Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Vasakpööre ja möödasõit

Lisa
13:08 25.06.2005
Oli liiklusõnnetus. Inimene hakkas tegema vasakpööret ja samas tuli tagant auto, kes hakkas samal ajal möödasõitu tegema. Vasakpöördel olund juhi taga oli pikk rodu autosid,. Siis see möödasõitu tegev auto pani vasakpööret tegevale autole külje pealt sisse. Kes jääb süüdi?
Indrek Sirk- Liiklusõiguse Büroo
00:14 27.06.2005
Vastus taandub küsimusele, kumb juht alustas manöövrit varem. Kes hiljem manöövrit alustas, on ka süüdi. Arvestades kirjeldust, et vasakpööraja taga oli ka teisi autosid, pidi teine sõiduk juba ammu olema möödasõitu alustanud. Seda arvesse võttes on süüdi vasakpöörde sooritaja.
m
08:49 27.06.2005
Aga kui suunatuli oli juba ammu sees? Aga möödasõitu alustanu ei näinud seda.Möödasõitu alustanu ütles, et vastasel juhul oleks ta kellegile tagant sisse sõitnud ja seega hakaks mööda minema.Arvatavasti nad alustasid korraga.
gigabit
09:18 27.06.2005
Huvitav teema, kuna olen sarnasest situatsioonist õnnelikult välja tulnud. Olin tegemas vasakpööret tanklasse, minu taga peatus 5-6 autot. Enne manöövri tegemist veendusin et tee on vaba, pöördel nägin silmanurgast ainult autot, kes pidurdas nii et kumm suitses. Õnneks jõudsin gaasi põhja vajutada ning pääsesin õnnetusest. Võimalik, et alustasime manöövrit samaaegselt. Teine auto tuli maanteel lihtsalt kiirusega ~100km/h.

Kui on maas kahekordne joon, aga möödasõitja alustab manöövrit samaaegselt katkendjoone osas, kes siis süüdi on? Tagantjärgi on väga raske selgeks teha, kes varem, kes hiljem alustas manöövrit.

Kas pole mitte süüdi möödasõitja, kes ei vali oludele vastavat sõidukiirust?
m
09:25 27.06.2005
Jah, sama oli...tuli umbes 100 km /h , kui vasakpöörde tegija oleks samamoodi gaasi põhja pannud, oleks ka hästi lõppenud. samamoodi nägi silmanurgast, et auto tuleb, kuid enne oli veendunud, et tee oli tühi.
looder
13:42 27.06.2005
kui on pidev joon maas on süüdi möödasõitja.alustas ta seda möödasõitu enne pidevjoont või mitte. kui pidevjoon puudus või oli tee üldse märgistamata jääb süüdi hr.sirgi väitel manöövrit hiljem alustanu.samas võiks väita ka seda,et miks pidi see auto minema kolonnist möödasõidule,veendumata mis kolonni ees toimub.
opl
13:58 27.06.2005
Nagu Indrek ütles on selliste õnnetuste puhul enamasti kannatanu see kes alustas manöövrit esimesena. Tegelik probleem seisneb nende LÕ-de lahendamisel selles, et tagantjärele ei ole sageli võimalik manöövrite järjekorda kindlaks teha.

Kui järjekorda ei suudeta kindlaks teha, on siin viimasel ajal hakatud rakendama osasüüd 50-50.
65
16:36 27.06.2005
No ma kardan, et möödasõitja alustas ikka varem manöövrit, ei kujuta ette, et vasakpööraja pöörab juba auto risti ja kuskilt tagant rodu lõpust stardib keegi talle küljepealt sisse.
taat
16:57 27.06.2005
Nu läxin mina ka maal külla piima järele ja maanteel vasakpööret tehes hoidsin tee keskele ja lükkasin suuna ilusti varakult sisse. Mudugi liikus kolonni sabas rullnokk, kes kogu reast mööda pidi kimama. Õnnetusest päästis meid mu Tlns karastunud piduripedaali muljuv paremb jalg ja tagaliikuvate juhtide kogemus, mis mu auto tagaosa ja nende autode esiosa ilusti terveks jätsid.
A loo moraal on selline - kes ei taha tõestada, et pole kaamel, võtab enne vasakpööret ilusti paremasse teeserva (vajadusel peatudes), sest 200-300hj-liste m-ipikendustega ulle on teedel ikkagist liiga palju. Pea igapäevased kurvad (rõõmsad) uudised enesetapjatest kihutajatest siiski lubavad loota, et ajapikku asi paraneb (loomuliku iseregulatsiooni näol).
max
17:00 27.06.2005
odoot, mis mõttes kumb alustas varem manöövrit. LE räägib järgmist:
§ 100. Pöörates ristmikevahelisel teel vasakule või tagasi, peab juht andma teed vastusõitvale ja temast möödasõidul olevale juhile.

sama on ka ARK-i testidega, kus raiutakse, et möödasõitjale peab teed andma.
looder
19:27 27.06.2005
max,võta nüüd ette selline situatsioon.
sina tahad keerata vasemale.võtad ilusti hoo maha,vasak suund sees.aeglustad korralikult.sinu taga olevad autod aeglustavad samuti.ütleme,et neid on seal taga tükki neli.auto pikkus on ca 5m.see teeb 20m.autode pikivahe on ka keskmiselt 1-1,5 autopikkust.see teeb järgmised 20-30 meetrit.kokku sinu auto sabast viimase auto sabani mingi 50 m.sina vaatad peeglisse,autot ei tule ja keerad.see hetk kui sina keerasid rooli vasemale,hakkas kolonnist mööda sõitma teine auto,kelle kiirus on 90 km/h(tegelikult mnt.-l ei ole nii väike).tema liigub 25m/s.sel hetkel kui tema jõudis vastassuuna vööndisse on sinu rattad jõudnud max.vastassuuna keskele.inimese reageerimise aeg on ca 1.0 sek.selle ajaga on jõudnud auto 25 meetrit lähemale.jääb veel mingi 25-30 m kokkupõrkeni.kui pikk on parimate autode pidurdusteekond? parimatel autodel 32 m kanti 100 km/h -peatumiseni.seega juba möödasõitva auto peatumine on vähemalt 2 m kaugemal kui oled sina oma autoga.kui rattad plokki jooksevad,on pidurdus maa tunduvalt pikem.kui sina alustasid manöövrit vasakule,ei paistnud su peeglist möödasõidul olevat autot.ja kui maas on pidevjoon,ei tohigi keegi möödasõitu sooritada.
m
19:51 27.06.2005
looder sa kirjeldasid päris täpselt antud situatsiooni, ainult et pidevat joont ei olnud:(
dubalazov
08:49 28.06.2005
"kui rattad plokki jooksevad,on pidurdus maa tunduvalt pikem"-mis jutt see on
wqa
10:26 28.06.2005
enamus inimestest teavad, et see on tõsijutt.
suurik
10:50 28.06.2005
mida loetakse manöövri alustamiseks?
mäletan nagu nii vanasti(autokoolis nagu räägiti) et kui mina lükkasin suuna sisse(vasaku siis) minust enam mööda sõita ei tohtinud
aga 6-7 aastaga jõuavad nad kõikke muuta
looder
11:34 28.06.2005
manöövriks loetakse igasugust pööret.vasaku suuna sisse lülitamine ei ole veel manööver.see on eraldi punkt,et kui eessõitval autol põleb suunatuli,siis möödasõidu alustamine on keelatud.manööver algab siis kui sina keerad rooli paremale või vasakule ja selle tagajärjel muudab sõiduk suunda.
Indrek Sirk- Liiklusõiguse Büroo
13:00 28.06.2005
Suunamärguanne tuleb anda vähemalt 3 sekundit enne manöövri algust - seega ei ole märguanne iseenest manöövri alustamine. Manööver on mistahes pööre või ümberreastumine.
suunakas
16:58 28.06.2005
Vasak pööre on nii kehv pööre et parem ärge tehke seda.
mox
18:51 28.06.2005
No, kas siis mina olen süüdi kui vasak suund sees, rullnokk taga, näeb, et pidurdan ja suund kah sees hakkab kohe mööda sõitma näiteks. Ma ei pane tähele seda ja arvan, et nii loll ikka inimene ei saa olla, et hakkab sellises olukorras möödasõitu tegema ja kui nüüd keerangi ette siis kuidas saan mina süüdi olla. LE kirjas, et möödasõit keelatud, kui vasak suund sees eesmisel autol. Väga kahtlane teema
spit
12:24 29.06.2005
oojaa, kui sina oma ****sed, toonitud-tuunitud või muidu seasilmaks muutund suunatulesid ees lõgistad 2-3 korda, peab seda nägema kullipilguga mitmekümne või mitmesaja meetri kaugusele? Kindlasti on vaja ka keset s6idurada seisma jääda või taganttulijatel mitte mööduda paremalt, et tingimata kogu kolonn pidurdaks nulli. Kui vasakpöörajal oleks normaalsed suunatuled ja kui ta võtaks korralikult vasakule enne kui pidurdama hakkab ja kui taganttulijad ei sõidaks nagu rasedad naised, oleks sellised paugud suures osas olemata. Rullnokaks ja pikendajaks tituleerite praegu neid, kes tulevad nii enam vähem lubatuga tagant ja kellele ei saagi olla nähtav eesliikujate mõistatusliku uimamise põhjus (kuna toonitud või päikse käes murenenud tuled popid ja noortepärakulised, audidel ja bemmidel ja paljudel uutel odavatel liisingupannidel suunatulekang on nõrga naisterahvakäe jaosk liiga raske jne). Ofkoors sõidab iga kiirustav inimene mööda tee peal põhjuseta uimavatest tegelastest.

Hiljuti oli rõõm näha nelja nolki Oodiga, kes olid yhele haigele li**ile kljepealt sisse kytnud, kuna tädi arvas, et suunda pole vaja näidata, kuna nende kylake on peaaegu eeslinn; ja kuna vasakule võtmine enne manööverdamist ei sobi ju nii suurtsugu daamidele, vad kogu kolonn peab nägema, kuidas maailmadaam oma manöövrit teeb :D Pärast jooksis värd ringi, pea verne otsas ja auto lömmis.

Ofkoors, arvestama peab kurja jutu juures, et 100% juhtudel ei ole tõesti võimalik tagant tulijail paremalt mööduda (mida lubab sellises olukorras ka LE). Aga enamasti on see nii linnas, kus ei ole teie mõistes mu**ipikendajaid nii ohtralt.
to spit
12:48 29.06.2005
Sinusugused ****d ofkoors mõtlevad kohe, et kui aeglustavad siis on mingid rasedad naised loomulikult. IQ sinnani ei küündi, et mingi muu põhjus aeglaselt sõitmiseks võiks olla. 10 sek-i võiks ikka enne möödasõitu mõelda, et miks aeglased ollakse ja mis eespool toimub. Aga eks ta ole jah, et kui 140 pealt pead äkki 70-le või 100-le pidurdama siis eriti vahet ei tee. Üks aeglane uimamine kõik.
Kuku
13:04 29.06.2005
rahvas miks nii närvilised?...täna linnas sõites tekkis tunne ,et hullumajas lahtiste uste päevad..jube sahmimine käib, mõni vend vahetab 100 m jooksul neli korda rida...lõpuks ikka foori all kõrvuti.Mõistus pähe!
karpaak
23:32 29.06.2005
Nii et kui eessõitjad miskipärast aeglustavad, ristib spit nad otsekohe mõttes ****deks, teeb rooliga nõksu vasakule ja vajutab gaasi põhja? Sellepärast sedasorti paugud tulevadki ja jääb tõesti üle vaid looduslikule valikule loota...
charlik
16:46 13.08.2005
Varem oli LE õigem, kui oli eesliikujal sisselülitatud vasak
suunatuli oli möödasöit keelatud. Mingid ****d muutsid LE ümber,
et vasakpöördeks peab möödasõitva läbilaskma. Peale selle
hakkasid paugud käima. See punkt tuleks vana moodi tagasi teha
või see ümbermuutja **** avariid välja maksma panna.
Jaan
10:20 15.08.2005
Kas ikka jääb pideva joone korral mõõdasõitja süüdi? Siin ka olnud analoogne näite, kus ühesuunalisel teel liigub vales suunas auto ja kõrvalteelt sõidab ette ühesuunalisele teele teine auto ja toimub kokkupõrge. Sppdi jäi anna teed märgi rikkuja ja ühesuunalisel teel vales suunas liikuja sai trahvi nn vales suunas liikumise eest. Kas siin ei või tulla sama sündmus, kus pideva joone ületaja jääb süüdi (ja saab vajadusel trahvi) pideva joone ületamise eest, aga siiski mitte avariis?
Mees metsast
10:54 15.08.2005
Kes jääb süüdi? - loll küsimus.
Kas peeglisse peaks vaatama enne kui kuhugi keerama hakkad?
Enne kui manöövrit alustada PEAB olema veendunud selle ohutuses, olenemata kas sinul on õigus või mitte. Ohutus ennekõike!
ilmar
16:38 15.08.2005
No mida teha?Terve joru surub tagant ninaga stanges.Vaja keerata.ei mõista.
hmmm
13:35 17.08.2005
Aga selline olukord: pikk rivi autosid liiguvad ca 80-90 100 alas. Alustan möödasõitu pikk tühi sirge. Kusagil 4 autost olen möödas mingi 7-8 veel jäänud, kui autod hakkavad pidurdama, näha millepärast ei ole. Minu kiirus kusagil 110-115 nendel 60-70 ei ole võimalik reastuda ja siis äkki märkan, et üks auto keerab vasakule ja on mul risti ees. Seisma jääda ei ole võimalik, aga tänu kiirele reaktsiooile ja vabale ruumile mahub õnneks pöörava ja temast järgmise auto vahele. Kui oleksin aga sissesadanud, kes oleks olnud süüdi? Saan aru, et kolonnist mööduda korraga ei ole võibolla kõige ohutum, aga samas kus on kirjas, et mitmest autost võib korraga mööda sõita? Arvan siiski, et vasakpööraja peaks ikka peeglisse korra vaatama ja sama ka kõrvalteelt väljasõitjate kohta.
Mel
18:32 20.08.2005
Praegu räägitakse autokoolis nn kaitslikust liiklemisest(oli mingi selline nimi), mille alusel peab liikleja arvestama et alati võib juhtuda hirmsaim mõeldav jama. Kui juba kolonn ees vaikselt sõidab, siis peab ju seal ees miskit toimuma! Inimene, kellele elu kallis ei hakka vist sellest kolonnist mööda pressima? Vähemalt mina ei hakka. Parema jorutan natukese seal sabas ja annan siis pastelt, kui tee tühi... siis võib muidugi kits klaasi lennata.
Mees metsast
22:02 20.08.2005
(Saksas) kiirteel pannakse ohutuled vilkuma kui märgatakse eespool ummikut. Niimoodi ohutuledega kulgetakse vahest mitu kilomeetrit.
Meil seevastu kui nähakse ees ummikut siis üritatakse veel viimase hingetõmbeni eesolevast autost mööda saada.
Kasutasin ka ise vahest ohutuledega märkuandmist eesolevast ohust kuid olen loobunud. Niipea kui sõidad ohutuledega siis arvatakse, et "sant" on teel ning sellest tuleb ilmtingimata mööduda.
Vaid ühe korra olen sõitnud nii et tagatulev auto lülitas ka sisse ohutuled. See oli rekka, need mehed on teadlikud ka mujal maailmas kasutatavatest märkidest.
See pikk jutt oli vaid kommentaariks Mel'i poolt mainitud nn kaitslikust liiklemisest.
Marek
10:24 22.08.2005
Spit-l on mingi ameerika auto, mis teda teistest paremaks teeb ja ülihead juhtimisoskused ning mida kõike veel. Arvad, et sa oled mingi eriline inimene. Kahjuks eksid.
Nublu
17:01 20.11.2006
Mul juhtus maanteel avarii, kus eessõitev auto sõitis ebastabiilse kiirusega, laientas enda suunavööndis vasakule-paremale.. suunda ei olnud, ees oli tee mõlemas suunas tühi, nähtavus väga hea. Otsustasin mööduda ja minuga koos veel kaks mootorratas. Kui olin jõudnud auto kõrvale, siis tekkis autojuhil idee-fix "oi, siit ja kohe vasakule!". Edasi käis nii, et autojuht tõmbas rooli vasakule (suunatule ja peeglite kontrolli jaoks aega enam tal ei jäänud) diagonaalis üle tee. Ja nii me küljed kokku panimegi, mina tsikli pealt lendu mööda asfalti ning tsikkel kah kraavi.
Algselt autojuht tunnistas enda süüd, paberile läks aga kirja sootuks teine teooria: panin suunatule sisse, vaatasin üle nii salongi- kui küljepeegli ja mitte kedagi ei näinud, siis asusin vasakpööret sooritama.. kahjuks autojuht ei arvestanud loogika reeglitega, et mitte keegi ei hakka maanteel kellegist möödasõitu tegema, kui tema eessõitjal vasak suund sees on! Eriti veel paar mootorratast. Alles politseiuurija juures tunnistas üles, et see otsus vasakule minna oli viimase hetke otsus ja ei jäänud aega millegi jaoks kui vaid rool vasakule tõmmata. Vaat siis.
kati2210
17:13 06.08.2010
sarnane situatsioon.Nimelt maanteel hakkasin vasakpööret tegema,minu taga oliveel 2 autot,kes nägid minu suunatuld vasakule.mõlemad hakkasid pidurdama,et lasta mul teha manööver, kohe minu taga olev auto hakkas paremalt(no teepeenra poolt) mööda sõitma,tema taga olev auto ootas, küljepeeglist veel vaatasin,et tee puhas, ning jõudsin üks poole meetrit juba pööret aeglasel kiirusel teha, kui üle 90 km h lendas minu külgtiiba auto.Praegu mendid ajavad minu süüks.Kuid loogiliselt võttes, kui auto sõidab 90km h siis sekundis läbib ta 25 m...st et 2 sekundit ja 50 km.Kui ma vaatasin küljepeeglist oli tee phas.Kas on mõtet kohtu minna?Üks tunnistaja on olemas.Inimene kõndis seal samas teepeenral ja nägi kõike pealt.
yllar22
23:56 06.08.2010
Mida sul kaotada on? Eriti veel, kui tunnistaja ka olemas on.
parm..
23:59 06.08.2010
kahte teemasse oled kohe lisanud :) Mida see inimene siis nägi, et sellest tunnistusest kasu oleks? LE on sinu vastu!
yllar22
13:39 07.08.2010
Ei ole LE lõpuni vastu!
§ 132. Enne möödasõidu alustamist peab juht veenduma, et:
2) ees sõitev juht pole andnud vasaksuunamärku;
3) möödasõiduks kasutatav rada on vajalikus ulatuses vaba;
4) möödasõitu lõpetades saab ta naasta pärisuunavööndisse, ohustamata ja takistamata juhte, kellest ta mööda sõidab.

§ 133. Kui möödasõidu ajal ilmneb takistus või liiklusoht, mida juht ei saanud ette näha või ei osanud õigesti hinnata enne möödasõidu alustamist, tuleb möödasõit katkestada. Kui möödasõidu katkestanud juht tahab naasta pärisuunavööndisse, peavad taga sõitvad juhid seda võimaldama.

Olen näinud eksperthinnangut analoogse avarii kohta, kus igavese hulga füüsikavalemitega tõestati ära, et vasakpöörajal puudus igasugune võimalus avarii vältimiseks. See ei pruugi muidugi selle avarii kohta kehtida - olud, kiirused jms. kindlasti erinevad.
kata2210
00:34 08.08.2010
Point ongi selles, et ,minu taga oli veel 2 autot.Nemad andsin mulle teed, see segane lendas, ja kuigi märkas ,et on ees olevad autod aeglustanud ehk oleks pidanud ka hoogu maha võtma, seal maanteel ei ole näha nii hästi ,kui ühes rivis sõidetakse.
kata2210
00:35 08.08.2010
Eelmise postitusega tahtsin öelda, et ise ma ju veendusin,et minu taga keegi ei tahnud mööda sõita.
söödik
09:13 08.08.2010
Maanteel on enamasti kõrvalteede kohal ka möödasõitu keelav pidevjoon sellele sõidusuunale, millest vasakpööret teha tuleb. Märki ei ole, kuid jooned tee peal on. Seda siis, kui kõrvaltee ka asflt on. Mingi kruusatee peale maha keeramise kohtades seda piirangut igal pool ei näinud.
Kuidas Sinu juhtmil nende joontega oli?
kata2210
11:06 08.08.2010
Ei olnud pidevjoon, kõrvaltee ei olnud asfalt.
stammer
11:30 08.08.2010
Vasakpööre tuleb teostada nii ohutult kui vähegi saab. See, et sa seisma jääd ja suuna sisse lülitad ei anna sulle veel 100% õigust, sest tagantulijale ettekeerates oled kohe süüdi!
Riia linnas on selliste vasakpööretega seotud arusaamatuse vältimiseks enamikes kohtades üldse vasakpöörded keelatud.
Reixmees
12:08 08.08.2010
Sõitke rohkem mitmekümneautolistes kolonnides. Sellised avariid saavad tekkida ainult sellistes olukordades, kus sõidetakse olematute pikivahedega kolonnides. Kui kiirem auto tuleb selja taha, siis tuleb ta suunatuledega mööda aidata, mitte pärast kiruda, et peeglisse vaadates minu taga olevad 3 autot nägid, et ma hakkan kuhugile keerama. Selleks ajaks oli neljandal autol ilmselt siiber sellest maanteummikust ja ideaalsed tingimused antud laadi õnnetuste sündimiseks olid loodud.
kata2210
13:18 08.08.2010
Ma tegelikult hästi rei mõista miks 100 protsendiliselt ika mina süüdi jään.Kui 21 aastane neiu kihutades hoolimatult sõidab ja rikub
§ 132. Enne möödasõidu alustamist peab juht veenduma, et:
2) ees sõitev juht pole andnud vasaksuunamärku;
3) möödasõiduks kasutatav rada on vajalikus ulatuses vaba;
4) möödasõitu lõpetades saab ta naasta pärisuunavööndisse, ohustamata ja takistamata juhte, kellest ta mööda sõidab. ka LE reegleid
§ 133. Kui möödasõidu ajal ilmneb takistus või liiklusoht, mida juht ei saanud ette näha või ei osanud õigesti hinnata enne möödasõidu alustamist, tuleb möödasõit katkestada. Kui möödasõidu katkestanud juht tahab naasta pärisuunavööndisse, peavad taga sõitvad juhid seda võimaldama.

Mainin veel,et ei peatunud enne pööret, see toimus lihtsalt väiksel kiirusel(pööre ise) Minu taga oli ainult 2 autot ning kohe peale mind olev auto hakkas paremalt juba mööda sõitma.See kohutaja neiu seda ikka oleks pidanud märkama.
Ma ei taha end täiesti süüsy vabaks teha, kuid ma arvan, et 45 aastane naine on ikka palju kohusetundlikum( igaljuhul minu juhtumil).
Ma ka mõistan,et siin foorumis ka selgusele jõuda on raske, kuid otsustasin enne kohtusse andmist mõne teadjama inimese arvamust kuulda.Siit loen välja, et olen ikka täiesti ise süüdi, kuigi käitusin LE kohaselt, veendusin, et minu taga olevad auot ei kavatse mööda sõita, seega alustasin manöövrit esimesena.
kata2210
13:21 08.08.2010
Kuidas mõista,et osad vasaköörded Riias keelatud, kuidas siis keerata vajalikule teele.Selgituseks seda ka, et see oli nagu ristmik, et 2 nn maa teed olid paremale ja vasakule ja otse oli siis maantee.
Pooljuht
13:35 08.08.2010
1. Kui kiirem auto selja taha tuleb hoolimata sellest, et endal on spidomeetril (ja mitte GPS-l) piirkiirus, siis on see tagumise enda mure, kas ja kuidas ta mööda saab (ei ole otseselt teemakohane, kuid Reixmehe tähelepanu tuleb sellele juhtida).
2. Kui ta sõidab mitmest sõidukist korraga mööda niinimetatud muutumatute liiklusolude juures, kui möödasõidu katkestamine (huvitav, miks küll seda nii vähesed ohuolukorras teevad) on äärmiselt keeruline... noh, hea küll, seda on näha pidevalt ja eessõitjad suudavad ta elu/sõiduki päästa (mitte et tema elu või sõiduk kedagi karvavõrdki huvitaks).
3. Kui möödasõidule minnakse siis, kui eesolevate sõidukite kiirus on oluliselt väiksem (siis tasuks kusjuures möödasõit teha mitte piirkiirusega, vaid ainult veidi kiiremini eessõitjatest) või siis, kui eesolevate sõidukite kiirus on äkitselt vähenenud... antud juhul on tegu idioodiga.

Lisaks yllar22 välja toodud punktidele ka järgmine – juht peab valima sobiva sõidukiiruse, mis võimaldab... (sealhulgas peatada masinat etteaimatava takistuse ilmnedes). Loodetavasti on juhid kuulnud sellest paragrahvist, kuid arvestada tuleks, et see kehtib ka möödasõidu ajal.

Missugusel viisil on võimalik vasakulepöörajal antud õnnetust kindlalt ära hoida, kui ta on juba alustanud puhta tee korral manöövrit. Peatumine ei pruugi olla piisav, kui masin on juba osaliselt üle telgjoone, sest ka möödasõitjal pole enam kasutada kogu rajalaiust. Seega peab adekvaatselt reageerima ka möödasõitja. Tegelikult, teeme asja veel lihtsamaks. Kes oli ohuolukorra põhjustaja, kas vasakpööraja (veendudes, et tee on puhas) või möödasõitja (veendumata, et tal on selge ülevaade eespool toimuvast).
Reixmees
11:48 09.08.2010
Paberite järgi on tagumise möödalaskmine jah pigem tagumise mure. Liiklusohutuse seisukohast on ohutu liiklemise eelduseks turvalised pikivahed ning kolonnide vältimine.
Küsimus suurele ringile, kas antud õnnetus oleks juhtunud, kui liikleja selja taga ei oleks olnud 2+1 autot?
Mida rohkem ettenägelikkust, seda turvalisem liiklus.
Sebija
19:55 09.08.2010
Küsimus suurele ringile, kas antud õnnetus oleks juhtunud, kui liikleja selja taga ei oleks olnud 2+1 autot?

Vahet pole mitu autot seal oleks olnud. Küsimus on pigem vales paiknemises. Meil on harjutud sõitma telgjoone lähedal, st vasakus ääres. LE sätestab, et asulavälisel teel tuleb sõita parema ääre lähedal, sest siis on möödasõidule asuval juhil näha eesolevat teed oma suunavööndi kaudu. Kui vasakpöörde sooritaja taga olevad autod oleks paiknenud õigesti parema ääre lähedal oleks vasakpöörde sooritaja näinud lähenevat sõidukit ning ka möödasõidul olev oleks näinud vasakpöörde sooritaja suunatuld.
Seega, kaudne süü on ka vasakpöörde sooritaja taga olevatel juhtidel kes oma vale paiknemisega varjasid nähtavust.
sass9999999
23:04 09.08.2010
Reixmees sinuga on tore suhelda.

Mis puutub antud õnnetusse, siis seda ei oleks kindlasti juhtunud, kui vasakpöörde sooritaja oleks koheselt oma manöövri sooritanud, mitte poleks keset teed munenud. Miks ma arvan, et munes? Sest temast üritati ka vasakult mööda sõita, seega vastutulijaid ju polnud! Nii, et jääb täiesti arusaamtuks, mida ta seal tegi või passis. Seega selline olukord, kus vasakule pöörajast sõidetakse mõlemat poolt mööda, täiesti tema enda põhjustatud ja parem oleks, kui selline isik enam liikluses ei osaleks. Sellele aitab suuresti kaasa ka tema auto liikumisvõimetuks muutumine. Tean, millest kirjutan, sest osalesin tahtmatult 1 uimase naisterahva sidruni killimises, mis "anna teed" märgi alt mu autole küljepealt sisse põrutas. Sidrun oli korralikult sodi ja kaskot tal polnud. Nii, et 1 saamatu juht vähem "tänu" minule ka.

Aga algajatele juhtidele soovitus- kui te ei oska sõita, võtke täiendkoolitustust, kasutage oskaja juhi abi, sõitke ühistranspordiga, jalgarattaga või käige jala. Auto juhtimise õigus ei ole siiski inimõigus, vaid eriteadmisi nõudev tegevus ja seda tuleks endale tõsiselt teadvustada enne, kui minna autokooli ja sealt kuidagi luba välja punnitada.
ee
00:01 10.08.2010
viimasele. sina olid juba sündides oskuslik liikleja? lammas!
parm..
01:06 10.08.2010
täpselt nii Sebija, tahtsin ise sama just öelda! See paiknemine on umbes 90% MEIE liiklejate probleem ja siis ei ole imestada, kui selliseid asju juhtub. Lisades olematud pikivahed jne jne, tulebki välja selline jama.
Pooljuht - sellise suhtumise tõttu meie teedel just ohtlikud olukorrad juhtuvadki, palun ära aja teistele jama pähe, kui endal suhtumine nii vilets on! Ja kuidas ta siis veendus, kui keegi tuli sisse külje pealt?? Natuke vasturääkivus!? Ega see, kui sa veendud pidurdamise alguses (90km/h) ja selleks hetkeks, kui kiirus on pööramiseks paras, eeldad, et tee on vaba, ei vabasta sind süüst, et PEAD LASKMA MÖÖDUJA MÖÖDA! Selline nõue on puhas füüsika - 90 km/h liikuvat sõidukit on palju ohtlikum üritada peatada, kui seda 30-40 km/h liikuvat pöörajat. Arvesta sinna juurde veel reaktsiooniaeg ja auto 25m/s liikumine (90 km/h)!
Saakloom
17:16 10.08.2010
Eesti meistrid tänavaliikluses jälle välja ujunud. Mõni teeb 90 kraadiseid pöördeid 90 pealt rehvide suitsedes, et munejana välja ei paistaks. Ässad ei saa ainult aru, et "ässad "saavad na olla ainult tänu teistele, kes liiklevad mõistlikult. Omasuguste seas häviksid nad kiiresti.

tropp ruudus
20:20 10.08.2010
****idele läks kellegi jutt hinge.
s_line
21:30 10.08.2010
loodan et keegi ei tunne ennast isiklikult, aga meie liikluses on liiga palju kloune, kes ei oska mõelda ja teistega arvestada. seda nii linnas kui maanteel. soovid vasakule pöörata ning näed piisavalt ette (vastassuunda), mine varakult vastassuunda ja tee sealt rahulikult vasakpööre ära. autod sinu taga ei pea oma hoogu maha pidurdama ning ohtliku olukorra tekkimine on palju väiksem
looder23
23:06 10.08.2010
lihtsalt üeldes, mine kohtusse. las kolmandad inimesed otsustavad. telli ekspertiisid jne. siinsete ralliässade teadust ei ole mõtet kuulata. 45 aastase ettevaatlikus ei puutu siin üldse asjasse. loeb ainult parem advokaat. hea kui kohtunikuks saate naise, sest mehel võib huvi tekkida 21 aastaste vastu. ja hoiab alateadlikult tema poole. nii väheste autode puhul on seal ainult murdosa sekundite värk, et kõik sõltub advokaadist ja ainult advokaadist, kes kuidas suudab ära tõestada vastaspoole hooletuse. siiski ise kaldun möödasõitja süü poole, kuna ees pidurdas nii palju autosid ja neid oli terve tee täis, siis sealt veel täie laksuga mööda lennata, siis puhas hooletus. seal oleks võinud olla tuhat muud asjaolu ja takistusi, aga niimoodi mööda lennata? mõistus, mõistus tule koju. eestlase deviis on, et sõidan end või surnuks, aga minul oli ju õigus. suren õigena.
häh
11:12 11.08.2010
Mida siin ikka pikalt arutada, kui LE järgi oli antud kohas möödasõit lubatud, on keeraja süüdi. Aitasid kaasa tagapassijad, kes selle asemel, et paremalt mööda minna, jäid taha munema.
See ei pruukinud olla 100% nende süü, võibolla ajas eessõitja segadusse- oli kas mingis x kohas (ei jätnud paremale ruumi), vänderdas, näitas hilja suunda (maanteel ikka varakult sisse, oskavad teised aimata mis tulekul), mida iganes.

Möödasõitja oli selles mõttes muidugi tubli poiss, et ega eriti ilmselt ei mõelnud- või võibolla ka lihtsalt seda teeotsa ei näinud.

häh
11:18 11.08.2010
Ja ega enne sellistest möödalendamistest aru ei saa, kui ise taolises situatsioonis olnud. Tüüpiline värk, et kaks kolm taati jutti, saja alas 70ga, üks ühel pool vastu jutti, üks teisel pool vastu jutti, üks keset teed. Taga kolonn, tüüpkoosseis paar transitit, mis külma kõhuga tagant kõigist mööda uhavad, ja siis taatide taga passiv kohustuslik Golfiga tibi.
R.K.
13:08 11.08.2010
mul iga jumala päev vaja maanteel vasakpööre teha. ütlen, et ega pole kuidagi hea. silmad lahti ja veelkord lahti. harrastan ka seda vastasuunda reastumist, kui vastutulijaid pole. suht ohutu, aga kui parajasti jääb ette mõni aeglane ja siis minu taga sõitja arvab, et ma lihtsalt möödasõitu alustan ja kohe sappa tõmbab, siis jälle segadust kui palju. on olnud juhus, kus niiviisi kaks sappa võtsid, esimene sai mu kavatsusest aru, aga selle taga sõitjal polnd õrna aimugi mis ees toimub ja kui ta lõpuks ärkas polnd muud, kui teepeenar heas lootuses, et ma teda näen. nägin.
Pooljuht
19:58 11.08.2010
Parm, pagan võtaks, loe uuesti hädasolija kirjeldus läbi.

"küljepeeglist veel vaatasin,et tee puhas, ning jõudsin üks poole meetrit juba pööret aeglasel kiirusel teha, kui üle 90 km h lendas minu külgtiiba auto"

Kus siis küljepealt? Riivamisi piki esitiiba, ma pakun. Vastasel juhul poleks tõenäoliselt teemaarendust, kuna poleks enam kedagi, kes häda kurdaks.
Nagu lugeda võib, veenduti vahetult enne pööret. Kuna tegu väikese kiirusega ning pööret ei soorita keegi nii, et pilk on seljataha suunatud, siis tekibki sealt see pisike hetk, millal kiirustaja jõuab sisse sõita.
Igaks juhuks soovitan läbi lugeda paragrahvid, milles on juttu sõidukiirusest ja ka sellest, milles peab möödasõitja enne nimetatud tegevuse kallale asumist veenduma.
Oleks kena, kui saaks täpsustuse, millisest suhtumisest jutt käib (eeldada võib, et esimeses punktis kirjeldatu kohta).
parm..
15:00 20.08.2010
selle vasakule peeglisse vaatamisega arvan, et on ikka paljudel juhtudel nigelasti. Kui paljud vaatavad hoolikalt enne möödumise alustamist vasakusse peeglisse? Võite öelda, et vaatate, aga siiski üritab iga 20 s auto mulle ette keerata, kui mina olen jub alustanud möödumist (ja ALATI suunaga!). Aga sama juhtum just tln ringteel, ees oli kastikas (karjääriauto) ja selle taga Mondeo, tekkis võimalus, kohe läksin mööduma ja see hetk, kui sain vastassuunda, lülitas suur auto suuna sisse vasakpöördeks - no sellega ei läinud igaks juhuks jõudu katsuma ja õigust taga ajama, vaid pidurdasin ja sain paremalt koos Mondeoga mööduda. Aga mõelge, kui palju tegelikult läheb aega, et ma saaks neist kahest mööda ja siiski suutis see kastikas lülitada suuna liiga hilja, reastuda liiga hilja jne jne. Mida tegin mina valesti? Mitte midagi, möödsin esimesel võimalusel ja tegin seda turvaliselt! Vot nii "lihtne" see vasakusse peeglisse veendumine ongi ning kuna möödujal on suurem kiirus, siis tasub vaadata sinna mitu korda, sest kiiruste vahe on väga suur selleks hetkeks, kui vasakule pööraja hakkab manöövrit sooritama! Ja kui on pööre kavas, siis võiks selliseid asju natuke ette mõelda, eriti, kui autod sinu taga juba mõnda aega sõidavad! Oleks see olnud väike auto, siis ei oleks ma möödumist katkestanud ja oleksin teadnud (praktika :) loota signaalile!
...
13:43 18.10.2010
Nii nagu ma su jutust aru saan võin väita et...liikluseeskirja järgi peab vasakule pöörata kavatsev juht andma teed juhile,kes on sinust möödasõidul(sõidab vastassuunast otse või pöörab paremale).Võimalusel peaks võtma nii vasakule kui võimalik,et kolonn,kes sul taga ootab saaks sinust paremalt mööduda.Sellega sa ei takistaks ka oluliselt liiklust.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte