akutrelli laadiaga moto aku laadimine. Väike diy p
ats59002112
17:56 09.02.2016
Tere, kas keegi oskab õelda kas 12v akutrelli aku laadijaga saab laadida 12v mootorratta akut? Plaanis teha väike diy makk kuhu paigaldaks tavalise auto raadio ja aku kõlar ja akutrelli laadia. Makita trelli laadiat tahaksin kasutada sellepärast kuna see mul tarbeltult olemas ja on kerge.
Raadiot peaks saama siis kuulata nii akutoitel kui ka vooluvõrgust, samal ajal ka akut laadides. Plaanis on laadia, aku ja makk koguaeg ühenduses hoida. Kui realne see oleks?
Üldiselt kipuvad laadijasse unustatud akud tühjenema, seega võib laadijal olla väike tagurpiditarve. Võimalik, et selle probleemi lahendab lisadiood. Muidu on idee jumekas, Makita raadio on küll lollikindel aga kallis ja heli pole kiita.
Saad akust lihtsalt lahti varsti.
Tegin millalgi analoogse raadio.trelliaku ,laadija,akutrelli kohver oli raadio korpus+kõlarid+autostereo. Siiani toimib ja näeb kena välja ka.see mootoratta aku liiga suur et asi mobiilne oleks.
Muidugi kui see aku sul samuti kasutult seisab siis veel.
Makita raadio üks puudus on ka see, et ta ise akut ei lae. Peab laadima eraldi. Ja kallis kaa, sealt ka see ise tegemise mõte. Peale aku on nagu kõik olemas kaa. 4a Moto aku poes ca 20eur.
Mitme amprist akut kasutad ja kaua ta umbes laadimata raadiot mängib?
Mul endal käsil analoogne projekt, mina otsustasin valveseadmetes kasutatava aku kasuks (süvatühjenev aku), hind on ka sama ja ikka kõvasti parem kui starteraku.
See see on, et see valveseadmetes olevad akud ei ole happeakud- on analoogsed akutrelli akudele ja kannatavad erinevat moodi kohtlemist, keera need v peapeale, midagi ei jookse välja ja kõik töötab. Samas kui laadja parameetrid vastavad aku omadele- mõlemad on 12V, toimib süsteem kenasti.
Mina vaatan praegu, et võtan aku kas Oomipoest v Akukeskusest- oleneb kumb odavama hinna teeb, suure tõenäosusega võtab see Oomipood oma akud kõik akukeskusest...
Jaa, valmis asi on alati odavam, aga mõned lihtsalt on sellised, et tahavad ise asju teha, sellist käitumist nimetatakse hobiks:)
Kes suusatab, kes ehitab autot, kes käib pubis joomas...
Valveseadmetes viimati kasutati ikkagi VRLA ehk Valve Regulated Lead Acid ehk emakeeli ventiiliga reguleeritav pliihappeaku, täpselt sama, mis kalkulaatorsüsteemide elushoiuks piiksuva karbi sees laua all (UPS). See, et ta täitsa kinnine on ja midagi välja ei tilgu, kui külili keerata, ei tee temast veel mittehappeakut. Sama hästi võid öelda, et ka AGM aku pole happeaku. Minuteada on ainult ja ainult 1 akutüüp, mida ei tohi laadida suvalise laadijaga ja see on liitiumaku, olgu ta siis LiION või Liitium polümeer või praegusel ajal populaarsed LiFePO4 akud tsiklitele. Ülejäänusid laadige, kuidas tahate ja ärge uskuge linnalegende, et AGM jne akusid ei tohi laadida muu kui aind "smartcharger" tüüpi laadijatega. näitena võiks tuua, et kui panete enda 70 aasta žiguliile peale AGM aku, siis järsku muutub VAZ'i elektrisüsteem Smartcharger tüüpi laadijaks imekombel? Ei muutu ja ei lenda aku õhku ja ei lähe ta perse peale 10't poeskäiku (lühikest laadimist 14,2V juures)
Oman kõiki laadijaid. Vana vene suure trahvo ja käivitusabiga laadur on kõige pommikindlam aga igapäeva mugavusena on smartcharger lihtsalt mugavam, pista seina ja unusta. LiFePO4 Koha pealt pean mainima, et neil ei tohiks kasutada ainult neid laadijaid, millel on desulfaatreziim olemas, Nimelt ei kannata need liitiumakud seda 15,8V impulsse välja vaid nende elemendid hakkavad surema selle peale. Samuti ei tohi kasutada recond reziimi. Tavalise vene laadijaga mõistliku amperaaziga 14,2V juures jällegi lae vabalt aga hoia silm peal, et üle ei laeks.
Deus, see oli küll nüüd väga hea info! Ma just seda lauaalust UPSi ja tema aku kombot kasutada plaaningi. Mul on see aku läbi ja selle ma pean uue ostma.
Kas ma võin iseenesest selle UPSi aku näiteks asendada samaväärses mahus duracelli laetavate akupatareidega?
Elektri juures on ikka tähtis, et voldid ja amprid klapiksid. Tavalised pisikesed UPS akud on 7Ah mahutavusega ja kui suudad sinna saada 12V akupaki kokku saad oma Duracellidega, siis ei näe erilist probleemi. Kui akupakiga nüüd hakkama saad ja UPS selle omaks tunnistab, siis pole probleemi aga kui UPS seda omaks ei tunnista pagan teab, mis X põhjusel, siis pole midagi teha, elektroonika on elektroonika ja kontrollahelaid ringi juba naljalt ei tee. Teema algataja probleemile vastaks nii, et kuna sa näitad, et tegu on sul kõigest 3Ah akuga, siis ma usun, et see laadija laeb selle täis küll, aind et kauem läheb aega, Makita enda akud olid vist 2Ah mahutavusega, selle pärast.
Praeguse seisuga paneksin pliiaku 8A noortehnikust (pildil). Laadiaks paneksin siis trelli laadia või nõrga, odava auto aku laadia ca 4-5A. Aga kas tekib siis probleem ülelaadimisega ja aku tühjenemisega kuna pikalt vooluvõrgus või siis vastupidi. Kui laadia pole vooluvõrgus ja on akuga ühendatud siis kas ta hakkab akut tühjendama? Tark oleks vist kaysutada ülalpool mainitud smartlaadiat aga nende hinnad ka suuremad alates 30-eurost.
Pigem jah teen seda sportlikust huvist. müügil on ka ca 30e masvaid aparaate (pildil) aga neil vähe nadi hääl (saund) :)
B&D smartlaadur on täitsa adekvaatne tsikliakule aga kuni 100Ah autoakut sa sellega ei lae pekstes ka, heal juhul suudad seda hoida ühtlasel tasemel :D
100Ah laadimiseks läheb ikka vähemalt 5 kui mitte 7A smartchargerit vaja.
mul on sama süsteem juba tükk aega, ainult et sama makita laadija laeb vahest 75ah autoakut. Tõsi, ta ei suuda seda filigraanselt täis laadida. Lisaks on mul järel see valge tänapäevane 220- 12V "trafo", millega raadiot kuulata ei saa, segab raadiolaineid korralikult, kui pulka või CD'd kuulates pole mingit probleemi.
Kõikse lollikindlam ongi auto-või UPS aku nurka visata ja paari nädala tagant seda korralikult täis laadida.