kuna ise olen liikumispuudega siis kahjuks puutun selle probleemiga igapäevaselt kokku!
Mina saan niipalju liikuda küll et kui invakohale parkida ei õnnestu siis suudan ka kaugemale parkida, aga mõeldes Ratastooli inimestele võiks ikka katsuda need kohad vabad hoida! Kuna "tooliga" inimesel on tõesti väga raske liikuda ( eriti lumega)!Tihtipeale kui mõnele juhile annan märku et ta pargib veidi vale kohapeal siis saan hunniku sõimu või lihtsalt ei tehta välja!
Käsi südamel võin vanduda, et pole sellise sigadusega kunagi hakkama saanud! Mida kahjuks ei saa oma tutvusringkonna kohta öelda. Aga kasvatustöö sellel alal käib ja nii mõnigi on õppust võtnud.
Kätt südamele ei saa panna ja vanduda, et pole kunagi parkinud.
Juhtum lihtsalt järgmine: ühtegi vastavat märki parkimiskohtade juures polnud ning siniseks värvitud parkimiskoht ei paistnud öösel sadanud lume alt välja(jaanuari eelviimane nädal) ning et olin antud kohas võõras, ei osanud kahtlustadagi, et tegu invakohaga. Asi selgus siis, kui auto juurde tagasi tulles veidi jalg libises ning siis tuli sinine värv lume alt välja. Ütlen ausalt, et oli kehv tunne küll, sest pole kunagi varem sellise asjaga hakkama saanud ja tahtlikult ei hakka seda ka kunagi tegema! Ka paar sammu kaugemalt jõuab kõik oma käimised ära käia!
Kunagi haiget vanaema sõidutades sõitsin igale poole tõesti treppi välja, edasi ohutuled peale, aitasin ta välja, kargud kätte ning sõitsin eemale parkima. Ning tema pealevõtmiseks pärast täpselt samamoodi, sest nt haigete puusaliigeste puhul (deformeeriv koksartroos, sagedaseim kui välja paistab) on iga samm loetud ning seotud suurte valudega, kuniks liiges saab proteseeritud. Niiviisi haiget inimest sõidutades ei olnud tegelikult kunagi vajadust autot invakohale jätta, küll aga kõnniteedele jm teistele jalgu ronida
Olen invakohtadel parkijate kiusamiseks mitmel korral fotoka taskust võtnud ning siis need masinad kaovad neilt invakohtadelt hetkega. Seni pole keegi minuga sellepärast veel õiendama tulnud:) Huvitav, et pole tehtud sellist internetisaiti, kuhu saaks igaüks saata invakohtadel parkivate autode pilte. Ühelt poolt tekiks neil jõmmidel ehk häbitunne, kuid teiseltpoolt langeks ka auto väärtus, sest mina näiteks ei tahaks osta endale autot, mis seisab netis üleval kui liikluskultuurituse etalon. Oleks vaid keegi, kes asja kätte võtaks. Tänapäeval ju paljudel digifotokaga mobiilid ning paljudel niisamagu pildimasin kaasas, materjali tuleks mis hirmus ning oleks peagi popim kui rate:))
Soomes on selle invakohtadel parkimisega seotud veel üks konks. On kahte tüüpi liikusmärgid. Ühed on need, mis lubavad parkida sel kohal AINULT vastava tõendi omaniku (või teda transportivat) autot - st rikkujat saab trahvida. Ning teised, kus valge ratastoolikujutis sinisel põhjal, omab vaid soovituslikku jõudu ning nendest parkimiskohtade puudulikkuse korral ka eriti kinni ei peeta. Kuna nende soovituslike märkide paigaldamiseks on kergem luba saada, siis ostukeskuste juures on valdavalt just need soovituslikud märgid
invaliidi kohad on laiemad ja seal ei taota auto uksi mõlki vasta teist autot. Näiteks mingi mossemees paneb hea meelega igavese pirakaga vasta mersu ust nii et sädemied lendab aga invalidi kohal seda naljalt ei juhtu ja pealegi on odavam trahvi maksta kui uksi yle värvida ja mõlke välja lüüa
Ma arvan, et neil inimestel puudub lihtsalt elementaarne viisakus ja ega nad teistega ei arvesta ka. Võib eeldada, et ega need parkijad ei arvesta ka eriti liikluseeskirjadega. Samas on nad suht õhku täis ja jääb veel õigust ülegi Enamustes liikluskultuuri puudutavates teemades on vist nemad need probleemide allikad.
Invaliidide kohale ma sihilikult ei roni, pole vajadust suudan ka kaks sammu jala käia. Kord olen parkinug Radissoni ees inva kohale tunniks ajaks kuna kesiganes asjapulk hotellist justnimelt sinna käskis auto panna - öine aeg ja kolm inva kohta jäi vabaks.
Kunagi nägin Tartus ilusat pilti. Invaplatsil seisvale limule (ei mäleta, kas mersu või audi-vaet pole) oli sõitis kõrvale (ca 10 vahega juhiuksest). ehtne invasõiduk, lingidki rooli küljes. Eks see limuka vend pidi invaliidi ära ootama, sest autosse ta ei pääsenud, teisel pooli oli vist ka midagi. Ei tea, kas tal löödi ratastool alt minema?
Mis ustega tagumisse ja laiemasse kohta puutub, siis seda tekitavad normaalsetel parkimiskohtadel need, kes oma auto kuidagi poolviltu parkimiskohale paigutavad. Siis on kõrvalolevasse autosse sisenemine/väljumine takistatud ja sageli ka autoga kohalt lahkumine takistaud.
Üldiselt on parkimiskultuuritus niivõrd levinud, et ei kujutagi ette kuidas seda saaks enam parandada. Vaadake suuremate kaubanduskeskuste parklaid, näit. Kristiine, vast üle paari auto pargitud kuidagi poolviltu esiots ühe koha peal tagaots teise serva peal või siis keset kahte kohta.
Enne sellistesse parklatesse minekut võiks õppesõiduplatsil boksi manööverdamist harjutada.
Kärsa jutt 5+!Võiks siin samas auto24 see olla!
Ise ei pargi kunagi invakohtadele,kusagil ikka koht on,jõuan kõndida küll.Pole puuet ega ise ka ei võta vabatahtlikult külge.
Ajuinvaliidsus aga Eesti parklates levinud,eriti jõukamatel autoomanikel(moraaliprobleem,1.ja 2.Eesti vist).
Suve soojal ajal, tartus, aardla ristis säästumarketi ees parkis must kabrio-bemm üle kahe inva koha (loe risti). Tegija aju-invaliid.Või ongi invapension nii suur, et võiks nii kekutada.
tõesti lausa piinlik on vaadata kuidas idioodike tutika LC100 kesed invaparklat pargib ja siis üle hange HÜPPAB! või siis tuleb tibi aeroobikast *****t keerutamast ja lajatab oma sõiduki sinisele alale ja lippab spordiosakonda.... . tõesti sellistel on tekkinud vaimne puudulikus võrdeliselt rahakoti paksusega, st mida paksem kukkur seda sügavam vaimne puue
matsid jäävad matsideks!
kui siin mõni aeg tagasi oli sama teema üleval, siis jäi saksas kohaliku toidupoe ees silma juhtum, kuda üks blond mamma (no nii 40ne) oma teismelise pojaga (mõlemid täis elujõust pakatamas) oma Mazda spordikaga invakohale tüüris. Mul jäi karp päris lahti ja jäin kohe vahtima ja kuulama, et mis keeles ka 'invaliidid' omavahel suhtlevad (mis parata, on meil teatavadi slaavikeelseid päris palju siginend), aga võta näpust, puhtas-aktsentitus döitshis rääkisivad... nii et on ka mujal seokseid 'sõjasangereid'...
enamus invakohale parkijaid sõidavad autoga mille hind algab u 400000 ja neil on arusaam, et said autot ostes kaasa ka loa parkida igale poole(invakohad, selveri kõnniteed jms).
Ise olen kogemata parkinud invakohale talvel tuisuga, kui oli vaja minna raha välja võtma. Sinist ala ei märganudki, aga märki nägin alles siis, kui ära hakkasin sõitma... enam pole seda juhtunud.
ma küll ei pargi sellele invakohale aga neid kes seal peaks parkima ma ka ei austa kuna nii palju kui mina olen selliste inimestega kokku puutunud on nad olnud vastikud ja ülbed nagu oleks teised kodanikud nende haiguses süüdi. üks juhus oli selline kus mingi vanamees hakkas mölisema et mul papi on keelatud kohal kuigi see oli juba lubatud koht ja raibe vaidles veel kaua kaua ja sellest ajast olengi näinud ainut vingujaid. (ennem ei pannud tähele neid kuna pidasin ikka inimesteks) ja need keda tee nn ajuinvaks solvate mis see teie asi on kus nad pargivad ise teavad mis teevad ja mida te nende netilehtedega saavutate? olge lihtsalt tasa ja elage oma elu
Natuke teemast mööda küsimus - kas keegi teab, on Mustamäe haigla juures olemas ka mingid invaliidikohad? Seal neid ju peaks ekstra vaja minema. Mismoodi liikumispuudega inimene saab üldse sinna arsti juurde? Veelgi enam, seal pole isegi ühtki ukse juures olevat peatumiskohta, kus saaks karguga liikuva inimese autost maha poetada. Ainus koht tundub olevat see ramp vms., kuhu tulevad kiirabiautod. Hiljuti murtud jalaluuga pereliiget arsti juurde viies sain seal kiirabi ukse ees konkreetselt sõimata, et takistan kiirabi tööd. Samas seisis seal kiirabi ukse all rahulikult miski Saku vee auto seni kuni juht askeldas joogiveepudeleid vahetada ja kogu rambi äär oli täis (lumisuse järgi otsustades vist töötajate) parkivaid autosid. Kui inimene oli maha läinud, jäin sinna ****i tükiks ajaks ootama, kuni tee vabaks sai. Täisesti uskumatu, mis tasemega logistika see selline on 21 sajandil meie pealinna suurimas haiglas. Invaliidide peale, kes seda asutust loogiliselt võttes peaks päris tihti külastama, et ei ole seal eriti küll mõeldud.
Ma arvan, et kui võtta selline koht nagu Järve Selver, siis seal on vaja vist kogu aeg kohal olla, seal on asi päris hull...
Aga tundub, et ega politseid see tõesti ei huvita, kusjuures kindel allikas raha teenida ja plaani täita, sõidad kohale, teed hunniku trahvi, sõidad järgmisse kohta, teed hunniku trahvi, ja nii edasi...
JA LÕPUKS hakkaks ka need "ajuinvaliidid" aru saama (kuna teistmoodi nad ilmselt ei mõista), et odavam kõndida need 10-20 m kui maksta iga natsa aja tagant näiteks 300-500.
Kaubanduskeskuste juurde politsei passima ei tule. Osades kohtades on asi ka selles et parkimiskohad on märgistatud siniseks kuid liiklusmärk puudub - seaduslik alus ajuinvaliide trahvida puudub.
Enamasti kipuvad neil kohtadel parkima tõesti kallimate ja uuemate autode omanikud, kes end privileegidega kodanikeks peavad (kallis auto, kallid riided, suur kaupluse arve tähendab nende jaoks teatud õigustust).
Samuti tuleb kõige selle juurs lisada, et invaliidide sõidukeid liigub vähe (vähemalt Tallinnas). Kaubanduskeskustes tuleb tippajal (tööpäeval 17-20, nädalavahetusel 12-16/17) silmad lahti hoida et leida vaba koht ning kui see on tagaservas siis vihmase ilma puhul sõidetakse lihtsalt ukse ette või invakohale. Teades et trahvi ei tehta ning ratastooliga vanamees ohtu ei kujuta, pole ju muret...
see vend on etalon : http://www.lll.ee/fotod/00/invaliid/60zba.jpg
Aga teema püstitajale ,nad pargivad sinna sellepärast et inva kohad on tavaliselt ukse juures ja ostes üle 400K plekist liikuri
ei hakata ometi jala käima üle 10m.
Pealegi näeb rohkem inimesi teda sinna üle 400K autosse istumas.
Ilmselt samad juhid on ka rannas otsapidi autoga vees jne.
Is pargin tavaliselt nimelt kaugemale et saaks ikka natuke jalgu ka sirutada ,pakke saab moodsal ajal ju käruga auto juurde lükata (See veel teine teema et osad need vedelema jätavad)
Siin foorumis mölisemine üldiselt seda korda ei muuda ,pollar võiks tõesti Järve selveris paari päevaga normi täis teha ,jääks aega liiklust reguleerida.
ajuinvaliidsus on meil kõrgel -ja laialt levinud tasemel. kurb kuid tõsi, neil tuleks juhtimisõigust piirata. lausa hea tuju tuli, kui Rocca al mare marketi ees sinises inva alas soolikasse anti neil A8 ja Z5, BMW jeepidele ja tesitele. egas muidu ei õpi, kui pead oma tiba kallima saani treppi tõukama ja siis imestad, mis need kleebistega vennad siin ukerdavad. TROPID on need inimesed valesti parkijad lihtsalt. ise olen vaba sinise koha olemasolul pidanud ka parkima üle 100m kaugemale, kuid sellist viga ma ei tee, et inva koha kinni panen.
kui ma tean et see on inva koht aga on lume all ja muid tähistusi pole siis pargin kindlasti sinna.ma leian et ainult värvimisest ei piisa peab olema ka märk posti küljes.võõras ju ei pea teadma et lume all on inva koht
Asja vastu aitaks iseenesest ka kaubanduskeskuste tegevus. Näiteks võiks ju panna ukse juurde suur silt millegi sellise kohta, et kõik vastavate tunnusmärkideta autod, mis pargivad invakohtadel, kuuluvad pildistamisele ning fotod poes vastavasse häbiposti riputamisele. Samuti võiksid poe infoletitöötajad mikri abil saalile teatada, et lgp 999 aaa omanik, Teie auto on pargitud invakohale... kohale on kutsutud puksiir... vms. Autonumbri saavad infotöötajad ju lihtsalt turvakaamerate abil teada, selleks ei pea isegi õue minema.
To Nastix
Siinkohal ära unusta kaubanduskeskuste peamist eesmärki - teenida kasumit- seetõttu vaevalt, et mõni kaupmees oma potsentsiaalsete klientidega, isegi eelpool kirjeldatud tunnustega, nõnda ümber julgeb käia!
Aga noo jah, alati võib ju oma tegevuse ümber orienteerida, konkreetsel juhul siis näiteks miskile shokimetoodikale, mille hulka kuuluksid kõik külastajte poolsed hea tava jne rikkumised.
A'la valjuhääldist kõlab hüüe: "Lugupeetud härra tumedas ülikonnas kaabu ja portfelliga, kes te urineerisite hetk tagasi meie kaubanduskeskuse lõunatiiva meeste WC's põrandale, palume seda rohkem mitte-korrata, lugupidamisega kaubanduskeskuse x eetikaosakond.
Ise olen kuulnud et kuskil riigis on seesugune sisteem:
Valesti parkinud auto tuuleklaasile pannakse suur kleebis (mingi vastava tekstiga), see kleeps pidi olema suht tugeva liimiga! Peale kraapimist pole kindlasi juhil enam tahtmist inva kohale parkida!
Ega ainult lonkamine ei ole invaliidsus.Haige aju jämedakaelalise peas on palju suurem puue.Mõistust ei saa ju raha eest osta.Kinnisvara arendajad võiks ajuinvaliididele oma keskuse ehitada,et oleks kohe JEEBig võimalik leivariiuli vahele sõita.Las müravad ja signaalitavad seal omavahel.
no ja mida te nende lehtedega saavutate? mis kasu sellest lehest said? vaatad et oh mingid tüübid pargivad kah asi. kui tahavad parkida sinna las siis pargivad polegi meile neid värdjaid vaja liiklusesse kes seaduslikult sinna peaks istuma. ja kui keegi tuleb mulle mingit haiget kleepsu aknale toppima siis kurat kasutan oma spordivahendit tagaistmel.
sa oled ikka tore mees, minu meelest oleks kohe kahe millist puhastust vaja.
kui sa kunagi ise peaksid liiklusavarii vms põhjusel invaliidiks jääma, ja siis tuleb kuri mersumees ja astub sulle pähe, vahepeal võtab ta oma tagaistmelt isegi spordivahendi ja peksab sind, niiet vaata ise kuidas poodi saad karkutatud.
olen ise ka parkinud inva kohale, ei eiragi seda. saan karistada siis vähemalt õige asja eest ja sporivahendiks on mul jõusaal, mitte vahendid auto tagaistmel.
no jah MK eks siis saad ka sina mõne mölgi ja mitte autole. vot sinusuguste molkuste pärast ma kannangi kurikat kes arvavad et nad on mingid tähtsad vennad ja tulevad autut lõkuma või midagi mögisema. miks te ei võta asja rahulikult laske teistel elada ja elage ise ka miks on vaja kohe karjuda kui keegi pargib kus ta ei tohiks liigne närvitsemine on paha mind tõesti ei koti kuidas keegi pargib küll aga kotib see kes tõmbleb ja närvitseb see ajab ennast ka tõmblema. aga mis sa lambale ikka seletad ega ta peale mää ikka midagi mõista
To: vagane liblikas
Miks sa ei võiks jätta siia oma maili aadressi ja need, kes sulle midagi öelda tahavad, saavad seda teha maili kaudu, samuti võid sina oma arvamust jagada nendega nende mailidele vastates.
Siin on siiski mingid reeglid kehtestatud ja teisi kaaskodanikke sõimates sa eirad ühte neist...
...oma "spordivahendiga" aga ma soovitan mitte väga vehkida, sest alati on keegi kellel on sinu omast suurem
Vot nii.
erkki2001 õige ma võiks hoida oma suukese kinni kui miks ma peaks asjal on alati 2 poolt ja miks peaks paistma välja ainult mustem ja need kes neid jeepide jne tüüpe päävastpääva solvavad kas nende kohta siis reeglid ei käi? jah ma läksin vist nati liiale. ja selle viimase asjago on kah seda et kui saangi ise kaigast siis saan ma olen selle siis ehk ära teeninud. kuid teie inimesed ei ole seadus (nagu ka mina mitte) palun seletage siis ära ka see mida annavad need piltidega adred? kes tahab pargib ju nii või naa seda oli näha ka politseisaatest. oma maili ma ei anna seda te tõesti ei vaja või oot kas siis on vaja minusugused siit minema et saaksite kõik halada oma hälvikutest ja kuidas naad kõik on pahad jne?
to vagane liblikas: sa oled labane liblikas. kes rääkis hälvikutest? Mõtle enne kui lahmima hakkad! Ütled, et lase teistel elada - aga ise käitud ju otse vastupidi kui pargid oma käru inva kohale, st. ei lase invaliidil elada. sa ei ole normaalse ajutegevusega kodanik, ehk oled ise hälvik. Piinlik peaks sul olema!
Kas teatris, kohvikus vms. lööd vanamutil tooli alt, et ah las mutt käuksub - ma olen ise lihtsal nii lahe mees
Probleem on selles, et nende parkijate vastutusele võtmiseks tuleb tuvastada juht, mitte ainult auto number. Politsei ei viitsi oodata, millal tegelane poest välja ilmub ja ka siis ei pruugi see juht autot omaks tunnistada, kui näeb politseid. Aitaks ainult valesti parkivate autode ärapukseerimine. Aga kui nendest fotodest rääkida, siis kõige paremad on need, kus autojuht ise ka fotopeale on jäänud.
To: vagane liblikas
Minul ei ole 2 poolse arvamuse vastu midagi.
Ka sõnavabaduse vastu ei ole mul midagi, AGA mul on selle vastu midagi ja päris palju, kui inimene teisi otse sõimama hakkab (mul tõesti hea meel, et aru said), sest teised ju ei sõima. Kogu seda asja saab palju ilusamini ja kui tahad siis ka palju teravamini öeldud, aga mitte laus (mitte küll hetkel) roppusi välja ladudes. Sellised asjad näitavad inimese suhtlemis ja väljendus oskuse puudumist ja viib minu mõtted puudulikule haridusele.
Kui mul mingi kõva (siinsete aru saamade järgi luks-klass või jeep, kuigi 5 aastat vana näiteks ei ole ju enam kõva) auto, siis mina ei kujuta ette ikkagi, et ma pargiks seal inva kohal.
See ei sõltu auto margist (nagu näha piltidelt on enamus parkijad "tavaliste" ja odavamate autode omanikud), nii et selles mõttes võiks selle kallimate autode juhtide klassifitseerimise ära lõpetada.
Antud hetkel tundub nii, et osad siinsetes foorumites on näinud, et S-MB või uuem Jeep pargivad ja siis minnakse püha viha täis, aga kui samas kohas on Toyota Avensis või Opel Kadett, siis ei hakata aega ja närve raiskama.
Ja selles piltide värgis, noh...
...läksin siin kah ennem väheke hoogu ja nüüd järele mõeldes... Ega tast suurt tolku pole. Tolku on siis kui inimene ISE näeb ja siis sellest KA ARU SAAB, et ta midagi valesti tegi, aga kahtlen kas sellise suhtumisega inimesed (mis iganes auto margiks) sellistel lehekülgedel käivad.
Ma kahjuks ei oska küll midagi paremat ja effektiivsemat välja pakkuda, aga loodan, et siin on minust targemaid, kes oskavad antud ideed parandada või paremat välja pakkuda.
Aga selge on see, et kui me iseendast (ISEENDAST) ei alusta ja näpuga ainult teiste peale vehime, ega meil siis midagi paremaks ei muutu.'
Jälle üks pikk heietus, aga sai ka kõik öeldud.
Millegipärast on tunne et see invakohtadele parkimise probleem ei seisne mitte niivõrd selles, et tegelikel invaliididel pole kuhugi poodi minnes parkida vaid hoopis alaväärsustundes. Paljudele meeldib nautida oma näilist headust, näidata oma "üleolekut" ja hurjutada rikkaid, kes väidetavalt moodustavad nahaalparkijate enamuse. Julgen väita, et kui valesti parkijad oleksid eranditult vanad autologud, siis poleks kisa probleemi üle pooltki nii suur. Paradoks on aga see, et need nahalsed uhkete autode omanikud ei olegi sageli mingid erilised rikkad vaid hoopis idapoolsete rahvaste esindajad, kes teatavasti armastavad läikivaid asju (aga 90-ndate keskpaiga uhke luksauto võib olla samas hinnas või odavamgi kui keskklassi eesti pere "tagasihoidlik" uuem jaapanlane) ja kelle jaoks on selliselt käituda ongi täiesti normaalne. Nende loogika on lihtsalt teistsugune (veneajal siin elanud või venemaal käinud inimesed peaks seda "korraks ära käimist", järekordade kinnipanemisi jms. tsiviliseeritud põhjaeurooplasele arusaamatult ebaloogilist tegutsemist hästi teadma, samasugused on tegelikult ka ju romaani rahvad).
Teine paradoks on see, et oleme küll eeskujulikud ja head ning kaubanduskeskuse juures jätame oma auto endasugustele ettenähtud kohale aga kodu juures jäetakse auto julmalt kõnniteele invaliidide, vanainimeste, lapsevankri lükkajate liikumist takistama. Kahjuks pean tunnistama , et teen seda ka ise, kuna mujale pole teda maja juures lihtsalt panna. Alternatiiv oleks viia auto 300m kaugusel asuvasse parklasse. Ei õigusta ennast üldse, ainult sellega et "kõik teevad nii".
Aga põhimõtteliselt oleks huvitav lugeda ka mõne invaliidist juhi arvamust antud probleemis - kui suur see siis on. Imelik on, kisa käib taevani aga asjaosaliste eneste käest ei küsi keegi.
Oma headuse nautimise all pidasin silmas just seda vägisi kaasa tundmist invaliidide st. endast "viletsamatele", kelledest konkreetselt siin peaaegu keegi midagi ei tea. Tegelikult vist mõtleb enamus oma sisimas nii nagu vagane liblikas :). Mis see teiste häda ja viletsus ikka niiväga kellegi asi on.
inimesed te ei ole politsei ja kui tahate olla siis minge õppige seda ametit. kui need parkijad tõesti nii vastu meelsed on siis minge ja rääkige nendega ehk suudate siis teha midagi, ja MATS
(to vagane liblikas: sa oled labane liblikas. kes rääkis hälvikutest? Mõtle enne kui lahmima hakkad! Ütled, et lase teistel elada - aga ise käitud ju otse vastupidi kui pargid oma käru inva kohale)
kui sa oleksid teema korralikult läbi lugenud siis ehk oleks ka näinud seda et esimene lause mida ma kirjutasin oli see et ma ei pargi invakohal.
soovin teile edu kuigi leian siiski pole see teie asi mida teised teevad
Antropoloogile: Kui hoolega vaatad siis märkad et teema ongi algatatud liikumispuudega inimese poolt.Ei ole nad peidus midagi vaid kaitsevad oma õigusi.
Täna õhtul kella 8 paiku Kristiine kaubanduskeskuse parkla teise korruse invakohtadel 2 autot üks kollane 3 uksega audi a3 ja miski tume volvo, viimane diagonaalis. ok, käisin poes ää, tulin tagasi ja ennäe imet, kollasesse audisse ronisid miskid vene tibid, ühel miski tõenäoliselt 2 - 6 kuune laps turvahälliga kaenlas... Käed-jalad paistsid mõlemal tibil terved olema... siit siis minu järeldus - kui oled imikuga ema, oled invaliid? võibolla tõesti polnud veel invaliidsustunnistust saanud, kuna laps alles väga väike ja nagu meil siin vabariigis asjaajamised käiva - võtavad aega siis polnud ka miskit aknapeale panna :D
normaalsed vanemad, arge palun võtke seda tõsiselt.
minu tagasihoidliku arvamuse järgi toetavad üleskutsed stiilis "ärge hakake ise politsei tööd tegema jms" meie enam või vähem pätistunud/kriminaalide seltskonda, kelle tegevusväli aheneks tunduvalt kui tavakodanikud ise oleks julgemad - astuksid julgemalt üksteise kaitseks välja. Iga süü, väärtegu või ebaväärikus ahendab kellegi õigusi - antud juhul siis invaliidide oma.
normaalse ja turvalise ühiskonna eeldus on muu hulgas just see, et kõik korralikud kodanikud on ise ka "pisut politseinikud". näiteks teavitavad koheselt rikkumistest jne.
juttu stiilis "ärge tõmmelge, see on politsei asi" ajavad pätid või mingid erilised heidikud, kel teistest inimestest pole sooja ega külma.
kui näed invakohale parkimas isehakanud ajuinvaliidi, siis palu tal sealt lahkuda või teata politseisse. nii mõneski euroopa riigis on see täiesti normaalne toimimisviis.
Miski aasta or smth. tagsi juhtusin nägema kuidas Sikupilli juures pollarid ajuinvaliide kimbutasid. Kusjuures miski kaameramees oli neil kah kaasas. Igatahes need kes liistule tõmmati ei paistnud sellisest tähelepanust just meelitatud olema.
NB: väike tähelepanek - politsei = organisatsioon, politseinik = organisatsiooni liige, lihtsamalt ei oska seletada aga tigedaks teeb kuidas neid sõnu tagurpidi kasutatakse.
Kusjuures ükspäev nägin mingit vanat CRVd sikupilli all parklas, ukse kõrval invakohal ja mingisugune prisma tunkedes parm luges raamatut seal autos. Täna jälle oli sama ront seal ukse kõrval invakohal ilusti. Mis neile taarakollidele on mingi oma parkimis kohad tehtud poe poolt sinna või? Või oli tegu kollide ülemusega? :D Üldiselt parajad ülbikud nad seal koos on, seisavad ukse ees ja ajavad mingit pläma suust välja ise haisevad nagu õigele prükkarile kohane. Prismal vist häbi selliseid mujal hoida ja siis pandi maa alla peitu :)
Võin vanduda käsi südamel, Piiblil või kohtus vande all kinnitada, et ei ole seda pattu st invakohale parkimist mitte kunagi teinud! On teatud asju, mida minu arvates kultuurne ja täiskasvanud inimene ei tee: näiteks ei peereta söögilauas, ei seksi laste juuresolekul, ei sülita kellegi kodus põrandale ;) Invakohale parkimine kuulub minu jaoks samuti tabude valdkonda. Mul on mitu head ratastoolis sõpra, nii et liikumispuue ei ole mulle sugugi võõras ja tundmata teema.
Huvi pärast olen jälginud, kes need "kangelasparkijad" siis on. Noored tavaliselt, siis tibid, lihtsalt mühakad onkud. Leian, et kui lihtsalt teeselda nagu eestlasel kombeks, et ma ei näinud midagi, siis ignorantide veskile see ongi vesi. Olen astunud ligi ja juttu teinud ning on arenenud igasuguseid huvitavaid dialooge . Näiteks selline.
Mina: "Tead, et siin on invakoht, ega sa juhtumisi pime ole? Kui oled, siis vabandan!"
Tema (tibi): "Mis see sinu asi, torgib sinu p*** või?"
Mina: "Torgib küll!"
Tibi näitab keskmist sõrme.
Ei harrasta ka selliste sigadustega tegelemist.
Loen neid kommentaare siin ja eriti "vägevad" tegelased on need, kes nutavad siin selle üle, et autosid mõlgitakse parklates. Kurat õppige parkima oma risusid. On igati loogiline, et kui te pargite poolviltu joonte vahele või siis võimalikult palju parkimiskoha äärele, nii, et teise auto juht/kaassõitja ei saa normaalselt autost välja, saate teie oma autole mõlgi. See, et auto sai kuskil kunagi pisitillukese mõlgi, ei ole mingi vabandus invakohal parkimiseks. Elan ise ka linnas, pargin väga tihti oma autot suurtes keskuste parklates ning ei ole siiani veel ühtki mõlki saanud. Sama käib ka elukaaslase auto kohta. Autot parkides veendun alati, et jääks otse joonte vahele ning ei oleks ka parkimiskoha piiri tähistava joone peal.
Mingi naljamees kirjutas siin, et lüüakse mõlke sisse nii, et sädemeid lendab. Tean ka ühtkomakaht füüsikast ja see peab ikka kiirus ja jõud olema, millega parklas uksi kõksates sädemeid välja lüüakse. Mõelge ka enne, kui kirjutate. Kui ühe korraga välja ei mõtle, mõelge veel paar korda.
Kena päeva ja ilusat parkimist.
Vuffel, erandid kinnitavad reeglit... See, et ma ISE auto joonte vahele pargin, ei pruugi mind kaitsta kodaniku eest, kes auto minu kõrval joonele pargib. Suvel loendasin kokku tagauksel 4 mõlki, mõra tagumises põrkerauas, teise auto sinine värvijälg põrkeraual jne. Ühe korra sattusin peale ka. Olin autos (Kopli Selveri juures) kui kõrvale üks vant oma Ventoga maabus. Kuivõrd seal on parkimiskohad nii 45-kraadise joone all maha joonitud, valmistas vandile ilmselgeid raskusi end joonte vahele ära mahutada. Nii kui kodanik autost välja tuli, siis piraki uksega mu auto esitiiva pihta käis. Kargasin siis ka autost välja et tšo? No vant vahtis,vahtis, laiutas käsi... Kuna mul ka suhteliselt kiire, ei hakanud puid ja maid jagama. Seda enam, et ega mu auto just eile koosteliinilt maha veerenud ole ning mõlk ise oli vaevalt sihuke viiekopikalise suurune.
Ärataks vana teema üles. Miks pargite invakohas? Ootasin küll auto kõrval natuke aega, aga juhti välja ei tulnud. Olgugi, et auto parkis otse söögikoha sissekäigu ees.
Meie vastust ei tea, sest siin foorumites selliseid ilmselt ei ole.
Aga oletada võib, et jätkuvad pargivad need, kes teavad, et see on võimalik ja neil on kõigist irisejatest poogen. Ühesõnaga elukunnid.
Ma olen täitsa parkinud invakohale selle aasta alguses või siis nende kõrval olevale perekohale. Invaliidust mul pole kuid detsembris suutsin jala väänata paariks kuuks kasutuskõlbmatuks ja libedaga oli päris ebamugav lahase ja kepiga kõmpida üle pikema distantsi. Ma saan aru, et paberi järgi rikkusin korraldust kuid inimesed õnneks on arusaajad.
Iroonia on muidugi omal kohal aga ilmselt mõeldi siiski seda, et juht istus kohvekus sees.
Eks juhte ole igasuguseid ja ka põhjusi erinevaid. Elu siiski kinnitab reeglit, et mida suurem merss, seda ligemale sissepääsule/rohkem diagonaalis pargitakse. Kui saaks siis lausa uksest sisse. Parkimis''keenjuste'' vägitegusid on vist siinse keskkonna pildipankadeski jagatud.
Invakohtadel diagonaalis parkimisel pole ilmselgelt midagi pistmist kartusega kõrvaluksega pihta saada. See ikka puhtalt suhtumise küsimus ja ülbus.
Uste ettevaatamatu avamisega olen nõus osaliselt. Vaevalt, et (erinevalt valesti parkijatest) päris tahtlikult keegi enda auto uksi sel eesmärgil avab. See ikka ettevaatamatus pigem, eriti laste puhul. Saab ju seejuures ka oma auto kannatada. Küll aga ei mahu mullegi pähe need n-ö külje alla pugejad. Inimestel vist puudub teinekord gabariiditunnetus. Seostub ka paiknemisega teel olles. No kardavad kraave. Eriti talvel on asi päris hull.
See ustega prõmmijad. Nt Koreas on asi lahendatud uste servade külge kleebitavate pehmendustega. Jällegi suhtumise/vastastikuse austuse küsimus.
Invakohtadel pargivad invaliidid. Need on liikumis- või nägemispuudega tegelased. Kuigi, enamusel neist on välise vaatluse põhjal 2 jalga ja 2 kätt, mis on täiesti töökorras. Seega, jääb üle variant, et nad on nägemispuudega. Kuidas nad liikluses ohutud on?
Parkimiskohtade märkimine maksab. Kuna parkimiskultuur on selline, et oi-oi-oi, küll meie loomaaed on kirju, siis lihtsam ja odavam variant oleks tühi plats ilma joonte ja eraldi märgitud kohtadeta. Targemad ja viisakamad inimesed saavad ka sel puhul pargitud, rumalamad ei saa niikuinii korrektselt pargitud.
Kui joonimata jätad, ei saa normaalsed enam üldse parkida ja kogu parkla mahutavus väheneb 50%. Seda on näha talvel kui jooned lume all- täiesti suvaliselt pargitakse, kuigi püütakse siiski mingit joondumist teise autoga tekitada. Tegelikult pole parklates seis üldse nii hull, lihtsalt mõned üksikud kivipallurid paistavad silma nagu ka ülejäänud elus- loll oskab ennast nähtavaks teha.