Autondus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Haagised, B-kategooria lubadega

ddig
10:22 05.12.2013
Sageli on vaja vedada suuremaid esemeid või seadmeid ning eraldi transpordi tellimine ei ole otstarbekas, sest ka seadme laadimine on hoolsust ja aega nõudev.

Lahenduseks oleks suurema lavaga haagise kasutamine.
Nt. http://www.haagiserent.ee/index.php?haagiserent=2-0m-x-4-05m
-autoveotreiler&hl=et_EE

Sellise haagisega kaasneb aga vajadus E-kategooria lubadega juhi järele, keda paraku pole üldjuhul käepärast.
B-kategooriaga omakorda tohib vedada ka haagist mis ei ole kerghaagis aga autorongi registrimass ei tohi ületada 3500kg.
Väga paljud sõiduautod on registrimassiga ca 2000kg ja tohivad vedada kuni 1600/1800kg haagist.

Ideaalseks lahenduseks oleks ca 1400kg registrimassiga (ca 1000kg kandevõimega) haagis, mida saaks siis vedada tavalise sõiduautoga B-kategooria lubadega.

Paraku pole mul õnnestunud leida sellist haagist ühesti rendipunktist. Üldjuhul pakutakse vaid erinevaid kerghaagiseid (registrimassiga 750kg) ja järgmised on juba ca 1500kg kandevõimega ja ca 2000kg registrimassiga haagised, mida enam B-kategooria lubadega vedada ei tohi, sest autorongi registrimass ületab 3500kg.

Kas selliseid haagiseid on üldse liikvel?
Mulle tundub, et neile võiks üsna laialt rakendust olla, sest avardaks oluliselt sõiduauto ja haagise kasutamise võimalusi B-kategooria lubadega.
stelf
11:11 05.12.2013
Kindlasti peaks need haagised olema piduritega, sest näit Voyageril on lubatud kas 450 kg ilma piduriteta max, või kuni 1600 kg piduritega. Aga kuna auto ise kaalub 2480 kg, siis 1600 kg haagisega läheb teema lõhki, sest arvestatakse täismassi!
ddig
13:05 05.12.2013
Pidurid ei ole antud juhul välistav tegur ja kindlasti ei ole selline haagis lahendus ükskõik millise auto jaoks. Pidasin silmas just sõiduautosid, millega võib vedada sellises suurusjärgus registrimassiga haagist.

Voyager ei ole enam sõiduauto ja samamoodi ei oleks selline haagis lahendus ka ühegi teise kaubiku jaoks.

Ühtlasi see 1400kg ei ole kivisse raiutud vaid sama hästi sobiks ka nt. 1200kg registrimassiga ja väiksema kandevõimega haagis.
Sobiks ka kerghaagis, kui see oleks sarnase suure lavaga.

Ehk siis klassikalise 750kg kerghaagise puhul ei ole minu jaoks piiravaks teguriks otseselt kandevõime vaid haagise (sise)mõõtmed.

Muudetud 05.12.13 13:37

ddig
13:41 05.12.2013
Tiki valikust leidsin sellise:
http://www.tiki.ee/b365p185

Numbrite järgi on tegemist juba üsna sarnase asjaga. Kui nüüd platvormi 2m laiuseks saaks ja rattad kõhu alla, siis oleks õige asi.
Wello
13:47 05.12.2013
milles küsimus, lase respol valmistada sinu jaoks sobiv haagis ja registreeritakse sulle vastavate kilodega. Kandavust saab alati maha deklareerida.
looder23
13:55 05.12.2013
aga kui raskedid-kõrgeid asju sa vead? kas sa ei saa teha sellist lava mille tõstad kerghaagise kasti, selle kinnitad kasti külge (kasvõi rihmaga haagise alt läbi) ja lavale paned oma kauba.

teine võimalus on haagisetehasele tellimus sisse anda ja terllida spets haagis.
ddig
14:36 05.12.2013
Seda ma täitsa usun, et raha eest saab kõike :)

Senine praktika on selline, et seda/sellist haagist on vaja läinud 1-2 korda kvartalis. Paar tuhat eurot töökoja ette seisma panna ei oleks seega ratsionaalne. Üks kerghaagis juba on, mida keskmiselt korra kuus kasutatakse.

Ehk siis peamine huvi oleks see, kui kusagilt sellist haagist rentida saaks. Senist kasutustihedust arvestades oleks see oluliselt ratsionaalsem rahakasutus.

Veetavad seadmed on üldjuhul 1..1,5m kõrged ja mõnisada kuni tuhat kg rasked ning võrdlemisi hinnalised. Seega kerghaagise "pealisehitis" ei tundu väga turvaline lahendus.

Muudetud 05.12.13 14:38

Wello
15:09 05.12.2013
renditakse üldjuhul enamkautatavaid asju, vaevalt keegi rendifirma hakkab renditavat vara soetama kellegi üksiku kliendi soovide järgi.
ddig
15:38 05.12.2013
Mille põhjal sa oletad, et tegemist on üksiku kliendi sooviga? Ma pole kindlasti ainus inimene kellel sellisele haagisele rakendust oleks.
Ehk siis "ei tea" on ka aus vastus aga selle võib kirjutamata jätta :-)

Mul tutvusringkond üsna kirju ja ei koosne sugugi kaubavedudega tegelevatest inimestest, kuid aeg-ajalt tuleb ikka ette, et keegi plaanib mingit vedu ja põrkub sama probleemi otsa - kaubikusse ei mahu või ei saa laadida (vaja tõsta ülevalt troppidega) aga suure haagise vedamiseks pole vajalikku dokumenti.
l1htne
15:52 05.12.2013
pange siis rahad kokku selle kirju tutvusringkonnaga ja mure murtud.
Wello
16:14 05.12.2013
aga keegi ei keela sul hakata tegelema nn. eriotstarbeliste haagiste laenutamisega.
looder23
16:32 05.12.2013
njaa, vahest suht rasked asjad, seega kerghaagis ei mängi nagunii välja. aga sa telli omale selline, eemaldatavate portedega haagis. vana müü maha. selle suuremaga saad ju ka väiksemaid asju vedada ja seega leiab ta sul siiski suht tihti rakendust. samas võid ka aegajalt välja rentida. teenib tagasi.

tean, et pärnus taunexautos renditakse 1-teljelist tonnise kandevõimega haagist, kuid tent ja kasimõõtmed jäävad väikeseks sulle.

samuti on nende haagiste rendihinnad kõrgemad, seega ka oma haagis tasub kiiremini ära.

aga oled sa mõelnud mõne kastiga kaubiku peale?

Muudetud 05.12.13 17:04

professor_sammaljalg
18:33 05.12.2013
kaubik maksab ju pappi. lubade tegemine maksab ka pappi, haagis maksab pappi, seega keegi võiks piiratud kasutusotstarbega haagise ära tellida ning platsil enamuse ajast tolmu korjama jätta, kuni härrastel paari rendieurist kahju pole.
stammer
19:29 05.12.2013
Imelikud inimesed, imelike soovidega.
Kui haagist on vaja paar korda kvartalis, siis on odavam veoteenus tellida.
Hetkel turul igasuguseid vedjaid ja hinnad on mõnusalt tingitavad.
td
20:06 05.12.2013
Kunagi sai endale vaatamas käidud haagiseid,soovisin küll nn. tavalist kerghaagist aga tugevama silla,vedrustuse, suuremate rehvidega.
Sattusin ühe era-tegija peale, kes tegi absoluutselt kõike mida telliti,elas kose kandis.Organiseeris kõik haagised arkis arvele jne. peaks isegi see telf. number veel olemas olema ehk. Sellist plate haagist,ehk eemaltatava portega pakub siin mingi suurem firma samuti, kas polnud Neptun ehk,ei viitsi järgi vaadata ka hetkel.
.
20:29 05.12.2013
Kernu Haagised, vaata sealt. On nii 1200kg kandevõimega 1 teljelised
olid ajad
20:46 05.12.2013
Minumeelest oli Bombonol Tallinnas mingi suurem lava, mis kujutas endast väiksemaksregistreeritud kandevõimega autotreilerit. Aga võib-olla mäletan valesti ja panime e-kati haagisega tuima näoga??
Igatahes politsei rippus mitu korda sabas kuid kinni ei peetud kordagi, seega paberite järgi teda a la Berlingo taga ikka võis vedada.
ddig
21:19 05.12.2013
Nii Neptun kui Bombono otsingutega leidsin haagiste pakkumised aga need ei vastanud soovitud kirjeldusele.

Kernu Haagisekeskusel näikse üsna sobilik toode olema.
http://www.haagisekeskus.ee/eritellimushaagised.htm
Siin jääbki ainult majandusliku tasuvuse aspekt.

Kaubik on olemas aga madelautole oleks samuti liiga vähe rakendust.

Vedaja tellimine on lahendus küll ja kasutan erinevate vedajate teenuseid regulaarselt. Samas on nendega ka üksjagu probleeme, sest nende arusaam kauba käitlemisest ei ole kuigi sarnane minu omale. Värskelt pidin kliendile Lõuna-Eestisse varuosi saatma, sest kätte saadud seadmel olid osad detailid transpordi käigus purunenud.
Antud juhtumil oli tegemist väiksema riskiga ning seadme maksumus jäi mõne tuhande euro piiridesse. Selliseid seadmeid saadame ka tulevikus erinevate teenusepakkujate abil.

Osadele siinsetele kommenteerijatele edastan siinkohal hoiatuse.
Kui kibestunud võib üks inimene olla, et on vaja konkreetse probleemikäsitlusega teemasse haukuma tulla ning kellegi eetiliste väärtuste ja võimalike äriplaanide üle spekuleerima asuda?!
professor_sammaljalg
21:35 05.12.2013
mul töö juures selline : http://heavycherry.com/machineinfo/hulco/-medax_3050-2006-tr
ailer-other_trailers.html

üldiselt saab sellel reg massi 1400 peale kenasti ja oleks mure lahendatud. või on teema otstarve jutulõnga käigushoidmine ja moderaatorimusklite demonstreerimine?
b 69 load
21:55 05.12.2013
ARK-is sõidueksam koos riiklike maksudega 60.- Platsil väike vigur ja linnas ka sõit ja ongi 4250kg load taskus
b kat taha kirjutavad mingi 69 nr
ddig
22:21 05.12.2013
Kui teema huvi ei paku siis soovitan professorihärral veelkord millegi muuga tegeleda.
Kas eelnevast arutelust ei suutnud ikka veel välja lugeda, et küsimus pole selles mida on osta ja registreerida võimalik, vaid küsimus on selles, mida on võimalik vedada B-kategooria lubadega ja sõiduautoga ning rentida.

Lugesin just liiklusseadust ning § 93.(2) lg.3) sätestab tõepoolest võimaluse juhtida 4250kg autorongi haagisega mis ei ole kerghaagis.
Samas jääb küll alles haagisevaliku probleem, sest nn lavaga haagised, mis rendipunktides on reeglina autotreileri nime all, on üldjuhul +2400kg registrimassiga, mis tähendab, et 4250kg massipiirangust ei piisa.

Loomulikult saaksin asja enda jaoks lahendada E-kategooria lubade tegemisega aga kui ma asjast õigesti olen aru saanud, siis selleks peab minema autokooli ja eksternina eksameid sooritada tänapäeval ei saa. Selliseks lõbustuseks on praegusel eluperioodil raske aega leida ja see oleks siiski vaid osaline lahendus, sest mu eesmärk ei ole otseselt ise hakata seda haagist vedama.
Nagu vanasti öeldi - sellega tegelevad teised inimesed :-)
Siiiidiuss
22:50 05.12.2013
Ca 2 tonnised sõiduautod tohivad vedada piduriteta 1600 kg massiga haagist? Vist ikka ei tohi küll. Või kui tohibki mõnega siis ehk nimetage mõni selline. Kerghaagis on kuni 750täismassiga ja on ilma piduriteta. Sealt edasi on piduritega haagised. Mis nõuavad ka E kat juhilubade olemasolu. Tegelikkus on muidugi teisiti. Pannakse sellele kerghaagisele ka 2 tonni liiva peale ja sõidetakse.
Ise nii ei tee. Aga olen kuulnud, et mõned on seda praktiseerinud. Enamjaolt on see lõppenud sellega, et torsioonsild lõpetab üldse töölepingu. murdub ära. Lehtvedruga sillad võivad samuti ka murduda kui 2 tonni liiva 1 teljelisele kerghaagisele peale laduda.

Teemaalgatajalt küsiks ka. Missugune haagis see veel on, et kaalub 400 kg ja võib tonni peale laduda ametlikult ja on seejuures ilmselt ka ilma piduriteta?

nii kerget haagist piduritega kahtlen kas on olemas ja mis võib tonni peale võtta. Olgu öeldud, et piduriteta haagised on alla 750 kg registrimassiga.

Ühesõnaga tahetakse järjekordselt võimatut.
Wello
23:13 05.12.2013
Siiiidiuss (registreerimata) oled asjadest valesti aru saanud, isegi selle haagise saab arvele võtta kerghaagisena http://www.respo.ee/et/Haagised/Tootegrupid/25/28/34 , st kandevõime mahadeklareerimisega ja kui tahad siis võid jätta kandavuseks kasvõi ainult 10kg
Siiiidiuss
23:21 05.12.2013
Ongi nii või. Ju ma siis tõesti olen valesti aru saanud. Ei teadnud küll, et 2 tonnise täismassiga haagise saaks kerghaagisena arvele võtta. Hea, et valgustasid.
ddig
23:23 05.12.2013
Milleks jälle selline paukumine?! Mis ime asja ma nüüd siis küsisin, et sellised reaktsioonid?!
On minu isik kuidagi nii erutav, et ei suudeta teksti rahulikult läbi lugeda ja peab kohe vastust kirjutama hakkama? Täiesti nõutuks võtab.

Kus on kirjas, et haagis peab ilma piduriteta olema?

Lubatud haagise masside kohta ei hakka siinkohal mingit uurimustööd ellu viima ja toon näiteks vaid need autod mida ise igapäevaselt kasutan ja mille tehnilisi andmeid enam-vähem peast tean:
- Volvo 945 ja 960, registrimass ca 2000kg, lubatud haagise registrimass 1600kg;
- Volvo S80, registrimass ca 2100kg, lubatud haagise registrimass 1800kg.

Piduritega haagis ei nõua E-kat lubade olemasolu.

Haagis mille kandevõime on vähemalt 1000kg ja omakaal ca 400kg:
http://www.tiki.ee/b300bp1600

Tahan vist tõesti võimatut, kui ootan vestlusringis osalema inimesi, kes on asjast huvitatud või kellel on sel teemal mingeid teadmisi.
ddig
23:29 05.12.2013
Juhin veel tähelepanu, et minu eesmärk ei ole leida (ilma piduriteta) kerghaagist ja siis seda metsikult "üle" koormata.

Otsin legaalset võimalust kasutamaks sellist haagist mis jääks omadustelt kerghaagise ja levinud platvormhaagiste vahele.

Nagu juba oleme tänu asjalikele vihjetele tuvastanud, on sellised haagised täiesti olemas.

Tänud kaasamõtlejatele ja kui keegi märkab kirjeldatud omadustega haagist mõnes rendipakkumises, siis vihjed on jätkuvalt oodatud :)
Wello
23:36 05.12.2013
Ideaalseks lahenduseks oleks ca 1400kg registrimassiga (ca 1000kg kandevõimega) haagis, mida saaks siis vedada tavalise sõiduautoga B-kategooria lubadega.
Paraku pole mul õnnestunud leida sellist haagist ühesti rendipunktist
Kas selliseid haagiseid on üldse liikvel?
isiklikke soove saad ikke ise täita, ärimaailmas tehakse ikke teiste parameetrite järg, ei kujuta ette et keegi laenutuspunkt laseks teha kõigi autode jaoks eraldi haagised , mis sobiksid iga margi teh passis olevate andmetega.
Siiiidius
00:03 06.12.2013
Kallid sõbrad. Ma ei leia enda auto teh passist sõnagi haagise registrimassi kohta. On kirjas vaid see, et haagise lubatud suurim mass piduritega 1300kg ja piduriteta 650. Mis on ka loogiline sest kerghaagis on kuni h750 kg ja piduriteta. Mis registrimassist siin juttu teete minu mõistus seda ei võta!
Siiiidius
00:08 06.12.2013
Ahjaa,te vist väidate, et mõni sõiduauto võib vedada 1500kg registrimassiga "kerghaagist" , müstika. Kuidas see kerghaagise teema nii segane tundub.h
ddig
00:10 06.12.2013
Ma küll päris hästi ei mõista kust tuleb nii suur kritiseerimisvõime, kui asja sisu ennast tegelikult ei huvita aga kuna olen loodetavasi parandamatu optimist, siis aitan asjast aru saada ka neil, kes ise ei tea miks nad kohale on tulnud.

Lubatud haagise massid mitteniiisikupärastel autodel:
Toyota Corolla 1300kg
Toyota Avensis 1800kg
Mazda 6 1600kg
Skoda Octavia 1600kg
ddig
00:15 06.12.2013
Ehk aitab nüüd tõuk-lemisest ja ei solgi enam teemat oma valearusaamadega kasutaja Siiiidius.
Siiiidius
00:34 06.12.2013
Ahja sry. Sain valesti aru. See lubatud suurim mass gorillal 1300 kg siis kui haagisel pidurid. Mul sama seis enda Audiga mis tõsi ikka"pisut" isikupärasem kui mingid toyotad ja skodad aga see selleks. Kuigi ma kahtlen kas üle 750 kg haagist ikka lihtsa b kat lubadega vedada võib. Kuskil seaduses mingi konks vist isegi oli e võib. Kuigi mina keelaks selle ära sest isegi 750 on päris paljudele juhtidele ülejõu käiv. Ei osata isegi tagurdada. Mis veel muust rääkida eksole.
maaks
14:52 06.12.2013
"siidiuss" katsu ennast nüüd kokku võtta ja viska pilk seadusesse!
Teen siia lühikokkuvõtte :-)
B-kategooria lubadega on lubatud kooslus:
Suvaline sõiduauto + kerghaagis (isegi siis kui koosluse mass on suurem kui 3,5t) N auto 3450kg+kerghaagis 750kg (maks kerghaagise registrimass).
Või
B-kategooria sõiduk + haagis (mis ei ole kerghaagis) kui koosluse mass <3500kg ja auto on raskem kui haagis.
Lisakausli 96 lubadega võib B-kategooria sõiduk + haagis (mis ei ole kerghaagis) kaaluda kokku kuni 4250kg kui auto on raskem kui haagis.
Mitte ühelgi eeltoodud juhul (ja ka BE, SE, DE EE.... lubadega) ei tohi auto haakes olla haagis mille mass on suurem kui auto tootjapoolt lubatud suurim (piduritega) haagis.
..
22:28 06.12.2013
Huvitav, mis kategooria luba see SE ja EE on? Kas asjad muutuvad nii kiiresti, et olen midagi maha maganud.
Siiiidius
00:46 07.12.2013
Nojah ladna lisaklauslid ja värgid. Kui ma õieti mäletan siis 15a tagasi autokoolis räägiti, et b kat on kuni 3500kg ja järgi võib bkat lubadega võtta kerghaagise kuni 750 kg täismassiga. Nüüd siis ajad teised ja klauslid värgid. Kes rohkem seadusest näpuga järge ajab võib peaaegu, et 3 tonnist haagist ka b lubadega vedada ca nissan micra järel. Aga Se ja Ee katist ma ei tea ka midagi. See on vist see,et kaks käru üksteise järel ja vea neid siis millega tahad kasvõi hobusega.
anzpoiss
08:14 07.12.2013
ega ikka ei saa küll siidiuss B katiga vedada 3 tonnist. käru mass ületab ju su micra massi.
üldiselt on ikkagi nii tehtud - ka juba tehase poolt, et lubatud piduritega haagis + vedukauto täismass ületab kindlasti 3500kg. nt subaru outback võib oma 2t täismassile taha haakida 1,8t piduritega käru. aga et nüüd leida selline haagis mille vedukauto täismass ja käru täismass mahuksid b-kati on päris keeruline vbla see http://www.tiki.ee/b350p1300 on selline variant. respo teeb raskemaid 1,7tonni täismassiga.
mäletan, et mingi teema oli veel seoses selle registrimassiga ja täismassiga - need mingi aeg võrdsustati. et ehk kui tehases (nt respo) on ettenähtud käru reg.mass 2700kg siis täismass peab sellega sama olema. vanasti sain küll nii arvele, et sai respost tellitud 2700kg reg.massiga käru, kuid kaubik tohtis tirida mul 2500kg haagist seega tehn passi sai vastav märge, et käru täismass on 2500kg. nüüd paberivabast arkist vaatan käru tehnilis andmeid mis minu arvel - siis seal on reg.mass 2700kg ja ka täismass on elektrooniliselt 2700kg, kuigi passis ilutseb mul kenasti 2500kg täismass.
et mis värk sellega on - tasuks uurida ennem kindlasti, kui käru hakkad tellima!
lihtsam ja murevabam on E-kat teha - siis rahu majas. ei ole midagi keerulist - e-õppes ei võta küll eriti aega. tuleb lissalt liiklustesti küsimused vähemalt korra läbi teha. sõit tuleb loomulikust inteligentsist :D

Muudetud 07.12.13 08:17

ALELAKS
10:34 07.12.2013
Tere ddig! Siit foorumist sa abi ei saa, selles sa võid kindel olla. Kadedus on inimestel liiga suur, las nad elavad oma kadeduses edasi.

Muudetud 09.12.13 08:17

Siiiidiuss
13:05 07.12.2013
Saab ikka abi teinekord. Siin tarku mehi ja naisi koos küllaga. Aga sellisest piduritega haagisest rääkides. Ma arvan, et selliste haagistele ei ole eriti suurt nõudlust sest selliseid kliente kes tahaks tonniseid koormaid vedada vist väga palju ei ole ja väga paljude autode järgi ei ole väga rentaabel ka liita haagist mis kaalub tühjalt ise üle 500 kg ja kui autole on lubatud haagise suurim mass koos piduritega näiteks 1300 kg siis jääb koorma kaaluks 600-700 kg. Ja enamasti kui ongi selline ca 700 kg või natuke suuremgi koorem siis seda veetakse edukalt ka 1 teljelise piduriteta haagisega. Seaduslik see ei ole aga see selleks.

Peale selle need firmad kes tegelevad haagiste rentimisega ei ole ilmselt huvitatud piduritega haagise ostmisest mis maksab võrreldes tavalise 1 teljelisest haagisest ca 3 korda rohkem ja millele on hiljem 1-2 klienti mis ei kata selle haagise ülalpidamiskulusidki. Võibolla ka kataks kui rendihind oleks võrreldes 750 täismassiga haagisega võrreldes vähemalt 10 korda kõrgem. Aga kas siis ddig ja vb veel mõni asjast huvitatu jälle selle rentimisest huvitatud oleks selles ma julgen sügavalt kahelda.

Sellegi poolest usun, et Eestis selliseid piduritega haagiseid on nii erakätes, firmades kui rendifirmades. Lihtsalt tuleb need üles leida. Aga usun, et selle piduritega haagise rentimise tunni ja päevahind on hoopis teisest puust kui mingi 1 teljelise kuni 750kg täismassiga haagisega võrreldes.
looder23
19:09 07.12.2013
kust kurat see siidiuss neid numbreid küll võtab? puistab varrukast nagu ansip. pärnus 910kg kandevõimega haagis rendis. registrimass 1300 kg. seega tühikaal 390 kilo. 1-teljeline, piduritega, tendiga. hind sama kui kattega kerghaagisel. tent maha, tühikaal kergemaks, kuid mõõdud samad mis tava kerghaagisel. üldiselt on sel haagisel järjekord ukse taga. endal paar korda seda vaja olnud ja iga kord olnud paari päeva kuni nädalases sõidus ning järgmine mees ootamas. siis olen võtnud 2 teljelise haagise.

nii, et ei ole midagi sellel ulmelisi rendihindu. soetamine siiski jah läheb kallimaks. pärnus on 24 tunnine rendi hind lahtine kerghaagis 12 euri, kinnine 16 euri, k.a. see eelpool kirjeldatud haagis.

Muudetud 07.12.13 19:16

maaks
09:38 14.04.2026
v6sa
07:23 15.04.2026
Pilti on ilus.

Kõige olulisem hoiatus: et haagise eluskaal ei tohi ületada autole lubatut, on elegantselt sõnavahtu ära peidetud. Liiga paljudel nüüdisaegsetel autodel pole enam mitte 750 kg O1 lubatud, vaid oluliselt väiksem number. Aga haagis kaalub ikka vähemalt 200 kilo...

Omaette vaidluse koht on korvtõstukite registreerimise kohustuse kohta käiv lõik. Meil ei ole kohustust korvtõstukit haagisena registreerida. Seda ei ole konstrueeritud koorma veoks, vaid erivahendiks. Küll võib selle registreerida haagiseks, kui alusvanker (ja ennekõike VIN-kood) seda võimaldavad. Siis ei pea liiklusel jalus töllerdama kuni 25 km/h...

fdghg
08:03 15.04.2026
Segane tõesti.
Auto täismassig 3500kg+ haagis 750kg = B kat.
Autorong täismassiga kuni 4250kg= kood 96
Mõlemal juhul on meil tegu autorongiga 4250kg, seega miks ühel juhul b ja teisel 96?
Deus
09:02 15.04.2026
Kui see 750kg on kerghaagis, siis ei lähe selle koodi alla sest kerghaagis ei võrdu haagis.
taluturg
09:06 15.04.2026
viimasele, mis siin segast, haagis 750kg ja kerghaagis 750kg on erinevad asjad nagu sõiduauto ja veoauto, mis siis et mõlemas sõnas sisaldub sõna auto
Mahno3
09:34 15.04.2026
Täpsustuseks nii palju, et täiesti seaduslik on ka kerghaagis, millel on pidurid. Selliseid on vähe, sest seadus ei nõua ja pidurid maksavad raha, aga keelatud pole.

Ma ennustan, et mingil hetkel sellised tekivad ka meie renditurule, sest järjest rohkematel autodel on piduriteta lubatud haagise kaal täiesti mõttetu, minnes samasse suurusjärku kerghaagise tühimassiga.
Lugeja
10:55 15.04.2026
See on väga lihtne: O1-kategooria haagis ei kuulu E-kategooria alla ja kõik, mis ületab 750 kg autorongi osana, nõuab E-kategooriat.
maaks
11:52 15.04.2026
Häbematu vale/väärinfo @Lugeja, vaata veelkord seda pilti:
https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/37af1477-
e904-489c-9a81-c6c03946a838.jpg

E-kategooria tuleb mängu ainult siis kui autorongi summaarne (sõiduk + haagis) registrimass on suurem kui >3500kg (või koodiga 96 >4250kg)
Toyota Avensis (reg mass 2000kg) + O2 haagis reg mass1500kg =B-kategooria
Avensis TRAM info:
Piduritega haagise lubatud mass 1500 kg
Piduriteta haagise lubatud mass 500 kg
Autorongi mass 3500 kg
Lubatud koormus haakeseadmele 75 kg

Muudetud 15.04.26 11:58

Kärss
15:18 15.04.2026
Ei paneks pahaks, kui politsei kasutaks seda puhumisreididel kontrollküsimusena ja kõik, kes ei oska arvutada/vastata sellele enda konkreetse auto näitel, saadetaks pikema jututa korduseksamitele. See lihtsalt pole normaalne, et täiskasvanud inimene pole suuteline omandama isegi mitte nii väikest infohulka ja omab samas õigust liigutada tänavatel tonn+ rooliga rauahunnikuid.
jee.kim
15:29 15.04.2026
Enamus inimesi võtab reg.tunnistuse välja ainult siis, kui ÜV'd vaja teha.
Meie siin lollakad remondime ise ja küsime/anname nõu ning jagame teadmisi...
vanames
18:55 15.04.2026
Respo kodulehel on kalkulaator. Mul on Respo mille täismass on 750.Minu vanainimese mõistus ütleb , mis minu , Respo leht ütleb et oma Passatiga võin B katiga seda käru vedada, kuid käru+ koorem ei tohi ületada 650kg . Käru tühimass 195kg, järelikult võib vedada käru peal max 455 kg.
jee.kim
20:20 15.04.2026
Politsei ei huvita, kas käru on tühi või kaubaga!
PS!Vaatasin just, et uutel, sinistel tunnistustel enam käru märget polegi...
v6sa
09:14 16.04.2026
jee.kim - politseid võib mitte huvitada (kuigi mind on kaalutud nii kerg- kui pärishaagisega), aga kindlustuse juriste õnnetuse järelmite klaarimisel väga huvitavad võimalused osa kantud kahjust regressina sisse kasseerida.

Sinisest regtunnistusest pole enam üldse kasu - seal pole ju ühtegi kasulikku andmevälja. Siseriiklikult pole häda, aga selgita öisel Poola külateel kordnikule, et eelmainit Avensis tõesti tohibki hobusetreilerit vedada, kui Poolas on Avensis registeeritud näiteks 1100 kilosele piduritega haagisele... Mingi telefoniekraanilt paistev arusaamatu veebileht ilmselgelt ei ole veenev tõendusmaterjal.

Ilmselgelt mõtlen üle, aga olles sarnast olukorda lahendanud Leedus mõned head aastad tagasi, kui meie üle-eelmine haleroheline regtunnistus sealsele kordnikule kahtlane tundus ja ta vägisi üritas minu autorongi puksiirile ja meie autotäit jaoskonda asjaolude selgitamisele suunata... No ei uskunud, et mõnele S124-le ongi lubatud 2100 kg järele panna.
jee.kim
09:43 16.04.2026
v6sa-
Ma mõtlesin, et politseid ei huvita, kas käru on koormaga või ilma- trahvi saad ikka!
"Politsei rõhutab, et arvestatakse vedava sõiduki ja haagise registreerimistunnistusele kantud täismassi. See peab jääma juhiloale kantud kategooria kirjelduse piiresse. Kas haagis on koormatud või mitte, ei mängi kategooria määramisel rolli."
63amg
11:52 16.04.2026
kas natukene ebaloogiline ei ole,kui kaalud on ok,aga saan trahvi,sest haagis on tühi?
maaks
12:22 16.04.2026
Trahvi ei kirjutata välja tühja haagise tõttu @63amg, trahvi saad vastava kategooria juhtimisõiguse puudumise tõttu :-)
B-kategooria:
https://www.riigiteataja.ee/akt/114112025022?leiaKehtiv#para
93

Muudetud 16.04.26 12:26

Mahno3
15:56 20.04.2026
Tegelikult seal on mitu probleemi, mis on läbipõimunud ja sellepärast tundub segane:

1. Kas juhil on juhtimisõigus (ehk siis vaatame registrimasse ja seda, kas on kerghaagis või ei, kas rong on üle 3500 (või üle 3500+750) piiri. Kui ükskõik mis number läheb üle juhiloal oleva kategooriaga lubatu - saad trahvi puuduva kategooria eest.

2. kas see auto tohib seda käru vedada. Vaadatakse auto lubatud haagise massi ja haagise tegelikku massi. Kui tegelik mass on suurem, kui , saad jälle trahvi.

3. kas see haagis tohib seda koormat vedada. Vaadatakse lubatud kandevõimet ja koorma tegelikku massi. Kui koorma mass on suurem, kui kandevõime, saad jällegi trahvi.
Deus
17:32 20.04.2026
Punkt 1 täiendus ehk välja arvatud kerghaagis. Siis saad teoorias kuni 4250 lohistada täismasside järgi. Praktikas enam neid 3,5 tonni täismassiga sõiduautosid ei ole
vanames
18:40 20.04.2026
Hm..tehke lollile selgeks kas ma oma B5 ga seda haagist vedada tohin või olen juba 7 aastat seadust rikkunud?
https://www.respo.ee/et/haagised/kastihaagised/7371
Puhumisreidil mitu korda käru taga olnud, siiani pole rajalt maha võetud. Enamuses sõiduautodel on max haagis 650kg, isegi Transporteril 700kg. selle loogika järgi võib sõiduautoga ainult murutraktori käru vedada :(
taluturg
18:52 20.04.2026
ega ikke ole nii, et enamustel:
minu omal nii
Piduritega haagise lubatud mass 2000 kg
Piduriteta haagise lubatud mass 750 kg
suurematel kõigil 750, on ka paar väikest junni mille alla 700
Deus
18:55 20.04.2026
Oma auto andmetega saad transaameti lehel tutvuda kui peast ei tea. Meie ei oska siin ennustada, milline versioon nendest 10'st B5'st sul on.
vanames
19:02 20.04.2026
MASSID
Täismass 1960 kg
Registrimass 1960 kg
Tühimass 1437 kg
Kandevõime 523 kg
Piduritega haagise lubatud mass 1300 kg
Piduriteta haagise lubatud mass 650 kg
Autorongi mass 3260 kg

Ja mida sellest järeldada?
Deus
19:07 20.04.2026
Ja käru numbrile sama päring ütleb et kerghaagis või mitte?

Haagised jaotatakse täismassi põhjal järgmistesse kategooriatesse:

O1: täismass ei ületa 750kg (kerghaagis, pidurid ei ole kohustuslikud)
O2: täismass 750kg – 3500kg (pidurid kohustuslikud, enamasti inertspidurid)

Auto paberite järgi ütleks, et kui sa pole sinna iialgi üle 650 kilo pannud hoolimata sellest, et plate enda paber lubab 750kg, siis ei ole sa seadust rikkunud.

Muudetud 20.04.26 19:15

taluturg
19:42 20.04.2026
ei hakka ükski ment kaaluma haagist, vaid vaatab paberit ja teeb nähvaka ära

Politsei rõhutab, et arvestatakse vedava sõiduki ja haagise registreerimistunnistusele kantud täismassi. See peab jääma juhiloale kantud kategooria kirjelduse piiresse. Kas haagis on koormatud või mitte, ei mängi kategooria määramisel rolli.

https://geenius.delfi.ee/artikkel/120568169/politsei-selgita
b-millise-juhiloaga-ja-kui-rasket-haagist-vedada-voib
Deus
20:02 20.04.2026
Sa räägid HAAGISEST, mitte KERGhaagisest!!! Kui nad väga tahavad trahvi teha ja sa sellest pääseda, tellid nende poolt kaalu kohale, pole sinu asi. Selle nimel tasub oodata, äkki nad järgmine kord on veidikene targemad siis.

Muudetud 20.04.26 20:04

taluturg
20:43 20.04.2026
minu kerghaagistel sellised andmed, seega ment võtab lahtrist täismass arvu ja vaata autole lubatud piduritete haagist, muidugi võib olla ka kerghaagist millel täismass 600kg, siis teine teema
Massid
Täismass 750 kg
Registrimass 750 kg
Tühimass 146 kg
Kandevõime 604 kg
Lubatud koormus haakeseadmele 50 kg ja teisel
Massid
Täismass 750 kg
Registrimass 750 kg
Tühimass 294 kg
Kandevõime 456 kg
Lubatud koormus haakeseadmele 60 kg
Deus
21:04 20.04.2026
Ja kui nad tahavad sulle trahvi teha kerghaagisele, millel diivan peal, siis lased neil kaaluga auto kohale kutsuda.

https://www.autoekspert.ee/uudised/jrelhaagis-kuidas-sellega
-sita-ja-milliseid-vigu-vltida

Kui kerghaagis on kuni 750 kg kandevõimega ja auto passis on lubatud näiteks 600 kg, siis võite sellist haagist kasutada, aga haagise tegelik kaal ei tohi olla suurem kui 600 kg.

https://www.atammel.ee/kasulik-teada/

Liiklusseadus (§ 34 lg 11): Seadus sätestab selgelt, et haagise tegelik mass ei tohi ületada veduki (auto) registreerimistunnistusele märgitud suurimat lubatud haagise massi
. See on peamine juriidiline alus, mis lubab vedada suurema registrimassiga haagist, kui see on koormamata või kergelt koormatud

https://www.transpordiamet.ee/media/326/download

Mendid pole lollid ja neil on silmad ka peas. Vaatavad visuaalselt, et vedrud pahupidi pole, rehv vastu poritiiba pole, velg pole asfaltini vajutatud, saadavad minema su lihtsalt.

Muudetud 20.04.26 21:21

Kärss
23:32 20.04.2026
Jah, politseinikud pole lollid, aga ka lollidele jagatakse juhilubasid...

Minu jaoks on endiselt müstika, kus siin arusaamisel see probleem tekib, sest meil on ju ainult 3 muutujat:
- juhi õigused (lubade kategooriad),
- sõidukitüübiga (O1, O2, N1, M1, N1G jne) seotud regulatsioonid,
- sõiduki enda konkreetsed parameetrid (veoki ja veetava max lubatud massid jms).

Nende parameetrite piirides ei saa inimesed aru, mida tohib ja mida mitte (st kas on põhjust karta politseid või mitte). Ei saa aru isegi sellest, mis on haagis ja mis on kerghaagis. Kusjuures see on seletatud lahti isegi teema esimeses postituses olevas küsimuses, et kust selliseid rendihaagiseid leida. Küsimus on endiselt aktuaalne, ma ise loobusingi otsimast ja ostsin endale mitu erinevat, et ei tekiks juba tonnise koorma pärast alati vajadust maasturit käivitada või "rekkajuhti" mängida.
v6sa
07:45 21.04.2026
Taluturg, ment üritab teha trahvi sellele, kes oma õigusi ei tea. LS ütleb sõnaselgelt, et kerghaagisel masse ei summeerita. Summeeritakse O2 haagisel. Ning asjast pole lugu E-kati omanikul.

Peast miilits teeb juba selle eest trahvi, et konksu munakul on roostet.

Küll läheb arvesse läheb tegelik kaal. Siin mingid lisatähed juhilubadel ei aita - füüsika vastu ei saa. Mille tõestamiseks on Sul kas dokumendid (tükikauba puhul) või ootate koos kaalubussi. Mina pidin ühel juhul ootama kolm tundi. Ja tuligi sadakond kilo liiva autole ringi kühveldada... Õnneks oli teljekaalul piisav varu:)

Alternatiiv oli maksta mitusada eurot halva silmamõõdu eest.

Kui nii lihtsast sõnastusest arusaamine päriselt tekitab raskusi, siis on üsna selge, miks meil iganädalaselt keegi kusagil oma valesti koormatud haagisega kraavis kükitab:
https://www.youtube.com/watch?v=w9Dgxe584Ss

Niisama enda lolimaks kirjutamine on muidugi iseasi...

Muudetud 21.04.26 07:46

fdghfgh
08:12 21.04.2026
Vahelepõikeks- üks lihtne tööriist on müügil, mille paned tiisli alla ja kontrollid koorma õiget paigutust haagisel ja et konksule ülekoormust ei teki.
https://fbr.etailercdn.de/media/Produktbilder/16../162500/th
umbs/1354909_7784839.png

Mahno3
18:50 21.04.2026
See koorma paigutus ei ole nii lihtne, et kaalud tiisli alla ja korras. Ma sain korraliku pendli kätte ka haagisega, mille tiislit jaksas kenasti tõsta ühe käega ehk tasakaalus haagis, kergelt tiisli poole raskuskeskmega. Aga pikk haagis, raskus otstes, keskelt kerge.

Õnneks taga sõitis rekka, kes kenasti aru sai mis toimus ja jättis mulle lahedalt ruumi pendeldada. See, et ma tee peale jäin, oli pigem hea tähtede seis, kui musta vööga juhtimisoskus.
fdghfgh
19:30 21.04.2026
Esiteks võiks koormus konksule olla vähemalt paarkümmend kg, hea kui rohkemgi- ca 30-40. See ei ole enam selline "tõstan kergelt ühe käega". Veeämber on ühe käega tõstmiseks, aga haagise jaoks kübe vähe. Lubatud on ju max 75-80kg, seega mitte just ühe käe teema. Teiseks on ka sõidukiirus teguriks- kord tegin puukoormaga möödasõidu, kiirus keris pea sajani ja õnneks märkasin peeglist, et käru hakkas vibama, niiet sain veel õigel ajal jaole. Ja eks siin ka muid tegureid- koorma kõrgus üldse, tuul kuskilt valest suunast, kasvõi rehvirõhk jne. Ennekõike tuleb siiski rahulikult sõita.
Deus
19:34 21.04.2026
Oleneb masinast, olen näinud 25kg, 50kg ja 75kg lubatud koormust, passis kirjas.
Mahno3
19:54 21.04.2026
No ma mõtlesin sellist seguämbri raskust :) See 25kg+vesi+ämber pole ju veel midagi rasket :)
Henk5
23:34 21.04.2026
Panen ka siis läbitöötand õli, filtreid ja kummikuid lõkkesse.
Nagu üldse, tegelikult, milles on päriselt probleem selles pastaka närimises?
Vähendame bürokraatiat, enne valimisi on poliitikutel see teemaks.
B-kati vedur, taga tühi treila. No ei ole probleemi, täiesti tavaline kerghaagis kaalu(targutajatele massi) järgi.
B-kati vedur, juhil juhtumisi C- kat olemas, kogu kupatus 3600kg. Täitsa ok asjaolu kui C-ga võis kokku olla 44 tonni.
B- katiga samas võib ringi kärutada 8 tonnise traktori või laaduriga. C-katiga võib ringi kärutada 18 tonnise traktoriga. Mõlemal juhul, kui on teemaks kiirus siis 40-60 on norm. Nüüd on sul vaja ühel-kahel korral kas minna või viia kuhugi treila aga ei, stopp!! Ei hea!! Kirjutame arve, punkt
Ja kraavis külili puhkeasendis on ikka CE ja D vennad mitte B-kat 750 kg+ vennikesed.
Objektil olevat laadurit, objektiks võib olla terve tänav või asula osa, suudab kaaludele panna ainult eestipolitsei sest kulbis oli killustik või 600 kg tihendaja. Saaks ükskord normaalseks.
Ja +16 kraadi krõbistatakse naeltega ringi. Ajuvaba aga vastab nõuetele.
jee.kim
07:12 22.04.2026
B-kat 750 kg+ vennikesed on tee ääres oma purunenud rehvide, vedrude , raamide ja sildadega :D
Henk5
19:56 26.04.2026
Voilaa! Nädal möödas ja D-proff puhkeasendis. Äkki omme jällle?
Nüüd siis oleks E-profi kord.
Mis haagise telgede murdumisse puutub, siis ei ole selleks vaja üldse 750+i, kuna see on sisse projekteeritud rummutelje ringkeevitusega.See on optimaalne lahendus, siis ei ole see pikalt vingumise koht. Kellel see läbi käidud võiks ju pajatada mis asjaoludel ja kaua läks, et ratas metsa lendas.
v6sa
07:33 27.04.2026
Henk5, meie pere esimesel Respol, 1994 aasta haagisel murdus telg simmeri joonelt tühja haagise äärekivisse libisemise tõttu libeda tee ja nooruseuljuse koosmõjul 18 aastase kasutamise järel.

Soomes KST vana Muuli juba teine telg murdus sisemise laagri joonelt. Esimese telje murdumise kohta ei ole teada. See käru ilmselt sai rämedaid ülekoormaid kaheksakümnendatel.
Mahno3
17:10 27.04.2026
Mina ütleks Henkile nii, et kui on mingi reegel ja sa lähed seda reeglid teadlikult rikkuma, ja sind pannakse kaalude peale, et asi ära vormistada, siis pole põhjust plõgiseda, sest sa ju teadsid, et ei tohi. Teadlik riski võtmine.

Olen ise samamoodi võtnud teadlikult riski ja olen ka kasutanud riski leevendavaid meetmeid (koormakate, kinnine haagis, koorem ühtlaselt laiali, nii et üle poorte ei paista jne.

See on ju ette teada, et ülekoorma vedamine on tasuline teenus, vahelejäämise korral.
Kärss
15:18 02.05.2026
Leidsin netist hea provokatiivse pildi, mille eesmärgiks oli tõenäoliselt lihtsalt inimesi mõtlema panna.

Naljakas on just see, et nii kaua, kuni me ei tea kasti kaalu ja vedamise olusid/viisi, võib iga variant ka õige olla. Piltlikult öeldes lähtume sellest, et kast pannakse ikkagi seisvale autole+haagisele. Edasi sõltub juba sellest, mis on selles kastis ja kuhu/kuidas see viia tuleb.

Minu tööga seoses, kus klientide haagistesse üsnagi piiripealse kaaluga koormaid tuleb panna, usaldan kõige rohkem meil töötavaid naisterahvaid. Seda nii koorma kaalu arvutamisel kui ka paigutamisel. Mehed on kõik rohkem või vähem pohhuistid, ei käi ainult klientide kohta:)
Mahno3
17:15 02.05.2026
No kui selle rongiga sõita ka kavatsetakse ja kast pole sulaselget heeliumi või vesinikku täis, siis esimene variant ei saa õige olla. Teine ja kolmas variant sõltuvad asjaoludest.

Aga ma soovitaks tugiratta ikkagi enne sõitma hakkamist üles tõsta, mitte nagu pildil :)
63amg
18:09 02.05.2026
see pilt ütleb seda,et kast on tühi ja tehtud penost,või on veduril nivoovedrustus
Marko
00:44 03.05.2026
Kerghaagisele ilma lisaandmeteta on ainuke variant muidugi keskmine. Mingit legaalset pooletonnist koormat kuhugi mujale paigutada ei saagi. Kui ka paigutad, siis esimese mõnekümne/saja meetri läbimisel on selge, et mingi jama. Kui seda ära ei tunne, siis pole haagis sulle.

Muudetud 03.05.26 00:45

Kärss
01:10 03.05.2026
No pilti vaadates on tegemist penopakiga... tervesse haagisesse ei mahu nii palju penoplasti, et ületada haakeseadme max lubatud koormust:))

Haagisega ei sõideta ainult maanteel ega veeta ainult täiskoormaid, kaal ei ole koorma paigutamise ainus kriteerium. Sõidetakse ka mujal, mõnikord üldse aeglustit välja võtmata nii, et haagise järel jalutav inimene tõmbab iga mingi maa läbimisel midagi (nt istikutepakke) üle lahtise tagaluugi välja või viskab sealt kaudu midagi haagisesse (nt kergeid marjakorve).

Suuremate kiiruste juures ei tohiks tekkida koorma paigutamise põhimõtetes üldse küsimustki, sest pole ka valikuid - seda piiravad auto/konksutootja etteantud numbrid. Küll aga tuleb suuremate kiiruste puhul mõelda paigutamisel ka tuuletakistusele. Alati pole see võimalik ja ajuvaba kujuga koorma tekitatav tants seal taga on teistmoodi ohtlik, kui kaalu poolest valesti paigutatud koorem.