Üks asi on kompensatsioon, aga teine asi see, et riiki tegelikult ei huvita, mis sinust edasi saab- kuhu sa kolid, mida selle raha eest osta saab ja kas see kõik on samaväärne sellega, kust sind välja visatakse. Ei tehta mingit pakkumist, et näe, meil siin ja seal taolised maatükid, kui mõni sobib, siis kirjutame sinu nimele, veame riigi kulul juurde elektri ja puurime kaevu ning maksame kinni ka uue maja projekteerimise. Ühesõnaga sulle antakse klots pihku ja edasi kae ise, mis eluga peale hakkad. https://lounapostimees.postimees.ee/7767060/nursipalu-laiend
use-ohvritele-koidab-vaarikas-huvitis
¤¤¤K9 lastud mürsu plahvatuse korral tabab sihtmärgialalt alguse saav helilöök Sõmerpalust edelas asuvat raudteeäärset Mustassaare küla tugevusega 100–104 dB. Sõmerpalu alevikku, samuti Nursi külasse jõuab jõmakas tugevusega 95–99 dB, Võru linna tugevusega 90–94 dB, Nursipalu läänepoolsele sihtmärgialale 127-millimeetrise kaliibriga tankitõrjeraketikompleksist Javelin tulistamise korral ulatuks 100–104 dB tugevune helilöök samuti üle polügooni välispiiri.
/.../
Kui K9 päevase kanonaadi tulemusel jääb üldine müratase polügooni piiride taga üldjoontes 65 dB piiresse, sest laskmine ei käi ju vahet pidamata, siis üksikud kärgatused eraldi võetuna jõuavad elanikeni suurusjärgus 90 ja 100 dB /.../ «Mul on kaks mootorsaagi, ühele on kirjutatud 118 [detsibelli] ja teisele 98. Mõlemal juhul öeldakse, et kõrvaklappideta töötamine kahjustab kuulmist,» sõnas metsaomanik Rainer Kuuba, kes on ka Võro Kongressi vanemate kogu liige.
/.../
Kõrvaklappide kandmise kasuks tulevastel K9 päevadel räägib asjaolu, et kui liikursuurtüki mürakaart on välja arvutatud ühe lasu põhjal, siis õppusel on kahureid ametis rohkem. Need võivad anda ka kogupauke. Mürauuringus on näiteks välja toodud aktiivse harjutuspäeva suurima laskude arvuga päevane olukord manöövril idast läände. Selle järgi läheks käiku 18 liikursuurtükki, mis teeks päeva jooksul kokku kuni 360 lasku ehk 20 toru kohta.¤¤¤
Mingit summutit ei saa torudele panna? Ja mürsus võiks ju vähem lõhkeainet olla nõrgema paugu jaoks. Neile oluline ju täpsus, mitte kuuskedest võimalikult suurema hulga saepuru või maa sisse uue kraatri tegemine.
Siis võiks juba nõuda, et meie armee läheks rohepöörde raames viivitamatult üle magnetrelsskahuritele. Ei suitsu, ei pauku, töötab akudelt, uhke ja innovatiivne!
Saab ikka summutid panna. Saab ka sulepatjadega lasta, aga paraku eeldab oskus end päriselt ka kaitsta võimalust riistvara ja selle pruukimist võimalikult lähedastes tingimustes proovida. Simulaatoritest plõksutamine ei anna sama tunnetust, mida päriselt lööklainest uimasekslööva kahuri kõrval seismine lasu hetkel.
Siin klähvimisest hulga tõhusam oleks Nursipalu oponentidel minna ja teha Kremlis istuvale idioodile selgeks, et pangu oma sõjatehased seisma ja hakaku ükskord oma riigis korda looma, selmet labaselt juurde röövida ja vägistada naabrite maad.
Siin klähvida on muidugi oluliselt lihtsam ja edevam.
Ma siiski hoiduksin klähvimissüüdistusest, sest need, kes seal elavad, ilmselt niisama ei lahmi. Ja kuna mul relvade osas eriline haridus puudub, siis lihtsalt heietasin summuti ja muu osas. Aga mõnes mõttes on inimkond ikka veel üsna kiviaja tasemel kui vaadata kasvõi püssirohu leiutamise aega ja siiani käib tapmine paugu toel. Vaimses mõttes muidugi ka, kui ikka veel on tahtmine sõda pidada. Ju see verelaste genoomi salvestatud.
Lisan täienduseks veel, et helirõhk pole ohtlik ainult ühel sagedusel vaid kogu sagedusspektris, see tähendab, et vahet pole, kas saad klaveri kõige kõrgema noodiga pihta või kõige madalamaga.
Ma ei tarbi seda "uudistekanalit" ega suuda seda tõsiseltki võtta, aga mitmel pool sotsiaalmeedias jagatakse seda artiklit sõnumiga, et peavoolumeedia vaikib teemat maha. Arvatavasti sellepärast, et ükski erakond ega nende kontrollitav või vähemasti suunatav meediakanal ei taha sel teemal sõna võtta (kardavad), sest seda oleks hiljem jälle lihtne esitleda tülinorimisena riigikaitseliselt nii olulisel teemal. Ei pane üldse pahaks, kui keegi selle tausta paremini avada oskab. https://www.telegram.ee/eesti/kaitseministeerium-kuulutas-nu
rsipalu-piiranguvoondi-riigisaladuseks
Seekord mitte Võrumaal, aga siin täiesti Tallinna külje all sõidetakse eraomanikest üle jõudu kasutades. Aga nagu Võrumaalgi, on alternatiivideks vaid see, kelle õigustest üle sõidetakse. Mitte alternatiivid, kas on üldse neist õigustest tarvis üle sõita ja leida mingi muu lahendus (nt keskkonnasäästlikum ehitamine). Mingis piirkonnas läbiviidav genotsiid on aktsepteeritav, kui piirkonna rahvastik vahetatakse välja jõuga survestades elukeskkonda hävitades, aga mitte otseselt inimesi tappes (loomade tapmine on samas lubatud, ei püüdnud sealt metsa tiikidest keegi eelnevalt välja ei kalu ega kahepaikseid).
¤¤¤„Nii Balti Kivi kui Harku Karjäär käivad meil pidevalt uksele koputamas ja ütlemas, et teie kinnisvara on täiesti väärtusetu – müüge maha, siia tuleb niikuinii suur auk.“/.../„Öelge meile, kuidas ennast tegelikult sellise eest kaitsta kinnisvara omanikuna?! Olles kuus põlve seal juba elanud, tugevate juurtega inimesed, nagu me oleme – hirmutav on selline asi, väike kogukond ju ei saa suurele riigile vastu. Mis me teeme?"¤¤¤
Lihtsa näitena siis RB ja teede ehitus. Kui poliitikud räägivad, et asfalteerime terve Eesti ära, on autojuhtidel pöial püsti laikimas, sest rohkem asfalti on ju parem elukeskkond. Ka RB puhul oli alternatiivideks vanade raudteetammide õgvendamine praeguse arututes kogustes maavarade matmisle soodesse-rabadesse ja nende tarvis üha uute kaevanduste avamine. Tegelikud võitjad pole siin need, kes usuvad illiusioonidesse asfaldimaailmast või raudteeühendusest, vaid töid teostavad ettevõtjad, kes, nagu ka Kanama viadukti varistamise otseülekandest nägime, saavad hoida piisavalt heal palgal meeletut inimmassi, kes tundide viisi käed puusas paari masina toimetamist pealt vaatavad ja suits suitsu järel konisid maha loobivad. Kordan veelkord, et seda kõike maksumaksjate raha eest - kohaliku maksuraha eest nii otseselt (maksud) kui ka kaudselt (ELi ühiskassast).
Petta saanud oleme seetõttu ka ise, kes just selliste megaprojektidega nõustudes pärast maksutõusude all ägavad.
Seltskond kodanikke taas kokku sattunud kes ise ei oma mitte mingit seost ega infot reaalse olukorraga ning pasundavad saunas kuuldud legendide najal. Nimetagem neid edaspidi ühise nimetusega trollid.
Kohalikud keda antud teema reaalselt puudutab pole kuskil väga räuskamas näha olnud, räuskavad need kes alalt välja jäävad ja oma karupersses asuvat kinnistut ei saanudki 2-5 kordse hinnaga maha müüa.
Arusaadav ka tegelikult, kes ei tahaks enda 80 tuhat maksva kinnistu eest 450 000 saada arvele... Kui hind on õige siis pole need juured midagi nii väga sügaval.
Meeleavaldustel on näha teemasse täiesti mitte puutuvaid kodanikke kes soovivad ka mistahes põhjusel pildid olla ja siis neid eelpool mainitud trolle, kel on iga asja kohta midagi öelda olenemata kas selles ka piiska tõde peitub.
Vähem möla, pikem samm kodanikud. Päris lauslollust ei maksa ikka levitada, riik on kodanikele siinkohal küll igati vastu tulnud ning kellegile vaevalt nüüd liiga tehakse.
Artiklit ja kõiki neid eelmisi artikleid lugesid? Just nimelt kohalikud võtavad sõna, mitte arvajad. Ainult et kui kohalikke on piisavalt vähe, siis järelikult võib nende õigustest üle sõita ja likvideerida riigist terved piirkonnad.
Just nimelt selle kaudu, et nende juurtega kodanike hulgas on ka rahaahneid juurteta kohalike nime taha pugevaid äritsejaid, kelle jaoks ongi kõik müüdav, juurtega inimeste õiguste pisendamine, on see, mida nimetatakse trollimiseks. Sest see viib fookuse KOHALIKE ESITATUD probleemilt teise kohta (=täpselt Sinu postitus).
Meeleavalduse mõte on siiski ühtne (üks kõigi, kõik ühe eest) seismine mingite väärtuste osas. Mitte nii, et meeleavaldusele on õigus minna ainult neil, keda see otseseselt puudutab. Et kui külas on 5 maja ühe inimesega, tohiks nagu meeleavaldusele minna ainult 5 inimest? Ja kui ühe kodu lammutusluba ajutiselt tühistatakse, siis seejärel ainult 4 inimest? Kas nende 5 inimese õigused on siis väiksemad Sinu ja minu omadest? Kuidas saab üldse kaine peaga selliseid väiteid loopida? Või on õigus meeleavaldustele ainult vähemalt aleviku mõõdus asulate elanikel ja külaelanikel ei olegi õigusi?
Mind puudutab see ainult kaudselt, sest ma soovin igasuguste diktatuurirezhiimide jäädavat kadumist, kus õigused eksisteerivad ainult pumba juures olijate jaoks ja kõigi teiste õigused on ainult näilised ning reaalselt varitseb igaühte jaoks oht, et huvigruppide lobitöö õnnestumisel võetakse kodanikelt kõik "(diktatuuri)riigi hüvanguks" lihtsalt ära, sh õigused oma kodule ja kogukonnale. See ei ole vabariik ega demokraatlik riigikord, kus ainus võimalus õigusi omada on kolida putini (või mõne kohaliku autokraatliku võimu teostaja) naabriks.
Tervitused lõuna eestist.
Ja kus talus kodanik Kärss siis toimetab. Tsirgus ilmselgelt mitte, muidu vähemalt nii lolli inimest siit ühtegi ei tunne.
Ahjaa, õigus, kodanikul kärsal pole antud teemaga mingit pistmist tegelikult ning ta kuulub trollide gruppi siiski eks...
Kisub kiiva. Mina palusin kodanik MLSL siia praktikal tuginev vastulause lisada, välja tuli gigantide heitlus. Kummalgi ei ole teise gigandi juhtumi andmeid. Võtame hetkeks aja maha ja kirjutame asjast endast?
Mis asjast endast? Ma panin lingi artiklile, kus KOHALIKUD kirjeldavad seda, kuidas neist üle sõidetakse.
TO MLSL:
Küsid talu aadressi? https://www.teeviit.ee/mis-on-trollimine/
Mina olen aastakümneid sama registreeritud kasutajanime omav inimene, kellel on siit paljud inimesed külaski käinud ja mu juured kodutalus ulatuvad piisavalt mitme sajandi taha, et ennast kohalikuks nimetada. Elan juba aastaid igapäevase rohepesuarendajate surve all, kus üritakse mitte ainult minult, vaid ka teistelt põlistalude omanikelt saada maid kätte erinevate meetoditega ja rahaliselt väga magusate pakkumistega, sest just neilt eelpool mainitud aferistidelt, kelle jaoks on sobiva hinna korral kõik müüdav, ongi mingi osa ümbritsevaid maid juba kätte saadud ja mingi teine osa loodab veel hinda kergitada. Aga kohapeal elavatelt põliselanikelt ei saada, sest meil on vaja oma kodu, mitte nende pakutavaid "miljoneid". Kuna ma raha vastu ei võtnud, olen juba riigi skeemitamise tõttu kaotanud riigile (st riigi kaudu erafirmale) päris mitukümmend hektarit oma talumaadest (ka paljud teised) ja oman otseselt kahju kannatanuna vägagi sõnaõigust kaasa rääkimiseks seal, kus riik oma jõudu KURITARVITAB.
Kui riik kasutab oma kodanike omandi võõrandamiseks jõupositsiooni ja selle jõu õigustamiseks veel mitmel pool tegutsevate anonüümsete trollide abi, pole see enam rünnak mitte minu, vaid igasuguste demokraatia põhimõtete vastu. Tahaks näha Eesti väärtusruumi siiski väärtuslikumana venemaa omast. Aga ei saa, kui riik tuleb ja võtab mida tahab (eriti veel antud näites paekivikarjääri puhul erakaevanduste(!) kasuks) ja loodab vaigistada selliseid sigadusi algul inimeste suid raha täis toppides ja selle ebaõnnestumise korral likvideerida kogu ümbritseva elukeskkonna nii, et seal enam elada pole võimalik. Lisan juurde artiklist võetud pildi Laabi külast - külast, kus olid talud, selle ümber võrratu loodus, piirkonnas terviklik kogukond, kus olen ka lapsena ise külas käinud. Nüüd on nad olnud lootusetus olukorras juba terve inimpõlve ja see piirkond on sisuliselt külana kadunud... lihtsalt sellepärast, et riik on otsustanud kulutada maksumaksjate raha selleks, et nende külade all olevad maavarad matta ümber soodesse-rabadesse ja ehitada igasuguseid arutuid teeprojekte (st teeprojekte arutul viisil). Seal elanud inimestel nagu polekski õigusi. See on koht, kus igal kodanikul on õigus näidata näpuga riigi suunas olenemata sellest, mitut vääritut ja raha vastu võtvat inimest selle saavutamiseks kogukonnas ära kasutati, et neid, kes veel enda eest seista soovivad, vähem järele jääks.
Hea kärss, milline on keskkonnasõbralikum ehitamine, mille juures ei vajata kildu ja kruusa?
Ning veel olulisem: kelle peaks maha laskma praegu viljeldava keskkonnavaenuliku ehitusviisi lõpetamiseks?
Karjäärid on halvad senikaua, kuni endal koormat tarvis tuleb:P
Kodu on hindamatu. Sõna otseses mõttes.
Kinnisvaral on väärtus, aga see pole kodutunde hind. See on külmalt kalkuleerivate pankurite arvamus asja maksimaalsest mõistlikust väärtusest kasumi maksimeerimise ootuses. Koduomaniku emotsionaalset väärtust hindab riik +30% vääriliseks, kui ollakse esimese pakkumisega nõus.
Samas elu karjääri naabruses pole ka kuigi meeldiv... Nagu ka suurte teeõgvenduste ohvritel, linnalähedaste põllukülade naabritel, ... Pane siia ise mõni "progressi ilming".
Konflikt on paratamatu ja võidab alati raha. Lihtsalt vahepeal saavad juristid ja professionaalsed protestijad üksjagu teenistust.
Kas keegi üldse mõistab seda lihtsat fakti, millest probleemid üldse alguse saavad? Asi on lihtsalt selles, et meil on kombeks kõigest, st inimestest ja nende omandist teerulliga üle sõita. Visatakse mingid närused sendid kompensatsiooniks või lajatatakse sundvõõrandamisega ja siis tee ise mis tahad. Ei mingit arusaamist sellest, et inimese kodu on püha ja puutmatu ja et see isegi mingisse dokumenti nimega põhiseadus kirjutatud. Kas meil viimasel ajal vähe neid teerullinäiteid?
Ma olen 99% kindel, et inimesed on nõus kolima kui neile kogu see jama väärikalt kompenseeritakse alates uuest kinnistust ja sinna tehtud majast. Kas siis ehitab ise saadud raha eest või teeb riik selle valmis. Olen 99% kindel, et enamus inimesi on mõistval suhtumisel kui riik samaga vastab. Miljardid maetakse mingisse perspektiivitusse projekti, aga inimestele maid ja miljoneid jagada ei ole.
Loomulikult leidub igal pool ka vastalisi, kellele lihtsalt meeldib kogu aeg protestida, aga need võime tõesti tähelepanuta jätta kui enamus saab asjad rahulikult aetud.
Mujal miskipärast suudetakse taolised olukorrad lahendada. https://majandus.postimees.ee/905458/kaevandusbuum-liigutab-
paigast-rootsi-linna
Nu see pisifaktor ka otsa, et mõned tegelased hindavad oma hüti väärtust rohkemaks, kui see tegelikult on, eriti kui riik peaks selle eest raha andma hakkama.
Hea fdfg, ei lähe ka mujal need kolimised ilma kellestki üle sõitmata ühti. Lihtsalt meieni need vastalised hääled ei jõua. Ning eriti Rootsi näitel - seal neid vastalisi ka ei teki kuigi palju, kuivõrd pikaajalise iseolemise tagajärjel on enamusel ka arusaamine riigi toimimisest olemas. Hea näide siit on koroonapiirangud, mis Rootsis ametlikult olid olematud, aga samal ajal rahvas järgis neid vabatahtlikult isegi rangemini meil riigi poolt kehtestatutest.
Ühiselu paratamatus: enamuse huvid kaaluvad üles üksikisiku huvid.
Ning tuletame meelde veel ühe ebameeldiva asja: demokraatia on enamuse diktatuur vähemuse üle. Anarhia on see elamise viis, kus igaüks saab teha talle parasjagu pähetulevat, koos kõigi sellest tulenevate järelmitega:)
Ülalolev ei vähenda kuidagi meid valitsema sattunute (või ATS alusel meid teenima palgatute) masendavast eluvõõrusest tingitud lühinägeliku tõmblemise järelmite ebameeldivust tavakodanikul. Kui ikka otse koolipingist tulnu hakkab määrama paljude inimeste elukorda saamata aru oma otsuste tagajärgede raskusest, on asjad halvasti.
Ammu on räägitud: ideaalis peaks igal riigipalgalisel olema ette näidata aastat kümmekond mõnes eraettevõttes (ja ma ei pea silmas näivmajandusettevõtteid juriidikas või turunduses). Paraku reaalsuses on meil "struktuurne tööjõupuudus" - mõtlemisvõimetuid siidinäppe on lademetes, asja oskavaid inimesi ostetakse üksteiselt üle. Riigisektorisse jäävad peamiselt need, keda mingil põhjusel ei taheta üle osta...
Nõus, rahaahnus on inimlik omadus, aga üldiselt on alati võimalik lahendus leida kui riik teerulli ei kasuta, vaid teeb mõistlikke pakkumisi ja inimese edasine elukvaliteet uues kohas jääb vähemalt samaks kui senine. Ja kui tõesti kolimast keeldub, siis peabki leppima sellega, et igast kolmest küljest 100m kaugusel asub kaevandus.
¤¤¤milline on keskkonnasõbralikum ehitamine, mille juures ei vajata kildu ja kruusa?¤¤¤
Kas ma olen kusagil väitnud, et selline on üldse olemas, kus ei vajata kildu ega kruusa?
Siit foorumist leiab erinevatest teemadest kokku kümneid linke spetsialistide seisukohtadest, kuidas ehitada taristuprojekte nii, et seda kuluks kordades-kordades vähem, ülemaailmselt tunnustatud eri lahenduste valikukriteeriumid, mida Eestis eiratakse jne. Ei näe mõtet jälle kõike üle hakata kordama.
Ma ei oska nende meeleavalduste osas kaasa rääkida. Pole oma elu jooksul mitte ühelgi käinud, sest mul puudub usk, et sellega midagi muuta on võimalik. Muutmiseks läheks vaja juba tervet lauluväljakutäit inimesi ja kui see mass ainult paar korda kokku viitsib tulla, siis teame ajaloost, et sellest veel ei piisa;)
¤¤¤Ma olen 99% kindel, et inimesed on nõus kolima kui neile kogu see jama väärikalt kompenseeritakse alates uuest kinnistust ja sinna tehtud majast¤¤¤
No ma ei tea, leidke mulle üks 60ha terviklik kinnistu ja ehitage sinna 400a vanustest 10m+ pikkustest massiivpalkidest 35m pikkune maja, seejärel ühele naabrile 170ha ja teisele 105ha, kolmandale jne:)) Keerame veel absurdimaks, et illustreerida, miks seda saab teha ühe puhul, aga mitte terve küla puhul?
See 99% võib pidada paika nende inimeste puhul, kes elavad majas, aga kui räägime KODUS elavatest inimestest, siis 99% vilistavad igasuguse raha peale, sest kodu ei ole mitte kinnistu+maja, vaid see kogukond, mille keskel sa elad, mille eripäradega arvestades oled ise (ja eelnevad põlved) kogu elu tööd teinud ja koolitanud selle jätkamiseks kõik oma lapsed, see kogukond, mille põliselanikke tunned mitmekümne km raadiuses (st oled neil kõigil külas käinud), oled nendega koos kasvanud, veetnud valdava osa oma elust ja kelle lähedusse soovid ennast saada kunagi maetud. Mu abikaasa vanemate suures talus on näiteks talul oma surnuaed (hakkame kõiki ümber matma?), minu talul lihtsalt talu oma hauaplats, kuhu kohaliku kirikuraamatu järgi on esimene taluperemees maetud 16. sajandil. Need on pühad paigad ja siin rahast rääkimine lihtsalt kohatu, täielik kultuuritus.
Sellepärast tulekski seda 99% rahaga kinnimaksmise teemat rakendada veskimöldretaolistes kohtades, kus inimene saab oma kaheldava põllumajainvesteeringu raha tagasi ja on pärast Viimsisse kolides õnnelik. Seal kaevandamine vm riigi huvi on tõepoolest 99% ulatuses rahaga kompenseeritav. Terviklike kogukondade lõhkumine ei ole enam maja+maa hävitamine, vaid riigi julgeolekuküsimus, sest riik, mida ei saa usaldada Laabi küla elanikud, seda riiki ei saa usaldada mitte ükski selle riigi kodanik ja aus oleks see omandit puudutav osa Põhiseadusest välja võtta.
Kusjuures selle samas teemas jagatud artiklite lingid on ju ehe tõestus Nursipalu osas, et see, mis oli algul võimatu ja täielikult välistatud, osutus aasta hiljem võimalikuks. Mitte raha osas, vaid inimestele vastutulek maade vahetamise osas, ala piiride muutmise osas jne. Ühiskonna surve tõttu ei muutunud mitte seadused vaid ametnike koostöösoov olemasolevate seaduste täitmisel. Nii peabki olema ja selleks ongi vaja survet.
¤¤¤Seega on Eesti valmis saanud, sest mitte kuhugi midagi enam ehitada ei saa. Igal pool on kogukond, kus suhted paigas¤¤¤
Äsja oli ju jutt Veskimöldrest jpt põlluküladest, mis räägib täpselt selle väite vastu. Neile inimestele anna sama palju raha, kui nad ise välja pidid käima ja nende jaoks muutub majanduslanguse tingimustes investeering juba kasumlikuks. Seal ei ole oma küla surnuaeda ega mingeid pühapaikasid tekkinud ega tõenäoliselt tekigi.
Aga oleme ausad, see on üsna sitt näide, sest ka seal olid kunagi külad ja kogukonnad, mis koosnesid paraku sellistest inimestest, kellest MLSL just kirjutas, et näita (rohkem) raha ja kõik muutub järsku müüdavaks. See ongi paratamtus, et ühed surevad, teised lähevad (enda arvates küll vaid ajutiselt) ja kolmandad on labased joodikud-aferistid. Siis tulevad need teised tagasi, ümbert on juba kõik müüdud ja ka neil pole rohkem valikuid, kas võidelda tuuleveskitega või võtta vastu raha. Milliseid inimesi me Eestis rohkem näha sooviks ja kelle huvisid rohkem peaks kaitsma, kas esimeste, teiste või kolmandate?
Ma ise olen kogu elu pingutanud selle nimel, et kuuluksin nende esimeste hulka, kes lähevad jalad ees ilma igasuguse huvita mistahes pakutava raha vastu. Ja et need järeltulijad, kes mul praegu seda kõike majandada aitavad ja omanikuks olemist õpivad, oleksid samasugused, kes lähevad kunagi jalad ees ja kasvataks samasuguseid järglasi. Teisiti ei tekigi ühtegi kogukonda, ei teki traditsioone, ei saaks olla olemas kultuuri. Mul on õnneks au olla osa ühest sellisest kogukonnast.
¤¤¤Demokraatia on enamuse diktatuur vähemuse üle. Anarhia on see elamise viis, kus igaüks saab teha talle parasjagu pähetulevat¤¤¤
See on natuke liiga lihtsustatud. Proovin näite kaudu. Demokraatia on see, kui kõigilt võetakse solidaarselt ja selle ära võetud maksuraha puhul enamus otsustab, kas määrime mööda asfalti rattateedele laiali punase või rohelise plastmassi ja vähemus nõustub enamuse otsusega. Selline ühiskonnakord, kus enamust moodustavad vaesed võtavad töökamalt/jõukamalt ühiskonnaklassilt ära KOGU nende maise varanduse, et see omade vahel laiali jagada (ja kui see otsa saab, siis valivad uued ohvrid, kellelt jälle midagi ära võtta, ise seejuures millestki loobumata), ei ole demokraatia, vaid see ühiskonnakord, millest me 3 aastkümmet tagasi näiliselt väljuda püüdsime, aga mis selle sama foorumiteema näitel pole veel kuhugi kadunud ega isegi kadumas. Sina nimetad seda demokraatiaks, mina nimetan neid Marxi õpetuste järgi elamiseks, millele natuke moodsam kuub on selga tõmmatud. Katsume nüüd selle lahkarvamusega koos edasi elada.
PS: Pühapaikade rüüstajaid on igavesti neetud ja needus saadab ka nende lapsi! ;) Las nüüd igaüks mõtestab enda jaoks lahti pühapaigad, kelle ja mille jaoks need on, kus need on ja kas see on üldse koht, kus oleks moraalselt vastuvõetav minna kellelegi ütlema, et sinu püha on minu jaoks vaid raha.
See lugu on nendest, kes said oma kodu alles jätta ja nüüd on toetuste maksmise aeg. Üsna inetu lugu tegelikult, sest toetused ei ole mitte stiilis "andke raha", vaid seotud väga otseselt müra vähendamise meetmetega (paksemad pakettaknad, seinad jms). Teiselt poolt leiab kinnitust ka see, millest siin teemaski räägitakse, et osa inimesi kasutab süsteemi kurjasti ära, kellel on seal küll maa/maja, kuid kes kohapeal ei elagi, kuid soovib kompensatsiooni kohalike ELANIKEGA võrdsetel alustel... ja ka saab, sest süsteem võimaldab sellist jokitamist. See on muidugi vana tuntud strateegia, et kasulik on kohalikud omavahel tülli ajada... https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120352901/tekitab-vimma-nu
rsipalu-harjutusvaljast-30-meetri-kaugusel-elav-naine-jai-mu
ratoetusest-ilma
¤¤¤Toetusest jäi ilma näiteks Kurenurme külas elav naine, kelle kodu jääb harjutusvälja piirist 30 meetri kaugusele. „Ei tulnud mõttessegi,“ vastab ta küsimusele, kas kartis toetusest ilma jääda. „Elan ju nii lähedal. Kui arvestada piiri ümber harjutusvälja, siis olen kauguse mõttes kolmas inimene!“ Maalehega soovib ta vestelda anonüümselt, sest müratoetus on tekitanud Nursipalu naabrite seas paksu verd, ja leiab, et riik külvas toetustega hoopis vaenu üksteise vastu, sest üks sai toetust ja teine mitte.
/.../
„Pensionärid, kes elavad kaugemal, said toetust; aga mina, kes elan nii lähedal ja käin miinimumpalgaga tööl, ei saanud. Mispärast pensionär on eelisseisus? Tean inimesi, kes on pensionärid, kelle nimel on maamajad, kuid kes reaalselt siin ei ela. Kasutavad maja vaid suvilaks.“
/.../
Ta esitas taotluse, et vahetada majale 15 aastat tagasi paigaldatud kahekordsed aknad välja kolmekordsete vastu. Just need aknad, mis jäävad harjutusvälja poole: viis suurt ja kolm väikest. Maksma oleks see läinud ligi 5000 eurot. „Ei võtnud transporti ega viimistlust. Mõtlesin, et ehk saab keegi selle arvelt rohkem,“ mainib ta. Taotluse esitamiseks käis ta kohal kolmes aknafirmas ja kõigis veel kaks korda. „Pidin kirjutama projekte, täitma ankeete, võtma hinnapakkumisi. Enne oleks võinud selekteerimise ära teha ja pöörduda otse nende inimeste poole, et elate nii kaugel harjutusväljast, kas on soovi saada müratoetust. Nüüd solgutati inimesi ja koormati firmasid hinnapäringutega. Tekitab suurt vimma ja ahastust,“ räägib ta.
/.../
„Kui raha jätkus ainult kuni 1675 meetri kaugusel elavatele vanadus-, toitjakaotus- või rahvapensioni või töövõime- või toimetulekutoetuse saajatele, siis milleks see palagan ülejäänutele?“ küsib ta. „Kahe kuni nelja kilomeetri kaugusel elavatel inimestel polnud juba eos lootust. Natuke kurjaks teeb inimeste lollitamine ja samuti akna-ukseettevõtete piinamine, et küsida pakkumisi, mis reaalselt kunagi käiku ei lähe.“
/.../
Toetust ei saanud ka keegi neist, kes müratoetuse teemal detsembri keskel ilmunud Maalehes sõna võtsid.¤¤¤
¤¤¤„Ma ei ole rahul! Millegagi pole rahul! Ma pole Nursipalu arenguga, laiendusega rahul. Ei hakka detailidesse minema, sest võin ruttu endast välja minna. Võin öelda nii: ma olin, olen ja jään Nursipalu laienduse vastaseks. Kõik. Punkt,“ lausub üks teine kohalik, kes Nursipalu laienduse tõttu oma maja müüs.¤¤¤
###«Aknad klirisevad, koer ulub ja kõrvad on suurema plahvatuse korral ka lukku läinud. See juhtub, sest metsad on maha võetud. Kuigi eelmistes Nursipalu laienduse leevendavates meetmetes oli kirjas, et soovituslikult tuleb alles hoida metsaala.» Maarika Niidumaa sõnul on tegemist inimeste vastuseisuga riigi omavolile. «Ainus, mida oleme taotlenud selle aja jooksul, on see, et riik täidaks seadusi.###
###Riigi esindaja andis rahvakoosolekul kohalikele elanikele lubaduse, et asutused teevad omavahel koostööd metsa võimalikuks säilitamiseks.
RMK, RKIK ja keskkonnaamet pole erinevad isikud, vaid esindavad kõik Eesti Vabariiki. Kohalikud elanikud on õigussuhtes riigiga tervikuna, mitte keskkonnaametiga.
Raie lubatavus sõltub kohalike elanike eelnevast kaasamisest. Seega oleks keskkonnaametil tulnud asulalähedases riigimetsas raielubade andmisel kontrollida, kas RMK on metsatööde kavandamisel kohaliku kogukonna esindajad kaasanud ja nende seisukohti nõuetekohaselt kaalunud.
Praegusel juhul jätsid RMK ja keskkonnaamet oma kohutused täitmata, mistõttu oli raielubade andmine õigusvastane ja riigikohus otsustas need tühistada.###
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.