Tere! Mustamäe Rimi-s, parkimisplatsil nägin õppesõitu-parkimist õppivat-õpetavat sõidukit 676 MHS toyota-t, millega siis harjutati kauplusesse tulnud inimeste sõidukite vahele parkimist. Minu küsimuse peale, et miks siis siin kallite liikurite vahel ja miks siis mitte õppeplatsil, eesti keelest ei saa aru, uks kinni ja ikka samas vaimus jätkus õpetamine. Kuidas teie kaasliiklejad selisesse õpetamisse suhtute, äkki ongi nii õige. Auto oli külgede pealt "nühitud"ja muidki "iluravi" tunnuseid leidus. Küljel silt Viktorija autokool jne. Sellises kohas parkimise õpetamist õigeks ei pea aga..., öelge teie,kellede auto kõrvale harjutatakse parkimist ja tulles tagasi kaulusest avastate, et... .Aeg 18.09.16 15:37.
Lugupidamisega T.
Kas on parem, kui seesama õpilane, tuleb vast saadud lubadega iseseisvalt esmakordselt ostukeskuse parklasse parkima? Kooli ajal õppis ta seda tegema plastpostide vahele ja tekkis mulje, et kui läheb vastu posti natuke, pole hullu? Ei meeldi sulle ka see variant kindlasti. On ju teada, et on suht palju neid parklapaugu tegijaid, kes siis ruttu ära sõidavad. Ja need kriipsud auto küljel tulevadki platsil vastu neid punaseid poste.
Suhtun sellisesse õppimisse väga positiivselt. Tehakse seda reaalsetes oludes ja õpetaja juuresolekul. Tõenäosus, et see auto kedagi ära rihiks on kordades väiksem kui just saadud juhiloa omaniku puhul kes üksi pargib ja seda ainult platsil harjutas. Kuidas teemaalgataja ise õppis ja kus harjutas?
Väga positiivne nähtus! Mida rohkem reaalseid olukordi, seda paremad eeldused on iseseisvaks toimetulekuks. Noorele õppijale on vajalik kohaneda tundega, et igalpool ümber on võõrad masinad ja siis sina teed oma väikest manöövrit. Steriilses keskkonnas on hea põhitõed kätte saada, aga edasi tuleb ikka päris autode vahel ja päris parklas/tee serval harjutada. Kunagi tuleb see asi ära teha ja parem kui juba sõiduõpetaja silma all.
Kas nurisejad eelistaksid selliseid arste ka, keda pole õppides ühegi patsiendi ligi lastud? Tugev teooria laboris ja klassiruumis, aga esimene kokkupuude oled sina?
Kui su kallihinnaline peenisepikendus õppeka poolt ära mõlgitakse, vastutab sõiduõpetaja ja kulud hüvitatakse sulle igal juhul. Kui aga oskamatu loaomanik seda teeb ja uttu kaob, vannud sa tulist kurja ja lapid ning maksad ise.
ARK eksamil pole platsisõitu enam olemaski, kõik parkimiselemendid läbitakse reaalses liikluses.
Videos on näide eestimaalaste premiumklassi hullusest. Kui annet ei ole siis on ju väiksemaid autosid nagu Smart või Fiat 500 ka olemas, omanikul ka lihtsam ja muretum ukerdada ning vähem peavalu teistele. Näiteid küll kuidas maasturikolakas ei mahu parempööret tegema ja ampsatakse tükk vasakpoolsest rajast nii et seal liiklejad on karbis ja peavad pidurdama. Nagu traktoristid, ausõna :) Ärge ostke selliseid kolakaid kui jõud üle ei käi.
Hea et sõiduõpetaja kässariga ja hoo pealt ei õpetanud parkima :)
Kas kellelgi on infot, et kunagi kusagil oleks juhtunud autokooli autoga ja kutselise sõiduõpetaja juhendamisel parkimist harjutades õnnetus? Pole küll kuulnud. Küll aga on teada kui palju ja tihti juhtub selliseid kõkse juhiloaomanikel.
Ajakirjanduses on küll olnud teemasid õppeautodega juhtunud õnnetustest, aga ühtepatta on pandud autokooli autoga juhtunud ja omal käel ehk juhendajaga harjutajad.
Hästi öeldud, Positiiv! Mis seal ikka, pähkliajud on nähtavasti võtnud pähe ja tulnud välja absurdsete teooriatega. Kõike ei saa ka ära keelata. Ja mis puudutab õppesõiduautosid laiemalt, siis nende kõrval liigelda on turvalisem kui oma arust ässade kõrval.
Tere! Mõtteid-arvamusi kuhjaga kuid..., kui suures ulatuses instruktor vastutab vigastuste eest (ehk on spets kindlustus), kas õpetaja on alati 100% tasemel (väsinud, raske õpilane jne.) ja siit tulenevalt sõltub temast ehk liiga palju? Usun, et värske lubade omanik peab olema omandanud esmased manööverdus oskused+liiklus oskused piisaval tasemel ja korrektsed võtted sellega toime tulemiseksja mida siis hilisemad omandatavad kogemused lihvivad-poleerivad. "Ässadeks" saadakse tavaliselt 1-1,5 aasta pärast, kuni esimese "pauguni" ja siis kas saab juhiks või mitte. Nim. toyota-kesel olid-on peale plasti kriimude veel suht tugevad-sügavad mõlgid-vigastused, mis sõiduõpetajas kahtlema sunnivadki. Need "ässad" kes meie suksusid mõlgivad on lihtsalt lohakad-hoolimatud-kasvatamatud lubade omanikud ja jooksu panevad vaid vastutuse hirmus. Kas ei ole siin ka peidus põhjus nö. "maakoolide" soikumises. Ise õppisin ja sain load "sajajalgsega" hulk aega tagasi, kui see midagi ütleb ja olen ka ise sõiduõpetaja ametit pidanud. Oleks hea kui nüüdsetest õpetajatest keegi sõna võtaks ja selgitaks milliseid garantiisid nad pakkuda saavad-võivad. Ja ALATI jääb sõidutunde väheks!!! Küll tahaks hõigata "Näe, meie Juku käis Marsil ära, ise juhtis, MINA õpetasin" või kuidas... ?
Lugupidamisega T.
Mida hala?! Kas linnaliiklusesse tuleks ka harjutamiseks nn õppesõiduautode keskkond luua, et kellegi kallikesi ei riivataks? Keelaks kodutänavas vahtralehega sõidu?! Kui ego ei mahu autosse ära, ei tasu liiklusesse minna.
Juhtum eelmisest aastast. Olin üldse kolmas kord roolis ja juba kästi autode vahele parkida(tagurdades). Ennem küsisin, kes kinni maksab. Vastati, et ise maksad. Kuna sain autokoolis ainult tagurtades parkida, siis edaspidi nagu ei osanudki. ARK-i eksamil lõpus kästi auto ära parkida ja igaks juhuks parkisin tagurdades. Mis muidugi tuli väga kiirelt ja sujuvalt välja. Eksaminaator muigas ja ütles, et miks huvitav kõik endale olukorra raskemaks teevad. Oleks saanud ju lihtsamalt ka parkida.
Parkimine ja muud põhitõed (kohalt võtt) tuleb ikka platsil selgeks teha, kui need käpas, siis minugipoolest osalege liikluses. Nähtud küll neid tüüpe kes konkreetselt Sõpruse Tammsaare ristis ei saanud kohaltvõtuga hakkama kolme rohelise jooksul, saba taga kasvas pikemaks...
Mina sain küll õpetaja käe all igasuguseid tehnilisi harjutusi päriselt liikluses teha: külgboks tagurdades ja edaspidi; kaubanduskeskuse parklas tagurdamine autode vahele paremalt ja vasakult pöörates; nõlval paigaltvõtt; tagasipööre kitsal tänaval; tagasipööre tagurdades pöördega külgnevale teele. Mina oma sõiduõpetajat küll süüdistama ei tule, et tema minuga vaeva nägi. Vastupidi.
Maksmise koha pealt on nii, et inimeste suhtlusviis on erinev, aga küllap püüdis õpetaja sind harjutada mõttega, et liikluses tuleb oma tegude eest vastutada. Parem siis juba minnagi rooli selle mõttega, et olen piisavalt ettevaatlik, et midagi halba ei juhtuks. Kes see ikka tahab kindlustuse pabereid määrida?
Tere! Lp. karvanejakole, usun küll, et sul miljonid pangas aga minul pole ja suksugi vajab mõnikord kohendamist-turgutamist. Olen kindel, et suurem osa meist maadleb sarnaste probleemidega ja tahavad auto juurde naastes ikka terve-korras autoga rõõmsalt edasi traavida. Kahtlemata on-peaks olema õpetajal selge arusaam õpilase võimekusest aga..., tunnistan ausalt-kahtlen=kardan, kuid samas võib see olla ka küllaltki tõhus variant õppimiseks mida mina nüüd küll ei poolda ja õpilased ikkagi õppeplatsil range nõudlikusega oma oskused parkimiseks kätte saaksid. Lugupidamisega T.
Toinoo, tahaks küll ilgelt kõvatada nende miljonite kohta, kuid ei ole mul mingeid miljoneid, kuid kuidas see üldse asjasse puutuks?
Olen päris mitut parklaavariid näinud, uksega lõhkumistest rääkimata, kuid mitte kunagi õppesõiduautoga. Õppesõiduautos on vähemalt keegi, kes kontrollib olukorda, tavalises sõidukis sageli mitte. Olen kahel korral lubanud parkimisgeeniusele, et kui lahkub, saadan andmed politseile, mõlemal korral on vabandus olnud, et : "see ju tühiasi, ainult väike kriim" Ühel korral läinuks "väikse kriimu" parandamine mitusada euri maksma, sest kannatada said mõlemad uksed ja suht kehvasti. Õppesõiduauto jäänuks ehk kohapeale omanikku ootama.
Tere!Mida hala! Mul nii vedanud pole, sest hea hulk aastaid tagasi nägin pealt õppesõidu masina riivamist vastu teist-seisvat sõidukit. Kuid olgu, peale seda juhtumit pole mul tõesti olnud juhust kuulda-näha sellist-taolist õnnetust, ja väga tahan-loodan, et see nii ka olema saab ja, et Sul on õigus hr. karvanejakole sõiduõpetajate osas. Parklate "kangelased" on enamuses hooletud-ülbed inimesed ja tublis vähemuses on inimesed kelle sõiduoskus ei ole veel ehk küllaldane-eksimise võimalus suurem.
Lugupidamisega T.
Tere! Panin siin postitusse mõni aeg varem vastuse aga ilmselt kustutati, ja panen uuesti ja nimelt, pohu...ism on lad. nim. haigusele mida meist paljud põevad(tõsi vene aksendiga) ja küllaltki palju on juhtumeid kus meie suksud saavad pihta parklates,-milles on asi? Ja ikkagi lohakus-hooletus. Ravi ennast lp. hr. professor.
Lugupidamisega T.
toinoo,mis haigus sind vaevab? Seda enam,et tegemist on ametliku ettevõtmisega? mind häirivad õhtusel-öisel ajal läbustavad noored oma tuunitud rontidega kuid sellest vähe kasu..)
Tere! Võtsin teema veel korraks üles. On üldiselt näha, et osa inimesi on teema sisust tulenevalt mures ja teistel areneb-progresseerub see lad.nim. haigus (vene aks...iga) ikkagi edasi ja... aga noh, kelle arvel siis need VAPRAD ja ILUSAD ikka silma paistavad. Aga kuidas tõlkida, aru saada-ametlik ettevõtmine- ei tea kas asi läheb juba liiga isiklikuks või kuidas? Lisaksin veel, et õppemasinaid seal parklas pole enam tükk aega näinud.
Lugupidamisega T.
Jah, tõesti tasus teema uuesti üles võtta. Eriti, kuna on näha, et mingit sulle positiivset lahendust siit ei kerki, kuid olles viril, kiuslik ning konfliktialdis sotsiaalsõdalane, ei lase hääbuma kippuv vaidlus kell kaks öösel magada.
Toinoo. Siis on ju igati hästi kui seal parklas enam õppesõiduautosid ei ole. Oled oma eesmärgi saavutanud ja ehk oleks nüüd aeg ringi vaadata mis toimub teistes sarnastes parklates? Kui juba maailma parandama hakata, siis ma soovitaks ikka suurelt ette võtta. Ühiskonnaaktivistid on tänases ühiskonnas väga teretulnud ja Teie kriitika ja hirmud täiesti arusaadavad.
Ootame Teie edasisi tähelepanekuid ja objektiivset kriitikat.:)
Tere! Ei saa aru, milles väljendub minu positiivse tulemuse taotlus ehk kuidas võiks välja näha posit. lahendus minu jaoks ja mis kasu siis mulle sellest ka oleks, ma tõstatasin ju küsimuse mind häirinud olukorra kohta-kas on juhuslikult keelatud? Aga... kipun arvama, et prfessori-härrake ongi juhuslikult ise sõiduinstruktor ja tunneb end isiklikult puudutatuna ja siit ka "ärategemise" tuline soov---ja "siltide" külge kleepimine on juba väga vana tava, ehk professori-härrake suudab leiutada midagi uut-põnevamat.
Lugupidamisega T.