Varuosad

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Visitepalai.lt Keegi on julgenud tellida?

lifespeed
17:28 31.05.2026
Sooviks mootoriõli osta ja sellel lehel kõige parem hind aga mingi leedu leht Eesti keeles. Kas keegi on tellinud on probleeme esinenud? PayPal-iga oleks julgem tellida aga ei paku sellist maksevahendit.
https://visitepalai.lt/et/
A66 teemasse
18:11 31.05.2026
Paar euri kokkuhoidu ei vääri oma kaardi andmete jagamist kuhugi x kohta. Eeldan, et ei plaani tonni osta kogu eluks.
Rinnakompress
19:59 01.06.2026
Jah, see 3-4€ tasub tõesti riski...

Ja siis imestatakse, miks eestlased petturitelt nii prsest saavad...
vanames
22:07 01.06.2026
I-partsis kah suht odav õli, 5 liitrine Wolf ca 18 euri. Määrdekeskus.ee tasub kah vaadata, pole erilist mõtet tea kust tellida+ mis sealt saatmine maksab. I- partsust üldse tasub osta 50 euri eest siis saatmine tasuta.
Õlimees
13:50 02.06.2026
Siiani on kõik sujunud. Kaup õigel ajal kohal ja probleeme pole olnud
lifespeed
11:06 03.07.2026
Ise vastan lõpuks oma küsimusele! Tellisin ja sain 28€ ja midagi sentidega odavavalt oma õli, võrreldes Eesti lehtedega. Tuli 5 tööpäeva hooksul unisendi pakiautomaati. Kaup kiire ja korralik ning julgen soovitada ka teistele.
Tellin alati sealt kus on odavam ja minul ei kasva raha puu otsas nagu mõnel siin!
Deus
11:52 03.07.2026
Senikaua kuniks vale saad. Palju õnne siis tagasisaatmise jne jamaga.
jeebus küll
15:52 03.07.2026
Valvoline max life 5W40 4l eestist 30€+ ca 3€ saatmine. Kõige odavam Wolf 5W40 ca 20€ 4l. Castrol magnatec 5W40 ca 40€ 4l.
Mis pagana imemääret sa tellisid, et nüüd nii õnnelik oled?
vanames
16:00 03.07.2026
Hmm, Wolf mootoriõli 5l - Aeromotorsis 19.83 Leedukate lehel 23.50. Mõista- mõista kus odavam?
lifespeed
16:23 03.07.2026
Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30
Kui teemat jälgisin olid Eestis kirved hinnad ja Leedu lehel veelgi soodsam. Valvolinega võid ämma voodid ja ratastooli õlitada!

Muudetud 03.07.26 16:25

jeebus küll
19:24 03.07.2026
Ja see nüüd määrib paremini kui suvaline 5W40?
Kordan tuntud tõde- tähtis pole nimi kanistril, vaid õigeaegne vahetus.
lifespeed
19:47 03.07.2026
Kalla oma mootorisse kas või toiduõli mul ükskõik aga mina poputan oma auto mootorit mis tehas ette näeb!
vanames
20:42 03.07.2026
Kõik nende õlide toore tuleb ühest august. Vaesed saavad kõige koledamate siltide ja kanistritega aga odavamad. Neile kes raha peale vihased, kleebitakse läikivad värvilised sildid ja valatakse ilusatesse mollidesse. Võite vaielda ja haukuda palju tahate. Tähtis on nagu eespool mainiti õigel (10 KKm)ajal seda õli ja ka FILTRIT vahetada ja su auto on sulle tänulik ja teenib sind.
63amg
21:28 03.07.2026
üks asi on mõni sent odavam hind.hoopis teine asi,aga sa ei tea mis solki see huiar leedukas sulle müüb.nad ju sebivad valgevenelastega.ma ei telliks isegi tasuta mitte
v6sa
14:19 04.07.2026
Miks te seda 0W nii kangesti himustate? Plaanite vabatahtlikult Siberisse küüdituda?

Õlimüüjatele see muidugi meeldib - kasum kasvab mühinal!

Eesti oludesse on 5W-40 maa ja ilm tavakasutuseks. Isegi 10W30 mõistliku välbaga (MAX15000 km, minimaalselt kord aastas) elab enamus tahmafiltrita vanatehnikast kenasti kere üle.

Ringrajatehnika on muidugi iseasi. Seal raha ei loeta. Aga ... ma küll ei julgeks oma üleforsseeritud kellapommile mingilt Leedu näotult harjuskilt õli tellida.
Deus
15:56 04.07.2026
Vale.
Igasugune muutuv klapiajastus nõuab seda.
Kasutage mootorile ette nähtud viskoossust ja mitte midagi muud.
jeebus küll
16:27 04.07.2026
0W toimib ca -35-40 külmakraadi juures. Tavaline eesti talv.
Kui tahad mootori sellise külmaga nii pöördesse ajada, et klapiajastus peab muutuma, siis edu...
30 vs 40- paluks loetelu mootoritest, millede puhul on 40 kasutamine täielikult välistatud, st tagajärjeks valve timingu surm. Tegelikult tapab timingu kõigepealt essune, üle norm välba lastud õli.
Vedela õli ainus "eelis" on see, et läbi tänapäevaste õhukeste kolvirõngaste pääseb ta probleemideta silindrisse põlema.
Vedel õli on vaid keskkonna päästja- tootjad saavad näidata madalat saastet kuna vedel õli laseb mootoril kergemalt käia, seega on kütusekulu 0,... liitrit väiksem. Kogu tarkus.
Minu autol määratud 0W20. Sõidab edukalt 5W30-40ga.
Deus
17:10 04.07.2026
Sellise valeinfoga kõik asjad pekki lähevadki. Kasutage mootorile ette nähtud õli, mitte ei "mõtle oma peaga".
Kärss
18:09 04.07.2026
Uskumatu lugeda säärast valeinfot autofoorumist, kus peaks ometi olema inimesed, kes saavad aru ka õli kvaliteediklassidest jpm viskoossuse kõrval. Edu siis neile, kelle autod nõuavad 0W2 või 0W5 õlisid, aga 0W20 või 5W30 oleks kah nagu sobiv. Eksperimenteerige oma autodega nagu soovite, kuid ärge vormistage oma teadmatust õpetussõnadena, see võib kellelegi väga kalliks maksma minna!
v6sa
19:28 04.07.2026
Mille üle Kärss nüüd jaurab? Ühes lauses räägib õiget juttu kvaliteediklassi ja manuste olulisuse kohta, teises on jälle ainult viskoossus kirjas.

Selles Deusil tuline õigus, et mootoritootja on ette kirjutanud, millise leemega tema arvates mootor garantiiaja (pange tähele, kuidas seda nüüdisajal kirjeldatakse: pretensioonide esitamise aja) üle elab. Edasine töövõime on puhas mootoritootja kahjum - igasugused siin sõidavad liiga tihedate õlivahetustega mitmekordseid "planeeritud kestvusi" selmet uusi tooteid õigeaegselt osta. Kurb tõsiasi on muidugi täielik infosulg selle osas, millised need müstilised " tootja nõutud manused" peaks olema ühes "õiges mootoriõlis".

Milles Deus eksib, on väide muutuva klapiajastuse 0W nõude kohta. Meil on endiselt kümneid tuhandeid VVTi, VANOSe või VTECi süsteemiga mootoreid, millesse on 0W-20 asemel valatud juba esinduses 5W-30 ja need keelduvad suremast. Jälgisin lähedalt ühe 2001 Accordi piinade lõppemist ja see katel oma 420 kkm läbisõiduga ei tahtnud ega tahtnud lõppeda. Kere ikaldus sedapalju ära, et omanik enam ei raatsinud enam keevitada lasta ja nii see üle kaalu läks. Omal jalal, täiesti töökorras mootoriga. Milline raiskamine, eksole. Nüüdisaja mõtlemise kohaselt oleks omanik pidanud sõitma selleks ajaks juba viiendat, keskkonnasõbralikult ja vähemusi arvestavalt toodetud Hondat.

Mis on tõesti väga oluline just viimase inimpõlve aegsete saastekontrolliseadmetega masinatele, on mootoriõli manused ja ennekõike õli tuhasisaldus. Millest viimases kakelungis keegi sõnagi pole maininud. Ning millest isegi viimase väljatoodud toote valmistaja tootekaardil suurt sittagi peale koheva reklaamvahu ei mainita:
https://www.shell-livedocs.com/data/published/en-GB/e7ec61ff
-5983-4ab2-b8c9-b240f654f5be.pdf

Ka seda on jeebus küll täiesti õigesti kirjutanud, et 0W on Eesti kliimas kasutatav. Parem külmvoolavus on eeliseks igal juhul. Aga see ei tule tasuta - võrdle liitrihindu ja külmvoolavuse väärtust. Samas pole ju valikut, kui oled endale soetanud seda leent nõudva pajaga kaariku viimasest viisaastakust ja tahad seda kauem pidada, siis maksadki.

Kuigi ma siiski julgen jääda arvamusele, et turunduse sõnavahtu saboteerides hiljemalt 15 kkm/kord aastas õli vahetamise korral ei pahanda üks elus mootor sugugi rohkem väikese viskoossuserinevuse peale mõistlikul kasutamisel. No ei ole nüüdisaegsed optimeeritud materjalikasutuse ja heitmete vähendamisele optimeeritud põlemisprotsessiga üleforsseeritud kolbmootorid enam isalt pojale kestma mõeldud...

Küll lõhub mootorit tõhusalt ülipikkade õlivahetusvälpade kasutamine ja seda eriti linnalises tsüklis enamuse aja külmana käivate mootoritega autodel.

Ning kuidas ikkagi selgitada Eestis sadu "pretensioonide esitamise aja vältel" tasuta vahetatud mootoreid, milles on algusest peale olnud sees tehase soovitatud õli? On kuulda kõigilt valmistajatelt.

Meeldetuletus: minu kirjutistega ei pea nõustuma. Aga lükake palun ümber faktide ja arvudega, mitte AI toodetud sõnavahuga. AI teab ainult seda, mida me oleme internetti kirjutanud. Kõik see, mis on olnud EI (Enne Internetti) või juhtub väljaspool salvestusseadmete ulatust, on sellele usinale ullikesele teadmata.

Muudetud 04.07.26 19:38

Deus
19:39 04.07.2026
Ma pole kuskil väitnud et vvt/vtec/blah just 0W nõuab.
Ma ütlesin väga konkreetselt, et tuleb kasutada, mida tootja ette on kirjutanud ja mitte tegeleda lollustega.
Põhjuseks ongi, et õli pole ammu enam pelgalt silindriseina ja vända määrimiseks.

Muudetud 04.07.26 19:39

jeebus küll
19:59 04.07.2026
Selge, nii alaskal kui austraalias kallame aastaringselt mootorisse 0w20/30 õli ja mootor on õnnelik.
Näidake mulle kasvõi ühte autotootja poolt kaasa pandud kasutajamanuaali, kus kirjas vaid ÜKS viskoossusenõue.
Deus
20:17 04.07.2026
Ole lahke. Kõik versioonid esindatud.
Kordan kolmandat korda, tuleb kasutada mida tootja on ette kirjutanud!
Muratino
21:03 04.07.2026
Ülemine kasutusjuhend ütlebki, et soojemate talveilmadega sobib ka 10W. Ehk eri laiuskraadidel oma viskoossus. Alumine juhend on ilmselt konkreetse regiooni jaoks kirjutatud ning seega vaid üks viskoossus ette nähtud. Peale viskoossuse on oluline ka kvaliteedinäitajad, kas siis mootoritootja standard õlile või API, ILSAC ja ACEA.
salvokas
21:50 04.07.2026
Eesti oludes olgu see moto mis iganes siis 5W-30/40 on hea valik, no ma pole küll aru saanud milline bränd parim on, aastakümneid proovitud. Ja tõesti pane see õli mida tehas ette näeb API spetsi järgi. Peakski autol õli vahetama seal vist eesti päevalille õli sees ja paagis kah :-)
lifespeed
09:40 05.07.2026
Tulen auto24 ja mida ma avastan, et mingi vaidlus mis mingit õli millal, kus kasutada! Tänapäevasematel autodel juba kapoti all ja isegi õlikorgi peal kirjas mis õli kasutada. Kui ei ole siis võta auto manual lahti. Ise oma peaga skeemitades keerad mootori tuksi. Kes peenemalt mõistab siis peab õli sobima ka teatud klassidele C2 ja C3 nagu minu mootori puhul. Mina vahetan õli 8-10 tuhande tagant ja lisan õlilisandit X-1R. Mootor on läbi sõitnud 200 tuhat ja minul isiklikult 6 aasta jookseb ning mootor käib nagu kulda. Mootoris vahetan õli ja muid õlisid filtreid ning kõik töötab nii nagu vaja. Kui olen kehv auto omanik siis jäägu see teiste teada! Mina kasutan neid õlisid mida tehas ette näeb ja teema ammendunud!
63amg
10:15 05.07.2026
tehas võib ettenäha 5w30 SEST õlivahetusvälp on aetud 20-50 tuhande peale.ükski normaalne autohuviline sellist välpa ei sõida ja selliseid vedelaid vesiõlisid w5-w10-w20-w30 oma masinatel ei kasuta.
Deus
10:36 05.07.2026
Tuleb normaalse autoga siis sõita, mis ütleb sulle, millal õli vahetada vastavalt su sõidustiilile, mitte mersuga ja kasutada tootja poolt ette nähtud viskoosust ja standardeid.
jeebus küll
12:29 05.07.2026
Esiteks on tänapäeval praktiliselt kõik poes saadaolevad õlid kaasaegsete normide kohased st sl/cf, a3b3 jne ning autot tundev omanik pead vaevama ei pea- valib sobiva viskoossuse ning vahetab pigem varem kui hiljem. Kes ei tea ega oska, usaldab töökodasid. Teiseks on mingid tootjatruud inimesed, kes arvavad, et selle firma õli on saast ja selle oma tipp. Üldiselt võiks vaadata ka kanistri tagaküljele, kus tootja vastavus ehk nö heakskiit- kui seal su auto mark kirjas, kalla sisse. Loomulikult peab ka nendes numbrites orienteeruma, sest mõningal juhul ei pruugi see üldse konkreetsesse mootorisse sobida. Ja võrdluseks lifespeedile minu numbrid- ls üle 180K, mingeid lisandeid ei kasuta, tavaline 5W40 (lähtun siiski ka tootja vastavusest) ja ei mingeid lekkeid, ei mingit õlikulu. Tehase välp 20K, enne 100K läbisõidu täitumist hakkasin 10K pealt vahetama.
Seega võid lisaks kulutada raha lisanditele ja otsida kuskilt teiste riikide e poodidest "spets" õli, aga tulemus ikkagi sama mis minul. Kuid eks leidub ka autoomanike seas hüpohondrikuid, kes mõtlevad üle ja kardavad kõiksugu hädasid mis tekkida võivad.
63amg
15:15 05.07.2026
loomulikult ütlevad minu masinad millal õli vahetada! ma isegi petan neid.sisestan autosse kehvema õli spetsifikatsiooni,et vahetus saabuks varem.ise ei viitsi järge pidada,ega arvutada.loomulikult kasutan kõige kvaliteetsemat kraami ja mitte kunagi vedelamat,kui 5w40
lifespeed
15:38 05.07.2026
Sakslastega on teine lugu jaa ja täitsa mõistan teid, et mis pärast nii vedelat õli kasutan paneb silmi pööritama. Japsidega on teine teema ja teisel tuntul brändil kasutan üldsegi Mobili 0W16 ja mis nägu siis teete kui kuulete, et uuel Ravvil kasutatakse tehase poolt 0W8 õli!
Ei olnud ka õlilisandi usku ja muidugi ta maksab ka omajagu. Näpu vahel tegin lihtsa testi, et kui õli vahetasin ja lasin mootoril natuke töödata. Proovisin ilma lisandita ja kuidagi kare tundus ja kui lisasin lisandit ja lasin mootoril samuti käia ja näppude vahel libedam. Kui füüsiliselt on tunda erinevust siis muutsin meelt just selle konkreetse lisandi suhtes. Kasutan isegi muruniiduki mootoris samat õlilisandit ja erinevust on tunda. Mootor töötab rahulikumalt ja kergem käimagi tõmmata kuna paugupill.
jeebus küll
16:32 05.07.2026
Tee omale kõigepealt selgeks, MIKS on autotööstus hakanud neid ülivedelaid õlisid kasutama. Eriti just hübriidides, mis tihtipeale käivituvad külmalt ja töötavad vaid lühikest aega, niiet mootor ei jõuagi soojeneda. Teine aspekt on see, et mida vedelam õli, seda ÕHEM on õlikile määritavate detailide vahel. Ja õhuke on hea vaid kondoomide puhul, mitte suure koormusega ja kiirusega pöörlevate pindade puhul. Igasugune lisand kompenseeribki seda õhukest kilet. Kvaliteetsed õlid niigi sisaldavad igasugu lisandeid.
Ja toppida ka muruniitjasse lisandit...
Aga eks ma öelnud- hüpohondrik.
Marko
16:38 05.07.2026
Huvitav muster tuleb kokku. Inime ostab autole tegelikult mittesobiva õli, viimistleb selle lisandiga talutavaks ja siis kiitleb, et vaata, vaata mind...
v6sa
17:03 05.07.2026
Lifespeed, ma olen täiesti kindel, et neis mootorites kasutatakse ülemaailmselt väga palju just laiatarbeõlisid ja mingit paanikat ei ole. Eesti oma autokultusega on natuke erand, mujal maailmas muretsetakse oluliselt vähem. Sisse läheb see, mida võtta on. Eks pead paneb uuema tehnika siseehitus vangutama, sest need mootorid ei ole mõeldud kasutamiseks "pretensioonide esitamise aja" möödumisel.

Samas - ka EcoBoosti õlirihmadega mootorid olid pommid, kuid neid sõidab tänaseni üksjagu ringi...

Millest tasub aru saada uute autode rangete õlinõuete puhul - tänapäevane mootor koostatakse nii kitsaste tolerantsiväljade tingimustes, et sissesõit pole vajalik. Olgugi materjalid paremad, siis füüsikaseaduste vastu ei saa ja mootori töötamisel paratamatult suurenevad lõtkud tekitavad olukorra, kus algselt hästi töötanud vedela õli kandevõimest suuremas lõtkus enam ei piisa. See olukord saabub kaugel peale "pretensioonide esitamise aja" möödumist, seega pole enam tootja mure. Vaid v6sasuuguste vaeste probleem leida endale pikema süütenööriga isend. Erinevalt õhukese õli antavast 0,0x% kütusesäästust väiksema sisehõõrdumise ja pumpamiskulude arvelt. Vat see on turunduse jaoks oluline väärtus!

Mõned pahad inimesed on isegi rääkinud mootoritootjate huvist mootorite eluiga täpsemalt 150 kkm peale programmeerida tribopaaride ehituse ja materjalivaliku optimeerimisega. See teeb siis 3 longlaiff õlivahetust ainult... Neljandat 160 kkm pealt enam välja ei vea.
Kärss
00:50 06.07.2026
##Igasugused siin sõidavad liiga tihedate õlivahetustega mitmekordseid "planeeritud kestvusi" selmet uusi tooteid õigeaegselt osta.##

Oskab keegi veel paremini selle kokku võtta? :)
Deus võiks lisada vist iga postituse lõppu sama lause, et kasutage mootorile ette nähtud õli, mitte ei "mõtle oma peaga". Igaüks, kes mitte ei arva, vaid saab aru, miks ta niimoodi kirjutas (ja oma reaalselt oma kätega mootoreid lahti-kokku ladunud), võibki seda mitte järgida. Vastasel juhul maksab selle kooliraha kas tema ise või auto järgmine omanik. V6sad-kärsad-Deusid maksid samuti ja see ei tähenda alati üldse mitte mootorite kokku või laialilendamist.

Mõne kommentaari puhul tahaks küll öelda, et aeg oleks nende paskvitside-sierrade ajastust välja tulla. Need 0W20 õlidki on olnud turul juba veerand sajandit ja praegu jõuavad esimesed 0W2 (mitte 0W20!) õlisid kasutavad autod juba suurte läbisõitudeni. Ja mitte linnas särtsuga, vaid just maanteel pikalt sellist õli sihtotstarbeliselt kasutades.

Ei tahtnud seda Hondade teemat ise ülesse võtta, aga kuna tegu suht “õpikunäitega”, siis vaatame korraks, mida tähendab väljend “2001 Accordi piinade lõppemist ja see katel oma 420 kkm läbisõiduga ei tahtnud ega tahtnud lõppeda/.../ja nii see üle kaalu läks. Omal jalal, täiesti töökorras mootoriga.”

Olen erinevatel ajastutel saanud aidata päris mitmel inimesel klassikalisi 2L 115kW VTEC-eid valida ja kuna VTEC on tehniliselt lihtne-töökindel, oleks keeruline mitte märgata turul pakutavaid autosid proovides vägagi täpset korrelatsiooni õli viskoossusega:) See “täiesti töökorras” tähendabki paljude jaoks 5-15kW nõrgemat mootorit, mis rüüpab liitri rohkem, sest neid kilovatte on seal järel veel täiesti piisavalt ka vale õli kasutades. Korra olin nii nahhaalne, et ostsin endale ka sellise “mittetöötava VTEC-iga” Streami, sest müüja oli aus, rääkis end ise sisse õlijutuga ja viisaka inimesena jätsin talle ütlemata, et ise oli loll. St tegin VTECi solenoidi puhtaks, 5W40 õli asemele 0W30 ja pill laulis lõpuks ometi mootori vääriliselt, kuigi ennegi oli “kõik korras”. Järgmine õlivahetus jäi talvesse, läks asemele 0W20 ja masin muutus igati arusaadavatel põhjustel veelgi teravamaks+ökonoomsemaks. Ja siis veel hulgim õlivahetusi 0W20 õliga, igiliikuri läbisõit samas suurusjärgus... aga oleks sama hästi võinud taluda seda ka vaevumärgatavalt nõrgemana ja rohkem raha kütusele kulutada;)

Parim näide manuste/kvaliteediklasside osas on minu arvates Fordi diisleid kasutavad Citikad-Peukarid, mille elukaar kipub jääma ca 3x lühemaks esinduses hooldatavatest Fordidest, sest prantslased ei oska ju autosid teha... või siis ei taipa keegi panna peale garantii lõppu neisse mootoritesse enam Fordi (loe: õige spetsifikatsiooniga) õlisid, sest miks peaks vanasse prantslasesse valama üldse kallimat Fordi originaalõli? :)) Ja siis loed autofoorumist neid tarkusi, kus kogu maailm keerleb ainult viskoossuse ümber, kellelgi teisel jällegi mineraal-poolsünt-sünteetiline teljel jne... Nagu keegi poleks lugenudki õliteste, kus tuleb välja see vahe, mis on erinevatest õlidest jäänud järele peale 5tkm või 10tkm läbimist;)

PS: ise kasutan enda suht suure läbisõiduga 70ndate uunikumil samuti pea veerand sajandit juba 0Wjne sünteetilisi õlisid. Ainus koht, mis sellest aimu võib anda, on iga-aastase klapireguleerimise järel klapikambrikaane korktihend, kui unustada selle poldid nädala pärast üle pingutada. Kusjuures tegu on autoga, mille käigukastid hakkavad maailmast otsa saama, sest inimesed pole kuulnud midagi ka käigukastiõlide kvaliteediklassidest... ja selliste massiselt pekki keeratavate kastidega uunikume on mul lausa mitmeid ja erinevatelt tootjatelt. Tugev soovitus kontrollida üle igasugused foorumites ja SoMes esitatavad faktid, sest fakt ei pruugi olla vale, kuid harva viitsib keegi kirjutada lahti ka selle, millel fakt ise põhineb ja millistel puhkudel see üldistus ei kehti.

PPS: keegi ikka mäletab veel algse postituse küsimust? Lihtsalt vihjena, et kui meeldib uskuda muinasjutte, kuid hundi ja Punamütsikese liigilise määramise kriteeriumid peas ei ole, siis tehke oma ostud sellistel veebilehtedel, kus peale reg.nr/VINi sisestamist otsib programm ise valiku tootja hinnangul sobivaid viskoossusi ja kvaliteediklasse. Sealt on hea valida kas siis rahakoti, läikivate siltide, eelarvamuste või kanistri kuju järgi. Mina lähen lihtsama vastupanu teed ja lasen paljudel enda autodel õlivahetuse õli 60L tünni küljest olevast kraanist, sest nii on kvaliteetkraam käes odavamalt kui netipoodide kankud.
jeebus küll
08:03 06.07.2026
Kui nüüd võrrelda v6sa ja kärsa jutte, siis üks ei suutnud "vale" õliga mootorit tappa, aga teine taolise elustas. Kärsa jutus puudub aga see info, millise intervalliga eelmine omanik õli vahetas. Ja ilmselt ka üle-eelmine. Solenoidi puhastamine viitab pigem sellele, et too oli lihtsalt mustast õlist essune, mitte vale viskoossuse küüsi jäänud detail. Seega kumma mehe jutt läheb auditooriumile paremini peale?
Aga oli mul ka kunagi see honda vtec, veits lahjem variant, 1,8l ja sõitis ka 40 õliga. Poolemillisest läbisõidust muljetama ei hakka, sest peale 200K km sai maha müüdud.
Deus
08:14 06.07.2026
Eks ikka aga teema läks oma elu elama. Kes tegeleb musta maagiaga, et auto varem ütleks selle asemel, et auto ise mõõdaks ilma inimsekkumiseta, et aeg minna, kes kallab vanade veendumuste kohaselt 10W40 mineraali ainult, sest 0w20 on puhas suurkorporatsioonide vandenõu raha saamiseks kallima õli ja uue auto näol…

Ainuke reaalne raamatus mitte esinev soovitus teiste poolt on olnud lühem vahetusvälp kui tootja ette on näinud, mis juriidilises keeles on väljendatud kui “normaalse sõidu korral”.
Keegi ei sõida nii normaalselt kui laboris mootorit “piinatakse”. Reaaleluliselt sain lühimaks välbaks 6000km ja pikimaks 17000 olenevalt kas linna või maanteed või koormust kuskil võsavahel. Ei mõelnud ega mõõtnud ise, targad inseneerid on selle töö minu eest ära teinud ja autosse kirjutanud. Teisel masinal on välp nii kui nii 6k ehk tolle puhul ei hakka seletamagi midagi.
Mis puutub aga sillaõlidesse ja käimakasti, siis manuaalsete koha pealt ei oska rääkida ega tegelt isegi automaatide koha pealt, tean aind seda, et Nissan on eriti tõbras ja nende esinduse õlides on midagi, mis haagib diffrites kiiremini ja käimakastis ei lase käike läbi libiseda, oma rahakoti peal testitud. Aprilia Mille on samasugune asjandus, mis tahab ainult tehaseõli, muudega libistab, sõbra rahakoti peal testitud.
jeebus küll
09:08 06.07.2026
Härrased, see vandenõu käis siit juba ka läbi-vedelama õliga püütakse maakera rohelisemaks muuta, sest vedel õli vähendab hõõrdumist ja nii on võimalus kütusekulu väiksemana näidata. Väiksem kulu ju tähendab väiksemat saastet ja euroliit aina rõõmustab ja karmistab heitmenorme. Ka pikk vahetusvälp on osa rohelisusest.
Kui väidame, et mootori koostud on muutunud üha täpsemaks ja seetõttu vajame vedelat õli, siis ei saa me kasvõi ainuüksi soojuspaisumise tõttu teha mootorit kunagi nii tihedaks, et pindade vahele mingit lõtku ei jää, seega õlikile oli, on ja jääb. Vedela õli puhul on see kile aga üha hapram. Muidugi on täissünteetilised (ja erinevate lisanditega) selles osas paremad kui mineraalid ja muidugi tundub, et mootor töötab kergemalt ja erksamalt, aga eks see olegi vedela õli tulemus. Kisselli sees on ikka lusikat raskem liigutada kui kohvitopsis.
Kärsa väitel on ülivedela õliga autod jõudnud juba suurte läbisõitudeni, aga ei ühtegi konkreetset näidet, seega kui suur see suur ls siis on?
Ei vaidlusta eriti ühegi autotootja soovitusi ja nõudeid, aga kui kuskil maailmanurgas on ka talvel madalaim temperatuur näiteks 0°C, siis milleks 0W õli?
Olulisem on siiski õigeaegne vahetus, sest määrimisomadused paraku halvenevad iga töötunniga.

Deus
09:25 06.07.2026
sest W tähendab Winter ja mõned meist elavad Jõgeval ning Lõuna Eestis kus meri ei hoia õhutempi üleval. Läheb küll paar korda aastas seda vaja reaalselt, 99% ajast saab meil tõesti 5W'ga hakkama, kui isegi mitte 10W'ga Haapsalus, Pärnus ja Tallinnas.
Kärss
14:11 06.07.2026
##ülivedela õliga autod jõudnud juba suurte läbisõitudeni, aga ei ühtegi konkreetset näidet##

Millist näidet ootad? Kaugete maade müügiportaalides ei kirjelda keegi, millal õlivahetused tehti, kas kasutati ka teisi õlilisandeid, millist koormust masin taluma pidi jne. Kui oleks endal, siis oleks see samasugune tühi sõnavaht, nagu siin teemas olev abstraktne soga õlilisanditest ja kõigest muust, kuna keegi ikkagi ei tea, kas on päriselt või luuletan midagi kokku, millest unistan, aga mida päriselt olemaski pole. Paljud ju teevad seda üle foorumi paljudes teemades (Mievid digimoonduvad Leafideks, Leafid Tesladeks jne)! Midagi pole teha, aga need "oma nägemuste" kirjeldused, mille puhul jääb mulje, et inimene pole elus ühtegi mootorit pulkadeks võtnud ja kokku pannud, meenutavad kangesti ühte kuulsat stseeni ühest filmist;)
https://www.youtube.com/watch?v=IlD08Rh6xa8

##Solenoidi puhastamine viitab pigem sellele, et too oli lihtsalt mustast õlist essune, mitte vale viskoossuse küüsi jäänud detail.##

Et sadu tuhandeid sõitnud autol lihtsa asja ülekontrollimine viitab millelegi? Vana õli oli ka ostes puhas nagu mesi, sest normaalselt hooldatud autol ei lähe naljalt õlid mustaks. Eriti veel sellistel bensukatel... miks peaks keegi tahtma omale üldse hooldamata autot nii suure valiku keskelt? Nagu näha, tead paremini, mida ma tegin, järelikult Sul on õigus.

##Muidugi on täissünteetilised (ja erinevate lisanditega) selles osas paremad kui mineraalid ja muidugi tundub, et mootor töötab kergemalt ja erksamalt##

Oled üldse tuttav mõistega, mida tähendab mineraal või sünteetiline TOOTJA jaoks ja miks tehakse teatud parameetritele vastama pidavaid õlisid erinevatest baasõlidest? Sisuliselt meie süü, sest me vaatame ostes hinnalipikut. Nojah, mõni vaatab ka seda, kas on mineraal või sünteetiline:))

##Aga oli mul ka kunagi see honda vtec, veits lahjem variant, 1,8l ja sõitis ka 40 õliga##

Just kirjutasin, kuidas avaldub mittetöötav (või suurema viitega töötav) klapiajastus:) Päris mitukümmet müügis olevat masinat proovinuna julgen väita, et paljud müüjad pidasid tavalist 16-klapilise mootori käitumist VTEC-iks, sest nad polnud kunagi töötava VTECiga sõitnudki:) Ei saa salata, teatav sarnasus on seal isegi olemas. Mittetöötav VTEC ei tähenda, et see oleks rikkis, kui sellel lihtsalt ei lubata normaalselt toimetada ebasobiva õlivaliku tõttu.

##Ei vaidlusta eriti ühegi autotootja soovitusi ja nõudeid, aga kui kuskil maailmanurgas on ka talvel madalaim temperatuur näiteks 0°C, siis milleks 0W õli?##

Õige jutt, see on üldjuhul kirjas ka auto kasutusjuhendis. Ühe mu uunikumi juhend näebki viskoossuste osas ette vahemikku 5W30 kuni 15W40 (tollal polnud 0W õlisid veel olemas), võistlustel piinamas käies kasutasin korra ka 20W60 võidusõiduautode õli (peale võistlusi on sellest järel pigem 20W40;). Kvaliteediklassi poolest sobib samuti "peaaegu kõik", mis oli olemas juba eelmisel aastatuhandel. Siin ongi see väike "aga", et omanik peab lugema kasutusjuhendit ja suutma need otsused teha ise. Nende VTEC-itega sama lugu, et õlivahetuse järel on mootoris hoopis teiste parameetritega õli kui 10tkm hiljem, siis ei vasta ka viskoosus enam uuele (st autotootja ettenähtud) õlile. See omakorda võiks ahvatleda tutvuma õlitestidega ka neid, kes valivad õlisid hinna ja kanistrile kleebitud sildi läikimise järgi. Nende inimeste maailmas, kelle jaoks mootoriõlide omadused piirduvad lahjema ja paksema kisselliga, mitte õli omaduste molekulaarsete muutuste kiirusega (millest omakorda sõltub ka lisandite toime), ongi kõik palju lihtsam.

See ürgvana VTEC on tegelikult hea näide, sest mootor ise on lihtne ja sööb igasugust õli, midagi otseselt katki minemas pole ja vale õli ei lühenda (vist?) isegi mootori elukaart. Lihtsalt peadki taluma suurema viitega töötavad klapiajastust ja liitri+ suuremat kütusekulu. Kui sedagi, sest mõni kasutabki autosid niiviisi "töristades", et need poleks märgatavad ka õiget õli kasutades. Ainult põrandasse vajutades on "veits lahja", sest tootja nägi autole ette natuke paremat dünaamikat:))
jeebus küll
14:36 06.07.2026
Mis point on sellest vtecist nii palju jahuda. Minu mälu järgi rakendus ta alles kuskil 3800-4000 pöörde juures, seega tavaoludes igapäevaselt sa põhimõtteliselt ei kasutagi seda, töristadki rahulikult nö tavalise tuima mootoriga. Ega asjata öelda, et honda on pööreteauto. Ja üldiselt ka teistel vabalthingavatel on süsteemi ärkamine alles kuskil 4K pöörete piirkonnas. Seega alles siis, kui lüüa lauale väljatrükid, milliste pöörete juures ajastuse muutmine algab eri õlide korral, saab lõpuks mingeid järeldusi teha.
Aga vahtides tahhomeetrit ja tagumikuga tunnetades, et vot nüüd läks lahti, on hea vaid foorumites heietamiseks.
Deus
15:46 06.07.2026
VTEC jah oli selline robustne, VVT jällegi ei ole. Igal tootjal oma nägemus ja sellest tulenevalt korduvlause: kasutage mida manual ette näeb ja foorumis sellises üldarutuses mitte soovitada "midagi muud".

Mingi kindla masina all, näiteks Honda miski Type R all saab seda palki saagida või Toyota 2JZ või Fiati 175A1000 jne. Mõnedel masinatel õlikanalid nii suured, et sõida või kamazzi õliga nagu Isuzu, mõnel nii peenikesed ja lisaks veel silindripihustid ka otsas, et saad paksema õliga ja veel hullem, vale märgisega õliga kõik umbe lasta ja saalesid ning plokki vahetada.
Kärss
16:55 06.07.2026
##Mis point on sellest vtecist nii palju jahuda.##

Ei võtnud mina seda teemat ülesse, aga teema on hea, sest "moodne" on siin tehnoloogiliselt lihtne ning toimiv ja ülejäänud mootor on sisuliselt vanakooli igiliikur. St võimaldab teha loomkatseid midagi ära lõhkumata. Erinevalt paljudest teistest muutuva klapiajastusega mootoritest (ise eelistan paugutada hoopis VVTi-ga).

##Seega alles siis, kui lüüa lauale väljatrükid, milliste pöörete juures ajastuse muutmine algab eri õlide korral, saab lõpuks mingeid järeldusi teha.##

Palun siis neid väljatrükke, mis-kuidas-millal juhtub selliste õlide puhul, mida tootja ette pole näinud:)))) Kui mõne tagumik nii tundetu on, siis tõin just näite, et paljude müüjate tagumik on tundetu ka vastupidises olukorras ja nende arvates "kõik on korras", sest ega 16V ongi erinev 8V käitumisest, neile juba piisas 115kW asemel ka 105-st. Sama lugu ka sellega, kui "hakkab juhtuma" sekund hiljem, teisel autol läägab turbogi kauem või aetakse käigukastis pikalt õli keema enne, kui automaagiliselt käigu üldse vahetatud saab, aga kõik need autod ju sõidavad, on "korras". Mõned isegi päriselt korras.

Aga veelkord, ÕLIDE testid ongi selleks, et inimesed oskaks teha vahet erinevate tootjate õlidel, et kui kaua näiteks 0W40 õli suudab oma omadusi säilitada ega muutu sisuliselt 5W30 õliks (ja mõne odavõli puhul sama ajaga 15W25 õliks:). Need koormuse/läbisõidutaluvuste vahed on mitmekordsed ja üks teema siin foorumis suuda korvata varasemat huvipuudust sellise info vastu, kuigi sellest kõigest on siin juttu olnud juba auto24 foorumi "esimestest päevadest" ning aega isiklike loomkatsete tegemiseks aastakümneid.
lifespeed
22:15 eile
Väga hea, eesmärk täidetud! Pood sai reklaami ja rahvas julgeb mujalt tellida kui kiiresti rikkaks suure hinna mentaliteediga Eesti poest. Tõmbame aga üksteist söögilauale, sest kahjurõõm on see kõikse suurem rõõm!
Marko
23:47 eile
Reklaam on keelatud...
Õnneks on siin ka hoiatus sahkerdamisest valgevenelastega :D

Foorumisse postitamiseks peavad küpsised (cookies) olema lubatud.

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte