Tere!
Kui lasta kellelgil teha see sõidujuhendamise tunnistus, siis ka see mõjutab neid autokooli muidu sõidu tunde.
kõik need vajalikud sõidutunnid teeksin autokooli õpetajaga, aga lijhtsalt et lisaks saada oma kogemuseks sõita vanemaga. nii saab?
aitäh kõigile vastanutele.
Saab ikka. Nõutavad 40 sõidukorda pead läbima koolis, juhendajaga sõites peab sul kaasas olema kooli poolt väljastatud õpingukaart, kuid juhendaja sinna märkmeid teha ei tohi.
Peab küll, sest sul peab olema millegagi tõendada, et õpid autokoolis ja kaardil on märge "lubatud õppesõidule teeliikluses." Juhendaja ei või igat suvalist tüüpi ka õpetada, ainult neid, kes koolis ka käivad.
Aga koolitunnistusega peaks ka saama, eks? Kaua peab umbes ootama pärast seda kui oled ARKi avalduse esitanud? Kellelgi on kogemusi?
Ja miks su õpetaja õpingukaarti ei täida? Ma pidin küll alati iga tunni lõppedes allkirja andma.
vabandust, et kirjutan teemale vahele aga äkki keegi teab kas on võimalik saada see tunnistus juhendajal(minu mees) kui tahan nüüd sõitma hakata?
Probleem selles, et autokool jäi pooleli seoses lapse sünniga, viimati sõitsin 1,5 aastat tagasi. Kohustuslikud tunnid sõitsin ära siis 1,5 aastat tagasi aga praegu pole autokoolis enam sõitnud. Sõidukaart muidu täitsa olemas. Kas on mõtet minna taotlema seda tunnistust praegu?
Kergemad rikkumised võivad olla, selliseid ei tohi, mille eest karistatakse juhtimisõiguse äravõtmisega vms. Uuri seadustest, kui huvi on, märksõna on "mootorsõidukijuhi juhendaja".
läbisin autokooli teooria ja sõidueksami juuni 2009, arki ei jõudnud pidin ajateenistusse asuma, õppesõidukaardil on märgitud sõit lõppenuks kuupäevaga juuni 2009, kas tohin hetkel juhendajaga koos sõita?
autokoolis sellest saati ei ole käinud. õppesõidu kaart on alles?
Kui sul on atokooli tunnistus olemas, siis see kehtib sinu surmani praeguse seaduse järgi. Juhendaja peab aga iga aasta uue juhendaja tunnistuse tegema.
ARK-s kehtib teooriaeksam 1 aasta. On olemas ka autokoole kelle teooriaeksam kehtib nii kaua. Siit õpetus teistele, kui ei oska valida autokooli, siis esita see küsimus ja otsusta siis. Läksin vahepeal sõjaväkke ja arvasin, et pean uuesti teooriaeksami tegema aga autokoolist õeldi, et usaldame sind ja lubame minna ARKi, kui sõidueksam on tehtud. Ma ei saanud seda usaldust kuigagi rikkuda. Tegin mõlemad eksamid edukalt.
Selline küsimus veel juhendajaga sõidu kohta: ega õppesõitu teostav õpilane auto kasutajates kirjas ei pea olema? Tähtis on see, et juhendaja oleks vähemalt kasutaja?
Õpilasel peab olema autos õpingukaart, mida juhendaja täita ei tohi. Juhendajal peab olema tunnistus, mille ta saab liiklusregistrist. Kelle auto ja missugune auto, sel pole tähtsust.
Selline küsimus suurele ringile: Kui saan nüüd juhendaja tunnistuse kätte ja sõitma lähen, siis kas mul peab olema vahtraleht kaa peal või siis mõni muu leht, mis näitaks, et ma pole veel isegi algaja juht??:D
kuulge ma olen 15 kas mu isa saaks ka selle tunnistuse et ta võib mind õpetada sest sõbrad rääkisid et ma ei pea olema autokoolis käind et ta saab selle tunnistuse ja siis mina sõidan kuskil teel ja tema õpetab
Uue liiklusseaduse §109 lõige (1) ütleb: Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud või taastab juhtimisõigust, võib juhtida mootorsõidukit õppesõidu ajal mootorsõidukijuhi õpetaja juuresolekul.
Miks liisingmasinaga õppesõitu teha ei võiks? LS: juht on isik, kes juhib sõidukit või maastikusõidukit, juhib või ajab teel loomi. Õppesõidu või sõidupraktika ajal loetakse juhiks ka mootorsõidukijuhi õpetajat või -juhendajat, eksamisõidul loetakse juhiks eksamineeritav.
Ehk siis kui juhendaja või õpetaja võib tolle liisingmasinaga ise sõita, võib ta sama masina kõrvalistmelt juhendada, kuna seadus loeb ta juhiks.
Uurisin ja puurisin, kuid seda ei suutnud välja lugeda, et milline on karistuse (nt joobes juhtimine) aegumine. Kuskilt on meelde jäänud, et viis aastat, kuid ehk keegi oskab vajadusel parandada? Tänan juba ette!
kui juba seadust lugema hakkasid siis loe ka järgmine paragrahv läbi - see räägib sellest, et tähtaja kulgemine katkeb kui enne tähtaja möödumist uuesti karistada saad
kuule poiss kas sa tõesti arvad et sina 15 aastane tohid sõita liikluses sa ju ei oska isegi autot käima panna kui nii lastaks siis ma arvan et iga kolmas auto oleks lömmis. niet kasva pojuke kuni saad 18 ja siis õpi alles sõitma
Läbisin autokooli nüüd mais, kuid hetkel pole võimalik kohe ARK-i eksameid sooritada. Ilmselt lükkuvad sügisesse.
Koolitunnistus on käes ja sõidukaartist lasin teha koopia ja küsimus siis selline?
Kas juhendajaga võib sõita nende dokumentidega, senikaua kuni ARKI- eksamile lähen?
Uurisin siit netis ja päris kindlat arusaama ja seadusesätet ei leidnud.
Koolis arvati, et peaks tohtima sõidukaartiga sõita 6- kuud koolieeksami sooritamise päevast.
Tänud juba ette, kes oskab kaasa rääkida :)
Seaduses on väga üheselt määratletud juhtimine õppesõidul ja praktikal:
§ 109. Mootorsõiduki juhtimine õppesõidul ja sõidupraktikal
(2) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud, võib juhtida mootorsõidukit sõidupraktika saamise eesmärgil teise isiku (edaspidi juhendaja) juuresolekul järgmistel tingimustel: järgneb loetelu millistele tingimustele peab juhendaja vastama.
Tulenevalt ülaltoodust võid sõita kaua tahad. Kooli poolne kommentaar 6 kuu kohta on ebapädev.
§ 88. Mootorsõidukijuhilt nõutavad dokumendid
(8) Isikul, kes juhib mootorsõidukit kooskõlas käesoleva seaduse § 109 lõigetega 1 ja 2, peab õppesõidu ajal olema kaasas koolituskursuse õpingukaart või tunnistus ja isikut tõendav dokument.
Ehk siis sõidukaardi koopia pole mingi dokument, küll on seda autokooli tunnistus ja sellel teatavasti lõpptähtaega pole.
kuule opel, mida sa kräunud. kui poiss on 15 aastasena juhendajaga roolis, siis oskab ta 18 aastasena juba paremini sõita kui sina praegu. ma küll ei ole kursis, ka s 15 aastase kohta antakse sellist juhendaja tunnistust, sest siis peab ta ka kusagil autokoolis käima. piiratud juhtimisõigus antakse alates 16 eluaastast, aga kas õpet võib varem teha, seda ma ei tea. mida te rotid klähvite nooruse üle. ka mina olin 13-14 aastasena isal juba autojuhiks. sõitsime pärnu linnavahel ja ka maanteedel. kaasaarvated haagisega. isal oli juhendaja tunnistus. isa on eluaegne autojuht. andis mulle kõik põhitõed teada. juhendas erinevates situatsioonides. noor nagu olin, oli ju ikka vaja kihutada, aga tema manitses, et kõigepealt kogemused küll kiirused tulevad hiljem. ma olen üdini tänulik tema õpetustele. piiratud ja päris lubade eksamid oli ainult vormistamise küsimus. isegi õpetajad ja eksamineerijad tunnustasid sõiduoskust.
nüüd üks soovitus noortele. ükskõik kui osava ja kogenuna te end tunnete, siis võtke teadmiseks, et te ei ole seda. pidage seda meeles ja paljud paugud jäävad olemata.