Tehniline

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

K: Mondeo 2008a. eelsoojendus

lahutatude
20:49 06.01.2013
Tere foorumlased!
Sai endale soetatud kuu aega tagasi 2008a. lõpp Ford Mondeo Ghia ja nagu uue asja puhul ikka tekkisid mõned küsimused.

Nimelt olen veits jännis mootori (ja salongi?) eelsoojendusega (lisasoojendusega?.
Tundub, et antud isendil on midagi sarnast sisse ehitatud aga kuna manual on saksakeelne (auto siis ise ka saksast), ei loe ma sealt suurt midagi välja :D
Kompuutri keele sain küll inglise peale ära vahetada ja pole probleemi sellest aru saamisega aga küsimus jääb.

1. Kas seda eelsoojendust saan vaid koha peal, vahetult enne sõitu käsitsi käima panna (kompuutris on küll olemas valik, et teatud ajal ta tööle panna, mis aga ei vunka minul)?

2. Kas antud agregaat tarbib voolu või diislit?

Lisan alla mõne pildi koos selgitusega, et end paremini väljendada :)

Süüde esimeses astmes.

#Esmane pilt.
Menüü

#Teine pilt.
Valin Park Heater

#Kolmas pilt
Siin siis näha erinevad võimalused, ise valin hetkel programm 1.

#Neljas pilt
Linnukese panin Sunday (täna siis pühapäev) ette. Hetkel pildil on jah esmaspäev.

#Viies pilt
Nüüd näha, et valikus on ainult algusaeg.
Tekib selline anomaalia, et mis iganes aja ma sinna sätin (nt. kompu kell näitab 17:09 ja mina panen alguseks 17:13) hakkab see soojendus koheselt tööle (eelmenüüs läheb ka linnuke automaatselt "Active now" ette).

#Kuues pilt
Valik "Once". Siin võimalus sättida ta teatud korraks ainult, teeb aga sama- hakkab kohe tööle isegi kui kellaajaks panen 10 minutit hiljem.

#Seitsmes pilt
See siis pilt mil soojendus töötab.

Töötab ta siis nii, et algselt hakkab plokisoojendus tööle, käib kuskil 2 minutit, kuulda on undamist. Siis hakkab lisaks ka salongi õhku puhuma, kuskil 20 sekundit ainult , peale mida uriseb veel kusagil 1 minut (jahtub maha vms?) ja vsjoo.

Kas see on normaalne asjade käik?

Ehk keegi oskab valgustada mind :)

Jõudu ja jaksu,
Siim

PS! Peale eelsoojendust läheb auto vajamata eelsüüdet igati korralikult käima.
lahutatude
21:58 06.01.2013
Ise küsin- ise vastan :P
Sain siis lõpuks kätte internetist Owners Manuali inglise keelse variandi (täiesti legaalne/tasuta) ja sain natuke rohkem asjast sotti.
Nimelt saab sättida paika aja, milleks plokk ja salong soojad on, mitte tsükli algusaega nagu ennist arvasin.
Vähemalt 70 minutit enne soovitud aega tuleks see seadistada.

Jääb siiski küsimus, et kas ta on siis ikkago aku pealt või kütte.
Manualis sellised punktid:

Diesel auxiliary heater
(depending on country)
The diesel auxiliary heater (PTC
electrical heater) aids in warming the
engine and the vehicle interior on
vehicles with a diesel engine. It is
switched on or off automatically
depending on the outside air
temperature, the coolant
temperature and the alternator load.

ja...

Fuel operated heater
(depending on country)
The fuel operated heater aids in
warming the engine and the vehicle
interior on vehicles with a petrol or
diesel engine. It is switched on or off
automatically depending on the
outside air temperature and the
coolant temperature, unless you
have deactivated it. When the fuel
operated heater is operating, Aux.
Heater on is displayed in the
information display. See
Information displays (page 84).

Vot see viimane valik on mul küll "Setup" all olemas aga tundub, et see siiski mingi muu asi?
AL
22:27 06.01.2013
Kellaajaks tuleb jah valida väljumisaeg.
lisasooj. tarbib nii kütust, kui ka elektrit.
töötab kütuse peal, aga nii kütuse etteandepump, küünal, veepump, soojendiventilaator ja salongiventilaator tarbivad aku pealt elektrit.
Kliima peab olema manuaalse puhumise peal, muidu ei pruugi salongi soojendada.
lahutatude
23:09 06.01.2013
Tänud vastuse eest!

PS. kas näiteks -25'ga on oht kaa, et see eelsoojendus tõmbab aku kuivale enne käivitust? Aku muidu on korralik.
Huvitav kui pikk tal see soojendustsükkel on?
Pole ise teda täispikalt testinud.

Muudetud 06.01.13 23:13

vvlm
08:53 07.01.2013
Hommik!
Mul sama ajastu mondeo ja alguses oli küll häda, et tõmbas pika peale aku tühjaks, lasin hommikul kodus enne väljasõitu ja tööl enne kojusõitu asjal puhuda. Kuna tööle miski 20 km, siis selle ajaga ei suutnud akut täis laadida korralikult, pidin ikka kõrvalt andma. Miskine aastake või rohkem tagasi tuli aga fordist uus soft sellele vigurile ja nüüd laseb ta lühema tsükli järgi sellel süsteemil töötada. Ainus häda nüüd, et ei puhu enam nii soojaks, kui varem ;o(. Aga ikkagi, ega lisalaadimine talle halba ei tee, kui otsad sul lühikesed. Lisaks tasub see aux heater talvekülmadega sees hoida, mul 1,8 mootor ei suuda algul piisavalt sooja toota, et tuba piisavalt kiiresti soojaks saada.
lahutatude
17:55 07.01.2013
Täna hommikuks oli ta mul siis seadistatud ja auto peale minnes oli lausa kuum salong :D
Muidugi kui küttekulust rääkida siis kui kompuutrit uskuda neelas see tsükkel 26km jagu diislit.
Endal muidugi lühikesed otsad nädala sees (a'la 8km).
Ehk tuleb siis odavam hommikul käivitada, 1 suits rahulikult teha ja siis minek :P
Ei tea mis see softi uuendus ka maksta võib?

e: endal siis 2.0 motoor.

Muudetud 07.01.13 17:57

vvlm
08:27 08.01.2013
Hommik! mul tehti see softivahetus tasuta ära, mingi fordi kampaania. Võid muidugi kadaka tee omade käest küsida (mul selle kontoriga paremad suhted).
Kui sul aga sellised lühikesed otsad, siis pole suurt mõtet hommikuse soojendamisega jännata jah, tapad ainult aku ära!