Kas keegi on paigaldanud loomadepeletajat. Kumb on esimene pool, kas kinnine kumer pool (pildil paremal), või aukudega pool (pildil vasakul)? Ja ks selle peab välja kapotile paigaladama, või võib ka kuskile võre vahele panna?
Mitme loomaga siiani on kokkupuuteid olnud, et nüüd asi ametlikuks teha ja neid peletama hakata? Kõigepealt proovi naabri koera peal kas reageerib sellele.
Omal ajal sai õigetpidisust kontrollida nii, et aken lahti, käsi aknast välja vidinaga. Alustasid sõitmist. Umbes 50km/h kiiruse juures hakkas ühtepidi vilistama, teistpidi mitte. Paigaldasin nii pidi, kuidas vilistama hakkas. Pärast paigaldust kadusid loomad teelt. Kas kokkusattumus või usk, ei tea. Enne paigaldust sai veoks stange puruks sõidetud kitse otsa, jäneseid jäi lugematu arv alla, mitme kitse puhul sai püsti pidurile hüpatud. Pärast seda kadusid loomad. Juhus? Mine võta kinni.
Muidugi levis legend, et tegelikult meelitab hoopis loomi ligi. Tuled kuskilt kusega ning põder tuleb vaatama, et kes see kurat vilistab.
See julkar peaks tegema sellise sagedusega heli mis on inimkõrvale kuuldamatu kuid loomale ebameeldiv. 1990-ndatel olid need Soome veoautodel populaarsed ja eelkõige selleks et põhjapõtru teelt minema ajada. Ma lasin endalegi tuua. Olid metallist, Kanadas tehtud ja päris kallid .
Hakatuseks sõitsin lehmakarjast mööda ja need ei pööranud isegi pead. Ma neid vilesid päris sihtotstarbeliselt ei saanudki kasutada ja lõpuks kadusid üldse ära.
#Mina mõtlesin et kasko remondib
No kui päriselt istutakse rooli sellise mõtega, et "kasko remondib", siis saab juba selgemaks, miks meie teedel selline jama toimumas on...
---
Ise viledesse eriti ei usu, aga tõepoolest, kui asi nii odav, miks mitte proovida? Koerte-lehmade kohta pakun, et nad on kõiksugu helidega rohkem harjunud, koduloomad ju.
...miks mitte proovida
äkki selgitad, kuidas see proovimine käib? et sõidad metsast läbi, st kahel pool asfalti on mets ja lähed pärast küsid kitsedelt, et kuidas tundus? või tuled 20a pärast siia foorumisse tagasi ja teatad, et enne vilede paigaldamist oli kuus põntsu kitsedega, aga nüüd, 20a hiljem pole kordagi trehvanud. nii käib see proovimine?
#või tuled 20a pärast siia foorumisse tagasi ja teatad, et enne vilede paigaldamist oli kuus põntsu kitsedega, aga nüüd, 20a hiljem pole kordagi trehvanud. nii käib see proovimine?
Umbes nii käibki :)
looder 23 on juba proovinud, tal töötas vist
Kuna tegu vilega, ehk asjast peab läbi jooksma õhk teatud kiirusega, seega täitsa huvitav kas seal on ka peale kirjutatud mis kiiruste vahemikus need ÕIGED HELID sealt välja tulevad?
Tuule ja rehvimüra aga ei ole kindel sageduskarakteristika ja kui sa puhud vilet, siis võid seda vaikselt või tugevalt puhuda, sagedus on ikkagi see, mis vilele sisse uuristatud on. Jah, sagedus küll muutub vastavalt tuule tugevusele aga see juba oleneb, milline 20+ liigist see vile on. Kui aus olla, siis sagedus muutub isegi vastavalt tuule suunale hoolimata sellest, et auto sõidab otse vilede suhtes ja samuti muutub ka vastavalt peegelpindadele.
Siiski auto ei sõida siiani veel nii kiirelt nagu on ülehelikiirus ja ma miskipärast usun, et nendel viledel on miski tolerants sisse uuristatud, et töötaks 70 - 120km/h kiirusel samas sagedusvahemikus ehk pole mõtet siin lahata, kas vali või vaikne rehv või kas laulev peegel või Nissan Leaf.
Endal on 20+ aastat selja taga ilma viledeta, näinud paari kitse ja paari metsseakarja, kui need veel eksisteerisid mandril, pakun, et kilovatine õntsar pagassis on nad kõik eemale peletanud. Papsil on need viled igal masinal peal olnud, pole kah veneajast saati ühtegi looma tee peale sattunud, kui vene ajal neid vilesid ei olnud, siis sai 2101 päris hea ehmatuse osaliseks põdra tõttu. Nagu ma enne ütlesin, mine võta sa nüüd kinni, kas asi on viledes või pidevas lotovõidus, ei oska midagi öelda selle peale. Teadus seal taga on olemas, kas see ka päriselus töötab ... Minge jahimeestega kaasa ja laske suruõhku sinna peale ja vaadake, mis kitsed teevad.
kui aastas on tuhatkond metskitsejuhtu ja päevas sõidab vaid ühel suuremal maanteel 6000-10 000 autot, siis võite ise arvutada, kui suur protsent kogu eestis ööpäeva jooksul sõitvatest juhtidest metsloomaga põkkub. no oluline muidugi see, et päeval kitsed siiski nii aktiivsed ei ole.
Ma paigaldasin selle peletaja endal jope taskusse. Peres on mitu autot. Hoidsin raha kokku ja ostsin ühe peletaja. Nüüd ei ole vahet millise autoga sõitma lähen. Peletaja on jope taskus ja alati kaasas. Naabrimees ütles ka et kummaline küll aga kui me tema autoga kuhugi läheme ja mina kõrvalistmel olen siis ei ole ühtegi looma kunagi näha.