Auto on 2001.a Seat Alhambra, 1,9 tdi 85 kw. Probleem: kuuma ilmaga viskas järsku ette ABS, ESP tule ja käsipiduri tuli vilkus kolm korda ja piiksus. Üks töömees vahetas välja kapoti all eesotsas asuva kaitsmekarbi, kus must juhe oli sisse põlenud (!). Probleem ikka alles. Mõõtsin aku laadimist- kui kliima sees, siis laadimine nõrk, kui välja lülitada, siis ok. Kui uuesti sisse lülitada, siis korraks ülelaadimine ja edasi jälle nõrk laadimine. Mis veel- kui ilma kliimata st econ peal sõita, siis see karbike kapoti all ei lähe ülikuumaks. Kui kliima sees, siis muutub väga kuumaks eriti must juhe, nagu ta ei tohiks olla.
Aidake veidi- mis värk on? Ilmselt tekib suure koormusega kusagil ülekoormus? Miks must juhe kapoti all hakkab kuumenema kuni kärssamiseni? Kust viga otsida? Kas generaator on väsinud, et ei jaksa piisavalt voolu toota? Juhtmed kuumenevad üle ja siis hakkab segast peksma? Kas kellelgi on kogemust? Suured tänud ette!
See must karp, millest ma räägin asub kapoti all ees vasakul pool. Seal on kolm kaitset ja sinna suunduvad punane juhe akult (salongi poolt) ja paremalt küljelt siis kaks musta (kui ma õigesti mäletan) ja mõned punased. Juhe, mis ülikuumaks läheb, kui kliima töötab, on salongi poolt teine. Läbimõõt võiks olla ca 3-5 mm. Tõesti täpsemalt ei oska kirjeldada, pilti siia lisada kahjuks ei saa.
Mis veakoodi näitab ,Audil oli samade tulede põledes ja just soojast peast hakkasid põlema Abs aju jooted vigased, Boschi aju tyyp viga ,järve haigla juures garaazis tehti korda 120eur läks.
Tänan. Homme lähen diagnostikasse, kuid kui lugeda netist, milliseid probleeme nende märgutulede tagant leiab, siis Wello soovitus ei olegi teab mis vale. Kui nüüd keegi selgeltnägijat ka teaks soovitada... :D
Väga mitmed mainivad ühenduste/kontaktide/kaablite väsimist. Netist sain teada, et see on levinud probleem (ja mitte üksnes shalaxy puhul vaid ka teistel VAG autodel), kes inglise keeles lugeda viitsib- http://www.honestjohn.co.uk/forum/post/?t=71723. Iseenesest tundub kaabli ja ühenduse vigasus loogiline ju, sest kui ühendus on halb, ehk tekib takistus, siis hakkab see koht kuumenema. Seega kui tarbimine suur ja kliima taga, siis ei pruugi asi kliimas olla vaid hoopis muus. Musta kastikest nimetatakse siis aku kaitsmekarbiks. Ja üle kuumeneb sageli generaatori juurde viiv must kaabel. Ford on väitnud, et kaitsmeplokk on mittepõlevast materjalist ja leeki sealt välja ei löö. Vähemalt on see rahustav. Aga kui ma homme pärast diagnostikat targem olen, siis jagan ka siinolijatega. Tänan kaasa mõtlejaid. Mure on tegelikult suur, sest pere on suur ja sõitmist ka omajagu, ei tahaks tee peale jääda.
Diagnostikas käidud. Aku juures oleva kaitsmeploki kaablite otsad said tagasi lõigatud ja uued klemmid külge joodetud. Nüüd takistus väiksem. Eilse ja tänase päeva jooksul ei ole uuesti märgutulesid ette visanud. Remondikohas arvati, et suur takistus oli põhjuseks, miks tekkis ülekuumenemine ja see viis teatud andurid vms häiresse.
Ei saanud siiski veel jagu veast. Tagasiteel töökojast jälle tuled peal. Nüüd siis seis selline, et veateated puudutavad nõrka voolu ja sellest tingituna viskab muid veateateid ka. Kui ma laadimist kontrollisin, siis kliimaga sõites oli see nõrk. Niisiis, ei suutnud generaator akut laadida, ja suure koormusega hakkas auto võtma voolu samuti akult, kuna genekas ei tootnud koormusele vastavat voolu. Seega- aku tühjenes ja lõpuks oli seisus, kus hakkas põhjustama veateateid. Remondimees kontrollis laadimist ja akut- oligi nii, laadimist generaatori poolt polnud ja aku kehvas seisus. Hetkel genekas maas, nagu arvatud- kõik, mis sai kulunud ja peetis olla, oli ka peetis ja kulunud. Homme vahetusosa peale ja siis juba saab tagasisidet anda, kas pärast generaatori remonti aku jälle laeb ja kui laeb, siis kas tuledemeri lööb uuesti põlema või mitte. Seega kokkuvõttes- ABS, ESP ja kässari tuled võisid armatuuril põlema lüüa nõrga voolu tõttu ehk kehva aku tõttu ehk siis kulunud generaatori tõttu.
Ise märkasin pimedas, et kui kliima järel siis esimesed tuled õrnalt kõiguvad lähevad väheke tumedamaks, siis heledaks tagasi. Laadimisvool 14 V kui kliima järel. Must juhe kaitsmekarbist kenekasse läks väheke soojaks küll.
Generaator vahetatud. Uue hind minu masinale veidi alla 200 EUR (pluss vahetus 20 EUR) ja vana genekas tuli anda poodi. Raha võeti alguses veidi rohkem ja 100 euri tagastatakse kui vana genekas kontrolli edukalt läbinud (korpus peab olema terve, sest selle põhjal ehitatakse genekas jälle üles ja läheb uuesti töösse, nüüd siis juba kellegi teise autos). Hetkel ei saa laadimise üle kurta, kliima on taga ja mingeid tulesid hetkel ei vilgu. Ilmselt tuleb pikem ots teha, et aku jälle täis saaks. Ja kui kõik on ok, siis oligi viga kehvast generaatorist tingitud. Edaspidi hea teada. Loodetavasti on kogemusest ka teistele kasu, sest kui hakata otsima foorumitest, mis siis tegelikult nende tulede taga on, siis leiab äärmusest äärmusesse selgitusi, aga lõpuni lahti seletatud juhtumeid ei leia. Ja tänan kaasa mõtlejaid!
Mina saan sellest väga hästi aru. Aga mul oli vaja ideid, mitte konkreetset diagnoosi. Kirja teel ei seda ei pane, ei autole ega inimesele. Aga ma tahan lihtsalt, et kui kellelgi süttivad sama marki autol põlema samad tuled, siis saab nüüd ka tema vähemalt idee, kust viga otsida. See ongi ju kogu infovahetuse mõte.