Subaru

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Uus Forester 2013 2,0 (FB20) 110kW CVT

G60
17:28 10.09.2013
Tere, paljud küsivad kommentaare nii XV kui ka Forester XT teemas aga korrektsuse mõttes ei hakka neid teemasid solkima kuna minu kogemus on FB20 mootoriga mudeliga. Teen siis uue teema kuhu kirjutan oma kogemusi ja saan vastata ka erinevatele küsimustele mis seda mudelit puudutavad. Kuna mul on nüüd uuega 10 000 km täis, siis oskan juba üht-teist rääkida.

Mul on eelnevalt kogemus 4 uue järjestikku peetud Citroeniga (tööautod) ja paralleelselt juba pikalt peres ka Forester SF 2.0 Turbo ATM, seega oskan võrrelda ka vana 4 astmelist ATM kasti esimese põlvkonna CVT’ga. Kohe peab täpsustama neile kes pole teemaga kodus, et uuel Forester XT mudelil on uuem II põlvkonna CVT ja vabalthingaval vanem I põlvkonna CVT. Seega tuleb vahet teha kas jutt käib FB20 (110kW) või FA20 (177kW) mootoriga mudelist. Vahe on suur.

Alustuseks siis võrdlus Citroeniga, eriti viimati peetud Berlingo III’ga millest on ka siin foorumis eraldi teema minu põhjalike kommentaaridega. Mul on olnud kõik Citroenid Exclusive varustuses.

Salong. Foresterile miinus. Peab ütlema, et Prantslane oskab salongi disaini paremini. Foresteris pole kuhugi panna ei A4 pabereid, vanakooli teedeatlast ja muud pudipadi. Igatsen näiteks laeriiulit. Mõned panipaigad küll on aga küllalt halva lahendusega. No näiteks Foresteri käetoe sees on küll mõnus laegas aga selle peal on lahtine väike sahtel ja iga kord kui vaja laekasse pääseda tuleb see sahtel pealt ära tõsta ja kuhugi panna, ilmselt läheb ta seal „ära olles“ ümber, juhtunud mitu korda ja siis jälle põrand pudipadi täis. Ka muus osas on japsidel salongi osas veel arenemise ruumi küllalt, et Eurooplastele järgi jõuda. Pean kohe mainima, et kruusateel sõites minu Foresteri armatuur pläriseb veidi ühe kõlari juurest, palun hoolduses üle vaadata.

Hooldus ja tehniline disain. Foresterile mitu plussi. Foresteri hooldused on tehtud võimalikult lihtsaks, kõik filtrid on kergelt ligipääsetavad. Mäletan kuidas Berlingo mootori õhufiltri vahetuseks pidi kojamehed ja mitu esipaneeli lisaks maha võtma, see oli rohkem kui tunni töö. Foresteril on kõik ilusti käe-jala juures. Salongi filtri vahetuse juures ka käis Prantslase puhul alati tatipritsimine, Foresteril väga heas kohas. Foresteri põhja alune on üsna sile, seal pole asju mis kuhugi jää nuki taha kinni jääks, Berlingo põhjaalune oli paras õudusunenägu, kaitseta lahtiseid õrnu vidinaid täis.

Sõit: Kõik kiidavad, et uus Forester on vaikne, palju vaiksem kui eelmine. Eelmisega mul võrdlust pole. Jah, vana ilma aknaraamideta mudeli tuulevihinat enam pole kuulda ja tuba on palju vaiksem kui pirukal. Samas ma oleks oodanud veel paar db vaiksemat tuba. Juhitavus on igati OK, roolile reageerib ootuspäraselt ja vedrustus töötab ilusti. Kolinaid pole.

Kere: Künklikul teel, metsateel jne kuhu see auto on mõeldud on koguaeg kuulda uksetihendite naginat. Kas see pole mitte liiga pehme kere märk? Seda häält ei tohiks ju olla? Või ilma raamita auto ei saagi ilma selle hääleta? Kere plekk on ka hirmus õhuke ja pehme, kriimud jäävad kergelt värvi pinna peale ja väga lihtsalt jäi ka esimene mõlgike sisse. Imelik on veel see, et näiteks kapotialla vaadates on pool esimest lanseroni üldse puudu, sealt vaatab vastu ainult logar. Ilmselt on kokku hoitud igalt poolt kus võimalik ja seda kaalu pärast. Mis seal salata, uus Forester on tõesti sada kuni paarsada kg kergem oma otsestest konkurentidest. See väljendub ka väikeses co näidus mis on 150 g/km. Kellel teisel oleks see nr nii madalal automaatkasti puhul. Mu vana 2000 a Subaru on jube roostes, kui see uus nüüd 13 aastasena on vähem roostes, siis on õhuke kerge kere pigem eelis.

CVT: Mulle esimese põlvkonna CVT meeldib. Jah alguses oli raske harjuda, kui vajutad liiga palju gaasi, siis mootori pöörded tõusevad ja hüdromuhv ei lase kogu jõudu edasi, kaitseb ilmselt variaatorit, samas rahulikult sõites ja gaasi doseerimist õppides on väga mõnus. Tõsiselt sujuv. Kiirendus tundub nigel tänu sujuvale minekule, tegelikult numbrites on kõik korras, tunne petab. Möödumisel tuleb lihtsalt lapats vastu põrandat vajutada ja saab mööda küll, paremini kui pirukaga. Räägivad, et II põlvkonna CVT evitab veel vähem ja see oleks muidugi hea aga tegu polegi mingi ralliautoga. Millisel teisel autol on 120km/h sõites mootori pöörded 2000 rpm peal? Võrreldes vana 4 astmelise käigukastiga venitab CVT isegi rohkem aga kiirendus tundub parem kuna 4 käiku oli liiga vähe, käigud liiga pikad ja kannatas ka ökonoomsus. Siit pluss ikkagi CVT’le.

Kütusekulu: Keskmine tuleb sooja ilmaga sinna 7,5 liitri kanti sajale auto kompu järgi. Arvestame sinna veel +paarsada grammi kompu valetamist ja + spidomeetri valetamise (ca 6km/h) ja saabki kokku veidi üle 8 liitri mis küllalt kõrge (kliirens 220mm) 4WD automaatkastiga auto kohta on vastuvõetav tulemus. Peab mainima, et ummikutes tihti ei istu ja 70 ja 90 alas liiklen iga päev. Jalg on keskmisest raskem, rahulikult sõites on võimalik saavutada ka tehase 6,5 l/100km aga siis peab olema ikka väga rahulik, ma ei suuda. Iga sõidu lõpus näitab kompu selle sõidu keskmise.

Audio: Hädasti oleks vaja asjalikumaid kõlareid ja kasvõi väikest bassikõlarit. Siin oli isegi 2009 aasta Berlingo etem, Berlingo heli oli oluliselt „laiem“, parema kõlaga ja mahlasema bassiga. Ka oleks hädavajalik saada tagurduskaamera pilt suuremale ekraanile. Ilmselt peab vahetama koos kõlaritega ka raadio enese. http://www.subaruforester.org/ lehel on õnneks juba mitu asjalikku õpetust.

Mootor: Kes ütles, et bokser ei vibra nii palju? Külmalt käivitades on ikka mõnus vibra sees autos, umbes minutiga on mõnus pehme bensukas jälle. Hääl on mõnus bokseril, isegi kui seda pole eriti kuulda.

Istmed: Minu pika suure kere puhul peaks olema juhi istmepadi 10cm pikem. Istme padja pikkus on 48cm, sõbra Audi iste on 60cm pika padjaga. Subaru iste lihtsalt ei toeta jalgu eestpoolt ja pikka maad sõites see väsitab. Ka ei saa panna istet piisavalt palju tahapoole kaldu. Samas peab mainima, et piruka iste oli veel 4cm lühem ja veel väiksema kaldega, istu nagu õrrel. Seega siin vaatamata virisemisele ikkagi pluss Foresterile. PS! Kes soovitab sadulseppa kes teeks istmele mõistliku hinnaga pikenduse?

Mariine seltskond: Uue masinaga pole veel hooldusesse asja olnud aga vana turpsiga on seal korduvalt käidud ja mulle meeldib hoolduse professionaalne suhtumine ja asjalikkus, ka keretööde meistri suhtumine on väga mõnus (see väike mõlk mida enne mainisin). Väike miinus müügi poolele, kõik küsimused saab vastatud enne müüki ja seda kiirelt. Peale ostu sooritamist tekkivatele küsimustele vastatakse valikuliselt, paari vastust ootan juba paar kuud, võibolla on see norimine aga näitlikult kolmele küsimusele on vaja ka kolm vastust, mitte üks üldine.

Kokkuvõte: Ma olen ostuga rahul. Võrreldes pirukaga on kasutus edasiminek tohutu, isegi arvestades, et osad asjad olid pirukal etemad. Kas ma nüüd seda infot teades ostaks uuesti uue Foresteri – jah ostaks küll, sest ma hetkel paremat alternatiivi ei näe selle hinna juures. Näiteks proovitud Tiguan oli küll mugavam sõita, kõvasti parema istmega, palju konkreetsema DSG käigukastiga ja tundus, et ka jäigema kerega aga Tiguan oli ca 5cm madalam karteri juurest ja kliirens sai otsustavaks, niigi juba on esimesed kriimud karterikaitsel.

Asjalikud küsimused saavad ka asjaliku vastuse, kindlasti unustasin paljud teemad puudutamata.

Muudatus: Kogu jutt tundub veidi kaldus virisemise poole, tegelikult pole asi üldse hull, lihtsalt pidasin vajalikuks tuua välja nõrgad kohad mis on hetkel silma jäänud ja mida kaaskodanikud võiks teada kes soovivad ka samasugust veermikku osta. Häid kohti on ju ka palju aga nendest ma eriti ei kirjutanud, pealegi talv on alles ees :)

Muudetud 10.09.13 18:13

Ava silmad.
19:16 10.09.2013
Ise küsin -ise vastan.
Mis on loo mõte? Oled autosalongis müüja ja teed reklaami?
Isiklikult ei ostaks Subaru t iial ,milleks maanteesõitjale 4WD??
tiit_
19:44 10.09.2013
Väga hea lugemine. Minule küll abiks. Vot ei saa aru miks mõni üldse vaevub selliseid haigeid koommentaare kirjutama (ava silmad). Ise vaatan ka mõne uuema subsiku või pisut vanema premiumklassi AWD poole.
TH
20:04 10.09.2013
Igati informatiivne jutt. Tore, kui keegi viitsib asjalikult kirjutada.
TH
20:11 10.09.2013
Maanteesõitjale "silmade avamiseks", et 4WD on maanteel kasulik (ja tervislik - omal kogemus) talvel. Ja ka suvel paduvihma ajal.
G60
20:22 10.09.2013
To: Ava silmad.

Kui automüüja kirjutaks selise teksti, siis ta järgmine päev poleks enam automüüja. Kiidulaulust on asi kaugel. Teksti uuesti läbi lugedes lisasin lõppu muudatusena rõõmsama lõpu.
Subaru polegi igaühe auto ja tänan sind AvaSilmad, et andsid meile teada,et sa iial omale Subarut ei ostaks. Meil oli seda väga vaja teada.
Mulle meeldiks kui Subaru oleks nišitoode, kahjuks on Subaru järjest populaarsem kogu maailmas.
Sellegi poolest huvitab paljusid võimalikke uusi Foresteri omanikke praeguste omanike tähelepanekud.

Muide, ma ei ostnud seda 4WD pärast. Forester oli hoopis sobivatest (selles hinnajärgus) kõige suurema kliirensiga. Nelikvedu pole mul veel vaja olnud küll aga on juba karterikaitse kriimuline. Novot, on üks koht kus käin ja suur kliirens on oluline omadus.

Jääme ikka asjalikult selle mudeli heade ja "veade" :) juurde.

Kes soovib arutelu teemal mis talle meeldib ja et üks või teine asi ei oma ikka üldse mõtet, siis palun tehke selle jaoks oma teema. Trollimine on siin teemas out.

Muudetud 10.09.13 20:34

HeaHa
14:53 17.09.2013
Olen sõitnud Foresteriga umbes kaks kuud ehk 4000 km. Kütusekulu on keskmiselt 8l/100km kohta.
3 plussi:
1. Mugav vedrustus, mis saab hakkama auklikel teedel. Tallinnas on ikka eriti mõnus sõita(enne sõitsin sportautoga:)
2. Madal raskuskese - ei kaldu kurvides nagu mõned konkurendid (CR-V)
3. Väga hea nähtavus. Kõikides suunades on lihtne välja vaadata.
3 miinust:
1.Ebamugavad, eriti kõrvalistujal. Istmepõhi on lühike ja kõrvalistujal ei saa kallet muuta. Polegi veel selle ajaga 100% sobivat isteme asendit leidnud. CR-V istmed on mugavamad ja kogu salong viisakam.
2.Mootor vahetab käike üles liiga hilja. Vahest tuleb ise labaga + vajutada.
3.Tagaistet ei ole võimalik alla lappida nii et tekiks tasane pind(sama probleem CR-V-s). Muidu on pagasiruum piisavalt suur.

Oma head ja vead. CR-V asemel valisin Foresteri tegelikult kütusekulu pärast. CR-V 5 astmeline käigukast ja 2 bensiinimootor on kütuseõgardid.

Üks asi ajab mind marru. Miks ei saa Foresteri 2.0 bensiin + CVT tellida koos katuseluugiga?

Üldjoones olen Foresteriga rahul. Naine on ka rahul ja see on peamine.
Emmerich
14:22 10.11.2013
Tere!

Loodan, et haakub siiki teemaga, sest juttu tuleb manuaalkastiga SJ 2,0 XS-st. Sõidetud ca neli kuud ja ligi 6000 km-t. Esmamuljete põhjal mõned plussid ja miinused:

- Esiklaasi soojenduse puudumine valikust
- 12V pistikutes vool vaid võti süütelukus ACC režiimis
- Koeravõre paigaldamine/eemaldemine tülikas
- Tagaismed allalastuna jääb põrandale aste
- Pagasiluuk avatult kole madal, ei mahu alla püsti seisma
- Käetugi MT kastiga mudelitel ei ole reguleeritav (mis selgus alles masinat kätte saades)

+ Salongis palju ruumi, eriti tagaistmel
+ Tagaistme seljatugi reguleeritav
+ Kõikides uksetaskutes kohad kuni 1½ liitristele pudelitele
+ Pagasiruumi põranda all koht pagasiruumi ruloole/kattele
+ 4WD kohta küllaltki mõistlik kütusekulu
+ Maanteel ka suurematel kiirustel optimaalsed mootoripöörded
+ Sobiv vedrustus ja kliirens Edgargrad'i tänavatele ja hoovidesse
kyssaPargikas
17:46 26.11.2013
ka plaanis lähiajal autovahetus, ning sooviks just seekord kõrgema kliirensiga ruumikat pargimaasturit, millega ehk ka vahel leebemat offroadi teha. Hetkel valikus Toyota RAV4, Honda CR-V ja Subaru Forester, siis viimased mudelid.
Plaanis proovisõidud, eks siis tunnetab oma tagumikuga ära, milline mudel paremini istub.
Aga- äkki annate uue foresteri omanikud teada, et miks te just foresteri ostsite?
G60
20:56 26.11.2013
Minu põhiline mõjutaja oli kõrge kliirens. Ma mitmel eelmisel autol olen suutnud põhja vigastada, ilmselt ei oska sõita ja ronin autoga sinna kuhu pole vaja, siis valisin seekord selle hinnaklassi kõrgeima.

Ma proovisin veel ka Tiguani millel peaks olema 200mm kliirens aga pilt/joonis mis seda kliirensit kirjeldas, näitas mõõdu auto keskelt ja samas oli selgelt näha, et auto nina on oluliselt madalam, netist võib ka leida, et Tiguani nina on ca 170mm ja põhi ca 200mm. 170mm on selgelt liiga vähe.

Forester 220mm
http://mariineauto.ee/subaru/mudel/uus-forester/

CR-V ainult 165mm, nagu sõiduauto.
http://www.veho.ee/honda/?op=body&id=596

RAV4 tagasihoidlik 186mm
http://www.elkeauto.ee/et/toyota/rav4/vordle-andmeid/

Ka muus osas pole pidanud pettuma, mida aeg edasi, seda rohkem auto meeldib. Väikeseid virisemise kohti on samuti aga nii on ka kõigil konkurentidel. Täiuslikku autot pole veel tehtud. Eks hind seab oma piirid.

Praeguste 0 kraadiste temperatuuride juures on kütusekulu hetkel ca 1,5 liitrit tehase lubatust suurem, valdavalt rahuliku sõiduga. Ilmselt ka teised valetavad sama palju.
hotzyx
11:05 27.11.2013
Nelikveolise ostul tuleks tähelepanu pöörata, kas su valitaval autol on ikka nelikvedu või jutumärkides "nelikvedu". Ilma LSD (piiratud libisemisega differentsiaal) pole neliveost praktiliselt mingit tolku ja sisuliset on Su auto ikka üherattaveoline. Subarul on LSD ja subaru on nimevääriline AWD (4WD),
Üherattaveoga nelikveolised võib kiirelt ära tuua nagu Volvo Cross Country, Mercedes ML, Honda CRV millega tasub lumest , liivast ja muust pehmest pinnasest eemale hoida. Neid üherattaveolisi nelikveolisi on palju nii, et kindlasti uurige enne ostu millega siiski tegu, sest ainult kõrgest kliirensist ei piisa... (ei räägi hetkel vahekasti ja muid käsitsi ümbervahetatavatest veojõuskeemidega autodest). PS: Kui keegi omab juba neliveolist ja pole kindel millega tal siiski tegu siis on seda lihtne kontrollida. Tõstad rattad õhku ja keerad käsitsi ratast, kui teine ratas keerleb samas suunas kaasa siis on sul nelivedu aga kui keerleb vastupidises suunas siis on sul tavadiffer ja üherattaveoline.
9876543211
17:28 27.11.2013
Tegelikult on see siiski tarbija eksitamine, Subaru nelikvedu konkurentidega võrreldes on parem, aga ma ei nimetaks seda siiski All wheel driveks. Naljanumber ju, kus nelikvedu juhitakse teise ratta piduradmisega. AWD nimi peaks olema aniult neil mil saab esi-, taga- ja keskdifrit lukustada. Diisel subarul ei ole küll LSD difrit. Samas Imprezadel on DCCD , elektrohüdraulilised difrid juba paremini juhitavad. Ei tehta enam selliseid autosid, kus lükkasid kangi ja hammasrattad ühendusid ja said õige mehhaanilise nelikveo.
slng
17:56 27.11.2013
grand cherokee 2005 mudelipõlvkonnal Quadra drive II on kõik lukud olemas. Tartus Raadil on üks motokrossirada vanas liivaaugus. Kuhu vaid julgesin minna, igalt poolt läks läbi ja üles. kusjuures nn tänavaseades. Difrite lukustust ei läinud tarvis. Mõned künkad jäid seekord küll veel proovimata. Julgusest tuli puudu. Tahaks enne jalgsi läbi käia. Muidu sõidad, nina taeva poole, ette midagi ei näe...
TH
20:17 27.11.2013
See kütuse kulu suurenemine tuleneb ilmselt sellest, et mootor soojeneb aeglasemalt ja ülekanne töötab pikemalt madalatel käikudel. Seega talvised lühikesed "külmad" otsad on kulurohked. Pikema sõidu puhul peaksid lood paremad olema.
Zuba
16:20 02.12.2013
Juutuubist uue Foresteri testivideoid vaadates juhtus ette üks venelase video, kus testija selgitab, et tegelikult tuleb Foresteri PIDEVASSE nelikveosse suhtuda väikese reservatsiooniga. Nimelt vedavat tavaoludes peamiselt esirattad, lausa vist 90%.

Samas vabandan, et täpselt ma seda protsenti enam ei mäleta ning pole ka kindel, kui suur tõde selles väites peitus.
G60
17:15 02.12.2013
Keeruline on seda testida. Tootja väidab, et on 60/40 neliveo suhe. Sõitma hakates nii ka ilmselt on, sest kiilasjääl kohalt minnes vähimgi gaasivajutus tähendab nii esimese kui ka tagumise ratta koos kaapimist, samaaegselt, mitte ei lisandu tagumine ratas viitega, seda just eile testisime. Samas võib olla ainult liikuma hakates teatud kiiruseni selline suhe ja hiljem lastakse tagasilda nõrgemaks. Ei tea.

Keegi Subaru tehnik võiks kommentaarida ja selgitada.

Mingit videot kommenteerides vaja ikka video link ka kopida, muidu on "naised saunas rääkisd" teema. Et otsi link üles.
audi_a6_v6
18:23 02.12.2013
to: G60

Kas ka viimase põlvkonna Haldexid ei tule inimsilmale märkamatu kiirusega järgi? Seega see jäätest ei näita midagi.
TC
10:04 03.12.2013
Kuidas kommenteerida allpool toodud infot Autospiriti kodulehelt ?

NELIKVEDU JA SÄÄSTLIKKUS. UNIKAALNE KOMBINATSIOON.
Pidev neljarattavedu ning X-Mode režiimi pakutav lisavõimekus - uue Foresteri sümmeetriline nelikvedu töötab alati selle nimel, et viia sind oma kujutluste piirimaile. Samas pole uus Forester mitte ainult suutlik, vaid ka säästlik. Ta läheb kõikjale, kuhu sa tahad, kasutades samas kütust sellise kokkuhoidlikkusega, mis neljarattaveolise puhul tundub pea võimatu.

Emmerich
21:58 03.12.2013
Selliselt, lausa ametlikult lehelt:

http://www.subaru-global.com/tec_awd.html

Leiab CVT kohta sellise info:

Active torque split AWD

(Legacy, Outback, Impreza and Forester 4AT/Lineartronic models)

An AWD system developed exclusively for 4-speed automatic transmission, E-4AT (with manual mode) and Lineartronic models to maximise the reliable driving performance of AWD models under any driving conditions. The system usually distributes torque 60:40 front and rear. Sensors constantly monitor the vehicle's condition in areas such as changes in grip of the front and rear tyres or vehicle speed. The electronically controlled MP-T (Multi Plate Transfer) adjusts torque distribution to the front and rear tyres in real-time to suit driving conditions. This further increases the stability of the AWD system to deliver a safe and agile driving experience.

Ja 6MT kohta sellise:

Viscous centre differential AWD

(Legacy, Outback, Impreza and Forester 5MT/6MT models)

An AWD system for manual transmissions with a simple layout consisting of a centre differential and viscous LSD. A 50:50 front and rear torque distribution is set under normal conditions. This maximises traction and provides driving backed with stability. When the front or rear wheels slip and traction is lost, the viscous LSD maintains optimum torque distribution between the front and rear. It links the flexible gear shifting of the manual transmission to deliver sporty driving that always maximises the available traction.

Vabandust, pole küll eestikeelne, aga numbritest saab ju aru.
G60
22:04 04.12.2013
to: TC
No reklaamtekst reklaamtekstist, see vist kopitud kuskilt mujalt keelest ja meie keeles ei kõla kuigi ilusti aga mis säästlikusse puutub, siis Subaru on saanud oma neliveo väga õkonoomseks. Ma seda olen pannud tähele nii välismaisetes foorumites kui ka auto ülevaadetes.
Näiteks siin videos 3:10 alates:
http://www.youtube.com/watch?v=B1rqWWdR2Mk

Ainult 100 grammine kütusekulu vahe esivedu vs. nelivedu on päris hea tuelmus.

Ootan huviga mis päris pakane ja paksem lumi kütusekuluga teeb.

Seda võin küll öelda, et tänu ohtratele kontrollidele pole uus Forester talvel kuigi "lõbus" liikur, üsna ruttu sunnib auto otseks. Libisemise kontrolli päris välja lülitada ei saa.
Zuba
15:04 05.12.2013
G60, nägin veidi vaeva ja otsisin üles selle venelase video, kus on ka nelikveo olemusest lähemalt juttu.

http://www.youtube.com/watch?v=Hk03OuvORfQ

(Milline on Foresteri veojõu suhe esi- ja tagatelje vahel, sellest räägib
testija esimese kolme minuti jooksul.)
VZR
18:02 05.12.2013
Mõtlesingi, et kus ma seda 90:10 juttu kohtasin. Siin: http://www.tehnikamaailm.ee/rivis-12-linnamaasturit-ehk-neli
kvedu-igaks-juhtumiks/
aga jutt sellest, kuidas need automaat/variaatorkastiga nelikveolised raskemates oludes käituvad. Ootasin subrikult ikka enamat aga võta näpust, väike pettumus. See TM-i test oleks võinud olla mahukam, ehk ühes võrdluses manuaalkastiga, teises auto/variaatorkastiga isendid. Kardan, et korduvalt kehvadel teedel ukerdades võib selle variaatoriketi vahetus üpris kulukaks osutuda. Kui mitu korda ta sellist kärsatamast välja kannatab?
123987
20:04 05.12.2013
Ehk kunagi tehakse eestis erinevatele markidele ka see rullikute test, äkki mõni autoklubi võtab asja korraldada. Diisel foresteriga (2011a) jäin küll ükskord kinni: 2 tagumist kaapisid ja 1 esimene, aga see esimene ratas mis oli kindlal pinnasel, see ei vedanud (lahtine differ ees). Proovisin nii veojõu kontroll sees kui väljas. See selleks, aga õiged AWD autod on üle 2x kallimad ka.
123987
21:46 06.12.2013
TH
14:01 07.12.2013
Paistab, et roolimees ei tea kiigutamisest midagi. Ja võimalik, et veojõu kontroll pole välja lülitatud.
jessas!
14:23 07.12.2013
Mis keelt seal räägitakse?
Mis rehve seal kasutatakse?
triceps
23:39 10.12.2013
Tüüpiline lahtiste difritga linnamaastur.See sümmeetriline jne veojõu ühele rattale suunamine on müügijura.Nüüd pöörleva ratta pidurdamisega imiteeritakse difrilukke.
suhkrukringel
02:37 11.12.2013
Mis te sest Subarust ostate kui antud TM testi järgi tuli Yeti 2.0TDI parimaks. Subaru jäi pikalt maha veel nii Kugast kui ka Tiguanist.

Vaatasin täna Lõunakeskuses seda Foresteri. No ei saa aru miks sellist aparaati vaja osta ja veel bensumootoriga. Vaadake kütusehindasid tanklates või olete kõik puhta miljunäärid?
audi_a6_v6
08:58 11.12.2013
Hehee, see video päris hea, mina oma eelmise masina, coupe quattroga oleks seal diffriluku sisselükanud ja välja tulnud. Aga äkki oli subarul see probleem, et just veojõukontroll maas ja sellega läheb ka EDL maha?
uudi 66
10:45 11.12.2013
Miks peaks üldse selline lammas olema, et sinna nõlvale sõitma ja tobedaid pilte tegema pöörlevast rattast. Mõttetu aja raisk.
audi_a6_v6
14:29 11.12.2013
to: uudi 66

Täiesti reaalne olukord kuskil ronides, kliirentsi tõttu otse ei tohi minna, tuleb diagonaali minna ja siis äkki puuks:)
HeaHa
15:11 11.12.2013
Foresteri hind on u. 27k eurot. Väike linnamaastur, millega Tallinnas ringi kärutada ja vajadusel ka metsavaheteel liigelda. Miks sa peaksid künka otsa autoga ronima? Metsas saab ju jala käija ning loodust nautida. Klaperjahile ei lähe ju Foresteriga.
Jääme teema juurte. Kas keegi oskab soovitada kummimatte uuele Foresterile?
Milline on kütusekulu bensiin + CVT?
audi_a6_v6
15:37 11.12.2013
to: HeaHa

Aga just nii neid erinevaid nelikveo süsteeme testitaksegi ja terad sõkaldest eraldatakse, see ei ole veel klaperjaht. Ka linnas võid üle valli sõites niimoodi diagonaali kõlkuma jääda, me ei räägi suvisest linnast, seal selline masin ju veel eriti mõtetu. Või kurdad sa, et maasturi puhul maastiku läbimise võimest rääkimine on teemast mööda?:) Ole normaalne.
tngg
15:39 11.12.2013
Diagonaalihädast peaks ratta pidurdamine välja aitama. Kui aga on vaja paksemast lumest läbi pressida, siis selleks puhuks muidugi rataste pidurdamisest eriti abi ei ole.
G60
16:03 11.12.2013
Videos oleval autol pole veel seda aktiivset ühe ratta pidurdamis automaatikat peal mida Subaru kutsub X-Mode'iks. See on suht sama asi mida paljud juba teevad aga Subarul on see väga aktiivseks häälestatud ja see töötab tõepoolest. Uus Forester oleks nii diagonaalis ilusti ise liikuma saanud.

Kui praegu lasta hommikul autol veidi kohapeal tiksuda, siis pool maanteel ja pool linnas sõita, peab arvestama 1,5......2 liitirt tehase lubadusele juurde. Mul keskmine on hetkel seal 8,5 liitri kandis sajale. Sellise komplekti kohta, nii primitiivse mootoriga ma nimetaks seda väga heaks tulemuseks. Primitiivsuse all ma mõtlen, et pole mingit jama diisli haisuga, kübemefiltriga, kehva kütusega kõrgsurvepumbaga jne, bensukale omaselt on talvel tuba soe, pole jamamist turbo(te)ga jne. Hea lihtne mootor (loe: loodetavasti murevaba) ja täiesti OK kütusekulu.
vastusG60le
19:26 11.12.2013
Ei tasu seda diislit nii maha teha. Subaru diislil pole heitgaaside aisust küll tunda tüüpilise mondeo diislihaisu, või mõtlete selle all lihtsalt kütuse haisu, siis ega bensiinil pole ka roosilõhn. Mul diisel forester olnud 3 aastat 90 % linnasõit ja pole olnud probleeme kübemefiltriga. Kui palju neid diiselsubarute kütusepumpasid on läinud siis kehva kütuse tõttu, ei ole see bensumootori sissepritsesüteem pommikindlam, kehv kütus jätab kõik autod tee äärde. Esimesed viis minutit sooja ei tule jah, aga talvel ongi külmem kui suvel, päris Spartalase auto see ka ei ole. Turoprobleeme olen kuulnud 2 autol eestis, liigse tahmumise tõttu, aga selle ennetamiseks tuleb kasutada paremat jalga agressiivsemalt.
CVT-ga ei kõiguta sa ennast august välja.
Ma hästi ei mõista seda küttekulu nii täpset arvutamist. see 2-3 eurot saja kilomeetri peale sind nälga ei jäta, kui juba sellise auto jõudsid osta.(Läbisõitu näitav auto teekonnaarvesti 100km pole reaalne 100km ja kiirus on ka alati vähemalt 5km tunnis suurem. See tehasekulu on ju üliideaalsetes tingimustes mitte linnas kella 17.00 ajal) Parem mõelda palju meil läheb raha leiva, magusa või käraka peale need ei ole ka odavad enam :). Kui on säästu vaja siis linnas sõidab buss tasuta.
Ega see Subaru pole päris superauto, aga sama raha eest paremat ka nagu eriti ei saa.
....
20:36 11.12.2013
G60
21:02 11.12.2013
Siin videos vana Forester, suht abitu.

X-Mode peaks tegema seda, et sa ei peagi kõigutama, sõidad välja.

Ma diisli haisu all pean silmas põhiliselt tankimise räpasust, sul peab olema alati majapidamispaberit või tükk kilet, et tankla püstolist haarata, sest see ollus mis sealt kätele külge jääb ei lahku esimese kätepesuga ja automaattanklas pole sul ka võimalik käsi pesta. Ma sellegipoolest võibolla kunagi ostan ka uuesti diiselauto omale. Hetkel lihtsalt tundub see konkreetne bensukas asjalik alternatiiv, ca 200 000 km peale ilmselt mitte oluliselt kallim pidada kui diislit. Bensiini lõhn ei jää samamoodi külge.

Kütusekulust. Polegi väga vahet aga keegi küsis ja miks mitte kommenteerida.

Selle raha eest on jah autot küll. Ma selle CVT'ga tundsin ennast väga pikalt imelikult aga see on nii meeldima hakanud, et ma ei tahagi enam järgmiseks midagi muud. Väga mõnus. Rallitamiseks muidugi ei sobi ja ei peagi sobima, selleks on muud pillid. Kusjuures nüüd kui hakkab 20 000 km täis saama on ka mootor palju mõnusam kui alguses.
G60
18:32 13.12.2013
uus video tekkinud juutuubi:
http://www.youtube.com/watch?v=-AlU480nHHw

Subaru tehtud reklaamid muidugi pole ilmselt objektiivsed aga ma hetkel ei saa ka aru millega nad petavad. Pole reaalne ....
TH
09:09 15.12.2013
Üks video Venemaalt. Seal tegelased lõpuks küll natuke hälbivad teemast, aga alates umbes 40. minutist pakuvad nad huvitava versiooni ülekande suhtest cvt Foresteril.

http://www.youtube.com/watch?v=uuxVGs3cR8U
TH
09:16 15.12.2013
Vabandust, ülekande jutt algab 25 minuti ja 35 sekundi juures.
VZR
13:04 15.12.2013
Klipi tegijad on parajad klounid aga huvitav koht oli see, kus aknatõstuk lolliks läks. Ilmselt tolle teed küsinud rekkavenna pärast, kes aknaavale toetus. Imelik aga see, et toimima ei hakanud enne süüte sisse/välja keeramist. Kui süsteem ei taju seda, et takistust/survet enam pole, siis ei saa kindel olla ka selles, et ta adekvaatselt tajuks takistuse olemasolu. Kergelt määrduvad tahavaatekaamera andurid on vist paratamatus. Meediasüsteem ka just erilise taiplikkusega silma ei paistnud.
???
14:24 15.12.2013
paluks selle ylekande koha tõlget
TH
16:48 15.12.2013
Seal lõigus see ilma mütsita onu ütleb, et ülekanne cvt puhul jaguneb tavaolukorras taha 60 ja ette 40. Ehks siis juba kolmas variant, mida olen kuulnud. :)

1) ees 60 taga 40
2) ees 90 taga 10
3) ees 40 taga 60

Mis variante veel võiks olla?
???
16:49 15.12.2013
Meh. Ma olen aru saanud et manualil on 50:50, cvt on taga 60 ees 40
Emmerich
17:15 15.12.2013
Veelkord:

Subaru Lineartronic® Continuously Variable Transmission (CVT):

The system usually distributes torque 60:40 front and rear.

Tavaliselt jaotab süsteem jõudu/väänet 60:40 ette:taha.

allikas: http://www.subaru-global.com/tec_awd.html
TH
19:02 15.12.2013
Täitsa nõus, olen seda lugenud seal lehel. Aga sellele vaatamata pakutakse siit-sealt millegi pärast muid numbreid.
maaks
10:35 16.12.2013
Muud numbrid võivad sellest tulla, et momendi jaotus on ajas muutuv ja on erinev automaatkastiga (CVT) ja manuaalkastiga (MT) autodel.
Aga mis mõtet on siin jahuda asjast - kel on, need minge ja sõitke :-)
seymann
16:26 04.01.2014
Kliirensi poolest ei ole vastast uuele Foresterile. Võibolla Uus Mazda CX-5 oleks hea konkurent. 2014 aasta Qashqai peaks ka olema 200mm + hea välimus ja sisemus.
seymann
17:02 04.01.2014
Rav4, CRV, CX-5, Forester kõigil uimane 2 liitrine bensiinimootor kui on liidetud automaat/CVT. Ainuke normaalne bensiin + automaat kooslus on Yeti/Tiguan 1,4TSI või 1,8TSI
heh
20:12 04.01.2014
Uimasus on suhteline, reaalselt pole paremat minekut vaja, sest kiirendus 11 seki sajani on ju piisav, vene ajal oli 20 ka OK. Teisest küljest see 11 pole kaugeltki lõbus ja muidugi võiks olla 6 seki sajani aga igapäevasele pereautole pole seda vaja, sest iga parem sekund lisab ka hinda juurde.

VAG grupi DSG kast on ju õudusunenägu, see on automaatselt valikust väljas.

Igasugu videosid kus keegi auto kohta tarka paneb, näiteks see venkude video ei maksa uskuda, olen täheldanud, et enamus seltsknda ajab mingit pada, ka need kes videoid teevad. Asjalikku seltskonda on vähe.

Keegi võiks meil rullikute testi küll korraldada, oleks huvitav.
TH
05:50 05.01.2014
Forester XT puhul on küll kõik asjad hästi paigas - dünaamika, praktilisus ja maastikuvõimekus. Ning selle kõige juures mõistlik joomaisu. Sellise raha eest on konkurenti raske leida. Ainuke mõttetu element siinkirjutaja jaoks on katuseluuk.
Mõtted
16:11 07.01.2014
Olen TH-ga nõus, et katuseluuk on mõttetu. Kui üldse, siis võiks selline lisa olla vaid eraldi tasu eest, et kes väga tahab, see tellib.

Häiriv on ka Foresteri start-stop süsteem, mida ei saa alatiseks välja lülitada, vaid peab seda tegema iga kord, kui oled mootori käivitanud.

Udutulede asemel võiksid päevasel ajal automaatselt tööle hakata spetsiaalsed päevasõidutuled, aga ehk on seda loota järgmise uuenduskuuri järel.

Tobe on ka esimeste uste klaaside ja klaaside all servas oleva uksekorpuse sisse ehitatud väike vahe. Nii on klaasi tülikas puhastada ja see vahe kogub seal vaid tolmu jms.

Küljepeeglid oleksin ma endiselt jätnud uksenurka nagu eelmisel mudelil, mitte eraldi "postide" otsa. Näib, et uuel Foresteril on küljepeeglid kitsamad kui vanal. Küljepeeglite eemale sättimisega loodud tilluke aken on puhastamise seisukohalt jälle tülikas hallata. Eks see avaus kogub talviti ka rohkem niiskust.

Ja veel üks asi, mis on tobedalt lahendatud. Nimelt on ukse käepide kaetud riidega. Aga on ju käepide üks kõige kiiremini ja kergemini määrduv detail! Isegi siis, kui käed alati pestud, kipub riidest kate kuluma/võiduma. Loogiline oleks — eriti veel džiibi puhul — katta käepide kergelt puhastava materjaliga või jätta sinna paljas plast.

Variaatori asemel olnuks parem tavaline automaatkäigukast.

Kindlasti võiks edaspidi valikusse lisanduda automaatselt tumenev salongi tahavaatepeegel.

Infotabloo (kuhu ilmub ka tagurduskaamera pilt) võiks olla paar korda suurem.

Aga muidu päris tubli auto, kõrge kliierns ja x-mode aitab kehvades oludes paremini edasi.
u.man
22:12 11.01.2014
Udutule sees on 2 lampi, millest üks täidab päevatule funktsiooni ja teine on udutule jaoks!
IMHO
22:29 11.01.2014
Tulede AUTO-režiimis valgel ajal võiksid põleda ka LED pargid/gabariidid, mis pole küll põhivarustuses.
u.man
20:45 13.01.2014
Auto asendis põlevad valgel ajal päevatuled.
Päevatuledega koos ei pea põlema gabariidid.
TH
22:00 13.01.2014
Päevatuled (udutuledes on kahed pirnid) põlevad ka lüliti "0" asendis. Aga need ei sütti ennem, kui käsipidur on maha lastud. Sisuliselt "pimedalt" sõita polegi võimalik.
G60
17:46 19.01.2014
Kopin oma temperatuuri kommentaari siia temasse ka.

Nüüd külmade ilmade saabumisega ma teeks sellise avalduse, et õli temperatuur ei taha kuidagi üle 77 kraadi tõusta, õues -15, teekonna pikkus 25+km ja 77 kraadi oligi max number mis ette tuli. Võibolla peaks eest mingi papiga veidi radikat kaitsma, sest 70 kraadi juurde jõuab temp alles 20 km juures, kuidagi kaua läheb. Võibolla on 77 kraadi piisav, kes teab kommenteerida?

Sul TH on tavaline või XT? Kui kaua sul 80 kraadini soojenemine aega võtab?

Käigukast mul hakkas minumeelest ca 60 kraadi juures juba üsna normaalne olema ja pöördeid madalal hoidma, sinna jõudis temperatuur ca 12 km sõiduga kui õues on -15.

Sooja õhku tuppa hakkab väga kiirelt tulema aga soojendus on ikkagi nõrk, toa päris mõnusaks soojaks saamiseks on vaja ikka pikalt sõita, vähemalt 20km, veidi aitab see kui lasta õhku ainult üles ja jalgadele. Kohe kui õhk on suunatud esiaknale, siis enam salongi suunas seda ei jätku. Pikema, 25+ km puhul muidugi saab lõpuks tuba soojaks ka -15 kraadi puhul.
Diisel Berlingo III läks toast palju kiiremini soojaks aga päris nii tulist õhku Berlingost ei tulnud kunagi, ju tal oli siis salongi radikas oluliselt suurem või puhus ventilaator rohkem õhku vms.

Kütusekulu nii külmaga on hetkel 9,5 liitri kandis ja seal sees on ka hommikune ca 3...4 minutit kohapeal soojenemist, veidi lõbutsemist, nii linna kui ka maanteesõitu pooleks. Kompu veidi valetab ka, täispaagi meetodil ilmselt saaks 10 liitri lähedale. Diisliga oli suve ja talve erinevus palju väiksem.
HeaHa
15:01 28.01.2014
Sama siin, auto läheb kaua soojaks ja kütusekulu on paar liitrit kõrgem. Mida teha? Papitükki ette ju ei kleebi?
tiit_
16:03 28.01.2014
palimpsest
11:55 01.02.2014
Mul oli diisel Forester, manuaal.
3 viga:
1. sidur läks raskemates oludes kärssama
2. tagumised pidurikettad tuli 65000km järel vahetada (NB! - kõigi Subarute nõrk külg!)
3. talvel soojenes diisel väga aeglaselt ja võttis kütust ca 9 l sajale

Kokkuvõtteks arvan, et uus Forester automaat- bensukas on hea valik, olen seda ka proovinud. Ei ole proovinud Outback diisel- automaati, kuidas see on?
TH
08:59 02.02.2014
Olen pidanud kahte diisel Outback'i 2009 ja 2011. 2009 masinal suutsin paksus lumes siduri tossama saada, aga 2011 mudelil seda ei juhtunud. Minu meelest oli kuuekäigulisel kastil esimene käik aeglasem ja tugevam, kui viiekäigulisel. Soojaks läksid nad talvel väga aeglaselt. Siiski tundus, et 2011 oli natuke kärmem soojenemise koha pealt. Kütuse kulu oli talvel 7,5 - 8 keskmine. Diisel-automaadiga on ainult proovisõidu kogemus. Olin valiku ees - OB diisel-automaat või Forester XT. Outbacki käiguvahetuse programmeering tundus vale olevat. Kuna vääne on temal 1600 - 2400, siis võiks ülekande vahetus toimuda selles vahemikus minu arust, et dünaamika maksimaalne oleks. Aga too kast lasi pöörded rahulikult 3500-ni. Kuid võimalik, et ma eksin ja ei tea pooli asjugi, miks see nii peab olema. Forester XT seevastu imes aga selja nii kenasti pinki kinni, et suunurgad põrkasid vastu kõrvu. Seega oli valik tehtud hoolimata Foresteri paar liitrit suuremast bensujanust ja mõningate mugavuste puudumisest, mis Outbackil olemas.
jeeper
14:21 16.03.2014
soovitan kõigil foresteri omanikel talvel kasutata korralikke naelkumme. auto väga kerge ,aj kui läheb käest siis on lännu! Bensukas on meil , ja viga sama, aeglaselt läheb soojaks. kulu talvel on olnud umbes 8l! enne ostu proovisin ka diisel outbaci, oli kole !
kole hääl , kohutav värin jne. nagu oleks 20 aastat vana diislit proovinud.
see aasta pole raskeid olusi olnud, nii , et äärmused katsetamatt!
???
16:17 16.03.2014
Bensukas ei jõua salongi kütta?
TH
22:25 16.03.2014
Ei julgeks küll bensuka soojenemise koha pealt jonnida. Tunduvalt kiirmini, kui diislil hakkab sooja puhuma. Aga 25 kraadise külmaga võiks nagu midagi lisaks olla... Kas siis mootoril tekk peal või radika ees lisakate vms.
???
20:12 07.04.2014
Käisin sõitmas selle elukaga. Üldkokkuvõttes positiivne. Bensiinikulu oli küll ulmeliselt väike sellise masina kohta. Raadio ongi selline naljakas 95ndast aastast köögikapi nuppudega? Ja istmed võiks külgtuge rohkem pakkuda. Muidu hoia roolist kinni kõikaeg kui järsem pööre on.
HeaHa
15:50 14.04.2014
Raadio on tõesti koomiline. Väike nupuke helitugevuse reguleerimiseks. Rooli pealt saab õnneks kontrollida. Lisaks Bluetooth ja telefoni süsteemid töötavad hästi.

Kui suvel rohkem aega, siis peaks järgneva sellise projekti ette võtma:
https://www.youtube.com/watch?v=f6AZKEBFkHg&list=LL01XAU
HSQv8Lymur_WtivjQ&index=2

Video on küll IMPREZA kohta aga armatuurlaud on sarnane FORESTERIGA.

clint m.
17:45 14.04.2014
Kas RAV4 jääb sõidumugavuselt palju Foresterile alla?
clint n.
18:31 15.04.2014
> Kas RAV4 jääb sõidumugavuselt palju Foresterile alla?

Vastupidi, RAV4 sõitis mõnusamalt. Küll aga on Forester maastikul tublim, parema läbivusega.
G60
23:21 29.05.2017
Pole pikalt kirjutanud ja jäi silma see vana teema. Annan uuesti veidi tagasisidet, ehk on kellelegi abiks. Ja natuke virisevas toonis ka osad lõigud.

Kirjutan natuke plusse ja miinuseid.

Elu Subaruga on igav, ca 100 000 km on 4 aastaga ära sõidetud, auto on endiselt originaal, muidugi vedelikke on vahetatud nagu tehas ette näeb.

Minu jaoks on huvitav, et siiamaani on originaalrehvid veel sõidetavad, ca 2mm on mustrit jäänud ja nendega saab ehk veel selle hooaja lõpuni, vihmaga tasub olla siiski juba ettevaatlik. Mulle tundub, et ca 2mm ongi üsna viimane piir ja 1,6mm on vihmaga juba ohtlik. Osa kilomeetrid on tehtud küll talverehviga aga ikkagi on suvel sõitmist rohkem ja peab ütlema, et Yokohamad kestavad ootamatult hästi. Suurem osa sõite on kulgenud maanteel, natuke metsateedel ja natuke linnas.

Selle 100 000km jooksul on auto kütusekulu umbes 8,3 liitrit sajale mis on täieti OK tulemus. Talvel kisub 10 kanti ja suvise ilmaga 7 kanti ja auto eluea keskmine 8,3.

Varsti on tulemas 105 000km hooldus ja see on teatavasti Subarul kole kallis, sest siis on rihmavahetus. Nüüd selgub, et FB20 mootor on ketiga ja „kallist“ hooldust ei tulegi. :)

Nagu ka mitmed teised Subaru omanikud kellega olen rääkinud, meil neid tutvusringkonnas on palju, lasime teha oma Foresterile täiendava mürasummutuse. Mürasummutuse tulemusena tekkis ukse sisse kinnine ruum kus õhk enam vabalt ei liigu ja tänu sellele hakkasid originaalkõlarid head häält tegema. Muidu ei tekkinud kõlaritele vastusurvet. Lootsime saada auto mürasummutusega palju vaiksemaks, saime selle asemel natuke vaiksemaks aga boonusena palju parema heli originaalkõlaritest. Muidugi see vaikuse teema on suhteline, hea asjaga harjud kohe ära ja paar päeva peale mürasummutuse paigaldust õnnestus saada 200.- € trahvi kiiruse ületamsie eest. No kiiruse tunnetus muutus, 105 km/h tundus üsna 80 olema 70 alas..... :) aga telefon näitas ainult 2db müra vähenemist mis on ju väga vähe. Suhteline värk see mürasummutuse teema aga vähemalt ei pidanud kõlareid vahetama.

Pagasniku luuk võiks avaneda ca 10cm kõrgemale, siledal pinnal mahub 1,8m kodanik nibin-nabin luugi all toimetama, ettevaatlikult, aga kui auto on muru peal, siis on muhk peas enamvähem garanteeritud. Ilmselt japsid on nii lühikesed, et nad ei tule selle pealegi, et maailmas on pikemaid inimesi ka. Üle 1,8m kodanikule on see tõsine peavalu. Ma olen ikka mõned muhud saanud, ei jää meelde.

Istmepadi on lühike, seda mainisin ka alguses ja see pikal sõidul ei toeta piisavalt. Keegi mainis, et see polegi maanteeauto ja tal on õigus. Samas pole raha, et omada kahte masinat.

Mootoril võiks olla oluliselt rohkem njuutonmeetrit ja seda oluliselt madalamal. Autoga on üksi-kaksi mõnus sõita, hea rahulik ja sujuv kulgur aga kui sul on 3-4 inimest ja natuke pagasit, siis ta on ikka uimane, tahad kiiremini sõita, siis ainult manuaal asendis ja variaatorülekannet vahetad roolilabadega ja ikka on uimane. Selles mõttes oleks olnud Turbo etem valik. Samas mulle 99% ajast piisab.

Ahjaa, ühes hoolduses vahetati tagumised piduriklotsid ja nüüd kevadel sai ka uued kojamehed pandud, seega pole päris kõik enam originaal jupid.

Kui algselt oli vajadus lihtsalt kõrge kliirensiga auto järele, siis nüüd on ikka ka nelivedu aegajalt kasutust leidnud. Pean küll ütlema, et töötab väga hästi ja mingit viidet ei tunneta, pole mingit ohtlikult ülejuhitavaks muutumist jne. Meil küll talve on harva aga libedates oludes kiirendades ma ei mäleta kordagi, et oleks mingi ratas läbi libisenud, nii vähe kui tal jõudu on, saab see kenasti kõik maha pandud, neliveost ma enam ei loobu.

Kui Subaru mingi järgmise mudeliuuenduse käigus teeb oluliselt pikema põhjaga istmed, eurooplasele, siis ma olen ka tulevikus Subaru klient, vaatamata paljudele kohtadele kus saab veidi norida, olen ikkagi rahul, sest kulud on madalad ja auto peab hästi vastu. Pikem istmepadi ja kõrgemale avanev pagasniku luuk ongi ainukesed suuremad soovid mis selle 100 000km jooksul on tekkinud.

Loodame, et ka 150 000km juures on auto sama palju originaal. :)
jarru
08:12 30.05.2017
Minu 2011 aasta Subaru OB samuti väga igav auto, sõitnud 165 kilo ja vahetatud garantii ajal raadio ning õhukulu andur AF. Rihmad rullid 160 juures, teine jooks praegu kettaid klotse. Loomulikult vahetatud õlisid nii mootoris, reduktorites ja ühe korra CVT kastis. Küünlad kolmas ring. Ja kõik. Sildade juures ei miskit muret veel, aga küll ta tuleb. Ahjaa, pidin peaaegu unustama, mootoriks 2,5 bensiin

Muudetud 31.05.17 08:17

maaks
08:34 30.05.2017
Tore, et autoga ikka veel rahul oled :-)
Ma kommenteeriks korraks seda "ainult 2db müra vähenemist": teadmiseks siis ert dB skaala on logaritmiline ja 2dB 60..70dB vahemikus on ikka väga palju tegelikult :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Decibel
TH
10:09 13.01.2018
G60 - kõigepealt vastus Sinu 19.01.2014 :-) küsimusele, et XT-ga toimetan ja mälu järgi läks õli (külma talve pole viimasel ajal olnud) 88 kraadini ikka ära.

Omal nüüd FA20 mootoriga masin viis aastat varsti olnud ja ikka veel meeldib. Läbisõit 70000, vahetatud tagaklotsid ja kojamehed. Küttekulu väga ei jälgi, aga linnas tundub, et 11 - 12. Kord suvel Pärnust tulles näitas kompuuter sellist imelikku numbrit nagu 6,8 (spido järgi sätin kiiruse osuti 100 kriipsu peale). Tankisin vahetult enne maanteele minekut.

Maanteel on väga nauditav "rekkahüppeid" teha. :-) Ning olen käinud karjääris prooviturnimas, sest maastikusõitu tuleb ka vahest ette.

Jätkuvalt on minu jaoks mõttetu katuse luuk-aken ja kaubaruumi põrand võiks sile olla peale istmete allalaskmist - saaks paremini pikutada.

Kokkuvõtvalt - mitteüks jonn ja täna sama hinnaklassi parkmetsakonkurenti ei oska nimetada. Tõsi küll - pole aktiivset uurimistööd se's suunas ka teinud.

Väga Hea Auto!

dslömclkm
13:56 13.01.2018
Meil on tööl üks Forester 91 000 läbi sõitnud. Masin on olnud mitme inimese käes ja nende inimeste ametinimetus on inglise keeles samuti forester. Enamus kilomeetreid tuleb muidugi maanteel, aga pidevalt on ka metsateedel ja väljaspool teid sõitmist.
Esimene põrkeraud on ära kukkunud ja on praegugi servast veidi irvakil. Esirataste ees olevad porilapakad on ära tulnud ja võibolla põhja all veel midagi.

Istmed on paremad kui taburet, aga minul paneb peale pikka sõitu selja valutama ja ainus normaalne koht, kus üldse selles autos istuda, on juhi iste, sest seal saab vähemalt roolist kinni hoida. Samas tagaistmete kaldenurga reguleerimine pole paha.
Pidureid on vahetatud, taga mingid puksid on vahetatud. Raadio vahetati garantii ajal ära, kuid kahjuks uus raadio ei suuda enam telefoniga ühendust saada :(
Korra lagunes ka 8000km peal ära, kui mingil põhjusel läks üks kaitse nii läbi, et auto läks avariirežiimi ja ei saanud enam üldse temaga sõita üle mingi paari km tunnis. Viidi treila peal minema ja vahetati esinduses kaitse ära.
Paar tuhat km tagasi hakkas mingi mootori õlirõhu andur vms. jamama ja kõigepealt oli vaja esindusse sõita viga diagnoosima ja siis alles paar nädalat hiljem saadi õige jupp tellitud. Vahepeal sõitis masin paiguti avariirežiimis.
Niru on see, et masin teeb tööd maal, kuid kohalikus väikelinnas esindust ei ole. Kui midagi masinal viga, siis on vähemalt päev otsa auto kasutusest väljas ja üks inimene, kes peab ta linna viima, samuti.
Pagasiluugi avanemise kõrgus on saatanast.

Samas uuemate VW-dega on meeletult palju rohkem probleeme. Kui Subaru esindus on vähemalt minuarust enamvähem OK, siis VW-d soovitan vaid masohhistidele. Seda paljuski esinduse pärast, kes soovitab remontida autol terveid asju ja need vead (veermik, elektroonika), mille pärast autoga sai esindusse mindud jäävad lahendamata.