Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Vene-Ukraina sõda

fdghfgh
11:56 26.08.2025
Peaasi on paanikat vältida:
"Elva vallavanem Priit Värv luges hetk tagasi uudistest, et Tartumaal Elva vallas kukkus alla Ukraina ründedroon. «Ma ei tea sellest midagi. Mind paneb imestama, et kohalikul omavalitsusel on toimunust täpselt null infot,» ütles Värv. Värv rääkis, et nad tegid päringu ja pöördumise kaitseministeeriumisse, kes lubas infot jagada. Samuti plaanib ta selgitusi küsida järgmisel regionaalkriisi komisjoni istungil.
«Tunded on vastakad,» märkis Värv. «See näitab viga ja ei tohiks nii olla,» lisas ta. Kaitseministeerium kui ka siseministeerium pole vastanud, miks kohalikku omavalitsust kriisist ei teavitatud.
Kohalik põllumees leidis esmaspäeva pärastlõunal Tartumaal Elva vallas Ukraina ründedrooni tükid ja sündmuskohal tuvastati ka plahvatusjärgne kraater.
Kaitsepolitsei hinnangul tuli droon Eesti territooriumil alla juba pühapäeva varahommikul kella 4-5 paiku.

mati1222
15:40 26.08.2025
Väga hea ütlemine: Varro Vooglaid
See, et Võrtsjärve (mitte Peipsi!) ääres leiab põllumees oma maalt plahvatanud Ukraina ründedrooni jäänused, ilma et EV radarisüsteemid oleks isegi tuvastanud selle drooni liikumise meie õhuruumis, ütleb meie õhutõrjevõimekuse kohta nii mõndagi. Puhas juhus, et keegi surma ei saanud. Ühtlasi tõusetub aga küsimus, kes on andnud ukrainlastele õiguse kasutada sõjapidamiseks meie õhuruumi? Kui sellist õigust ei ole antud, tuleks Ukraina saadik välja kutsuda, teravas toonis protesti avaldada ja nõuda, et niisugune asi ei korduks. Kui aga selline õigus on salamisi antud, on asi päris hull — siis on EV astunud sõjas osaledes väga suure sammu edasi. Sellisel juhul jääb üle oodata ka venelaste õhutõrjerakettide seiklusi meie õhuruumis…
jee.kim
15:57 26.08.2025
Varrokene vist ei oska lugeda!
mati1222
16:15 26.08.2025
Ja kust saab lugeda meie õhuruumi andmisest sõjaliseks tegevuseks teiste riikide vahel.
fdghfgh
16:43 26.08.2025
mati ja varro vaatavad nüüd asja positiivset poolt- üks eksis siia, kümned jõudsid veremaal oma sihtmärgini.
mati1222
16:45 26.08.2025
Miks selleks meie õhuruum, kas vaja vantide droonid ka siia. Ja kas need äkki siit veel teele ei saadetud. Ja siis nutame et vant segab GPS signaale, ise seda otsitakse ja pärast halatakse.
Deus
17:09 26.08.2025
Vant segas enne juba. 3 aastat Köningsbergist ja nüüd ka Jaanilinnast paar kuud.
suur terts
20:53 26.08.2025
Droon eksis meie riigi piiridesse ikkagi venemaapoolse tegevuse tagajärjel mitte ukrainlaste juhtimisel. Seal on vaks vahet. Aga tõesti - hea et veel nii läits.

Sellist tüüpi lennuvahendite avastamis- ja tõrjevõimekusega on meil tõesti nagu on. Ammu oleks aeg jalad p.rsest välja kasvatada ja jutu puhumise asemel tegutseda.
Deus
10:49 27.08.2025
Ei tea meist keegi, kas radari peal nähti ja kas lasti alla õiges kohas see teekonnalt eksinud tiivuline või puhtalt õnne läbi täiesti tühjas kohas kukkus alla ja tegi pisikese kraatri :)

Mati, mul on küsimus, et millisest infoväljast sa enda jaoks infot ammutad? Ilma iroonia ja sarkasmita küsin, tõsiselt huvitatuna.
mati1222
10:58 27.08.2025
Pane pea tööle, vaata gloobust, ja mõtle. Kust krt ta tulla sai või kust ta ikka teele last. Ja tuleb nii et keegi ei näe.Kas meil on antud sõjaliseks tegevuseks juba õhukoridorid. Jutt leiab ikka neitis, ega peavoolust ei saagi midagi peale propa ja häma.
fdghfgh
11:11 27.08.2025
Tehnika on aegade jooksul ilmselt veidi edasi arenenud, aga juba Matthias Rust teadis, et kui lennata allpool radarite vaatevälja, on võimalik punasel väljakul maanduda.
suur terts
11:17 27.08.2025
Mati nüüd mõtleb selle ka välja, miks säärast tüüpi lennuvahendid nii madalal lendavad üleüldse. Ja milline radar neid seejuures avastada suudab (pigem siis ei suuda). Ning milline aeg kulub avastamisest reageerimiseni. Ja ei ole keegi meie riigi õhuruumi lubanud sõjaliseks otstarbeks kasutada. Lisaks pole see ka pretsedent. Mõlemad lõunanaabrid on kogenud võõrriigi lennuvahendite allakukkumisi. Samuti Poola. Rumeeniast-Bulgaariast rääkimata. Kaasuvad kahjud, kui kohe üle piiri käib sõda.

Eelnevat arvestades on allalaskmine pigem välistatud. Parimal juhul käivitus enesehävitus aga ka see on antud juhtumil pigem vähetõenäoline. Loodetavasti suudeti siiski tühjale kohale ''suunata''. Aga need on praegu kõik oletused.
mati1222
11:21 27.08.2025
terts, vaata veel gloobust, isegi kui ta allpool radareid lendab, ja mõtle veel. Ja seda enam kui baltikumis pole neile lennukoridore loodud.
fdghfgh
11:28 27.08.2025
Väike näide, mida radar peaks eristama.
Merikajaka tiibade siruulatus 1,2–1,3 m.
Kalakotkas 1,27–1,74 m
Hallahani 1,47–1,80 m
verelaste orlan 3m
Deus
11:59 27.08.2025
Ma tuleks tagasi selle info kohta, et mis mõttes "netist"? Paberlehte pole ma lugenud juba 20+ aastat. Kogu info tuleb "netist".
Ma küsisin konkreetselt, et millisest kanalist see tuleb? Telegram? RTR? Delfi? ERR? militaar.net foorum? Twitter? Valikuid on kõrini.

Radarite koha pealt, et radareid on erinevaid, Flakpanzer Gepard peal olev radar tegi juba 70'tel vahet linnul ja muul lendaval objektil.

Muudetud 27.08.25 12:00

suur terts
12:20 27.08.2025
Näha nad võivad, küsimus on nende asukohas ja -tiheduses. Ning maa kumerus seab nähtavusele piirid.

Kuna me otseselt konfliktis ei osale, pole (tõenäoliselt) n-ö vaipa välja ehitatud. Kahjuks ennetus jätkuvalt venib.

See gloobus ei puutu asja. Selleks, et mingit objekti kuskil rünnata, peab arvestama vaenlase õhutõrjega. Küllap üritati hiilida mööda vene lääneserva aga osad lennuvahendid tänu segamisele kaotasid suunataju.
mati1222
14:27 27.08.2025
Kirjutasin ju et peavoolus ainult propa, seega mujalt ja neid kohti ongi veel küllaga.
Kolm punkti
16:41 27.08.2025
Minu meelest on siin üldse 3 varianti: kui ukraina droon startis ukrainast ja liikus mööda vene territooriumi sihtmärgi suunas, kuni mingil põhjusel kursist kõrvale kaldus ja Eesti põllul maandus, on tegemist kahetsusväärse juhtumiga, ja hea, et keegi viga ei saanud. Kui ukraina droon startis ukrainast ja kasutas sihtmärgini jõudmiseks kolmandate riikide, sh Eesti õhuruumi, siis on tegemist sigadusega, ja tulebki konkreetselt ukraina saadik vaibale võtta. Kui aga ukraina droon kasutas sihtmärgini jõudmiseks kolmandate riikide õhuruumi kolmandate riikide nõusolekul, või veel hullem, startis kolmandatest riikidest, näiteks Eestist, siis peaks nii peaminister kui ka kaitseminister rahvale selgitusi andma, ehk isegi tagasi astuma.
Deus
17:11 27.08.2025
Ei, ei peaks. On asju, mis pole sinu asi.
Marko
17:36 27.08.2025
Deus, ilusti öeldud!
Kolmele punktile - on ka neljas variant, et segamisest pääsenud droon avastas end nato riigist ja sel on keelatud ennetavalt siit vene poole minna. Siis on ainus variant end ohutusse kohta kukutada. Ei ole minu idee.
Kolm punkti
17:54 27.08.2025
On minu asi. Vģagi on. Ja kelleks sa ennast Deus pead, et minu eest otsustada, mis on minu asi, ja mis mitte
Kolm punkti
17:56 27.08.2025
Marko, sinu neljas variant kattub täpselt minu esimese variandiga. Jääb endiselt 3 varianti.
Deus
18:06 27.08.2025
Sinust kõrgemaks olendiks, kes ütleb, et pole sinu asi.
mati1222
18:54 27.08.2025
Punktile. Ära pane tähele, adminniide ego on nii ära tõusnud, nemad teavad mis on õige. See on pigem juba meditsiiniline nähtus. Tavaliselt muutuvad sellisteks mingite tõusikute eided. Eks need aastate tagused süstimised on ka ajudega oma töö teinud. Kustutage nüüd kähku ära ja blokk peale. Seda te ju ainult oskategi, ilmeksimatud.
Deus
19:03 27.08.2025
Sa mees haugud praegu tiblade propamehega kaasa. Su eelmised sõnavõtud olid juba piiripealsed kremli jaoks kasuliku idioodi tonaalsusega ja kui küsisin konkreetselt, kus kohast infot saad, oli sul suu emmi... st mulda täis ja soigusid ainult 4,6 miljardi aadressiga kogumikust.
Midagi ei kustuta ära, su häbipost peab avalikult nähtaval olema.
mati1222
19:15 27.08.2025
Tead, vali sõnu enne kui kedagi tiblaks hakkad nimetama. Ja võta teadmiseks, mina pole selline kellele pähe astuda.
Deus
19:23 27.08.2025
Ei, ei vali. Seda sa tegid juba eile, olin vait ja vaatasin, kas parandad end aga ei, selle asemel hakkasid kremlitrolliga veel kaasa laulma. Sulle polegi vaja pähe astuda, su ajud on juba ära peedistatud nende poolt ajapikku, vaikselt ja arusaamatult nagu konna keedetakse. Palun väga, siin on sulle kapatäis reaalsust: kordasid kremli narratiive covid ajal, korrutad nüüd ja praegu kaasa kagutadea täpselt sama moodi!
mati1222
19:37 27.08.2025
Tore siis, said jälle ära panna, vähemalt mina selle lollusega kaasa ei läinud, ja valin ka siin teemat ja ei lähe ajupesuga kaasa ning hing on puhas. Jagage ja kiitke nüüd endid edasi, ma jään vait, ei viitsi lollustega tegeleda. Elus on ka muid väärtuseid kui tühine ja surnud foorum.
Deus
20:11 27.08.2025
Mitte sinu jaoks, kes sa ban all olles teed kuni 10 meeleheitliku postitust päevas.
Kolm punkti
09:04 28.08.2025
"Sinust kõrgemaks olendiks, kes ütleb, et pole sinu asi."
Ei, Deus, sa ei ole minust kõrgem olend. Isegi siin foorumis ei ole, siin on sul lihtsalt rohkem õigusi. Ja kohustusi. Ennast teistest kõrgemaks kipuvad asetama alaväärsuskompleksiga inimesed, kas pole nii? Ma ei tea, ma pole psühhiaater. Aga sul vist on just sellise spetsialisti abi tarvis...
Deus
10:25 28.08.2025
Või siis inimesed, kes on välja teeninud sellise staatuse. Alaväärsuskompleksi sildi külge löömisega antud kontekstis üritad sa päästa ainult oma nägu ja alatähtsustada ning alavääristada teiste silmis minu olemust. Kuivõrd su lause vastab tõele sest sul on seal sees sõna "kipuvad" välistab seesama sõna ka lause kehtivust kogu hulgale puht matemaatiliselt juba.
Ma ei aseta ennast, ma olen, teiste poolt asetatud.
Kõik inimesed on võrdsed, mõned meist on lihtsalt võrdsemad.

Antud hetkel oled sa suvaline tont, kes lendab EMTA majja sisse ja nõuab kõikide majanduskuritegude skeemide avaldamist meedias.
Tõmba täpiks tont, sul pole mingit õigust selliseid asju küsida. Kui avaldatakse, siis avaldatakse, sinu piiksumine ja lärmi löömine on puhas Kremli taktika süstida rahvasse ebausaldust õigusorganite suunas ja sellega külvata kaost.
aasta tugevaim väide
11:45 28.08.2025
Või siis inimesed, kes on välja teeninud sellise staatuse - naer saalinurgast !
Deus
13:03 28.08.2025
Lumehelbeke on jälle nimesid vahetama hakanud, mida sul varjata on?
aasta tugevaim väide
13:16 28.08.2025
ei ole midagi, loe nime ka kui kommentaari osa, muidu oled tark ja erudeeritud , aga nüüd jäid jänni
Deus
13:28 28.08.2025
Aga miks sa siis vahetad nimesid nii, et teised aru ei saa, kes nüüd kommenteerima kukkus, kas mingi uus uljaspea või vana troll?
Nime kasutamine lause alustamiseks on kergelt öeldes debiilne käitumine (van med term) ja ühtlasi ka kiusu ajav käitumine, mis kinnitab lause esimese poole diagnoosi.
Antud hetkel tuli vana troll enda verbaalset peksasaamist teise teemasse välja elama, taguots vist kipitab päris korralikult.
Vali endale nimi, olgu see siis vana hea lumehelbeke või uus tsupatsups või mõni veel vanem, mille alt sa oled päris korralikult trollinud ja jää selle juurde.
Kuivõrd nüüd see kibedus sulle kurku kinni jäi ja automaatselt vastureaktsioon peale lendas, et küll nüüd vahutab ja kujutab ette ja sunnib peale ja ajab oma kiusu, siis tuletan meelde, et meil on siiski olemas ka reeglid.
fdghfgh
21:15 10.09.2025
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120402798/sojapaevik-1295
-paev-nato-otsus-vene-droonid-poolas-ei-olnud-runnak

Venemaa droonid Poola õhuruumis on väga suure tõenäosusega testimine ja ka eskaleerimine. Kuigi Ukraina naaberriikide õhuruumidesse on Vene droone sattunud varemgi, ei ole neid olnud nii palju korraga. Kui Kreml pelgaks seda, mis juhtub, kui droonid NATO riigi õhuruumi satuvad, väldiks ta sellise asja isegi kogemata juhtumist nii palju kui võimalik. Aga näib, et Moskva ei pelga droonide sattumist Poolasse, Leetu või mujale. Lisaks avalikustab Venemaa sellise manöövriga nii iseendale kui ka kõigile teistele, kui valmis on NATO selliseks asjaks. Kui droon lendab NATO riigi territooriumile 300 km sügavusele, siis võib küsida, kas ikka on valmis. Kui NATO riigid ise tajuvad, et nad ei ole valmis, on loogiline eeldada, et enne relvadega vastuhakkamist otsib NATO kõiksugu teisi lahendusi konfliktiga tegelemiseks. See Moskvale sobib. Mida teeb NATO?
NATO järgmiste päevade ja nädalate tegevus on Venemaa jaoks küsimus number 2.
Reuters kirjutab, et NATO on otsustanud Vene droonide ekskurssi Poola õhuruumi mitte käsitleda kui rünnakut. Patrioti õhutõrjesüsteemide radarid olid droonide lendu jälginud, kuid ei tulistanud välja õhutõrjerakette. Sekkusid Poola F-16 hävitajad, Hollandi F-35 hävitajad, õhus oli Itaalia radarilennuk ja NATO tankurlennukid täitsid operatsiooni ajal hävitajate kütusepaake.
Venemaa jaoks on küsimus number 1 see, mida teeb USA. USA presidendi Donald Trumpi reaktsioon on selline, et kõige lihtsam on seda edasi anda tsitaadina: „Mis värk sellega on, et Venemaa droonid rikkusid Poolas õhuruumi? Läheb lahti!“ Jääb üle oodata, kui Trumpi administratsiooni liikmed hakkavad seda sõnumit lahti selgitama.

Tundub jälle selline keiss olema, et tullakse kokku, deklareeritakse, et ollakse sügavalt nördinud ning minnakse restosse praadi sööma.
Aga kui järgmine kord tuleb neid sada ja kõik lõhkelaengutega, mis siis saab?
Deus
21:28 10.09.2025
Ma viskan ühe versiooni veel õhku - infoop.
Kui ma praegu vaatan, kuidas "Poola kommentaatorid" lärmi löövad, nende uid'd klapivad enamasti eelmisel aastas olnute "USA texase osariigis elava 35 aastase pereinimese" UID'ga, siis võiks sellise 80% kindlusega öelda, et visati prügi Poola seepärast, et saaks Poolat lõhestama hakata sisemiselt. Niigi on olukord terav sealkandis ja kui nüüd "Poola legitiimsed kodanikud" järsku kõik Ukrainat süüdistavad lausetega, mille sisu on "Ukraina ise saatis need meie poole tegelikult, et me neid rohkem aitaks" siis natukene tühjema koljuga tegelased, keda siingi foorumist aegajalt kohtab, kukuvad kaasa karjuma, et näe, ongi Ukraina süüdi, üritavad pettuse teel meie heatahtlikust ära kasutada.
Lihtsalt teooria, tõenduseks on ainult 30% suurenenud "Poola kodanike" sõnavõttude tihedus ja mass.

Igatahes tiblastan sai selle lükkega meeletu hunniku kasu. Rahulikult luurata, rahulikult patseerida, reaktsioone kontrollida jne

EDIT: Unustasin lisada, et Leedus lendas LPG vagun ka vasta taevast puht juhuslikult.

Muudetud 10.09.25 21:34

fdghfgh
21:45 10.09.2025
Ma kirjutasin siin juba ammu (ei viitsi hetkel kuupäeva otsida), et kui raketid mingil hetkel tulema hakkavad, pole meil siin midagi teha- ei hakka me ju selle tõttu veremaad heast peast vastu pommitama. Nüüd tuli 19 (vist siiski süütut) drooni, neli otsustati alla kupatada ja ülejäänud läksid sinna, kuhu saatja nad juhatas. Vot nato vihmavari.
Deus
22:02 10.09.2025
Sa said kogu tekstist täielikult valesti aru :) Mõtle vastupidises suunas natukene.
EDIT: sellest suunast siis, et kui sina oleks ründaja, mis kasu sa saaksid ja millest sa praegu tegelikult ilma jäid.

Muudetud 10.09.25 22:04

fdghfgh
22:27 10.09.2025
Ma ei pidanud sinu teksti silmas, vaid juhtunut üldiselt- asjad lendavad lääne poole ja reaktsioon on suht olematu. Lendab, püütakse maha võtta, mõni lendab edasi ja kogu lugu- sinnapoole vastu ei tulistata midagi. Pole vaja isegi kremlist hüüda, et hakkame sõdima- tehakse ühekordne rünnak, peale seda vaikus, peskov muliseb, et meie ei tea midagi, pole teinud ja ise olete lollid, et veremaad ähvardate.
Aga see, mida veremaa poolas testib või proovib või analüüsib, on jah omaette ooper.
Deus
22:46 10.09.2025
Ega ma enda teksti väga ei mõelnudki, see teise nurga alt kirjutatud.
Ma lihtsalt vaatasin seda episoodi ründaja seisukohast. Zapad on tulemas, selle tulemusest oleneb meie järgnevad aastad. Zapad raames lendasid need Poola ja Leedu sim kaartidega topeltkütusepaakidega droonid kah, et juba puhtalt välja peilida Poola ja ka Leedu õhutõrjet. Ma istuks ka nagu kult rukkis, kui sellist katsumist näeks ja ei annaks midagi välja. See aga on kunst omaette, et millal katsetusest reaalsus tekkima hakkab. Seda kunsti iseloomustab brittide huumor hästi:
https://youtu.be/QgkUVIj3KWY?si=ol8ZBA00xY8PknKz
Marko
00:01 11.09.2025
See kult rukkis asi ei kipu õnnestuma, kuna tänapäeval on 8-90% inimestest ajakirjanikud (nende peas) ja igaühel on vähemalt 3 meediaportaali kasutada videote ja arvamuste levitamiseks. Küll aga on võimalik ajada salakaubavedajate kaela, muidugi juhul kui midagi plahvatanud pole. Ilmselt sõelub seal suitsu- ja pulbrikoormatega lennumasinaid piisavalt, et mõned hädised katsed NATO-t ärritada lihtsalt maha vaikida.
Selliseid teateid on ka viimastel päevadel olnud muidugi.

Muudetud 11.09.25 00:02

fdghfgh
05:51 11.09.2025
Sa ei saa istuda nagu kult rukkis, sest kui radar näitab midagi, tuleb tegutseda, sest sa ei tea, kas on lastiks salasigaretid või midagi kangemat, mis pauke ja auke teeb. Lõppeks on asi riigi kaitsmises, mitte peitusemängimises, et ahah, tema testib, ma siis olen hiirvaikselt. Vaenlane peabki teadma, et teisel on õhutõrje ja see töötab.
Aga jälgitigi reaktsiooni.
Loomulikult teeb vere omad järeldused kui 4 alla lasti ja mõned sadu kilomeetreid edasi liuglesid. Ukrainlased teevad vastupidi- võtavad sadu alla ja mõned liuglevad edasi.
fdghfgh
06:00 11.09.2025
https://www.postimees.ee/8321634/eesti-rahuajal-maa-pealt-ve
ne-droone-alla-lasta-ei-saa

«Võib olla täitsa kindel, et see ei ole ka juhus, et nad läbi Poola õhuruumi lendasid. See oli ilmselt Ukraina ründamise jaoks operatsiooniline vajadus, aga samas oli see ka kindlasti provokatsioon, et testida, mida Poola sellises olukorras on võimeline tegema,» rääkis Haljas.
Tema hinnangul on pinged kasvanud ka sellepärast, et Poola saatis välja Valgevene luuraja ja Valgevene arreteeris hiljuti ühe Poola kodaniku.
Haljase sõnul ei käsitleta seda praegu kindlasti mitte rünnakuna Poolale, ent asutused käsitlevad seda ohu ja riskina. «Praeguse seisuga ei ole keegi öelnud, et tegemist oleks otsese rünnakuga Poola vastu, mis ju tähendaks siis kohe ka artikkel viit,» ütles Haljas. Tema sõnul läks hästi, et keegi surma ei saanud nagu kolm aastat tagasi ja vaid mõned majad viga said, aga risk elanikkonnale on siiski olemas. «Me praegu intensiivselt tegeleme sellega, et saaksime oma tuvastusevõimekuse kiiresti paremaks. Oleme esimesed lepingud plaatradaritele ära sõlminud ning praegu proovime kiiresti leida lahendust, kas ja kui palju meid aitavad akustilised sensorid,» rääkis Postimehele kaitseminister Pevkur.
Kui vaenulikku objekti on märgatud, siis ainus võimalus oleks NATO hävitajad. Endine õhuväe ülem ja droonifirma Lendurai äriarenduse juht Jaak Tarien ütles, et kuigi droone saaks tõrjuda õhutõrjerakettidega, nagu Poola Piorunid või Prantsuse Mistralid, ilma hävitajaid kasutamata, on rahuajal selliste vahenditega ööpäevaringset valvet organiseerida suhteliselt ebamõistlik ettevõtmine. Atalanta Systemsi tehnoloogiajuht Margus Sammelsaar ütles, et õhk-õhk-raketiga on drooni lihtsam lasta, sest raketil on taustsüsteem puhas ja lennukil on radar ka peal, nii et ta saab drooni kenasti kätte. Rahuajal ei ole mõeldav, et ajateenijad, olgu Poolas või Eestis, istuksid 24/7, õhutõrjerakett õlal, kuskil metsas valmisolekus. Samas on droonide kahjutuks tegemine hävitajatega kallis lõbu.
«See on rikka mehe meetod, aga hädavajalik. Hävitaja puhul on kümneminutiline väljakutse ja ta läheb igale poole üle Poola. Aga üks õhk-õhk-rakett maksab pool miljonit. Shahedide puhul tegi Poola seda endale korraliku miinusega,» sõnas ta.
«Eestlased lahendaksid samamoodi. See on praegu ainuke valik. Need piloodid on kallid ja hästi treenitud ning nad on neid harjutusi teinud. Nende jaoks pole Shahedi allatulistamine mingi probleem. Tõenäosus on 99 protsenti, et nad teevad selle ära,» rääkis Sammelsaar. Tema sõnul on see aga lihtsalt kulukas ning kui droon tuleb väga madalalt, nagu Eestis mõni nädal tagasi, umbes saja meetri kõrgusel, on probleem selles, et pole infot, kus see täpselt asub. «Poola tegi õigesti ja oli esimene, kes reageerib vastavalt, mitte pole nii, et hommikul põllumehed leiavad mingi augu – mannetu olukord, mis meil oli,» kiitis Sammelsaar Poola käitumist.
«Poola tõmbas õhuruumi lukku, vältis tsiviilkahjusid ja puhastas hommiku läbi. See oli musternäidis. Kulukas, aga ilus ja võibolla saatis ka sõnumi Venemaale,» rääkis ta.
Kaitseminister Pevkur kommenteeris, et kulutõhusus on rahuajal tõepoolest õige märksõna. «Kõige kiirem võimalus reageerimiseks on õhuturve ehk NATO hävitajad, aga kui me tahaksime oma (maismaa) õhutõrjujad panna 24/7 valvesse, siis see oleks väga-väga keeruline ehk see tähendaks meeletut ressurssi nii inimeste kui ka raha poole pealt,» rääkis Pevkur.
«Rahuajal tuleb siiski arvestada, et iga õhuruumis toimuv lask on erakordne, ning puhtteoreetiliselt peaks õhuruumi kinni panema selleks ajaks, kui me sellist operatsiooni teeme. Aga me ei saa õhuruumi kogu aeg kinni hoida, see pole ju mõeldav rahuajal,» ütles kaitseminister.
NATO Euroopa liitlasvägede ülem (SACEUR), USA kindral Alexus Grynkewich ütles Eesti peaministri Kristen Michaliga (RE) tehtud ühisavalduses, et kõik liitlased on Poolas toimunu asjus pidevalt tihedas suhtluses. Tema hinnangul andis NATO Venemaale tugeva vastuse ja ta lisas, et NATO on valmis vajadusel sama uuesti tegema, ka siin Eestis.
fdghfgh
06:08 11.09.2025
Ma muidugi ei saa aru, mis rahuajast see pehkur sonib. Kui droonid juba võrtsu ääres plahvatavad, peavadki mehed olema 24/7 valvel. Milleks me seda kaitseväge siis ülal peame.
Deus
09:09 11.09.2025
Nu meil on näide ka Türklaste poole pealt olemas aastast 2014 või 15, kus verelaste pommitaja nende õhuruumi sattus ja see kohe alla lasti koos piloodiga ilma hoiatamata. Meie vahe nendega on piiri pikkus ja üldine pindala. Ega ei taha kohe välja näidata, kuhu enda patareid pistetud on. Riskiga värk alati.
Selle poole pealt aga olen sinuga nõus, et mis mõttes ei saa ajateenistuse lõpus olevad tüübid 24/7 valves olla? Võib olla puudub usaldus lihtsalt 6 kuud treenitud tegelaste vastu, raske on tõesti ennasti panna usaldama tüüpi, kes vati sees kasvanud ja ajab pigem enda õigusi taga kui arusaama, et tema enda kodu on ohus, kuhu ta tagasi peab minema. Minu KV aegadest on nüüdseks juba väga palju aega möödas, ei tea, mis metoodikat seal platsi peal kasutatakse inimeste õpetamiseks ja suhtumise kujundamiseks, minu ajal see muutus tüüpilise vene omast igatahes inimlikumaks, kuigi käitumismallid ja õpetussõnade jagamises olid väga jõulised endiselt ja tekitasid pigem trotsi, kui tugevat kaitsetahet, ma loodan, et nüüdseks on see tasandunud rohkem praktilisemaks ja olukorratundlikumaks. KV's samas ei saa ka ninnu-nännutada, peabki enda mugavustsoonist väljas olema ja selleks peab alati inimest sundima.
KL samas treenib õlal olevate ÕT'ga vendasid omajagu, sisuliselt saab tõenäoliselt ka vabatahtlikega selle ära lahendada, isegi võiks paar korda kuus selliseid ööasju teha, tööl on see tavaline nähtus, abipolitseinikud teevad meil sama sisuliselt, vaja lihtsalt koolitust juurde, et kui raadio teel käsk tuleb, et teie positsioonile läheneb lõunast tundmatu asi, siis tõmmatakse sihik peale, peab ainult palvetama, et see poleks miski Gross oma lendurvahendiga sealsamal lähedal, kes võib sel hetkel pihta saada, tsiviillennukid on ka probleemiks, võib kogemata hoopis lennukitäie Egiptituriste alla lasta. Ukrainal seda "probleemi" pole, seal on taevas ainult kas omad või tiblad.
fdghfgh
09:21 11.09.2025
Kaldun arvama, et vajalikud sihtmärgid balti riikides või poolas on verelastel ammu kaardistatud. Meie stats radaridki on avalikes kohtades ja need rivist välja viia pole vist keeruline. Nopib ka ukraina vere õhutõrjet pidevalt ära või leiab pikamaadroonidele sobiva lennukoridori, seega luure toimib. Kohalikud elanikud siiski liiguvad ringi ning värvatud tüübid edastavad vajalikku infot kuhu vaja. Üle narva silla käib tihe jalakäijate liiklus ja mida see tont seal piiri taga teeb, ei ole tegelikult kellelegi teada. Piiril kontrollitakse pagasi ja taskute sisu, mis peas on, ei näe keegi.
Deus
10:09 11.09.2025
Kui nii mõelda, siis võime oma start-up'i nimega Eesti uksed rahulikult kinni panna ja kohe Kremli valitsuse alla ära kolida. Või lätlaste. Ei ole see asi nii lootusetu midagi. Radarid on ikka teada, mis statsionaarsed on ja eks ole isegi tagavara lennuväljad neil teada, vahel isegi paremini, kui meie endi omadel, kes on unustanud, kus need olid ja kaardi pealt enam ei paista, sest metsistunud, kes see sul ikka välja võtab vana veneaegse kaardi ja sealt vaatab.
fdghfgh
10:30 11.09.2025
Kinni ei pea midagi panema, aga hetkel võiks meil olla juba niipalju elutarkust, et tulevikus välistada taolised fraasid nagu "aga ma ju ütlesin" või "tagantjärgi tarkus". Elanikkonda kutsutakse tegutsema loosungitega "varu enne maru" jne, aga kaitseminn ütleb, et meil pole rahuajal sellist ressurssi. Rahu saabub alles siis, kui ida pool ainult muru kasvab.
fdghfgh
21:15 19.09.2025
Peale droonide lennutamist siia sinna ninatoppimine jätkub. Ja ega keegi midagi teha saagi- las lendavad. Praegu olid 12 minutit, varsti 22 jne.

Poola piirivalve teatel sooritasid kaks Venemaa relvajõudude hävitajat madalal kõrgusel ülelennu naftafirma Petrobaltic nafta- ja gaasiplatvormi kohal.
Teadaandes märgitakse, et Poola julgeolekuteenistused jälgivad pidevalt olukorda kriitilise meretaristu piires, sealhulgas väljaspool Poola territoriaalvett.
Reede hommikul sisenes kolm Venemaa hävituslennukit MIG-31 Vaindloo saare lähedal ilma loata Eesti õhuruumi ja nad viibisid seal ligi 12 minutit. NATO hävitajad eskortisid Vene lennukid Eesti õhuruumist välja.
Eesti valitsus otsustas tänasel erakorralisel julgeolekuistungil, et taotleb välisministri ettepanekul NATO artikkel 4 konsultatsioone seoses Venemaa kolme Mig-31 hävituslennuki tungimisega Eesti õhuruumi reede hommikul.
https://maailm.postimees.ee/8327493/vene-havitajad-lendasid-
ohtlikult-madalal-poola-naftavalja-kohal
Kässar
10:12 20.09.2025
Mordori tõmblused näitavad, et Ukraina rünnakud naftatöötlemistehaste vastu on hakanud mõjuma.
See sõda on veninud nii kaua, kuna lääs ei ole andnud vajalikku abi ega luba rünnata objekte, mis tegelikult aitavad sõda lõpetada.
Droonide allatulistamine viib pankrotti. Vaja on tulistada vibu, mitte noolt.
Alajaamad tuleb ära tulistada. Need suured trafod, mis alajaamades on, on õli täis ning selliseid ei ole laost võtta lõputult. Üldse igasugu elektriseadmed põlevad mõnusalt nagu säraküünlad ning taastamine võtab palju aega.
Senikaua kui Peterburis ja Moskvas keegi sõda ei tunneta, senikaua sõda jätkub samamoodi edasi. Kedagi ei huvita, kui äärealade biomass, inimrämps enda nahka vabarahtlikult turule viib.
Kui aga Peterburis ja Moskvas mõnus elu hakkab läbi saama, siis on putleril pee õhtal. Ja tundub, et asi hakkab vaikselt sinnapoole liikuma, sest Mordor on hakanud agooniliselt tõmblema.
Deus
17:28 20.09.2025
Mig on põhimõtteliselt lendav vanaraud tänapäeva mõistes. Võiks küsida, et miks SU' ei tulnud nii, ei tahetud riskida? Hea ettekääne oleks tiblastanil ja kohe ohvrit mängida nagu nad ikka teevad. Kui väga ma ei sooviks sisemuses, et oleks pidanud kohe need asjad alla laskma, siis strateeg minus ütleb, et tegelt tehti õige otsus ja nad saadeti minema.
Türgi laksu kohta siiani ajavad, et nende lennuk oli ikka Süürias, mitte Türgi õhuruumis jne.
fdghfgh
17:55 20.09.2025
https://www.delfi.ee/artikkel/120404976/kaart-vaata-kus-taps
elt-vene-havitajad-me-ohuruumis-lendasid

Siin on lennutrajektoori kaart ja tüübid põhimõtteliselt lõikasid otse. Eks see piir ka suht sakiline ja muidugi oleks võinud rohkem mere poole hoida, aga selge see, et neil suht pohlad. Kuna "meie" lennukid siiski õhku tõusid (ja seda ka varem teinud), on nad nagunii teadlikud, et neid jälgitakse. Ühesõnaga tavaline teema, kus vaindloo juures trikitatakse. Teine asi muidugi see, et avalikkusele tilgutati infot alles õhtul ja nüüd on siis seda igatpidi täiendatud ja silutud. Niiet diplomaatiline noodivihik sai järjekordse sissekande ning jääme ootama uut lõikamist. Ehk mitte üle paide.
jee.kim
18:05 20.09.2025
MIG-31 en endiselt üks kiiremaid püüdur-hävitajaid maailmas!
Deus
18:14 20.09.2025
Seda ei saa eitada, kui mitte ongi kõige kiirem, sest saab ülehelikiirusel sõita kuni paagis kütust on. Lisaks suudab alla lasta sateliidist alates kuni metsakohal hõljuva helikopterini. See ei tee teda siiski uueks ja tänapäeval seda õhukaklust lennukite vahel väga ei esine kah suure tõenäosusega.
fdghfgh
18:20 20.09.2025
Eks kakluse tulemus sõltubki sellest, kelle radar esimesena (kaugemalt) vastase kätte saab ja esimesena tulistab. Sellist I- II ms stiilis õhulahinguid nagunii enam vist eriti ei peeta.
Marko
18:23 20.09.2025
Ei peeta, tänasel päeval on 100km lähivõitlus :)
Huvitav kas venkud on hiljem ka Türgi õhuruumi ,,eksinud"?
63amg
22:09 20.09.2025
see pole esimene kord,kui tibla meie õhuruumi rikub! milleks see riigipiir siis on,kui seda ei kaitsta.pole ju mõtet niisama kireda,kui midagi ette ei võeta.
suur terts
00:05 21.09.2025
Kõik on õige. Sellistele juhtumitele peab reageerima ja seda tehaksegi aga samas (tsiteerides Soome kaitseväe juhti) ei tohi ka üle reageerida:
https://www.err.ee/1609807155/soome-kaitsevae-juhataja-venem
aa-havitajatest-see-oli-test
jee.kim
09:30 21.09.2025
MIG-31 (ja tema eellane MIG 25) pole kunagi õhuvõitluseks(dog fight) mõeldutki!
Allatulistamine? Ilmselt aitaks esialgu, kui tibla kokpitis radar- ja laser LOCK hoiatused põlema/piiksuma hakkavad...
fdghfgh
11:11 21.09.2025
Kui tibla lennuk piiksuma hakkaks, regaeeriks ka tema vastavalt- rünnakuoht ja võtab sisse ründepositisooni. Neid on siiski õpetatud sõdima. Ühesõnaga mõistlikum on säilitada külma pead kui uisapäisa rakette välja lasta. Kõik saavad aru, et sibul provotseerib, kompab piire ega sõida piiri sisse selleks, et midagi kuskil tulistada- see tegevus tehakse ära kaugel piirist. Kuni nad alluvad nato lennukitele ja lendavad ilusti sinna kuhu vaja, ei ole ka kõmmutamine vajalik. Eks nad uurivad kaua nato lennukitel aega läheb kohale jõudmiseks. Ja kohal olid ka soome ja rootsi omad, niiet küllap sibul sellega arvestab.
jee.kim
20:36 21.09.2025
Rahuajal eelneb sellele tüütule pininale kokpitis ka audiovisuaalne hoiatus, vahet pole, kas maalt, merelt või õhust(antud juhul siis õhust)!
Üldiselt on militaaridel oma protseduurid, neid teadmata siin lahata.....
fdghfgh
15:20 23.09.2025
vantide üks esipropagandiste simonjan andis teada, et tal on vähk. mees tal endiselt koomas, seega karma tegutseb vaikselt ja kindlalt. Ei hakka linki siia viskama, tegu neil endiselt eksisteeriva komsomolskaja pravdaga. Müstika, milliseid lehed seal veel eksiteerivad.
fdghfgh
15:26 23.09.2025
verelaste hädaldamist teemal, et nende süütuid "inimesi" tapetakse. Tegelikult ülimalt tülgastav, kuidas nad suudavat taolist p@ska välja mõelda.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova teatas, et NATO ja Euroopa Liit, kes püüavad leida agressiooni taga olevaid süüdlasi, peavad kõigepealt peeglisse vaatama.
„NATO ja EL, püüdes tuvastada agressiooni allikaid Euroopas, peavad peeglisse vaatama ja mõistma, et just nemad aitavad kaasa destabiliseerimisele ja terrorismi likvideerimisele mandril, rahastades Kiievi režiimi ja varustades seda relvadega,“ ütles Zahharova (TASS-i teatel).
21. septembril teatas Venemaa kaitseministeerium, et Ukraina relvajõudude rünnakutes Krimmi kuurortpiirkondades hukkus kolm inimest. Ministeerium selgitas, et sihtpiirkondades ei viibinud sõjaväelasi. Lisaks sai vigastada 16 inimest. Vabariigi juht Sergei Aksjonov teatas, et droonirünnakud kahjustasid mitmeid rajatisi, sealhulgas Forose sanatooriumi ja küla koolihoonet.
22. septembril teatas Venemaa föderaalse meditsiini- ja bioloogiaagentuuri Jalta multidistsiplinaarse meditsiinikeskuse direktor Olga Jeremina, et neli Forose küla patsienti on kriitilises seisundis. Kaks neist on praegu intensiivravil ja üks on ventilaatori all.
Venemaa ametnikud kutsusid üles intsidendi rahvusvahelisele uurimisele, öeldes, et rünnakud tsiviilinfrastruktuuri vastu on vastuvõetamatud ja rikuvad rahvusvahelisi norme. Zahharova rõhutas vajadust võtta meetmeid selliste vägivallaaktide ennetamiseks ja kohalike elanike turvalisuse tagamiseks. Samuti tõstatas ta vajaduse juhtida rahvusvahelise üldsuse tähelepanu lääne sõjalise toetuse tagajärgedele, mis Venemaa võimude sõnul süvendab konflikti.
Kasvav pinge piirkonnas on tekitanud ekspertide seas muret, kes märgivad, et sellised intsidendid võivad viia konflikti eskaleerumiseni. Ukraina rünnakute ja provokatsioonide sagenemisega muutuvad stabiliseerumise ootused üha kaugemaks.
fdghfgh
15:49 23.09.2025
veremaal üleskutse koguda vanu jalgrattaid või nende juppe haavatute evakueerimiseks.
https://x.com/silupescu/status/1965694234633085302
fdghfgh
17:48 26.09.2025
simonjani mees keosajan viskas lusika nurka. Karma tegi oma töö ära. Nüüd ootame järgmist.
fdghfgh
13:26 01.10.2025
Meedias levib täna aktiivselt Siala poolt edastatud info, mille kohaselt 28. septembri seisuga on Venemaa turult väljas 38% naftatööstusettevõtete toomisvõimsusi, millest 70% on omakorda põhjustatud Ukraina droonide poolt. Mihhail Krutihhin tõi näitena Novo-Kuibõševski naftatöötlemise kompleksi, kus tema sõnul kahjustas Ukraina droon komponenti, mida Hiina ettevõte oleks isegi võimeline asendama, aga seda alles kahe aasta pärast, kiiremini lihtsalt ei olevat võimalik. Kommersandi andmetel olevat hetkel Venemaal bensiini puudu 20% vajadusest ja diislit 10%, suurendatud on bensiini importi Valgevenest, aga Venemaa mahtude juures olevat sealt tulev kogus väike. Erineval kujul on seatud piirangud nii bensiini kui diiselkütuse ekspordile, aga sellest kõigest ei piisa, sest kütusekriis erinevates Venemaa piirkondades süveneb.
Nii jagatakse Krimmis kütusetalonge, mille alusel saab korraga tankida kuni 30 liitrit, probleemiks on tõusnud massiline kütuse varastamine auto paakidest, mistõttu inimesed on taas kasutusele võtnud selle vastu meetmed, mis viimati olid aktuaalsed eelmise sajandi üheksakümnendatel aastatel. Venemaal on eeskätt puudus kõrge oktaanarvuga bensiinist, sest just selle tootmiseks vajalikke seadmeid ei ole võimalik kiirelt asendada. Nii küpsevat The Moscow Times andmetel Venemaal plaan madaldada bensiini tootmisel keskkonnanõudeid ehk siis hakataks tootma bensiini, kus on oluliselt rohkem keskkonnale kahjulikke ühendeid.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120407348/sojaraport-teet-kalm
us-krimmis-on-tagasi-kutusetalongid-bensiini-varastatakse-ot
se-autopaakidest

Niiet maailma suurim tankla hakkab kuivale jääma.
Kolm punkti
15:25 01.10.2025
Järjekordne killuke pikaajalisest ja väga kvaliteetsest ajupesu protsessist, et kinnistada juba ajus olevat kuvandit, kuidas venes on kõik sitasti. Ja kahjuks jääb neid inimesi, kes suudavad selle info kainelt läbi seedida ja esitada endale küsimus - kas see tõepoolest vastab tõele, üha vähemaks.
Huvi pärast kirjutasin mõnele tuttavale ja küsisin, mis kütusekriisist jutt. Ei tea keegi midagi, kui autol paak tühjaks saab, sõidetakse tanklasse ja lastakse paak täis.
Võib-olla kusagil pärapõrgus midagi on, ilmselgelt on ukri droonid mingit kahju tekitanud, aga mingist üleriigilisest kütusekriisist pasundada on küll rumalus.
fdghfgh
15:42 01.10.2025
Kuna gismeteo lehelt võib ka suure riigi uudiseid lugeda, siis üks tõlge sealt.
https://объясняем.рф/articles/news/vremennyy-zapr
et-na-eksport-benzina-prodlen-do-kontsa-goda/

Venemaa valitsus teatas, et mootoribensiini ekspordi ajutist keeldu pikendati 31. detsembrini 2025.
Uue määruse kohaselt kehtib mootoribensiini ekspordikeeld kõigile eksportijatele, sealhulgas otsetootjatele. Piirangud kehtivad kuni 31. detsembrini 2025.
Keeld on kehtestatud ka diislikütuse, laevakütuse ja muude gaasiõlide ekspordile, sealhulgas börsilt ostetud õlidele. Piirangud ei kehti aga otsetootjate tarnete kohta nende kütuste osas. See keeld kehtib samuti aasta lõpuni.

Niiet maailma suurim tankla suht põhjuseta keelab ekspordi? Aga sa oled siis tegija tüüp kui selline kirjasõprus otseallikatega. Mida head veel kuulukse?
fdghfgh
15:58 01.10.2025
Ja veel. Seda infi leib palju kui on viitsimist otsida.
Aga põhjendused on ilusad, ehtvenelikud.
Krimmi olukord peegeldab üldist olukorda Venemaa kütuseturul. Tootmismahud on teist aastat järjest langenud. Selle põhjuseks on naftatootmise kärped OPEC+ otsuse osana, pikendatud hooldusgraafikud rafineerimistehastes ja sunnitud avariilised seiskamised. Suurte riigile kuuluvate ettevõtete kehtestatud kunstlikud tarnepiirangud on asja veelgi keerulisemaks teinud. Nad lükkavad edasi tarneid teistele bensiinijaamadele oma bensiinijaamade kasuks. Lisaks on nafta hind siseturul rubla nõrgenemise tõttu tõusnud.
https://auto.rambler.ru/navigator/55335127-v-krymu-iz-za-def
itsita-benzina-toplivo-poluchayut-po-talonam/
Deus
16:15 01.10.2025
Ta lihtsalt ignoreerib protsenti ja laiendab, et kogu riigis on koheselt otsas. Minu sugulased igatahes on talongi peal, ma ei tea, kes tema tutta vad on, äkki eliitklassist vms.
fdghfgh
16:57 01.10.2025
Vaid üks lause annab aimu tegelikust seisust:
Krimmi olukord peegeldab üldist olukorda Venemaa kütuseturul.
Ситуация в Крыму отражает общую ситуацию, которая сложилась на топливном рынке России.
Arvata on, et suurlinnades (nt moskva, peterburg) seda väga ei esine, sest rahvas tuleb rahulikuna hoida.
fdghfgh
18:44 01.10.2025
Aga tasub ära märkida kui kiiresti troll reageeris- kahe tunni jooksul oli peetud kirjavahetus kodumaaga, õiged juhised kätte saadud ja kohe siia müüte kummutama.
Järelikult kogu aeg hoitakse pilku peal, et lääne ajupestuid ikka õigel kursil hoida.
Deus
19:42 01.10.2025
Ei olemas Lääs ja tiblastan, on inimlikkus vs diktatuur.
Deus
01:05 02.10.2025
fdghfgh
05:57 02.10.2025
Ilmselt nii mõnigi seal järjekorras mõtleb hiina elektriautole.
Deus
08:52 02.10.2025
Belgorodis küll mitte alates 25'st. Lasti see elektrijaam veits vastu taevast.
Deus
17:42 02.10.2025
https://www.moscowtimes.ru/2025/09/30/situatsiya-kriticheska
ya-rossii-gotovitsya-zakupat-benzin-zagranitsei-iz-za-defits
ita-a175876

Kõik on kõige paremas korras, pole vaja midagi muretseda. Naftatoodete import näitab kõigest, kui rikkad me oleme.
suur terts
19:16 02.10.2025
Jajah, see ju dissidentide valeinfo...
Kui otseallikast väidetakse, et В России всё стабильно, siis nii lihtsalt on. Järjekordi-, talonge- (ega bentsu) pole. Või noh - kus on seal on.

Teemale lähemale tulles - aeg-ajalt ilmub artikleid, kus vene soldatitele jagatakse kaasaegse uudse tehnika kõrval (pigem asemel) ka hobuseid ehk et taastatakse vana hiilgust ratsaväe näol. Eesleid vist enam pole saada ja tõukse-tsikleid iinast kah väga anda ei taheta. Siis hobene sobib nagu rusikas sõbra silma, neid ikka veel leiab. Vähe kentsakas vaatepilt ju on aga no eks eesmärk pühenda abinõu. Esimene roolib looma, tagumine roolib kalaśśi. Kõvemad mehed tegelevad mõlemiga samal ajal:
https://www.youtube.com/watch?v=ZktjN4Tks4s
jee.kim
20:46 02.10.2025
Tšapajevi ja Petka ajad on tagasi...
Deus
09:43 07.10.2025
150 kiltsa raadiuses ainukene bensukas, täna hommikul oli 147 autot järjekorras oma talongidega ootamas.
Kõik on korras, kütust jagub.
fdghfgh
10:08 07.10.2025
https://tehnika.postimees.ee/8337796/ukrainlased-on-leidnud-
tohusa-nipi-venelaste-optilise-kaabliga-droonide-vastu

Idee on väga lihtne. Droon ei vea tavaliselt fiiberoptilist kaablit õhus enda järel, vaid laotab selle lennates maha. Ukraina lahendus kujutab endast umbes 150 meetri pikkust okastraadist tara, mis on ühendatud väikese kontrolleri ja akuga. See seadeldis paneb okastraadi regulaarselt pöörlema – minut aega pöörleb, minut seisab ja nii 12 tundi järjest. Kui nüüd maas lohisev habras valguskaabel satub pöörleva okastraadi pihtide vahele, haagitakse see okaste külge ja purustatakse hetkega, jättes drooni pimedaks ja juhitamatuks.

Niiet kõik geniaalne on lihtne.
Kolm punkti
10:49 07.10.2025
Veelkord Deusile, mingist üleriigilisest kütusekriisist pasundada on lollus. Ma ei tea, kus asub ainuke tankla 150 km raadiuses, ilmselt kusagil pärapõrgus. Krimmis pidid jah talongid kehtima, küll aga see ei tähenda, et suurlinna elanikel kütusekriis oleks.
Ja kui juba kirjutasin, siis ühtlasin annan selgituse, miks see niiöelda kütusekriis ülepldse tekkis. Ukraina sõda siin suurt rolli ei mängi. Rünnakud naftasektorile tekitavad kindlasti ebamugavust, aga see on ka kõik. Tegelik põhjus peitub 2018 või 2019 vastu võetud seadustes, mis maksustavad kohapeal müüdud kütuse ning vabastavad maksudest eksporti mineva kütuse. Suured ettevõtted, kellel on oma tootmine, logistika, hoidlad ja tanklad, nende jaoks pole vahet, kust kasum tuleb. Nad saavad siseturul müüa kahjumiga ja katavad selle ekspordilt saadava täiendava tuluga. Küll aga ei saa nii teha väiksemad eratanklad, kes ostavad kütuse kohapealt hulgimüüjalt. Seega praeguseks on kätte jõudnud olukord, kus eratanklad suudavad müüa diislit veel mingi kasumiga, aga bensiini hind on hulgimüüjal niivõrd kõrgeks tõusnud, et müüa saaks ainult kahjumiga. Seetõttu suured ketid müüvad nii diislit kui ka bensiini, ja katavad bensiini kahjumi ekspordi arvelt, eratanklad aga müüvad kas siis ainult diislit, või siis mõned ka bensiini ülikõrge hinnaga. Ja miks see kõik toimub justnimelt Krimmis, siis vastus on lihtne - Krimmis pole mitte ühtegi nö suure keti tanklat (et mitte sanktsioonide alla sattuda).
Tegelikult lihtne, aga matsil on ju mõnus teet kalmuse muinasjutte lugedes ette kujutada, kuidas venes kõik halvasti on.
Deus
12:42 07.10.2025
Head vabandused, ei kajasta reaalsust. Krimmist ma ei tea üldse midagi, minu huviorbiidis on Aasia ja Euroopa piir. Kalmuse jutte pole ma lugenud mitte kunagi.
Lisaks ma tean ka Lukoili hingeelust päris palju reaalajas nii et ära aja jama siin.
Marko
16:53 07.10.2025
Mis puutub Krimmi poolsaar kütusekriisi venemaal? See on Ukraina!
Kalmuse kirjatükid tasakaalustavad natuke seda sõjahullust ja on kirjutatud mitte absoluutse tõena, tavaline on tingiv kõneviis. Kes on unustanud, mida see tähendab, siis ,,on" asemel kirjutab ,,olevat"
Ukraina eru- ja tegevsõjaväelaste intervjuud on reeglina jälle vägagi realistlikud.
v6sa
07:15 08.10.2025
Kolm punkti, ehk selgitad siis ka seda, miks "ülikõrgest hinnast" hoolimata autod tankla juures järjekorras seisavad? Sest sabatada on mõnus?

Sinu optimistlik vaade on ikka ja jälle paari suurlinna turunduse poolelt, linnadest kaugemal maal on elu päris istelihases. Samas - sealne kontingent ongi harjunud, et tsaari bojaarid valetavad ja varastavad ja tuleb lihtsalt kuidagi hakkama saada. Ning nad saavadki...

Kalmust võib kallutatuks pidada, aga erinevate inimeste "kallutatud" kirjatükkidest saab päris hea pildi kokku, kuidas asjad olla võiks.

Muudetud 08.10.25 07:17

Kässar
10:41 13.10.2025
https://www.mundoamerica.com/news/2025/10/06/68e3ae8be9cf4a1
c738b45a5.html

"If Putin's armies are not destroyed in Ukraine, they will go elsewhere. I am convinced that the next step in escalation will be a small-scale provocation against a Baltic country before the end of the year. He will do it. He just needs to show that Article 5 does not work. His goal is to prove that NATO is dead, and the best way is to display its impotence. He will try it with a limited incursion. I'm not talking about a massive invasion or attacking Poland. He knows that would end very badly for him. But a limited incursion in Estonia or Latvia is another matter."

Gasparov on pannud paljud asjad täppi muutin punni kohta.
Kärss
00:00 16.10.2025
Venemaa kütusepuuduse kaart, tuginedes teema kajastamisele kohalikus meedias.
Marko
17:07 16.10.2025
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1e07fa12-96ee-4b3b-a2d5-
133b6895bb23

Hakkab vaikselt juhtuma. Loomulikult Peterburis.

Masintõlge päisest: Sotsiaalmeedias levib video, kus sajad noored hüppavad ja laulavad Vladimir Putini režiimi pilkava laulu saatel. Protestilaulu looja Noize MC esines eelmisel reedel kultuurimajas.
Deus
20:04 16.10.2025
Kolme punkti sõnade toetuseks vändati vabatahtlike neidude poolt minidokumentaal kütusekriisi mitteolemisest.

https://x.com/rinalu_/status/1978816653128565046?s=46&t=
cOt3RDNNbREDUnSg_EDepg
suur terts
10:45 17.10.2025
#...Hakkab vaikselt juhtuma.#

Me siin võime ju soovmõelda, et see savijalgadel koloss hakkab ''mõranema''. Enne paraku ei juhtu sigalas midagi kui selliseid ärksamameelseid (noori) kordades rohkem avalikult välja tulema hakkab. Vähemalt nii palju, et kinnimajades enam kohti pole. Aga seda unistada ei tasu sest vene inimesel pole dna-sse protestivõimekust sisse kirjutatud. Ennemini peksab Ameerika peresõber muutinile mõistuse p€rsest pähe kuigi ka see on reaalsuses vähetõenäoline. Vb paremal juhul sõnades vaid.
maaks
11:21 17.10.2025
Venemaaga on kahjuks see lugu, et kui seal peaks võim ka mingil kummalisel põhjusel vahetuma, siis uued tulijad on jälle venelased, nii ihult kui hingelt.
Ajalugu aga näitab, nii kaugele kui keegi parasjagu viitsib tagasi otsida, et venelaste head naabrid saavad olla ainult venelased :-(
Deus
11:38 17.10.2025
Halbu uudiseid ka. Lasti lendu rekord kogus uuendatud Iskander tüüpi ballistilisi. Kuulduste järgi on läbivusprotsent 100 ehk siis Patriot ja ülejäänud õhutõrjed sisuliselt vanaraud hetkeseisuga. "Positiivne" osa on selles, et Iskander on täpisrelv ja mõeldud kindla objekti hävitamiseks ehk ei saa sellega tervet maalappi vägedest puhastada kuid terroriseerida saab kõvasti kasvõi trahvosid sihtides öeldes, et need on militaarojektid, sest nende kaudu saadakse Flamingode tootmiseks voolu. Nu umbes nii nagu Ukraina sihib nende elektrijaamu ja rafineerimistehaseid, mis on algallikas kogu sõjatööstusele.
Kässar
10:08 19.10.2025
Hea uudis on see, et alajaamad ja trafod on nüüd nö menüüs . Varem oleks kohe karjutud, et "tsiviilid, tsiviilid".

Lased aga 100 tonni õli sisaldava trafo laiali, siis võtab ikka rohkem, kui paar päeva, et uus sebida ja paika panna.

Positiivne on see, et sedaviisi jõuab tavaorkidele , kes nagu kuldid rukkis istuvad ja seda sõda pealt vaatavad, ka lõpuks kohale, mida Ukraina tundma peab igapäevaselt.

Peterburgi ja Moskva vantidel pole mitte iialgi mitte mingit tahtmist minna sõtta. Aga neid absull ei koti, kui äärealasid tümitatakse. Kui aga lõpuks nende enda pee põlema hakkab, siis on lootust, et tekivad kremliroti vastased rahutused.

fdghfgh
07:40 21.10.2025
https://www.err.ee/1609835223/bulgaaria-avaldas-valmisolekut
-avada-oma-ohuruum-putini-lennukile

Järjekordne prselakkuja.

"Kui tehakse jõupingutusi rahu saavutamiseks ja selle tingimuseks on sellise kohtumise toimumine, siis on kõige loogilisem, et sellist kohtumist tuleks igal võimalikul viisil vahendada. Kuidas on kavandatud kohtumist võimalik pidada, kui üks osalejatest ei pääse kohale?" rääkis Bulgaaria välisminister Georg Georgiev.
63amg
18:09 21.10.2025
ärge olge nii naiivsed! see rott ei tule oma urust välja,et lääne poole sõita
fdghfgh
19:11 21.10.2025
Ei tule jah, juba lükatigi kohtumine määramata ajaks edasi.
fdghfgh
19:49 21.10.2025
https://www.delfi.ee/artikkel/120411930/poola-hoiatas-putini
t-oma-ohuruumi-labimise-eest-budapesti-tippkohtumisele-lenda
misel

Poola hoiatas Putinit oma õhuruumi läbimise eest teel Budapesti. „Ma ei saa garanteerida, et sõltumatu Poola kohus ei käsi valitsusel sellist lennukit eskortida, et kahtlusalune Haagi kohtule üle anda,“ ütles Poola välisminister Radosław Sikorski Radio Rodzina eetris. „Seega, kui see tippkohtumine toimub, loodetavasti agressiooni ohvri osalusel, peaks lennuk kasutama teistsugust marsruuti,“ lisas ta.

Tore on see, et poolakatel on mune.