helkur.
vanaisa 92.a. bmw-s on lisaks killustiku kastile ka 2 kasti kõikvõimalikke võtmeid ja muid kiirremondivahendeid. suur labidas ka.
salongis leiab igast lappe, tikutoose, kindaid, žilette ja palju muud.
ühesõnaga vanaduses on mõte võimeline liikuma sellistesse äärmustesse kuhu terve mõistus kergelt ei küündi.
eelmine auto oli tal mosse niiet sealt see 'igaks olukorraks valmis' seisukoht tuligi vast...
milleks killustikku esmaabipakki? ise pole soovitav ju isegi vedelikku jauhutisse lisada, rääkimata siis veel killustiku toppimisest! Aga korgi võid pealt ära võtta küll ja kapoti lahti teha!
Hiljuti tarisin kaasas igasuguseid auto erinevaid mahlu, tööriistu, abivahendeid jne (u 20 kg), kuid loobusin sellest tränist - pole kunagi reaalselt vaja olnud. Nüüd on kaasas: tungraud (koos vajalike tööriistadega ratta vahetamiseks), varuratas ning rohkemat nagu ei meenugi, ülejäänud asjad lennutasin kuuri alla. Igatahes kütusekulu on vähenenud, kompu näitab 0,3 l / 100 km vähem, igati asjalik, kuigi see palju rahakotti ei mõjuta :-D
Ka ise kunagi mossega sõitnud ja kola vedanud. Mosse lihtsalt oli selline auto mis nõudis rohkem sekkumist. Mida uuemaks autod on läinud, seda vähem seda nasvärkki vaja läheb. Praegusel autol on kaasas rattavahetuskomplekt koos rattaga, natuke klaasipesuks, kruvikeeraja, paar lehtvõtit, krokotillid, puksiirköis ja käsihari. Lisaks veel koormakinnitusrihmad (2 tk). Salongis veel taskulamp, kingapuhastuspadi, riidehari, natuke majapidamispaberit ja niisked lapid käte puhastamiseks. Alles koristasin ka kindalaegast ja leidsin et võin enamuse koju jätta. Autosse jäi vaid plaate, karbike pirnidega, parkimiskell, manuaalid ja lällarid.
Korralikud kullinokad, + ja - kruvikeeraja, nr 10 ja 13 silmus/lehtvõti, ehitusmehe nuga, rattavahetuskomplekt, kummiheebel (näiteks äärekivisse sõidetud stange väänamiseks), macaiveri teip, paar lõdviku klambrit, miskit traati, puksiirnöör, taskulamp ja aspiriin.
Sõltuvalt automargist ja sõidupiirkonnast vbl veel paar võtit, flitrit.
Ega ma seda kola igapäevaselt kaasa vea, aga võtaks, kui pikem reis ees.
Kaasas ainult see, mis tehases pandi, ehk et rehviparanduskomplekt, ratta alt ära saamise vahendid ja kruvikeeraja. Hea meelega veaks kaasas väikest või tavamõõdus varuratast, ent see ei mahu kuhugi. Kindad peaks panema kaasa ja kätepuhastusrätid.
Vedelike kaasasvedamisel ei näe mõtet, auto hoiatab piisavalt ette, vajadusel saab lähimast bensukast. Autot eriti pikalt pukseerida ei lubata, seega tross üsna kasutu. Kaitsmed ei vea kaasas, sest ma ei pea seda kulumaterjaliks. Korras elektri puhul ei põle kaitse iseenesest läbi ja kui põleb, siis peaks alustuseks leidma vea üles. Akuvõtmed -- ma arvan, et häda korral on auto enne juba 2x maha põlenud, kui ma aku välja kaevan. Tagavarapirne ka ei vea kaasas, sest suuremat osa neist ei ole võimalik teeserval vahetada.
Loodame parimat :)
Kaasas on varuratas, tungraud, tõkiskingad, ehitajanuga, krokodillid ja võtmekomplekt. Lisaks etableerisin pagasiruumi ühe koti, mille sees hoian töökindaid, villast mütsi, rihmadega pealampi (väga praktiline, parem kui taskulamp, kuna viibin sageli väljas), Victorinoxi, 0,5 l Laua viina, aspiriinitablette, pakki mängukaarte, täringumängu komplekti ja pastakat.
Kaasas kohustuslik komplekt: 2kg tulekustuti, tõkiskingad, ohukolmnurk
Lisaks: tööriistakast, odavate hiina võtmetega, tester, 2 head kruvikeerajat, kaitsmed
Aknaklaasi vedelik, käärid, kaks nuga, tilluke käsilabidas, villane alustekk, kaks kokkupandavat tooli.
Puudused/pole jõudnud see suvi: väike korrektne kirves, spinning + landikarp, teleskoopõng.
Lisaks pardatsokis/panipaikades: kõiksugused kaardid, Led taskulamp, tikud/välgumihklid, cd-plaadid, hambaorgid, mentidele puhumise torud, parklakell, ca 80 eegu eest parkimiskopikaid, autohooldus/remondiarved, varuosade poodide visiitkaardid, vist mõned kommid.
Kõik korralikult panipaikadesse ära pandud, loogiliselt. Suuri remonti pole pidanud tegema õnneks.
Mul autos kaasas tungraud, veljevõti, varuratas, puksiirköis, autopesuhari, väike rull teipi, taskunuga, väike võtmete komplekt (Hiina väike padrunvõtmete komplekt, paar lehtvõtit ja üks ristpea ja üks tavaline kruvikeeraja), Eesti kaart, parkimiskell, esmaabikarp, toos tikke.
Talvel viskan pagassi veel krokodillid ja väikese labida.
Mul masinas tehase poolt pandud rata parandamise komplekt (varuratast pole, kuid koht on, kui tulevikus lööks pähe).
Enda pool pandud pagasiruumi organiseerija, 1 L mootorõli igaks juhuks, siis veel klaasipesuvedelik, puksiirkis, õhukompressor, noh ja veel nipet-näpet, mõned võtmed (Leatherman ja taskulamp on kogu aeg kaasas, ja pikemal sõidul l on normaalsuuruses lamp ka kaasas), päikesekate seestpoolt esiaknale..
Kus sa elad või sõidad, et bentsu vaja kaasas tassida? Ja mida teed liitri õliga- kas mootor sööb õli?
Mina soovitaks sul veel suusad, telk, väike puiduküttel ahi, labidas, kirka, mootorsaag ja kirst pagassi visata. Iial ei tea millal vaja läheb.
Neid suvel katuseraamile pandud suuskade ja taarakastiga "originaalitsejaid" on niigi kõik kohad täis. Kui vaja, siis laenad;) Õli ega bensiini küll kaasas ei vea, aga olen mõelnud sellele iga kord, kui näen mõnda "võrrimeest" tankla suunas oma ratsuga jalutamas.
Teemasse: mul on lisandunud nüüdseks kõikidesse autodesse kirves, aga seda üsna nõmedal põhjusel - inimesed sõidavad metsloomale otsa ja jätavad ta siis sinna tee peale piineldes surema. Ei ole minul sellist südant ega lastetuba kusagilt võtta, mis lubaks sealt peatumata ja midagi ette võtmata mööda sõita. On mõned tegelased ka kaasa võetud ja elule turgutatud, kuid "kirvetööd" tuleb teha kahjuks sagedamini...
Teise olulise lisana, mida varem autos kaasas kanda vajalikuks ei pidanud, on nüüd OBD2 ühendamise võimalus (mõnes autos juhtmega, mõnes sinihambaga ühendamiseks). Isegi nende autode puhul, kus aju ennast odava iinlaste jublakaga ühendada ei suuda, on võimalik anda ajule siiski mitmeid korraldusi, mis lubavad mootoril taas käivituda (kasvõi avariirezhiimis) ja edasi sõita. Kasutanud elus kokku ehk umbes 40-50 korda ja loomulikult mitte kõigil kordadel edukalt, aga iseenesest lihtne vidin, mis võib päästa kellegi jaoks päeva. On päästnud ka enda oma, sest ega moodsa auto tobedatele anduririketele muul viisil jälile eriti ei saagi ning päevasel ajal saab mõnegi lihtsa probleemi yandexi/automaailma/forsi vms letipoe abil lahendatud tänu obr-skännerile kiiremini, kui et hakata otsima ametlikke remondivõimalusi, tellima autoabi/puksiiri vms.
Libisemisvastased lauad.
13 meetrit 60 tonni vastu pidav kapronköis
5 tonnised aasrihmad
Eri mõõdus seeklid
600A krokod
Rehviparandusnöörid
Pisike kompressor
Kirves
Kaks suurt nuga, 1 väike nuga
Miniatuurne padrunikomplekt tellitava võtmega
Gaasijootekolb
Madrats
Lambanahad x4
3 magamiskotti eritemperatuuride jaoks kuni -40
Kalastusvarustus
2 telkmantlit
2 termokilest kotti ja 2 termokilet
3 matkatooli
Lahti käiv laud
Kolmjalg
Riputatavad grillrestid
Lõkkealus koos teflonmattidega, et maapinda ei kõrvetaks üleval olev lõke.
Kott puid
Tormitikud
60 liitrine seljakott, mille sisu on:
1 matkatool
Trangia gaasipõleti ja piiritusepõletiga
BIC tulemasin
Magneesiumpulk
Thermacell 7/16" UNEF keermega sääsetõrje
2x 110g 7/16" UNEF gaasiballooni
Gaasivalgusti
Puugaasiahi juhuks kui gaas peaks otsa saama, potid jne on Trangia küljest.
3 päeva t-särgid, pesu ja sokid
medtasku tampoonide, sidemete, asepti, burnshieldiga jne
Piisavalt veel ruumi, et vajalikku autost seljakotti laduda.
Kindlasti on midagi veel aga see tuleb meelde siis, kui keegi keset metsa küsib, et kas kellelgi on sellist asja kaasas?
Deus, lähtume nüüd ikka hädavajalikest asjadest ainult - sinu listis toodud "lahti käiv laud" on päris kindlasti üleliigne :-)
PS Mul on lisaks auto originaalvarustusele (tungraud, kompressor, rehviparanduskomplekt) alati MNT poolt nõutud tulekustuti, 1 korralik nuga (Kärsa pool juba välja toodud põhjusel) ja tel. laadija.
Seenelkäimise autos on tehasest varuratas ja kompressorit pole, aga pikemale tripile (>500km) olen teisest autost laenanud, statsionaarseks lisaks on (käsi)kettsaag, väike kirves ja pukseerimisköis.
Mu kõige viimasena soetatud auto on tootja otsustanud komplekteerida tungraua asemel telefoni numbriga :-)
EDIT: Taskulambi unustasin - igas autos 1tk :-)
Eks ma panin täisnimekirja, mis seal on. Reaalsuses saab hakkama ka ühe poti, tulemasina ja magamiskoti ja noaga, mis nii kui nii taskus kogu aeg olemas. Lihtsalt ma käingi nädalavahetuseti kuskil võpsikus kajakalaulust puhkamas, siis olgu kaasas hädavajalik ja lisaks ka veel mugavusvarustus ja lisaks ka midagi, millega ennast kuskilt liiva/mudaaugust välja saada... Bluetooth kõlar selle alla aga ei käi!
Ka mul on mõne auto "stardipaketis" Trangia pliit, õnged, spinning, landikomplektid, fileerimisnuga, maitseainekarbid jne, aga see on hoopis teine teema. Kusjuures vägagi huvitav teema, mida võiks jätkata kusagil mujal, näiteks siin: https://www.auto24.ee/foorum/foorum.php?tid=51137
Aga kompressori osas, mida vedasin varasemalt kaasas, olen leidnud mugavama kompromissi. Linnalähisõitudel seda kaasas ei vea (selleks on rehviparandusvaht või tellin kellegi kodunt varurattaga järgi, kui kunagi peaks tõesti vajadus tekkima), kuid vähegi kaugemale minnes (kasvõi nt Pärnusse kliendi juurde sõites) võtan kaasa tillukese Makita akukompressori koos täis laetud akuga. Sellega on lihtsalt nii mugav toimetada ja sellega saab täiesti hakkama ka reisile minnes. Julgen soovitada ja just seda versiooni (kõik vajalikud otsikud on alati kaasas): https://www.ehituskaup24.ee/ee/akukompressor-makita-dmp180z-
18v-lxt-ilma-aku-ja-laadijata.html
Nonii, mõned mehed said nüüd 110 prossa kõvatada ja keskeakriisi demonstreerida. Ja saime teada, et eestis on kohti, kuhu vaid traktoriga ligi pääseb. Kõvemad mehed aga käivad seal, kuhu vaid helikopteriga pääseb.
30'tes olemine on natukene liiga vara keskea kriisi jaoks. Demoda pole ka midagi siin, see on täitsa tavaline varustus, mis on juba üle 5 aasta käigus olnud. Lihtsalt enne seda oli telk, nüüd mugavaks jäänud ja magame kaasaga autos.
Helikopteriga meie metsadesse on üsna raske pääseda, see jäägu ikka merepäästele. Kas nüüd purjetajad just kõvemad mehed on, siinkohal võiks sõna võtta mehed, kes on vähemalt ühegi regatti enda elus läbi sõitnud ;)
Olen isilklikult ka igasugu manti kaasas vedanud ja siiani vean. suur kohver on pagassis kus on muuhulgas ka tosoolivollad. eks ta paras foobia ole et ökki juhtub ja minetea mis vaja läheb eks. tehelikulton olnud vaja elus ühe korra ainlt vist tagavararatast näideks. mingi mäkaiveriteip oleks kindlasti hea asi mida kaasas hoida ja tilk õli ja jahutusvedulikku. samas ma arvan et tervet mootorit ple mõtet pagassis vedada kaasas, seda naguni ära ei vaheta mõistliku ajakuluga teepeal. rehviussikomplekt ka kindlasti mõistlik kaasas veduda ja ei võta palju ruumi ka. eks oleneb mida ja kui palju keegi viitsib kaasas vedada endal. mõnel on ju pohlad ja veab aint puksiiri nr healjuhul rahakotis kaasas. samas mõni lihtsam abimees võiks siiski kaasas olla aga üle ei maksa ka pingutada sellega.
Mobla on kaasas. Sealt leiab tasuta autoabi numbri. Pole veel vaja läinud. Kui mälu ei peta, siis mingi pakike on pakiruumi põhja all, ostmisest saadik. Mul auto vaid paar aastat vana - pole veel mahti olnud vaadata, mida ta sisaldab.
Aga tüüpiline eestlane kannab loomulikult teist autot varuosadena kaasas. Nagu ta raha arvele kogub, ise elab vaesuses, sest võib-olla tulevad rasked ajad. Lõpuks pärijad löövad selle raha läbi.
Kõik oleneb ju tegelt, kuidas ja kuskohas sa ja mida sa kasutad. Keset männiku liivavälja ei tule sulle ükski puksiir järgi, mis siis, et Tallinnast kõigest 7km ainult väljas. Kui ikkagi peateelt maha keerad, siis hakkab asju juhtuma ja ainukesed asjad, mida ma enda nimekirjast veel kasutanud pole, on tegelt tagavararatas, sest oksaga läbistatud rehvi sai kautšukinööriga ära paigatud koha peal ja uuesti õhku täis lastud ja seesama oksapõleti, sest gaas pole siiani veel otsa saanud. Ülejäänd kõik on kasutust leidnud ja pidanud ka tampoonivarusid uuendama, küll mõnel piigal kuskil laagris tuleb nädal varem jama selga, küll keegi lõikab veekogu põhja visatud pudelikildudega jalatalla nii ribadeks, et vaja õmblema viia kuid enne seda on vaja kokku lappida kiirkorras, et elaks vähemalt senikaua kuniks saab kiirabi autoni välja viia inimese. Kui nüüd vaadata, siis tegelikult on mul täitsa savi, kui auto ära sureb kuskil, ei kanna teist autot endaga kaasas, varustus on pigem nii ette nähtud, et vahet pole, mis aastaajal, ükskõik, kus kohas seisma jääd, siis võid seal vabalt kuni 5 päeva passida kahe inimesega ja oodata kuni pärisabi järgi tuleb.
Ei üritagi siin kellelegi oma elustiili peale suruda, sest Kärsa teemaalagatus oli minimalistlik varustus, mida võib vaja minna. Kui kaskoga kindlustatud massin ja kruusateelt maha ei keeragi ennast iialgi, siis polegi millestki rääkida kui ainult ajakaost, mis mõne inimese jaoks on ühtlasi ka raha kadu. Kui kaskot pole, siis peab hea rahakott olema ja kui seda pole ehk oled miski vaene inimene nagu, mina, kes ei jaksa endale spetstransat järgi tellida ja pärast veel remondiarvet ka taguda, siis pead ikkagi ise natukene tehnikamees olema ja keset teed hakkama saama, et saaks lähima remonditöökohani sõita. Ja raha ka pole, et uut masinat lõhkumiseks osta, peab vanaga hakkama saama. Vaese inimese jutt, mis teha.
Mu teemaalgatus polnud mitte minimalistlik, vaid suunatud sellele, mida on vaja auto jaoks kaasas vedada. Enda jaoks kaasas vedamine on pigem juba hobiküsimus. Ma ise alustasin "autojuhikarjääri" üsna kitsastes oludes, nii et vänt käivitamiseks polnud kah mitte pagasnikus (kolmes esimeses autos), vaid juhiistme kõrval ja ka igapäevaselt kasutuses, kuna ajad olid lihtsalt sellised, et parema aku jaoks mitte et poleks olnud raha, vaid polnud lihtsalt saada (leti alt oli kõike saada, sellega pidi lihtsalt "liiga palju tegelema", määrima mitmeid inimesi jne). Ja mitte ainult minul, vaid ka teistel oli autos auto pärast kaasas ikka päris mitukümmend kilo tänapäeva mõistes suht mõttetut kola, aga kõike läks ka vaja aegajalt. Peaaegu kõike. Kõige sagedamini küll tungrauda, heebleid, kääre ja kummiliimi. Sai rubla aeg läbi ja kõik muutus, aga omal on tutvusringkonnas siiani vähemalt kümmekond inimest, kelle auto pagassist leiab "kõik vajaliku". St mitte lihtsalt tagavara plokikaane tihendi, vaid ka kõik tööriistad, anumad jne et see tee ääres ära vahetada:)
Deusi teema pikast listist tooks välja ühe huvitava toote, mis seal kõige esimene: libisemise vastased lauad. Tegu sellise asjaga, mille hinnad/kvaliteet/eesmärk kõigub seinast seina ja mida tahaks omalegi, aga õigel hetkel olen head pakkumised suutnud siiani maha magada ja nii hädasti kah vaja pole, et valesid või "valel hetkel" (st Eestis ikka erakordselt krõbeda) turuhinnaga ostma hakata. Hakkaks hoidma neid igapäevaselt kaubikuks (fking esivedu) ja vajadusel võtaks kaasa ATV või traktoriga metsas käies. Ja siis need erandjuhud, mille pärast minu silmis üldse ostmis väärivad, et poolikuveolisega kaatrit veekogu äärde saada, haagissuvilaga tatise ilmaga festivalidele jms "igaks juhuks" olukorrad. Pean silmas sarnaseid, aga oluliselt machomaid ja paremat pidamist pakkuvaid, kui need siin (hetkel Eesti lehtedelt ei leidnudki). https://www.offroader.ee/toode/tracks-10t-plastikust-plaadid
-m/
Deus, palun kopeeri oma list siia teemasse: https://www.auto24.ee/foorum/foorum.php?tid=51137
Seal hulgas on igasugust huvitavat pudi, mis huvitavad vast teisigi. Mul endal on siiani nt kaasaskantava "autoköögi" osas veel see lõplik ja optimaalseim lahendus leidmata.
Siin varasemalt mainitud: korralik otsmikulamp/taskulamp ja mobiil. Elu on näidanud, et igapäevaselt suure massi kaasas kandmine ei anna midagi. Eriti veel "moodsama" aja autodel, kus tihti ei oska ise midagi teha ja miski hiina "diagnostika" võib aind kindlaks teha, mis masinasse ta on ühendatud.
Sõidan põhja vahet ja juba palju aastaid, polaarjoone taha. Autos on ka korralik nuga ja tekk/padi, sest päevad pole vennad, vahest on see ots 2 peatust, teine kord venib nagu tatt ja tahaks korra magama keerata. Ja alati ka mõned veepudelid + mõni võiku kodust kaasa haaratud.
On juhtunud igasugu asju teel, aga pigem kõik sellised asjad, et oma oskustega ei tee midagi, st tervet autot kaasas ei kanna. Nt Allroadil läks üks esipadi, lihtsalt-psssss ja valmis. Ja mitte midagi pole teha, või Insignia kardaanipukk -36 juures, laager kutu ja kinni ja kõik, või Volvol mõlemad turbod, õli sisse ja tagant välja....
Mul võib ju olla kogu tööriistamarket kaasas, aga sellest pole kasu ja seepärast olen ka loobunud igasugu asjade kaasas kandmisest.
Kui saabub talv ja aeg hobiga tegeleda, siis küll tööriistakast ja padrunikpl jne autos alati olemas, kui endal pole vaja, siis mõnel sõbral alati.
Deusi mainitud asjad on pigem elustiili "esmaabipakk", mitte autole reisil vajalik.
Need offroader.ee pakutavad on täitsa normid, nendega kannatab isegi kuni 1600 kilo autole silda teha üle kraavi nii, et puruks ei murra neid, kasutasin viimati ühe škoda päästmiseks, kes oli suutnud endale kännu sõita mootori ja tulemüüri vahele ja kui oleks hakanud käiga sikutama, oleks kas mootor maha jäänud sinna, või põhjaalune puhtaks sikutatud kõikidest lisadest. Nendega saigi ehitatud paari metsast leitud puidutüki kaasabil tehtud sild, nii kui rehvi peale haakis, sai ennast nii kõrgele sõita, et edasi sai mööda puitu edasi veereda. Lihtsalt puidu peale suvekas lihtsalt ei haakinud. Ütleks, et need on siiani kõige vajalikumad asjad olnud koos rehviparandusnööride ja kompressoriga auto jaoks ja peale nende soetamist pole kellegi välja sikutamiseks enam köit vaja olnud. Gorilla teipi on ühe korra vaja läinud auto juures. Leatherman'i odav kloon on ka abiks olnud paar korda.
Sull12 puhul ma võtaks ikka mingi korraliku kandilise suleka ka ligi autosse. Suvel saad tekina kasutada, talvel ei külmu ära, kui sellised sõidud kogu aeg olemas ja risk tee peale jääda.
Miinimumvarustusena enda ellu jäämiseks ütlen, et magamiskott ja oksapõleti, mille ümbrist saad kasutada vee keetmiseks ja kolm pakki kaerahelbeputru kindlalaekas. Tuld saad teha kapoti all aku pealt, kui väga häste tahta aga BIC tulemasin kuluks ka ära.
Patja pole vaja, selle saab teha vabalt tagist või mis iganes riideesemest.
on täitsa arusaadav,et mida rohkem rämpsu autos seda kõvem mees! nagu rändaks aastateks planeedile marss,kus puudub igasugune tsivilatsioon.naistele meeldib tavaliselt kuhugi üheks ööks ööbima jäädes 10 suurt kohvrit ja muud kompsu kaasa tarida
63amg, selle vastu aitab see, kui lased tal oma kompsud ise tassida ja keeldud enda kätte külge panemast, tassid aind enda varustuse toast autosse. Peale paari-kolme korda hakkab kogus kahanema hädavajaliku peale.
"Miinimumvarustusena enda ellu jäämiseks ütlen, et magamiskott ja oksapõleti..."
ma mõistaks, kui seda kirjutaks inimene, kes sätib ennast tundrasse, kamtšatkale, polaarjoone taha jäämäele või džunglisse, aga siin eestimaal on see täiega overkill.
Ta ju sõitiski polaarjoone taha... Lugemisoskus jälle ära kadunud või mida paganat? Pealegi ei tule sulle endale see ka kahjuks, kui kuskil metsateel ootamatu lomp sind ära lukustab ja pead üle öö ootama, kuniks mõni sõber järgi jõuab. Praegu mulle hakkab tunduma nagu poleks keegi iialgi asflati pealt maha keeranud ja jõudnud kuhugi kohta, kus pole mobiili levi olemaski ja vaja jalutada pikk maa maha, et jõuda kuhugi, kus siis tühjaks saanud moblaga üritada miski sõber järgi kutsuda. Ma ei tea, vb ma olen lihtsalt nii õnnetu inimene siis või otsingi eriti kehvasid olukordi, et kogu aeg nii hambuni relvastatud olen.
Mulle meenus mingi foorum kindalaeka jahutuse vajalikkusest. Keegi kommenteeria targutas, et milleks sulle jahutatud joogid autos kui maanteel on iga paarikümne km tagant bensukas. Toon näite- Väimela- Tõrva ots on 100 km. Selle maa peale pole mitte ühtegi bensukat ega vist isegi mingit poodi, mis oleks ööpäev läbi või nädalavahetusel lahti. Niiet kui juhuslikult hakkab sul paha ja vajad jahedat jooki... Keerad 40 km kõrvale Valka?
Tahtsin jõuda sinna, et mingid esmavajadused võiksid autos küll olla. Mul sõiduautos on alati samune esmaabipakk, tekk, padi, varu riided, vesi, tühi kanister, õlipudel 5w-30, veotross vms. Tegemist on küll uue autoga kuid kellelgi teisel võib neid vaja minna.,
Tõesti huvitavad seiklused teil. Ma olen kohe varsti 40 aastat sõitnud, pea kogu Eestimaa läbi, käidud Leedus, Taanis, Norras. Autos olevat köit ja krokodille on vaja läinud vaid teiste aitamiseks talvel ja paha pole kunagi hakanud kuigi ühelgi autol pole varajademalt seda külmkappi olnud ( ainult viimasel on). Muide toatemperatuuril vesi pidigi tervisele parem olema kui külm.
Ja kui midagi juhtub on üle Euroopaline autoabi.
Tõesti, sellisesse mülkasse ma 99% juhul ei roni ka kuhu autoabi järgi ei saa tulla ei saa. Autol pole ka nelikvedu, et sinna ronida:)
ma küll kirjutasin polaarjoone tagusest jäämäest ehk siis planeeritud matkast väljapoole tsivilisatsiooni, aga kui puudub lugemisoskus, siis pole midagi parata...
ja jahutusega kindalaegas? millise haigushoo puhul on vaja just jahedat vedelikku, kasvõi külma alma piima ja millise kiirusega see jahutusega kindalaegas selle vedelikupaki ära jahutab peale selle, kui auto on seisnud pool päeva päikese käes ja salong koos kindalaekaga kuumenenud ca 40-50 kraadini? kas väimela tõrva vahel jahtub ära?
lisaks mahutab see jahutusega kindalaegas heal juhul 1,5 liitrise pudeli ja muu kola tuleb sealt siis välja visata. kunagi üheksakümnendatel oli ka minul pagassis väike kohver mutrivõtmetega, puksiirköis, rattapump, krokud jms kraam ning ennevanasti isegi rehvivahetuse heeblid, nüüd aga on istme all väike kompressor, balloon rehvivahuga ja mõned lähi-kaugtule pirnid, et pilt ikka ees püsiks kui pimedamad ajad. naise autol läksid müstilisel kombel mõlemad H4 pirnide lähid korraga läbi ja suht piinlik oleks olud pimedal ajal kaugetega pikka otsa sõita. õnneks oli suvi ja olin ka tema autosse ettenägelikult tagavarapirnid pannud.
et aga mõlemal autol üle-euroopaline tasuta abi, siis suurt ei põe ootamatuste pärast ja mülgastesse asja ei ole.
ühesõnaga ma ei eita matkainimeste varustatust ja ettenägelikkust ning elukogemusi, aga ei saa aru neist, kes pagassi igaks juhuks miskit kola täis topivad. selline igaks juhuks elustiil on suht veider, kuid eks inimesed olegi erinevad.
# naise autol läksid müstilisel kombel mõlemad H4 pirnide lähid korraga läbi ja
# suht piinlik oleks olud pimedal ajal kaugetega pikka otsa sõita.
Tänapäevaste "eilsete" autode probleem. Tõsi, just samade kogemuste tõttu on ka minul Dacias varupirnid kaasas (esimesel korral veel ei olnud ja sõitsingi parkide-udukate-ohukatega mööda maanteed koju). Aga varupirne pole mitte üheski teises autos, sest terve elu jooksul pole veel kordagi ühelgi teisel mõlemad pirnid korraga läbi põlenud. Aga nagu foorumistki lugeda võib, juhtub seda ka teistel vahetult LEDieelse ajastu autodel üllatavalt palju.
# kuid kellelgi teisel võib neid vaja minna
Kergitan kaabut suhtumise eest! Eks paljudest kommentaaridest kõlab hästi inimeste suhtumine, et üks näeb vaid iseennast maailma kuningana, aga teine rõõmustab siiralt selle üle, kui saab päästa ära kellegi võhivõõra inimese/pere päeva.
Kindalaeka jahutus on siiski väga tänuväärne lisa. Kellel pole olnud, ei saagi seda mõista. Pigem küll mugavus, mitte inimese põhivajadus, aga igati oma hinda väärt mugavus. Minu peamistel "kilomeetrineelajatel" seda pole ja termos või suurem termotass täidab seda eesmärki kah kuidagi. Vähemalt selliste väikeste 100km otsade puhul.
ma istun siin eestimaal päris mitu korda kuus üle nelja tunni järjest rooli taga ja pole veel olnud vajadust selle laeka järgi, kuigi ta on olemas. vedelevad seal muud pudinad ning pudel veega asub istme kõrval. mitte et ma kogu aeg vett tarbiks, aga kui vahel mingis meeltesegaduses krõpsupaki ostan, siis lõpuks hea see kraam alla loputada mõne lonksuga. seega ei oska selle laeka tänuväärsust mõista. näiteks külma õlut saan vajadusel kasvõi sihtkohast.
ja mis puutub asjade kaasavedamisse teiste aitamiseks, siis sellise mõtteviisiga võib sinna pagassi absoluutselt kõike toppida ja isegi järelkäru saab täis panna. kasvõi mõne rekarehvi. aitan inimesi kui selleks vajadus, aga mitte selle eesmärgiga, et siiralt rõõmustada ja veisspuuki sissekanne teha, vaid see on minu jaoks lihtne inimlik tegevus- kui keegi on hädas ja ise hakkama ei saa, siis aitamine on loomulik, aga muidugi teatud piirini, sest mootorit ma tee peal vahetama ei hakka ega viitsi teda ka 100km kaugusele koju pukseerida kui ise teises suunas liigun. eraldi teema muidugi sõprade-sugulastega.
mis pirnidesse puutub, siis ei saa küll aru mismoodi siia leedieelsed autod puutuvad? auto ei ole leedieelne, vaid 2018a ja tavalised halogeenidega esituled. et ma iga päev tema tulesid ei vahi ja sees on nn nightbreaker tüüpi pirnid, mis kord aastas nagunii otsad annavad kuigi päeval laseb päevatuledega ringi, siis võis ka üks pirn varem läbi minna ning pärast teine. lihtsalt ühel päeval ta teatas, et tuled miskipärast ei põle.
Siin tuleb käiku juba kasvatus ja kus kohas see kasvatus on tekkinud. Lisaks tuleb kasuks ka sõna "ei" ütlemine aga kui mul kiiret pole, siis pole probleemi sind ka 100 km teises suunas transada, maksain ainult oma karmavõlga sellega. Tagavarapirnid unustasin ära. Hetkel on mittelegaalsed LED'd küll sees aga enne seda oli kogu aeg tagavarapirnid istme all olemas, sest nightbreakeritele peale poolt aastat sõitmist enam löökaukudest 90'ga läbi sõitmine ei meeldinud.
Mõelge palju te kütusekulu suureneb kui autos pidevalt 50-100kg lisavarustust.
Mida veate ühes 20a ja vajadus ehk mõned korrad.
Saastame loodust ,pärast meid juhtugu mis tahes.
Jah õigus,et häda ajalik võiks ühes olla aga tasub see häda ajalik vahel kriitilise pilguga üle kaeda.
Et siis tüsedamaid hääletajaid peale ei võta, kütusekulu läheb liiga suureks? Kaasa peab ka iga hommiku kaalu peal käima, kaasaarvatud ise, et jumala eest kütusekulule ei mõjuks?
See hetk, kui ma mõtlesin, et veel jaburamaid vabandusi ei saa tulla, et tühja pagassi omada...
Vot see on õige suhtumine- metsa see kütusekulu, olulisem on kola kaasas tassida, sest iial ei tea, millal midagi sealt pagassist vaja läheb. Nagu ma juba mainisin, siis võib ka käru järgi panna ning sinnagi üht-teist ladustada ja ikka tasub hommikul maanteele suunduda, sest äkki on seal keegi, kes tahab 100km vastassuunas pukseerimist. Targemat mul päeva jooksul nagunii teha ei ole. Aga miks siis mitte autoabi firma registreerida? Karmavõlg asendub hoobilt positiivse ülejäägiga kui teenuse eest raha ka ei võta. Aga kuskil on mingi 4x4 seltskond, kes kännu otsa sõitjaid igast tihnikust nõus välja tirima, muidugi tasu eest.
Aga miks ikkagi on kasutusel vanasõna, et ükski heategu ei jää karistamata?
Bussile annab maanteesõidul tonnine koorem juurde veel suht olematu kütusekululisa. Poolteist tonni+ on juba märgatav. Ja siin räägitakse mingist 50-100 kilost, mille reaalne kaal üle kaaludes on parimal juhul vaid lapse kaal. Jälle see teoreetikute paralleeluniversum, millega end mitte kuidagi suhestada ei oska...
Sõltub autost- kui mõni suurem mootor peab igapäevaselt 2+ tonnist keret edasi vedama, siis 100kg pole tõesti näitaja, aga kaks korda kergema ja väiksema mootoriga auto puhul hakkab iga kilo lugema. Siin meie universumis on siiski palju muutujaid, mida matemaatilise tehte algandmetesse panna. Sinu universum käitub teadaolevalt hoopis teistel printsiipidel.
kaal kaaluks,aga mulle absoluutselt ei meeldi,kui auto on mingit träni täis! mõnel on pagass triiki igasugust nn. vajaliku rämpsu täis.auto peab olema puhas,sealhulgas ka pagass
Nonii, pilt selge. Auto pole ladu. Ma arvan kah...Iga paari km tagant on pood ja tankla. Saab koha peal osta uue kohvri. Või vett. Naist ka ei pea kaasa vedama , igalpool on neid jalaga segada. mingit köit veel pagassis vedada? Tanklates ju igalpool müügil neid... Kaalu kokkuhoid on missugune!
Näed teeservas hädalist, kel mõni km enne tanklat sai bens otsa- peatud korraks ja mainid midagi üleeuroopalisest autoabist ning jätkad sõitu. Elu nigu lill.
Hakkas tegelt täitsa huvitama, et kui palju tuleb nende juhtide läbisõit aastas, kes pidevalt aitavad teisi, küll on vaja köit, et kedagi vedada, siis obd seadet, et kellegi auto liikuma saada, siis kanistrit kütusega kaasas kanda, et aidata hädaline 2km kaugusele tanklasse, Võtmekohver, et vahetada purunenud kolb hädalisel jnejnejne...
Ma ise sõidan hädised 50000+ km aastas, no ma ei leia neid hädalisi, kelle jaoks ma pean autos MINU jaoks hädavajalikku kola kaasas kandma. Kas te peatute iga taskus seisva auto juures, et tere, kas vajate abi autoga? EI? Aind tegite suitsupausi? Ok. JA järgmine bussitasku 300m pärast. Tere! Kas vajate abi? Võin teid tanklasse oma pagassis igaks juhuks kaasas oleva köiega ära vedada. AA, teil lihtsalt seljasirutuspaus? Ok, otsin edasi....
Kas keegi neist siin headest samariitlastest seletaks palun lahti, kuidas te leiate neid hädalisi kogu aeg, kelle pärast on vaja töökoda kaasas kanda?
Nõustun, ma ise "ei taha näha" asju pagassis. See lihtsalt häirib. Sellepärast peavadki mahtuma kõik asjad ära kas põranda alla varuratta auku, küljetaskutusse, istme all olevasse kotti, bussis pea kohale hoidikusse jne. Mõnes üksikus autos olen teinud teleskoopvarrega spinningule erandi, kuna rull ise on suur ja see ei pruugi alati mahtuda "nähtamatutesse kohtadesse" - ei ole keeruline tõmmata kummipaeltega külgseina või lae vastu. Aga ka lähisugulaste hulgas on piisavalt neid, kellel ongi auto "triiki täis" erakordselt "vajalikku" kraami. Minu jaoks arusaamatu, aga las olla, pole ju minu asigi, miks või mida keegi teine oma autos kaasas veab.
# Hakkas tegelt täitsa huvitama, et kui palju tuleb nende juhtide läbisõit aastas, kes
# pidevalt aitavad teisi, küll on vaja köit, et kedagi vedada, siis obd seadet, et... jne.
Küsimus on asjalik, aga edasi läheb... imelikuks. Esmalt vastus, et kuna autosid on palju ja abikaasa sõite nende autode vahel eristada oleks mõeldamatu, siis kahepeale kokku tuleb midagi sinna 100tkm kanti. Pole palju, aga ka mitte väga vähe. Reaalne vahe tuleb aga sisse sellest, et kui liikuda mööda põhitrasse päevasel ajal, võibki see tunduda pseudoprobleemina. Mina sõidan peaaegu pooled sõidud öisel/pimedal ajal, linna eriti asja pole, põhitrasse mööda kulgemine on vaid väike osa sõitudest. Sellistes tingimustes on neid abivajajaid vähemalt kümmekond tükki igal aastal. Kui panna sinna juurde oma surma ootavad fataalselt vigastatud neljajalgsed, siis vähemalt teist samapalju veel lisaks. Sellepärast kirjutasingi, et mul pole ei südant ega sellist lastetuba kusagilt võtta, mis võimaldaks pigistada silma kinni ja ignoreerida nähtut, mida kõik enne mind mööda sõitnud suutsid ignoreerida. Aitamise eest raha ei võta. Las karma pärast otsustab, kellel oli õigus.
Kes autoga sageli looduses käivad, neil on tõenäoliselt end vabatahtlikult üles andnud 4x4.ee abistajate list ka välja prindituna autos (leviprobleemid!). Kes sellistesse olukordadesse ei satu... milleks mingi tühi möla siin teemas üldse, kui autoabi (auto probleemidega iseseisvalt hakkama saamine) üldse ei huvitagi?
# Ohh, anna andeks, et ka teised peale sinu sõnavõtavad sinu teemas....
# Kas te peatute iga taskus seisva auto juures, et tere, kas vajate abi autoga? EI?
# Aind tegite suitsupausi? Ok. JA järgmine bussitasku 300m pärast. Tere! Kas
# vajate abi? Võin teid tanklasse oma pagassis igaks juhuks kaasas oleva köiega
# ära vedada. AA, teil lihtsalt seljasirutuspaus? Ok, otsin edasi....
Kas see käis teemasse? Ei ole tühi möla?
Mis see kirve parem alternatiiv siis oleks? Vedada mootorsaagi kaasas, et tatisel pinnal ratta alla võsast oksi lõigata või teele kukkunud puu katki lõigata? Seda viimast tegin nt just möödunud nädalal viimase tormiga. Millega "vintsimiseks" ankru maasse lööd? Ma eelistan kasutada löömiseks kirvesilma, mitte eraldi haamrit kaasas kanda, aga auto enda veoköie keerutamisega (vintsimine on tõesti ebatäpne termin) saab auto liikuma kusagilt august just selle poole meetri jagu, milleks siin kõik autoabi soovitavad oodata. Vigastatud looma lõpetamiseks pole kirves nagunii kusagilt otsast optimaalne vahend, aga just enne kirjutasin, et palun kolime MUU AUTOVARUSTUSEGA teise teemasse.
Jah, on olnud juhuseid kus tuli kedagi aidata. Harva küll. Ei hakka raamatut kirjutama kuid paar aastat tagasi Pärnust tulles oli lumetorm, nähtavus vaevu 20m. Mitmed autod teelt väljas. Kokku sain 3 korda kellegi teele tagasi tõmmata. Viimane siis noor perekond, seisid hanges juba üle tunni. Mõni küll peatus- polnud köit, teine jälle, et vist ikka ei jõua tõmmata. Mul mikrobuss, köis, labidas ja sõelmed talvel alati kaasas. Välja ta tuli, õnneks nende autol veel kütust oli. Emmel süles mingi mõne kuune laps. Sõber neil olevat hakanud trossi otsima ja 30 km kauguselt vastu sõitma. Aga said kiiremini liikuma.
Eks see oli pigem iroonia. Üritan aru saada, kus neid hädalisi pidevalt on, kelle pärast autos aasta ringi igasugu mudru kaasas kanda. Aga ju siis mu kilometraaž liiga väike.
Teemasse kah, kunagi oli liitrine õlikanister kaasas, kuna vahetult enne õlivahetust, tahtis alati natuke peale. Nüüd, peale turbode vahetust pole enam õli juurde tahtnud, pole enam õlikonkut ka kaasas. Igavat elu elan vist...
Ka minu valikud on toonud endaga kaasa üsna mitmeid olukordi, kus on olnud vajadus/võimalus kellelegi abi osutada. Üks ekstreemsemaid näiteid oli 1999a paduvihmaga suveöö kui sai ca 01:00 paiku kastiga maasturiga mindud Kiisa karjääri auto võimeid proovima. Mingit "esmaabi" tol ajal muidugi kaasas ei olnud ehk siis kui oleks ise hätta jäänud, siis oleks ikka hädas olnud (4x4 foorumit ei olnud siis veel keegi isegi unes näinud ja telefoniks oli Ericsson 688 vms). All olid kulunud M+S rehvid aga kerge auto liikus liiva peal üsna murevabalt. Ühel hetkel leidsin eest sõbraliku vennasrahva perekonna, kes oli Transiti kaubikuga tulnud omale liiva laenama. Koorem oli peal ja masin ei liikunud omal jõul loomulikult kuhugi. Pukseerimisköis oli olemas ning enne tõmbamist uhasid ullikesed veel hoolega koormasse liiva juurde aga liikuma sai ilma igasuguse draamata. Kokkuvõttes muidugi läheb selline päästeoperatsioon huumorirubriiki aga tegelaste üllatus, kui ma maasturiga keset ööd läbi seinana sadava vihma saabusin, ajab siiani muigama.
Igasugu muid näiteid, kus on kraavi või lume/jäävalli otsa sõitnud hädalisi liikuma aidatud, on samuti omajagu. Ei pea selleks alati isegi maanteele või kõrvalteele minema. Täiesti vabalt võid ka linnatingimustes selliste otsa sattuda.
Üksjagu uljust ja huvi oma autode piire tunda on muidugi ka neid olukordi toonud, kus on endal abi vaja läinud. Veoköis valmis panduna on ikka oluliselt meeldivam minna abi küsima, mitte lootes, et möödujal on varustus olemas.
Mitte ainult kus, vaid ka millal. Sellepärast kirjeldasingi täpsemalt.
Õli vedasin viimati kaasas 90ndatel, pärast seda pole enam õlijoodikuid ette sattunud või siis kohe ostes klapisääretihendid ära vahetanud. Aga hiljuti üv järjekorras seistes oli juhus, kus mingi vanem onkel torkis pooluuel autol midagi kapoti all ja lasi järsku mingi portsu liitri õli mootorist välja. Ei seletanud pikemalt, aga puhastas kaltsuga kapotialust ja midagi ta seal ära lõhkus, nii et selle ootamatult tekkinud lekke peatamisega tuli välja piisavalt palju, et õlivarras enam õlini ei ulatunud. Käis ja küsis siis kõigilt, et ega natukenegi mingit õli kellelgi autos pole, et saaks peale valada. Ülevaatuseonud käisid kah küsimas:) Sel hetkel kellelgi polnud.
Ma päris tõsiselt mõelnud selle peale, et kui auto kütusenäidiku alumine ots peaks valetama või sõidaks ringi CNG-autoga, millel on "mikrobensiinipaak", siis hoiaks küll kasvõi paari liitrit kütust autos varuks. See on juba teine teema, et kas see igal autol üldse mingit mõtet omab (mõnel tahab süsteem pärast õhutamist, mõnel põletab paagipumba maha päris kuivaks sõites vms), aga nt tsiklitel näeb suht palju neid kraanirikkeid (lugenud foorumitest, ka endal korra juhtunud), et reservi peale ümber lülitamisest kasu pole. Võrri puhul päästaks 0,5-ne plastikpudelgi päeva ära, arvatavasti nii mõnelgi autolgi.
mulle jääb arusaamatuks, et mida kuradit on teisel iniseda, mida keegi endaga kaasas veab? saab teil parem kui ilgute ja mõtlete muinasjutte juurde? kui sina ei ela sellist elu, siis jumal temaga, teine tahab oma karmavõlga vähendada ja tassib igasugust varustust kaasas. see ei ole mingi asfalti triikija mure, kuidas teine oma elu elab. saage oma eluga hakkama. kui inimene elab elu, et sõber saadab koordinaadid, et seal metsa sees ülilahe järveke ning mees tormab peale tööd minema, siis ongi pool elamist autovarustusena kohustuslik. ja inimene, kes on kruusa sõitnud ainult teepervel kusepeatuse tegemiseks, ei saagi ega hakkagi sellest aru saama, ei ole mõtet kõvatada ja teist maha teha. sina oled tema jaoks samasugune idioot nagu tema sinu jaoks. igav oleks elu, kui kõik teeksid ühte tööd, sõidaks ühe autoga, elu ainult kodu,töö, pood, kodu. muidugi mõnele see on ulme seiklusrikas ja ta saab poe kassapidajaga isegi oma suhtlusvajaduse rahuldatud: "tere, palun, tänan, nägemist".
Kolm tundi lumevangis: olime väsinud, külmunud ja ei jaksanud enam.
Lugejal, kes juuresoleva video saatis, kulus Harjumaal Luigel riigiteel lumevangist väljakaevamiseks eile kolm tundi. Ta rääkis Postimehele, et ilma kohalike abita oleks kõik olnud väga sünge.
Ta kirjeldas Postimehele oma kogemust. Tee oli täiesti lund täis tuisanud ning sõiduhoog rauges, et edasi liikuda. «Ka vastassuunas ootasid inimesed,» selgitas lugeja ja lisas, et lumevangis oli palju sõidukeid.
# ma küll eriti aru ei saa, mis ajas inimesi sellise ilmaga sõitma
Eks igaühel ole omad põhjused, et mitte hotelli võtta - kellel vaja jõuda koju, et koera pissitama minna, kellel vaja hobustele vett viia jne.
Mul on olude sunnil tulnud täna üllataval suur läbisõit mitu korda läbi linna ja mitu korda maanteed mööda linna-tagasi, kõik esiveolise 7-kohalise mahtuniversaaliga. Ainus koht, kus olin peaaegu kinni jäämas (st jäin, aga sain ka välja), oli mõnisada meetrit oma talu sissesõiduteest... tekkis kohe küsimus, et kui oleks jää, võiks olla autos kaasas ketid, aga kuna on paks lumepudru, siis kraabiks vist täpselt sama kergelt end põhja peale kinni.
Linnas ja maanteedel oli uskumatu hulk autosid kusagil vallide otsas jm, sõbralikud inimesed kõik lükkamas... igas moodsamas autos peaks olema ju veoköis varustuses, aga ei näinud kõrvalt mitte ainsamatki sikutamist ega mitte ainsamatki libisemisvastaste plaatide kasutamist, mis oleks vähemalt minu nähtud juhtudel olnud tõenäoliselt lihtsaim lahendus hangest teele tagasi pääsemiseks.
Sikutamine eestis on kahe teraga mõõk. Kui välja tõmmates teise masina spoila hange jaab, siis laheb süüdistamiseks kätte ära, seetõttu on personaalsest vaatevinklist ohutum teisele sooja pakkuda kuniks päristreila jõuab. 4x4 foorumis oli see päris terav teema, tahad head aga türblikari pärast esitab nõude masina lõhkumise eest.
Sõitsin ka laupäeva õhtul 7-8 ajal Pärnust Luigele. Teehooldaja oli jõudnud lund lükkama ainult Jädivere ristist Märjamaani ja sedagi ainult linna suunal, mujal oli tee lumeputru korralikult täis. Autod "ukerdasid" 50 km/h. See on meie tegelikkus, nn.veresoon, uhke nimega Via Baltika. Siin käivad jutud/arutelud veoskeemidest, aga tegelikkuses taandub asi "muhvile" rooli ja pedaalide vahel. Lähtutakse sellest: Auto on tarbeese ja ma ei peagi teadma, kuidas ta töötab/ toimib/käitub. Sellest tulenevalt siis ka nii palju abitust. Lihtsate/õigete sõiduvõtete kasutamisest ei ole keegi rääkinud. Abituse abiks on olnud ka viimaste aastate lumevaesed talved.
Maanteeameti seisukoht tundub olevat: Poome liikluse "saarekeste-ringikeste" vahele kinni ja kõik probleemid lahenevad.
Minul on tagavararatas.Olen kasutanud seda mõned korrad.Kui rehv on tühi,siis ei hakka mõtlema,miks see tühi on vaid panen tagavararatta alla ja hiljem,esimesel võimalusel tegelen tühja rehviga.Siiamaani on olnud kas kruvi või kruvitaoline asi(võibolla naastervi nael) rehvis,mis on rehvi augu torganud,mille tulemusel on rehvist õhk otsa saanud.Viimane kord oli muidugi nii,et ma ei hakanud pühjust kindlaks tegema,kuna see oleks olnud ebavajalik.Rehvides olid praod sees ja lükkasin kogu aeg edasi uute rehvide ostmist--aga nohh,põhjus tuli siis ise minu juurde ja sain need uued rehvid lõpuks ostetud ning nüüd olen juba mõnda aega uute rehvidega rõõmsalt ja muretult sõitnud.Hea,et on läinud alati üks rehv korraga tühjaks,kuna mul on ainult üks tagavararatas.Tegelikult ei ole plaanis ka autot tagavararattaid täis panna...ühest võiks ikka piisata.Kas kellegil on juhtunud,et on mitu rehvi korraga tühjaks läinud?
Mõnel autol ei pidavat üldse tagavararatta kohta olema ja võibolla noorem põlvkond ei tahagi enam ise peale sõitmise,midagi teha ja vajadusel saab lasta puksiirijuhil oma auto parandusse toimetada.Mina jälle ei kujuta ette,et ma ise ratast ära ei vahetaks ning hiljem katkist rehvi ära ei parandaks--ma ei kavatse küll nii lihtsa töö eest kellegile maksta.
Esmaabipakk ongi tänapäeval puksiirautojuhi tel. number ja paks rahakott.
Miski kruvi või naela paikab nööriga ära tee peal, lased kompressoriga õhku täis ja sõidad rahulikult edasi kuniks aeg kõik rehvid ära visata. BMW'l pole ammu enam remontkomplekti ega ka tagavararatast, run-flat rehve pead kasutama.
Kui pärismõõdus rehvidega sõidad või AWD on, siis ei saa ka barankat ka kasutada tagavararattana, pead kas täismõõdus velge ja rehvi kaasas kandma, mida saab teha ainult täismõõdus autoga või pead pakiruumi arvelt lõivu maksma.
Puksiiri eest sa oled juba maksnud kaskoga. Helistad järgi lihtsalt ja kogu muusika, lisakulusid ei ole, kui just uut rehvi ei pea ostma, see käib omast taskust.
Olengi siiamaani parandamiseks nööri kasutanud aga hiljem,kodus.Nööride komplekti ja kompressorit kaasas ei kanna,et äkki läheb rehv katki--selleks ongi tagavararatas aga eks igaühel oma moodus.
Kompressor ja nöör võtavad vähem ruumi kui tagavara ratas. Ma kannan muidugi lisaks veel tagavararatast ka kaasas, sest kui mõni oks külje pealt sisse tuleb, siis ei saa seda pidama mitte ühegi vahendiga enam.
Seda küll aga kuna autol on tagavararattakoht pakiruumi katete all ja ei kujuta ette,et tagavararatta kohale tahaksin midagi muud panna,siis las ikka olla iga asi omal kohal.Lihtsalt aastas korra igaks juhuks üle vaadata,et tagavararattas oleks piisavalt õhku sees,et kui on vaja kasutada,siis oleks see tõenäosus,et tagavararatas on tühi,väga minimaalne.
Omal selline tore kogemus lumetuisust, kus pidin piki Piibet varahommikul Tartusse sõitma ning Soodlas lendas tagarehv (tagaveolisel sillalukuta Volvol). Loomulikult polnud ma varuratta auku vist auto ostmisest saadik vaadanud:) Mäletasin vaid, et seal oli mingi tüüpiline "kitsekeel". Suur oli mu üllatus, et Volvol oli sellel kitsekeelel talvemuster! Väiksem ratas alla, kompressoriga rõhk sisse ja õnnestus isegi kaotatud aeg tagasi sõita. Ei taha mõeldagi, kuidas see sõit seal lumes/pudrus välja oleks näinud, kui ühel vedavatest ratastest oleks olnud all tüüpiline siledarehviline ja ainult kuni 60km/h kiirust kannatav kitsekeel.
Kusjuures mu AWD (tehniliselt siiski 4x4) ameerika bussil oli kitsekeel küll kitsas, nagu need ikka on, aga läbimõõdult peaaegu sama mis originaal suvekad. Kindlasti oli mõõduerinevus, aga enamus AWD süsteeme kannatavad mingi piirini seda erinevust ka välja, sellest sõltub ka autole kaasa pandava kitsekeele mõõt ja neliveole see pikem maanteesõit ka viga ei teinud. Leidsin kiirelt isegi pildi sellest, kuidas terve elu peidus olnud roostetava veljega ratta autole alla sain ja parasjagu pumpasin:)
PS: ma pole oma silmaga näinud veel kunagi täiskummist varuratast. Mitte, et selliseid asju olemas ei võiks olla, aga pole lihtsalt ise trehvanud sellise asja peale.
Mul on just nöörikomplekt ja kompressor kaasas sest mingi naelatorke puhul pole siis vaja ratastki alt võtta. Tagarattaga on natuke pusimist aga esiratta võib välja keerata ja parandada nagu kodus töölaua peal. Tagavararatta olen ainult pikematele sõitudele kaasa võtnud - põhimõtteliselt on võimalik pimedas mingisse löökauku ka velg puruks sõita ja viimati juhtus mul niimoodi ükskord Pihkva oblastis. Ega Tallinna teed vist suurt paremad pole.
# Tagavararatta olen ainult pikematele sõitudele kaasa võtnud
Nii ka mina. Pildil oleva probleemi põhjustas hoopis teele kukkunud oks, mis kuidagi õnnetult suutis ventiili katki teha. Kaks korda elus ka pikliku vigastuse osanud rehvile tekitada (paekiviliistakas tuliuue rehvi mustri vahel lõikas sisse ja teine oli vist mingi metallitükk). Korra olen isegi kurvis ühe rehvi nii korralikult banaaniks sõitnud (samuti uus, tõenäoliselt juba tehasest mingi riidedefektiga), mis küll katki ei läinud, aga tiivakoopasse kah ringi käima ei mahtunud:)) Kui kompressor kaasas, piisaks ka suurema kruvi sisse keeramisest, et koduni/rehvivahtuspunktini välja jõuda... üks neist piklikest vigastustest tekkis Võru lähedal laupäeva hilisõhtul ja sel ajal polnud läheduses ühtegi 24h rehvitöökoda. Selliste suht harvade, kuid samas liigagi eredalt meelde jäävate kogemuste pärast armastangi vedada autodes võimalusel kaasas nn kitsekeelt, mitte ainult rehviparanduskomplekti.
See on ikka tõeline "racing spirit" kui lühemate otste jaoks tagavararatas välja visata ja pikemate jaoks tagasi panna :-)
Kuigi mulle meeldib auto liigsest kolast vabana hoida, siis nö baasvarustuse kallale pole igapäevaliikluses läinud ja tagavararatta olen autost eemaldanud vaid kiirendusvõistluste tarvis.
Ehk siis ma piirdun ses osas tehase varustusega ning kompressorit ega rehviparanduskomplekti autodes ei ole. Küll on tulnud paar korda tee ääres ratast vahetada ning kuna selleks kulub vähem kui 10 minutit (senine rekord on 8 minutit peatumisest sõidu jätkamiseni) koos asjade omale kohale tagasi paigutamisega, siis ei ole minu jaoks lisakola vajalik. Siinkohal ilmselt küll paslik ära märkida, et mul kõikidel autodel normaalmõõdus tagavararatas ning reeglina ka samasuguse valuvelje peal magu autol all olevad rattad.
# See on ikka tõeline "racing spirit" kui lühemate otste jaoks tagavararatas välja
# visata ja pikemate jaoks tagasi panna :-)
Irw, ei ole mingi racing spirit:)) Puht praktiline mõtlemine, sest autos ruum on alati piiratud auto sisemõõtmetega, kompressor on kerge/pisike (pildil olev on nn suur "bussikompressor", mida sõiduautodes ei kasuta, peab mahtuma istme alla) ja kompressori olemasolul on vajadus varuratta järele nagunii üliharv (sest ka naelaga rehv peab reeglina rõhku pea alati tundides, reeglina õhtuni, harvem isegi päevi). Ja kui see harv risk peaks realiseeruma, palun kellelgi tuua kodunt varuratta. Seda pole esimese 30a+ igapäevase juhistaazhi juures (varuratast mitte omava autoga) veel juhtunud, aga jah, ma arvestan selle riskiga ja maandan seda riski eurotrippidel enda mugavuse arvelt.
Seal, kus asub Sinu autos varuratas, asuvad minu Volvos kolmanda rea istujate jalad ja Dacias lisakütusepaak, mille peal on samuti kolmas täismõõdus istmerida. Ratta kaasas vedamine oleks nendes autodes nagunii väga ebamugav. Kitsekeele kaasas vedamine on vähem ebamugav täismõõdus varurattaga võrreldes. Kompressor+vaht+rehviparanduskomplekt on riskide realiseerumise tõenäosust arvesse võttes lihtsalt praktilisem sellise auto puhul, kus ei saa panna varuratast tagaluugi välisküljele või üldse põhja alla kinni tõmmata. Õnneks sellised autod pole üldse haruldased:)
Kas keegi on muidu arvutanud palju tagavara ratta kaasas kandmine maksab? Mul ka täismõõdus tehase originaal 17 tolli valuvelg pagassis (X5) kaalu ei oska pakkuda aga äkki rehv 15kg ja velg 15kg ehk 30 kilo. Kui sõidan aastas 20 000km ja keskmine kulu ca 10 liitrit sajale (diisel) ming maksab praegu 1,499€ liiter siis huvitav palju 30kg kauba vedamine mul kütust/raha võtab aastas
pikk ots ei tähenda sõitu Tartust Tallinna.ma isegi euroopas käies viskasin tagavara välja.viimastel masinatel pole tagavararattal kohtagi pagassis.kruiisimisel on tähtsam vaba ruum.kompressor ja nöörid on alati kaasas ja sellest piisab
Minul on autos alati tagavararatas ja kodus kompressor ja nööride komplekt ja see lahendus mulle sobib ja ei kavatse seda muuta aga lihtsalt sportlikust huvist küsiksin,et kas see rehviparandus vaht,mis katkisesse rehvi lastakse ei riku rehvi ära.Ma mõtlen,et see rehviparandusvaht oleks nagu makrofleks ja kui see tõesti aitab hädast välja,siis hiljem on vaja see ju rehvist kätte ka saada ja rehv ära parandada.Kas seda on üldse rehvist lihtne kätte saada,kui oled rehvi velje pealt maha saanud?
# Vot see on tase, visata välja tagavararatas ja panna asemele kompressor ja
# nöörid, peab ütlema et inimese leidlikkusel pole piire
Tule eile meile! Mitte inimesed vaid autode tootjad, nemad müüvad autosid sellises puudulikus komplektsuses. Varuratast tuleb eraldi juurde osta ja seda olengi teinud, aga mitte enam esindusest:)
Ma ei pidanud pikemate otsade all silmas Tartus käimist. Eestis on kõik kohad "lähedal". Kusagil Vahemere ääres või sellele eelnevas mäestikus, kus kohalikku keelt ise ei räägi, oleks puuduva varuratta otsimine juba veidike väljakutse moodi nähtus.
Mul pole samuti tehase poolt varuratast ette nähtudki ja pagasiruumis olevasse auku ei mahu isegi "kitsekeel". Esindus (Audi) ütles, et sulle pole varuratast ette nähtud ja katsu üle saada :) Eesti piires pole varuratast kaasa võtnud, väljaspoole pigem küll. Ma pean kõige ohtlikumaks väljakutseks mingit elumõttetut asfaldiauku muidu siledal teel. Lätiski on neid piisavalt. Igasuguste kindlustuste ja lepinguliste autoabide jms kaudu saab muidugi uue ratta aga see kõik võtab niigi kallist aega. Ja kui vana tulebki on raudpolt vale velg kaasas.
Ratta kaasavõtmine tähendab seda et koos muude pampudega tõstan ka sobivas kotis oleva ratta pagasnikusse ja tagasi jõudes jälle välja.