Ma usun, et see teema on juba ammu siin läbi käinud. Kuid mul tekkis selline küsimus, kui palju ma võin mootorit realselt forseerida, et ta jääks tänava legaalseks ning saaks ark-st ka läbi rahulikult?
Ma mäletan, et kunagi Autolehes või TM ajakirjas kirjutati mingi 30%, et ta jääks veel legaalseks.Kui rohkem siis pean ma tehno andmeid muutma või äkki üldse ei lasta läbi. Kas keegi saaks mulle detailsemalt lahti seletada, mida ma võin lisada/vahetada ja mida ei või?
Ma mõtlen selle all mitte mootori vahetust suurema vastu vaid forseerimist. Ma tean, et väljalaske torustiku pole hea mõte vahetada, kuna CO2 siis suureneb. ARK kodukalt ma otsisin, kuid mitte midagi asjaliku.
tegelikult jääb igasuguse võimsuse tõstmise juures ette see legaalne 30% piir
SIISKI väidan 99% tõenäosusega, et kui mootoril vahetad ära kõik peale mootoriploki (kollektorid, pihustid, nukid, kolvid; turbomootori puhul ka vahejahuti, turbiini, aju jne) siis Eestis ei leidu ülevaatajat, kes selle ära tabaks :-)
Tehnoülevaataja kiikab mootoriruumi heal juhul kaks korda, ning kui tegemist ei ole sama sõiduki "fänniga" siis originaalist erinev pilt suurema jahuti või suurema turbiini näol ei ole selle aja jooksul märgatav.
Grupp 7 Mootor Kood 701. Üldnõuded
5) omavoliline mootori toite- ja heitgaaside süsteemi muutmine ja ümberehitamine on keelatud, sh ülelaadeseadmete lisamine või ärajätmine, lisakütusepaakide paigaldamine, õhu- ja heitgaaside osakeste filtrite äravõtmine, heitgaaside katalüsaatorreaktorite äravõtmine, teisele kütuseliigile ümberehitamine (diislikütuselt – bensiinile; bensiinilt või diislikütuselt – gaasile jms ning vastupidi);
> SIISKI väidan 99% tõenäosusega, et kui mootoril vahetad ära kõik peale
> mootoriploki (kollektorid, pihustid, nukid, kolvid; turbomootori puhul ka vahejahuti,
> turbiini, aju jne) siis Eestis ei leidu ülevaatajat, kes selle ära tabaks :-)
IRW
Mul just käesolevast aastast olemas kogemus, kus ülevaataja istus ise autosse, et sellega halli sisse sõita. Igal juhul kerge kummiving kohaltminekul tuli üllatusena meile mõlemale. Aga ju ta pidas ennast vist natuke kobaks, et ei osanud kahtlustadagi, et mootorit natuke "näpitud". Samal ajal kui heitgaaside mõõtmine, peatus ülevaatuspunkti ees politseipatrull, kes kontrollis minu auto ülevaatust lõpuni välja ega osanud nemadki midagi kahtlustada. Minu jaoks igal juhul esimene ja seni ainus kord elus sattuda ülevaatusel politsei kontrolli alla.
Ümberehituste kohta saab infot nii ARKi lehelt kui ka ARKi tehnoosakonnast telefonitsi ja e-mailiga. Ma nimelt tüütan neid ise üsna sageli.