Jagaks oma kogemusi Viljandis b-kategooria sõidueksamil ja õppesõitudel + nipid ja ohud, mis linna vahel on.
Mul koitis siis täna see päev, mil sai load edukalt ära tehtud. Ise Tallinna inimene, koguelu Tallinnas elanud ja igapäevaselt 2.aastat ka liigelnud autoga, seda siis ilma lubadeta. Trahvi ka muidugi mõned korrad saanud.
Võtsin ARKi kodulehelt paberivaba ARKilt kõige lähima kuupäeva, selleks oli Viljandi. Kuna eksam oli täna laupäeval, siis nii öelda "kolisin" juba kolmapäeval Viljandisse Endla hotelli sisse, et linnas võimalikult palju õppesõite enne eksamit teha. Kokku sai võetud siis kuus 50 min sõitu, 4-ja päeva jooksul. Eksam oli siis täna 12.30, hommikul sai sõiduõpetajaga veel üks kontroll ring tehtud, mõnes kohas küll eksisin pisut aga teadsin, et eksamil võtan asja veelgi rahulikumalt.
12.30 läks siis eksamiks, kontrollisin üle, kas tuled põlevad, pagasnikust vaadsin turvavarustuse üle ja läks sõiduks, algul pöörasime maanteele ja saatuse kombel hakkas väga tugevat vihma sadama, õnneks vihm lakkas, kui pöörasime Viljandi poole tagasi. Eksami sooritasin kenasti, 3 pisi tillukest viga oli ka. Kõige suurem neist oli külgbox, mida tegin 2 korda :D. Esimest korda vaatasin, et läheb äärekivisse, tõmbasin tagasi, võtsin suurema kaarega, siis aga jäi äärekivist oma 30 cm, askeldasin veel rooliga kord vasakule, kord paremale, lõpuks sai paika, sõidsime edasi. Siis veel Tallinna poolt Viljandisse sisse sõidul on tee tööd, algul 90, siis 70, siis 50 ja siis 30 ala. Aga pärast seda, kui kiirus piirangu märk lõppes, ei teadnud ma hetkeks, mis kiirusega edasi sõita, kuna linn oli juba väga lähedal, hoidsin kiirust 50 peal (igaks juhuks). Linna sissesõidul oli ka väike viga, kus ühe tankla juures on paremal pool tee ääres pidevad jooned väga ära kulunud, siis kergelt tõmbasin sealt ratastega üle. Kuna linn oli mul juba vägagi selge, et mis kohti kuskil oodata võib, siis läks üsnagi lihtsalt. Õuealal me kusjuures ei käinudki, rohkem sõidsime kõrvalteedel ja kesklinnas. Hiljem, peale raudteed, mainis eksamineerija, et sõidame nüüd ARKi juurde tagasi, siis ma juba sisimas tundsin, et sain läbi. Sõidsime ARKi tagasi, siis küsis ta minult ka arvamust mu sõidu kohta, rääkisin talle kõik vead ära, mis ma siin eespool mainisin. Ise ütles ta aga, et kuna ma olen iga päevane liikleja, siis oleks oodanud rohkem sujuvamat sõitu.
Autokooli tunnistust mul kaasas ei olnud, sellest polegi midagi, sest juba see kolmapäev võin minna oma esmaste lubade järgi :).
Muidu üldiselt sõidust.
Kuna ikkagi oli pinge sees, kas saad läbi või ei saa, sest sõiduõpetaja rääkis ka, et nad õudselt nõuavad täpsust. Suunatuld kasutasin ka võimalikult palju, kõikvõimalikud ümberpõiked jne. Ja siis kuidas mõnele, mulle tegi sõidu rahulikumaks ka eksamineerijaga sõidu ajal rääkimine. Tundsin ennast üldiselt vabalt rooli taga.
Auto, millega sõidsin, oli diisel mootoriga. Muuseas, see oli mul elus esimene kord diisliga sõitmine. Õppesõitudel sai bensukatega sõidetud. Ses suhtes soovitan igati diisliga sõita eksamil, tunnetab autot paremini, kui diisel tahab kõrgemaid pöördeid saada. Endal mul tekkis diisli kõrgemate pööretega paar korda probleeme, et vaatad pöörded vaid 1100 pea ja kiirus 40 :), tõmbasin koheselt käigu allapoole. Diisliga oli ka parem koha pealt ära sõita, bensukatega lööb mingi nõtke läbi, kui käiku vahetada, diisliga oli sujuvam, sõidaks nagu automaat käigukastiga.
Viljandi linnast ka siis tulevastele sõitjatele.
Tõesti, linn on vägagi mägine, sai peaaegu kõikidel tõusudel ära käidud, peale selle Balti maadekõige järsumal tänaval(21% tõus). Sealt jalutasin jalgsi mööda, võttis ikka korralikult muigama. Kujutan ette, et külgboksi on seal ebameeldiv teha, sidur saaks korralikult vatti. Mis mulle Viljandis üldse meele järgi ei olnud, oli väga palju pimedaid tänava nurki. Väiksematega autodega hea lihtne, pistad nina natuke välja ja juba näed teisele poole. Mõne suurema autoga läheks aga tõsiseks hiilimiseks.
Tänavad ise on kitsad aga ei mitte midagi võimatut, kui õieti sõidad. Märgid on ilusti igal pool väljas, kui 1e suunaline lõppeb ja 2e suunaline algab jne.
Nipiga kohti on muidugi igas linnas, ka Viljandis. Üks kegematest, sõidad-sõidad rahulikult otse suunaga Viljandist-Tallinna poole ja ohhooo, järsku posti otsas märk "sissesõidu keeld". Siis 1 nipi koht on peatee märk, suunaga paremale aga palutakse otse sõita. Paljud olevat seal kohas eksamil läbi kukkunud ja lihtsalt otse pannud, ilma paremale vaatamatagi, kuigi paremalt poolt tulijatele peab teed andma. Tegemist sellise majadevahelise alaga ka, targem oleks sealt vaikselt hiilida. Siis õuealal(tänava nime ei mäleta), algab märk "õueala", sõidad vaikselt 15-20 km/h, keerad paremale, teed oma peatuse tee ääres ja veerelt vaikselt ristmikule aga sealsamas vasakul on ka õueala lõpetav märk. Märk aga asub võsas ja esmapilgul pole nähagi. Seal on samuti paljud eksamil läbi kukkunud.
Mis ma siis veel teada sain eksamist, et autot võib 2x välja suretada, peale seda on aga sõit läbi. Üldiselt, parem oleks, kui ei sureta kordagi välja, sest tõusuga keeramis kohti on seal tõesti palju. Samamoodi ka 1e ja 2e suunalisi tänavaid, kuid nendega ei tohiks probleeme tekkida, kui märke tunned, kuidas 1e suunalise tänava lõpus pöörama pead.
Rääkides eksamijärjekordadest, istusin algul mõned minutid ARKis sees, kui kuulsin, kus 1 noormees pani omale sõiduaja kirja, sai ta selle 17.juuli peale, vabalt valitud kella ajal. Pole midagi nii pikad eksamijärjekorrad, nagu sõiduõpetajad algul räägivad. Mulle mainiti, et kuu ajalised pidid olema.
Käisin sõitmas 2e erineva õpetajaga, et eksamil seesmist rahulolu rohkem oleks. 1 oli Madel autokooli Jettaga(Elari õpetas), teine oli siis see Alopexi autokool Golfiga(õpetaja nime ei mäleta). Mõlemad on ülirahulikud sõiduõpetajad, sellist närvitsemist nagu Tallinnas, seda pole.
Kindlasti soovitan minna mitu päeva enne eksamit varem kohale ja sõidutunde võtta, muidu te vaevalt nimodi laksust esimese korraga võõras linnas läbi saate. Liiklus on seal väga rahulik, tipptunde pole, nagu Tallinnas ja juhid on ka üsna rahulikud.
Üldises plaanis võin öelda, et kui siduriga olete korralikult sina peal, oskate autot tõusu peal koha peal hoida, nii et ta tagasi ei vajuks, siis teete eksami ära, sest rõhutaks just, et enamus tänavad on tõusude peal, eriti just need, mis asuvad Viljandi järve lähistel. See piirkond on nagu ehtne lõbustuspark Ameerika raudteel.
Võimalik, et tõus on ka 18%. Jalutasin mööda, maha oli kollasega märgitud 21%, silmaga vaadates paistis aga 2x hullem.
Tallinnas kategooriliselt keeldusin tegemast lube, kuna mõned aastad tagasi sai Tallinna ARKis sõiduga seepärast läbi kukutud, et ühe realisel ringteel sõidsin keset teed. Sellega mu sõit piirduski, sõidsime tagasi Hesburgeri juurde. Eksamineerija väitis, et peab võimalikul tee ääres sõitma, et võimalusel ka teised autod mahuksid mu kõrvale. Tekkis kõva vaidlus sellise väite peale. Lõppes jutuajamine sellega, et saadsin härra eksamineerija viisakalt p*rse. Sai ta ka ise sest väga hästi aru. Kuna aga sel ajal tehti eksameid autokooli sõidukiga, siis igast kaamerad jm vidinad puudusid autodest.
Eksamineerijaks oli pika halli habemega vanamees, kes kuuldavasti pidi nüüd Tartu omi samamoodi peenestama. Tean, et Tallinna ARKist saadeti ta lihtsalt minema.
Tallinnas olid muidu ka järjekorrad mingi augusti lõpu poole alles.
Ma sain load eelmise aasta septembris. Mul Madelis oli sama õpetaja, kooli õppesõitude aeg sai kõikvõimalikud kohad läbi sõidetud, nii et mulgi riigieksamiaeg probleemi ei olnud.
Olen uhke enda üle, et üldse võtsin lubadetegemise käsile, mees mul pole veel omadega nii kaugele jõudnud:D
sain eelmine ndl tetud ark viljandis....õde oli just ksami sooritanud ja sõidutas mind ark radadel....kooli tegin tallinnas a kuna ikka viljandis olen elanud siis lihtsam oli teha seal....Sain hakkama....
Edu kõigile tegijatele....PS.liht tuleb olla tähelepanelik märkide suhtes
mis toimub?? mis vahet sellel on mis linn...igas linnas kehtivad ühed samad liiklusmärgid ja liikluseeskiri...sellepärat neid oinaid ongi niipalju et oma linnas on liiklus peas ja märke ei vaadata ega tuntagi...aga kui mujal linnas liigeldakse siin on aamen kirikus... sõidetakse ikkagi märkide ja teekattemärgistuse järgi....
Ja mis vahe on kas on diisel või bensukas...osata tuleb igasuguse autoga sõita..ja kui teema algata rääkis et diisel tahab kõrgemaid pöördeid siis on asjast ikka väga valesti aru saanud...diislil on jõudu madalamatel pööretel,ehk väändemoment on bensuka omast suurem.erinevus on kõikidel autodel ainult see kuidas sidur on..
Tahtsin oma kurjustava tooniga öelda seda et tuleb liikluseeskiri ja märgid selgeks õppida siis kaovad need nö. "nipiga kohad" ära ja ARKi inimene ei saa sind lihtsalt kuidagi läbi kukutada.Niiet LE ja märgid selgeks ja sõidate igalpool..ja kui eriti tublid olete siis võite isegi tallinnas hakkam saada.
Tore, et teada sain. Aga kumb õpetaja sel ajal oli parem? Kas noorem või vanem. Sain teada, et noorem kukutab liiga kergelt läbi. Vanemast ei oska rääkida. Aga ise olen sõitnud õppesõidul diislikaga, huvitav kas nüüd on ka diislikas arkis. Teen samuti esmaseid juhilube ning lähen 10.ndal sõidueksamit tegema arki.
Mis kuradi lambapead need tänapäeva noored sõitjad on? Iga kord enne uude linna minekut kolite esmalt mõneks päevaks hotelli ja võtate sõidutunde? Siseturismi seisukohalt on see muidugi tore, raha liigub, inimesed saavad tööd ja puha. Aga jumala pärast, ära sa niisama edaspidi võõrasse linna niisama sisse sõida. Suurematest kyladest hoia ka eemale. Ja kui veel lätti peaks asja olema, õudne õudne...