Esmaseid tulekustutusvahendeid puudutav seadus asub internetileheküljel aadressiga: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=616710
Sealt leiate:
33. Kontrollitud tulekustuti varustatakse kontroll-lipikuga, millel on järgmised andmed:
1) järgmise kontrollimise tähtaeg (aasta ja kuu);
2) sertifitseeritud asutuse nimi, aadress ja sertifikaadi number;
3) pädevat isikut selgelt identifitseeriv tähis;
4) kuupäev (aasta ja kuu), mil viidi läbi kontrollimine;
5) eelmise kontrollimise kuupäev.
Kuna Teie kasutuses olev tulekustuti ei oma õiget kleebist (mis näitaks, hiljemalt millisel kuul peaks kustuti kontrolli viima) siis juriidiliselt võttes ei vasta tulekustutusvahend kehtivale korrale. Tehnoülevaataja teeb vastava märke ülevaatusprogrammis ja annab Teile vastava selgituse. Isegi siis kui manomeeter näitab kustuti korrasolekut (osuti on rohelises alas) ei loeta seda korrasolevaks. Ka 3 aastane tehniliselt korras sõiduauto ei ole juriidiliselt võttes enam korras kui korralisele ülevaatusele mineku aeg on möödas…
Vahet pole kas kaasaarvatud või ei kuna kleebis ei vasta kehtivale korrale.
mees, see et kustuti pole juriidiliselt korras, ei vähenda küll bogatõri kustutusvõimet. ja vähemalt mina pean seda endal autos ikka selle jaoks, et vajadusel tuld kustutada, mitte selleks , et kellegile näidata-,, näe mul on juriidiliselt korras kleepsuga bogatõr..
aeg oleks seda euro********tide karja vähendama hakata, kasvõi kõmm,kõmmm,kõmmm
Üks asi on olukord fikseerida, teine asi kordusülevaatuse vormistamine näiteks bensiiniveokile. Eraisikute autod tavaliselt ei saa kordusülevaatust isegi tulekustuti puudumise pärast.
to hr. kingissepp - kleeps tõendab, et kustutiga on midagi tehtud - st kontrollitud, et ta töötab.
Kui sul on tulekustuti, millel on "kehtiv kuni 200x", siis minu kogemuse põhjal kannad kaasas rämpsu. Töötavale kvaliteetkustutile seda ei kirjutata.
Kui vead juba 3 aastat kaasas mingit punast ballooni, mille korrasolekut pole pädeva isiku poolt kontrollitud, ja su uhke masin põlema läheb ning sul enam ei tööta kustuti, siis võid seal põleva auto kõrval kasvõi kaerajaani tantsida.
"kehtiv kuni" ei kirjutata kerele, selle asemel peab olema kleebis sisuga:
"kontrollitud" ja "järgmine kontroll" ja seal peavad ka vastavad kuupäevad olema. Kusjuures ei tohi kontrollidevaheline periood ületada 12 kuud.
Selle klepsu omapära on see et juhul kui automaha põleb siis kindlustus tahab kindlasti näha kustutit sest see kleepekas on peale põlemist loetav. Kui sealolev kuupäev on ajast ja arust siis on võimalus et kindlustus ei maksa teile midagi.
26. Rõhu all tulekustuti kontroll sisaldab järgmisi toiminguid:
1) pealdise loetavuse kontrollimine ja vajadusel pealdise uuendamine;
2) reguleerimisklapi ja plommi visuaalne kontrollimine;
3) rõhunäituri kontrollimine või rõhu mõõtmine;
4) tulekustuti kontrollkaalumine (süsihappegaas- ja haloonkustuti puhul);
5) tulekustutuspulbri voolavuse kontrollimine;
6) vooliku kontrollimine;
7) kere väline vaatlus;
8) tulekustuti varustamine kontrollilipikuga.
Tamrex jättis aga tegemata hoolduse, kuigi kustuti oli üle 10 a vana ja seda oleks pidanud kindlasti tegema.
30. Hooldus sisaldab lisaks kontrollimisel teostatavale vähemalt järgmisi toiminguid:
1) tulekustuti kere sisemine vaatlus;
2) tulekustutuspulbri sõelumine või vahetamine;
3) tulekustuti kere või survepadruni hermeetilisuse kontrollimine;
4) vajadusel, kuid mitte harvemini kui punktis 29 osundatud, tulekustuti kere ja/või survepadruni surveproovi katse;
5) vajadusel muud katsed;
6) tulekustuti kere ja/või survepadruni varustamine vastava pealdisega;
7) tulekustuti varustamine plommi, hooldus- ja kontrollilipikuga.
7 aastat vana kustuti mul.Igal aastal olen viinud "kontrolli".Minu juuresolekul on kleebitud uus kleeps peale,kasseeritud 50 eeku ja kogu lugu.Kas se kontroll just seline peab olema,pole minu otsustada.
Minul on autos 1 kg kontrollitud tulekustuti ja seaduse järgi on kõik korras aga kui päriselt tekib tulekahju, siis see tulekahju peaks olema kustutamise alguses väike, et oleks lootust see 1 kg kustutusainega kustutatud saada. Olen mõelnud, et hoian autot võimalikult heas korras ja liiklen seadusekuulekalt, kuid tulekahju tekkimine ei ole siiski kunagi välistatud, kuna tulekahju võib tekkida olukorras, mis minust ei sõltu. Käisin tuletõrje koolitusel, kus räägiti, et kui mootoriruumis on põleng, siis tuleb kapott natukene lahti teha ja lasta kustutusaine kapoti alla. Kui mootori all ei ole katet või katteid, siis võib ka altpoolt kustutada. Teen kapoti natuke lahti ja lasen selle 1 kg tulekustuti kapoti alla tühjaks...mu sisetunne ütleb, et ma kahtleksin selles, kas tulekahju ikka sain kustutatud, isegi siis, kui lasin kustutusaine täpselt õigesse kohta. Tunduvalt kindlamalt tunneksin ennast siis, kui autos ei oleks lisaks 1 kg tulekustutile 2 või 3 kg tulekustutit, vaid näiteks 6 kg tulekustuti. Kui tulekahju on väike, siis kasutan 1 kg tulekustutit ja tean, et vajadusel kasutan ka 6 kg tulekustutit, kui jääb väheks. Kui tulekahju on suurem, siis kasutan 6 kg tulekustutit ja vajadusel kasutan ka 1 kg tulekustutit. Ma arvan, et kui kapoti all on tulekahju ja ma lasen 6 kg tulekustuti kapoti alla ühtlaselt tühjaks, siis suure tõenäosusega saan ka tulekahju kustutatud. Muidugi võib ka ju 12 kg tulekustuti olla aga üle ei ole vaja ka mõelda ja ainult 1 kg tulekustuti on liiga riskantne. Muidugi kui auto põleb suure leegiga, siis on vaja teised inimesed autost eemale ajada ja ise ka minna ning las põleb...ei ole mõtet oma aega kasutada püüdes tuld kustutada, kuna kahju on juba suur ja isegi kui suudaks tule kustutatud ei oleks sellel enam mõtet. Kaalun praegu võimalust autosse 6 kg tulekustuti lisaks osta, kuna tunneksin ennast palju kindlamalt. See ei segaks mind ja ma teaksin, et see on mul olemas ja vajadusel oleksin valmis seda kasutama. Muidugi ma loodan, et pole vaja kunagi tulekustutit päriselt tulekahju puhul kasutada, kuid valmis tuleb selleks sellegipoolest olla ja ega endal ei peagi midagi juhtuma...võibolla on keegi teine hädas ja ma saaksin oma 6 kg tulekustutiga talle appi minna. Mis tulekustutid Teil autos on ja kas arvate, et sellest piisab?
Kogemusest võin öelda, et kilosest jääb väheks tõesti, 2,5 kilosega saab kapoti alt leegid maha ilusti, olgu siis tegu vintsi juhtmete põlema minekuga või jagajast alguse saanud õlise mootori leekidega. Kui salongis juba leegid on, ca 2 minutit, siis ei suutnud me seda 100 kilo CO2 + sama palju pulberkustutitegagi kustutatud.
Mul on autos 1kg pulberkustuti - nagu nõutud on. Ma ei kujuta ette, millise tulekahju sellega kustutatud saab, eriti kui arvestada, et paikneb pagassis põhja all. Mina ilmselt saaks midagi, aga mul naine kindlasti mitte.
Mul nendele "kustutajatele" hoopis teine küsimus: mida te selle poolpõlenud rimakaga pärast kustutamist peale hakkate? Kui on kallim auto, et teda oleks mõislik pärast põlengut taastada, siis PALJU mõislikum oleks teha selle autole kasko.
ei tohi ära unustada ka kustuti enda hävitustööd, see pulber nimelt sööb juhtmeid ja pistikuid nagu kartulimardikas kartulilehti. Vintsi kustutamisega õnneks mootoriruumi ja muid juhtmeid väga palju kokku ei saanud aga see itaalia sportime, selle juhtmestikuga sai veel paar aastat järgi tegeletud.
35+ aastase peaaegu igapäevase autokasutuse juures ei ole kunagi kustutit vaja läinud ja punktirea pikk jutt tundub natuke ülemõtlemisena.
Samas -seda teemat edasi arendades võib ju soovi korral lasta paigaldada kustutussüsteemi nagu ralliautodel.
Teemal- Tuletõrje koolitus: Olen korduvalt ka osalenud ja esitanud küsimuse, aga vastuseta siiani! Teemaks korrusmajad- ja küsimus: Miks ei kasutata korrusmajade kustutamisel "pulbrit" ja uputatakse siiani kõiki allpool asuvaid naabreid? Lisan veel niipalju, et Pumpamisvõimsus tahke kustutusaine kasutamiseks on olemas ehk selle puudumist ei saa põhjuseks tuua.
Pulber on nii ohtlik lihtsalt, et seda peaks kasutama ainult kütuse (auto näiteks) ja gaasileekide kustutamisel. Kindlasti mitte siseruumides, seal ei saa pärast enam üldse elad ohutult, isegi peale koristamist mitte.
Kui keegi arvab, et selle saab maha pesta, siis mõelge uuesti, laske üks endal vett täis olevas vannis vee all lahti ja vaadake, mis juhtub :D Maski kandmine kohustuslik, teha omal vastutusel, mitte proovida seda kodus jne märksõnad igaks juhuks juurde.
Kindlasti on pulber ohtlik..., keemia ikkagi, kuid see peab ju tulekustutis säilima ka kaua ja tule ära kustutama. Ei ole head ilma halvata. Kui juhtub tulekahju, siis ei ole aega mask ette panna, kindad kätte panna vms. Võib ka ju ise omale tulekustuti ehitada ja sobiva kustutusaine välja mõelda. Muidugi oleks kõige odavam kraanivesi-- lased kodus kuhugi nõusse(näiteks mürgiprits) vee ja paned autosse. Lähed telkima, teed lõkke ja pärast hea ära kustutada, kuid auto enda põledes on tegu elektri ja kütusega. Seal see ei toimiks. Minu mõte ei ole kellegi kommentaari maha teha, vaid pöörata tähelepanu sellele, et kui kustutusaine on välja mõeldud, siis on see leitud parim võimalikest variantidest ja kindlasti ei ole see ohutu, kuid vaevalt on see ka nii ohtlik, et kui nahale või hingamisteedesse satub, on sellel pöördumatud tagajärjed. Võibolla on see tõesti autole endale kahjulik, kuid selle eesmärk on ikkagi tuli ära kustutada ja edasine on paratamatu...parem ikka kui auto põleb maha ja päästa ei ole midagi.
Mina vist lähengi üks päev ja ostan TAMREXIST 6 kg sellise tulekustuti nagu nad soovitavad ja hakkan edaspidi laskma seda ka seal kontrollida. Uurisin natukene seda asja, et näiteks odavatel tulekustutitel võib manomeeter õiget rõhku näidata aga kui on vaja tulekustutit hakata kasutama, siis ei ole seal rõhku sees. TAMREX on tuntud tootja ja nemad näiteks 1 kg tulekustuteid enam ei müü, kuna kustutusvahendit on selles liiga vähe. Nende tulekustutitel on võimalus kontrollida manomeetri korrasolekut ja kõigil tulekustutitel on olemas ka joa suunamise voolikud. Keegi TAMREXIST rääkis, et on kohti, kus kontrollitakse tulekustuteid nii, et vaadatakse, kas manomeeter näitab õiget rõhku, pannakse kleeps peale ja valmis ta ongi. Nemad aga kontrollivad manomeetri korrasolekut ja hoolitsevad selle eest, et kui tulekustutit on vaja kasutada, siis see ka töötab. Maksab, mis see maksab aga ohutus on ikkagi kõige tähtsam!
Kustutustöödel tulab kasutada lihtsalt ohutuimat asja, mis võimalik. See oli vastus sellele kortermaja põlengu asjale. Arvutustehnika kappide puhul laseme terve ruumi argooni täis. Kui sees oled, sured. Osadel kappidel on tegelt ka iseseisvad kustutussüsteemid mis tootavad aind konkreetse kapi piires.
Tulekustuti kasutamisest veel, pulbri puhul siis. Tuleb sisse harjutada liigutus, et enne kustutamist balloon 180 kraadi keerata ehk peaalaspidi. Juhuks kui pulber põhja ladestunud on. Kui on, käib paari sek pärast hea müts läbi, mida ka läbi käe tunda on. Kui pole ladestunud, mütsu ei käi. Edasi balloon õigetpidi ja kustuta terviseks. Hoolda teda, palju tahad, ladestub see jama ikka.
pulbriga ilmselt ei kustuta pritsimehed seepärast, et vesi on lihtsalt nii palju odavam, kindlasti ka ohutus jmt bla-bla
Mis puudutab tampaxi kustutitesse, siis nende häda on samamoodi suur hind ja sealjuures ei ole nad teistest paremad. tavaline Hiinas toodetud ja Eestis bränditud toode. Kindlasti parem kui ehituspoodides müüdavad säästutooted mida pärast täita ei saa.
Sakslaste GLORIA, mida muide toodetakse Poolas, teeb kõigile silmad ette kvaliteedilt, samas on hind mõistlik, aga neid kahjuks pole igal pool saada. eks ole elus selle teemaga kokkupuudet olnud küll ja küll, kogemusi omajagu
Eks selle tulekustuti kasutamisega on ka nagu on.Mul ühel tuttaval läks kapoti all midagi põlema.Endal tal kustutit ei olnud,sai möödasõitjate käest paar tükki kuni kustutas ära.Siis hakkas väitma et pulberkustuti mõttetu kuna väga vähe tuleb pulbrit välja,raputa palju tahad.Mina ei tahtnud hästi uskuda,omal kogemus kus kilosest tuleb arvestatav kogus välja.Lõpuks selgus et ta oli keeranud kustutil põhja üles nagu vanasti (väga vanasti)vahukustutiga pidi tegema.
Ma kujutan ette, et tulekustutis on toru( nn kõrs) ja kui tulekustuti tagurpidi keerata, siis võibolla natukene tuleb pulbrit, kuid mitte palju. Tulekustuti on ikka mõeldud kasutamiseks õigetpidi.
Kus soovitate hoida 2kg tulekustutit? Kas mingis kotis pagasiruumis või otsida vastavat kinnitust pagasnikusse (neid va kinnitusi ei leia meie kaubandusest mittu kuidagi).
televusseris näidatud reklaamsaated on juba mõju avaldanud- 2kg kustuti leidnud tee rahva südamesse. nii lihtne on ühel firmal oma müüginumbreid tõsta.
Hea punktike, leegitseva auto kõrval on suur vahe, kas on kasutada üks vajutus ja 8-12 sekundit või mitu vajutust, igaüks 10+ s. Viiekilose teistkümmend sutsakat on muidugi veel parem, aga kuhu selle kolaka paned sõiduautos. Ning õnneks seda eriti tihti vaja ka pole.
Ülevaatuse jaoks pole muidugi vahet - kuniks kleeps peal ja manomeeter rohelises, on kõlbulik.
Millal see 1kg nõue sisse seati? Päris hulk aega tagasi- kümmekond aastat? Palju sa neid leegitsevaid autosid selle aja jooksul oled näinud? Palju on teeninud kasumit kustutimüüjad ja nende "kontrollijad", kes uue kleepsu peale panevad? Kas arvad, et praegune "kampaania" mõtleb mingile ohutusele? Ole nüüd vähem naiivne ja mõtle, palju uusi kliente tekib ja palju nad raha sisse toovad. Kiloseid kolakaid ei osta enam keegi, sest ülevaatusel väheohtlik viga ja keegi ei viitsi neid ka kontrollimas käia ega selle eest pappi pritsida. Ja palju nüüd autosid leegitsemata jääb kui kahekilone pagassis?
Üsna nüri on lugeda sinu hirmudest kubisevaid kirjutisi- iga asi on ohtlik, ohtlik ohtlik...
Mul on kaks korda vaja läinud. Üks kord, sest olin Fiati omanik ja teine kord, sest täis peaga tegelased läksid Paralepa metsa offroadima keset ööd ja lasid vintsi põlema. Ilusad leegid olid ja hea, et suurem pulber kaasas, muidu poleks enam seal Haapsalus seda kuurorti metsa. Iroonia on selles, et ma olin kaine juht too hetk, kes nad sinna sõidutas selle Mitsuga ja mõtlesin, et pohhui, las ajavad ennast mudasse kinni, mis saab valesti minna...
Keegi ei keela ekstreemihuvilistel kasvõi kuuekiloseid kaasa tassimast, aga palju reaalselt süttib autosid igapäevaelus? Vahel harva tõesti saame lehest lugeda mingist põlemisest, aga mitte keegi ei pane pead panti, et siis ka kahekilosest jätkub. Mõned põlevad öösiti kahtlastel asjaoludel ja ei torma siis keegi pagassist kustutit haarama. Kogu see reklaam ongi üles ehitatud inimeste hirmudele- see toob raha sisse ja muud polegi vaja.
Hea punktike, ära siis loe, kui vastik on. Meil on vaba maa...
Isiklikult olen kolme autut kustutanud kümne aasta jooksul. Kõiki kolme kõrval oli ähmis omanik, kelle ühekilone oli tühjaks lastud enne tegeliku tulekoldeni jõudmist. Ühel puhul jäi ka minu kahekilosest väheks, aga õnneks tuli hää möödasõitja appi oma paarikilosega ja saime tule enne kustutatud, kui ähmis ema oma lapse kinnikiildunud turvavööga toolist kätte. Kõiki kolm olid elektrilühised ehk lisaks tule kustutamisele oli vaja ka aku lahti ühendada. Õnneks olid lihtsad vanad autod, millel akud mootorruumis hõlpsalt kättesaadavad.
Ehk ma päris tühjalt kohalt ei pauguta.
Isikliku auto tulekustutit võib omanik ise kontrollida ja vastava kleepsu peale panna. Mingit raketiteadust siin ei ole. No kõrvakuulmist on natuke vaja, et pulbri liikumisest aimu saada. Ettevõtte auto korral nii lihtsalt ei saa. Ehk hala meeletute kulutuste ja ühe T tähega algava ettevõtte alusetust rikastumisest on hülgemöla. Või kadedus;)
Survetesti 10 aasta järel tõesti hästi kodus ei tee:) Või vähemalt ei peaks tegema ...
õnneks sinutaoliste sõna otseses mõttes tohmanite pärast on muutunud eestimaa euroopa prügimäeks kuhu veeti sadu tuhandeid kustuteid mida mujal müüa saainud. ise toon maale, vahetan etiketi, kontrollin ja lükkan turgu. ja järgmine teeb sedasama. aga kas kustuti töötab seda ei tea keegi. manomeeter ohelises ei tähenda midagi. ja nüüd vutt vutt hgoogeldama riigi teatajasse
Hea ega ei või kustutit ise k, reguleeritud on tulekustutite müümise ja teenusena kontrollimisi osa. Ja õigesti - sulisid ON palju.
Mida teeb eraisik oma varaga, ei ole kuidagi seadusesse valatud, kuniks see tegevus ei tekita kahjusid teistele.
Küll tuleb siin arvestada, et kui maja kuulub pangale ja seda peab selleks kindlustama, siis kindlustaja nõuab küll seda, et keegi registreeritu oleks pudeli üle vaadanud. Auto kasko puhul pole säärast nõuet veel silma jäänud.
Muide, ülevaatusel saab täpselt samamoodi kleepsu peale: kolakas kummihaamriga kustuti pihta ja jalad üles - kas kahiseb? Kas seier kogu selle tango peale püsib rohelises? Kas link on plommitud ja ega kustuti kest ole roostest liigselt näritud. Ei hakka seal keegi tegema survepadruni täpsemat testimist... Hea, kui taibatakse lugeda valmistamise kuupäeva ja kümneaastase puhul surveproovi vajalikkust meelde tuletada.
saab küsimus pigem selles olema, milliseks edaspidi igasugu testide-kontrollimiste hinnad olema saavad. Võimalik, et tuleb mõistlikum hoopis uus kustuti osta selmet vanaga jaurata. Müügifirmade huvi seadusesse saanud...?