Mul mehe vend on rekkamees ja teadagi need ei hiilga kunagi oma arukuse poolest. Kuna peame hobuseid, siis ükskord vintis peaga ta mainis, et tema töö Scanial on 500 hobujõudu, ehk mitu korda rohkem kui ühte talli mahuks neid lojuseid. Kui ma selle peale naersin ja talle mainisin, et sellel kärul pole reaalselt 100 hobuse jõudugi, sai ta vihaseks.
Ütlesin talle, et üks hobune jõuab vabalt tõmmata 2 tonni või rohkemgi ja kui reaalselt panna masina köie ühte otsa see rekkajunn ja vastaspoolele 500 Belgia raskeveohobust, siis see käru lohiseks taga nagu lapse mängukann :D
Rekkad ju tirivad maksimaalselt 40 tonni, seega on neil autodel vähem kui 20 hobujõudu. Harige end.
Ega jah, natuke imelik on mõõta sisepõlemismootorite võimsust hobujõududes. See pigem selline iganenud mõtlemine ja auto algusaastatel oli täitsa aktuaalne.
Mina võrdlen mootoreid ikka kilowattides.
Imelik oleks küsida paarisrakendis hobukaarikujuhilt, et jou maakas, mitu kw su liikuril on?
Hobujõud on...:
.../Mootori võimsuse mõõtühik, tähis hj. Näitab, kui palju kasulikku energiat mootor ajaühikus suudab toota. Sõltub mootori pöördemomendist ja pöörlremiskiirusest. Ühik "hobujõud" pärineb Inglise tööstusrevolutsiooni ajast, kui aurumasina võimekust oli tarvis võrrelda tema poolt asendatavate hobuste töövõimega. Tänapäeval leiab üha enam kasutust SI-süsteemi võimsusühik vatt (W), kuigi automootorite juures on mugavam kasutada selle 1000-kordset kilovatti (kW). Ühikutevaheline teisendus on lihtne:
1 hj = 0,735499 kW
1 kW = 1,35962 hj/... http://www.whatcar.ee/auto-sonastik/hobujoud/8/8/
ehk siis 5oo-hobujõuline Scania võib tõepoolest tunni jooksul toota samapalju energiat kui terve tabuuni jagu ardenni hobuseid...
Kõrvadevaheliseks vaheltharimiseks sobib veel...: http://www.tqhq.ee/dir.php?id=30
Edu.
Enne. kui siin rekkamehi sõimata, võiks mõne pisiasja endale selgeks teha. C-kategooriaga ei saa veel mingit rekkat juhtida, selleks on vaja vähemalt CE kategooriat. Veoautodel eestis on lubatud REGISTRIMASS 40t, või 44t sõltuvalt telgede arvust ( so auto ja koorma kogukaal koos haagisega), kusjuures tootjatehas on rekkad tavaliselt projekteerinud TÄISMASSIGA 60t.
Küsiks veel, mis on teie, tarkurite, arvates rekka? Kas haagisega veoauto või?
rekkad ei vea 40 tonni vaid lubatud kogukaal on 40-44 tonni. kui sulle austraalia road-trainid miskit ütlevad siis saad teada. palju nad tegelikult jõuavad vedada. 100 tonni ja rohkem 0 probleemo. eestlane ei hiilga just üldse oma arukusega ja sina ning su teema on ehe näide
Igatahes hobused on palju arukamad kui omaenese tarkusest tulvil hobusepidaja, kes hõikab siin ridamisi lauslollusi välja ning demonstreerib valjul häälel oma harimatust! Häbi hobusepidaja.....ja sügav kaastunne hobustele. :)
Minu kogemust läbi on rekkamehed üsna barbaarsed. Vulgaarse sõnapruugiga mehehakatised, kes on harjunud oma kuudis elama nagu loomad, konservipurke kong täis. Pole ime, et sellistega inimesemoodi rääkida on võimatu.
Mnjaa........tallis hobustega suheldes, muidugi tead täpselt, millised on rekkamehed.
Tegelt, väga tore, et siin ka mõni hobusekasvataja sõna võtab! Saame kõik teada, kui harimatud ja brutaalsed nad olla võivad. Nii, et ettevaatust, rekkamehed!
hoia oma arvamus endale üliharitud obune. avalda oma arvamus mehe vennale ja vaata mis tema su jutust arvab. üks vähegi endast lugupidav naisterahvast sellist sodi siia ei postitaks!!! kustuta oma loll teema kui vähegi miki nokib
Eestis ei olegi rekkaid ,see on Soomekeelne väljend ja nendel on täismass 60 tonni ja pikkust lubatud autol 25m.
Eestis on veokid ja max lubatud kaal 44 tonni ja pikkust max 18,35 (erinevalt auto tüübist)
Mootori võimsust on Soome tavaveokitel näha olnud kuni 770 hj ,Eestis ja Euroopas 40 tonni vedamiseks tavaliselt nii palju ei ole.
See rekka on meile parasiitsõna.
Olen siinset foorumit pikemat aega midagi ütlemata vahetevahel külastanud, hoolimata suhtumisest, mida siin kohtab, kuid proua/preili Katrin pani nüüd ikka sellise kolinaga pange, et selle peale ei suutnud enam vaiki olla.
Esiteks- tehke omale ükskord selgeks, misasi on REKKA- ma ei nimeta end kaugsõiduautojuhiks mingite sünonüümide ega väärarvamuste tõttu, vaid juba seetõttu, et sõna "rekka" ja "rekkamees" on vähemalt minu meelest totaalselt haiged sõnad ning minu pärast kasutagu selliseid sõnu sommid oma "reggae-rekka" jorinas.
Teiseks- kas ei ole veidi ülekohtune anda veoautojuhtidele üleüldiselt anda hinnang mõne üksiku eksemplari kõnepruugi või arvamuse põhjal, mis ei kattu "kõrgemast soost isiku" omaga?
Miks ma nii ütlen- seda just seetõttu, et see veoautojuhtide-vastasus lööb paraku üsna tihti välja, kuid paraku kujundatakse väga tihti see arvamus "saunajuttude" põhjal, tundmata ainumastki veokijuhti.
Kes veokajuhte tunneb, teab üsna tihti omast käest, et neil ongi omamoodi naljad. See, et veokajuht on lihtne mees, st. mitte mingi snoob ega tõusik, ei tee teda kohe juhmardiks.
Kindlasti mitte kõik, aga kindlasti üsna paljud ei ole võõrad IT-maailmas, suudavad rääkida mitut keelt, vestelda teemadel, mis enamusele 20-aastastele on täiesti võõrad jne.
Ma isiklikult ei taha kedagi solvata, aga kas selle teema alustamisega pr/prl. Katrin mitte ei demonstreerinud oma silmaringi just sellega, et peale hobuste pole maailmas midagi/kedagi?
Muuseas, tsiteeriks siinkohal üht lõiku: "Ütlesin talle, et üks hobune jõuab vabalt tõmmata 2 tonni või rohkemgi ja kui reaalselt panna masina köie ühte otsa see rekkajunn ja vastaspoolele 500 Belgia raskeveohobust, siis see käru lohiseks taga nagu lapse mängukann :D"
Ma võiks ka seepeale rääkida juttu harimisest- kas see näide polnud veidi kohatu? Seda just seetõttu, et kui SEISVA auto otsa (tühimass ca 10t) panna 500 Belgia raskeveohobust, ei ole see mitte õige võrdlus- esiteks seetõttu, et köievedu käib kahtpidi, st. siis peaks tirima auto JA hobused.
Teiseks- kui see suksu tõesti suudab 2 tonni vedada, siis pole selle 10t veoka tirimine 500-le hobusele tõesti mingi probleem, arvestades, et selleks polegi tegelikult vaja rohkem kui mõnda keskmist eesti meest.
Ma leian, et ÕIGE võrdlus oleks võimalikult paljude vedavate sildadega veoauto reaalse massiga 350 tonni, sest umbes sinnakanti peaks need 500 hobust kaaluma. Miks just võimalikult paljude vedavate sildadega- 500 hobust tähendab 2000 jalga ehk pidepunkti. Muidugi ka seetõttu, et 4x2 auto sellist koormust ei kannataks :)
Veel üks tsitaat:" Rekkad ju tirivad maksimaalselt 40 tonni, seega on neil autodel vähem kui 20 hobujõudu. Harige end".
Ma ei näe absoluutselt mitte mingit seost kuidas hobujõudude ja täismassi suhtest.
Muuseas- veokad ei tiri maksimaalselt 40 tonni, olen ka ise vedanud 70 tonnist komplekti ja veoauto suutlikkus ei piirdu ka sellega, 40 tonni on Euroopa Liidu poolt kehtestatud täismassipiirang.
Laia silmaringiga inimene peaks ju teadma nii seda, kui ka seda, et elus on ka muud peale hobuste- kes iseenesest on ilus loom-, samuti ka veoautojuhi seisukohast on samuti PALJU muud peale veoautode.
Kui ühe veokajuhiga ühist keelt ei leita, ei tähenda see veel seda, et autojuhid ajudeta on.
Katrin on vist pinalis nürimaid pliiatsijuppe? Ma tõmban isegi köiega 2-2,5tonnist kaubikut, kas olen kõva mees? Rammumehe võistlustel on maeiteamitutonni kaaluvat lennukit sikutatud, mis sellest arvad? Kui Su lojus üle 2tonni ei suuda liigutada, siis pane ta magama. Korralik raskeveok jaksab ilmselt paarsada tonni liigutada õigetel tingimustel. Ma ei ole ka rekkajuhtidest (selle sõna kehvemas tähenduses) vaimustuses, kuid Katrin võiks nüüd noka kinni panna ja nukkudega edasi mängida.
Sul on õigus Katrin,need auto hobused on lahjad.Seda hobujõudu autodele arveststakse tegelikult hästi lahjade hobuste järgi.Nii,et sinu hobuseid palju ei olegi vaja,et selle mühaka autole ära teha.
Kõik selgub võrdlustes e. kuna hobujõud on mõõtühik, millisega mõõdetakse hobust asendava masina töövõimet, siis peaks ju ka mõistetav olema, et nt. 500-hobujõulise Scania poolt ööpäeva jooksul 100 km kaugusele toimetatavad kaubakogused on ilmselgelt veidi suuremad kui 500-pealise ardenni hobuste tabuuni poolt samale kaugusele veetu.
teema täitis eesmärgi, nagu näha.;)))))) lollikesed läksid liimile, paljud neist kutselised autojuhid on, on iseküsimus. häbenete ka natukene, naisterahvas ajas mehepojad tagajalgadele, et oma väidet tõestada ja selle ta ka sai.
Teistpidi vaadates provotseeris vines mehevend ehk hoopis ullikest hobusekasvatajat ja see läks leili ära, teadagi ei hiilga need ju oma arukuse poolest :D
enda arvates panid nüüd "rekkamehed" paika aga unustasid et sinu loogikata jutt reedeb et sul puudub täielikult haridus, alustades matemaatikast-ja muud olulised teadmised. enne kui kedagi solvama tõttad ole kindel et valdad teemat!!! praegu oled aga naljanumber :))
Aitab küll. Meeletu ärapanemine käib. Tehke see hobujõud lõpuks selgeks. Mina mäletan 52 aastat õpitust,et HJ=75KGm/sec ehk 75KG tuleb tõsta 1sec. 1.m.kõrgusele. Vabandan ,kui eksin.