Mul on üks pakiline küsimus. Hädasti on vaja bensiini transportida aga käepärast on ainult klaasipesuvedeliku plastikkanister 5l. Küsimus kas bensiin hakkab plastikuga reageerima seal ja võib osutuda kahjustavaks generaatorile. Või sööb lausa läbi selle õhukese kanistri. Vaja hoida max 10h selles.
Diversant oleks võinud selle "väheke soojaks" panna jutumärkidesse :-)
Aga ajah, vedades ei ole mingit muret, aga kui hakkad valama, siis tee seda ettevaatlikult. Mul on korra motikale benssu segades ühest anumast benssu teise valades see asjandus süttinud. Kõik lõppes tookord hästi, aga nüüd ma kunagi ei vala bensiini enam garaazis sees vaid ikka õues:-)
Samamoodi neid tosooli- ja õlikankusid paarkümmend aastat saebensu kanistriteks kasutanud pole miskit staatikat täheldanud. Tanklast olen toonud küll plekkkanistriga, see lihtsalt suurem. See staatiline elekter tekib rohkem enda riietustest, fliisid ja kilejoped. Kanku, mis maas või garaažipõrandal vedeleb, ise-enesest staatikat sinna külge ei tekita. Aga siseruumides tankimine just väga hea mõte ei ole jah.
Ma võin ise rääkida maandatud kütuseautost.
Umbes 10 aastat tagasi oli igal nõuetele vastaval kütuseveokil kohustus mahuti tühjendamise ajal maandada veok vastava tankla ühenduse külge.
ja staatiline elekter ei teki mitte kütuseauto metallmahutis, vaid pumpamise ajal voolikusüsteemis, "tänu" sellise maanduse puudumisele on kütuseveokid ka põlema läinud, mälu järgi oli selline "pea-aegu" süttimine ka Eestis paarkümmend aastat tagasi.
Mina olen asjast nii aru saanud, et plastikul ja plastikul on vahe - on kanistreid - paake mis on plastikust ja ohutud kuid suva kanku võib olla ohtlik. Tuttav kunagi töötas tanklas ja siis loeti eriti riskantseks päikese käes suvalisse kankusse tankimist. Pagan seda teab palju seal tõde on - enamus metsameestest lasevad bena suva kankusse (ma ise ka) ja pole nagu kuulda olnud, et põlema läheks.
maandus, tule istu onu põlve peale: - Kütuseautod olid kunagi ketijupiga maandatud. Auto alt rippuski jupp lehmaketti ja lohises mööda asfalti. Vene ajal oli niisugune nõue. Ei mina tea, kas aitas ka või oli lihtsalt selline seadus.
Samamoodi oli moes sõiduautol elektrit juhtiva soonega kummiriba järgi vedada. Selleks, et ei ennast nailonist istmekattel hõõrudes elektrilööki ei saaks. Pluusid ja ülikonnad olid siis ka nailonist, need ei lähe kortsu.
Paakautod kütuse loksudes paagis kogusid endasse staatilist voolu ja kett oli selle maandaja. Sõiduautodel kasutati maandust samuti staatilise elektri eemale juhtimiseks. Aga seda mitte sinu pärast vaid et auto nii palju tolmu enda külge ei imeks. Kui sina saad särtsu auto ust puutudes, on tegemist sinu enda staatilise vooluga. Süüdi on slles enamasti tossud ja fliissärk.
Kui särtsu saada ei soovi, siis enne autost tõusmist hoia käega ukseraamist kinni ja siis pane jalad maha.
Naerma ajab see teema. Olen olnud autojuht aastast 1983. Oi kui palju sai siis voolikuga välja imetud. Alla 50-60 liitrit korraga ei hakanud tegelemagi. Sai kasutatud igasuguseid plastist nõusid. Kasutan ka siiani nii aknapesu kankuid kui mis iganes. Pole ükski sulanud ega plahvatanud. Usun et nii mõnedki on tunda saanud aga... Kuuma päikeselise ilmaga plastist nõust bena paaki no problem ja seda siiani nii murukasse, trimmerisse kuhu iganes. Vahel loksub pagassis ka kui venest olen tulnud.
Teen neid igapäev....materjalil pole vahet, kas kanister läheb aknapesuvedelikule, pigileotusvahendile või saebensiinile...materjalis endas antistaatiline lisand juba sees
Kuulge, lugege ise netist kuidas staatiline elekter tekib ja siis jäävad sellised tobedad küsimused ära. Mida aasta edasi, seda napakamaks minnakse ja nad krt ei usu ka mis räägid. Anna kannatust.
Mõnes bensujaamas Eestis on praegugi üleval sildid, et plastanumatesse ei tangita. Kas tuleb seal tankimiseks kasutada vaid metallkanistreid (ma pean silmas kui kuskil teele jääd ja tuled kanister näpus bensujaama)?
Kui oled õiguskuulekas, siis jah, pead metallkanistri hankima. Samas reaalselt vaevalt, et sulle keegi kätt ette panema tuled, kui plastkanistrisse lased.
Kui see kanister ikkagi peaks plahvatama, siis ilmselt tankla on oma riskid maandanud ja nõude saab sinu vastu pöörata.
Kui poes müüakse plastkanistreid, millel müügisildil "bensiin" jne, siis nad peaks vastama mingile ELi "gost'le", seega olema antistaatilised. Kui nüüd mingi trabla nendega juhtub, siis süüdi saab olema pood, kes müüs sellist kaupa.
talvel külmaga ok suht...suurema sädeme tekkimisel on süttimisoht siiski...mida soojem, seda suurem oht. ka paisub kanister kuumaga...osa bensiininõusid on mikroavadega...kuidagi nii, et aurud pääsevad välja kui suurem surve...miinuseks jällegi pidev bensuhais garaazis. olen hoidnud...ümber valanud aga vaid õues...mitte siseruumides!
ühel kenal suvepäeval oli auto pagasis olnud bensiini täis olev klaasipesuvedeliku kanister paisunud palliks, et võis seal ringi veereda. kork õnneks pidas. paar kuud tagasi jooksis üks sarnane värskelt ostetud kanister autosse pea tühjaks sest kork oli niru.
Hea kanistritootja, ole hea ja selgita, miks on aknapesuvedeliku plastkanister hõlbus lõigata ja sulab juba keeva vee all, aga Aspeni kanistrile sama nuga peale hakata ei taha ning kannatab suisa tuld mõnda aega, kui materjal sama olla.
Ühsugustel kanistritel on vahe, õli ja kütuste jaoks on paksemad ja toekamad: https://erimell.ee/toode/erimell-mootorioli-m10g2k-5l/
Dest vee ja aknapesuvedelike jaoks on odavad õhukesest plastist samasugused, benssu neisse küll ei paneks, https://erimell.ee/toode/erimell-klaasipesu-suvine-5l/
Mis Tallinna juhtumisse puutub siis on tegu järjekordse Darwiniga. Bensiini salongi panna.. raske juhus. Tegu vist samasorti tegelasega kes poe juures kõik sitased poekotid tagaistmele laovad, pagassi ei viitsi lahti teha. Ilmselt oli tegu 5l veepudeliga, mõned neist sulavad üldse üles kui sinna bensiini valada.
KRT, ei mäletagi, kuna sai "spets" kanistriga muruniidukile või saele bensiini toodud, ikka aknapesuvedeliku kanku.....
Kork kõvasti kinni ja kanku niimoodi, et ei sõidaks ringi.
Tegemist on tuttavaga, väga korraliku ja puhtustarmastava inimesega!
Aga bena salongi...
Endal on mahtuni, kõik asjad on "salongis", ka kaasavõetud kütus!
kinnine kanister ei sütti niisama lambist kunagi, süttivad aurud ja see auto pidi ikka benast leemetama kui mees ka niimoodi põlema läks. kas ei suutnud korki korralikult kinni keerata või kukkus kirves mütsiriiulilt kanku peale. olen ka aastaid kasutanud akanpesu kankut bena tassimiseks ja vedeleb ka kuuris tilk sees, et muruniiduk või saag ära täita ja ei ole siiani veel miskit põlema läinud. samas muidugi on mõistlik ka vähe spetsim kanku osta kui pidevalt solberdamist. on ka neid kuuri all mitu tükki, plastist ja metallist.
Hea Võsa, kanistritootja võib seitsme aasta taguse posti järel juba kusiganes olla…
Milleks teha jälle lihtne asi keerukaks, poes on müügil käepärased kanistrid bensiinile, nii plastikust kui plekist. Neid kasutades ei lenda õhku. Ja kui üks miljonist lendab, siis saad vähemalt korraliku matuse välja nõuda.
Natuke "talupoja" mõtlemist: Järvevana juhtumis ju auto ei põlenud!? See kanistri teema on "varukast" välja imetud. Kui seda süttinud vedelikku oleks ka autosse kuskile pritsinud, siis oleks autost alles ainult metall?!
Minu spekulatsioon: Inimene tegeles roolis olles suitsu süütamisega (vigase vedelgaasi) tulemasinaga olles eelnevalt endale (kogemata) pritsinud kergestisüttivat vedelikku (näit. tanklas).
no siis oligi staatika- lödistas tanklas kankusse tankimisel oma saapad ja püksid bensuga kokku, autos nühkis laengu plasti ja riiete vahele ning pauk käiski. inimeste isesüttimisest on muidugi müstikamaailmas jutte olnud.
Lihtsalt tuleb vaadata, et kanister oleks HDPE ehk kõrge tihedusega polütetüleen. Sellega kannatab kütust vedada. Lihtsalt tuleb jälgida, et eriti kergesti süttiv kütus (bensiin) ei oleks liiga kõrge temperatuuriga. Nagu eelpool mainiti, siis süttib bensiiniaur kui tekib sobiv olukord.
Pange veel siia keerulisi sõnu juurde, et inimesed, kes ei saa aru, et vedelikke tuleb tassida neile ette nähtud kanistrites, satuks veel rohkem segadusse. Mis järgmisena, transaks äkki hoopis ekstrudeeritud polüstüreeni sees?
See oli iroonia, ärge palun tehke seda.
Ostke bensiini jaoks mõeldud kanister ja õppige seda kasutama, muidu elu õpetab ise.
A66 peab arendama kas lugemisoskust või teadmisi või keskendumist või kõiki loetut enne, kui kommenteerib.
Deus loeb nüüd uuesti, vaatab kuupäevi ja nimesid ning ei targuta ABSOLUUTSELT igas teemas. Tead, kes on igas valdkonnas tark? Ja miks korrutad minu väljaöeldut?
Tee endale kõige pealt selgeks sõna "targutamine" tähendus ja siis tule siia targutama.
Sa konkreetselt pöördusid V6sa posti poole nagu oleks ta selle teksti kirjutanud tõsiselt võetavalt ja mitte huumori noodis. Ja seda veel peale seda, kui ma kohe järgmises postituses kirjutasin, et see on IROONIA.
Absoluutselt igas teemas ei vasta ka tõele. ära aja siin miskit poliitiku juttu (valeta).
Mul on 3 kanistrit: kaks 5- liitrist ja üks 10- liitrine. 5- liitrised 95-e jaoks, 10- liitrine 98- jaoks. Muruniidukitele 95, murutraktorile ja trimmerile 98. Kõik kanistrid on paksu seinaga ja arvatavasti kütuse hoidmiseks mõeldud ongi. 10- liitrisel on korgi peale kirjutatud, et diisli jaoks aga mina hoian bensiini. Teistel pole midagi peale kirjutatud aga tundub, et on mõeldudki kütuse jaoks.
Mulle nendest piisab ja arvan, et need kestavad eluaeg ja võib edasigi pärandada. Kui ma oleksin olukorras, et on vaja kütuse jaoks kanistrit, siis mina ostaksin selleks otstarbeks spetsiaalse kanistri ja ei hakkaks riskima, et ehk sobib ka klaasipesuvedeliku kanister. Isegi, kui mingit keemilist reaktsiooni ei teki, siis parem karta kui kahetseda. Vaevalt need kütusekanistrid sadades eurodes maksavad, 50 euroga saab vast juba kätte.