Tere ees ootab õlivahetus ja tahaks teada targemate arvamust selle kohta.Auto on sõitnud üle 200 000 ja sees on olnud nii täis- kui poolsünt aga kumb oleks auto heaolu arvestades parem.Üks meister ütles et on hea peale 100 000 poolsünt. sisse panna määrib paremini ja ei valgu nii kiiresti ära.Autol diisel mootor turboga.Tänud igatahes.
Ma ei tea küll, mis autost konkreetselt jutt, kuid arutlustel selle üle, mis õli oleks parem, oleks mõtet siis, kui oleks kahtlus, et nt 700/500/900 kere võiks kesta kauem kui mootor. Nii see aga paraku ei ole. Ühel hetkel pole seda head mootorit ka vanade Volvode puhul enam kuhugi peale ega vahele kinnitada ja riiulile seda varuosaks ju ei pane. Nii ka allakirjutanul. Aeg on küps siis, kui kerehooldustööd hakkavad võtavad enamiku virgeajast.
Sestap, pole erilist vahet, mis õli panna. Tähtsam sellest on õigeaegne õli vahetus, mis talvekülmas ja pidevatel lühisõitudel tähendab poolt normivälpa. Pooltvahemikku ka Euroopa-sõitudel - bahnidel, mägedes, haagist vedades jne. Niisamapalju on mõttetu näiteks ka kasutatava kaubamärgi üle pidev nuputamine ja brändi, mitte õli, eest rohke maksmine (nt Castrol). Adinolist, Saksa siseturuõlist, on küll.
Loomulikult on täisünteetiline õli oma omadustel parem, eriti turbomootorile ja eriti talvel. Õli kvaliteet turbomootoril mõjutab turbo eluiga otseselt. Hea õliga võib turbo ressurss olla võrdne ülejäänud mootori ressurssiga. Viletsa õlimajandusega isendil võib turbot vahetada mitu korda enne, kui mootori ressurss läbi.
Addinol toodab väga erinevate omaduste, kvaliteedi- ja ka hinnaklassiga õlisid (nagu iga muugi õlitootja). Millest jutt ?
Otsustasin valvoline MaxLife 10W40 kasuks .Esmamulje on positiivne mootor töötab vaiksemalt kui enne (klapiklõbin vaiksem )eks sõidan ja näeb.Addinoli kindlasti ei pane, tsikli mootori panin sellega õhtale.
Pidasin silmas näiteks optimaalse valikuna näiteks Addinol poolsünt 10W-40. Saadaval ka Prisma toidupoodides.
ran0-le
See, et ainuüksi õlivahetusest klapiklõbin lakkas on küll väheusutav ja sarnanev platseeboefektiga. Reklaamiohvriks langenud tarbija soovis nii väga vaikust kuulda ja kuuliski. Ei erine õlide kvaliteedid selliselt, et nende mõju otsepaukselt kõrvaga kuulda ja silmaga näha oleks.
Minul oli õlivahetusega jälle vastupidine efekt.MB190 kaheliitrise bensiinimootoriga oli.Varem kasutasin Valvoline poolsünteetilist 10w40.Siis kuulsin reklaami Maxilife headusest vanale mootorile.Tegin õli ja filtrivahetuse ja oh sa mu meie , kui käivitasin, hakkas enneolematu klapitagumine ja mootori kolin.Panin seisma, tõin uuesti Valvoline poolsünteetilise ja tegin uue vahetuse, nüüd hääl ligi endine, ehkki veel natuke aega klõbises rohkem kui enne. Rääkisin ka poes, ütlesid, olevat mina esimene, kes selle õli peale kaebab.
Miks sa üldse arvad, et asi oli õlis ? Pigem võis juhtuda selline asi näiteks, et õlipumba reduktsiooniklapp kiilus mingis asendis kinni, kuna mootor seest sodine = kasutatud viletsate pesuomadustega õli ehk mitte täisüsnteetilist.
Arvatavasti oleks effekt olnud sama, kui sa oleksid selle sama õli väljalasknud ja uuesti sisse tagasi valanud.
Alguses peale õlivahetust veidi koliseda võib ka sellest, et süsteem täiesti tühjaks nõrgunud ja võtab aega, kuni õli jälle iga õlitamist vajava pinnani jõuab või kuni hüdrotõukurid jälle õli täis lööb.
Vastus küsimuse vääriline: Väidetavalt (info Vilojett,ist) sõideti Mazda Xsedos,ega 96000km. tehaseõliga enne kui mootori kinni kiilus, aga välpadest kirjutas juba antson
Alustuseks tasuks autotootja manuaalist järgi vaadata. Ning uuemad masinad annavad vahetuse vajadusest märku ka ju.
Khmm, 30K asemel 10 pealt vahetada - no eks igaüks ise teab, kui sageli aga auto on siiski ikkagi sõitmiseks. Võiks siis juba küsida, et miks mitte juba 5000 km takka või 1000? Pärast saab järelturul esitada kõva argumendi heast hooldusest...;)
Eks meie tolmuses-niiskes kliimas vast kolmandiku võrra oleks mõistlik välpa lühendada aga sellest tõesti ka piisab. Muidugi palju sõltub sellest, kus kui palju liigeldakse (linnas/trassil/kruusateel jne).
Uuemad masinad annavadki nii kilomeetrite kui kuupäevadega märku. Sõltuvalt sellest kumb enne kätte jõuab. Õli läheb ka lihtsalt seistes vanaks (vt kuupäeva kanistril) ja kui juba mootorist korra läbi on käinud siis vanaks ja happeliseks.
Ühel MB-l tuli 24 kuu pärast õlivahetuse kiri ette kuigi välp oli 30 tuhat ja ma olin alles maksimum 10 tuhat sõitnud.
Oleneb kas tahad ketti vahetada või mitte. Kui lased 30 000 välbaga nagu kasutusjuhendis kirjas, siis peaks iga 200 000 tagant ketti vahetama (muidu läheb puruks). Kui vahetad õli 10 000 tagant, siis pole vaja ketti vahepeal vahetada. Seega soovitus ikka hoolduste vahel õli vahetada (sest hooldus 30000) aga vahepeal siis teed hoolduse väliselt õlivahetuse (kui auto uus ja garantiiga siis tuleb käia hoolduses nagu raamat ette näeb)
Samas, kui ma nüüd kalkulaatoriga arvutan, siis 30k puhul 7 õlivahetust ja 10k puhul 20 õlivahetust (200 000 täitumiseni). Erinevus 13tk õlivahetusi, rahas ca 1500 €
Ketivahetus samas hinnaklassis. Seega rahaliselt pole vahet kas paned raha tihedamale õlivahetusele või keti vahetusele
Siinkohal sa eksid. Mul sõbrad pidevalt hädas, et peavad pinda käima teenindustele, et ma TAHAN teha õlivahetuse. Mul arvutab ise sõidustiili järgi. Vahel saan 7 pealt, vahel 15 pealt vahetada, auto ise ütleb. Mida rohkem linnasõitu, seda tihemini peab vahetama. Fikseeritud 30k on BS isegi 2023 aasta autodel!
Kui tööauto, siis savi, sest leping ütleb nii kui nii 100k/5 aasta pealt vahetusse, kui enda oma, siis võiks ikka kesta asi või mis?
Õlivahetuse hind 1500/13=115€. Kui lasta vahetada esinduses siis see on reaalne õlivahetuse hind (115€).
Keskmine karteri maht on 6 liitrit. Filter on suurusjärgus 10€. Ei pea kasutama edevaid õlisid. Piisab kui sellel õlil on olemas see spetsifikatsioon, mis auto käsiraamatus nõutud, või kui väga kriitiliseks minna, siis mootoritootja ametlik heakskiit (approval). Selliseid täissünteetilisi õlisid on nii autopoodides kui online poodides olemas palju ning võrdlemisi hea hinnaga. Tegelikult saab õlivahetuse ära teha suurusjärgus 50-60€.
Mõtlen ikka vahetust.
Hiljuti vahetasin Wolkswagen polol diiselmootoriõli Automaailmas maksis kokku 114 eurot. Pandi täissünteetiline õli (4L) maksumusega 60 eurot. Oletan , et
sellega saab sõita kuni 20 000km. Kui oleks pannud poolsünteetilise oleks õli maksnud neli korda vähem ja läbisõit oleks olnud sama. Ja üldiselt soovitatakse vanematel autodel ( 6+ a) kasutada poolsünteetilist õli.
Oleneb autost. Ühel on mul õlivajetus ise tehes 30 euri, teisel on 130 euri ja esinduses on sott. Nad saavad mahuga osta ja isegi juurdehindlusega tuleb odavam. Esimesega tuleb ilmselgelt odavam ise teha aga nagu ma ütlesin, täiesti oleneb margist ja mudelist see hinnavärk.
Õlivahetuse (NB! soovituslikud) välbad on tootja juhendites, enamasti soovitatakse vähemalt 1x aastas vahetada (või mingi x km järel - emb kumb enne jõuab).
NB! Välbad ei sõltu õli margist/ valmistajast/ tüübist/ värvist :-)
Auto on sinu oma - vaheta või ära vaheta, otsus on sinu. Kui müüma hakkad ei saa sa sentigi rohkem raha selle eest et "terve aja kasutasin täissünteetilist õli" :-)
See 115€ hind, ma arvestasin 6 silindri autoga (ca 8 liitrit õli läheb mul) ja tavaliselt vahetan igal õlivahetusel lisaks mootori õhufiltri + salongifiltri. Kuna omal garaaz puudub siis õlivahetuse teenus ka juurde
Naljamehed kokku sattunud. Õlisid vahetatakse nii, et sõitmiseks enam aega ei jää aga elementaarsed asjad - filtrid lastakse üle. Tõsiselt? Teised kasutajad: ärge seda küll järele tehke!
Tere!
Kallis Marko , hakkasin mõtlema ja..., kuidas ma saaksin oma postituse kopeerimise/salvestamise, et saaksin vajadusel minna juriidiliselt edasi jne., ma tsipa eksisin, mõnitus ikka hammustas küll ja kuhu veel pöörduda, ootan vastust!
Lugupidamisega T.
Edit by Marko:
aga palun, kopeeri ja kaeba kasvõi issandale jumalale!
Tere!
Mul Volli 70d 05a(06a) ja .... Juhtus nii, et lasin M-õli vahetada+Õ-filter,+õhu F jne. Kallati sisse ja... ,vahetasin M-õli 2-korda jutti pärast seda!!!, kasutades ettenähtud 0w30 õli, sain antud toiminguga pidama M-õlitõusu varda järgi karteris. Hilisemas analüüsis jõudsime arvamusele, et eelnevalt-esmaselt vahetatud õli oli nö "kurat teab mis" ja kuna suksul on peal ka tahma Filter, mida "põletatakse" teoreetiliselt vastavalt vajadusele siis süvenes/kinnitus arvamus, et mingit "võõrast"-kahtlast õli ei ole soovitav kasutada ja usalda ikkagi suksu loojaid!.
Ilmselt "võõras" õli ei sobinud tahmafiltriga nii, et ettevaatust!
Lugupidamisega T.
Tere!
Tänud! Ma tavaliselt lasen maha aga huumor seegi!
Tahmafilter ja õige=sobiv õli on paratamatult seotud, siit tulenevalt M-õlide vahetamine/asendamine on teatud määral riskantne ja ka sobimatu=kahjulik.
Soovitan eelistada valm.tehase soovitusi. Muidugi annab konkreetne läbisõit teatud eelised=blasid!võimalused aga...,tark on see kes ratsutab hobusel!
Lugupidamisega T.
Loodan, et ei tekki problasid!
Lugupidamisega T.
Ole hea ja tee oma koopia kärmelt ära! Ma saan siis rämpsu ära kustutada uuesti.
Tuletan ka veelkord meelde, et kui lähed külla, siis seal käitutakse nii nagu külas peab käituma! Siin on asi põmmpeadele eriti lihtsaks tehtud, reeglid lausa kirjas kohe. Üsna lihtsad sellised, enamus inimesi ei vajagi tegelikult, sinule peab kogu aeg meelde tuletama...
Tere!
Alustan uuesti, sest sõber Markol õnnestus mu kiri=kirjutatud, lõpetamata küll, kustutada aga, mida rohkem tegelen seda enam veendun juriidilise sekkumise vajaduses! Kahju kui mõningased inimesed ennast ülendavad "jumalateks", ootan sõber Markolt juhiseid juriidiliseks pöördumiseks, nende andmiseks/andjaks on Ta kohustatud andma teavet.
Lugupidamisega T.
Sinu kiri, viimase kui = + / märgini on taasavaldatud 16:48 postituses.
Kaebamise juhend: Paned peopesad kokku rinna kõrgusel, suunad pilgu üles ja edasi vastavalt oma fantaasiale...
Ma väikestviisi hiromant (selgeltnägija) ja proovin toinoo jutu(d)(mis tõesti on ilgelt segane soigumine) maakeelde panna ja kokku võtta :-) :-)
1. pont: tahmafiltriga (DPF) masinal tuleb kasutada selleks ettenähtud (madala tuhasisalduasega) õli, sest paratamatult mingi osa õli põleb ja tekkinud tuhk ummistab tahmafiltrit
2. point: kui DPF on ummistunud, siis osadel autodel põletusprotsessi käigus pritsitakse kütust väljalaske takti (kust tas peaks jõudma DPF-i ja selle puhtaks põletama) ja selle käigus satub teda ka silindri seintele ja seeläbi läbi rõngaste karterisse
3. point: kui DPF on õlist pärineva tuhaga ummistunud, siis teda ei saa puhtaks põletada (tuhk ei põle) ja põletusprotsessid sagenevad ja sellega kaasneb mootoris "õli+kütus"taseme tõus üle lubatu ja see "segu" tuleb koheselt vahetada normaale õli vastu (ja auto ära müüa - tõlkija kommentaar)
4. point (tõlkija omalooming): ostke bensiinimootoriga autosid, kui te olete liiga rumalad, et diislit pidada :-)
Tere!
Armas maaks, tänud selge selgituse/harimise eest. Minu V70d-l vahetati mootori õli koos filtriga ja ka muid töid teostati. Nädalaga tõusis õli tasapind vardalt vaadates tugevalt, kui nüüd palju ei valeta siis kahekordseks. Kohkumus/ehmatus oli suur ja... vahetasin uuesti õli mootoris+ Õ-filter (0W30 täissünt ja tehase soovitus) nüüd juba siis ise. Aga mingi, suht lühikese aja möödudes, hakkas õli tasapind uuesti tõusma/kerkima, enam mitte nii tugevalt aga... .
Vahetasin veelkord õli ja loomulikult ka filtri ning on nüüd siiani rahuldavas seisukorras. Toimus see paar aastat tagasi. Läbisõit hetkel pealt 400-tuhhi.
Lugupidamisega T.
Mina kasutan ainult Mobil1 poolsünti 10w40 juba ligi 10aastat ja õlitab hästi pole ühtegi jama olnud. Kunagi proovisin mingit kallimat täissünti ja kohe hakkasid jamad pihta. Seega poolsünt Mobil1 on parim õli.
:-{castrol on täielik jama ja sittab mootori täis lihtlabaselt}-:
Karbunkel ajab natuke kelbast ka. Alustuseks maini, mis aastakäigu masin sul üleüldse on! Kuid Castrol 0-30 vastavate spetsidega on valmistajatehase soovituslik valik, seega oma viimase väite võid külavahel naabrimuttidele esitada.
Tere!
Lisan minu suksus kasutuses olevale õli margile juurde tähised A5 ja B5, niisiis on kasutusel Castrol 0W30 A5 B5. Need viimased tähised on küllaltki olulised/tähtsad ja segamine/vahetus muu õliga on kahtlase ja ilmselt ka ebasoovitava tulemusega.
Lugupidamisega T.