Smart

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

millise uue smardi ostaksid?

smartec
13:44 23.06.2008
1. Mis on sinu jaoks uue smardi ostu valikukriteerumid?
2. Millist smardi mootorit eelistad, kas CDI (diisel) või MHD (mikrohübriid)
3. Kas sinu jaoks on oluline võimalikult odav hind ja seetõttu eelistad baasvarustusega Pure mudelit või oleksid nõus välja käima ca 30 000 krooni rohkem, et soetada luksuslikuma baasvarustusega Passion?
4. Millist lisavarustust sooviksid?
5. Millist kerepaneeli värvitooni eelistad (deep black, chrystal white, light yellow, silver metallic, red metallic, blue metallic)?

Oma arvamused võib saata ka emailile simon@smartec.ee või helistada GSM 555 44 555
stelf
14:19 23.06.2008
Üldiselt mulle Smardid meeldivad aga sellist "pussakat" uuestpeast nii rämeda hinnaga ei ostaks iialgi.
smartec
14:22 23.06.2008
Uus Pure maksab ju sisuliselt sama palju kui 2004 aasta smart. Ja uus Passion veidi üle 2 korra rohkem kui 9 aastat vana Pure.

Öelnud siis kohe, et sulle meeldib lihtsalt vana smart :D

Muudetud 23.06.08 14:28

stelf
14:30 23.06.2008
Kes Eestis üldse Smarte müüb?
smartec
14:35 23.06.2008
Tegelikult oma küsimused esitasingi seetõttu, et planeerida järgmise aasta mudelivalikut. Ja smardi müügiga alustame tõenäoliselt mõne kuu pärast kuid demoautod peaks jõudma varem, et ka neid proovisõitudeks anda. Ehk siis demoautodeks smart fortwo coupe Passion CDI ja MHD.

Kes on huvitatud proovisõitudest võiks ka oma andmed juba saata, sest nagu muude riikide praktika näitab on nõudlus suur ja seetõttu proovisõitudele järjekorrad ca kuu aega.

Muidugi siis ära mainida ka see, et millise auto vastu on huvi, kas MHD või CDI.

Müük hakkab toimuma tehasehindadega.

Muudetud 23.06.08 14:36

stelf
14:43 23.06.2008
Võibolla ainuke mis huvi pakuks on Smart Roadster. Üks ka siin portaalis üleval aga isegi kasutatuna on hind ikka kirves. Ei kujuta ette, mis ta veel uuena maksab?
smartec
14:44 23.06.2008
Roadsterit ei toodeta enam mitu aastat. Ainuke mida toodetakse ongi fortwo.
stelf
14:57 23.06.2008
Mõte3 iseenesest huvitav aga uutel hakkavad siis hinnad ikka mingi ca 250 tuhandest? Kui mõelda, mis autosid sellise raha eest veel võimalik saada on. Hmmm!
smartec
15:04 23.06.2008
ametlikult ei saa veel hinda öelda aga ligikaudu hakkavad smardi hinnad alates 150 000 kroonist pihta ja luksvarustusega Passion CDI mudeli orienteeruv hind on 210 000 krooni (sisaldab käibemaksu)

Ja milliseid autosid on siis veel kütusekuluga linnas 3,4 ja maanteel 3,2?
Enamikel on vähemalt 2 korda rohkem ja iga kuu tuleb säästu vähemalt mitu tuhat krooni kui on iga päev ca 100-150 kilomeetrit sõitmist. Nagu maast leitud raha.

Aga kuna sa tundsid huvi Roadsteri vastu siis võib järeldada, et sääst ja praktilisus polegi sinu jaoks prioriteet vaid pigem huvitab sind lõbu.

Muudetud 23.06.08 15:11

stelf
17:27 23.06.2008
Kuna Smart oma väiksuses ei mahuta üle kahe inimese ja ostetakse selline auto siiski pere teiseks autoks ning kuna tema praktilisus on suht väike, siis võib sellist autot nimetadagi pigem lõbusõidukiks. Kütuse säästmiseks on ka teisi ja neljaukselisi autosid, näit Citroen C1, Peugeot 107, Toyota Aygo.
smartec
17:54 23.06.2008
Enamuse ajast sõidetakse üksinda. Smardis on eesistujatele rohkem ruuumi kui paljudes keskklassi autodes.

Enne kui ma smardiga tegelema hakkasin, siis ma testisin ka sinu poolt nimetatud autosid. Juba esimese 15 minutiga oli hulk ebameeldivaid asjaolusid. Minek oli lahja, ei saanud mugavat istumisasendit, Aygos kõrvalistme seljatugi vibreeris häälekalt (käega kinni hoides jäi vait), C1 klaasist pagasiluuk ei läinud juba salongis korralikult kinni, Aygo kojamehed 80km/h kiiruse juures peale kasutamist lotendasid veel tuule käes, nende mainitud autode koostekvaliteet ja ebamugavus on sellised, et ei soovita isegi vaenlasele. Siis aga rentisin ööpäevaks 2001 aasta smardi, läbisõiduga 160 000km, mis oli juba tegelikult üsna ära ruunatud. Ja 24h jooksul ei avastanud ühtegi viga ega asja mille kallal nuriseda. Siis ma mõtlesin, et kui vana smart on parem kui uus mis tahes muu väikeauto, mis me siis üldse enam räägime. Lisaks mainin seda, et vana auto kütusekulu tuli kah ööpäeva jooksul 3,9 liitrit 100km kohta linnas. Teiste väikeautode mida varem nimetasid, kütusekulu oli tehase poolt mainitud 5 kuid reaalselt oli ikkagi 7.

Siis olen katsetanud smarti igasugustes oludes, maastik, liivarand, 20cm sügav vesi, 70km/h juures 90 kraadised pöörangud, 130km/h tormise ilmaga kurvilised teed, 100km/h jäised ja pimedate kurvidega külavaheteed...
Katsetused kulleriteenustes kus pole aega hoogu maha võtta isegi raudteid ületades, sisuliselt 60km/h sai ületatud augud, raudteed. Kulleriteenustes tuleb päevas paugutada pagasiluuki keskmiselt 80 korda mis teeb ühe kuu kohta üle 2000 sulgemise.

Enne testi ja pärast testi sai käidud diagnostikas ja sillastendis, autol pole midagi viga.

Samas teiste kolleegide teised automargid lagunesid pidevalt. Uus Mitsubishi Colt oli peale 2 kuu sõitmist nii parsa, et seda enam keegi ei tahtnud ei osta ega sõita. Kuigi läbisõit oli vaid 7000km.

Mis puutub rallitamisse, siis ma pole varem sõitnud ühegi teise nii stabiilse autoga kui seda smart. Teistel autodel on kurvides pidevalt külg ees olnud kuid smarti on väga raske libisema ajada. Olgu mainitud et seda siis aastast 2003 mudelite puhul millel parem elektroonika ja veermik.

Smardi headusest ei saa ennem aru kui ise pole sellega mõnda aega sõitnud.

Muudetud 23.06.08 17:56

stelf
18:05 23.06.2008
Nagu ma eespool ütlesin, pole mul Smardi vastu midagi. Oleks võimalus sellist ainult proovida. Kuidas suhtud siin müüdavatesse 99.a masinatesse, mille läbisõit on 50 ja 70 tuhat kilomeetrit?
smartec
18:23 23.06.2008
Enamik Eestis olevatest smartidest ongi 1999 aasta omad. Ma ise selle aastakäiguga kogemust ei oma kuid autoomanikud ise väidavad, et tunnevad end tuule ja libedaga ebakindlalt.

Ka möödunud talve kohta võis tähele panna, et kui libedaks läks siis hakkasid kommentaarid lendama, eriti just vanemate smartide osas. Kuid minul talvel ei olnud probleeme (2004 aasta smardiga). Pigem oli huvitav vaadata kuidas isegi kaks BMW maasturit olid parklas lumes kinni kui ma oma smardiga otsisin kohta kuhu parkida ja sõitsin ringi. Lisaks kogemused libedaga suverehvidel millega sõitsin novembri viimaste päevadeni kuigi naelrehvidega autod tegid piruette. Lisaks smardi väljasõidul milles osales hulgem smarte, jäid nii mõnedki kruusatee peal pikalt maha. Mõtlesin, et miks küll... Kuid hiljem selgus, et inimesed tundsid end ebakindlalt. Seega mulle on jäänud mulje, et vanemad kui 2003 aasta smardid ja uuemad erinevad stabiilsuse osas nagu öö ja päev.

Kõlab küll nagu kiidulaul kuid ma ise tõesti olen autoga väga rahul ja julgen seetõttu ka teistele soovitada kellel on oluline kütusesääst ning sõidetakse põhiliselt üksinda või kahekesi.

Samas smarti mahub päris palju asju, ise olen sellega isegi ehitusmaterjale ja mööblit vedanud. Paar päeva tagasi vedasin 1,2 meetri pikkust pakendit ja siis oli mõnel teeäärsel inimesel lõbus, sest läbi klaaside oli näha kuidas reisijapoolne osa koosnes papp-pakendist. On teada isegi inimesed kes hulgem inimesi või pikemaid (2,6 - 4m) laudu vedanud. Pole vist palju autosid millel mahuks pagasiruumi 4tk 15" valuvelge talverehvidega kuid smardil mahuvad need istmete taha.

Katsetuste mõte on olnud selles, et inimesi on erinevate vajadustega ja paljudel on küsimused nende asjade kohta mida tegelikult neil reaalselt vaja ei lähe. Kuid hea on teada kuidas auto erinevates oludes käitub ja vastu peab, siis saab inimestele nendest pajatada. Sest üldiselt on nii, et kui ekstreemoludes peab hästi vastu siis tavakasutuses ammugi.

Uut smarti pole veel jõudnud ekstreemsemalt katsetada.

Kuid olulise asjana märgin ära, et uue smardi käiguvahetus on parem ja ei ole seda jõnksu tunda mis vanematel.

Kui rääkida veel 1999 aasta smardist läbisõiduga kuni 70 000km. Siis olen näinud smarte millel auto põhjas olevad jupid veel läigivad nagu uuel. Ehk siis ilmselt oleneb kuidas autot hoitud on kuid 70 000 smardi puhul on veel selline seis, et võib öelda et tegemist on peaaegu uue autoga. Ega smardil ei ole sellist tendentsi et need kipuks kõvasti lagunema. Enamik smarte Eestis pole kordagi suuremat remonti teinudki. Kuid tundub et bensiinimootoriga smardid on kapriissemad. Ise pooldan diiselmootorit.

Muudetud 23.06.08 18:40

aiku0
10:33 18.07.2008
Kui ma ostaks, siis ainult elektrismardi aga neid vist vasakpoolse rooliga veel tükk aega ei saa.
teadmiseks
10:02 04.08.2008
Elektrismarte tehti mõnisada tükki mitte otseselt turustamiseks vaid ekspluatatsiooni katseteks ja kuna neid katsetatakse Inglismaal siis loomulikult on nad paremapoolse rooliga. Selle katsepartii tulemuste põhjal töötatakse välja täienduste ja parandustega elektrismart , mille tootmine on plaanitud aastasse 2010.