Ma toon siia teemasse paar näidet Põhja-Norrast, kus ise pesitsen. Vist kõige rohkem elmasinaid per person?
Siin varem läbi käinud teema, et lae "objektil" ehk kohale jõudes viska juhe sappa. Hea näide siit: varem ei olnud see probleemiks, kui tulid kasvõi kontorisse ja võtsid seinakontaktist mõneks tunniks voolu, nüüd on aga enamus kohtades välised kontaktid maja välisseintest kadunud. Ka korterelamutelt, kus varem oli täitsa normaalne, et iga püstaku juures oli kontakt välisseinas. Nüüd on kõik kontaktid sees, lukus ukse taga, ehk siis saab aind püstaku elanik või siis mõni remondimees- el auto laadimine neist on keelatud. Just sellepärast, et see ühistu/maja üldarvestist ja selle maksab kinni kas ühistu või majaomanik, mitte aga elauto kasutaja.
Lisaks on tekkinud probleem laadijate väljaehitamisega, nt majas on 30 korterit, neist 5 kasutab elautot, miks peab ühistu maksma laadijate ehitamise eest, et aind need 5 saaks kasutada seda hüve? Ülejäänud on pensionärid, kes ütlevad, et suren varsti ära, mis k*radi uut autot ma ostma hakkan ja miks mina oma ühistumaksust pean talle looma laadimisvõimaluse, kas keegi mulle kanistriga bensiini koju toob? Täitsa lehes kirjeldatud juhtumid.
Klassikalisel ehitusobjektil pole lootuski saada juhet sappa, kuna seal kõik kilbid alati kasutuses ja tuleb puudugi- proovi oma juhtmele koht leida.
Teine näide- nädalavahetuse pelgupaik linnast ca 120km käänulist üles-alla teed, olen seal käinud Teslaga, käruga, edasitagasi pole probleem, aga kui jään sinna nädalavahetuseks (nt -28 talvel) ja teeb paar tiiru ka üle piiri Rootsi, siis vaja juba laadida. Elekter olemas, aga 10A, kui aga küte ja valgus jne elamises järel, siis on olnud juhuseid, kus ei pea kaitse vastu niisamagi talvel. Lootusetu visata veel auto juhe sappa. Lähim laadija on ca 15km kaugusel, siis pean ikka mingi aja seal parklas veetma.
Mul on paar tuttavat Eestist küsinud, miks ma loll pole pannud päiksepaneele katusele, sellest ju piisab ja siis jääks nn postist tulev elekter vajadusel kasvõi autolaadimiseks. Hea plaan, aga palju elektrit on just vaja talvel, aga siis polaaröö ja kui paneelid toodavad korralikult, ehk suvel, siis ju polaarpäev ja soe ja el tarbimine niikuinii olematu.
Tööalaselt sama probleemi ees, mis siin varem kirjeldatu- on päevi, kus päevane läbisõit aind ca 30km, pole probleemi elektrikaga. On päevi, kus läbisõit ka aind 170km, ehk siis obj edasitagasi, aga probleem, et see asi asub pärapõrgus ja elekter genekapealt, pole mingit lootustki, et el-kaubik, kehvemal juhul veel koos käruga seal laadimata ära käiks. Et laadija sappa saada, peaks veel 30km edasi sõitma, ära laadima ja siis tagasi. Mis aga aastase objekti puhul teeb juba suht suure lisakilomeetrite hulga, eriti veel siin, kus kindlustuse suurus sõltub läbisõidust. Lisaks sõiduaeg 60km + laadimisaeg.
Sellest suvest vuravad siin ringi nüüd elektribussid ja linnas peatustes suht palju laadijaid, pmst sõidab peatusesse, a'la pikem paus ca 20min ja sel ajal laeb. Eks talv näitab, kuidas asi õigustab, samas ei usu, et midagi peaks valesti minema, keegi vast ikka arvutas pauside vahed/läbisõit ja laadijate asukohad enne läbi.
Aga hetkel ajuvabaks lahenduseks on elektril raske/kaevetehnika. Ma pole veel aru saanud, kust tuleb see nn sääst rahakotile? Elektrika käigushoidmine on küll 8x... odavam, kui diislikal ja sääst keskkonnale, kuna ei saasta. Ee, kas nt 300000eur maksva ekskskavaatori soetushind ei kajastugi tunnihinnas, vaid aind elkulu ja mehe töö??? lisaks laadimisvõimalus kasvõi lõunapausil või öösel peale tööd, keegi ei sõiduta ju tehnikat objektilt "koju" vaid laetakse kohapeal suurte diiselgeneraatoritega!!! Sest kust sa võtad sellise pistiku, mis laeks kalluri/ekskavaatori 45min jooksul 80% peale. Roheline värk? Siis käib kohaliku omavalitsuse tegelane ajalehes targutamas, et see pole vastuvõetav, nii need asjad ei käi! Aga lahendus kesklinnas kopa laadimiseks 150kw laadijaga? Pakutakse konteiner-akupanka, mida siis veab laadima ja tagasi objektile multilift. Ehk siis tavaekskavaatori ehk ühe ühiku asemel, on vaja samaks tööks elektriga 2 ühikut tehnikat.
Näen nii palju absurdi selles "rohelises" maailmas.