Ma ei saa mootorist absoluutselt aru. Ma tahaksin täpselt teada kui tulemas on nt. ristmik, et kuidas ma seisma jään ning samas oletame kui mul on roheline tuli ja tahan paremale keerata mis ajal ja mis käigu ja kuidas.. ma selle sisse peaksin panema, et auto välja ei sureks ja jõnksutama ei hakkaks. Nt ise teen niimoodi et panen siduri alla ja siis pidurdan auto seisma.. kuigi teean et see on vale.
njah, mõned inimesed kasutaksid oma loogilist mõtlemist ja järelduste tegemise oskust ning õpiksid juba kord tehtud vigadest ehk siis arendaksid pidevalt oma sõiduoskusi, aga mõned inimesed tulevad foorumitesse ja loodavad, et saavad hoopis niimoodi targaks...
Tõesti lootsin vist asjata et keegi hea inimene nõu annab. Kurb on mõelda, kui oled ainult 5 korda autoga sõitnud linnas ja küsimise peale hakatakse sõimama, et ei viitsi ajusid kasutada jne.
et siis sellisest isikust nagu sõiduõpetaja pole kuulnudki? või autokool juba lõpetatud, aga sõiduoskusi ja hüva nõu sealt kaasa ei saanud või ei julgenud küsida? või õpid iseseisvalt ja teed linnatänavail praktikat?
Kui sa tahad enne ristmikku seisma jääda,siis vajuta sidur alla ja pidurda piduripedaali kasutades-see on kõige lollikindlam viis pidama saada.
Käik tuleks sisse panna sujuvalt enne pööret.Käik tuleb sisse panna vastavalt kiirusele või mootori pööretele.Mootori pöörded ei tohi tõusta punasesse alasse.Enne käigu sisse panemist tuleb sidur alla vajutada,käik sisse panna ning vaikselt sidur lahti lasta samal ajal sujuvalt gaasi andes.Millise kiiruse või mootori pöörete juures peab sinu autol käiku vahetama,ei oska öelda,kuna kõik autod on erinevad.Üldiselt tuleks üritada sõita sujuvalt ja nii et mootor liiga suurt lärmi ei teeks ning sa ei tunneks et koormad mootorit liigselt.Ma loodan,et ma ei kirjutanud keeruliselt ja sa said mu jutust aru.Kuidas autokoolis õpetati neid asju tegema?Miks sa ei tee nii,nagu õpetati autokoolis vaid küsid siit nõu?
Mine autokooli tagasi kui ei saa hakkama ,mismoodi peaks keegi sind kirja teel õpetama sõitma .Ega auto pole lauaarvuti et saad uue programmi siit sisse tõmmata.
Kui on bensumootoriga auto, siis enne ristmikku juba kaugelt 5 käik sisse ja sellega hoog maha ja siis sidur alla käik välja ja piduripedaali, kui peateele pead teed andma. Diisliga kõige parem siis kui rooli lukku ei ole: sõidad linnas 50ga, näed: ristmik, siis süüdevälja-süüdesisse. Mittetöötava mootoriga veered ristmikuni, siis lased teised läbi, käivitad auto kiirendad ja sõidad edasi. Kasuta seda varianti siis, kui juba juhikogemusi on. Halva nähtavusega ristmikul võta ikka viiendaga hoog maha ~20km-ni tunnis, siis siduralla, käik välja ning pidurda piduriga nullinni.
Tänapäeva autokoolide peaeesmärk ei ole kellegi sõitma õpetamine, vaid rahateenimine. Autokool on äri ja kasumlik äri.
Maksad raha, saad juhiloa ja edasi vaata juba ise, kuidas hakkama saad.
Liikluses on iga päev näha neid ostetud juhilubadega "sõiduproffe".
Kui ikka päris algaja, siis soovitan enne kusagil ohutumas kohas seda pidurdamist-sidurdamist praktiseerida, mitte aga tipptunni liikluses teiste eludega vene ruletti mängida.
foorumis autojuhtimist õppida... see on tase. selle teema juures kehtib ainult üks reegel - sõidutundide arv. võta oskaja abiks ja harjuta. INTERNETIS ja PABERIL sõitu selgeks ei saa. sama kehtib näiteks füüsilise vormi kohta, no ei saa ühestki neti foorumist. mõtlen seda siiralt, ilma ilkumiseta. edu
ökomehe esimene variant bensiinimootoriga auto kohta oli asjalik küll. milleks käiku alla vaja vahetada. sõidad ristmikuni selle käiguga mis sees oli ja kui pöörde ajaks auto veel liigub siis teine käik sisse kui seisab juba siis esimene. sidurit ei pea alla vajutama enne pidurdamist vaid võid ka enne seisma jäämist. harjutamine teeb meistriks ja autod on erinevad.
Oh jumal, äkki teed meile kõigile ja endale teene ning sõidad bussiga ?
Siinkohal ei ole vist üldse mõtet midagi rääkida elementaarsetest ja õigetest sõiduvõtetest ? Suvel ei ole väga vahet kuid talvel veoga kurvi läbimine, käikudega pidurdamine annab oluliselt parema juhitavuse/teelpüsivuse ja kiirema peatumise(lühem pidurdusteekond)
Iga auto on absoluutselt erinev(pöörete arv, kiired/aeglased käigukastid, juhitavus jne)
Ega see ei ole naljasaade "jääraja rekkavennad" kus keegi küsib kellegilt, et millise käiguga ma sõitma peaks....
"Ökomees " teeb siin briti huumorit millest arusaamine on individuaalne ? :D
Mina isiklikult vajutan siduri alla ja võtan käigu välja enne ristmikku.
Siis lasen sidur lahti ja vaikselt ainult piduriga pidurdan hoo maha ja jään vajadusel seisma ristmikul.
Seejärel panen sisse esimese käigu ja vabastan sujuvalt siduri, kui tunnen, alguse lasen kiiremini, kui tunnen, et sidur hakkab võtma auto hakkab vaikselt liikuma, siis lasen vaiksemalt, kuni sidur on täiesti lahti lastud.
kui pöörded jõuavad 2500 peale näiteks, vahetan teise käigu.
Sul ju auto pöördeid näitab, pöörded tuleks hoida tavaliselt vahemikus
1800-3000, sõltuvalt siis kiirusest ja kas kiirendad.
aga sõites stabiilselt peaks mootori pöörded olema 2000 ringis, maanteel võib ka 2500 kui 5-s käik on sees.
Kui auto hoogu päris maha pidurdama ei pea ja vaja hoo pealt sobivam käik panna siis sobiva käigu kiirused on järgmised.
kui su kiirus on 15-25 km/h siis paned teise käigu.
kui su kiirus on 25-50 km/h, siis paned 3nda käigu.
kui su kiirus on 50-70 km/h siis paned 4nda käigu.
ja kui su kiirus on 75 või üle siis paned 5nda käigu. väga lihtne.
solksolk, ära aja huumorit. mis siis teed, kui autoga maanteel sõites 90-ga ongi pöörded 3000+? langetad kiiruse, kuni 2500 pöördeni? aga siis võib juhtuda, et kiirus madalam kui 75 ja siis tuleb ju 4 käik panna ja oh kurja, pöörded jälle üle 2500. kurat, lähen bussi peale.
öko mees, miks just 5 käik ja diisli puhul süüde välja? praegu tundub, et tuleb ikka sul endal ökotamist õppima hakata.
Jutt läheb teemast mööda ja muutub autorile segaseks kuna inimestel on asjast erinevad arusaamad.
Minu siiras soovitus autorile: Sõida nii,nagu koolis õpetatakse.Kui sul on load käes,alles siis hakka katsetama kuidas on parem sõita,kui asja vastu muidugi huvi on.Niikaua aga soovitan teha nii nagu sõiduõpetaja ütleb ning mitte vastu vaielda.Sinu eesmärk on ju siiski juhiload saada?
... Just. :) Muidugi on see eesmärk. Ja teistele veel lisaks et ma poleks uskunudki et te nii ülbelt vastate, kusjuures autokoolis õpetatakse õiget sõitu nii et seisma jäädes, vajutad siduri põhja ja vaikselt ka pidurit. MITTE nii et võtte käigu välja, nii et ei tasu teil siin nii hullult kurjustada... Aga igastahes asi on korras ja edeneb :) ! Pole probleemi ja aitäh nendele kes selle küsimuse peale nii närvi ei läinud nagu osad siin.
Sidurit pole mõtet seismise ajal all hoida, käik välja ja sidurit kasutad alles siis kui hakkad käiku sisse panema. Aga automaatkastiga on kõik lihtsam kui ei tule käiguvahetus hästi välja.
mina arvan küll, et see küsimus on siia postitatud lihtsalt pila mõttes, nüüd vend loeb kui ikka tarkasid mõtteid keegi kirja paneb--teisiti pole see lihtsalt võimalik!!!