Otsus ammu tehtud ju - auto peab olema odav, vastupidav nii mehaanika kui rooste osas, minimaalsed maksud ja kütust ei tohiks ka (eriti palju) võtta. Selline üldlevinud soovide pakett :D
Paraku ei ole sellist toodetud ja nii toimubki see igavene otsing.
Ah, lubas ju see suvi ilusat ning kuiva ilma. Selle 500km kuus läbimiseks sobiks hästi mõni korralikum jalgratas! Muidugi etteruttavalt ma sellele ei mõelnud, et jalgrattaga sõites tuleb kaloridefitsiit toiduga tasa teha - jälle rahakulu..
No ei saa me üle ega ümber nendest kulutustest.
"Suurem mootor rohkem õli" - Jama jutt. 2 lidrusesse dislasse läks mul 11L õli. üle 5 liitriste V8'te puhul saab 5,3 liitriga hakkama, ühe puhul maksis 5 liitrine punsu suisa 23 euri ja filter järgmised 4 euri otsa. Kosmiline kulu!
Loo moraal on aga selles, et ei tasu selliseid eeldusi teha, kõik on mootori disainis kinni, mitte kubatuuris.
:) Neetud auto ostmine ei ole nüüd küll hea mõte! Ma pigem ostaks ikka sellise, millel needust peal pole. Peab vist selgeltnägija sellesse protsessi kaasama, et ikka hea auto saaks ostetud :).
Jutt on siin tõesti pikaks veninud ja peaks lõpetama hakkama.
Huvi pärast veel küsin, et mis sellel Alfa Romeol siis viga on?
Alfa Romeo on autoinimese auto, mitte amatöörile, kes kulgeda tahab. Tal on iseloom, see väljendub juba sisse istudes, kus uksepost on alustuseks vale koha peal. Muud asjad sinna juurde, ei soovita tavakasutajale kunagi. See tuletab meelde, et peaks endale ühe soetama, sest ma igatsen natukene seda massohistliku itaaliavärgi pidamist.
Itaalia auto on nagu slaavitarist pruut. Ilus, agiilne, nii hea sõita, nägu on naerul kogu päeva aga õhtu lõpuks ajab ikkagi nutma koos oma kõikide kapriisidega.
Irw, pool liitrit kütust IGA 100km kohta on väiksem kulu kui liiter õli aastas... Kui isegi nii elementaarsest matemaatikast ei saa jagu ilma excelita, siis pane excelisse ka erinevate rehviprofiilide-kiirusindeksite hinnad jms. See ei aita absoluutselt otsuste tegemisel, aga avardab silmaringi selles osas, millega üldse arvestada tuleb. Kubatuurijutu juurde lisan igaks juhuks, et paljude mudelite suurema-väiksema litraazhiga mootorid erinevad teineteisest vaid kolvikäigu poolest, mootorid on muus osas identsed vaatamata ca pooleliitrisele kubatuuri erinevusele. Ära vaeva pead selliste tehniliste nüanssidega, mis pole olulised enda seatud eesmärkide saavutamisel.
Kuna Sa ei suuda sõnastada enda soove reaalse maailma võimalustest lähtudes, pole tahtnud ka ühtegi autosoovitust anda. Nüüd mõtlen, et ühe siiski annan: võimalikult viimase otsa Toyota mittepistikhübriid 1,8L 72/73kW mootoriga. Ainult selle mootoriga ja vahet väga pole, kas Aurise, Corolla, Priuse vm kere peal. Ära ehmata e-CVT käigukasti peale, see pole klassikaline "rihmajuhan". Ei näe pointi kirjutada tervet lehekülge, miks just see ja pole ka kindel, kas Su kasutusprofiili juures nt hübriidiaku nii kaua elus püsib, aga andsin praegu otsa kätte. Kasuta nüüd ChatGPT-d, googelmooglit jne ning uuri välja, kas see Sinu puhul end üldse õigustaks ja kui kulukaks lähevad need lisainvesteeringud, et sellega kümmekond aastat hakkama võiks saada. Tegu on niivõrd levinud ja vana tehnikakomplektiga, et infot leiab selle kohta rohkem, kui keegi lugeda viitsiks. Siiski ära lase end eksitada kiidulauludest, sest autosid toodetakse kindlate nishide jaoks. Enda headest-halbadest kogemustest (teise mootoriga) Priusega ei hakka praegu pikemalt heietama, need autod on populaarsed põhjusega ja neid hinnatakse vaatamata tüüpvigadele, samuti põhjusega. Sellepärast pole need ka ostes just kõige odavamad.
Tänan!
Toyota on mõttes olnud.
Ainukesena välistaks vist saksa toodangu ja igasugused sellised margid, mis pole populaarsed.
Vaatasin, et Toyota Prius maksab tõesti palju. Tundub, et on päris ökonoomne sõita ka aga vaevalt teisedki Toyotad palju alla jäävad.
Kui valikus oleks väikekaubikud, siis milline oleks hea variant?
Mul on autot vaja enamasti ikka töösõitudeks ja tööriistade vedamiseks ning kui kaubik ei kolise ega nagise ja on mugav ka pikka maad sõita, siis ei peagi just sõiduauto olema. Keskmine kütusekulu võiks max. 4.3 L/100 km olla.
Sul oli ennem valikus Nissan Micra aga nüüd tahad juba kaubikut sest tuleb välja et tööristad ja muu kola vajab vedamist? Aitähh, kohvi kõrvale nalja ka veidi.
Nissan Micraga on samuti võimalik tööriistu vedada, kui need pikemad asjad ka ära mahuvad. Tagumise istme seljatoe peaks niikunii alla laskma.
Ega väiksesse kaubikussegi pruugi ära mahtuda aga kaubikus on nendega lihtsam toimetada. Niikuinii vaja enne ära mõõta, sest need tööriistad ongi mõõdupuuks auto valikul.
Hetkel on samuti luukpära ja tööriistad mahuvad ilusti ära, kuid palju varuruumi pole.
###Kui valikus oleks väikekaubikud, siis milline oleks hea variant?/.../Keskmine kütusekulu võiks max. 4.3 L/100 km olla.###
Selline trollimine saab ühel hetkel lõpu, kui isegi küsimused muutuvad selliseks, millele kirjutatud vastustest pole kasu kunagi mitte kellelegi. Kui keskmine kulu peab olema ilmtingimata max 4,3L/100km ega ei tohi olla isegi 4,5L/100km, siis polegi teisi valikuid kui 4,7L diiselmootoriga Rutinoff. Selliseid Rutinoffe on olemas maailmas täpselt sama palju kui Su soovidele vastavaid autosid ja kui võtad õiguse endale "pada ajada", võiks see õigus laieneda ka vastajatele ilma, et sellega kaasneks vajadus vastutada kirja pandu tõepärasuse osas. Siis nimetame lihtsalt teema ümber "autoostuhuumoriks".
Pole nagu põhjust lisada nimekirja ka sinna lähedale sattuvatest kuulutustest (nagu nt see Octavia kaubik https://www.auto24.ee/soidukid/4247766 ), sest reaalne kütusekulu sõltub ikkagi juhist ja ka sellega on võimalik sõita ametlikust keskmisest ökonoomsemalt (rohkem maanteesõite) või ka palju janusemalt, aga selliseid sõiduautol põhinevaid sõiduautomugavusega kaubikuid on turul nii vähe, et valid nende vahel, mida saada on, mitte kellegi teoreetiliste soovituste alusel. Ja siis valid kah nende tehnikalahenduste vahel, mida keegi töökindluse osas pole siin soovitanud ega soovitagi;)
Ikka tagasi samas kohas, et esmalt tee omale selgeks, mida vaja ja millised vahendid. Soovitus exceli kasutamiseks polnud iroonia, sest siis on numbrid silmade ees ega ole vaja nuputada, kumb on suurem kulu, kas liiter õli aastas või pool liitrit kütust iga 100km kohta, sest lõpuks sõltub see "mõttekus" ikkagi mõne tüüpvigase riski (nt lendab roolilatt, käigukastiõlijahuti, DPF jne) realiseerumisest, mida keegi ette ennustada ei oska ja millega tegelemiseks vajaliku raha jätab mõistlik inimene arvele alles peale auto eest maksmist. Või siis valib auto, kus neid sõlmi ei olegi. Ulmekirjanikuna eneseteostuse harrastamine autode ostuabi rubriigis läheb foorumi reeglitega vastuollu.
Teema on ju ammu huumoriks muutunud....
Tuleb meelde kuidas kasutaja Comoon automoto foorumis 10+ aastat tagasi mersuniidukit ehitas. Alguses nägi projekti moodi välja lausa, aga mida edasi, seda veidramaks asi muutus. Uusi mõtteid pritsis nii kiirest peale, et antud asjalikke soovitusi ei olnud enam aega lugeda ja ilmselt eriti ei huvitanud ka, kirjutamine oli olulisem.
Kes teab, see teab, kes ei tea, see kiusab ise G-d või tehisaju.
Käisin erinevaid autosid vaatamas ja proovimas.
Silma jäi automaat käigukastiga Skoda Superb aastast 2017. Läbisõit 230 000. 1.4 L, 110 kw bensiinimootor. Uuena ostetud Eestist ja hooldused tehtud esinduses. Kas selline auto võiks veel vähemalt 100 000 km vastu pidada? Tegin ka proovisõitu..., tundus mugav olema. Suurevõitu on ja kütust rüüpab rohkem, kui sooviks aga midagi on vaja valida.
9 aastat eestis võib tähendada suurt roostehunnikut! kere tuleks sent-sentimeetri haaval üle vaadata.keretööd on kallimad,kui mootori või käigukasti vahetus
Autod, mis turbota, 4 silindrilised, pritse sisselaskekollektorisse ja automaat?
1.Toyota 1.8 Hübriid
2.Hyundai Elantra 1.6 MPI
3. Kia Stonic 1.4 MPI
4. Suzuki 4-silindrilised Dualjet mootorid
Viimast kolme Eestis praktiliselt müügis pole, Saksamaalt toomine pole jälle mõtekas, nii et jääb Toyota.
Käisin ka ühte Dacia Loganit vaatamas ja proovimas, mis 2 aastat uuem, kui see Skoda ja läbisõit oluliselt väiksem. Manuaal käigukastiga, väga lihtne auto. Hind mõnituhat odavam, kui skoda. Mootor töötas küll ühtlaselt ja kõik toimis ning põhja alt märkimisväärselt ei roostetanud ning väljast nägi viisakas välja, siis sisse vaadates hakkas kohe silma hallitus. Ma saan aru, et kogu auto pestakse nii seest kui väljast igalt poolt enne müümist ära ja väljas seistes võib hallitama minna aga kui seda müüakse veel autoesinduses ja tahta autot müüa, siis see ei aita müügiprotsessile kaasa, vaid pärsib seda. Seest ka viisakas muidugi ja see hallitus minu ostusoovi ei vähendaks aga selline asi on ebameeldiv küll ja on inimesi, kes sellisesse autosse põhimõtteliselt ei istugi, mis on täiesti arusaadav...osta ära, siis hakka alles proovima, kuidas sulle auto sobib :). Kapotialune roostetas küll rohkem, kui oleksin oodanud. Aku oli ka tühi, kuid müügimees tegeles sellega kohe ja natukese aja pärast juba see mini mootor põrises ilusti. Võibolla tuleks peale ostmist lasta aku ja üldse kogu auto üle vaadata, et garantii enne läbi ei saaks. Soov on ikkagi osta auto, mis käivitub iga ilmaga aastaringselt, probleemideta kohe, kui mul seda vaja on ja oleks tehniliselt korras. Mul pole tahtmist sinna eriti raha alla panna paari aasta jooksul, kui tegu on suhteliselt uue ja väikse läbisõiduga autoga.
Müügimees läks ise muid asju tegema ja lasi mul iseseisvalt autoga tutvuda ja platsi peal natuke proovida. See meeldis mulle väga ausalt öeldes..., nii ongi hea tutvuda, kui keegi kõrval ei seisa. Kui hakkasin tutvumist lõpetama, siis sain teada, et pakiruumi luugini kesklustus ei ulatu ja keerasin võtmega lukku. Neljast uksest üks ei lukustunud ning selle info andsin müügimehele edasi..., pidi tegelema probleemiga.
Lõppkokkuvõte daciast: Lihtne, piisavalt mahukas auto, mille kliirens on piisav. Roosteprobleemi, mis võiks paari aasta jooksul ülevaatuse läbimisel takistuseks olla, ei ole. Kapoti all on roostetavaid kohti rohkem, kui võiks olla. Kütusekulu on suurem, kui nii uuelt autolt ootaks. Mootor võib isegi minu jaoks liiga jõuetu olla. Manuaalkäigukast ei oleks minu esimene valik. Kui oleks hädasti odavat autot vaja ja seda autot on korralikult hooldatud, siis prooviks selle auto odavamalt osta, kui seda müüakse, sest 100 000 km( 10 aastat) see ilma suuremate probleemideta vastu ei peaks..., vähemalt roostetamise osas.
Püsikiirusehoidja ja muu luksus on see, mida sellelt autolt oodata ei tasu ja mina ei oodanudki. Kesklukustus on olemas( va. pakiruumi luuk), kuid kas signalisatsioon on..., ei tea.
Unustasin Dacia kohta veel mainida, et rool tundus liiga raske olevat..., võibolla pole roolivõimu või on aga halb.
Skoda esinduse müügiplats:
Silma jäid 2 Skoda Fabiat. Üks manuaal, teine automaat. Hinnavahe 1000 eur. Otsustasin, et 1000 eur ei ole nii suur raha, mille tõttu automaadist loobuda ja läksin müügimehe juurde. Kahjuks automaat Fabia juba müüdud ja jäigi seekord proovimata.
Müügimees pakkus välja Skoda Superbi. Mõtlesin, et päris suur auto ja mul nii suurt polegi vaja aga kuna ikkagi automaat ja hind sobib, siis see mul tükki küljest ära ei võta. Mulle oleks meeldinud ise proovida ja tutvuda aga ta ütles, et tegelikult ta ei tohi mind üksi jätta ja avalikus liikluses seda autot proovida ei saa. Mõtlesin, et mis siis ikka..., reeglid on reeglid ja kui nii on ette nähtud, siis on nii.
On tõesti suur auto, mis pole otseselt takistuseks ja päris bussi mõõtu ikka välja ei anna. Kapotialune oli liivane ja üldpilt oli "must". Pidavat olema veel komisjonimüügis ja oli ehitusettevõtte auto. Nii palju, kui näha oli, siis kiirel esmapilgul ei näinud ühtki roostetavat kohta ja parem must kapotialune, kui roostetav kapotialune. Põhi igati korras ja viisakas. Sõita oli mugav ja käiguvahetused nii sujuvad, et ei saanud arugi, kui auto käiku vahetas..., pidavat olema 2- siduriga. Püsikiirusehoidja, tagumised parkimisandurid olemas. Parkimiskaamerat pole ja vist polegi palju lisasid, kuid see ei saaks minu puhul kindlasti takistuseks. Auto meeldis ja oli kohe näha, et auto on üldse kuidagi kvaliteetsem, kui Dacia.
Veel ei ostnud ja hetkel ei osta ka..., uurin ja katsetan edasi. Tahaks ikka automaat käigukastiga Skoda Fabia ka ära proovida. Sellega oleks kindlasti mugavam toimetada, kui Superbiga ja kui käiguvahetus on samuti nii sujuv ja hinnavahe mitu tuhat eurot, siis on mõistlikum ehk Fabia. Fabiaga linnas lihtsam manööverdada, samas Superbiga mugavam sõita, kuid see rahaline pool on minu jaoks tähtsam, kui väike mugavuse vahe. Pole ka välistatud, et ostan lõpuks selle sama Superbi ikkagi ära.
Automaat käigukast ja püsikiirusehoidja on minu jaoks juba piisavalt mugavusi.
Ma ei tea, mis maa auto see Dacia üldse on aga tean, et Skoda on Saksamaa auto ja sakslasi eestlased armastavad, mida on ka liikluspildis näha. Sellel on järelikult põhjus!
milleks sa üldse seda jama siia kirjutad! sa isegi ei tea mis klassi autot sa tahad.valid fabia ja superbi vahel.
dacia on rumeeniast ja skoda loomulikult tsehhist.
troll on ikka troll!
Teisipäeval ostan suure tõenäosusega auto ära.
Kuulsin, et kui automaat käigukast läheb katki, siis pole selle autoga enam midagi teha.
Kui autot on korralikult hooldatud ja proovisõitu tehes lülituvad käigud ilusti sisse ning mingit müra või tunnet, et midagi on valesti, ei ole, siis peaks asi korras olema? Kas mingi märgutuli peaks põlema, kui käigukastil on midagi viga? Millist automaat käigukasti vältida, kui tahta kiiret ja sujuvat käiguvahetust?
Kas start/stopp süsteem õigustab ennast? Kas linnas sõites aku tühjaks ei saa, kui nii palju käivitusi on?
Nüüd peaks vist elus esimest korda kasko ka autole peale tegema, kui hind väga kõrge pole.
Pole vaja siin halvustama hakata.
Autot ei osteta iga päev ja auto on kallis asi. Olen mujalt ka palju uurinud ja infot saanud aga küsiks siit ka infot, kuna olen aru saanud, et mõni siin on pikalt autodega tegelenud ja oskab ka asjast rääkida, mitte niisama lõõpida.
Saan aru, et olen siin üks tüütus aga kui auto ostetud, siis kaon mina siit ära.
##Kuulsin, et kui automaat käigukast läheb katki, siis pole selle autoga enam midagi teha.##
Mina kuulsin hiljuti, kuidas laste sõbra autol läks automaatkast katki, mille peale osteti 300-ga mädakereline romu, vahetasid paari õhtuga kasti ära ja ülejäänud läks metalli, kust saadi pool rahast veel tagasigi. Täiesti iseseisvalt, googeldades saadud info abil ja paari tehnilise komistuskivi puhul ka ChatGPT-lt abi küsides. Kui seda suudavad 0-kogemustega alaealised, on see täiskasvanu puhul kas õpitud abitus või soovimatus sellega tegeleda. See viimane on rahaliselt üsna kallis hobi ja hobide alla palju raha magama panna on täiesti normaalne tegevus;)
Üks konkreetne Toyota mootor/kast on juba kahe erineva foorumiliikme postitustest läbi käinud. Ootad kolmandat korda? Kui autoteadlikud inimesed otsivad sellise tehnikaga autosid kuude viisi, enne kui piisavalt hea isend müüki tuleb, oleks naiivne loota, et valid olemasolevate vahel ja juba nende hulgast leiadki... kuigi magavale kassilegi võib hiir suhu joosta.
Kõik need küsimused sisaldavad nii palju "sousti" ajuvabadest ning tehniliselt põhjendamatutest eelarvamustest, valearvamustest, sinisilmsetest ootustest tehnika toimimise ja pidamiskuludega seotud peamiste väljaminekute osas, et kui ausalt vastata, kipuks see vastus kõlama meeletult pikana, nagunii ebaviisakana ja võhiku jaoks, kui Sa seda ka päriselt sellisel tasemel oled, ka arusaamatuna. Kuna Sa lihtsaid üldistusi nagunii ignoreerid, siis otsene soovitus, et tee copypaste oma postitustest ja anna see ette nt ChatGPT-le, saad vähemalt korraliku prompti ja vastused oma senistele mõttelendudele. Kui mõtted muutuvad, siis muudad ka prompti. Nii on Sul käes ausad vastused, mis on tehniliselt üsnagi korrektsed ega sisalda emotsioone. Ise saad määratleda, kui pikka, põhjalikku, põhjendatud jne vastust soovid.
Üks olulisemaid soovitusi algajatele, et MÄNGU AJAL REEGLEID EI MUUDETA. St otsid vaid seda, millega oled end JUBA kurssi viinud. Levinuim ämbrite kolistamine algab tavaliselt sellest, et otsitu ei meeldi ja siis autoärikas räägib ilusaks mõne muu auto, mille kohta puuduvad taustateadmised, seejärel "köetakse" ostja ülesse sellega, et kui kohe ei osta, siis tal kohe õhtul tuleb järgmine klient seda vaatama, kes lubas kindlasti ära osta. See on lihtsalt "nii klassika", mitukümmend korda kuuldud lugu erinevate sõprade-tuttavate käest.
Tänan kõigile, kes arvamust jagasid.
Käisin erinevates autoesindustes, kus oli kõigis väga meeldiv klienditeenindus ja mingit survestamist polnud. Leidsin enda jaoks mitu varianti, millest valisin välja ühe. Auto on praeguseks hetkeks ostetud ja olen rahul. Valituks osutus bensiinimootori ja automaat käigukastiga sakslane.
Jõudu ja jaksu kõigile!!!
Mersu ma kah välistaks (Rommi tundub olema "hinnatundlik" klient).
Järgi jäävad BMW ja VW, viimane kasutab vist ainult tippmudelitel automaatkasti, laiatarbe sõidukid tulevad kõik DSG-ga.
See väljavalitu peab siis BMW olema järelikult :-)
Inimesi on igasuguseid. Mõni paneb just ostetud auto kohe müüki poolteisekordse hinnaga, sõidab ja ootab, et ehk keegi läeb õnge. Rommi teeb vast sedasama asja ostuteemal? Saab ju infot koguda ja alati ei peagi ise sobrama, ka siin aegajalt keegi ikka jagab mingeid nõuandeid, millest kasu võib olla. Isegi nii äpude algandmetega läheb mõnel samariitlasel süda härdaks vahest.
edu siis uue auto pidamisega!