Remont ja hooldus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Tark laadija, millist valida?

wummi
23:06 02.04.2015
Tere. Vana vene laadija läks õhtale. Vaja oleks laadijat millega saaks laadida akut 10ah kuni 100 ah. Murutraktori 10 ah akut ei soovitatud suure tavalise laadijaga lõhkuda, et tark laadija oleks parim valik. Kuid kas 5 amprine tark laadija suudab 100 ah akuga midagi peale hakata, kui kaua reaalselt läheb aega kui üks selline 100 ah aku on tühjaks käiatud ja siis seda targa laadijaga laadida.
Tarkatest laadijatest optimate, telwin, deca, ctek - millist neist valida.
ˇ
06:44 03.04.2015
laadijatele on ju peale kirjutatud, kui suurte akudega nad suudavad tegeleda.
OnLoom
06:56 03.04.2015
Kui mul veneaegne BA12 otsad andis, siis ostsin miskisse odava Einhelli 8A laadija. Valik 6V ja 12V ning moto või auto. Selles suhtes loll laadija, et skaala näitab oletatavat aega laadimistsükli lõpuni. Olen alati testriga kontrollinud laadimist. Nii oma südamerahu tagamiseks. laadinud olen nii 12Ah tsikliakusid kui 180 Ah traktoriakusid. Aega läheb aga täis on nad kõik laadinud. Maksis ~450 krooni. Vaatsin, et nüüd maksavad sihukesed miski 40+/-€.
Badajabann
08:53 03.04.2015
C-TEC on hea.
Ei ole probleeme olnud aastaid.

Omal peres kõikidel autodel integreerituna,kuna autodel eelsoojendid ja siis vaja akut sagedamini laadida talvel.

Neid ka erineva võisusega.
stammer
10:14 03.04.2015
Impulss-laadija võiks olla alates 7A. Alla selle on parajad tilulilud ja laadimisaeg on ülipikk.
Võimalusel telli välismaalt, sest meie edasimüüjad on räiged "juurdekeevitajad".
Võitleja Willu
10:59 03.04.2015
Mul on C-Tek 5A, ei oska nagu midagi kurta.
ss
11:24 03.04.2015
endal ka ctek 5A auto ja mootoratta jaoks. Nende jaoks on sellest küll. Nagunii auto ja mootoratta aku rohkem voolu sisse ei võta. Suuremate akude laadimisega kogemus puudub.
v6sa
12:58 06.04.2015
Misasi on tark laadija?

Laadimiskontrolliga trafolaadija? või siiski inverterlaadija (pulsslaadija)? Trafolaadijad on võimsamad, kuid vajavad tööks head pinget ka seinast. Inverterlaadijad sisendpinge üle ei virise, kuid toimetavad aeglasemalt.

Tuledega tühjaks (relee lülis koormused maha 8 V pealt) tõmmatud 100 Ah akut laadis 7A CTEK pea kaks päeva enne, kui rahule jäi. Füüsikaseaduste vastu ei saa.

Tuttaval on Excide analoogne - see pirtsutab kehvemate (vanusest sulfateerunud) või täiesti tühjade akude akude peale ja keeldub neid laadimast. Minu siitek on seni suutnud neile elu sisse ajada. Hinnavahe oli kolmandik.

Teisel tuttaval keetis tundmatu hiina impulsslaadija kolme ööpäevaga 60 Ah aku keemiseni ja kärssas siis ise garaažis maha. Hais oli jube, kuid kivipõrandale jäi mälestuseks vaid must plekk. Aku suri ka ära. Aga laadija oli odav.
Tõsi, see oli vaid üks viiest mulle teadaolevast, teised neli kasutajat on küll rahul.
Siiiidiuss
14:31 06.04.2015
Ütleme nii, et ega ei peagi olema tark laadija kui laetakse tavalisi plii ja neid lihtsaid akusid. Kui laetakse start stop süsteemile mõeldud geelakusid siis võiks ju teoreetiliselt olla see nn "tark " inverter laadija näiteks miski telwini 6 amprine aga võib ka trafokas olla vahet eriti pole.
Aku laadijaks võib olla ideaalne ka seesama 8-10 amprine trafokas Einhell 40 eurone mis laeb 10 kuni 200 ampertunniseid vägagi edukalt täis. 100 amprise laeb nullist täis ca 10 tunniga ja 200 amprise nullist täis 24 tunniga. Ei pea akulaadija mingi üüberkallis ja moodne olema. Pealegi akulaadijat ju tegelikkuses peaaegu et polegi vaja kui masin korras. Kui aku vilets ja mahtuvust uuega võrreldes poole vähem siis tuleb uus aku lihtsalt osta.
Siiiidiuss
15:11 06.04.2015
Samas kui tahta moodsat ja kallimat laadijat mida näiteks isegi autosse installida kui on tõsine akulaadimise fetish siis see laeb kõik akud täis!

http://www.telwin-slovenia.si/en/products/chargers_starters/
chargers/telwin_t_charge_18_boost

Sel see hea asi, et kui ei viitsi kapotti avada või aku tülika koha peal ja katete all skis selle laadija viskad kasvõi sigareti süütaja pessa ja laeb aku sealkaudu täis. Aga jälgida tukeb vaid seda, et osadel autodel ühendub sigarilaadija akuga alles siis kui süütevötme teise astmesse keerad aga muidu igati mugav ja kui IGA päev paari km otsi teha siis talvel aku ei saa genekast oma voolu tagasi sest genekas üle koormatud tulede ja soojendustega!
Hm
16:24 06.04.2015
Ise ostsin Bentoni: http://www.autokaubad24.ee/et/tooted/chargers/akulaadija-ben
ton-automaatne-impulsslaadija-bx1pro

Hiinakas, nagu enamus, aga sõber tegi kõva eeltööd, ostsin tema järgi. Pidi parim selle raha eest olema.
ˇ
16:54 06.04.2015
ostsin samuti bentoni ja üsna tühjaks lastud aku puhul töötas viperusteta.
kärn
23:46 25.10.2017
CTEK-i väikelaadijatel on sisse ehitatud desulfaatimisfaas mida ei saa vahele jätta. Tähendab kui laadija otsustab, et aku vajab desulfaatimist, siis seda ka tehakse. Selles desulfaatimisfaasis lendab pinge 15,8V peale koos tugeva vooluga - v.t. manuaale nende kodukal ctek.se. CTEK ütleb, et nende laadijatel on pingekõikumine kuni 4%, millest võib aru saada, et desulfaatimisimpulsid võivad minna ka 16,4V peale. CTEK veel ütleb, et auto elektroonikale on ohutu kuni 16V. Seega siis loogiliselt CTEK-i desulfaatimine võib olla ohtlik auto elektroonikale. Pole küll asjatundja, aga ma oleks selle CTEK-iga ettevaatlik ja ei jätaks akut auto külge ühendatuks. Ja võib-olla on üldse parem valida mõni vähem tark automaatlaadija.

Mõni asjatundja kommenteeriks?
kärn
23:51 25.10.2017
Ja veel... CTEK hoiatab Recond faasi kasutamise eest külgeühendatud akul, sest ka selles faasis lastakse pinge 15,8V peale. Õnneks, erinevalt desulfaatimisest, on Recond-faas valikuline.
marita57
19:25 15.01.2021
Teema on olemas, uut tegema ei hakka, aga endal sama mure. Kuidagi labane lugu on käia nuiamas remondimehi või lausa margiesindust, et ole hea, lae mu autol pisut akut (muide, ELKE Autos laaditi kunagi mu Honda akut täiesti tasuta - ilmselt oli mu soov lihtsalt nii absurdne :).

Nõudmised laadijale on lihtsad - peab suutma vajadusel akut (sh diiselmootoriga auto tehases paigaldatud start-stopp aku) laadida, aga oluline on pinge säilituse režiim (nimetatagu seda kuidas iganes), et saaks vajadusel seadme ühendada akule ning see lülituks peale laadimist automaatselt pinge säilituse režiimi ja ei peaks kiirustama laadijat lahti ühendama. Tähtis on, et akut ei kahjustaks, kiiret laadimisega pole.

Mõned näited:
https://www.motonet.ee/et/toode/455643/Akulaadija-BC38A-6--1
2-V-08--38-A-24-120-Ah

https://www.motonet.ee/et/toode/455593/CTEK-akulaadija-Start
Stop-CT5

Mille poolest üks teisest kordi parem on, ei oska mina tootekirjeldusest küll aru saada.

Long story short, kes oskab midagi oma kogemustest või kindlatest teadmistest soovitada? Müügil on neid igasuguseid, hinnad algavad paarikümnest eurost ja lõpetavad kosmoses. Seega, missugune sobib?

PS Siidiussi jutuga, et "pealegi akulaadijat ju tegelikkuses peaaegu et polegi vaja kui masin korras. Kui aku vilets ja mahtuvust uuega võrreldes poole vähem siis tuleb uus aku lihtsalt osta." ma nõus ei ole, elu on näidanud, et iga aku vajab aastas kord-paar täiendavat laadimist, isegi juhul kui sõita enamuses maanteed.

Muudetud 15.01.21 19:33

.
21:12 15.01.2021
tegelikult on smartlaadija suht mõttetu asi kui soov vanem aku korralikult täis laadida, sest seda ta lihtsalt ei tee, aga aku nö säilitamiseks näiteks ületalve või pikema seismise ajaks sobib küll. Korralikult saab aku laetud siiski vaid vanakooli trafolaadijaga.
benton4A
23:21 15.01.2021
Siin juba tehti juttu Benton laadijast. Ei ole vajadust ekraani järele, ainult 4 tulukest, 3 punast, 1 roheline. Esimese punase vilkumise aeg ennustab juba, kui kaua võib laadimisega aega minna. Kui nt. aku on täis, vilgub mõned sekundid ja kui tühi, võib pool päeva vilkuda enne, kui hakkab vilkuma teine punane. Töökindel, minul olnud 7 aastat, ainult 4A, aga samas tubli, nimi tal impulsslaadija. Trafoga peab olema ettevaatlik, võib üle laadida, siis oleneb aku tootjast, mõni ei pea sellele vastu.
Kunnnn
09:09 16.01.2021
Võta see ctec laadija, see on üks parimaid tarkadest laadijatest, odavad asjad on põhjusega odavad.
marita57
09:38 16.01.2021
No nii, olen juba natuke targemaks saanud. Aga üks loll võib teatavasti rohkem küsida kui kümme tarka vastata, õnneks on auto24 foorumis lugejaid rohkem kui kümme. Seega küsin edasi, võib-olla on sellest kasu ka neil, kes ise küsida ei söanda (sest aku on iga auto peal).

Kas keegi suudab populaarselt ja lihtsate sõnadega ära selgitada, mis vahe on impulsslaadijal ja trafolaadijal? Miks ja mis olukorras peaks üht teisele eelistama? Miks impulsslaadijaga aku täis laetud ei saa?

# Võta see ctec laadija, see on üks parimaid tarkadest laadijatest, odavad asjad on põhjusega odavad.

Ma oleksin juba võtnud selle CTEC laadija, aga eespool on ju selges eesti keeles kirjas, et:

# CTEK ütleb, et nende laadijatel on pingekõikumine kuni 4%, millest võib aru saada, et desulfaatimisimpulsid võivad minna ka 16,4V peale. CTEK veel ütleb, et auto elektroonikale on ohutu kuni 16V. Seega siis loogiliselt CTEK-i desulfaatimine võib olla ohtlik auto elektroonikale. Pole küll asjatundja, aga ma oleks selle CTEK-iga ettevaatlik ja ei jätaks akut auto külge ühendatuks. Ja võib-olla on üldse parem valida mõni vähem tark automaatlaadija.

Ma tõesti ei soovi auto elektroonikat taastama hakata, ausõna! Sellist riski pole mõtet võtta. Ja akut auto küljest lahti ühendama ka ei hakka, sest selle tagajärjed väljaspool esindust ei pruugi olla kõige meeldivamad.

Mis nõuetele minu akulaadija vastama peaks?
Väga lihtne: panen hommikul kaks klemmi külge ja lähen tööle. Tulen tagasi, aku on täis, aga mitte üle laetud ja ei kee üle. Võtan kaks klemmi lahti, keeran võtit ja mootor käib.
Mul ei ole aega ega tahtmist seista garaažis tundide viisi auto kõrval ja vaadata, kas indikaator parajasti põleb või vilgub - laadija peab ise teadma, mida ja kuidas teha sõltuvalt aku täidetusest.

Kogu lugu, tänapäeva tehnoloogia taseme juures ei ole ju palju tahetud?
.
10:10 16.01.2021
Tegelikult tahaks kõigepealt teada, milleks seda laadijat üldse vaja on- kas aku on peetis või sõidud nii lühikesed, et auto enda laadimisest jääb vajaka?
Jutt, et iga aku vajab aastas kord-paar täiendavat laadimist, on tegelikult jama- ei vaja ta midagi kui auto igapäevaselt liikvel ja kasvõi nädal seismist ei tapa akut. Kui tahad aku seisukorda teada saada, siis pane hommikul enne käivitamist tester klemmidele ja kui pinge on vähemalt 12,4 on aku korras
Teiseks on akude ja laadijate kohta netis nii palju infot, et võid lausa smartlaadija tööpõhimõtte endale selgeks teha ja protsessidest seega rohkem aru saada.
Kui vaja lihtsalt vahel natukene akut turgutada või pikemalt seisma jäänud auto akut töövõimelisena hoida, siis sobib suvaline smart, aga noh ctek lihtsalt on tuntum nimi. Mul endal mingi benton ja ajab ka asja ära, kuigi juba paar aastat pole teda välja otsinud, sest autod liiguvad päeva jooksul piisavalt palju ja akud uued.
marita57
10:25 16.01.2021
# Tegelikult tahaks kõigepealt teada, milleks seda laadijat üldse vaja on - kas aku on peetis või sõidud nii lühikesed, et auto enda laadimisest jääb vajaka?

Laadijat on mul isiklikult vaja kolmel juhul:

1) auto sõidab regulaarselt ja kasutab igapäevaselt keskmiselt 9 kuud aastas keskmiselt 2 korda päevas eelsoojendamiseks Webastot. Sõidud on pikad, aga isegi sellest ei piisa suure aku lõpuni täis laadimiseks.

2) auto seisab tihti nädal aega või oluliselt rohkemgi, kuna keegi sellega ei sõida. Seda juhtub oluliselt sagedamini, kui paar korda aastas. Talvel auto üldse ei sõida (sool!)

3) aku võib olla peetis. See juhtub kõigi autoakudega ükskord. Aga siis tuleb see olukord ära manageerida.

Vaatasin välja ka sellise alternatiivi, mis kirjade järgi peaks kõigile nõudmistele vastama:
https://www.autokaubad24.ee/et/tooted/chargers/akulaadija-be
nton-automaatne-impulsslaadija-38a-12v-bx1pro

Muudetud 16.01.21 10:30

helloss
11:05 16.01.2021
X166
11:26 16.01.2021
Kui ei vali recond programmi,siis ctek jätab desulfaatimise vahele,minu mxs10 vähemalt nii toimetab.Laadijaga väga rahul,recond programmiga tegi ühel pikalt seisnud autol aku tugevamaks(stert/stop hakkas isegi tööle),sel juhul ühendasin elektroonika säästmiseks aku autost lahti.
63amg
11:30 16.01.2021
mul on bosch juba 20 aastat.c-3 oli vist mudel.kunagi ei lae üle 14,3.väga lollikindel.laeb ka agm akusid.maksis mingi 60.-euri
Pliipea
11:44 16.01.2021
Siin rohkem laadijaid võrdluses: https://www.vergleich.org/autobatterie-ladegeraet/
Endale sai Aeg 158008 aga kasutanud veel pole. Trafoga sellepärast et: kunagi Kadaka tee Akuexpert matsu jagav töötaja seletas mulle miks pole kasu osta seda ctek laadijat aga ega ma aru saanud miskit... Kui kaasas ei kanna siis võiks vast igaks juhuks vähe toekam olla...
Kunnnn
13:08 16.01.2021
CTEK ütleb, et nende laadijatel on pingekõikumine kuni 4%, millest võib aru saada, et desulfaatimisimpulsid võivad minna ka 16,4V peale. CTEK veel ütleb, et auto elektroonikale on ohutu kuni 16V. Seega siis loogiliselt CTEK-i desulfaatimine võib olla ohtlik auto elektroonikale. Pole küll asjatundja, aga ma oleks selle CTEK-iga ettevaatlik ja ei jätaks akut auto külge ühendatuks. Ja võib-olla on üldse parem valida mõni vähem tark automaatlaadija.

Selline siidiussi stiilis jutt ei maksa midagi. Või arvad tõesti, et ctek riskiks mõne auto elektroonika rikkumisega? Maailmas müüakse tõenäoliselt miljoneid cteke aastas, pole nagu kuulnud, et nendega mingi reaalne probleem oleks olnud.
marita57
17:19 16.01.2021
Aitäh Pliipeale! Võrdlusi lugedes hakkab üle kõige sümpatiseerima Dino 136312. Kui midagi paremat vahepeal silma ei jää, siis lasen endale Amazonist ära tellida.

Aga enne...

# Trafoga sellepärast et: kunagi Kadaka tee Akuexpert matsu jagav töötaja seletas mulle miks pole kasu osta seda ctek laadijat aga ega ma aru saanud miskit...

Ehk on siin foorumis keegi, kes on aru saanud, miks laadija peab trafoga olema? Või on see mingi nii keeruline teadus, et selle teada saamiseks peab Kadaka tee Autoexpertist läbi sõitma?
No kui vaja, eks ma siis sõidan läbi, aga ehk on see teadmine siin mõnel foorumlasel juba olemas ning on nõus jagama seda?

# Kui kaasas ei kanna siis võiks vast igaks juhuks vähe toekam olla...

Vaat see on loogika, millest ma aru ei saa. Tanki akut ma sellega laadima hakata ei kavatse, ausõna, laadija peab suutma täis laadida diiselmootoriga sõiduauto aku ehk alla 100 Ah. Igaks juhuks on mungal ... ja nunnal ..., aga miks akulaadija peab igaks juhuks toekam olema?
Ja üleüldse, mida toekuse all mõeldud on? Mass? Mõõtmed? Maksimaalne laadimisvoolu tugevus? Midagi veel?
Kunnnn
17:58 16.01.2021
See trafo jutt on juba natuke aegunud. Kümmekond aastat tagasi, kui targad impulss laadijad muutusid taskukohaseks, siis need odavama otsa omad ei hakanud täiesti tühja akut vabatahtlikult laadima, pidi selle tarkuse mõne tarbijaga näiteks ära petma.
Tänapäeva normaalsed impulss targad laadijad suudavad täiesti tühja akut juba laadida ja seda ka mingil määral parandada.
Odava otsa trafo laadijad ei suuda aga agm akusid laadida, lisaks on need mõtetult suured ja rasked.

Ehk, osta normaalne impulss tark laadija, siis pole trafo enam teema. Dino ei pruugi normaalne olla.
.
18:04 16.01.2021
Odava otsa trafo laadijad ei suuda aga agm akusid laadida

ehk kommenteerid natukene seda lauset, sest muidu paistad rumalana, kes püüab ajada tarka juttu. ja lisaks võid selgitada, mille poolest erineb agm aku tavalisest ning mille poolest tema laadimine kuidagi eriline on.
Kunnnn
18:38 16.01.2021
Agm akusid tuleb laadida vastava funktsiooniga, ehk rangelt kontrollitud pingega, trafokatel on tavaliselt lineaarne pinge.
Oma akut võid muidugi ka keevitus aparaadiga laadida. Kui tekkis huvi erinevate akude vastu, siis kasuta julgelt googeli abi.
.
19:38 16.01.2021
mina tean nii mõndagi, aga sinu sõnavõtud on sellised, et erilist aimu sul vist asjast ei ole. mis on siis agm aku omapära ja mida tähendab rangelt kontrollitud pinge? ja mida tähendab lineaarne pinge?
Mida sa
21:14 16.01.2021
jahud selle AGM aku omapäraga? On teine jah natuketeistest erinev. Ja mis siis?
.
21:19 16.01.2021
Vaat sellepärast, et inimesed lahmivad netis oma arust igasugu tarkust suust välja, aga tegelikult pole neil halli aimugi millest räägivad ja samasugused lollid loevad ning saavad "targemaks" ja nii need saastteadmised muudkui levivad.
autoremm
21:33 16.01.2021
Siiski on veneaegne BA-2 või Start laadia üle prahi . Tee mis tahad ,aga laevad aku täis.
Muidugi ei pea ostma seda vene toodangut ,aga analoogseid uuemaid on tänapäealgi.
Kaasaegsed targad laadijad on nii targad ,et lähed poodi uue aku järgi .
Nad ei hakka laadima päris tühja akut . Võtad selle veneaegse ja laed täis ja aku sõidab veel aastaid.
Tarbimisühiskond ,rahvalt on ju vaja raha kätte saada .Osta loll laadija,siis aku ja siis korralik laadija.
vanames
22:11 16.01.2021
Kuna vana BA-2 sai pika lapimise peale ikkagi otsa tuli uus osta.
Tükk aega sai uuritud. Need ilma trafota impulss jurad sobivad vast mobla laadimiseks , või siis punaseks värvimiseks ja minema viskamiseks.
Sai ostetud selline:
https://www.antehnika.ee/toode/1224/akulaadijastart-gzl-70-1
224v

Tummine tükk, toodetud Poolas ja mitte Hiinas, teed lahti ja kohe aru saada. Korralik trafo, ühendused- jooted korrapärased ja sisemised juhtmed tugevusvaruga, mitte nagu hiinakad mil sees ühendusteks telefonikaabli laadsed traadikesed.
Varsti aasta aega kasutanud ja pole midagi paha öelda, laeb ka 140 amprist traktoriakut ega lähe isegi soojaks.
karujahimehevorst
00:07 17.01.2021
Laadijat on mul isiklikult vaja kolmel juhul:

1) auto sõidab regulaarselt ja kasutab igapäevaselt keskmiselt 9 kuud aastas keskmiselt 2 korda päevas eelsoojendamiseks Webastot. Sõidud on pikad, aga isegi sellest ei piisa suure aku lõpuni täis laadimiseks.

2) auto seisab tihti nädal aega või oluliselt rohkemgi, kuna keegi sellega ei sõida. Seda juhtub oluliselt sagedamini, kui paar korda aastas. Talvel auto üldse ei sõida (sool!)

Antud kahe punkti (omavahel üsna vastukäiva) alusel tulnuks webasto asemel (või webastole lisaks) elektriline soojendus panna, koos akulaadimise lisafunktsiooniga. Kui aku eemaldamine on välistatud, siis muud tõesti ei oska soovitada. Saan aru, et enne märtsi lõppu nagunii sõiduks ei lähe. Äkki järgmiseks hooajaks saad ette valmistada. Aga samas, kesse suvel ikka webastot ketrab.
eelmine kirjutaja
00:14 17.01.2021
palu minu nimeks lugeda: karujahimehevorstipeoloomaaiaväravavahitornimäekülameesspioo
n007
autoremm
01:57 17.01.2021
40A laadija on sõiduauto omanikule suur . Kasutada ikka saab.
Laadimisel on umbes selline reegel et 1/10 aku mahtuvust .
40 A ja 24v on hea rekka akude laadimiseks (rekkal tavaliselt 2x 180 Ah)
autoremm
02:10 17.01.2021
https://www.shoppa.ee/p/einhell-akulaadija-afn12-12a/1224530
Selline on mõistlik Sõiduauto /maasturi /kaubiku omanikule .

Endal ka kodus analoogne 15 aastat.
marita57
10:00 17.01.2021
# https://www.shoppa.ee/p/einhell-akulaadija-afn12-12a/1224530
Selline on mõistlik Sõiduauto /maasturi /kaubiku omanikule.

Siin teemas räägitakse tarkadest laadijatest sõiduautodele. See Einhell võib olla tore asjake, aga isegi üherealisest tootekirjelduses on öeldud, et sobib töökodadele.
Mul on vaja nutikat laadijat eraisikule ja sõiduautole. Sellist, mis aitab akut toetada (mitte käivitusabi, selle jaoks on eraldi seade) ja mis oluline - saad aku laadima panna ja ei pea ise kõrval passima, vaid lõpetab ise laadimise ära.

Muudetud 17.01.21 10:20

marita57
10:11 17.01.2021
# Laadijat on mul isiklikult vaja kolmel juhul:

# 1) auto sõidab regulaarselt ja kasutab igapäevaselt keskmiselt 9 kuud aastas keskmiselt 2 korda päevas eelsoojendamiseks Webastot. Sõidud on pikad, aga isegi sellest ei piisa suure aku lõpuni täis laadimiseks.

# 2) auto seisab tihti nädal aega või oluliselt rohkemgi, kuna keegi sellega ei sõida. Seda juhtub oluliselt sagedamini, kui paar korda aastas. Talvel auto üldse ei sõida (sool!)

# Antud kahe punkti (omavahel üsna vastukäiva) alusel tulnuks webasto asemel (või webastole lisaks) elektriline soojendus panna, koos akulaadimise lisafunktsiooniga.

Need kaks punkti ongi omavahel üsna vastukäivad, sest tegu on kahe erineva autoga.

Esimene on pere uusim auto, mis on igaäevases kasutuses ja sõidab palju (sest uus diiselauto on sõitmiseks!). Kuna ma külma autosse ma hommikuti ei istu (selleks ongi Webasto välja mõeldud) ning elektriline soojendus eeldab pistikupesa olemasolu auto vahetus läheduses. Mul seda ei ole võimalik endaga kaasa vedada (karujahimehena peaksid mõistma, et seda on suhteliselt keeruline endaga metsa kaasa võtta) ja seeläbi on see tehniline lahendus täiesti kasutu. Webastole ei ole alternatiivi olemas.

Teine auto on hobiauto, mis seisab (ühe) mu töökoha lähedal garaažis. Sel autol julgen aku lahti ühendada küll, sest aastaid on tal ligi kolmkümmend. Seal on ainus probleem kõigi hobiautode tüüpviga, et seisavad palju ja kaua ning sõidavad vähe.

Vahepeale jäävad sellised peamiselt linnasõiduks mõeldud neljarattalised poekotid, aga ka neil on akud, mis vajavad toetamist, kuna otsad on peamiselt linnas ja ainult mõned kilomeetrid.

Seega ongi vaja laadijat, mis aitaks toetada kõigi nende autode akusid. Kui aku on läbi, siis see läheb taaskasutusse.

Muudetud 17.01.21 10:53

karujahimehevorstipe oloomjne
14:01 17.01.2021
Kuna ma külma autosse ma hommikuti ei istu (selleks ongi Webasto välja mõeldud) ning elektriline soojendus eeldab pistikupesa olemasolu auto vahetus läheduses.

Pistikupesa olemasolu eeldab ka akulaadimine. Ja samuti auto vahetus läheduses kuna aku eemaldamisega tegeleda pole soovi :) Arvan et külm auto nüüd nii ületamatu probleem ka ei saa olla, et lausa keelduda sisseistumisest. On olemas ka istme- , roolisoojendused, ning normaalne bensukas puhub kerget sooja juba mõneminutilise sõidu järel. Võibolla teeb seda ka diisel, aga kui mitte, siis ehk olete ebasobiva valiku teinud kasutuse eelistustele? Sel juhul pigem näeksin just lahendusena eramaja+laadimispistik+elektrisoojendus. On oluliselt inimlikum kui külmadega aku laadimisega mässata. Lisaks, akut tuleks laadida kui ta on toatemperatuuril. Garaazhis auto hoidmist ei soovitaks, kuna pidev temperatuuride vahetus (kondents) ei ole hea kere roostekindlusele ega ka elektroonikakomponentidele. Webasto igahommikust kasutust ilma lihtsate väliste laadimisvõimalusteta ma ei soovitaks. Minu vw webastol on tootja poolt lisa AGM aku, aga ka see pole igapäevaseks kasutamiseks lõplikult mõistlik lahendus. Mina siiski Webasto suurimaks eeliseks loeks pigem seda, et ta on justkui lisakindlustus sõiduki käimasaamiseks ekstreemsemate külmadega, -15...-20C või veelgi madalamad, umbes just selliste ilmadega nagu praegu on. Igapäevane Webasto kasutamine ja tühjemapoolne aku võivad selle eelise paraku lihtsasti nullida.
Aga natuke laadijatest ka - mina ostsin kümmekond aastat tagasi Einhelli 10A laadija. Kuna antud aparaat, seadistab laadimisvoolu automaatselt (seieri järgi u. 1/10 aku mahutavusest nagu peabki) , siis suurimaks miinuseks sellel on et pole võimalik täiesti tühjaks aetud akut kõrgema laadimisega nö. ergutada. Igatahes päris mitme aku puhul on laadimine kiirelt nulli kukkunud. Kuna uued akud pole eriti kallid , pole minul soovi rohkem jännata olnud. Uus aku peale ja poolpidune täislaetuna on toasoojas abiakuna hiljem kasutust leidnud. Krokodillide abil mõne teise sõiduki käivitamisele külmadega. Ja neid kord on olnud aastate jooksul rohkem kui 5.

Pliipea
15:27 17.01.2021
# 1) auto sõidab regulaarselt ja kasutab igapäevaselt keskmiselt 9 kuud aastas keskmiselt 2 korda päevas eelsoojendamiseks Webastot. Sõidud on pikad, aga isegi sellest ei piisa suure aku lõpuni täis laadimiseks.

---Ainult arvan, et selle akut ma laeks korraliku laadijaga kord nädalas või kord kuus??? täiendavalt pilgeni täis. Aku tervise huvides pidavat see kogu aeg ääreni täis olema!

# 2) auto seisab tihti nädal aega või oluliselt rohkemgi, kuna keegi sellega ei sõida. Seda juhtub oluliselt sagedamini, kui paar korda aastas. Talvel auto üldse ei sõida (sool!)

---Ainult arvan, et selle ma laeks korraliku laadijaga täis ja siis jätaks ta võimalusel mõne selle ctec-laadse laadijaga 24/7/180 ühendatult kevadet ootama. Vajadusel tooks aku keldrisse/panipaika või viiks kuhugi maale tiksuma selle cteciga...

Tundub, et mul pooljuhuslikult selle Aeg 158008 ostmisega vedas - laeb kõiki akusid, ja see 2A sobiks akude ületalve elatamiseks, ilma, et ise peaks seal midagi näppima.

marita57
19:21 17.01.2021
# Mina siiski Webasto suurimaks eeliseks loeks pigem seda, et ta on justkui lisakindlustus sõiduki käimasaamiseks ekstreemsemate külmadega, -15...-20C või veelgi madalamad, umbes just selliste ilmadega nagu praegu on.

Ei tahaks teemat offtopicuks lasta, webasto vajalikkuse või mittevajalikkuse üle on teemasid küll. Inimesed on erinevad ning igaüks leiab endale sobiliku, mulle isiklikult sobib kombinatsioon HMD + istmesoojendus + roolisoojendus + webasto. Mõne jaoks pole need lisad vajalikud, aga igaüks ise teab, mille peale oma raha kulutab. Webasto ei ole üldiselt odav lõbu.
Kui aga auto ei käivitu -15...-20 kraadise külmaga, siis minu jaoks isiklikult on auto ilmselgelt lihtsalt rikkis ja vajab kohest kordategemist. Aga nagu alguses ütlesin, selle jaoks on teised teemad ja igaühele oma.

# siis suurimaks miinuseks sellel on et pole võimalik täiesti tühjaks aetud akut kõrgema laadimisega nö. ergutada. Igatahes päris mitme aku puhul on laadimine kiirelt nulli kukkunud. Kuna uued akud pole eriti kallid , pole minul soovi rohkem jännata olnud.

Nii ongi, selline aku on omadega läbi ja lahkub minu juurest kiirelt sinna, kuskohast ta tuli. See ei ole küll mingi kriteerium akulaadija valimisel, vaid hoopis see, kuidas laadija oskab ise toimetada vastavalt aku laetuse tasemele.
marita57
20:03 17.01.2021
# Tundub, et mul pooljuhuslikult selle Aeg 158008 ostmisega vedas - laeb kõiki akusid, ja see 2A sobiks akude ületalve elatamiseks, ilma, et ise peaks seal midagi näppima.

Lugesin ja vaatan, et tegu on ühtlasi ka käivitiga. Samas ei näe tehnilises kirjelduses selle kohta ühtegi numbrit.
Seega Pliipea, palun kommenteeri seda kohta. Kui nii, siis on Sul ju eriti hästi läinud. Kui nii, siis pole vajagi eraldi käivitit, vaid saab kaks ühes?
Kärss
21:03 17.01.2021
Kunn kirjutas paar tarka kommentaari ja vastas juba ennetavalt enamikele tekkida võivatele seda tüüpi küsimustele.

# Kuidagi labane lugu on käia nuiamas remondimehi või lausa margiesindust, et
# ole hea, lae mu autol pisut akut.

Tegelikult ei tohiks sellist probleemi tekkida, aga tekkis ka minul. Selle lahendamiseks pidi päris kurjalt käituma esinduse tüüpidega, kes lõpuks tunnistasid, et eelmisel aastal uuena ostetud auto aku on lihtsalt p#rses ja probleem ei ole tõesti minu kasutusviisides ja seejärel lahendati juba garantiikorras. Need kolm punkti kirjeldavad hästi põhjusi, miks samadele mudelitele paigaldatakse põhjamaade turgudel mõnikord suurem aku ja võimsam generaator, aga see siin pole praegu autode ümberehituse teema.

Mul on kasutuses kokku 3 impulsslaadijat, ei soovita neist ühtegi, lihtsalt kirjeldan:
1. väga ammune impulssost ajal, kui keegi neist midagi veel ei teadnud ja tahtsin proovida laadijat, millega ei pea laadimise ajal üldse tegelema. Nõrga laadimisvooluga, aga töö teeb ära, seda kasutan kõige vähem.
2. teadlik ost, spets talvetingimustesse mõeldud CTEK ja selle suur eelis on juhtmed, mis on pehmed ka tänase ilmaga:) Kasutan kõige rohkem, samasugune:
https://kaup24.ee/et/autokaubad/akud-akulaadijad/akulaadijad
/impulss-akulaadija-ctek-mxs-50-polar?id=1657360

3. nõuneimhiinakas, mida mul otseselt vajagi polnudki, aga avatasin, et alternatiivsetes foorumites inimesed räägivad, et sellel on aku taastamise funktsioon oluliselt "agressiivsem" kui teistel ja sellega elustatakse akusid, millega teised nutilaadijad hakkama ei saa. Uudishimu tõttu tellisin ära, 3k hiljem jõudis Eestisse ja kaotati siin ära ning maksti raha tagasi:) Tellisin uuesti ja siis sain kätte. Kuna rikkis akusid (mida cteki ja iinakaga juba elustada olin püüdnud) oli u. kümne ringis, oli kohe ideaalne "katselabor" omast käest võtta:)). Surnuks tunnistatud akudest õnnestus elustada 1 ühik rohkem kui pooled, millest mõni on juba koos autoga maha müüdud ja 2tk on praegu talvel edukalt kasutuses. Nii et tuleb vist õnnestunud ostuks lugeda, kuigi ma polnud kohe algusest peale sellel arvamusel (esimese kahe aku elustamine ebaõnnestus:)). Samasugune, nagu all oleval lingil, aga ei maksnud kindlasti nii palju selle eest.
https://www.aliexpress.com/item/4000842992225.html

Kui päris aus olla, siis neid nõrkasid (alla 4A, pigem 2A) nutilaadijaid on olnud rohkemgi, mis välismaalt toodud autodel peal olnud ja enne müümist maha olen võtnud. Mõnda neist olen ajutiselt kasutanud, mõne kohe ära andnud kellelegi, kel vaja, sest mul paljud autod mitme akuga või lihtsalt väga suure akuga, nii aeglane laadimine ei sobi mulle hästi.
tiit_
21:31 17.01.2021
Koos uue webastoga diisliga ostsin samal ajal AGM aku laadimiseks "testivõitja" Defa SmartCharge 10A. Täiesti emotsioonitu laadija. Pane seina ja vajuta nuppu aga mitte midagi ei saa aru mida teeb või kas teeb üldse midagi. Oftopik küsimus aga nn nutilaadijaga on teada, et tohib elektroonikat täis uue otse auto peal akut laadida siis kas keegi teab kas sama kehtib ka vanakooli raske start tüüpi laadija kohta?
Riin Marga
06:47 18.01.2021
Webastoga autole panin peale Defa 1204, hea mugav ei pea kapotti lahti tegema ja juhtmeid ühendama. Teiste akude jaoks on Ctek MXS 5.0 Polar.
Mimmid
09:24 18.01.2021
saunas rääkisid, et miskid nutilaadiad olevat kusagil põlema läinud! Mina küll ei julge neid vooluvõrku ühendatuna pikaks ajaks auto külge jätta.
Kunnnn
09:57 18.01.2021
Sellepärast tulebki mõni korraliku margi laadija võtta.
moah
12:22 18.01.2021
Noco Genius ja CTEKi hall viieamprine on selles osas täisp***, et neil on PVC kaablid mis lähevad külmaga kiirelt katki. Lisaks on CTEK-i krokodillid nõrgad, Noco omad on OK. Seega vaata ka kaableid - kui on PVC siis saada joonelt tagasi.
Deus
12:45 18.01.2021
Mul on hetkel Defa SmartCharge 7A aga enne kasutasin CTEK'i MXS 5 Polar, mille isale andsin, sest seal Lõuna eestis on külmemad ilmad kui põhjas. Polar nimelt on külmemate ilmade jaoks mõeldud.
sai käidud
12:47 18.01.2021
Tartu bundesveri hoovi peal olevas akukeskuse laos, ei ühtegi tarkka, ainult trafolaadijad, järeldused tehke ise
24/7/365 saan aru
vänto
12:51 18.01.2021
trahvo laadijaga ei saa ju efb ja agm akusid laadida
moah
13:40 18.01.2021
Meie piirkonnas peaks laadijal olema kummi- või polüuretaankaablid. CTEK Polaril on kummikaabel
benton4A
13:54 18.01.2021
Kui palju olete müügil näinud kummikaabliga käivitusabi juhtmeid? Samas ei ole neile peale kirjutatud, et ainult suviseks kasutamiseks. Kui ebaõiglane võib see maailm olla...
Mis siin
14:15 18.01.2021
arusaamatut on, Hiinas pole sellist külma!
marita57
14:15 18.01.2021
16. detsembri Autolehes on kirjas:

Spetsialistide sõnul eelistatakse akulaadijate seast aina enam niinimetatud nutilaadijaid, mis on varasematega võrreldes mugavalt väikesed. „Nutikaks“ nimetatakse neid aga seepärast, et need tohib vabalt kui tahes kauaks järelevalveta laadima jätta. Laadija monitoorib mikroprotsessori ja algoritmide abil aku seisu ja katkestab ning alustab laadimist nii, et aku oleks alati täis.

Nutilaadijate hinnad algavad vaid paarikümnest eurost, aga siin soovitab Tiro jälgida, et selle laadimisvool oleks vähemalt kümnendik laetava aku mahutavusest (seega 50ampertunnise aku jaoks vähemalt viieamprine laadija), sest muidu võtab laadimine väga kaua aega: nõrga laadijaga suure diiselmootoriga auto aku täislaadimiseks võib kuluda lausa mitu päeva. Väga hea laadija saab tema sõnul umbes 100 euro eest.

Kahjuks ei anta ühtegi täpsemat soovitust.
moah
14:29 18.01.2021
# Kui palju olete müügil näinud kummikaabliga käivitusabi juhtmeid? Samas ei ole neile peale kirjutatud, et ainult suviseks kasutamiseks. Kui ebaõiglane võib see maailm olla...

aga peaks olema, sest kui iso on katki võid saada lühise (elementaarne?) Ostmisel pööra tähelepanu kaablile - kui selle isomaterjali pole mainitud siis on asi kahtlane. Kodus võid ka teha külmkapitesti. Kui seal jääb kaabel pehmeks siis on lootust, et oled hea ostu teinud
moah
14:37 18.01.2021
# Kahjuks ei anta ühtegi täpsemat soovitust.

Minu jaoks tuntud nimed on CTEK, Defa, Bosch aga kindlasti on veel neid. Ja vaata kaableid. 5A piisab täiesti ja 3,5A ajab ka asja ära. Kirjelduses peaks olema mainitud külmas laadimist
marita57
19:29 18.01.2021
Tegin endale selgeks nutilaadija ja trafolaadija head ja vead. Autoelektrikud ja teised targad võivad loomulikult täpsustada, aga põhimõtteliselt on asi nii:

Trafolaadija annab välja seda voolu, mis talle ette antud (nupust keeratud). Teda eriti ei huvita, mis teises otsas vastas on. Sellised olid mu eelmine Start 2 ja elu esimene, päranduseks saadud viie-kuuekümnendatest pärit laadija, mis andis välja 5A ja 12V ja ainus muudetav suurus oli aeg, mil see aparaat aku küljes oli (viimast muudeti mõistagi klemmide ühendamisega). Sellise laadijaga saab elule äratada ka täielikult surnud akusid, kuigi reeglina nende iga pärast seda ikkagi pikaks ei jää.

Nutilaadija võimaldab laadida erinevate režiimidega, kuigi vaikevalik on aeglane laadimine. Laadija testib akut, vajadusel desulfaadib ning kui laadimise protsess on läbi, jääb puhkeolekusse ning asub uuesti ise tööle, kui aku kipub tühjenema (ca 95% mahtuvusest). Kui on soov laadida akut säästes, siis pole vaja muud teha, kui lihtsalt külge ühendada, ülejäänu teeb laadija juba ise.

Selle kõige peale läksin esimesse poodi ja ostsin sõna otseses mõttes esimese ette juhtunud laadija ära, milleks osutus CRX 325A. Instruktsioon lubab vaikevalikuna aeglast laadimist ning kui aku täis, ei vaja laadija edasist tähelepanu. Küsiti 66 raha.

Ehk siis selleks korraks minu poolt teema maas, aga eks varsti annan teada, kuidas toimib.

v6sa
22:03 18.01.2021
Selle raha eest laadijat küll:) Kui pehmed või jäigad on juhtmed miinuspaarikümne juures?

Mul oli 8A hall CTEK (selle tappis hooletu kasutamine ja hajameelsus) ja on praegu 5A CTEKi Polar ja vahe on tunda - hallil olid juhtmed külmas jäigemad. Mul küll ei murdunud ükski, aga vahel oli tülikas krokusid taga ajada mööda jäist mootoriruumi. Polariga seda muret ei ole (seni miinimum -19). Paraku 5 A tähendabki seda, et 160 Ah traktoriakut laadidki kolm päeva.

Võrreldes OnRoadi nutilaadijaga oli mõlema juhe väga painduv. See (praegu e-ehituskeskuses suisa 21 € maksev) käkk oli erikuradijäikade juhtmega juba -10 juures. Aga laadimisele polnud muud ette heita, kui suutmatus otsustada, on siis aku täis või mitte, kui aku oli vähe vanem ja kehvem. Samas - päris tühja aku laadib ikka elusaks tagasi küll, lihtsalt aega tahab. Jätsin ämmamammale hädaabiks. Vähemalt ei tapa akut ära.

Mul on ka loll Einhelli 10A trafolaadija. Selle ülelaadimiskaitse on väga labane: pinget ei jätku akule haiget tegemiseks. Kuigi tõtt öeldes olen paar muruniidukiakut ikka suutnud keema ajada ka sellega... Aga suuremate akudega on sedapidi, et kui Einhelli ampermeeter on nulli vajunud, siis CTEK toimetab selle kallal veel tunde enne, kui aku laetuks kuulutab.

Mul pole kogemust tundmatute hiinakatega, aga igatahes CTEK on kümmekond tuttavate autodelt kasutuskõlbmatutena välja vahetatud akut aastate jooksul ära elustanud nii, et neist õunearridele täitsa elektriämbrid on saanud. Mina kiidan.

Muudetud 18.01.21 22:06

maaks
08:26 19.01.2021
"Trafolaadija annab välja seda voolu, mis talle ette antud (nupust keeratud). Teda eriti ei huvita, mis teises otsas vastas on."
See "info" on tõest suht kaugel :-)
Mul garaaažis lauapeal mingi ürgvana laadia, millel ampermeeter küljes ja võin kinnitada, et laadimisvool on ajas muutuv suurus :-) Ja nuppu ei olegi (on ainult 6V /12V lüliti)

Muudetud 19.01.21 08:41

,
08:34 19.01.2021
Kui Ohmi seadust ei tunta ja füüsikatunnis plikasid piiluti, võib ju ise igasugu teooriaid genereerida...
AK
09:22 19.01.2021
Mul on kaks laadijat: CTEK ja Bosch. Viimastel aegadel olen kasutanud rohkem Boschi oma, sest CTEK laadija läheb laadimisprotsessi käigus ise väga kuumaks. Boschil seda muret ei ole.
Kunnnn
09:43 19.01.2021
Marita jutt on õige, kui voolu asemel kasutada sõna pinge. Pinge muutub muidugi vastavalt koormusele.
v6sa
09:56 19.01.2021
Isand maaks, see sõltub trafolaadija võimsusest.

Kui kasutada miskit paarikilovatist käivitusabi, millel ka laadimisfunktsioon sama trafo kaudu ja sel on võimalus reguleerida laadimisvoolu tugevust nupust, siis asjatundmatu kasutaja jaoks asi nii välja näebki: wäänan nupu põhja ja aku hakkab paisuma:)

Miski mõneamprine trafoke ei suuda eluilmas nii palju voolu välja lükata (segi juhul, kui sisend on 220+V), et üks elus autoaku sellest oluliselt kahju saaks. Kui just kuudeks järgi ei jäta.

Samas märkus on õige: laadimisvoolu tugevust muudetakse tõesti pinge (V) muutmisega ja mida kõrgemale me selle lükkame, seda suurema tugevusega voolu (A) me saame. Mida suurema mahutavusega aku on, seda suurema tugevusega voolu see talub ilma kahjustusteta. Seetõttu ongi võimalik krusa/traktori paarisajaampertunnistesse akudesse toppida mitukümmend A ära (mille saamiseks on elektriliselt vaja ajada pinge kõrgemale nominaalsest 12 V). Aga sama seadega 52 Ah akukese kallale minna, siis peab olema üsna hoolas.

Normaalne akulaadija muidugi saab kõige sellega automaagiliselt ise hakkama.
moah
11:54 19.01.2021
# Paraku 5 A tähendabki seda, et 160 Ah traktoriakut laadidki kolm päeva.

Panustaks, et too konkreetne aku oli juba veidi elu näinud ja mingil määral sulfateerunud. Endal oli juhus kui 3,5A nutikas esimesel kohtumisel ühe vana 95Ah akuga laadis seda nädala millest lõviosa kulus viimase lõpu täitmisele. Hiljem kestis laadimine max päeva
63amg
14:22 19.01.2021
kas see on mingi probleem,kui laetakse akut nt. 3 päeva
moah
15:02 19.01.2021
Pigem nii, et kui nutilaadija akut pikalt laeb siis on akul seda vaja ja sama aeg oleks kulunud ka võimsama nutilaadija otsas istudes
.
18:31 19.01.2021
sama aeg oleks kulunud ka võimsama nutilaadija otsas istudes

ehk siis loogika on selline, et kui lased vett ämbrisse suuremast või väiksemast kraanist, täitub ämber ikka sama ajaga. mnjaa, selline "haritus" aitab elus alati edasi...
Deus
20:17 19.01.2021
Probleem on see tõesti, sest ma panin oma disla 95Ah aku just laadima ja tahaks, et ta homme õhtaks täis oleks. Seepärast ka Defa 7A laadur. Kui seda vajadust poleks, siis las küpsetab kolm päeva, aega võtab aga täis saab :) Pealegi, mida aeglasem laadimine, sega akusõbralikum see tegelikult on. Kuigi sellel CTek Polar 5A versioonil oli kirjas, et suudab kuni 110Ah akut laadida kuid praktika näitas, et isegi 100Ah akuga tegelane juba oli tiba jännis, samas besukatel tavalise kuni... 65Ah? akudega pole tal mingit muret.
v6sa
21:56 19.01.2021
Isand Deus, mismoodi see jännisolek väljendus? Et ei jaksanud ära oodata, millal aku täisolevaks tunnistatakse?

Mu viidatud 160 Ah aku oli suisa palju elu näinud;) Aga täis sai lõpuks ja osutus täitsa akuks veel.

Ei tasu ironiseerida nutilaadijate "regen" või "recond" funktsioonide ajalise ettemääramatuse üle - need ei ole enam laadimine keemilise pöördprotsessi mõttes, vaid pigem aku plaatides oleva aktiivaine "loksutamine" korduvate laadimis-tühjendamispulssidega (mis mõnel laadijal olla kaunikesti äkilised).
Deus
23:23 19.01.2021
Noh, peale 24h möödumist ei olnud täis, lihtsalt selles aga see mu subjektiivne arvamus kõigest :) Füüsika seabki omad piirid ja sellega tuleb leppida. Trafoga saad 200A ka peale väänata, kui piisavalt hea trafo on, saad ilusti ka happe keema ja siis valad juurde, kui on aku, kus saad seda teha aga tänapäeval... smartcharger võimalikult tugevate ampritega on teekond, mida käia. Küll see "smart" osa seal ise reguleerib, kui tugevalt ja mida peale lasta, olgu siis lõppfaasis või algfaasis.
Smartchargerite idee algusest saati on olnud "tulista ja unusta" ehk vajuta nuppu ja mine ära. Kui tuled tagasi ja üeldakse, et aku on kutu, siis ta on kutu (tavamõistuse jaoks, eksperdil on ka siin erandid) Kui öeldakse, et laetud, siis on ta laetud, mõõda voltmeetriga üle, kui ei usu.

Muudetud 19.01.21 23:57

nõnnamuudu
23:24 27.01.2021
Minul on ka olnud c-tec 5 viis aastat.Olen vahel võtnud massijuhtme lahti, vahel ka mitte, see desulfateerimine minu vaatlusel kestab mõne sekundi ja juba läheb edasi.Taastumist olen ka teinud nii juhtmed peal kui mass lahti, vahet pole olnud.Autol on päris palju elektroonikat, siiani ptüi, ptüi ! Kindluse mõttes võiks ehk enne taastamisfunktsiooni valimist massijuhtme lahti ühendada.Minul pole midagi kadunud voolu lahti ühendamisest.Auto on Mersu.
moah
19:00 28.01.2021
# smartcharger võimalikult tugevate ampritega on teekond, mida käia.

Laadija max amprid on olulised siis kui aku on päris tühi ja tahad võimalikult kiirelt 80% peale jõuda. Sealt edasi on laadimise lõpufaas kus voolutugevus langeb ja läheb lõpuks päris alla. Just laadimise lõpufaas on see, mis aku korralikult täis paneb. Kui sa avastad, et sinu aku on alla kaugelt alla 80% täis siis oled sa midagi valesti teinud ja tasub järele mõelda, et mida tulevikus teisiti teha, et sellist olukorda vältida

Võimalikult võimsa laadija promomine on müügikavalus, millega tootja-müüja oma tulusi suurendavad
moah
19:06 28.01.2021
# Trafoga saad 200A ka peale väänata, kui piisavalt hea trafo on, saad ilusti ka happe keema ja siis valad juurde, kui on aku, kus saad seda teha aga tänapäeval...

Üldiselt öeldakse, et vedelhappe akut ei tohi keeta või kui, siis mõne kord-paar aastas ja seda ka ainult arvuti ehk nutilaadija kontrolli all. Ning AGM-akut ei tohi üldse mullitama ajada või muidu saab see ruttu otsa
ooplieit
19:12 28.01.2021
nõnnamuudu
15:33 30.01.2021
Vana laadija juures tuleb ikka passida, targemad laevad aku täis ja lülituvad välja ja kui pinge langeb, siis annavad taas impulsi, nii et laetud oleks 95-100 protsenti.Vanal pead teadma, millal on aku täis, uutel ütleb laadija, et valmis ja edasi säilitame laetust maksimumis.
Akumees
22:50 02.02.2021
Päris huvitav kohe, mismoodi te meie poes käisite? Olen antud asutuse müügijuht ja nutikaid laadijaid on meil poes terve sein täis, väga raske on neid mitte märgata. Esindatud Ctek, Victron Energy, NOCO. Pigem trafolaadijate valik on väike.
Akumees
22:52 02.02.2021
12:47 18.01.2021 - oli see vastus mõeldud.
nõnnamuudu
15:14 07.08.2021
Minul on ctek-5 laadija.Aku on start-stop. Profülaktikaks panen laadima ja alul on kõik tavaline kuid süttib 6 tuli Recond.Ma Recondi lülitanud ei ole, recondi tuli ei põle ja kui mõõdan, on pinge 13,5 volti nagu peaks olema 7 tule juures, täis laetuse puhul.Recondil peaks olema 15, 8 v.Kas on laadia tuksi läinud, on mõtteid ?
jyss
16:55 07.08.2021
Tundub huvitav tõesti. Ma prooviks niisama režiime vahetada ja vaataks kas käitumine muutub.
Deus
17:20 07.08.2021
Recond minu mälu järgi pulsseerib sinna seda 15,8V. Hoia pikemat aega miski analoogset multimeetrit (seieriga) järgi (ca 12 euri) ja vaata, kas vahepeal seier teeb jõnksu või mitte. Digitaalsete numbritega, odava multimeetriga seda ei näe.
...
19:44 07.08.2021
Mina ostsin mitu aastat tagasi(ei mäletagi täpselt millal) omale akulaadija ja kui ma õigesti mäletan,siis see on ettenähtud 5-90 Ah. aku laadimiseks.Seierit ega numbreid ei ole.On märgutuled:juhtmed valesti ühendatud,vooluvõrku ühendatud,laeb ja täis.Olen seda kasutanud nii auto,kui ka murutraktori aku laadimiseks ja laeb täis küll.Ma ei tea,mis pingega see akusid laeb ja ei huvita ka--peaasi,et täis laeb.
Deus
07:58 08.08.2021
Loe mu teksti nüüd uuesti ja ka seda, mille üle kurdeti...
Gysflash 100.12
16:57 08.08.2021
Gysflash 100.12 hind
18:26 08.08.2021
on ka parim. Seda saavad endale lubada esindused ja vähesed entusiastid.
Deus
18:37 08.08.2021
550 euri jaoks peab päris tugev akuentusiast olema...
kui teed progemisi
18:51 08.08.2021
kalliste autodega siis see 550 raha on suht peenraha,ma küll ei kutukas ette et jätad mõne auto ööseks softi kirjutama trafolaadija taha
jyss
22:37 08.08.2021
ja eriti kui sul on 1000 Ah aku
v6sa
09:07 09.09.2021
Jätan märgi maha, et minu MXS 5 POLAR otsustas enesetapu korraldada vahetult enne "pretensioonide esitamise aja" lõppemist. Renovaarile kiitus, vahetas kobisemata välja.

Lihtsalt ühel hommikul enam elu sees ei olnud. Aku oli küll kenasti laetud, aga laadija enam ei kõssanud. Mingeid väliseid märke ei olnud.

Asemele võtsin testfunktsiooniga mudeli (https://akuladu.ee/laadijad-ja-k%C3%A4ivitid/plii/akulaadij
a-ctek-mxs-50-eu-12v-5a-testc-9512-detail.html). Kiired loomkatsed näitasid, et toimib lubatud viisil: pooles vinnas aku näitab kenasti ära, oma eluea lõpule jõudmas oleva poolsurnud aku näitab kenasti ära ja ühe isendi halva laadimise näitas ka kenasti kätte. Laadib kah.

Mina olen rahul:)
nõnnamuudu
16:02 18.09.2021
Rumala laadia puhul pead mingeid eelteadmisi omama,targad näitavad tuledega, et nüüd kõlbab sõitu minna ja nüüd on täis.auto peal pole ta küll iialgi täis, ajud ja viled võtavad oma.Ctec tüüpi võib pikalt ühendatud olla, ise muudab pinget ja lülitab täis aku puhul välja ja pinge langemisel annab laadimisimpulsi.tulevik kindlasti tarkade päralt.
Näed siis,
16:20 18.09.2021
aeg muudab kõike. Pisut aastaid tagasi olid laadija kasutajad ikka targemad kui laadijad, mis eha, mis teha?! Üleaedsel piuksus see tark laadija pool ööd, igatahes nii tark oli, et põles hommikuks maha ja päästjaid polnud vaja kuna asus auto kõrval kasti peal.
Deus
17:06 18.09.2021
Nii juhtub, kui suvalist aliexpressi kloonitud pska osta. Aliexpressis muide on olemas OEM tootjate kraam ja siis on odav järgi tehtud kraam. Selleks, et aru saada, milline on mis, on omad foorumid või oma rahakott nagu minul. Üks hobidest rämpsu osta ja siis sealt 3/4 minema visata ja vahepeal midagi head ka soovitada kõrvale. Hiinas sees on lihtsalt konkurents omavahel juba nii suur, et kloonitakse üksteise kraami, üks kehvemini kui teine, vahest harva saab ka päris-tootjale ehk originaaltootjale käpad taha aga kindlasti mitte palju odavamalt, kui siin müüakse vaid ainult natukene odavamalt.
v6sa
14:57 24.09.2021
Tuleb tunnistada, et C-TEK ei ole enam C-TEK:( Testiv nutilaadija lõpetas laadimise enne kuu täitumist:( Ühel hommikul oli laaditud (vähemalt juhm trafoga Einhell sinna midagi lisada ei suutnud) aku peal surnud. Testimine jäi täiesti korrektselt edasi tööle.

Kiidan jälle Renovaari, kellega saime kokkuleppele. Ja ma ei pidanud üldse ainus kurtja olema.

Vaatame, kuidas kooselu Victroniga sujuma hakkab...

Muudetud 24.09.21 15:04

marita57
12:27 03.02.2022
# 63amg (registreerimata) küsis:
# kas see on mingi probleem,kui laetakse akut nt. 3 päeva

Kuna tegu oli ilmselt liiga lihtsa küsimusega, siis ta sellele vastust ei ole siiani saanud. Ma küsin edasi puhtpraktilise küsimuse:

Kas see on probleem, kui laetakse akut nt. 3 kuud? Miks see laadija külge-lahtiühendamine üldse hea on? Kas ei või nii teha, et ühendad klemmid auto külge ja jätadki laadima? Kui nii teha, siis kas sellega kaasnevad mingid risklid ja kui jah, siis missugused?

Muudetud 03.02.22 12:28

Püüan
21:59 03.02.2022
vait olla, ainult üleaedsel põles see "tark" laadija suveöös akut laadides maha! Hea, et oli asetatud auto kõrvale mingile kastile. Tark värk!?