Muud vidinad

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Meeleoluvalgustus

silverman
00:31 19.02.2024
Tere.
Kas Eestis on võimalik lasta paigaldada lisana meeleoluvalgustust? Soovitavalt Tartus või Viljandis. Müügis küll neid vist Eestis ei ole aga Hiinast ikka saab.
Tänud
Mahno3
09:20 19.02.2024
Eks neid oskab igaüks paigaldada, kel jootekolb käes seisab ja kahepoolset teipi lõigata oskab.

Ainult üks küsimus - miks sa neid tahad sinna? Minu autol on nad tehase poolt olemas. Uuena natuke mängisid, siis keerasid asendisse off ja nii nad ongi viimased neli aastat juba. Jumala mõttetu valgusreostus.
Reno12345
09:38 19.02.2024
Kui inimene tahab, las paneb või laseb panna. Minu autol on laes ka valgustus, mille värve saan vist ise muuta aga ka mina lülitasin hiljem välja, kuna polnud minu jaoks oluline. Ma isegi salongivalgustust ei kasuta isegi pimedal ajal ja see ka välja lülitatud. Mul veel pedaalide kohal ja kõrvalistuja pool samuti valgustus olemas ja kui uksed nupust lahti teen, siis lähevad mingid tuled ka põlema aga ei ole vaja..., kõik on välja lülitatud. Tulesid kasutan aga nii nagu seadus ette näeb..., ikkagi ohutus eelkõige aga see nn. iluvalgustus vähemalt minu jaoks pole küll oluline.
Kindlasti autoremonditöökodades paigaldatakse neid asju!!!
Mahno3
09:55 19.02.2024
Ei no tema auto, tahab paneb meeleoluvalguse, tahab määrib istmed võiga kokku. Mul ükskõik.

Kui asjast rääkida, siis ledid tuleb panna nii, et sa ei näeks neid otse. Vastasel korral hakkab see hele täpp pimedas segama. Pead panema nii, et nad näitaks kuskile muusse suunda ja sina näed ainult kuma. Või siis hakkad hajutitega mängima.
Deus
11:07 19.02.2024
Ma ei nõustu sellega. Valgusreostus on valgusreostus ja pimedas kulub iga nähtud sentimeeter ära. Kõige hullem valgusreostus on sinine valgus. See nüüd pole minu isiklik arvamus õnneks või kahjuks.
Igasugu meeleoluvalgused on parklas OK aga kui masin peaks mõned meetrid liikuma, siis võiks see asi kustu minna juba tehase poolt näiteks sellel hetkel, kui uksed automaatselt lukku lähevad ehk teatud vahemaa läbimise ja/või kiiruse saavutamise peale.
Mida vanemaks ma jään, seda tundlikumaks kusjuures silmad muutuvad sellele jamale. Ma siin irvitasin alles mõnda aega tagasi vanameeste üle, kui kirusid, et laternapostid pimestavad aga nüüd endal hakkab sama jama juba pihta.
Jaapanlaste paigaldatud kaugtule indikaatori kinni teipimine on põhimõtteliselt stadardtegevus või siis rooli sellele ette laskmine või pirni miski tumeda kattega katmine. Just jaapanlastel, pole täheldanud teistel masinatel, kus see nii rämeda valgustugevusega oleks. Jaapanlasi on mul olnud Mazda, Nissan, Honda.
wigry
13:30 19.02.2024
Asi sõltub mu meelest eelkõige auto tuledest. Tänapäeva LEDid on niivõrd ekrsad ja näitavad teed sedavõrd hästi et meeleolu valgustus kahvatub selle kõrval ja on seega igati OK. Ka mu enda tagasihoidlikul masinal on väikesed valged triibud salongis ja paistab igati OK. Samuti on tegelikult youtubeis palju öösõidu videosid premiumautodest kus vaatamata salongis olevale meeleoluvalgustusele, on teed väga hästi näha.

Olen nõus et kui autol ees halogeenid või vanad xenonid siis on vaja auto seest teha võimalikult pimedaks. Samas kui sul mõni LED tuledega masin taga passib, on see veel võimsam valgusreostus kui meeleoluvalgustus. Taaskord oli see hiljuti mul kriteeriumiks auto vahetusel - korralikud matrix LEDid ja must lagi. Nende kahe kriteeriumi peale kahanes valik tuntavalt.

Veel lisaks tänapäeva autodel on lustikummuti ekraanid aina suuremad ja suuremad mis paiskavad salongi suure hulga valgust nagunii, olgu sul see meeleoluvalgustus või mitte.

Kui on ees head tuled on ka salongis valgustus OK. Kui aga peab läbi ajama halogeenidega siis on jah kõik tuled vaja kustu panna, kaasaarvatud raadio ja muu säärane mis kõik silma särab.

Muudetud 19.02.24 13:33

Deus
13:47 19.02.2024
Sa ei saa olla sellega nõus olla, sest isegi väga vana, kohe läbi põlemas HIDvalgusallikas on suurema valgustugevusega kui LED.
Tehniliselt täpselt võid öelda, et läbi põlenud reflektoriga HID on kehvem. LED on timmitud eeskirja järgi ca 100W pirni valgustugevuse peale, pole tulepesureid vaja ja isegi automaatset kõrguse regulli poleks vaja, puusalt tulistades oli number seal 1200 kuni 1500 luumeni kandis äkki, numbri kinnituseks vaadake maanteameti tehnonõudeid, seal oli kirjas kas luumeni või luxiga või kandelaga ruutmeetrile, ei mäleta täpselt.
Ekraaniga 100% nõus, ma ei saa aru, kuidas inimesed neid kannatavad ja kuidas tootjatel üldse lastakse selliseid asju autodesse toppida, ohutust silmas pidades.

Muudetud 19.02.24 13:48

ConnorFlint
14:12 19.02.2024
Kui haarata kinni tollest sõnastusest "meeleoluvalgustus", siis mis praktilist sektorit too salongi bling-bling valgustus esindab? Miks on autos mingit valgusteraapiat vaja?
Olen vist liig pragmaatiline, et tollases "salongi diskos" midagi asjalikku näha.
maaks
14:21 19.02.2024
Põlva passatiklubi ütleks selle peale: "Pole valikut, kui tahad Manni ära sebida!" @ConnorFlint
EDIT: Kui ma oleks see kutt, siis ma sõidaks juba Põlvasse ...
https://www.youtube.com/watch?v=mg3IgPzOUP0

Muudetud 19.02.24 14:28

fdghfgh
14:31 19.02.2024
Miks vanasti rattakodaratele värvilist traati keriti? Miks ratastele või žigullile igale poole reflektoreid külge kruviti? Ikka selleks, et silma paista. Olgu see räpinas või põlvas- sa oled küla keskel coopi parklas tegija. Ja kui see hiina rämps kuu aja pärast töö lõpetab, siis saad vähemalt koos teiste kuttidega veeauru väljutavaid imemispulki kimudes kiruda millist saasta hiina toodab.
fdghfgh
16:16 19.02.2024
Tõsisemat juttu ka noorsandile.
Igasugune tilulilu autos sees häirib pimedas sõitmist- kõige parem on kui salong on täiesti pime ja isegi armatuuri tuled minimaalse valgustusega. See vist oli mingi Saab, kus sai kõik pimedaks teha peale spidoka. Kui seda valgust on vaja vaid tibide ees keksimiseks, siis anna minna- ehk mõni langebki selle võrku. Kui kuttidega mõõduvõtmiseks, siis parim rahakulutus on auto tehnilisse seisukorda, korralikesse rehvidesse, uutesse kojameestesse jne.
Aga et kes seda paigaldab, siis ilmselt suvaline töökoda kus näiteks raadiod või supakaid saab installida või ka signapaigaldajad või iga muu koht, kus pädev elektrik töötab ja asjad vähemalt läbi kaitsme tööle paneb.
Ja kui tahad toetada hiina majandust, siis arvesta, et hiina toetab veremaad.
Deus
16:29 19.02.2024
Jah, SAAB oli see, ainult spidoka seier jäi hõõguma, ülejäänud kustu.
Tibidele võib selline mahe valgus meeldida küll, slaavitarid on kohati päris sillas selliste aksessuaaride peale nagu asflatile kuvatav mudeli nimi ja salongis 600 kuni 2300 kelvinit hõõgumas ukse lahti tehes.
Eespool mainiti ka, et tuleb nurga taha toppida ehk siis valgustaks peegelduse pealt, mitte otse näkku.
Kes teeb? Suvaline inimene, kes suudab 12 voldi releega ringi käia. Mina läheks LED ribade peale, sest pildil kujutatud pulgakesed on liiga täpid ning mittehajuvad.
Paigalduskohtadeks istmealused, armatuurialune, uste peale ei soovita ronida, sest kui pole uks selle jaoks disainitud, siis heal juhul saaks toppida ukse avamise lingi taha selle aga usu mind, sa ei taha ette võtta küljepolstrite lammutamist ja ustesse juhtme vedamist jne. Vähemalt pole mõistlik maksta sellise tegevuse eest.
Kõige lõpetuseks soovitaks ise hoopis see projekt ette võtta, õpid ka midagi selle käigus ja järgmine kord äkki ei küsi, et nahh see vend sellise asja eest nii palju raha tahab või siis hoopis vastupidi, saad aru, et kui palju tahetakse sul nahka üle kõrvade tõmmata.
Reno12345
18:44 19.02.2024
Kui puutetundliku ekraani kaitse välja võtta, kas see mõjub autole halvasti? Asi selles, et mul tegelikult seda vaja pole. Kellaaega vaatan käekella või telefoni pealt, raadiot autos ei kuula ja kütusekulu samuti ei huvita. Kliima jaoks on eraldi nupud ja eraldi ekraan. Püsikiirusehoidja tööd ei tohiks see samuti mõjutada, kuna on samuti eraldiseisev asi.
Deus
19:46 19.02.2024
Võta kaitse välja ja saad teada. Või kontakteeru tehasega ja küsi nende käest.
Ety412
20:57 19.02.2024
Enamus autodel on ekraani välja lülitamis võimalus ka.
A maalt
18:35 05.06.2024
Citroen C4 on ka selline otsenupp konsoolis- kõik pimedaks. Mul praegusel autol on ukse sees kõik taskud ja nupud ja käetoed valgustatud. Valgustugevust ja värvust saab muuta. Samuti väliste ukselinkide valgustugevust. Ei näe probleemi, lastele meeldib niimoodi, sest taga on kogu uksepaneel valgustatud. Helendavad 2 USBi ja laes laetulede ümbrus hämaralt, et neid kergelt leida oleks. Mind sõitjana häirib pigem suur ekraan, mis helendab, küll aga valisin nimelt auto, millel ekraan roolitagusega samal kõrgusel asub ehk madalamal kui Toyotades. Saab ekraani kustu ka panna vajadusel. Või heledust muuta.