Olen seda mootoriõli teemat uurinud nii- ja naapidi aga ühte kindlat vastust ei ole leidnud. Õlimüüjad, autode hooldusosakond ja teised asjapulgad annavad erinevaid vastuseid, à la see on ikkka liiga vedel õli vms. Kui aga selgitada, et isegi 0W-30 õli on külmalt palju paksem kui soojalt, siis mis mõttes saab 0W õli liiga vedel olla? Küsimus nimelt selles, et teatavasti mootoriõli esimene number näitab selle viskoossust külmana, tagumine number aga töösoojana. Siit-sealt olen lugenud, et mida väiksem esimene number, seda parem külmkäivitus ja et mootori ülessoojenedes ei oma esimene number enam üldse mingit tähtsust, sest sooja mootriga on juba olulisem teine number (näiteks 30).
Siit ka küsimus - miks siis ei võikski panna kõik autoomanikud oma autole talveks sisse 0W-X mootoriõli? Kas asi on ainult hinnas või siiski veel milleski? Mind isiklikult hind üldse ei huvita ja ausalt öeldes on üldse raske mõista, kas autoomanikud hoiavad kord aastas õli pealt 10-20 eurot kokku, et siis terve ülejäänud talve oma autot mootorit, starterit ja akut piinata? Olen leidnud foorumitest päris palju kommentaare, et "tehas soovitab küll 5W-30 õli, kuid panin 10W-40 sisse, sest see oli odavam"! No mida seal võita on, 20 eurot?? Aga kütusekulu suurenemine, starteri piinamine talvel, halvem õlitus külmkäivtuse esimestel minutitel jne?
Ehk siis küsimuse juurde uuesti tagasi - kas 0W-X õli võib kuidagi kahjustada või olla ebasoovitav 200 000 km läbinud mootorile võrreldes 5W-X mootoriõliga? Või ongi asi ainult hinnavõidus, miks Eesti talvises kliimas (külm, rõske) ei kasuta iseenesestmõistetavalt talveperioodil kogu aeg 0W-X õlisid?
nagu sa ehk isegi aru said, ei mõjuta läbisõit absoluutselt õli viskoossust külmalt ega ka vastupidi. oluline ongi rohkem viskoossus kuumalt ja see on sõltuvalt tootjast eraldi teema. fordidel tavaliselt 30, ecoboost mootoritel ka 20. 0W on eriti karmi kliima teema ja kuna meil on aastas vaid mõni üksik alla -30 hommik, siis sobib 5W ideaaselt. 5w-l antakse hangumistäpiks küll mingi -35 ja alla, aga tegelikult hakkab ta juba 30ne juures suht paksuks muutuma, kuid asi pole veel nii hull, et pumbatavus kaoks.
miks on 0w kallim? aga sellepärast, et tegu ju multiviskoossete õlidega ning tagada õli toimivus väga laias temperatuurivahemikus, tuleb ka tema tootmisel kübe rohkem vavea näha.
5w Kõlbab küll. Mul Audi 80 sõitis 10 aastat 10w õliga ja ei juhtunud ka midagi. Iga ilmaga läks käima. Mitmed uuedki autod ei läinudki käima!Ka -36 kraadiga läks ja neid külmi hommikuid on ehk aastas vaid mõned! Eks mootorist oli kahju küll sest 10w on -36 kraadiga juba üsna hangunud aga ei juhtunud midagi. Vat mis tähendab Audi kvaliteet!
Seda,mida autopoodides pakutakse ja suvalistes teenindustes soovitatakse -pole üldse vaja kulata .
Oma autole sobiva õlimargi leiad auto raamatust .
võid ju kiigata ka õlitootjate soovitustabelisse
näiteks http://ew5.earlweb.com/search.php?site=6
Siidiussile ütleks: ära aja oma jama ,selliste saanidega ei sõida pea enam keegi nagu sa kiidad . Saa üle oma vanakesest.
"Tärni" postituses oli juba palju asjalikku infot, ise võin lisada niipalju et kui pole plaanis talvel Norrasse suusatama minna või Rovaniemisse, siis võib valida 0W30 asemel 5W30 sama kvaliteediklassi õli. See vahe mis külmkäivitusel on, tuleb välja -30 juures.
Oma kogemus on näidanud kahe sellise õli puhul seda, et 0W30-ga võttis mootor õli, 15 000km vahetusvälba jooksul tuli kahel korral 0,5l juurde panna. Just suvisel ajal, palava ilmaga. 5W30-ga ühe korra pool liitrit.
Loogiline ju. Seepärast 0w õli läheb rohkem sest see vedelam ja leiab kergemini väljapääsu rõngaste ja tihendite vahelt! Ise sõidan viimased aastad british petroleumi visco 5000. Ja olen rahul. Talvel ka ei saa aru midagi sest elektriline Defa plokisoendi enne sõitu tund voi paar järgi ja väga mõnna autot käivitada nagu sõidust oleks tulnud. Poolest või isegi veerand pöördest hakkavad kepsud taguma ja väntvõll võtab tuurid 900 rpm peale! Mootor alati soe Ja sõit võib minuti prast alata. Olgu või -40 kraadi külma!
Tegelikult ma olen loll ja öö otsa mõtlesin, et 0w ei saa ju rohkem minna sest 0W on kuumast peast ikka sama vedel kui iga teine 5W või 10W õli mille viskossus kuumalt on kas 30, 40. Kui õli on külmalt vedel, ei tähenda see seda et kuumalt oleks ta teistest õlidest vedelam.
Kuumast peast muidugi ei tähenda, etevedelam. Kallid sõbrad! Aga kui ta on jahedast peast vedelam siis tähendab, et keskmiselt on vedelam. Kui liita jaheda ja kuuma õli viskoossuse summaarum! Aga on nigu on. Täna julgen julgelt väita, et võib vabalt kasutada 5w õli ja siin kliimas töötab see suureprraselt ja kõik sõidud ja tööd saab tehtud. Võite kindlad olla kallid sõbrad. Päikest!
No näed, siidiuss.. Mõte hakkas öösel tööle. Ma juurdlen ju sama asja üle - 0W ei ole ju VEDELAM õli, sest külmas mootoris on ta ikka oluliselt paksem, kui töösoojas tagumine number "30". Ehk siis, et see 0W on ju ainult SEISVA mootoriõli näitaja. Kui mootor tööle läheb, tuleb mängu juba hoopis see tagumine number, näites 0W-30. Ja sellest tagumisest numbrist juba sõltub väga otseselt õli vedeluse aste. Aga esimene? See pole mingi vastus, et "ka 5W või 10W käib küll". Küsimus pole selles milline õli "käib kah", vaid selles, et kas 0W mõjub auto mootorile kuidagi halvasti? Kui 0W on talvel külmas mootoris algseisundis vedelam kui 5W, siis miks mootorit külmade ilmadega piinata ja kasutada 5W (või 10W) õlisid? P.S. Raha ei ole siin argumendiks, mainisin seda juba enne. 20 eurot siia-tänna ei ole argument kvaliteedi pealt kokkuhoidmiseks.
Ja nagu arvata oligi, siis teema ongi keeruline,sest konkreetset vastust ei olegi tulnud, va soe soovitus Mihkel Naamsi raamatuid lugeda.
Õli tuleks ikkagi auto tootja andmete järgi valida, ja no mis tegelt seal vahet on? lase mingi täissünt sisse ja kõlbab see suvel kui ka talvel, elus on tähtsamaid asju millele mõelda kui õli
inimese häda on kohati see, et ta tahab alati targem olla kui teised, ise sealjuures teiste teadmisi omamata. kui tootja on soovitanud 5w ja antud õli töötab ka meie temperatuuriskaalas, siis miks hakata pead vaevama iseenesetarkusega? mootorit ei piinata juhul, kui õli on pumbatav. aga kui raha pole probleem, pane 0w ja ole õnnelik. tead väga hästi, et arvamusi on erinevaid ja ei teki siia kunagi sadat inimest, kes kõik soovitaks sul 0w kasutada.
Talvel sõidetakse vabalt ka 10W40 õliga ilma suuremate probleemideta. Teiseks lubatakse pehmet talve, ehk 5wXX visoga ei juhtu midagi, veelvähem 0wXX. Edu!
Vastutust ei võta, kuid olles õlide data sheete mõnda aega uurinud, vaadanud sealt viskoossusi, olen jõudnud järeldusele, et õues seisval autol võib julgelt 0W õli kasutada.
Kasutangi 0W40 õli.
0W eelis on parem voolavus külmaga, sellega säästad mootorit.
Üldiselt lubavad autotootjad juba ammuilma oma autodes kasutada erinevaid viskoossusi, 0W20, 0W30, 0W40, 5W20, 5W30 ja 5W40, nagu soojemas kliimas ka 10W40.
Osad diislid lubavad alates 0W30.
Autole tuleb panna seda õli, mis talle ette nähtud, mitte ise leiutada. Vanasti võisid sellise loogikaga ringi lennata aga mitte tänapäevastel nukajami keeramise ajastul.
solk sai järjekordse tühja jauramise eest bloki. Ise küsisid, argumenteeritud jutule tähelepanu ei pööranud. Hoia siis eemale, kõigil on rahulikum!
Blokeerimise põhjuseks on mõttetute kommentaaride keeld.
Autole tuleb tõesti panna sellist õli, mis ette nähtud, aga tavaliselt on kasutatav üsna lai vahemik just külma ja kuuma osas- 0W, 5W ja 30-40- see on üsna laialt levinud enamikes tavalistes mootorites, kus mingeid peenemaid tehnilisi nüansse ei ole.
Paljudel autodel on tootja soovitus või nõue nende heakskiitu omavate õlide osas, näit renault RN710 või vw 502 00/505 00. Eks siin tulevad tõesti mängu mootori ehituslikud nüansid ja mingit suvalist sama viskoossusega õli ei ole ehk mõistlik kasutada, aga jällegi- paljudel juhtudel on see tootja soovitus ehk heakskiit konkreetse õli tootjale, mitte kivisse raiutud nõue.
Aga näiteks viskoossuse nõuet 0W20 ei maksa asendada 5W30/40-ga.
Kuid paljudesse mootoritesse sobivad samahästi nii 0W40 kui 5W40 ja midagi halba ei juhtu. Kui mõnel hommikul on ikkagi -27 külma, siis ka 5W on juba suhteliselt paks.
Tere!
Minu suksul on 0W30 A5B5 õli sees ja korra, mõned aastd tagasi, vahetasin M-õli kaks korda jutti, sest ühe targa soovitusel sai sisse kallatud "võõras" õli ning mootoris hakkas Õ-tasapind kerkima, õli oli odavam jne. Keegi meist pole maininud M-õli tähisele lisaks olevaid tähti A5,B5-A3,B3-A1,B1+kombinatsioonid...jne. Need tähised on küllaltki olulised ja tuleks hoolikalt jälgida sobivust teie suksu mootoriga. Loogiline on, et mootorile sobib õli mille konstruktorid on heaks kiitnud ja-või soovitavad.
L. T.
Just seda mina räägingi, valid võimalikult kõrge kvaliteediklassiga õli ja see sobib peaaegu kõigile tänavasõidu autodele.
Muutuv klapiajastus ei nõua mingit erilist õli, ei saa aru, miks Deus selle üldse välja tõi, ma ei leia üheltki õlilt eritähist muutuva klapiajastuse kohta.
Õlide universaalsusest hea näide, Volvo laseb oma uuematel autodel kasutada bensiini ja diiselmootorites täpselt sama õli.
Valikuteks on kas Volvo originaal õli või Castroli Proffessional Titanium V 0W20, mingi selline õli oli.
Mis tähendab, et see õli peab olema sobilik dpf filtriga autole ja sobib samal ajal ka bensiinimootoriga Volvole.
Kes ei usu vaadaku 2017a Volvo V90 manuaalist järgi.
Kui vaevuksite õlide andmeid lugema, siis pea kõigil on kirjas, et sobivad nii bensiini, kui diiselmootoritele, lihtsalt kõik ei sobi dpf filtriga autole.
Samas võib dpf filtrile sobivat mootoriõli kasutada bensiinimootoris, lihtsalt seal pole teatud lisandeid ashes.
Kasutades kõrge kvaliteediga õli ei lähe naljalt alt ja tegelikult sõidavad ka madalamad õlid, lihtsalt kaitse ei pruugi nii hea olla, oleneb ka sellest, kui tihti vahetad, mina vahetan 10 000km peale.
Järgin ka usa kvaliteedinõuet api ja kasutan seal sp varianti, mida kõrgemad tähed, seda kõrgema kvaliteediga õli, SP on siis bensiinimootori kohta.
Diislile on C tähisega.
Meil tuntakse küll rohkem klasse a3 b4 a5 b5 jne.
Minu auto manuaalis on ka öeldud mingi a klass, peast ei mäleta ja on ka öeldud või kõrgem.
Kuid olen üsna kindel, et mitte keegi teist ei ole uurinud õlide data sheete.
0W20 õli on näiteks 40 kraadi juures paksem, kui 0W40 õli 100 kraadi juures.
Mis omakorda tähendab seda, et 0W20 õli kasutav mootor peab saama kõik kohad õlitatud ka 40 kraadi juures, kus see 0W20 õli on paksem, mis omakorda tõestab seda, et see mootor töötab suurepäraselt ka 0W40 õliga.
Lihtsalt kütusekulu ja heitgaasid on grammike kõrgemad.
Toon ka andmed välja.
Toon välja Shell Helix ultra SN Plus 0W20 mõned andmed mõõtmismetoodika ASTM D445 õli viskoossus 40 kraadi juures 43,4, õli viskoossus 100 kraadi juures 8,6. Nagu isegi näed on 40 kraadi juures õli tohutult paksem ja mootor saab sellega hakkama.
Shell Helix ultra ECT C5 0W20 mõõtmismetoodika ASTM D445, viskoossus 40 kraadi juures 38,64, viskoossus 100 kraadi juures 7,93.
Toon kõrvale Shell Helix ultra 0W30 ECT C2/C3 mõõtmismetoodika ASTM D445, viskoossus 40 kraadi juures 58,7, viskoossus 100 kraadi juures 11,9.
Siit on kenasti näha, kuidas 0W20 õli on 40 kraadi juures voolavusega 38,64, samal ajal 0W30 on 100 kraadi juures 11,9 ehk siis vedelam.
Pole ka mõtet väita, et 40 kraadi juures ei jõua õli igale poole, selle 0W20 38,64 voolavusega, kohe kindlasti jõuab, sest vastasel korral kahjustuks mootor.
See oli lihtsalt näide, kui paksu õliga saab tegelikult hakkama mootor, mis kasutab 0W20 õli, selle õlikanalid ja saaled peavad olema võimelised läbi laskma õli voolavusega 38,64 ja tegelikult isegi paksemat, sest see sama 0W20 õli on 0 kraadi juures kõvasti paksem, kui 38,64 voolavus.
Võite ise netist otsida Näiteks Shell Helix ultra 0W20 ECT C5 data sheet.
Soovitan kõigil võrrelda erinevate õlide data sheete, saate seal võrrelda õlide voolavusi erinevatel temperatuuridel.
Ainult jälgige, et mõõtmismetoodika oleks alati sama, nagu praegu on võrreldav ASTM D445.
Kui te praegusele infole vastu vaidlete keegi, siis vaidlete vastu õlitootjatele, kes on need data sheet-d välja andnud oma õlide kohta.
Väga lihtne. Muutuv klapiajam on üsna peenete kanalitega ja paksem õli keerab klapiajastuse tuksi kas ajutiselt või siis pikema aja jooksul permanentselt.
Ei mingit maagiat ja müstikat. Seepärast peabki kasutama seda õli, mis kirjas auto korgil või raamatus. Liiga vedelaga aga võib läbi pressima hakata kuskilt, kust ei peaks.
Mittemuutuva vana x pütilise ning otse klapile pähe lööva keti otsas otsehambaga keerleva nukaga mootoriga tee mis tahad.
Ehk räägid siis seda, kuidas see muutuv klapiajastus 40 kraadi juures hakkama saab, kus õli on mitu korda paksem, kui 100 kraadi juures?
Muutuv klapiajastus on vana asi ja vanemad sellised autod sõitsid 5W40 õliga.
Hondal on selleks Vtec ja see ei vaja mingit erilist õli, manuaal lubab nii 0w20, 5w40 ja 10W40.
Minu 8nda generatsiooni Accord on usas Acura TSX.
usas on selle õlikorgi peale kirjutatud 0W20, aga minul sama mootoriga on manuaalis vahemik 0W20, 0W30, 0W40, 5W20, 5W30, 5W40 ja sõltuvalt kliimast ka 10W40.
0W20 õli kohta on muidugi mainitud, et see säästab kütust.
Toon ka välja asjaolu, et see õlikorgi peale kirjutamine on rohkem usa autode teema ja ei ole tegelikult kivisse raiutud tõde, sest mitte ükski mootor ei sõida ainult ühe viskoossusega, nagu ma ka näite tõin just.
0W20 ja 10W40 on suht üks teist välistavad numbrid või mis? Midagi su jutus ei klapi ja Honda raamatut ei viitsi ka otsida, et aru saada, mida sina seal valesti loed või tõlgendad.
Pole kunagi väitnud, et number korgil on kivisse raiutud vaid öelnud, et tuleb täita juhendi järgi. Siin on vahe sees ja suur vahe!
Tervist kõikidele!
0W- õli külamalt vedelam, tähendab käivitamisel vähem koormab staarterit, akut, õlipumpa.
Lugesin kuskilt et kui mootori käivitamisel 5W- õli jõudis kõikide õlitust vajavate detailideni 1,5 sekundiga siis 15W- õlil kulus selleks 50 sekundit. Ehk 0W- õli jõuab kõige kaugema õlitust vajavale kohale veel kiremini.
Ma ise mõtlen et õli juures on tähtsam see teine number pärast -W, mis tähendab viskoossust töötemperatuuril.
Kui minu Volvo nõuab 0W30, siis järelikult selle õlipump arvestatud et töötemteratuuril ta saab tagada vajaliku voolavuse õlile õlikanalites, ja veel vajaliku õli voolavuse turbos et tagada selle õlituse ja jahutuse. -W40 õli oleks kehvem selles osas.
xW-30 viskoossus 100 C juures 9,3...12,5 mm2/s,
xW-40 viskoossus 100 C juures 12,5...16,3 mm2/s.
Miks 0W20 ja 10W40 peaksid üksteist välistama? Siin tulevad välja sinu vähesed teadmised õlidest.
Manuaalis on täpselt nii kirjas, sõltuvalt kliimast võib ka 10W40 kasutada.
10W40 õli ainuke erinevus seisnebki ju selles, et ta on külmaga lihtsalt paksem, soojas kliimas pole 10W probleem, meie kliimas pole mõtet mootorit sellega tappa.
Kui rääkida 20 ja 40 lõpust, siis enamik 30 aasta jooksul toodetud mootoreid saavadki mõlemaga tegelikult hakkama, seda ma juba ammu öelda üritangi ja mu Accordi manuaal seda ka tõestab.
Isiklikult ma küll 20 lõpuga õli kasutada ei eelista, 30 on minu jaoks miinimum.
0W on, aga väga hea mootorile külmkäivituseks ja üles soojenemiseks ja mingit ohtu endast ei kujuta.
mihkma uuri, kui paks on sinu 0W30 õli 0 ja 40 kraadi juures, siis saad teada, kui paksu õliga su mootor ja õlipump tegelikult hakkama saavad.
Võin sulle kohe öelda, et 40 kraadi juures on su 0W30 õli vähemalt 4 korda paksem, kui 100 kraadi juures.
Toon Deusile veel ühe näite, oled sa kursis Chrysler Grand Voyageriga? 2008 aasta ja 3,8 mootor vist oli äkki 142kW.
Tead, et sellele mootorile on ühe õlina ettenähtud 5W20?
Samal ajal on see mootor pärit 80ndate lõpust ja on veidi edasiarendatud.
Mis on jällegi hea näide, kuidas üsna vanad mootorid saavad 20 lõpuga õliga hakkama ja ma olen täiesti kindel, et see Chrysler sõidab suurepäraselt ka 0W40 õliga.
Peab arvestama, et see USA-s õlikorgile kirjutatud number on kindlasti seotud ka kliimaga, kuhu see auto on müüdud.
... ja ma olen täiesti kindel, et see Chrysler sõidab suurepäraselt ka 0W40 õliga.
hakkab jälle see solgilik kõiketeadmine pihta.
kui voyale nõutakse 0w20 , siis ei ole mõtet hakata teda testima suvalise xW40ga. oma autoga võid loomulikult teha mis tahad.
Solksolk keedab solki kokku, palun ignoreerida seda idiootset juttu neil, kes tagasi lugesid.
Kui keegi tahab vastu vaielda, siis palun leidke mulle 0W20 mineraalõli.
Demagoogilised võtted, et mootor on 80'test tulnud, on kasutu, Roveri V8 on veel vanem ja suisa ameerikamaal leiutatud, ometigi õlid muutuvad vastavalt sisu muutustele. Jällegi, tuleb raamatut vaadata, mitte ise oma loogikaid luua. Tehase tarkus on parem, kui isemõtlemine antud olukorras.
Öelda, et lekked on ainult vigastest tihenditest on samuti asjatundmatu jutt. On tihendeid, mis lekivad madala viskoossusega väga hästi, mida aga kõrgemaga ei tee, näiteks papist ja korgist jne tihendid, mis on TEHASE poolt ette nähtud.
Minu poolt väide ja sinu poolt debiilne küsimus:
Miks 0W20 ja 10W40 peaksid üksteist välistama?
Minu poolt vastus, mis vastab sellele debiilsele küsimusele üheselt ja arusaadavalt, et ei saa ühe pulga peale panna.
Kui keegi tahab vastu vaielda, siis palun leidke mulle 0W20 mineraalõli.
Mis puutub 40 kraadi juures miskisse õlisse, siis loeb esimene number rohkem ja 0W käib sellest muutuvast klapiajamist kiiremini läbi kui 10W ja põhjustab seega ka vähem kulumist. Mis ühtlasi ka tähendab, et ta voolab seal kiiremini ära, kui mootor seisma jätta.
Jäta nüüd enda kordamine ja jama kokku kirjutamine, muidu saad järgmise pausi sellest raskest foorumielust. Mine hari ennast kuskil koolis näiteks, TPT on väga hea koht alustamiseks näiteks, küll Toyota käe all aga nad teevad väga häid mootoreid, nii VVT kui ka hübriidi kui ka rallimootorite vallas.
Iseenda teksti kordamine, eriti miski kokku genereeritud jama kordamine ei tee seda jama usutavamaks. Sellise taktika peale loodavad ainult kõige tavalisemad netitrollid, kes teevad kõige rohkem kisa ja ujutavad kogu akna üle sama tekstiga. Korduspostitused eemaldatud.
Deus, ma tõin sulle välja enda auto manuaali andmed, samuti õlitootjate data sheetide andmed.
Seega ei ole tegemist jamaga, ainult sina nimetad seda nii, kuna sa ei tunne piisavalt õlisid.
Mu Accordil on muutuv klapiajastus ja nagu näed 10W40 õli on lubatud sooja kliimasse manuaali järgi, mida sa siin kogu aeg esile tood.
Kuid sa endiselt ei vastanud mu küsimusele, kuidas saab muutuva klapiajastusega auto hakkama 40 kraadi juures? Kuna sinu jutu järgi tahab see saada vedelat õli, ometi on 40 kraadi juures õli vähemalt 4 korda paksem, kui 100 kraadi juures.
Ometi ei saa ju olla, et see muutuv klapiajastus kuidagi kahjustub seetõttu.
Mis peaks sulle omakorda tõestama, et see muutuv klapiajastus ei ole nii tundlik ja saab hakkama erinevate viskoossustega.
Loomulikult ei võta ma jutuks Toyota uut hübriidi, millele on ettenähtud õlid 0W8 ja 0W16, räägin ikka sellest mõnevõrra vanematest autodest, kus saab veel vanu viskoossusi kasutada.
Selline jobu sa deus oledki,kui oled selgelt kaotanud, inu faktide sa vastu ei saa, samuti ei oma sa piisavalt teadmisi, siis hakkadki ülbitsema ja võimutsema bännima. Ebameeldivale küsimusele sa ka ei vastan7d 40 kraadise oaksema õli kohta kuna see näitab sinu kaotust ja ebakompetentsust. Sa ei ole normaalne inimene.
Ega see nii must valge ju pole. Tootja soovitab. Mida see täpselt tähendab? Kas etteantud õli kasutamine tagab mootori detailide maksimaalse vastupidavuse? nt miljon km? Või tänu sellele õlile on võimalik näidata ehk väiksemat kütusekulu ja siis ka vähem heitmeid? Kas see pole sama, nagu need eluaegsed käigukasti õlid, mida auto tootjad räägivad.
Endal on mondeo 2.2 ja peab kasutama fordi spets õli 5w30 aga sama mootor on peal peugeot 508 ja seal peab kasutama just peugeoti heaks kiidetud õli 0w30
Ise kasutan 0w40 õli mis on ettenähtud dpf autodele, eks riskin. Kuid välismaa lehtedel on soovitatud isegi kasutada 0w50 õlisid, et kaitsta väntvõlli ja saalesid kiire kulumise eest
See on juba omaette teema. Näiteks VK50VE talub samade sertifikaatidega ja sama viskoossusega Liqui Moly mahlasid aga mitte midagi muud peale Nissani enda originaali, klapiajam hakkab alarmima lihtsalt kui pähe anda mootorile. Sama teema sildades olevate õlidega, sertifikaadid klapivad aga kõik siduripakid libisevad kui Nissani õli ei kasuta.
Aprilia tegi samasuguseid tükke oma V2 mootoriga.
LM7 on olnud natukene robustsem tükk, mitte kõrgpöördeline jaapanlane, aga seda tänu üledimensioneerimisele, kuigi on kuulda, et ega hüdrotõukurid enam väga vedelat õli ei salli, see on muidugi 350 000 km läbimise puhul tegelt loomulik. Siiski käib seal kogu aeg tehase öeldud Dexos sees ja muretu elu. Isegi õlikulu sai pikema intervalli peale kuskil 50 000 km läbimisel õige õliga, enne oli seal sees kasutatud jumal teab mida.
175A1000 Mootor aga ei pidanud kuskilt august täissünt 10w40 õli kinni, isegi peale terve mootori laiali võtmist ja kõikide tihendite vahetust, vedelam poolsünt või samade numbritega mineraal pidas jällegi väga hästi. Kõik poldid olid pingutatud raamatu numbrite järgi, mitte õlatunnetuse!!!
Vahetuse intervall sõltub sõidustiilist ja kus kohas 7000 kuni 10 000 linnas ja kuni 20k tagant manteed nühkides. Ükski õli pole igavene, ei loeta peenikest kirja lihtsalt, kus märge, et igavene = 150k näiteks.
Kui te sõidaks ka mööda kiirteed iga päev 100km tööle näiteks siis kasutaks ka 5w50 õli. Kuumem ots peab ka paigas olema. Autodel on isegi manualis kirjas, et kui 0w30 sees siis bahni peal pikalt kimada ei tohi.
Paluks tõestust selle kohta, et 0W-30 õliga pikalt Autobahnil sõita ei tohi. Sobib nii kuvatõmmis, pilt auto käsiraamatust kui ka link. Sellist asja kuulen isiklikult esimest korda. Võib-olla ei ole tõesti seda infot varem leidnud, aga kuidagi tundub see väide mitte tõene olevat. See tähendab ka, et 5W-30 ei sobiks Autobahnile? Voolavus töötemperatuuril samasse auku ju.
https://www.club4g.org/threads/best-oil-for-high-speed-on-au
tobahn.24976/
Minu teksti kinnitus + kiirtee kohta ka seletus. Lühitõlge keeleoskamatutele:
Jää raamatus jäädud numbrite juurde, sest (vaata ülal toodud seletust) ja vaheta õli lihtsalt tihemini. Kui väga mures oled, siis lisajahutus õliradika kujul juurde.
Õlijahutusradikad ei ole muide tänavaautol üldse haruldased, eriti nendel, mis on mõeldud nii kõrbes kui Alaskal sõitmiseks ja tulevad sama liini pealt.
Õlide viskoossusnäitajate üle vaidlemine on sama kui vaielda naise ilu üle.
Teema algne püstitus küsis- kas talveks 0W või 5W? Vastus- vastavalt kasutuskoha (meie laiuskraadid) välistemperatuuridele võib kasutada mõlemat.
Teemasse laiemalt- palju olulisem kui viskoossusnäitajd on õlide kvaliteedinäitajad. Need millegipärast tavaliselt väikeses kirjas ja justkui ebaolulised, aga tegelikult olulisemad kui suured numbrid. fdgh tõi siin mingil hetkel ka näiteid.
Sama teema tegelikult ka jahutusvedelikega, tuleb vaadata koostist, mitte värvi. Nn.Punasega kõige vähem jama, aga roheline ja sinine on täiesti sassis omavahel.
Silk omas lolluse võrdleb võrreldamatuid asju ja ise usub, et tal padu õigus. Ta võrdleb erineva voolavusegs õlisid. Selles faktid on tal õigus, aga kas w30 õli jõuab klapiajamini max 40 kraadi ja w40 kohe algselt 100 kraadi juures? Kui õues on 20 kraadi külma ja auto on öö läbi õues seisnud, siis õli temperatuurbon samuti -20 kraadi. Olenemata, mis w.... seal sees on. Mõlemad õlid saavutavad ajaühiku x möödumisel oma temperatuuri. Võrrelda tuleb õlisid ja ka kõiki teisi asju võrdselt.
Nii, et solk, küsimus sulle puhkuselt tagasi tulles, et millisel võrdsel temperatuuri hetkel on w40 õli voolavam kui w30 õli?
Kogu selle targutamise peale võtsin ka oma nissani manuaali lahti ja ülla ülla- 0w20 ja ei ühtegi muud soovitust a la 5w30 või veelgi paksemat. Ise olen õndsas teadmatuses 5w40 sisse kallanud. Peaks vist siiski manuaali järgima. Faasiregulaator on ka olemas sisselaske poole peal, aga õnneks pole kombeks külmal mootoril pöördeid nii üles lasta, et see rakenduks. Kuid -20ga käivitades oli mootor kuuldavalt rahutu ja kolises liialt. Samas teatud määral võib seda 0w20 nõuet võtta ka kui tootja keskkonnasäästlikkuse aspekti- vedelam õli- väiksem hõõrdetakistus ja väiksem kütusekulu. Ja viimase aja mootorite trend ongi katta pinnad mingi hõõrdumist vähendava gemüüsega, igal tootjal omad nipid.
Vaatab auto kasutusjuhendist!
Mootoriõli kvaliteet:
0W-20, 5W-30 ja 10W-30: API SL või SM Energy-Conserving või SN Resource-Conserving või ILSAC aastaringne mootoriõli
15W-40: API SL , SM või SN aastaringne mootoriõli
----------------------------
0W on "eelistatav", 10W kasutustemperatuur >-18°C, 15W-l >-12°C
Mootoriõli kvaliteet:
Kvaliteet:
0W-16: API grade SN “ResourceConserving”, SN PLUS “ResourceConserving” or SP “Resource Conserving”; või ILSAC GF-6B
multigrade engine oil
0W-20 ja 5W-30: API grade SM “EnergyConserving”, SN “ResourceConserving”, SN PLUS “ResourceConserving” või SP “ResourceConserving”; või ILSAC GF-6A
aastaringne mootoriõli
------------
NB Mingeid temperatuuri piiranguid 5W õli kasutamisele ei seata juhendis.
RAV4 juhendist leidsin lisaks veel selgituse õli numbrite kohra (eriti juhmidele) Toyota omanikele :-)
Õli viskoossus (näitena on võetud 0W-16):
• "0W" näitab kui hästi mootor külma ilmaga käivitub. Mida väiksem on number W-tähe ees, seda paremini käivitub mootor külma ilmaga.
• "16" näitab viskoossust töötemperatuuril. Mida suurem see on, seda paremini sobib õli kiireks sõiduks või suurel koormusel töötamiseks.
Mind tegi natuke murelikuks lause: "Teie auto bensiinimootor on täidetud tehases õliga SAE 0W-16, mis tagab väikese kütusekulu ja hea käivitatavuse külma ilmaga."
NB Mitte sõnagi pikaealisusest ega kestvusest!
to fdghfgh
Nagu näed ei ole su mootoriga 5W40 õliga midagi juhtunud ja ilmselt ei juhtugi.
Sa ei pea tingimata panema 0W20, sa võid panna ka 0W30 või 0W40 näiteks.
20 lõpuga õlid on kütusekulu ja keskonnanõuete pärast.
Mida rohkem on su auto sõitnud, seda vähem mõtet on sinna panna 20 lõpuga õli.
Õues seisval autol eelistan ka ise kasutada 0W õlisid, kuigi vahe -30 juures on väike, aga ta on siiski olemas 0W vs 5W.
Jah nüüd on Toyota hübriididele tulnud välja veel vedelamad õlid 0W8 ja 0W16, kahjuks nende mootorite puhul ma ei oska enam tõesti öelda, kui palju paksemat õli nad kannatavad, 20 30 või 40 lõpuga.
Usun, et 30 lõpuga õli neid mootoreid veel kuidagi ei kahjusta.
Üldiselt saavad enamik vähegi tänapäeaseid mootoreid hakkama 20 30 ja 40 lõpuga õlidega. Ma isiklikult küll väldin 20 lõpuga õli kasutamist.
Seda on ka kenasti näha olnud, raua poolest täpselt sama mootor, kuhu alguses lubati 30 ja 40 lõpuga õli panna või lubati panna nii 0W20, kui ka 10W40(soojas kliimas) pluss ridamisi muid vahepealseid viskoossusi, aja möödudes on järsku 0W20 või 5W20 nõue tekkinud.
See on enamjaolt keskkonnanõue ja kütusekulu vähendamiseks.
Loomulikult on see igaühe enda riisikol, kas ja kui palju ta julgeb manuaalis näidatud viskoossustest väljuda.
Mina julgen seda teha, sest ma tean, mida ma teen.
Tõsi uued Toyota hübriidmootorid, kus on 0W8 ja 0W16, seal ma pean veel asja uurima, ei ole muidugi plaanis sellist autot endale osta.
Jään ka endiselt sellele kindlaks, kvaliteetset õli võib suht igale poole kallata ja midagi ei juhtu, kuni viskoossusega väga mööda ei pane või dpf nõudega.
Samuti ei söö uued täissünteetilised õlid tihendeid, probleem võib olla ainult siis, kui mootor on nõge täis ja hea õli selle lahti peseb, mida vanad mootorid võivad tihti olla kahjuks.
Otsepritse bensiinimootorid on ka õli suhtes tundlikumad, kahjuks ei leia ma õlisid, kus selle kohta konkreetselt väga palju juttu oleks, et seda konkreetselt kaitsevad.
Seda infot peab küll lisama, et leidub uusi mootoreid, millel on õlirõngaste augud väiksed.
Sellistel mootoritel ei ole mõistlik kasutada paksemat õli, kui tehas ette näeb.
Kahjuks ei ole otsest andmebaasi selliste mootorite kohta.
Mitmel juhul pakutakse neile mootoritele küll uusi kolbe, kus on suuremate aukudega õlirõngad.
Teisisõnu on uuemaid mootoreid, kus 0W40 sõidab kenasti, aga on neid, kus on mõistlik jääda tehasenõude juurde, 0W30 või lausa 0W20.
Ainus võimalus kindlalt teada on konkreetse mootori kohta järgi uurida, kui suured õlirõngaste augud sellel on.
Seevastu vanad mootorid sõidavad 0W40 õliga ilusti, kuna see õli ei ole mitte ühelgi hetkel liiga vedel.
Meenutan ka asjaolu, et 30 lõpuga õlid on autodel kasutusel juba väga ammu enne 80ndaid ja 30 lõpuga õli on väga vedel ning mootorid saavad sellega hakkama.
Tuletan muidugi kõigile meelde, mingi tökati õliga sõitnud vanad mootorid, neis ei tea kunagi, mida uus õli seal lahti peseb.
Korda tehtud, puhas ja uute tihenditega mootor, pole mingit probleemi kasutada täissünteetilist 0W40.