Ma olen täitsa veendunud, et hetkel, mil hind tõusis, said kõikides tanklates pütid tilgatumaks tühjaks ja samal hetkel lasid paakautod kraanid valla ja täitsid pütid uue ja kallima kütusega. Ja siis me veel imestame, miks veremaa majandus hoolimata sanktsioonidest veel ikka toimib- meil ju sama- pidevad hinna- ja maksutõusud ei ole ikka veel riiki põhja lasknud.
No kurat, kust mina tean, mida sa oma peas seal parasjagu mõtled, praegu on ka vanakas 37.50, kui miski Heritage või kandilisema pudeli seeria võtta ja eriti Selveris.
95 oli palk miski 2500 eek
2023 on palk miski 2500 eur
Vanakas maksis 37.50
vanakas maksab 37.50
Selle järgi on kütus odavamaks läinud hoopiski. Jõuab kohale?
Ja endiselt, kui räägid kroonidest, siis pane lõppu EEK ja oleks 7 postitust siin olemata hetkel
Tra küll. 1 vt = 10 bena ehk 37,5 Nüüd vt u 12, no ei saa 10 liitrit. Kõva pea küll. Mõtle vähem ja asjad ongi lihtsamad. Kui on isiklik teema lihtsalt möliseda, ütle välja., ei hakka põdema.
Sinu teoorit võtta siis tehti kaheksakümnendate lõpus ka pudeli viina eest terve päev tööd, kuid jutt oli tolle hetke hindade võrdluses, mitte elatustasemes.
Kas keegi teine seletaks talle, et 2500'st 37.50 on täpselt sama suhtarv, vahet pole kas aasta on 1995 või 2025? Ta loeb mu kirjutatut aga ei taha kuidagi kohale jõuda...
2500 ja 2500 on samad numbrid?
Kui vanasti maksis 37.50 10 liitrit 95'te, siis 2500 eest said sa 666L kütust
Praegu 10 liitrit maksab 18 ehk 2500 eest saad 1388L kütust
Küts on odavamaks läind järelikult ja tegelt kallima otsa vanaka hinna eest saad üle 10 liitrit kütust.
Kõik asjad on palga suhtes odavamaks läinud, va toit, seepärast ongi auto kõigil perse all, telekas kõigil toas ja veel igasugu akuasju kõigil garaažis.
Neid võrdlusi suudan ka ise teha ja veel pikama aja suhtes ja detailselmalt ning laiemalt. Siis teeme nii, see 2500 oli siis suht tavatöölise palk, mis on nüüd vast 1200-1500. Mitte 2500. Aga jahu nüüd edasi, ei ole aega lolli mängida.
Peab ikka hea mälu olema kui mingit 95a vanaka hinda mäletab. Või siis sai matil nii ropult sisse kallatud, et hind lihtsalt söövitas end mällu? Samamoodi ei mäleta ma enam 95a bena hinda, kuigi palk oli tõesti miski 2 tonni kandis. Ainus viina hind mis mällu sööbinud, on 4.12, aga seda sellepärast, et see oli ikka pikalt stabiilne. Rubla lõpus ja krooni ajal alko hinnad tuuritasid sellises tempos, et midagi konkreetset meelde jätta oli keeruline. Viin siiski püsis krooni ajal suht stabiilsena.
Punktile: Kui mälu pole siis pole ka mõtet tühja möliseda. Muide, seda ka mujal teemade all. Ja alko hind oli pikalt stabiilne tänu kehtestatud max hinnale. Deus jagab nüüd sama numbri ka vanakese hinnaga.
Paistab jah, et täna vanakatuurid peal. Päris kõvaks kärbseks juba ennast lakkunud ja paneb teisi paika. Minu 90ndad möödusid teiste jookide abil, vanake oli rohkem naiste kraam koos rõõsa koorega.
Aga teemaks on bensiini hinnad, mitte mati joomatuurid.
Kui seletan asja mitu korda lahti, kuid asja olemusest aru ei taheta saada, keeretakse see lugu vastupidiseks et end õigustada. Täiesti sinu moodi, ja seda oled sa ise ka välja ütelnud. Tegelikult tegid sa järjekordselt haledalt ennast täis. Su maine aina langeb minu silmis. Jää rooste muundamise juurde. Nüüd kustuta see rida ära kah.
Bljat, isegi seda ei saa aru, et SINULE üritati lahti seletada, et sa oma kivipeas mõned mõrad arendaks ja saaks numbrimaailmast aru. Praegu tegid Kaja Kallast - selle asemel, et viisakalt taganeda ja vaiki olla, kaevad ainult auku sügavamale. Kui ma teen vea, siis ma seda ka tunnistan ja ütlen otse, et tegin vea, avalikult.
Kurat küll, kas olin maininud juttu palgasuhtest rsk. Kurat, kui juhm saab olla? Ja pista oma matemaatika kuhu iganes, arvutada oskan ise ka. Mina ei kaeva end kuhugile, olen oma lihtsa väite juures. Tra tühjast selline poleemika tõmmata, peab ikka igav olema. Tahad norid, siis nori, kuid ütle otse välja.
Sinu väide või küsimus või mida iganes see ka polnud, et "saaks nüüd ka 37.50 eest 10L kütsi", jah, endiselt saab! Võin isiklikult sulle sellise raha eest müüa! Tõenäoliselt terve foorum tahaks sulle sellise raha eest müüa!
Endiselt, kas müüd 12 euriga 10 liitrit? Tead tõesti ajab see möla keema, tõmmelge siin omaette ja näidake kui kõvad, targad, ilusad, jne olete. Ja sa ei tunnista vigu, kogu see covidi ja venemaa alafoorum kubiseb su vigadest. Nüüd ütle et tagantjärgi tarkus, ei , seda sai ammu üteldud. Nüüd oleks paras aeg 7. surakas ära teha juba. Või peangi tõdema et need surakad mõjusidki närvikavale.
Puktile: Ei üritagi tõestada, lihtsalt tolleaegne meenutus. Aga sinu tõmblemisest on küll raske aru saada, lihtsalt tühja mölised. Ja selle joomise jutuga läksid vähe liiale, niiet tõmba oma mulaga koomale.
OT:
Teagi, kas siin teemas saab sõna võttagi?
Verbaalne lõuks on kohe tulemas....
(mõtsin kah meenutada aegu möödunuid, va noil 90ndail põlevvedeliku hinnataset , kuid... teema on nii jämedalt lähmimist täis, et võib "mikriga näkku" saada...)
Võta võta, tuleb osava trikiga mikker kinni püüda lihtsalt. Mida siin väga ikka meenutada on, saad võrrelda aind keskmise palganumbri ja kütuse liitrinumbri suhet ja siis saad aru, et vanasti oli kütus hoopis kallim, kui praegu.
Kui nüüd lähtuda puhtalt matemaatikast, siis artiklis olevate andmete järgi sai kütust osta keskmise palga eest nii mitu liitrit 95-te:
1993a - 272L
1998a - 850L
2019a - 943L
Hetkel interneeduse avarustes olevatest infoallikatest vanakese hinnet kirjapandune ei leidnud, nii, et suhtemoment vanakese ja liitri kütte vahel peab jääma hetkel emotsioonide ja mälestuste kanda...
OT:
Mööda digiuniversumit kolistades sattusin info otsa, mis mul oli küll täiesti meelest läinud:
1.12.1995. Üle 22-kraadise kangusega Eestis toodetud alkoholi seni riiklikult reguleeritud hinnad muutusid vabaks.
Mitte kütus pole kallis vaid palgad on liiga väikesed. Just oli uudis, et kes teenib tsipa üle 2000 € netos kätte (näiteks 2200 €), siis nõnda väikese palgaga kodulaenu ei anta (see on siis pea 3000 € bruto). Seda loetakse siis väikeseks palgaks ehk madalapalgalised. Kujutate nüüd pilti, teenite bruto 3000, elate üksinda üürikorteris ja pank ütleb teile te ei saa kodulaenu sest palk liiga väike. Norm palgad oleksid seal alates 3500 € bruto. No ja selle normaalse palga juures kütuse hind 2 € liiter ei tohiks probleem olla. Lisan allika ka uudisele:
Nii ongi. Pank ennem annab sulle liisingu külma rahuga, mille kuumakse ületab tuimalt elamise kuumakset ja niigi maksad üüri ka aga vot kinnisvara peale ei anta. 4k kuus kätte saad, siis tulevad ise sulle pakkuma.
Hea teada, et kui ma 100'le lähenema hakkan, siis praegu kogutavast pensionist jääb täpselt puudu, sest elus püsimiseks peab 11k euri sissetulek olema.
Ehk siis terve elu jooksul teise sambasse raske vaevaga kogutud 15 000 € on tulevikus (30 aasta pärast) ca 1 kuu palk? Selle teooria järgi ei tasugi säästusid koguda :/
Muidu ju lubati, et kogu terve elu II sambasse siis elad pensionärina nagu kuninga kass (või nagu rootsi pensionärid, kes reisivad 6 kuud aastas jne)
Kõigil pole seda ärisoont lihtsalt. Wahlroos kirjutas täna kenasti, et vanade äriimpeeriumite hukk on pigem rumalavõitu lapsed-lapselapsed kui muud mured.
Ja kässar, see on täiesti loomulik. Aga kui poleks pensionifondi kogutud, ei oleks tal olnud seda poolt summat kuskilt võtta. See ongi sinu sammaste ehitamine. Teine ja kolmas sammas on selline lihtne. Ülejäänud sambad on su enda teha.
Kui poleks pensionifondi kogutud, oleks kogutud tähtajalisele hoiusele või investeerimisfondi. Kasvõi Berkshire investeerimisfondi paigutatud raha on kasvanud pikas perspektiivis 20% aastas, Eesti 2. sammaste keskmine kasv oli samal ajal umbes 3% aastas.
Vot see on õige lähenemine- suuremad maksud ja rikkam riik. Rikastele võikski teha eraldi kallima hinnaga tanklad. Ja kehtestada tankimispüstoli kasutamise kuutasu või tanklasse sissesõidu tasu- nt 25 eurikut kuus. Ja vbl siis vaestematele ka- nt 15 eurikut.
# Loo mingit töst väärtust parem, teeni sellega rohkem ja pead vähem hädaldama.
Mida nüüd täpsemalt siis teenima peaks? Rahvast? Või võimule saanud valetajaid? Või labaselt raha, et end vaesemate kõrval kuidagi elitaarsemana tunda?
Soomest sõbrad jagasid eelmisel nädalal tanklatest pilte 1,5e (1,499e) liitrihinnaga tangitud bensiinist ja kutsusid endi juurde tankima;)
Ajaloo tarbeks taas üks sissekanne, sest hinnad on rekordiliselt madalal- üldine tase kuskil 1,6 - 1,59 peal, aga eile nägin isegi 1,539. Niiet eespool oleva aprillikuise hinnaga võrreldes 30 senti kukkumist.
Viimati olid vist enne koroonat sellised numbrid.
Jääb vaid üle oodata, millal taas kerkima hakkab.
Kartellil vedas- said enne jaanipäeva hinna üles ajada. https://majandus.postimees.ee/8271945/tanklaomanikud-tostsid
-jarsult-hinda
Kütusemüüjad hoiatasid juba eile, et nii nafta kui autokütuste hinnad Israeli ja Iraani vaenutegevuse tuules järsult kallinenud ning see hinnatõus kandub lähiajal ka Eesti turule. Postimees kirjutas eile, et toornafta on kallinenud juunis pea viiendiku võrra. Diislikütuse hind on tõusnud koguni enam kui 20 protsenti, bensiini hind 10 protsenti. Eriti kiire on olnud kallinemine viimasel nädalal, kus näiteks diislikütuse hind on kerkinud ligi 16 protsenti.
Circle K mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on nii nafta kui ka valmistoodete hinnad alates juuni algusest tõusnud märkimisväärselt. «Eesti tarbijateni jõuavad maailmaturu hinnamuutused üldjuhul nädalaga vastavalt sellele, milliseks kujuneb valmistoodete sisseostuhind,» märkis ta.
Terminali tanklaketi juhatuse liige Alan Vaht märkis , et bensiini hind on maailmaturul kerkinud 2,9 sendi ja diislikütuse hind 8,2 sendi võrra liitri kohta, kuid tanklates on nii bensiini kui ka diislikütuse hinnad langenud vastavalt 5,5 sendi võrra, jäädes seega maailmaturu hinnaliikumisest maha — bensiin 8,4 ja diislikütus 13,7 sendi võrra liitri kohta. «See tähendab, et kütusemüüjad on ajutiselt loobunud osast oma müügimarginaalist, mistõttu on hinnatõus tanklates lähiajal tõenäoline ja paratamatu,» lausus Vaht.