täna Tallinna ringtee Jüri kant.asfalt absoluutselt kuiv.kaugelt juba näha,et inimene teeb puisturiga usinalt nn. tööd. ilastab asfalti märjaks,et ikka kuidagi libedust teedele välja võluda. see on ikka absoluutne sigadus tegelikult!!! mitte kuhugi kaevata pole ja kedagi nagunii ei huvita,sest suured rahad on mängus.riigil on raha ikka kõvasti raisata
## probleem sai alguse sellest, et idioodid on otsustanud panna
## soola paksu jääkihiga põldudevahelistele maateedele"
# Kui see tõele vastab, et teil teehooldaja tegeleb mõttetustega, mille
# tulemusel teede olukord halveneb, kas see jällegi ei ole selline asi,
# millest KOV peaks teadma? Kindel ainult, et see ei ole jää tavaline
# kulumine sula, naastrehvide ja suurelt maanteelt rehvidega kaasa toodud soola mõjul?
Loomulikult kindel, miks muidu ma seda üldse kirjutanud oleks? Lisan siia vaid ühe pardakaamera video screenshoti soola laotamisest kuiva asfaldiga lõigule eelmisel nädalal, kuigi võiks panna ka kümmekond videot sellest talvest põldude vahel ees sõitvast või vastu tulevast soolapuisturist. Sool on siingi vaid tagajärg, mitte algne põhjus.
KOV ametnikud on loomulikult kursis, sest kõigil kohalikel on samad mured ja inimesed esitavad kaebusi. Jällegi võiksin tuua välja selle demagoogia, milliseks valla jurist minu isiklikele avaldustele vastuseid on vormistanud, aga seegi on suurema probleemi tagajärg. Probleemi algpõhjus on Riigihangete seadus, mis soosib korruptsiooni kõigis riigihangetega seotud valdkondades. Sellepärast on pigem erandlik, kui teede hooldusega tegeleb ettevõte, mis pole seotud kohalike poliitikutega. Kohalik poliitik kuulub omakorda suuremasse erakonda, mille eesmärkidega ei tohi ka KOV tasandil tegutsev rakuke vastuollu sattuda ja mille agenda täideviimisega tuleb aktiivselt tegeleda. KOV poliitik maal ei ole maainimene, keda üldse huvitaks need maainimeste probleemid, sest temal isiklikult neid probleeme pole ja tema hääled ei tule mitte "põldude vahelt" vaid suurematest asulatest. Turupõhise konkurentsi alusel toimivas erasektoris selliste lollustega tegeleda poleks võimalik. Samal põhjusel ei käi ka mina oma maal asuvaid erateid soolatamas:)
ma olen helistanud kohaliku omavalitsusse,kui samasugust pilti nägin.tee on kuiv, päike paistab ja puistur puistab.vastuseks sain,et see on libeda ennetamine.samamoodi uhatakse seda keemiat ka pluss 5 kraadi juures veeloikudesse.
tavakodanikul pole siin tegelikult midagi haukuda.korruptsioon on nii suur,et see on mõtetu
Vaevalt et niisama soolatatakse kuna see ju kulu.Pigem teehooldaja vaatab ilmateadet ja teebki ennetust vastavalt lepingule.Jälle mõni näeb igalpool tonti ja korruptsiooni :))
Üks tont ja korruptant sõitis ka meie külas ja külvas soola tol päeval, mil oli mitu plussi ja vihma tibutas. See tee, millele ta külvas, oli umbselt täis jääkonarusi ja -auke, st asfalti ei paistnud kuskilt. Kas ta arvas, et suudab soola ja vihma koostöös seda jäävälja tasandada, ei tea.
# Vaevalt et niisama soolatatakse kuna see ju kulu.Pigem teehooldaja
# vaatab ilmateadet ja teebki ennetust vastavalt lepingule.
Ma just kirjutasin, et probleem ongi lepingus, mis peab vastama Riigihangete seadusele. Sa oled kas naiivne või pole osalenud oma ettevõttega mitte ühelgi riigihankel - sellepärast ei saagi aru, kust see korruptsioon sinna vahele tuleb.
PS: pilt soolateradega teest on eilsest saadik kaetud kuni 30cm hangede ja lumepudruga, pole näinud sahka eile ega täna (just sõitsin sealt). Enda madala autoga istuksingi seal nüüd kinni vaatamata soolakihile asfaldil. Abikaasa tuli eile kõrge sõiduautoga ja jäi kah kinni, aga sai ise liikuma. Kinni jäi just jääroopasse, sest sool "söövitab" roopa põhja augud ja kui pole piisavalt hoogu või head põhjakatet, istudki kõhupeal kinni. Need probleemid püsivad nii kaua, kuni maaelu juhitakse "linnast" ignorantide poolt.
Tõin selle siin välja põhjusel, et ma olen sõitnud seda sama teed varsti juba 40 aastat. KOVis võim vahetub ja koos sellega ka teehooldajad. Samade teede peal pole kunagi olnud soolaprobleeme, kui soola ei kasutata, mis ongi alles viimase aja veidrus. Sahkamata jätmine on muidugi kokkuhoid ja sellepärast siin pooled inimesed sõidavadki maasturite või muude kõrgemate autodega. Soola kahjud loodusele ja autodele endile on veel hoopis muu teema.
Soolatamine ongi kõige hullem variant üldse, sest tekitab kiirelt selle löga-pläga kihi, kus haardumine on olematu. Kinnisõidetud lumi või jää on iga kell parem- loll peaks ka arusaama, et võib libe olla.. Ja iga talverehv peab lumel ja jääl paremini kui löga-plägas.
Kujutate ette, kui põhimaanteed on soolatamata? Olete üldse kõrvalteedel talvel käinud?
Võib unistada, et ilus külm talv ja lumi tallutakse ühtlaselt kinni. Aga vahe peal teeb natuke sula, siis tekivad augud jäässe ja 60-ga on ka palju sõita.
Mõelge suuremate masinate peale, mis libedaga lihtsalt kraavi vajuvad. Lisaks agajad autojuhid, penskarid jne.
Et siis Kärsal on kümneid videosid sellest, kuidas jäiselt külateedele soola pannakse. Ja ikka paneb pildi sellest kuidas kuivale asfaldile soola puistatakse. Päriselt või? Et see nüüd peaks tõestama mida?
See on umbes sama jutt, kui pani üles video, et nelja veoline bemm sõidab üles lumisest mäest ja eksponeerib seda tagaveolise saavutusena. Ja video pealkirjad on kirjas IX. Päriselt või , et autofanatt ei tea mis tähendab tolle aja ix? NB mingit kommentaari ei järgnenud, kui sellele tähelepanu juhtisin.
Ja peale selle doktori härra ei tea mis on tuulekülm.
Et noh kerge offtopik. Aga ma ei võtaks igat doktori härra sõna puhta kullana. Pole päris kindel millest ta räägib nuh.
See oli tõesti päeva nali, ma tänan selle eest.
Aga tema kodutee on selline nagu ta kirjeldab, isegi seal sõitnud nii mitmegi masinaga, õnneks ei pea ise seal elama.
Miks tuulekülm siis teksti sisse tuua üldse, niisama trollimiseks? Niisama augutäiteks? Mida see tuulekülm seal tee peal, auto peal, majaseina peal, kraadiklaasi peal teeb siis?
Võta foorumist puhkus, raske tundub see olevat.
Moderaator Marko!
Ma palun veelkord, et Te viitaksite olukorralee, mis teie sõnu kinnitaks?
Või palun kustutage oma kommentaar, et mitte jätta kaas foorumlastele valet muljet.
Vastuseks Deusile. Miks ma tõin selle sisse. Tõin palju muud kah. Selle pärast, et kõik polepuhas kuld mis siin räägitakse.
Tõin näiteid Kärsa valedest ja teadmatusest. Mis tema alter egoga kokku ei sobi.
Sellest poleks piisanud, et kümneid videoid, et pannakse kuhugi jälle soola. Ja ikka tuleb pilt, kus kuivale asfaldile. Jaaa pole veel näinud pilti, kus oleks jääle pandud.
Ikka rünnatakse mind. Sõnumitoojat
Pole ju valed, kui räägib nii nagu päriselt on. Nagu ma mainisin, siis olen ise neid teid sõitnud ja kõik ongi nii nagu ta kommenteeris. Ühe tegelase pärast ei viitsi mina küll auto kaamerast ekstra minna pilti sikutama. Kui ei taha uskuda, siis ära usu aga ära reklaami siin, kui miskit valede paljastamist.
Isegi kui pildi välja sikutab, siis ega sinusugune pidama saab, alati leiab midagi, millega edasi esineda ja puid alla panna, soovitan koheselt sellekohane lähenemine lõpetada, Kärss räägib õigust!
Marko!ära temagoogikse. Ma tean neid kõiki võtteid !
Kus ja millal ma ütlesin, et tuulekülm teeb 5 sooja kraadi juures 5 külmakraadi?
Midagi umbes sellist oli just Kärsa väide mitte minu. Rõhutan sõna UMBES.
Nähtamatu purtsatus on muidugi tase omaette. Kohe nii vinge vend oledki? Eks siis ootame....
Vahepeal võid ikkagi meile ka näidata kuskohas Kärss tuulekülmaga pudrutas. Ma luban sulle, et teen nähtavaks.
Õnneks on mõlemad Kärsa postid muutmata, ei saa ka jälgede hävitamises süüdistada. Seda märget ei saa ka manipuleerida.
Tuulekülm... keegi oleks nagu iseennast hoopis ära külmetanud:)
# Et see nüüd peaks tõestama mida?
Kellele ma mida tõestama peaksin? Et teema pealkirjaks on endiselt soolatamine või et teedele pannakse soola? Või et soola kasutamise viisi kohta tohib omal arvamus olla? Ainult illustreerisin pildiga. Võin illustreerida teisest videost ka jääle soola panemisest. Nüüd usud illustratsiooni või peab veel eraldi ka tõestama hakkama, et see valge laotatav ollus ikka sool oli? :))
# Päriselt või , et autofanatt ei tea mis tähendab tolle aja ix?
Erinevalt päevanaljadest olen ma reaalne inimene, keda tunnevad väga paljud inimesed reaalselt päriselus ja teavad ka seda, et sõitsin 2006a. e34 IX-ga ja müüsin oma viimase (sama 2,5L mootoriga) e34 aastal 2018. Millel Su väide põhineb, et ma ei tea, mida IX tähendab?
# mingit kommentaari ei järgnenud, kui sellele tähelepanu juhtisin.
Kuna pole nagu vajadustki kusagil fakte moonutada, tahaks ise kah teada, millal ja kus ma sellise vea olen teinud? Kus Sa sellele tähelepanu oled juhtinud ja millise kasutajanime alt? Kas see on kah valetamine või räägid seekord ikkagi õiget juttu? Ega Sa äkki foorumiga pole eksinud või midagi päris sassi oma peas ajanud?
Kirjutan oma jutu kahe erineva postitusena, et pildid omavahel segamini ei läheks. Lihtsalt praegu on olnud tüüpilised lumevaesed kevadeilmad (natuke varasemalt kui tavapärane) ja väga hea on illustreerida soola mõju väiksematel teedel.
Kolm nädalat tagasi läks sulale ja samasugust ilma lubatakse veel ka kaks järgmist nädalat (postituse 2 viimast pilti on screenshotid yr.no lehelt). Igaks juhuks meenutan, et maadligi on alati mitu kraadi jahedam kui ilmateade ütleb. See tähendab seda, et päeval on plusskraadid ja ka Päike annab jää sulamisele oma osa, samas igal öösel kõik sulavesi jäätub uuesti.
Jää on igal juhul pehme ja naastrehvid hoolitsevad selle eest, et lumised või jäised teed oleksid kergelt roopasse sõidetud. Kui nüüd pannakse sinna soola, siis soolvesi koguneb roopa põhja, sulatab omale tee roopast läbi ja voolab kuhugi jää alla või maasse, aga kuna maapind on alt jääs, siis moodustab see tee kõrvale madalamatesse kohtadesse nn soolajärvesid ja teeb seal omakorda liiga elusloodusele. Ei oska kommenteerida, mida teeb see sool kruusateel teekeha sees.
Piltidel 1-3 on see auklik soolatatud “kuumaastik”, millel on tulnud sõita viimased 3 nädalat. Neljandal pildil on näha ka see, kuidas algab see soolvee mõju, kuidas soolvesi uuristab ennast roopa põhjas läbi jää ja voolab seal jää alt tee kõrvale. Päev-paar hiljem on samas kohas juba suured augud jääkihis, aga jää kiht ei kao niipea veel kusagile. Mõni auk on vägagi sügav, ühe sellise jääaugu pärast lõhkusingi ära oma madala auto esistange.
Jätkupostitusse panen pildid, mis on tehtud (era)tee soolatamata lõigul. Päike sulatab täpselt samal viisil jääd ja lund, seejärel voolab tekkinud vesi roopa põhja, aga ei sulata roopa põhja sisse auke, vaid jäätub seal öösiti ära ning tee püsib siledana ja seal on mugav sõita.
Kui tuleb “päris kevad” ja läheb soojaks kätte ära, muutub soolast läbi imbumata jää (õigemini jäätunud kinnisõidetud lumi) nn pudruks ja kaob hetkega. Kõige ekstreemsem olukord meenub üle 10a tagusest ajast, kui kinni sõidetud lume (st jää!) kiht teedel oli üle poole meetri paksune. Üks päev jäi tööle minemata, sest aeglustiga maastur ronis küll edasi selle pudru sees, aga kuna sain oma ülesanded alluvatele delegeerida, tulin tagurpidi koju tagasi. Päev hiljem sõitsin seda teed juba madala üherattaveolise autoga. Nii on see olnud kogu elu. Kõik probleemid algasid alles üsna hiljuti, kui otsustati alustada selliste väikeste metsa/põlluvaheteede soolatamist, mida kunagi varem pole tehtud ja mida kohalikud paluvad ka praegu mitte teha.
Viimane pilt ei näita mitte midagi olulist, seal asub looduslik veetõke koera jaoks, kuhu maani ta autot saatma tuleb:) Päev varem oli seal vesi oluliselt kõrgem ja see viis täielikult ära ka tee peal olnud jääkihi. St samuti puudus see probleem, et peaks sõitma üliaeglaselt mööda jäiseid aukusid.
PS: ma pole põhimõtteline soolatamise vastane, aga igal asjal on oma aeg ja koht. Põhjamaades on seda aega/kohta valivate ametnike pädevus täiesti teisel tasemel kui meil. Nimetan praegu Põhjamaadeks ka meile identse kliimaga Rootsi ja Norra piirkondi, mitte ei pea silmas arktilist kliimat.
Tegelikult on nii, et inimene on väga kohanemisvõimeline olend ja kohaneb kõigega, kui vaja. Kui peale lume lükkamist muud ei tehtaks, isegi mitte libedusetõrjet, siis saaksid inimesed ka sellises olukorras hakkama. Alguses on palju kukkumisi ja vigastusi..., ajapikku aga inimesed õpivad ja kohanevad. Elu on liiga mugavaks läinud..., selles see probleem ongi ja tegeletakse asjadega, millega pole vaja tegeleda. Soola panemata jätmine tooks riigikassasse raha juurde, kuigi kahjuks kulutatakse see raha siis jälle mõne muu mõttetuse peale. Tulebki jää peal kukkuda ja kraavi sõita, muidu ei õpigi libedates oludes liiklema.
Sellised liustikud tuleb kammiga üle käia. Meil oli ka jupp aega totaalne kuumaastik ja käis üks korralik slaalomisõit, et suurema augu asemel vähemalt väiksemgi valida ja lõpuks siis keegi kuskil kabinetis avastas, et tuleks sahk peale lasta. Peale seda oli enamvähem normaalne ja päikeseliste ilmadega tuli lõpuks ka asfalt välja. Seega tundubki nii, et pigem lõpetada soolatamine, talve jooksul lumi õigeaegselt ära sahatada ja vajadusel kammiga üle käia.
Soola see meie sahamees armastab laristada ja vald saaks ilmselt kena kopika kokku hoida kui see kamaluga külvamine lõpetada.
Mäletan aega kui Tallinn-Tartu maantee nägi selline välja kui esimesel pildil. Ei kujuta ette kuidas tänapäeval sellisel teel hakkama saadaks.
Ja suure liiklustihedusega sõidetaks kogu sadanud lumi kinni ja see jääkiht oleks kordi paksem ja augud sügavamad. Nii et ega suurtel magistralidel soolatamisest pääsu pole.
Suurtel magistraalidel ongi arvestatud vihma/soolvee äravooluga jpm nüansse, ka Põhjamaades soolatatakse päris mitmeid põhitrasse, kallakutel olevaid ristmikke jms. See on ju kõigile arusaadav, miks seda tehakse.
Ma isiklikult ei tunne puudust ka jää freesimisest. Talvel on kogu elu libe olnud. Ei oskaks rõõmustada selle üle, kui nüüd vanas eas äkki natuke vähem libe oleks. Ma pole mõnel autol isegi suvekumme talveks ära võtnud ja sõidan nendega jää peal:)
Selliste lehmaradade soolatamisega on lihtsalt vint nii räigelt üle keeratud, et mitte midagi tegemine (viimased pildid!) on kah oluliselt inimsõbralikum. Mh nii autokerede kui teeäärsete taimede pikemat elukaart soosivam.
mida te imestate teede soolatamisest,kui isegi Tallinnas rocca kaubanduskeskuse katuseparkla oli täna millegipärast üleni soolaga üle külvatud.lund ega jääd polnud ollagi ainult puhas betoon.soolamüüjatel on ilmselt vajalikes kohtades käpp sees.korruptsioon lokkab mõnuga
Soolamine on suht mõttetu ja loodusvaenulik pealegi ning ka autode vaenulik. Teed võiks olla libedamad siis õpiksid autojuhid paremini sõitma ja sõidaksid aeglasemalt mistõttu oleks liiklusõnnetused ka vähem ohtlikud. Ikka roheliselt tuleb mõelda!
Nagu ikka, küsimus on detailides. Et kus, kui palju, millal jne. Sellest võiks nagu piisata, kui jäetaks alles 1% praegusest soolatamisest ja libedaga avariide põhjustajad ning tagantotsasõitjad automaatselt lubadest ilma+täiendkoolitusele.
Huumorivaeste inimeste pärast hoiatan, et pilt on lihtsalt netist üleskorjatud meem ega kajasta tegelikku olukorda iga libedaks muutuva tee puhul.
Seal üle soome lahe lükatakse ka lumi ära enne treppi sõitmist ja autodel on ka enamalt rehvid all. Ja need tänapäeva ökopunnide kered peavad ikka mitu mootorit vastu.