Soovisin uue auto ostmisel oma vana jätta firmasse kust uue ostan, aga ei saanud hästi aru sellest süsteemist. Mina kui eraisik müün firmale auto, aga autol puudub käibemaks, siis firma paneb sinna veel käibeka otsa ja pluss kasumi mida ta vahelt teenida tahab.
Sellisel juhul, et firma üldse ostaks eraisikult, pean ma niigi andma 10-20% auto odavamalt kui turuhind ja lisaks veel käibeka võrra odavamalt.
Kas saan õieti aru sellest asjast või on veel mingeid variante, et ei peaks seda käibekat ise maksma?
Vahetasin pool aastat tagasi samuti vana uue vastu. Vana hinnati 25000 kuigi turuhind keskmiselt 33000. Kirja pandi siiski nagu oleks ma 18000 auto müünud kuna siis neil käibemaksu arvestus ka sees lõpphinnas. Minule see enam ei tähendanud midagi palju nad kirja panid vana maksumuse, sest uue hind oli meil ennem paberil juba kokkuleppeliselt fikseeritud.
Firma ei pea seda autot käibemaksustama. Kui ostetakse auto eraisikult, on käibemaks sellel 0%. Kui firma seda müüma hakkab, siis müüb ta seda samuti 0% käibemaksuga. Käibemaksu peab firma maksma AINULT müügilt saadud tulult. Nt. ostetakse auto 100000.- (0%km) ja müüakse 110000.-(0%km), siis firma maksab 10000.- pealt 18% km.
"???? (registreerimata)
Re: Auto firmale müük
on see ikka õige jutt? ostan poest uue auto firmasse, panen müüki kunagi poole hinnaga ja käibekat ei maksa :)) "
Reeglina sa uut autot ei osta esindust 0% käibega. Näiteks kui ostad autopoest auto 0% km'ga, siis müües seda aasta hiljem odavamalt, ei pea sa tõesti käivet maksma.
Mul sama mure, ei saa sellest süsteemist aru. Kui mul on endal auto liisingus ja jääk on 140 000, siis pangast öeldi samuti, et lisandub käibemaks. Kas mul oleks siispigem mõttekas müüa firmale ja käibakat ei rakenda või pigem eraisikule?
päris nii need asjad ei käi.kui on 140 tuhat +km siis kas ostja oled sina kui eraisik plekid välja kokku 165,2 tuhat liisingule ja kui ostja (lunastaja) on firma siis summa jääb samaks.
Võite raamatupidajate käest üle küsida, ag minu meelest süsteem järgmine.
Eraisikult ostes ei pea maksma käibekat. Firmalt ostes igal juhul. Seega kui firma ostab eraisikult 100k, siis käibekat pole. Müües edasi on aga müügihind 110k+km. Käibeka maksab sel juhul kinni ostja ja müüa firma seda tagasi ei saa. Kui eraisik on ostja ja ta on nõus maksma 110k lõplikult, peaks firma tegema hinna ligikaudu 93k+km.