Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Nutikellad

Kärss
14:05 01.01.2022
Tegin esmalt ühe ebaõnnestunud offtopiku mujale, mille siin nüüd korrektselt teemaks vormistan.

Taustast nii palju, et ma ei oska elada ilma käekellata ja ei armasta eriti häid asju vahetada. Krooni tuleku järel ostsin mingi Casio ja elasin sellega ligi 10a, seejärel tolleaegse "nutikellaga" ca 15a, kuni see päevapealt otsa sai. Seejärel pole osanud enam kuhugi pidama jääda. Ostsin heale kogemusele lootma jäädes jälle Casio, mis pidas vastu täpselt garantiiaja. Seejärel leidsin korraliku suure ja "rauast" iinlaste nutikella, mille suurim puudus on just nimelt see et "suur ja rauast", mis kasutust piirab. Seejärel mingi Xiaomi juust, mis paari kuuga rikkis, nii et hetkel on jälle käe peal see eelmine "suur ja rauast" kolakas. Lisaks on tänu lastele käinud käest (perest) läbi veel posu mingeid iinakaid, millest pooled andnud aasta jooksul otsad, aga peamisi põhjuseid, miks iinakaid ei taha rohkem näha, on nende väga haledad äpid. Aga need on paraku ainsad äpid (tubli kümmekond+), millega mul seni kogemust.

Mu ootused on üsna konkreetsed:
- vettpidav vähemalt 5at
- mustal taustal heledad numbrid (digitaalne, seierid pole minu teema kunagi olnud)
- viisakas välimus, et ei peaks trenniriideid ülikonna vastu vahetades kella vahetama
- aku kestvus kindlasti nädalates (nt mu raskel iinakal ca 1a, Xiaomil ca kuu)
- pigem spordikell kui "päris nuti" (ei vaja helistamise-maksmise jms funktsioone), korpus peab kindlasti kannatama vett ja vilet (loe: liiva ja kive ja betooni jne), sellepärast olen veidi skeptiline ka puutetundlike ekraanide osas (mida mul vaja pole). Sel põhjusel on välistatud ka metallist kellarihm (peab olema vähemalt vahetatav millegi muu vastu, mitte nn integreeritud).

Sellise kella leian endale kindlasti ka ilma kõrvalise abita. Loomulikult rikkuritega konkureerida ei kavatse, aga mõnesaja eurone hinnaklass tunduks veel mõistlik eeldusel, kui see õnnestuks jälle nt 15a peale ära jaotada (miks mitte ka kallim kasutatuna, kui nüüd paljud peale jõulukinkide saamist vanadest odavalt vabaneda soovivad). Mu küsimus on aga kellaga seotud äpid. Ise kõiki neid osta ja katsetada ei jõua, ühtegi head äpivõrdlust pole leidnud, sest kõik kipuvad olema sellised, et iga L kiidab oma V või siis minusugused amatöörid, et ostad 5 erinevat ja siis võrdled pealiskaudselt, sest kui reaalselt mingi multispordiga ei tegele, ei saagi kusagilt ühel inimesel mingit kogemust tekkida.

Küsimusi on kolm, äkki kellelgi on mingi vastus neile olemas ja kui polegi, eks leian mingi aja jooksul need ka ise.

1. Eelpool kirjeldatud nõudmiste osas vaatan hetkel lootusrikkalt vaid Garmini, Suunto ja vbl ka Polari suunas. Kui keegi arvab, et peaks valikut suurendama, kuulan kõrv kikkis põhjuseid.

2. Igasugused isiklikud kogemused eelpool nimetatutega on oodatud. Pigem halvad kogemused kui head, et oskaks hoiduda. Kindlasti ka äppide osas.

3. Kui kellelgi torkab kusagil silma mõni professionaalsemalt tehtud äppide võrdlus eelpool nimetatute osas, võiks siin jagada, sest eks neid huvilisi ole teisigi.

Tänu, kes kaasa mõtlesid! Eriline tänu, kes omi mõtteid ja kogemusi valmis jagama!
Kärss
14:08 01.01.2022
Kopeerin siia nüüd offtopikule tulnud sisulised vastused.

jee.kim (registreerimata)
Uuri FOSSIL'i toodangut ka.
Mul on seieritega, natukene nuti, aku peab paar kuud kindlasti ja siis peab vahetama(ise tehtav)

Deus
Mul oli üks selliseid Fossili hybrid prototüüpe aastaid tagasi. Info kuvati klaasi sees, all oli seieritega kell, praegused vist on juba nii, et seierid käivad ekraani peal eraldi mehhanismiga. Igatahes nuti osa sai eraldi laadida ja kestis kolm päeva, kell oli oma tavalise patarei peal. Oli efektne ja kuna prototüüp, siis mulle tasuta kuid nägi suht kallis välja, tehnilise poole pealt ca 40 euri poole pealt sisu + disain. Sai oma loomuliku surma, kui kättpidi auto liigendite vahel tegutsesin, seepärast ma enam sõrmuseid ega kellasid kannagi.
Igatahes APP'e jne asju tal ei olnud, oskas näidata sõnumite ja teavituste sisu, fotokat juhtida ja näidata, kes helistab.

Dt (registreerimata)
Internetist leiab, et Fossil Gen 6 ei ole just kõige parem, aeglane ja vähe funktsioone ning aku kestab vähe. Rikaste nimekirja lisaks veel Frank Muller.
"The Franck Muller Aeternitas Mega 4 is the world's most complicated wristwatch. It has 36 complications, 25 of them visible, 1483 components and 1000-year calendar." Selline peen vidin siis.
koduperenaine taignarulliga
14:21 01.01.2022
-Mu küsimus on aga kellaga seotud äpid. Ise kõiki neid osta ja katsetada ei jõua

Kõigepealt pead selgeks tegema millist äppi vajad, kuna kellal puudub kaamera ,ei saa seal kindlasti kasutada loodi ja puidu arvestus äppi, nüüd vaatad millise platvormi peal kell jookseb ja mida sellel platvormile pakutakse

Muudetud 01.01.22 14:42

Kärss
14:38 01.01.2022
Uurisin, need soovitatud kellad on minu jaoks kahjuks liiga kallid. Mu eesmärk ei ole mitte kallis/edev vaid puht praktiline. Kuna peres 6-st inimesest 5 kasutavad käekella igapäevaselt (neist 4 ei võta ära ka ööseks ja käivad mh regulaarselt ka ujumistrennis), siis neid odavaid asju on käinud käest läbi üsna palju ning (eel)arvamus nende vastupidavusest ja äppide toimimisest põhineb senisel kogemusel. Küsitud kellamarkide äppidega kogemus puudub.

Nõudmised: kui aku kestvus poleks oluline, leiab neid omadusi juba alates ca 15e nutivõrudel. Kui aku on ikka väga oluline, siis 30e kelladeltki, aga see on ainult pool tõde. Neid odavaid kellasid on varsti kogunenud juba pool sahtlitäit, sest mõnel läheb elektroonika lolliks 1-2a vanuses, teisel saab samal ajal otsa mittevahetatav aku, kolmandal tulevad umbes sama ajaga peale sellised äpiuuendused, et moraalselt vananenud kell kaotab mingi osa funktsioonidest, neljandal muutub mingi androidi/emui uuenduste käigus äpp ise kasutuks või siis kaob äpil võime kellaga sünkroniseeruda jne. Kuna mu tutvusringkonnas pole ühegi Garmini-Suunto-Polariga selliseid asju juhtunud, on mul siit ka lootus, et ehk tõsisema tootja tootetugi (sh äpiuuendused ja nende vastavus androidi uuendustele) on natuke teine tase. Kui kellelgi teistsugused kogemused, siis palun jagage!

Hind: nimetasin ebamäärased "mõnisada" eurot. Eesmärgiks pole mitte mõnesaja eurone kell, vaid eeldus, et ODAVAM on osta mõnesajaeurone 15-ks aastaks kui iga aasta-paari tagant 50 eurone... sest ma olen kokku juba kulutanudki ära selle "mõnisada" rämpsu peale ja selle tulemusel on mul hea kella asemel ainult halvad kogemused:) Mu "raudraske iinakas", millel samuti äpiprobleemid, küsib uut vahetatavat akut tõenäoliselt suvel-sügisel ja sinnani otsest kiiret pole. Samas leiab sageli aasta esimestel kuudel ka 50%+ soodukaid ja sellepärast kuulan esmalt maad, et kui mitu inimest ikkagi ütlevad, et tänapäevane Suunto kuhugi ei kõlba, siis hoian silma peal pigem teistel.

# Sai oma loomuliku surma, kui kättpidi auto liigendite vahel tegutsesin

Mul sarnased probleemid olnud, sealt ka nõuded tugevale klaasile-korpusele, skepsis puutetundliku klaasi osas ja vajadus piisava veekindluse järele, et saaks puhastada, leotada jne. Seni pole ühtegi kella veel tööd tehes ära hukanud, ühe lootusetult kriibitud klaasi siiski vahetada lasknud.

Fossili osas veel, et sealt kust algab Fossil, lõpeb minu motivatsioon raha välja käia kella eest - saaks parimal juhul sooduskampaania ajal ehk kõige odavama mudeli, aga see pole vast see, mida Fossili soovitajad silmas pidasid. Minu jaoks võib olla tegu ka täiesti nõuneim asjaga, kui vastab neile omadustele ega ole mõeldud paari aasta pärast ära visata.

Teise teema offtopiku lõpetuseks, et youtubest tutvustused on läbi vaadatud, aga need on sama mõttetud nagu ajakirjades autode proovisõidud, et põlveruumi ja salongimüra põhjal saab küll ühtteist välistada, aga reaalne pikem kasutuskogemus (välismaistes ajakirjades ka autodel nt 100tkm testid) on midagi muud ja neid kasutajate (mitte testijate) kogemusi kellade osas just küsingi.
Kärss
14:41 01.01.2022
# Kõigepealt pead selgeks tegema millist äppi vajad, kuna kellal puudub
# kaamera ,ei saa seal kindlasti kasutada loodi ja puidu arvestus äppi

Ma väljendasin ennast valesti. Ei kavatse kella sisse (?) tõmmata mitte ühtegi äppi. Äpi all pidasin silmas seda äppi, mille abil kell ühildub telefoniga. Need on tavaliselt mudelipõhised keskkonnad kella funktsioonide haldamiseks.
koduperenaine taignarulliga
15:25 01.01.2022
teeme mõisted selgeks
op süsteem - platvorm mille peal äpid jooksevad
äpp-rakendus millegi jaoks

Ps ära redigeeri teiste postitusi, muidu erudeeritud igal alal, aga nüüd ..........,
siberia
15:49 01.01.2022
Ei ole ise ealeski sellist kella ihaldanud ja midagi tarka ei oska lisada . Küll aga ei saa aru teemapüstitaja hinnapoliitikat: alguses kirjutatakse et vaatab Garminit, Polari, Suuntot ja siis et Fossil on ikka liiga kallis.
Minuarust on need kõik ühe hinnaklassi kellad.

Kui siis niipalju et mõne tuttava militaari arvates on kindla peale minek Casio G-Shock ja see ei maksa ka suurt midagi. Laaditakse sisseehitatud päikesepaneeliga ja bluetooth on telefoniga ühendamiseks.
Kui juba kallimaid kellasid vaadatakse siis peab olema mingi spetsiifiline huvi - kaardirakendus vms ja siis need lisatakse kellale. Ehk kell valitakse just selle järgi mis funktsioone kasutaja vajab. See tuleb kõigepealt endale selgeks teha.
Deus
15:52 01.01.2022
Sa pole vist aru saanud, mida moderaatorid võivad teha ja mida mitte. Tavakasutaja ei tule ütlema, mida moderaatorid võivad teha ja mida mitte.

Teemasse: mul puudub usk, et mingi nutikell üle garantiiaja kestab. Eos tuleb leppida mõttega, et kui lõppeb tootja garantii ja opsüsteemi tugi, siis tuleb poodi uue järgi minna.

Muudetud 01.01.22 15:53

Kärss
16:52 01.01.2022
Teeme siis mõisted selgeks - kuidas ma oleksin pidanud nimetama seda äppi, mis on installitud telefonisse ja mis on hädavajalik selleks, et telefon ja kell omavahel suhtleksid (kõned, SMS-d jne)? Ma tõesti ei oska seda äppi millekski muuks kui äpiks nimetada. See on aga üks kõige nõrgemaid kohti neil odavama otsa kelladel, mille tootetoega arusaadavatel põhjustel keegi tegeleda ei viitsi.
/EDIT: osad kutsuvad seda inglise keeles ökosüsteemiks/

Casio kellad tunduvad usaldusväärsed vaatamata sellele, et viimase Casioga ämbrisse astusin (parandatav rike). Aga nende disain on ikka nii gay, et ülikonnaga koos ju sellist asja ei kanna:)) Mul on siiski arvestatav osa tööst selline, kus ei piisa pintsakust, vaid peab olema ülikond ja "ülikonnakõlbuliku" kella leidmine, mis kõlbab enamakski, pole õnneks probleem. Casio nutikellade kohta pole reklaame näinud ega ka midagi uurida seni osanud. Nüüd googeldan.

# mingi spetsiifiline huvi - kaardirakendus vms ja siis need lisatakse kellale. Ehk
# kell valitakse just selle järgi mis funktsioone kasutaja vajab.

Ei ole spetsiifilised huvid. Tingimused kirjutasin juba lahti, need elementaarsed omadused on mingil kujul olemas isegi kümneeurostel nutivõrudel.

# vaatab Garminit, Polari, Suuntot ja siis et Fossil on ikka liiga kallis.
# Minuarust on need kõik ühe hinnaklassi kellad.

Sa ei eksigi. Lihtsalt sealt, kust algab Fossil, on neil kõigil teistel juba täiesti arvestatav mudelite valik olemas. Sooduskampaaniate puhul loodan, et pigem saan kätte mõne 300e maksva asja 150-ga kui 400e maksva 200e-ga. Aga kuna täishinnaga on neil isegi 200e juures valik juba viisakas, pole üldse välistatud, et õigel hetkel saab ka alla 100e midagi, mis sobiks. Tahaks lihtsalt pääseda välja sellest odavate kellade nõiaringist, mis on osutunud mõttetult kulukaks "hobiks".

# mul puudub usk, et mingi nutikell üle garantiiaja kestab. Eos tuleb leppida mõttega,
# et kui lõppeb tootja garantii ja opsüsteemi tugi, siis tuleb poodi uue järgi minna

Sul võib õigus olla, aga see ei tähenda veel, et selle mõttega leppima peaks:))
Garmineid on mitmel tuttaval, seetõttu natuke rohkem kursis ka võimalustega ja ka sellega, et elavad garantiiaja üle ikka väga-väga mitmekordselt. Ma pole samas ühegi margi fänn, et sellepärast tormaks kohe ostma, tundmata samal ajal huvi alternatiivide vastu.

Ma seda just loodangi, et opsüsteemi tugi ei puutu asjasse. Tuleb uus droid välja, tuleb ka uus äpp, mille kaudu kell ja telefon edasi suhtlevad. Neile odavatele noname (ja isegi odavatele mittenoname) kelladele ei tule uut äppi, tugi lõpeb koos mudeli tootmisega. Need on paraku asjad, millest youtube testijad kunagi ei räägi, kuid käputäie kasutajatest tuttavate pealt kah nagu usaldusväärset statistikat veel ei tee.

PS: mina kustutasin enne mittevajaliku läbu muidu asjaliku postituse seest, sest tundus mõistlikum, kui terve postituse kustutamine. Aga tühja mula tootes on alati võimalik sattuda enne mõne teise adminni vaatevälja, kes erinevalt siin minust või Deusist põhjendamise/korrigeerimise asemel piirdub alati vaid ühe täielikult kustutava hiireklikiga.

Muudetud 01.01.22 19:20

jee.kim
17:10 01.01.2022
...
17:14 01.01.2022
Võid ju 10 aastat raha koguda ning siis omale kalli ja kvaliteetse kella osta.Mis sa sellest ajast ikka nii tihti vaatad--kui päike tõuseb,on hommik,kui päike on kõrgel on päev ja kui päike loojub,on õhtu :).Minul on olnud mõned käekellad.Alles üleelmisteks jõuludeks sain nutikella.Mul seda otseselt küll vaja ei läinud aga mõtlesin,et võin ju proovida,ehk hakkab meeldima:hea,kerge oli küll ja ei saanduki aru,et käe peal on aga kellad on ju igal pool(kodus mitu tükki,autos,tööjuures mitu tükki).Mõtlesin,et ma ei oska sellest rõõmu tunda ja andsin ühele sugulasele.Mida vähem ajale mõelda,seda rohkem saab elus tehtud.
Ma ei taha oma jutuga käekellade kasulikkust maha teha...,seda kohe kindlasti mitte.Lihtsalt mulle see ei sobi.
Internetis on käekellade kohta väga palju informatsiooni!
Deus
17:22 01.01.2022
Ma ise olen vaadanud tegelt Garmin Venu 2, et annaks käekellale uue võimaluse.
stammer
17:27 01.01.2022
pikk teema selle kohta, et on vaja nutikella ja peamiselt ainult selleks, et sealt aega vaadata?
Minu arvamus on endiselt, selline, et nutikell (ükskõik kui kallis ta ka ei oleks) ei sobi ülikonna juurde. Kui ülikond, siis ikka päris kell.
Karmiinlane
17:42 01.01.2022
Võtaks kah Garmin Venu 2 kui mu Garmin 235 peaks ükskord saba panema...
Aga muidu vist jah, kõigepealt Garmin, Suunto, .......... ja siis teised.
See vend siin uurib lähemalt ja saab võrrelda: https://www.dcrainmaker.com/product-reviews/garmin
Kärss
19:08 01.01.2022
# Kui on vaja "soliidset" Casiot

Irw, ma olen juba playstationi vanusegrupist väljas:) Ja isegi kui ei oleks, siis sinihambaga Casiote hinnad algavad sotist ning isegi tuhandeeuroste funktsionaalsus jääb alla neile paarikümneeurostele hiinlastele. Siin üks reklaamvideo... kindlasti kellegi jaoks sobiv, aga enamus inimesi mõistavad vist nutikella all midagi muud. Tavaliste käekellade puhul, kus ei ole ekraani-korpust täis kirjutatud, leiab Casiolt küll ka soliidseid mudeleid, aga see on teise teema jutt.
https://www.youtube.com/watch?v=-OMN0NWtMno

# Internetis on käekellade kohta väga palju informatsiooni!

On reviewd, aga kasutajakogemusi, eriti veel võrdlevaid, kohtab üliharva. Me kõik oskame peale 5a rääkida oma autodest rohkemat kui autoajakirjanik peale nädalast (tavaliselt pigem paaripäevast) proovisõitu. Teisiti ei saakski olla.

Stammerile: ei ole ju ainult aja vaatmiseks, vaid kõned, sõnumid jne. Niiöelda kõige tavalisemad nutikella funktsioonid ilma mingite keeruliste erisoovideta. Normaalselt pidav aku oleks olnud 5a tagasi veel erisoov, praegu selles kellade klassis enam mitte.

Karmiinlasele tänud hea lingi eest, sellega läheb nüüd rohkem aega:) Esimesena torkas sealt silma kohe 15a vanuse Garmin Forerunner 305 test - kõik töötab, ühildub jne, lihtsalt fantastiline! Kusjuures juba see nutikell on enamat, kui mul vaja on, sest tänapäeval on GPS nagunii igal inimesel taskus kaasas.

EDIT (teemasse): https://www.youtube.com/watch?v=VrSDJCovEVA

Muudetud 01.01.22 19:11

kadajameinu
21:00 01.01.2022
Julgen soovitada Huawei Watch GT-d. Toimib hästi, välimus sobib nii dressi kui ülikonnaga (minu arvates ülikonnaga isegi paremini), aku peab päris ok-lt ja lisaks on hind suhteliselt hea. Hinna kvaliteedi suhtelt kindlasti parim nutikell, mida olen kasutanud.
Lisaks on rihm vahetatav ning internetis liigub (ka Eesti veebipoodides) neid igasuguse erineva stiiliga.

Isiklikult kasutasin kõige esimest mudelit (polnud esimene nutikell, täna kasutan teist kella) ja tõesti pean seda siiani parima hinna/kvaliteedi suhtega valikuks.
.
22:07 01.01.2022
Ei kujuta ette sellist nutikella mis kestaks 15 aastat. Mõtle ise millised olid telefonid 15 aastat tagasi ja kas neile pakutakse tootja poolt veel uuendusi.
Sama on ka nutikellaga, 3-4 aastaga on see vananenud ükspuha kui kalli ostad. Endal on Huawei gt 2e olnud 1,5 aastat. Aku kestab 2 nädalat. Basseinis ujutan kella kaks korda nädalas. Huawei kellaga ühilduv äpp on päris korralik. Rihmasid saab vahetada. Hind on soodne. Numbrilaua erinevaid variante on sadu.

heering896
22:14 01.01.2022
Olen aastate jooksul pidanud nii Polari, Suunto, kui Garmini spordikellasi.

Oluline pole mitte ainult "kella" parameetrid vaid tootja poolne tarkvara, tugi jne. - ehk kogu "ökosüsteem" võiks olla funktsioneeriv ja arusaadav.

Polar - kuna tootja on väike, siis nii palju vidinaid ja omadusi pole, kui suurel (ehk Garminil). Aga kellad on enam-vähem kvaliteetsed, tarkvara ja veebikeskkond on mõnusasti kasutatavad. Eestis on garantii ka täiesti OK.

Suunto - kell oli suhteliselt hea, omadused jne. Paraku oli tarkvara - nii telefoni äpp, kui veebitarkvara täielik pettumus. Et hea näide selles mõttes, et hea spordikella keerab kihva kehv tarkvara ja tugi (muudeti tarkvara ja veebikeskonda, ühilduvuse probleemid...) Enam ei taha ühtegi Suuntot nähagi...

Garmin - sisuliselt ainuke suurtootja sellel (spordikellade) turul, kõiksugu omadusi ja võimalusi väga palju, kellade valik ka väga lai.
Aga kella seadistamine ja tarkvara pole just ülearu kasutajasõbralikud.

Hetkel on kasutuses Garmin, aga hea meelega võtaks järgmise ikkagi Polari.
Aga siin on oluline ikka see, mida kasutaja "nutikellalt" ootab - mina kui harrastusjooksja vaatan ikkagi üsna spetsiifilisi omadusi.

Head uut aastat!
Karmiinlane (registreerimata)
13:39 02.01.2022
Huawei Watch GT 3 46mm
Kasutuskogemus alates 25:20 (Dets 20) https://www.iheart.com/podcast/256-digitund-30998493/
Kärss
15:43 02.01.2022
# Huawei Watch GT 3 46mm
# Kasutuskogemus alates 25:20

Vaadates numbreid paberil jõudsin ma loomulikult ka ise just Huawei ja Xiaomideni. Xiaomi äppidega on kogemusi juba nii piisavalt, et rohkem ei soovi. Huawei puhul räägitakse ka seal saates, et äpp unustab aegajalt osad funktsioonid (nt kõne) kellale edasi anda kohe pikemaks perioodiks, lambi hetkel tulevad jälle tagasi jne. Täiesti ausalt on isegi mõni 15e maksnud kella äpp paremini toiminud. Aga et käia sellise ebatöökindla asja eest välja 250e+ raha olukorras, kus on alternatiive...?

Googeldades leidsin kohe palju olulist teavet, kui hakkasin kasutama ka seda sõna (ecosystem) kella nn oma äpi kohta, mida mulle keegi siin öelda ei osanud. Hetkel tundub mu soovidele kõige lähemal olevana Garmin Instinct Solar kell, lihtsa ehitusega (mustvalge, ilma puutetundliku ekraanita jms), aga disain on jälle nagu mingil koolieelikute mänguasjal... Positiivse poole pealt ülivõrdes aku kestvus, millele hetkel turul just palju vastaseid ei leidu. Samas tundub, et kõigi selliste asjade hindades on ikka ropult õhku sees, kui nt siinse "odavnetipoe" kaup24 hindadest mõni teine ka ligi soti võrra odavamalt suudab neid müüa ja sealt veel ka kasumit teenida.

Muudetud 02.01.22 22:05

Deus
16:09 02.01.2022
Hmm... Sellel on ka hapnikumõõtur peal, hakka või mõtlema, et võtta see Venue S asemel.
Kärss
22:18 02.01.2022
# Ei kujuta ette sellist nutikella mis kestaks 15 aastat. Mõtle mis telefonid olid 15a tagasi
# Sama on ka nutikellaga, 3-4 aastaga on see vananenud ükspuha kui kalli ostad.

# Sellel on ka hapnikumõõtur peal

Midagi pole teha, hapnikumõõturit mainides tuli mulle esmalt meelde esimene lause sellest kuulsast sketshist, sest ma ei kujuta hästi ette, milleks mulle endale seda vaja võiks olla:)
https://www.youtube.com/watch?v=RtDX1Vl-Jxk

Aga tõsisemalt rääkides ja need kaks tsitaati kokku pannes, hakkasin küll mõtlema, et kui ma praegu millestki puudust ei tunne, kas seal on äkki omadusi, millest ma nt 15 (okei, 10) aasta jooksul hakkan äkki puudust tundma? See minu näide, et 15a olin rahul (kuni rikki läks), on ikkagi retrospektiivne vaade, aga kiirenevas tempos areneva tehnika puhul võib mingi ühildumisvidin (või selle upgrademise võimalus) olla kriitilise tähtsusega. Hea näide on esimene iPhone, mille esitlemise järel oli järsku tervel maailmal seda vaja, kuigi enne esitlust olid paljud kasutanud sarnat (mõneski omaduses paremat!) seadet juba ligi 5 aastat... mis on isegi juba rohkem, kui tsiteeritud postituses seadme moraalne vananemine 3-4 aastaga. Enne selle nurga alt ei taibanudki vaadata, tänud!
Njaj blj
23:16 02.01.2022
Naisel oli varem Garmin. Mõnel korral oli äpp maas, ehk siis häkiti garmini serverisse ja mõne tunni jooksul päevas ei töötanud. Juhtus ainult paaril kolmel korral (kokku kasutas 2 aastat) Vahetas Garmini välja apple watch vastu kuna soovis rohkem funktsioone (näiteks vere hapniku sisaldus jne) ja aku pidavus ei olnud oluline (1 päev aku kestvus ok kuna ööseks nagunii laadima). Tahtis anda Garmini emale, aga emal oli vana android telefon ja ei saanud hästi ühendatud (enam ei saatnud teateid kellale kui keegi messengeri kirjutas), aga pigem oli probleem vanas androidis. iPhonega töötas Garmin hästi. Uue androidiga pole proovinud (vana android oli 2016 mudel)
kella-mees
18:27 03.01.2022
TicWatch Pro 3 GPS
Parim hinna kvaliteedi suhe....plussiks 2 displeid
marita57
19:21 03.01.2022
Unustate täiesti Samsungi. Ise olen pidanud nii Watch 1 kui 2 ja praegu neid ridu kirjutades on randmel 4. Ütleksin oma kogemuse põhjal, et tegu on täiesti tõsiseltvõetava alternatiiviga.

Lõpuni aus olles olid enne seda kaks Garminit.
Kärss
19:38 03.01.2022
Palun räägi lähemalt, miks olid Garminid (ja lausa mitmuses??) enne ja Samsungid pärast? Miks neid nii palju on üldse vahetatud? Ma ise praakisin Samsungid välja ebapraktilise kesta tõttu juba enne omadustesse süvenemist, need (puutetundlikud klaasid) laguneks minu tööde-tegemiste juures tõenäoliselt ära üsna kiirelt. Minu soovitud hinnaklassis on ka aku kestvus lubatud suht kesine.

TicWatch Pro3 puhul jääb steitmendist natuke väheks, äkki leidub sellele ka mingi põhjendus? Kui oled harjunud, et kella aku kestab vähemalt kuu või aasta (sel juhul mittelaetava suure akuga), oleks end väga raske ümber orienteerida mitu korda nädalas laadimist nõudva kellaga. Ei tahaks võtta kella käe pealt (laadimiseks) ära kindlasti rohkem kui korra nädalas sauna minnes. Pigem ikka nii, et kui mõni nädal sauna ei tee, siis mingit spetsiaalset laadimist lisaks ei vaja ja selliseid kellasid on turul ju piisavalt. Sh ka mu viimati mainitud Garmin Instinct Solar.
marita57
19:43 03.01.2022
# Aga nende disain on ikka nii gay, et ülikonnaga koos ju sellist asja ei kanna:)) Mul on siiski arvestatav osa tööst selline, kus ei piisa pintsakust, vaid peab olema ülikond ja "ülikonnakõlbuliku" kella leidmine, mis kõlbab enamakski, pole õnneks probleem.

Kulla Kärss, aeg on muutunud, paraku ka meie koos sellega. Ma ei kujuta Eesti Vabariigis elavalt ette kohta/olukorda, kuhu ei sobiks viisaka nutikellaga minna. Jah, ei salga, ka minul on sahtlis paar kella selleks puhuks, aga ma never ever ei hakka tegelikult selle pärast kella vahetama. Sada aastat tagasi oleks see küsimus olnud täiesti liigne ning tänapäeval samuti. Mida aasta edasi, seda vähem ma pööran tähelepanu sellele, kuidas see, mis on mu randmel, harmoneerub ülejäänud komplektiga. 20 aastat tagasi ma nii öelda poleks söandanud.

# Ei kujuta ette sellist nutikella mis kestaks 15 aastat. Mõtle ise millised olid telefonid 15 aastat tagasi ja kas neile pakutakse tootja poolt veel uuendusi.
Sama on ka nutikellaga, 3-4 aastaga on see vananenud ükspuha kui kalli ostad.

Siia ei ole midagi lisada. 15 aastat vana nutikell on lihtsalt kasutu ja kogu lugu. Sa ei osta seda ju kollektsioneerimise, vaid kasutamise eesmärgil?

# Kusjuures juba see nutikell on enamat, kui mul vaja on, sest tänapäeval on GPS nagunii igal inimesel taskus kaasas.

Sellesse ämbrisse ma juba astusin, palun ära Sina sedasama tee! Kui valisin endale nutikella paar aastat tagasi, siis noorem laps arvas, et "ega sa nii sportlane ka ei ole, et GPS vaja oleks". Ta eksis rängalt! Ilma GPS-ta nutikella ei ole mõtet osta ja ei ole mõtet ennast petta, et "mul on ju telefon kaasas".
marita57
20:07 03.01.2022
# Ma ise praakisin Samsungid välja ebapraktilise kesta tõttu juba enne omadustesse süvenemist, need (puutetundlikud klaasid) laguneks minu tööde-tegemiste juures tõenäoliselt ära üsna kiirelt.

No comments, see aeg on mul jäänud umbes 20 aasta taha, kui kella ostes olid kriteeriumiteks safiirklaas ja titaankorpus. See kell on mul siiani alles ja töötab kenasti, aga ei näe erilist vajadust seda enam käe peale panna (tõele au andes näen, aga harva). Nokia 6310 on ka sahtlis olemas, aga käin ringi ikka Note 20-ga.
Kui suudad leida puutetundliku ekraaniga kella, mis oleks nn praktilise kestaga, oleks põnev. Paraku tuleb arvestada, et nii nagu ei saa odavat ja head asja ühekorraga, ei ole ma näinud ka nutikat ja samal ajal karmidele tingimustele vastupidavat kella. Neid tulebki seetõttu vajadusel vahetada.

# Minu soovitud hinnaklassis on ka aku kestvus lubatud suht kesine.

Ses osas on Sul õigus. Kui tahad kaua kestvat akut, siis pööra pilt Samsungilt kohe eemale. Kurb küll, aga ma ei tea, miks neil see aku nii kehv on.
Elu muidugi õpetab, Watch 4 sai võetud suurema ekraaniga versioon, sest seal on suurem ja kauem kestev aku sees (kuigi väiksem sobiks mu peene randmega paremini).
Erfs
21:20 03.01.2022
See kallim Samsung on roostevaba korpusega ja ekraan on ka süvendi sees, seega igapäevaselt ei karda sellele nö haiget teha. Tõsi - auto mootoriruumi sukeldudes või segu tehes võtaks ikka käe pealt ära. :)

Tõsiasi on see, et akut peab iga päev laadima. Ise võtsin LTE variandi, seega kaob asja point ära kui energiasäästu režiim sisse lülitada. Aga kui nö nutikella on ainult vahel vaja, siis saab tegelikult keerata kogu nuti-pluti välja ja aku kestab paar nädalat. Ja siis kui vaja on, saab nuti-pluti (ajutiselt) sisse lülitada.

Kella softile etteheiteid ei ole. Kogu tervise monitooringu pool (vere hapnikusisaldus, keha koostis, EKG, vererõhk) ja selle ümber ehitatud funktsioonid töötavad üllatavalt hästi.
Kärss
21:27 03.01.2022
# Ilma GPS-ta nutikella ei ole mõtet osta ja ei ole mõtet ennast petta, et "mul
# on ju telefon kaasas"

Kuna mul pole kunagi elus olnud GPS-ga kella, siis ka mina ei saa praegu ilmselgelt aru sellest, milleks seda vaja peaks olema? Mida rohkemat see annab sellest, kui vaatan asukohta telefoni või päris GPSi ekraanilt? Ma ei tahaks sattuda olukorda, et praegu hoian omast arust raha kokku, aga paari aasta pärast on äkki päriselt vaja GPSiga kella. Kuigi hetkel tundubki kõige reaalsem just GPS-ga Garmin (Instinct Solar, tõsi, ilma kaardirakenduseta). Ma ei oska ka kellalt vaadatavat kaardirakendust oluliseks pidada... jälle eksin?

Kõigis võrdlustestides kirutakse aku kestvuse poolest enamvähem samu mudeleid, neid ma olengi siiani välistanud nii hoolikalt, et pole isegi süvenenud muudesse omadustesse. Vbl mõne puhul ka veidi hooletult, sest samal tootjal võib mõni mudeliversioon olla spetsiaalselt pika akukasutuse soovijatele, aga minu jaoks on pilt juba liiga kirjuks muutunud, et jõuda igal pool märgata, kas mingi üksik täht kusagil mudelinime taga tähistab värvi või midagi sisulist.

# Aga nende disain on ikka nii gay

# Kulla Kärss, aeg on muutunud, paraku ka meie koos sellega.

Tegelikult minu orientatsioon ei ole kohe üldse muutunud - ma vaatan endiselt järele kõigile ilusatele autodele;) See on vbl ka lastetoaga seotud, et kus kanda puukella ja kus siniseid sokke - teised võivad ju veidrikuks pidada, kuid enda peegelpilt ei tohiks väga häirida olukorras, kus seda on võimalik muuta valikuid tehes (mis ei tähenda, et ma oma halle juukseid värviksin:). Aga ega lõpuks olen ikka sama dilemma ees, sest seesama Garmin Solar Instinct on peaaegu sama naljaka välimusega mänguasi (kuigi seal on võimalik valida ka tagasihoidlikuma tooniga vähem silma kriipiv versioon). Välimusega soetud omadused on siiski olulised, sest ma ei taha mitut kella sahtlisse, vaid ühte, mida kasutada igas olukorras ja sellepärast ei saa vaadata mööda ei vee- ega kriipimiskindlusest.

# Palun räägi lähemalt, miks olid Garminid (ja lausa mitmuses??) enne ja
# Samsungid pärast? Miks neid nii palju on üldse vahetatud?

Sa viilisid sellele vastamisest ikkagi osavalt kõrvale. Mind tegelikult väga huvitab Su vastus, sest ise ei tahaks koguda kellasid sahtlisse, ammugi mitte sellise hinnaklassi kellasid.

PS: minul käib vana (nuppude ja GPS-ga) Nokia tänaseni alati taskus. Midagi muud veel, aga kas see muu on parasjagu nutipluti või päris kaamera, sõltub olukorrast, kas mul on vaja wazet või kaamerat. Eriolukordi pole siin vast mõtet hakata ülesse lugema.

Muudetud 04.01.22 02:12

Deus
21:50 03.01.2022
Vererõhku ei suuda mitte ükski nutikell veel adekvaatselt mõõta, parimal juhul saad sealt tubli keskmise ainult teada. Vb tulevikus hakkavad natukene täpsemini näitama, kui näiteks kalibreerida iga nädal pärisaparaadiga aga see on tulevikumuusika. EKG on ka selline kahtlase väärtusega osa. Nutikell on võimeline vabalt avastama, et sul on hetkel arütmia või hakkad infarkti saama aga päris ööpäevaringset graafikut, mis näitab sul ära näiteks, et sul kunagi 10 aastat tagasi on infarkt olnud, seda ta ei suuda. Tavainimesel pole midagi selle teadmisega tegelt nii kui nii midagi teha ja perearstil on paremad aparaadid, hetkel veel ei saa kabinetti sisse jalutada ja näidata, et kuule, vaata, kas mul süda korras. Hapnikusisaldaja ja pulsilugeja on täpsed ja liikumisandurid saavad juba aru, et sa ei jookse vaid mastrubeerid voodis. Jooksmise pealt mastrubeerimist ei oska kommenteerida ei algoritmiliselt, güroskoobi, füüsilise ega ka vaimse poole pealt.

Muudetud 03.01.22 21:52

marita57
09:46 04.01.2022
# Kuna mul pole kunagi elus olnud GPS-ga kella, siis ka mina ei saa praegu ilmselgelt aru sellest, milleks seda vaja peaks olema? Mida rohkemat see annab sellest, kui vaatan asukohta telefoni või päris GPSi ekraanilt?

Ma arvasin samamoodi. Tegelikult oma asukohta ma näiteks GPS-kella ekraanilt ei näe ja see ei olegi eesmärk - ka kõige suurema kella ekraan on ikka nii väike, et reaalset kasu sellest poleks.
Küll aga annab GPS võimaluse oma liikumisteid salvestada ja hiljem kaardi pealt vaadata. Saad näiteks rattaga sõitma minnes telefoni koju jätta. Pealegi ei ole ma leidnud ühtegi võrreldavalt head ja mugavat kaardirakendust, mis aitaks käidud teed salvestada, kui GPS-ga varustatud käekell.

# Palun räägi lähemalt, miks olid Garminid (ja lausa mitmuses??) enne ja Samsungid pärast? Miks neid nii palju on üldse vahetatud?

Esimese Garmini (mudelit ei mäleta) sai hoopis laps sünnipäevaks. See oli lihtne riistapuu, oskas lugeda pulssi ja samme ning maksis kahekohalise summa. Umbes aastaga tüdines laps sellest ära ja siis võtsin endal kasutusse. Algul kandsin "päris" kella vasakul randmel ja Garminit paremal (hetkel tundub tobe, aga oli üleminekuaeg ja tean mitmeid, kes tegid nii), seejärel aga jäi ainult Garmin.
Selle kinnitus lagunes aga aastaga ära ning kuna remont oleks läinud kallimaks, kui uus kell, siis sai see saadetud teenitud vanaduspuhkusele.

Teise Garmini valisin juba teadlikult. Tegin põhjaliku eeltöö ning valisin selle lõpuks hinna (ca 180) ja disaini suhte tõttu. GPS jäi sinna valimata juba eelpoolmainitud põhjusel - kui pole saanud, siis ei tea tahta.
Kandsin seda umbes aasta ja veendusin, et mõnes olukorras võib hübriid hea asi olla, aga mitte käekella puhul. Funktsioonid (ekraan ja osutid) hakkavad üksteist segama ja lõpptulemusena vaatad kõike, mida kell teeb (kogu nutikust), ju niikuinii mobiiliäpist. Ja kui ta ei suuda isegi õiget aega näidata, siis see tüütab ära.

Esimene Samsung sattus mu käe peale paar aastat tagasi täiesti juhuslikult ja pruugituna. Aga kuna sel kellal oli GPS, siis ma olin hetkega müüdud. Kuna selle isendi aku oli väsinud ja niigi vilets, siis kaua seda kanda ei kannatanud seetõttu ja vahetasin vähekasutatud Watch 2 vastu välja. See kestis umbes 2 aastat ja olin üsna rahul, kuni olin jälle dilemma ees: uus kell või aku vahetamine esinduses. Käiku läks esimene variant ning kuna kohale oli jõudnud juba Watch 4 selleks ajaks, sai pisut oodatud, aga valitud selle suurem variant, kus ka suurem aku ning võimalus vaateid vahetada rõngast pöörates (väga mugav).

Long story short - Sinu nõudmistele, Kärss, ilmselt ükski Samsung ei vasta, sest aku on nõrk ja korpus õrn. Küll aga oleks põnev teada saada, mis riistapuu siis lõpuks valituks osutub.
kella-mees
11:01 04.01.2022
Garminist niipalju et neil on head vee ja õhusõidukite kaardid ja riistvara kuid kõik ülejäänud asjad garmini tootevalikus on nn. peab ka tegema !! ....ja ikka väga lapsekingades võrreldes teiste tootjatega.
Kärss
14:18 04.01.2022
Tänan väga! Rohkem, kui arvamused ja faktid, huvitavad mind alati mõttekäigud ja kogemused, mis nende seisukohtadeni on viinud. Ega mu valiku tulemust niipea teada ei saa, kuna sellega pole kiiret (väldin teadlikult igasuguste tarbeasjade ostmist nii kaua kui õnnestub). Tahan end teemaga kurssi viia, et kui ühel päeval on kiire, oskaks juba valida, mitte ei peaks alles alustama sealt, kust teema algas. Juhtub eeldatavalt ikka selle aastanumbri sees.

# Garminist /.../ kuid kõik ülejäänud asjad /.../ väga lapsekingades võrreldes teiste tootjatega.

Äkki oskad täpsustada ja võrrelda konkreetseid mudeleid nii Garmini kui teiste tootjate puhul?
Felix268
18:29 04.01.2022
Mulgi olnud elus mõnedki Garminid, viimane oli Fenix3. See viimane oli kasutusel üle 5a , aku kestab tänaseni. Kulu artikliks on rihmad, neid läks omajagu.
Varasemad Garminid rohkem nagu spordikellad kui nutikellad.
Tänaseks on sporditegemine soiku jäänud, kahjuks on Garmini inimesed ka aru saanud, et nende kellad tulevad neil hästi välja ja oskavad hinda küsida.
Viimane kord kui rihm katki läks, ostsin Huawei Watch GT 2 Pro titaan korpus ja safiir klaas, ning see kõik alla 200 euro.
Ometi jään igatsema ühte Garmini GPS funksiooni, mida Huaweil ei ole (save location).
Lähed metsa seenele või reisil võõras linnas salvestad auto, hotelli asukoha. Pärast lülitad sisse "back to start" ja viiakse sind algpunkti tagasi.
marita57
09:36 05.01.2022
# Teise Garmini valisin juba teadlikult. Tegin põhjaliku eeltöö ning valisin selle lõpuks hinna (ca 180) ja disaini suhte tõttu.

Kommenteerin veel pisut lisaks. Nimelt sai Garmin valitud ennekõike seetõttu, et disaini poole pealt ta tegi (ja teeb siiani) pika puuga kõigile teistele tootjatele ära.
Garmini kellad (ma ei tea peast seeria nime, aga huviline leiab ilmselt) on ses osas täiesti teistsugused, et neid sobib kanda ka väga viisakate riietega ja see osutus toona määravaks. Nad ei erine kaugelt üldse korralikest "päris" kelladest. Edasist te juba teate.

Muidugi on ühiskond muutumas järjest vabamaks ning kui nägin esimest korda viisakatel ja väga haritud inimestel viisakas kohas Suunto käe peal, siis olin pisut šokeeritud, et kuidas nii ikka võib. Praegu on endal randmel Galaxy Watch 4, mis pole just palju parem - aeg muutub ja meie koos nendega.

PS kui keegi siiski kavatseb minu nähes frakki kanda koos nutikellaga, siis teadku, et ma kutsun talle kohe moepolitsei. Sealtmaalt jookseb punane joon.
kella-mees
11:05 05.01.2022
no nii ongi ....kellele disain, kellele funktsionaals(sobivus peitub teinekord pisiasjades mida ei kajasta ei hind ega disain).
Õnnelikku kella jahti !!!
Kärss
02:56 20.01.2022
Aeg läks vahepeal edasi ja tuli välja uus Garmin Fenix 7 mitmes eri versioonis. Kõik kohad on nüüd reklaame täis ja keda huvitab, leiab infot piisavalt. Siin on üks pinnapealselt tutvustav, kuid samas üsna ülevaatlik video.
https://www.youtube.com/watch?v=3620mR7nZL8
Tegin videost ühe screenshoti omaduste kohta, mis puudutab eelkõige seda, kui kaua eri versioonidel akud kestavad. Minu jaoks väga oluline omadus, aga kahjuks pole ise sellise kella sihtrühm. Peaks olema omadustelt ja võimalustelt üks ägedamaid vidinaid neile, kes lepivad puutetundliku ekraani... ja muidugi ka tonni suurusjärku jääva hinnaga:)
kupu3
18:31 20.01.2022
To marita57, vot sellepärast mul ongi ülikondadele omad kellad soetatud. Viimasel ajal üritusi küll vähevõitu. Ka varasemad ballid on kõik kadunud...
Kärss
14:45 23.01.2022
Siin oli juttu kaardirakendustest, kuna vanemad ja laialit levinud rakendused on kas kadunud või innovatsiooni ettekäändel p###e keeratud. Tegin natuke taustauuringut praktikute seas ja kõik kasutavad/soovitavad Locus Map-i, väidetavalt hetkeparim omasuguste seas. Tasuta versioon on küll tahtlikult veidi ebamugavamaks muudetud (abikaasa jookseb igapäevaselt loodusradadel, hakkas kah nüüd seda kasutama ja on väga rahul), et inimesed ikka Pro versiooni kasutaks, aga samas Pro-d kasutavad ka need, kes nädala kusagil looduses veedavad. Endal minimaalne kogemus, alles tutvun. Aga kes hetkel olemasolevaga rahul pole, soovitan proovida, äkki läheb kokku kellegi ootustega.
Kärss
03:30 27.01.2022
Vahepeal saanud nii palju targemaks, et Garmin Fenix 7x on see, mida tegelikult tahaks, aga see jääb kindlasti eelarvest kaugele väljapoole. Enne Fenix 7x tulekut arvasin, et olen oma valiku juba teinud (Garmin Instinct Solar, ideaalis Tactical) ja jääb üle otsida vaid õige koht ostmiseks ja tabada ära õige hetk, kui soodsalt saab. Tegelikult häirivad mind Instincti puhul mõned pisiasjad. Oleks tegu palju odavama kellaga, siis vbl väga ei häirikski, aga ligi kaks sotti on veidi palju asja eest, mis pole ei päris liha ega ka kala. Võibolla olen veidi ülekohtune, aga mul on seda õigus olla nii kaua, kuni pole näppida saanud ja kahtlused hajutatud.

Siit edasi küsimus mitme kella kasutajatele: kas ja kuidas tuleb üks äpp toime mitme kellaga? Garmini puhul näiteks Venu+Vivofit. Kui pool päeva on käe peal üks ja teine pool päeva teine, kas äpis üldse jooksevad siis need andmed (sammud, uni jne) kokku? Küsin, kuna äpimaailmas tuhnides on Garmini originaaläppe küll hulgim, aga jääb mulje, et paljud kellad peaks kasutama ka samu äppe, aga mida just äpp ise arvab mitme kella kasutamisest?

EDIT: selle postituse kirjutamise järel oli selge, et seda, mida tahan, nagunii ei osta ja pean piirduma vähemaga. Panin analoogiliste kellade omadused kõrvuti ja valisin ikkagi uuesti Xiaomi, täpsemalt Amazfit Bip U Pro versioon.
https://kaup24.ee/et/mobiiltelefonid-foto-videokaamerad/nuti
kellad-ja-nutivorud/nutikellad-smartwatch/nutikell-amazfit-b
ip-u-pro?id=4791550

Teeb kõike mida lubatud ja ega alla 45e (sooduskoodiga) selliseid omadusi väga koju kätte ei tooda. Ajutiselt rahul ja kindlasti mitte kauaks, aga ehk on selleks ajaks ka turul juba uus valik.

Muudetud 07.02.22 23:49

Venu
12:59 27.01.2022
Digigeenius avaldas mõni päev tagasi Garmin Venu 2 Plus arvutuse/ülevaate:
https://digi.geenius.ee/test/garmin-venu-2-plus-eriti-nutika
s-spordikell-mis-oskab-pea-koike/

Kokkuvõtteks tõdevad:
Jah, osta, kui tahad väga võimekat spordikella, mis oskab ka muid nutitoiminguid teha. Pikk akukestvus, kvaliteetne ekraan ja mugav rihm on boonuseks.
Hinnaklass 450 EUR.

Ehk veidi abiks.
Marko
21:49 05.06.2022
Kas keegi on kohanud nutikella, mis suudaks 50-70 meetri kaugusel telefonist lubada kõnele vastamist? Igasugune tuutuluutu nagu vererõhu nö mõõtmine, sammude lugemine, gepsutamine jne pole oluline. Interneedust pealiskaudselt vaatasin, viletsavõitu kahjuks.
lumehelbeke liuglemas
22:56 05.06.2022
50-70 meetrit on ikke väga kauge nõrkade saatjate korral, mida võimsam saatja seda suurem energiatarve, võta e simiga kell
Marko
23:19 05.06.2022
OK, avan rohkem teemat. Mul pole seda kella eluliselt vaja, investeerida ei näe vajadust. Lihtsalt mõte, et kas saab nutika jätta autosse või tuppa ja randmel oleks esimene funktsioon ikkagi olemas.
Marko
22:53 20.06.2022
Vähendame neid meetreid siis natuke. Küsimus jääb samaks - kas keegi kasutab nutikella, millega saab esmased helistamisfunktsioonid? Tilulilu ikka ei taha, neeru müüa ka ei tahaks kella soetamiseks.
Linke pole vaja kui kasutuskogemust pole juurde panna, neid leian ise.
Samsux
09:31 22.06.2022
Samsungil mul töötab helistamine ja sõnumite lugemine/kirjutamine ilusti. Tel ka samsu
Deus
10:06 22.06.2022
Millise tutika Samsa ilma neeru müümata soetada saab?
lumehelbeke liuglemas
10:10 22.06.2022
kui hindate oma neeru paarile sotile siis on asi sitasti, kuidas te tänapäeval tangite, varvas ja paak?
Deus
10:21 22.06.2022
Hinnad on üle paisutatud lihtsalt, muud midagi.
lumehelbeke liuglemas
10:28 22.06.2022
pole kalleid asju, on vähe raha, on ju odavaid hiinakaid ka, aliexpress abiks
Deus
10:33 22.06.2022
Jah, vaeseid me ei salli siin riigis!
lumehelbeke liuglemas
10:36 22.06.2022
kuulaks huviga mis on hinna lagi?
Deus
10:52 22.06.2022
Kolmekordne omahind näiteks.
maaks
11:00 22.06.2022
Vaatasin siis kah huvipärast Samsungi kellasid - 46cm mudel GW4 classic =350€ (samsung.com). Pole ju eriti hinnalised (viimane tankimine oli 100€ ja paak ei saanud isegi täis)
AGA kirjutama ajendas hoopis featuur mida nägin - (osadel) kelladel on oma SIM (LTE), seega nendel ei ole sooja ega külma kui kaugel su telo parajasti on?!
Telija on muidugi ahnem, nemad küsivad sama kella eest 440€ (aga annavad kaasa kingituse) :-)
maaks
11:22 22.06.2022
Sa helbeke ikka said aru millest siin teemas jutt on?
"Kas keegi on kohanud nutikella, mis suudaks 50-70 meetri kaugusel telefonist lubada kõnele vastamist?"
Sinu lingitud "käkid" suudavad heal juhul 1/4 sellest :-)
PS Enamus "kindla kaubamärgi" ostjaid ostabki seda kaubamärki aga mitte omadusi. Pakun, et keegi ei ostaks "õuna poolt toodetud" aga ilma õunata tooteid :-)
Marko
11:49 22.06.2022
Helbel on mõned asjad kahe silma vahele jäänud.
a) otsene vajadus puudub
b) vererõhku ja hapnikku mõõta pole vaja
c) 70 meetrit oli ideaaljuhul, 30 meetrit otsenähtavuses oleks ka asi
d) tuudiga handsfree oleks ka mingi asi aga see pole kell
Hinnalage kui sellist ei ole, aga töötav telefon suudetakse teha 100ga. Miks peaks telo pikendus maksma 3-4X rohkem? Seal sees on 100 (000 000) transistori, 2 piesoelementi ja mingi akut meenutav leheke, see ei saa nii kallis olla.
Ega ma ei virise kui ei saa norm asja. Mingi käkk hakkas siribinibinnide juurest sõitma, paarkend euri, eks siis vaatab.
Suures plaanis on see tavaline tänapäevane kaubandus - riiul ulatub silmapiirini, aga vajalikku asja sealt ei leia. On sarnaseid, meeletult lisasid, tulukesi, ekraanikesi jne, aga põhifunktsiooniga jääb jänni.

Muudetud 22.06.22 11:50

lumehelbeke liuglemas
11:50 22.06.2022
kui saa Maaks loeks teemat siis sa ei paugutaks tühja https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth
kui oleks paar watti saatja ja vasuvõtja siis oleks see vahemaa teostatav
Marko
11:57 22.06.2022
Järgmine küsimus ongi, et MIKS sellist asja ei ole? Ma pole ju ainuke inimene maailmas, kellele piisab sissetulevast kõnest.
Inimesed, kellele iga piiks kõigist some kanalitest on tähtsaim asi maailmas ja vajab 10 sekundi sees ülevaatamist, need ei mõista mu soovi.
Deus
12:39 22.06.2022
See "paar vatti" peab olema siis mõlemil, kellal ja telefonil. Aku kestvusele see asi hästi ei mõju. Lisaks on olemas veel Sinihamba võimsusele Sinihamba klassid ja lisaks klassidele on veel ka profiilid ehk pole see asi nii lihtsalt taandatav võimuse + paar modulatsiooni = vahemaa ruuduga valem.

Küsimusele, et miks seda pole - Hands-free on välja mõeldud, klapp kõrva ja kella vaatad telefoni pealt.
lumehelbeke liuglemas
13:11 22.06.2022
lihtne matemaatika, mida pikem vahemaa, seda võimsam saatja, mingist hetkest pead istuma juhe seinas, see ka ju ei rahulda
Deus
13:15 22.06.2022
Lihtne matemaatika on tegelt see, et võimsused ja antennivõimendused on ette nähtud ja neid ei tohi ületada, kui ei taha sideametiga kaklema hakata. Puusalt tulistades oli see WIFI puhul 100mW 2,4GHz ja 1W 5GHz vabasagedustel ja äkki 6dBi võimendusega, sinihammas pole andmeside jaoks ette nähtud ega ka drooni kontrolliks ette nähtud ja kindlasti käib kuskil teises kategoorias aga suurusjärgud võiks samad olla. Kontrollige üle ja kirjutage pärisnumbrid, mis aastal 2022 kehtivad.
Kunnnn
13:18 22.06.2022
Naisele just ostsin samsungi 179€, helistab ja toimetab väga hästi, ainult akut pead iga päev laadima, kui lte võrgus on ja telefon pole lähedal.
https://www.mobiletrade.ee/et/a/samsung-galaxy-watch-4-lte-4
0mm-sm-r865f
kkkkkkkkkkkkkkkkkjjj jjjjjjjj
01:28 29.12.2023
Mulle meeldiks, kui saaksin kella pealt kellaaega vaadata. Tavaline, ümmargune kell ei meeldi, kuna rannet liigutades on ebameeldiv. Olen poodides vaadanud erinevaid käekellasid ja aktiivsusmonitor tundub olevat kõige sobivam, kuna on kitsas ja kerge. Samas on minu jaoks oluline, et kell ei lülituks automaatselt sisse ja ei näitaks kellaaega, kui rannet liigutan, vaid selleks peab nuppu vajutama--vajutan nuppu, näitab kellaaega ja mõne sekundi pärast lülitub automaatselt välja. Kellaaeg võiks olla nii täpne, et iga nädal pole vaja kellaaega õigeks panna. Nädalas max. 2 korda võin aku täis laadida, tihedamalt ei soovi. Nutitelefoni olemasolu ei tohi ka vajalik olla, kuna oman nuputelefoni. Sülearvuti on olemas! Mida vähem ma kellaaega vaatan ja sellele mõtlen, seda tervislikum aga mul pole ka nii hea ajatunnetus, et teaksin peast, mis kell on ja selleks telefon taskust välja võtta on tüütum, kui see, et mul on käe peal kerge ja mugav kell, mida pole peaaegu tundagi. Firma pole oluline aga võiks ikka mitu aastat vastu pidada ja üle 50 euro maksta ei soovi. Millist aga valida?

kakakajotjotjot
06:53 29.12.2023
lähed poodi ja räägid kogu selle jutu kellamüüjale ära.
PPPPPPPPPPPPPPP
10:01 29.12.2023
Miks ta veel aktiivsusmonitor peab olema? Osta lihtsalt üks väiksem kell.

Valik on lõputu
Näiteks üks kandilisem: https://www.kaekellad.ee/toode/casio-pop-lf-10wh-1ef/
12:06 29.12.2023
Ei pea aktiivsusmonitor olema, kuna oluline on kellaaeg..., muud infot mul vaja pole. Aktiivsusmonitor tundub olema kõige sobivam, kuna on kitsas.
Võibolla sobiks ka aktiivsusmonitorist natuke laiem kell aga siis oleks vaja kindlasti proovida, kuna ilma proovimata osta ei julgeks.
Aliexpress ei tundu ahvatlev variant olema, kuna hind on kahtlaselt madal ja suure tõenäosusega ei ole isegi minu jaoks piisavalt hea.
Muidugi võin suurde kaubanduskeskusesse minna ja erinevates poodides käies sobiva ja odavaima leida aga enne tahaks natukenegi infot saada, et äkki kellelgi on kogemust. Klienditeenindajad teevad oma tööd ja räägivad seda, mis on kella infost niigi loetav...ega nemad siis pole kogu kaubavalikut ise ära proovinud ja saagi mulle rohkem infot anda.
Ma külastan tihti Rimi poodi, kus müüakse ka ühte kella aga see on aktiivsusmonitorist laiem ja käe peale proovida ei saa ning lisaks sellele on minu jaoks kasulik info ainukesena hind..., muud infot ma nn. toidupoest ei saa ja sealt osta oleks suur risk.
kakakajotjotjot
12:13 29.12.2023
Lihtne küsimus- milleks sul kella vaja on? Ilmselt konkreetsel ajahetkel kehtiva aja vaatamiseks. Mine siis ja osta selline kell, mis aega näitab.
Kui kuradi keeruline see olla saab?
Marko
12:37 29.12.2023
## Lihtne küsimus- milleks sul kella vaja on?

Kella polegi vaja, kange himu on kirjutada, muud midagi. Nii need eimillestki rääkivad tekstid sünnivad. Suures plaanis on see trollimine, eks vaatame kauaks meil siin kannatust jätkub. Pooled kirjutistest on nagunii juba kustus...
15:57 29.12.2023
Kus sa tead, et pole vaja? Ega ma ajaviiteks ei kirjuta! Ikka on vaja!
Ega siit vist abi saagi rohkem..., tuleb midagi välja valida, ära osta ja ära proovida.
kakakajotjotjot
16:10 29.12.2023
Abi antakse ikka neile, kes abi vajavad, aga endale sobiva tavalise kella ostmine selle alla eriti ei kuulu kui just mingeid väga spetsiifilisi nüansse taga ei aja. Aga üldiselt on tänapäeval kõige kohta võimalik netist infot leida, seega esmane liigutus peaks siiski olema google avamine. Ja muidugi oma peaga mõtlemine.
Kärss
19:33 29.03.2024
Vanasse teemasse tagasisideks, et mu siinses viimases postituses mainitud Amazfit Bip U Pro suri paar kuud hiljem maha ja korras tootega asendamise asemel maksti hoopis raha tagasi (tütrele ostsin täpselt samasuguse, tema oma toimetab tänaseni suurepäraselt, mh teeb sellega mitu korda nädalas võistustasemel ujumistrenni). Samal hetkel tehti korraks Huawei GT3 väga hea soodukas ja otsustasin riskida.

Toimetab 2a veatult ja olen kellaga ülirahul, paariks nädalaks reisile minnes ei pea laadijat kaasa võtma jne. Samas loen igalt poolt enda positiivse kogemuse kõrvalt, kuidas paljud seda kella kiruvad. Alles siis, kui oma Huawei Mate 20 Pro (see viimane Google teenustega mudel) telefoni Samsungi tipu vastu vahetasin, hammustasin lahti, miks ühed kiidavad taevani ja teised kiruvad, kuid vahepealsed "nii ja naa" arvamusi eriti polegi. Nimelt Google Play kaudu saadav äpp erineb sellest, mida Huawei telo omanikud saavad oma Huaweipleipoest. Kuna ma töö pärast kasutan Samsungi telefoni kõrval edasi ka vana Huawei telefoni, siis naudingi seda "unelmate telo-kella kombot" suunamiste jm trikitamisega nii kaua kui võimalik. Kui telo või kell ühel hetkel ise utiliseeruda peaks otsustama, ei osta enam asemele kumbagi neist ega soovita ka teistele. Välja arvatud siis juhul, kui kellelgi plaan tõesti kasutada koos Huawei kella ja telefoni. Siin regioonis aga vähetõenäoline, sest milleks osta Huawei telefon, millele ei saa Google teenuseid, kui on ka alternatiive... Marita ennustus läheb millaski täide, praegused kellad pole loodud nii pikaealisteks, paljuski just softi/uuenduste tõttu.
Kärss
14:07 05.09.2024
Natuke veel sellest Huawei GT3 nutikellast: kohe, kui 2 aastat täis sai ja tootja vastutus kadus, hakkas juhtuma. Esmalt kukkus uskumatu kiirusega alla aku kestvus. Kui varem sai rääkida nädalatest aktiivse kasutuse juures, siis praegu ei saa rääkida isegi mitte nädalast nii, et kõik suuremat voolukulu tekitavad funktsioonid (sh isegi pulsi mõõtmine!) on välja lülitatud, nii et isegi tavalise kellana kasutades tuleb seda juba vähemalt korra nädalas käe pealt ära võtta. Viimasel ajal on lisandunud ka see, et kella ekraan lülitab end ise sisse suht meelevaldselt (ka see lisab voolukulu) ja kell nö jookseb kokku. Varem kannatas hoida isegi sihverplaati sisselülitatuna kogu päeva, enam mitte, aga ekraanile pildi ette manamiseks tuleb vajutada nuppu. Pilt tuleb ette umbes minuti pärast:)) Seejärel lähitundidel tuleb pilt kohe ette, aga kui pikemalt pole vaja kella vaadata, siis saan kellaaja teada jällegi kuni minutilise hilinemisega... Kell ise on väliselt veel täiesti uuevääriline ja kriimudeta.

Ootan veel natuke - kui see ikkagi ei ole toote programmeeritud vananemise väljund ja järgmine softi update neid jamasid ei likvideeri, tuleb võtta seda kui koolituskulu ja iinlastele mitte rohkem raha anda. Üldistus iinlaste osas peaks olema põhjendatud, sest tegu pole mitte mingi suvalise iina firmaga, vaid riiklikult toetatud kaubamärgiga.

PS: tütar vahetas just eelpool mainitud iinlaste Amazfit Bip U Pro suvel esitletud Samsungi värske kella vastu välja. Kell küll töötas hästi (akustki järel üle poole), aga kellarihma lappimisest on kõrini ja see odav kest on ka muidu väga väsinud olemisega. Talle selline sagedasem laadimine sobib.

EDIT: kõige noorem poeg on juba ca 4a väga rahul Xiaomi Amazfit Neo-ga, kuu+ akukestvusest on endiselt ligi kuu veel järel ja kõik töötab tõrgeteta. See "kõik" tähendab muidugi ka vähemaid võimalusi kui paarisotistel kellade puhul.

Muudetud 05.09.24 16:24

fdghfgh
15:26 05.09.2024
Miks toota kapitalismi tingimustes asju, mis kestavad isalt pojale? Majanduskasvu ei teki kui kaupa ei müüda.
Kärss
00:33 26.11.2024
Kulus vaid loetud päevad peale mu viimast postitust ja Huawei kell tegigi oma viimase hingetõmbe. Sellest saadik kasutan ühte lapse väljapraagitud mitu aastat vanemat iinakat. Akust on järel alla poole, aga mulle piisab paarist nädalastki;) Sellepärat nii terav kommentaar, et hetkel on just Samsung watch7 pakkumises, mulle tehti vahetuspakkumisena sott odavam hind... aga siis reviewdega tutvudes selgus, et sellel kestab aku isegi uuena vaid mõne päeva:))
https://www.samsung.com/ee/watches/galaxy-watch/galaxy-watch
7-40mm-green-bluetooth-sm-l300nzgaeue/

Tahaks lükata selle ostu järgmisse aastasse, ootan Garmini Instinct 2X Solari ja Fenix7X Solari hindade langemist, mis juhtub tavaliselt aasta esimestel kuudel. Siis otsustan nende vahel või jätkan jälle paarikümnerublaste hinnaklassis:) Samas muretsen sellepärast, et ei tahaks osta nii kalli hinnaklassi kella ainult paariks aastaks... nagu siin väideti, et kauemaks neid tänapäevaseid nagunii ei jagu...
Ety412
10:01 26.11.2024
Mis rolli üldse elus see nutikell täidab. Pole veel ise aru saanud selle toote hullusest. Igal teisel käe peal.
NiiNaa to Ety412
14:03 26.11.2024
Ju siis sinul ei ole vaja kui sa ei ole aru saanud.
Mina pole näiteks aru saanud mis rolli elus mängib viinapudel või suitsukoni ning mul pole neid vaja.

Igale ühele oma...
Kärss
14:42 26.11.2024
¤¤¤Mis rolli üldse elus see nutikell täidab¤¤¤

Nii lihtsustatud küsimuse peale oleks imelik mitte vastata, et igaühel täidab erinevat rolli:) Olen kasutanud nutikella ja puutetundlikku nutitelefoni juba üle 20 aasta eelkõige selleks, et saada kiirelt kätte info, mida peaks muidu minema otsima arvutist. Näiteks kõrge prioriteediga telefonikõned ja meilid loen koosolekutel kella ekraanilt. Muidugi saab ka ka telefoni iga kord taskust välja võtta ja kontrollida üle, kas oli oluline või mitte... aga miks ma peaksin, kui seda saab teha viisakalt, märkamatult, kiiremini jne ning ühe ekraanipuudutusega ka saata vajadusel mõni standardvastus (nt helistan tagasi 5 või 45 min. pärast)?

Teine on pulss (peaaegu) igapäevaste treeningute juures - nii on see info silmanurgas alati olemas, kuidas intensiivsust tõsta või langetada.

Kella vaatan kah alati kella pealt, mitte ei õngitse sellesk taskust telefoni, harjumuse asi.

Taskulambina kasutan kella kah absoluutselt igal päeval vähemalt 3-4 korda, talumajas elades ei saa taskulambita.

Olenevalt olukorrast vahest ka vastan kõnedele kella kaudu. Näiteks jalgrattaga sõites ei taha kätt lenksult tõsta. Tänapäevastel nutikatel saab ka heli nii valjuks panna, et ei pea rääkima ranne suu ees nagu Michael Knight:)

Siit peaks tulema välja, et ma kasutan nutikella võimekusest ainult mõnda tühist %, aga need on piisavalt olulised, et väärivad seda rahakulu. Kellegi teise jaoks on olulised täiesti erinevad asjad.
Kärss
23:42 30.01.2025
Parandan ühe varasemalt sisse lipsanud vea. Õigemini ebatäpsuse, sest sain selle ebamäärase vastuse temalt küsides, aga kui hiljuti tema lahtine äpp silma torkas ja üle kontrollima hakkasin, siis selle kella aku kestab endiselt kauem kui kuu aega. Tõe huvides olgu öeldud, et % lõpp läheb kiiremini "algus", nii et päris 15%/nädalas ei saa arvestada.

¤¤¤kõige noorem poeg on juba ca 4a väga rahul Xiaomi Amazfit Neo-ga, kuu+ akukestvusest on endiselt ligi kuu veel järel ja kõik töötab tõrgeteta¤¤¤
Kärss
01:45 04.04.2025
¤¤¤Ootan Garmini Instinct 2X Solari ja Fenix7X Solari hindade langemist¤¤¤

Kirjutasin seda novembris. Mu palveid võeti kuulda ja detsembris müüdi seda kella juba 429e eest ja siis oli vaja teha otsus, kas ikka tahan seda kella. Käisin proovisin käe peale ja jõudsin järeldusele, et peaaegu 100g kaaluvad kellad ei ole minu jaoks:))

Ühtlasi katsusin mõtestada ümber enda jaoks ka selle, kas mul on ikka vaja rääkida otse kella kaudu või on mugavam kasutada selleks mõnda rääkimiseks mõeldud ultrakerget handsfreed. Mõlemal teadagi omad eelised, aga tegin põhimõttelise otsuse, et see ei ole piisavalt oluline omadus. Mitte lihtsalt hinna ega valikuvõimaluste pärast, vaid see omadus vähendab nii palju aku kestvust ja eeldab seetõttu ka raskemat kella.

Nüüd kasutangi juba pikemalt tütre "äravisatud" Xiaomi Bip U kella (parandan varem sisse lipsanud vea, see kell ei ole Pro versioon), hea, väike, kerge ja suht vähevõimekas:) Lisan juurde ka pildi, kui hästi selle aku siiani kestab, mis on puutetundliku ekraaniga 3a vanuse kella kohta minu silmis nii ebareaalne, et kui keegi teine seda väidaks, siis vist ei usuks. Eelmise postituse Amazfit Neo ei ole puutetundlik ja välimuselt täiesti erinev (nagu klassikalised Casiod), kuigi sama äpp (Zepp) näitab selle välimust peaaegu samasugusena nagu Bip U.
Kärss
19:02 05.10.2025
Seekord üldse mitte ostusoovitus.

Nillisin pikalt neid Garmini uusi Instincti mudeleid (paljuski just taskulambi pärast) ja kuna õigel hetkel jäi ostmata, on nüüd mõne ajaga tulnud igasugustes reviewdes välja mitmesugust infot, mis paneb endalt küsima, kas ma (sellise hinna eest) tõesti seda üldse tahangi. Aga kuna ööd lähevad pikemaks ja taskulambiga kella tahtsin, siis vaatasin reviewde järgi välja lihtsalt ühe suvalise, mille kohta midagi väga halba ei räägita ja ostsin juba suvel ära. Selline iinakas. Tõsi küll veerandi jagu odavamalt.
https://www.klick.ee/nutikell-blackview-w50-pro-black

Lühikokkuvõte on selline, et kui oled kasutanud “päris” kellasid, siis kõik on sitt:)) See on leebelt öeldud, sest seal pole isegi ühtegi normaalset sihverplaati kasutamiseks (lisan pildi mingist valikust... tra kellele selliseid arbuusilõigupilte küll vaja on?). Äpp on bugidega, kõned hüppavad (harva) lambist telefonist kellale ja kellalt telefonile jms. Aga seal on mõni üksik hea asi, mille pärast ma seda talun ja hetkel isegi ei mõtle kallimate Garminite peale.
– taskulamp, see on võimas (reguleeritava tugevusega), näitab õiges suunas (mitte nagu Garminil) ja kuna aku on korralik, ei söö lambi kasutamine ka akut häirivalt kiiresti,
– akukestvus,
– IP68
– tehtud korralikest materjalidest, jätab mulje hoopis kvaliteetsemast kellast ja näeb välja parem kui piltidel,
– eks midagi head on ikka veel, näiteks saab kasutada ekraanilt sõnumite-meilide jm lugemiseks piisavalt suurt fonti (ei saa öelda üldse kõigi ka nimega kellade kohta) jpm pisiasjad, mis on minu jaoks olulised ja kellegi teise jaoks vast mitte.

Sellepärast talungi, trenni tehes kasutan teist kella jne, kuid igapäevaselt hoian käel just seda.