Liisisin 2007 endale, st eraisikule kasutet auto hinnaga 215000 kr (sh km mõistagi). Liisingugraafik algab samuti sellest summast - algsaldo sama, 1. maksepäeval läks maha sissemaks 10%, järgmisel real põhiosa (90% alghinnast) ja mis sellest maha läheb (kuumaksu kõik komponendi), järgmise kuu rida algab eelmise kuu põhiosa jäägiga jne. Nüüd vaatan internetipangast oma jääki - sellel real on juures tärniga märkus, et jäägile "lisandub käibemaks vastavalt käibemaksuseadusele".
Ehk keegi teab kinnitada, et tegu veaga? Kui käibemaks on vara soetamishinna sees ja see on kogu kupatusega nö graafikusse löödud, siis seda ju eraldi enam jäägile liita ei saa?
Esiteks küsiks, kas tegu on kapitali- või kasutusrendiga? Eraisiku kapitalirendi puhul on tõesti kogu km auto hinnast liisingmaksetes ning viimasele väljaostumaksele lisandub kõige rohkem sama summa käibemaksu, kui eelmistel kuudel arvetes näha. Kui kasutusrent, siis lisandub kuumaksetele kogu aeg stabiilselt 18% km põhiosamakset arvestades ning ka jäägile ehk väljaostumaksele lisandub 18%.
Kahjuks ei ole tegemist veaga, see on üks nendest müstilistest asjadest Eesti vabariigis, milleni minu mõistus ei küündi - kuidas saab maksustada topelt käibemaksuga mingit asja sedasi niisama lihtsalt.
Vist oli nii, et kui ostad oma sõiduki teiselt eraisikult liisinguga, siis ei lisandu seda müstilist 18%.
Keegi teadjam võiks lahti küll selgitada, millised loogikad selle liisingu 18% taga pesitsevad, lõppkokkuvõttes otab liising autopoest sõiduki välja ning mina maksan siis "renti" selle kasutamise eest, kuidas selle protsessi käigus järsku maksustamiskoht tekib ma aru ei saa.
Kuna tahan seda, juriidilises mõttes liisingfirmale kuuluvat autot maha müüa, siis mis hinnaga tuleks mul see liisingust välja osta? Jääk + km? Või kui ostja ostaks selle otse liisingust välja, mis hinna võin välja käia - ikka koos km'ga, isegi kui see oleks eraisik?
Müstika, kas seda topeltmaksustust mõne juristi kätte pole taibanud keegi anda?
mis siin ikka keerulist, sina rendid seda sõidukit jur. isikult. See peab maksetelt tasuma käibemaksu. Kui rendiperiood läbi, siis müüb jur. isik sulle selle auto maha. Jällegi peab ta oma vara müügilt tasuma käibemaksu ja see lisatakse sinna otsa. Täitsa loogiline. Rentides ise jur. isikuna saad tasutud käibemaksu osas tasaarveldust teha, aga füüsilise isikuna maksad käibemaksuga hinna ise kinni. See on nii ju iga kubaga. Jama oli selles, et vahepeal (ei tea kuidas nüüd) arvestati käibemaks mitte jääkväärtuse vaid auto turuhinna järgi.