Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Eesõigused ümberreastumisel

RW67
17:10 26.10.2017
Sa teed parempöörde peateele, kus 2 rida läheb otse ja kolmas äärmine vasakpoolne rida on mõeldud vasakpöörde jaoks ristmikul. Aga see koht, kust sa peateele välja keerad, asub ainult 30-40 meetri kaugusel ristmikust kus sa pead juba vasakpöörde tegema. Peateel on mõlemas reas tihe liiklus. Sa tabad õige momendi, sõidad esimesele peatee reale ja siis, vasakpöörde suund sees, pead seisma jääma ja ootama, kui mõni viisakas juht sulle teises reas teed annab- aga nad ei anna, sest foorini on jäänud ainult paarkümmend meetrit ja seal põleb roheline- kõik tahavad läbi saada! Sa ei saa edasi sõita, sest vasakpöörde kohani on sul jäänud ainult 20 meetrit- kui liigud edasi, siis seda lähemal oled ristmikule ja seda väiksem tõenäosus et sa edasi vasakule enam pääsed. Sel ajal kui sa seal ootad, paned sa kinni kogu esimese rea. Neid on sul seljataga palju ja nad ei saa aru, miks sa ei sõida, ometi põleb 20 meetri kaugusel roheline. Parema käe reegli järgi peavad teises reas sõtjad sind vahele laskma, aga nad näevad ainult rohelist eespool ja ei pane tähelegi mida sa teha tahad. Sa võid oodata, kuni fooris süttib punane ja proovida siis teise ümber reastuda, siis sind tõenäoliselt juba märgatakse. Aga kuni see punane süttib, jõutakse su selja taga juba väga närvi minna. Mida ütleb liikluseeskiri?

Muudetud 26.10.17 17:29

63amg
17:30 26.10.2017
nagu politsei ütleb,siis tuleb olukorda ennetada! kui sa tead ja näed,et antud kohas võib tekkida probleeme,siis tuleb valida teine sõidu marsruut.mitte punnitada ja punnitada ja tekitada liiklusohtlikku olukorda. suvel võid veel trikitada ridade vahel,kuid talvel on asi väga riskantne
....
17:37 26.10.2017
miks sa teisele reale ei keera- see on samuti lubatud ja sealt vasakule juba üsna lihtne. ja kui on tõesti tihe liiklus, otsidki teisi teid.
tiit_
17:38 26.10.2017
"Parema käe reegli järgi peavad teises reas sõtjad sind vahele laskma"
Kus kohas selline asi kirjas on?
tiit_
17:45 26.10.2017
Kuue aastaga võiks LS omale ikka selgeks teha.
https://www.postimees.ee/484694/uus-liiklusseadus-palju-kara
-vahe-olulisi-muutusi

"Autojuhi jaoks on uues liiklusseaduses kaks olulist asja, mis nõuavad harjumist. Näiteks ei pea enam ümberreastujale teed andma"
RW67
17:46 26.10.2017
Kus see kirjas on? Sa mõtled ümberreastujale tee andmise kohustusest loobumist? Et siis - kirjeldatud olukorras POLEGI TEGELIKULT SUL ÕIGUST VASAKPÖÖRET TEHA - JUHUL KUI LIIKLUS ON TIHE?

Muudetud 26.10.17 17:50

tiit_
17:49 26.10.2017
Liikluseeskirja ei ole juba ammu olemas. Aga otsi mulle see punkt välja.
RW67
17:52 26.10.2017
Selge. See ongi vastus. Aga absurdne on ikkagi: "Liiklusõpetaja Sven Kreek ütles Postimehele, et tee andmise kohustuse kadumine on samm liikluskultuuris tagasi" ONGI SAMM TAGASI! TÄITSA NÕUS!

Muudetud 26.10.17 17:54

tiit_
17:52 26.10.2017
Mina sõidaks nii kaua otse edasi kuni keegi vahele laseb ja siis teeks järgmises sobilikus kohas tagasipöörde ja saadki õigesse kohta tagasi.
tiit_
18:01 26.10.2017
Mina isiklikult lasen ümberreastujaid vahele ja samuti lasen tipptunni ajal võimaluse korral vahele ka kõrvaltänavalt tulijaid ja vasakpöörde sooritajaid. Loodetavasti järgivad ka siinsed foorumlased sama eeskuju.
stammer
18:16 26.10.2017
vägagi tüüpiline situatsioon Tallinna liikluses. Vasakule keeraja paneb tuimalt teises reas liikluse seisma, samal ajal oodates oma võimalust. No kui ei saa, siis ära trügi ja muuda oma marsruuti, aga ära tekita oma ootamisega mõttetuid ummikuid.
osside oss
18:59 26.10.2017
Osta suurem ja agressiivsem maastur ja pressi jõuga. Ega muidu jäädki kaotajaks pooleks. Head võidurelvastumist.
63amg
08:47 27.10.2017
ratase audile pressis ka mersu jõuga sisse.kui mõistust on antud teelusika jagu,siis polegi midagi teha!
....
09:34 27.10.2017
seal oli ka ratase juhi viga- ei veendunud operatiivsõidu ohutuses ja tuiskas julgelt kollase tulega.
osside oss
09:40 27.10.2017
Ratase autojuhil peavad olema silmad külgedel ja erksad meeled ning kiired refleksid tõmmata ülehelikiirusel vasakule.
Ise küllalt sarnast teiste s*tta pidanud korrigeerima ja vigade parandusi tegema ning matsu ära hoidnud selliste eest kes ei näe ega kuule ega taju liiklust ning sügavad kubet ja tegelevad kõrvaliste asjadega.
ahhhh
09:41 27.10.2017
to stammer
kui vasakpööre on lubatud ,siis panengi kogu liikluse seisma,kes minu taga.
Ja nii ongi
RW67
09:41 27.10.2017
MA EI OLE REAALSELT SEAL ESIMESES REAS MINGIT LIIKLUST KINNI PANNUD. OLEN SEDA KOHTA SELLE PÄRAST VÄLTINUD, ET SEAL SEE IDIOOTLIK OLUKORD TEKIB! EI OLE VAJA SIIN RATASEST JA UMMIKU TEKITAJA MÕISTUSEST RÄÄKIDA! MULLE LIHTSALT EI MEELDI SEE, ET MUL JUSTKUI PEAKS REEGLITE JÄRGI OLEMA ÕIGUS - AGA REAALSES LIIKLUSES TULEB VÄLJA ET JUSTNAGU EI OLE! SEE ON OTSESELT LIIKLUSSEADUSE MUUTJATE SÜÜ - MITTE MINU EGA TEIE. MA SAIN PRAEGUSEST JUTUAJAMISEST TEADA, ET ASI ONGI TEGELIKULT NII IDIOOTLIK ONGI NAGU MULLE PAISTIS. ALGUSES KAHTLESIN SELLES NATUKE. AGA MULLE EI MEELDI ET MÕNI MEES NIISUGUST SEADUSEMUUDATUST POOLDAB, ET "REA VAHETAJAID EI PEAGI VAHELE LUBAMA". SIIN ÜTLEKSIN ISE, ET MÕISTUS POLE OMA TEHA! SEE KÄIB KA SEADUSE MUUTJATE KOHTA!

Muudetud 27.10.17 09:43

osside oss
09:59 27.10.2017
Mis liiklusseadusest sa räägid. Eestis kehtivad džungliseadused. Kui sa ikka mingi Daciaga seal ukerdad siis mingid "kõvad ossimargid" sõidavad su lihtsalt laiaks. Varsti sama nagu venemaal juba kui su auto tundub kellegile jobumark siis blokeeritakse ära ja saad pesapallikurikaga vastu pead. Inimene on loom, ärgem unustagem. Egode kontsentratsioon on kõrge liikluses. See on see arngumaa ja kauboikapitalism kus kõigil on närvid läbi.
Sõida nii et ise ellu jääd ja unusta see liiklusseadus, seda nagunii keegi ei täida. Ainult üks ralli käib päevast päeva a la` mul on suurem kui sul.
RW67
10:08 27.10.2017
Mind need ossimärgid väga ei huvita, mul on KRAZ 256b kallur,valmistamisaasta 1980. Ma lihtsalt proovisin siiamaani liikluses viisakas olla. Nüüd hakkan vaikselt meelt muutma. https://www.youtube.com/watch?v=1Sp2BS0WcRw

Muudetud 27.10.17 10:22

osside oss
10:16 27.10.2017
No sellega ei tohiks ümberreastumisel ju mingit probleemi olla. See sööb hommikuks X5-si, lõunaks Q7-meid, ja õhtuks touarege nii et pilpaid lendab :D
autojyht a
10:47 27.10.2017
Sit..a see kraz kallur. Sellel stange madalal, väiksed rattad ja ei sõida üle sõiduauto.
Aga ma olen sõitnud aastad tagasi Ural 4320 ga ,see on 6¤6 ja ronib küll sõiduauto kapotist üle.
....
10:55 27.10.2017
sa pead sinna taha panema hästi suured suunatuled, et need kõigile kaugelt näha oleks ja kui juba kergelt üle telgjoone või eraldusmärgiste hakkad kalduma, siis kõik saavad ise aru, et pole mõtet jamada ning annavad kuulekalt teed.
karvanejakole
13:07 27.10.2017
Kas räägiksid täpsemalt sellest "eesõigusest"? Eesõigust ei olnud ka varem, oma reas sõites on eesõigus ikka sellel real sõitjal, mitte ümberreastujatel. Varem oli küll justkui otseliikujale tehtud kohustuseks ümberreastuja vahele lasta ja reastujal selles veenduda, kui avarii puhul jäi ikka süüdi ümbereastuja. Paremakäeregel kehtiks ainult juhul, kus esimesest ja kolmandast reast tahaks mõlemad reastuda teise. Ümbereastumine tuleb téha nn hoo pealt, kui juba seisma jääd, siis jäädki. Sama kehtib ka nende üliettevaatlike kohta, kes kiirendusreal seisavad suund sees ja ootavad ja ootavad, kiirendusrea mõte ongi selles, et kiirendad hoo teistega võrdseks ja siis reastud. Ilmselt Sa ei saa liilkluses väga hästi hakkama ja ei tuune ka väga hästi eeskirju:)
....
13:14 27.10.2017
minu mälu järgi oli varem nii, et kahe auto üheaegsel ümberreastumisel (kumbki siis omas reas ehk nö külgepidi koos) oli eesõigus parempoolsel. praegu aga nii, et juht peab tagama manöövri ohutuse, seega mingit õigust kuskile vägisi süstida ei ole. teised juhid lihtsalt viisakusest annavad suunanäitajale teed.
RW67
13:39 27.10.2017
VOT TÄPSELT! Nii oligi, et paremalt ümberreastujale tuli teed anda! Ja täna on nii, et kui vasakpoolses reas sõidab siga, kes sind vahele ei lase, siis on tal justnagu täielik õigus. Siin pole midagi tegemist hakkama saamisega liikluses. On elementaarne et sa kiirendusrajal vajutad, mitte ei jää seisma, aga vasakul pool sõitja peab sind vahele laskma, see on sama selge! Jutt on õigustest, mitte hakkama saamisest. Hakkama saab igal pool.

Muudetud 27.10.17 13:46

to RW67
13:45 27.10.2017
Proovi nüüd natuke aru saada!
Varem oli (ja on ka praegu), et ÜHEAEGSEL ÜMBERREASTUMISEL!!!
Mitte, et arvad seda, et kui oled parempoolsel real, siis on õigus jõuga vahele trügida!!!
RW67
13:49 27.10.2017
No ja mismoodi siis? Oled kiirendusrajal kiirendad, aga see kes vasakul, kiirendab samuti ja ei lase sind vahele. Ja see on igati OK ??? Mida kuradit! Sama asi esimeselt teisele ja teiselt kolmandale ümberreastumisel? Kui ei taha, ei lase vahele ja olen veel õige mees ka?

Muudetud 27.10.17 13:54

....
13:58 27.10.2017
kiirendusrajal olijal pole mingit eesõigust.
PS
14:20 27.10.2017
Kiirendusrajalt tulles oleksid nagu kõrvalteel ja sa ei pea teisele selga kiirendama. Sul pole mingit õigust trügida, näitad suunda või mitte ja pole sinu asi, et teine kõrval ka kiirendab..
PS
14:45 27.10.2017
Kahjuks ongi need kiirendusrajad kujunenud ülbikute meeliskohaks. Enne risti tõmmatakse paremalt mööda ja peale risti pressitakse vahele nagu õige mees. Ja siis on veel vihased ka kui põhirajal sõitja "suvatseb ka kiirendada" ja aupaklikult kohe teed ei anna..
....
14:58 27.10.2017
teen vasakpöörde, seal on ohutussaar, lähen paremalt poolt nagu sõidurada ette näeb, aga mingi töll tõmbab vasakult poolt saart ehk siis vastassuunavööndist mööda nagu õige mees. igasugu imbetsille siginenud.
gf45423
15:26 27.10.2017
Üks asi veel täpsustamata - mis kohaga võiks tegu olla teema algatajal?
Tallinna linn? Mõni muu linn? Tallinna linna ääres olevad 4 realised kus maha-tagasi ja parempöörderajad vee? Külavahel olev mitmerealine maantee?

Ikka eeldan et linnast käib jutt? No tuled kuskilt paremal peateele ja vaja peateelt uuesti vasakule (või ka tagasi) pöörata. No kui peateega liitud, siis esmalt see - et sinu rajast vasakpöördeni ikka katkendlikud jooned maas või pidev? Kui pidev, siis sa ei tohi sellist manöövrit teha. Kui katkendlik siis tohid. Ja kui on nö lubatud, siis ongi see et
1) kas teed oma manöövri ära ilma et segaks teisi
2) liitud peateega ja sõidad otse kuniks saad vasakule ja kui tekib parempöörde võimalus
3) liitud peateega sõidad otse kuniks saad 3x paremale pöörata ehk ring ümber kvartali ja oledki õiges suunas.

No mul oli sarnane asi eelmises elukohas Tallinnas, kus maja ennem foori. Ja väljasõit kohta, kus on 4 rida ning umbes 80 meetrit foorini. Ning töökoht selline kus oli vaja minna peateel vasakul ehk peateele välja saades oli vaja jõuda kas 3. või 4. ritta. Oi see oli rulett igal hommikul. Kuna omal ei olnud teisei pees, siis lõpuks sai foori tsükkel selgeks ja mingi hetk tekkis lihtsalt nö auk ja sai kohe 3. või 4. ritta.
Alternatiiv oleks otsesõit olnud 1. realt. aga esimene tagasipöördevõimalus oleks pea 1km hiljem ehk ummikus istudes + tagasi kaotaks sellega umbes 10-30 min. Teine alternatiiv suur ring otse ja 3x paremale ehk väääga suur tiir ümber kvartali (ühesuunalised kesklinnas vahel) ning ajakulu vähemalt 10+ min (esimene paremale on peaaegu samas kohas kus esimesel variandil saab tagasi pöörata). Kolmas alternatiiv oleks keerata kohe ristmikult paremale ja sõita vist peaaegu paar-kolm km, et saaks esimesel ringteel tagasi pöörata (15-40 min) või pöörata paremale ja teha julm pätikas üle joonte (ajakulu 30 sek-4 min).
Sama oli õhtul koju saamisega. Ümber kvartali ummikus istumine. Ümber teise kvartali ummikus istumine koos vasakpöördega. Keerates maja ees olevale peateele, teha pätikas hoovi (kui ummik ei sega või keerata tuimalt autode vahele ja panna "mul on suurem" maksma) või sõita mitu km majast mööda et tekiks jälle võimalus tagasipööre teha ja tiksu ummikus majani et saaks hoovi.
Muideks selle tagasipöördega kuna pidin neid tegema on omakorda 2 suurt probleemi:
1) kui teen peateel tagasipööret ja minu jaoks on vasakul tänav ja seal on anna teed märk ees, siis krt inimesed, TE ANNATE TEED KÕIKIDELE, sh ka peateel tagasipööret tegijale - nhui milleks mul vasakpöörde rajal suund siis sees on
2) vasakpöörde rajal pees istujad - nhui ma suunda näitan kui sa istud mul pees ja siis kukud signaalitama kui tagasipööret teen? Kas pean autost välja tulema ja sulle ennem ütlema ma teen tagasipööret we? Kui me istume rajal, mis LÄHEB vasakule, siis miks ma omakorda vasakut suunda näitan? Selleks et tagasipööret teha. Kui ma TAHAKS VASAKULE minna vasakpöörde rajalt, siis ma EI NÄITA SUUNDA. Sama asi tekitab nö kõrvaltänavast väljapöörajatele segadust - istub peateel mingi vend, näitab suunda ja siis hops sõidab must mööda. Ja siis teine, kes istub peateel, näitab suunda ja teeb tagasipööret ehk mu nina eest läbi (ISE SEISAN ANNA TEED MÄRGI TAGA) ning sellisele sõidad ise ette.
Suunatuli on märguanne pöörde jaoks teistele, et kuhu sa lähed. Kui sa sõidad nö vasakpöörde rajal (eraldi rada ju selleks) mis sa seal suunda näitad vasakule kui sa tagasipööret ei tee.

Raske valik. Mina teemaalgataja asemel otsiks muu marsruudi kui see ajakulu oluliselt ei suurendaks. Kui suurendab, läheks tuimalt siiski teistest läbi. Las elavad signaali seljas. Kuigi jah, suht suur oht on sellega see, et paned kellegagi küljed kokku.
Hea koht Tallinnas on selleks Pärnu maantee. Näiteks Järve keskuse juurest. Tulevad autod peale parempoolsele rajale ja kohe tõmbavad diagonaalis üle 4 raja, et saada kõige vasakpoolsema peale et teha tagasipööre. Nt Viljandi maanteelt tulevad ja peavad Pärnu mnt tagasipöörde tegema et saada Saku või siis Nõmme/Mustamäe poole. Mõne manöövrid tõstavad isegi ihukarvad püsti, aga näed, ka ummiku ajal saavad seal kõik sõidetud.
........
15:47 27.10.2017
Kui ma TAHAKS VASAKULE minna vasakpöörde rajalt, siis ma EI NÄITA SUUNDA.

sry mees, aga liiklusseadust sa ei tunne. iga manöövri eel näidatakse suunda ja sõltumata sellest, millisel rajal sa asud. vasakpöörderajal vasakpöörde tegemine ei vabasta suunanäitamisest. vihkan taolisi tölle, kelle jaoks suunakang on lisavarustuses ja ta pole seda ostnud.
RW67
15:53 27.10.2017
Tallinna linn ikka, kiirused 50 piires ja teemärgistusel katkend jooned, kogu tegevus ikka lubatud piirides. Aga tihe liiklus. Kokkuvõttes paistab ikkagi et inimeste arusaamad viisakusest on väga erinevad ja tihti isegi vastupidised. On hea kui saame siin üksteist sõimata, ja asju selgeks rääkida aga ei tee seda keset liiklust ja ei põhjusta ohtlikke olukordi. Aga jään siiski enda juurde et kui sul ikka vasak suund sees ja tahad kas kiirendusrajalt 1 ritta sõita või tahad kolmandasse, et teha vasakpööret ja kui kiirused +-40 km/h, siis on siga see, kes sul seda manöövrit teha ei lase.
looder23
17:28 27.10.2017
Nohhh, siga võib ta ju olla, aga see eest on tal õigus.
Aga samas, kui peateele keerates järgneb paarikümne meetri pärast vasakpööre, siis esimesse ratta keeraja ei ol ka eriline pärl, et kogu ülejäänud liiklus peaks seisma jääma mingi üks mees soovib vasakpööret sooritada. Kui sa ei saa joonelt teise ritta keerata, siis tuleb paraku alternatiive leida. Elu ongi karm ja ebaõiglane
hrtll
17:49 27.10.2017
Kuulge olge tõesti mõistlikud, suund sisse, kiirus üles ja kui ei sega liiklusvoolu, lastakse täiesti ilusti vahele. Kui aga liiklusvoolu kiirus on 55 km / h ja keegi reastuda tahab 15 km / h, on loogiline, et liiklusvool ei jää seisma ega muuda kiirust. Küll ja küll on neid reavahetajaid, kes panevad suuna ja tulevad ja siis ei söandagi tulla. MIda nad siis arvaavad, et kõik liiklus jääb seisma ja tullakse ja pannakse punane vaip? Kui manöövrit on võimalik nii teha, et kogu liiklusvoolu kiirust ei taksita ja suunatuli on sees, pole mingit probleemi. Kui aga juhil kogemusi ei ole, tasub tõesti teine marsruut valida, väikses Tallinnas ei tohiks probleeme olla. 3 minutit maksimaalselt peaks leidma. Ja seadusi ei saa nii teha, et ümberreastujal on automaatselt eesõigus, kunagi nii oli ja siis oli paljudel arusaam, et panen suuna sisse ja peeglisse üldse vaatama ei peagi enam, kuna suund ju nende arvates andis kohe eesõiguse. Liiklusel Tallinnas pole häda midagi.
63amg
18:35 27.10.2017
millistest sigadest jutt käib! kui sa sooritad parema pöörde peateele,siis mis märki sa näed.kui sa veel pole seda märganud,siis on seal sinusugustele hobukakkudele,kes nui neljaks tahavad peateele trügida ,ANNA TEED MÄRK!.see anna teed märk kehtib muideks kõigi ridade kohta!
osside oss
19:12 27.10.2017
Suunatuli on viimane asi mida näidata sest siis sõidetakse sind kohe karpi ja kiirendatakse tee kinni. Enam-vähem tunned juba automargist ära kes hakkab m*nni mängima ja nurjab su manöövrid ja kes mitte.
karvanejakole
19:23 27.10.2017
Teemaalgataja võiks rumaluse ja saamatuse pritsimise vahele sõidukooituse uuesti läbida, nii teooria kui ka praktika, tuleks kindlasti abiks. Küllgi linnapeal tundub selliseid ajurdeid palju olema.
Veberson
20:07 27.10.2017
Küsimus siis selline, kas auto B võib sõita nii ritta 1 kui 2 rohelise fooriga, või peab valima tee nr 1 ning laskma auto A reale nr 2 ?
....
20:17 27.10.2017
a teeb vasakpööret ja laseb enne kõik teised läbi.
autoyuht a
22:38 27.10.2017
autokoolis olete käinud? Paremale pöörajal on õigus valida nii 1. või 2 .rida ,see kes vasakule pöörab peab ju vastutulija läbi laskma .
Paraku enamus seda ei tea.
Niisiis tulebki Kraz või Ural omada ,et ülbikutele maasturiomanikele õigus kätte näidata.
karvanejakole
00:57 28.10.2017
Kui märk ei suuna konkreetsemalt, võivad mõlemad valida endale sobiva rea, A peab lihtsalt B-le teed andma.
stammer
11:25 28.10.2017
Viisakad juhid teevad liikluse sujumiseks nii, et B pöörab esimesse ritta, et ka A saaks samaaegselt oma manöövri sooritada pööramisega teise ritta.
(Ilmselt ei saa seda öelda teemaalgataja kohta, kes pole viisakusest midagi kuulnud aja ajab tuimalt oma joru)
Veberson
12:33 28.10.2017
Las ma valgustan teid ! Küsimus ei ole selles kas mina olen viisakas või mitte. Küsimus tekkis sellest, et kuna Koplis on väga palju ülbeid juhte kes isegi mitte ei pööra tähelepanu sellele, kumba ritta ma sõidan (mina auto B juhina), siis õnnetuse puhul asjade lihtsustamiseks tahan olla kindel selles, et kui keegi mulle sisse sõidab, siis ei ole see minu süü. Niiet oma ülbed sulgudes kommentaarid võite endale jätta.
....
13:33 28.10.2017
selleks, et olla kindel endas, tuleb selgeks teha liiklusseadus. niimoodi foorumites infot otsides võid väga vastakaid arvamusi saada ja lõppkokkuvõttes ikka ei saa aru, milla on õigus ja millal mitte. liiklusseadus on vabalt saadaval näiteks internetis.
k...
21:05 28.10.2017
Märk suunab konkreetselt. Sõiduk B pöörab esimesse ritta ja kogu lugu.
....
07:37 29.10.2017
siin ei määra see märk mitte midagi. siin määrab:
https://goo.gl/maps/CH8jAoPJFfB2
RW67
14:47 29.10.2017
"Karvanejakole"- Sa kõigepealt ürita aru saada, millest täpsemalt jutt üldse käib - siis hakka midagi arvama.

Muudetud 29.10.17 14:49

Sebija1
19:28 29.10.2017
RW67 poolt kirjeldatud situatsioonis reastumine võib tiheda liikluse korral olla üpris keeruline, seda eelkõige kaasliiklejate võimetuse tõttu hinnata olukorda ning võimaldada reastumist. LS kohaselt on reastumine reastuja enda riisikol tehtav manööver ning teeandmiskohustust tõesti ei ole (va vastastikusel reastumisel, siis tuleb teed andaendast paremal olevale juhile), kuid elementaarset viisakust pole keegi ära keelanud.
RW67
10:22 30.10.2017
"amg63" - keegi ei räägi parempöördest otse teisele reale! Märk "anna teed" kehtib enne parempööret, aga mitte siis kui sa juba oled esimesel real ja tahad teise ritta ümber reastuda. Ja ma ei saa aru mis kuradi olukorra ennetamisest sa räägid? Kui linnas sõidab MITTEKOHALIK, see kellele see antud ristmik on võõras, siis mida tal ennetada on huvitav? Ja vastus sulle: Me räägime nendest SIGADEST, kellel elementaarset viisakust ei ole. Vaata seda eelmist kommentaari siin. Nüüd saad aru?
......
14:29 30.10.2017
Loe mida ütleb India liiklusseadus sellise olukorra kohta.
63amg
17:14 30.10.2017
sa ei taha kuidagi aru saada! kui on anna teed märk,siis pead kõigile kolmele reale teed andma! vahet pole mida sa seal teha kavatsed-ümber reastuda,tagurdada,külg ees sõita jne. ma näen neid nn. turiste igapäevaselt tipptundide ajal,kui neil on vaja nui neljaks üle kolme rea manööverdada.kui näed,et vahele ei pääse läbi rekkade ,trollide ja trammide,siis pööra ümber ja kasuta alternatiivseid teid! alles oli siin paar kuud tagasi teema,kus sinusugune saamatu tegi vasak pööret üle kolme rea ja esimese rea mees pani talle külje pealt sisse.süü tahtis veeretada loomulikult otsesõitja kresse,kuna kaks esimest rida märkasid teda ja andsid teed.selliseid süüdimatuid tegelasi on terve eesti täis!
RW67
21:49 30.10.2017
See avarii millest sina räägid oli selge liiklusmärkide eiramine, see on hoopis teine asi. Selge, et märk käib kõigi ridade kohta! Jutt on sellest et kui sa JUBA OLED ESIMESSE RITTA välja keeranud, ja tahad otsekohe teise ja siis kolmandasse edasi reastuda, sest vasakpöördeni ristmikul, on sul jäänud ainult 20-30 meetrit , ja sul vasak suund sees, siis kas teises reas sõitja kes mingi 30-40km/h seal venitab, peab sulle teed andma ja sind kohe kolmandasse laskma või mitte. Liiklusmärke tunneme me kõik, märkidest pole siin üldse jutt. Aga las jääb, lõplikku õigust pole selles olukorras vist mitte kellelgi nagu selgus.

Muudetud 30.10.17 21:53

tiit_
22:26 30.10.2017
"vasak suund sees, siis kas teises reas sõitja kes mingi 30-40km/h seal venitab, peab sulle teed andma ja sind kohe kolmandasse laskma või mitte."

Siin on nüüd õige vastus. Ei pea mitte keegi sind vahele laskma. Kui jõuga vahele pressid ja küljed maha sõidad jääd sina süüdi.
....
08:04 31.10.2017
üldiselt pole mõtet taolisi manöövreid praktiseerida- mõnikümmend meetrit vasakpöördekohani on niivõrd väike vahemaa, et tiheda liikluse korral paned oma suunavilgutamise ja sõiduraja vahetuse ootamisega kogu autoderivi seisma. hõreda liikluse korral võid kohe põhimõtteliselt sinna vasakpöörderajale või siis teisele rajale keerata. tipptunnil pole mõtet viisakusele rõhuma hakata- kõik tahavad sõita ja kuhugi jõuda ning kohustust reavahetajale teed anda ei ole.
63amg
19:39 31.10.2017
sellele inimesele pole mõtet rohkem midagi selgitada! temale ei jõu nii keerulised situatsioonid kohale
Hmm....
08:06 01.11.2017
Olen märganud, et "elementaarsest liiklusviisakusest" lõugavad just need tegelased, kes liikluses "lasevad teistele liiklejatele kõrgelt krae vahele" ehk kõige elementaarsemad ülbikud.
Ka antud teemaalgataja tundub olema selline tegelane, et MINA sõidan ning ülejäänud kümned ja kümned liiklejad löögu pidur põhja, et MIND läbi lasta.
Ja kui teised jätkavad oma liiklemist ülbikust välja tegemata, siis on seltsimehel tatt lahti ning kukub kuskil soiguma, kuidas "liiga tehakse"....
....
08:14 01.11.2017
viisakus sõltub olukorrast- mõnel puhul tekitab see suuremat segadust kui asi väärt. öeldakse, et liigne agarus on ogarus.
RW67
17:56 01.11.2017
Vastupidi - kui sul on endal on pea otsas ja kui oled paar aastakümmet sõitnud, siis näed probleemseid kohti liikluses, lahendad need liikluses mõistlikult, aga paned foorumis teema arutusele, et näha mida inimesed arvavad. Mõnikord tuleb ka küsimustega (ja väljamõeldud näidetega) provotseerida et tõde selguks. Mõni mees aga vist arvab siin, et Tallinna tänavad on ehitatud nii jube hästi ja läbimõeldult, et igalpool on kohe hea ja kiire varumarsruut taskust võtta, eriti tipptunni ajal ja siis, kui sa pole kohalik. Mine siis ise kuskile Vilniusse ja ürita probleemses kohas kannapöördega alternatiivseid marsruute leida, ise pead poole tunni pärast sihtpunktis kohal olema. Räägi siis pärast meile oma suurepärastest kogemustest, kuulame huviga!

Muudetud 01.11.17 18:01

RW67
17:56 01.11.2017
Sellega, heameelega lõpetaks selle teema.......

Muudetud 01.11.17 17:57

....
18:30 01.11.2017
tänapäeva gps on nii nutikas, et leiab sulle igasugu alternatiivmarsruute. ma ei hakkagi vilniuses pimesi tõmblema. olen teinud suuri ringe helsingi lähiümbruse liiklussõlmedes (mujal riikides muidugi ka) kui gepsu poolt pakutava teeotsa maha maganud või vale pöörde teinud, aga tänu satelliitidele ilusti jälle rea peale saanud. seega pole elu ja surma küsimus kui vahel väikese ringi teed.
63amg
19:42 01.11.2017
igas Euroopa linnas on tipptund! oleks naiivne arvata,et jõuad tipptunnil sihtkohta sama kiiresti kui hilisõhtul.eesti inimesele on juba katastroof,kui ta peab 1 kilomeetri ringi sõitma ja natukenegi ajusi liigutama. lääneeuroopas teed vahel 30-40 km ringi ja pole midagi hullu
Marko
22:20 01.11.2017
Algataja palub teema sulgeda. Proovin siis resümeerida.
Juhul kui mina olen teises reas, siis ta saab oma vasakpöörderajale. Olenemata sellest, et tal eesõigust ei ole.
Paraku on selline viisakus hääbunud.
Parklas manööverdavale autole 10 - 15 meetrit ruumi jättes tekib selja taha pasunakoor. Kahju sellest.
....
08:03 02.11.2017
ei saa neid asju nii lihtsalt ka võtta. esiteks peab ta parempöörde tegema olukorras, kus vasakult tulijad (esimeses reas) on piisavalt kaugel, et kellelgi järsult ette ei keeraks ja ei sunniks niimoodi kedagi äkkpidurdust tegema. kui vasakpöördekoht on vaid paari-kolmekümne meetri kaugusel, peab ta ümberreastumiseks sisuliselt seisma jääma juhul, kui teises reas on autosid, sest kui ta sõidaks vaikselt edasi, oleks ta üsna kohe sellest vasakpöörde kohast möödas või muutuks ümberreastumine juba liiga järsuks. et teisest reast tulija saaks talle teed anda, peab ka tema sisuliselt peatuma, aga samuti ei tohi talle tekitada äkkpidurdusolukorda. kui pööraja järel on ka teisi parempööret sooritavaid autosid, paneb ta oma passimisega ka nende liikumise seisma. ehk siis minu resümee on selline, et tiheda liikluse korral on selline manööver rohkem segadust tekitav kui asi väärt. viisakas tasub olla kohtades, kus sellel tõesti on tulemus ja ei tekita peateel liikujate jaoks nii suurt probleemi. näiteks hakkad rohelise tulega foori alt startima, aga paremal on auto, millel foori pole ja tahab teha parempööret- siis saad ta rahulikult läbi lasta ilma suurema kärata. eks neid situatsioone ole veelgi, aga alati tuleb lähtuda asja otstarbekusest, mitte püüda igal võimalikul juhul viisakat mängida. ja kui see, kellele pakutakse võimalust, sellest aru ei saa, on segadust rohkemgi. endalgi selliseid olukordi olnud ja kui vastaspool ei julge või oska mu pakkumist vastu võtta, siis tekib tunne, et pole mingit mõtet viisakat mängida kui mõni nii loll on.
63amg
08:32 02.11.2017
sul on liiklusest valed arusaamad! kui sul süttib roheline tuli,siis pead hakkama liikuma,mitte pidurit mängima ,ummikut tekitama ja kedagi hädalist vahele laskma.mõnedel ristmikutel saab legaalselt vaid 4-5 autot läbi! hädaline tuleb vahele siis,kui sul süttib kollane ja pidurdad natsa varem jättes talle ruumi
....
09:10 02.11.2017
seda ma ju räägingi, et olukorrad on erinevad ja viisakat mängid siis, kui see ei takista teisi. võiks ikka loetud tekstist aru saada. see foorinäide on lihtsalt üks võimalustest ja teatud olukorras ei tekita see foori all olijatele mingeid probleeme.
....
15:12 02.11.2017
tana olin osaline viisakuses- ringil olija jäi ringil seisma ning lasi bussil ringile sõita. umbes 5-10 sek. hiljem oleks buss seda nagunii teinud, sest kokku oli ringi piirkonnas 6-7 autot. aga targem oli vist peatuda ja peatada niimoodi ka enda taga olevad kolm autot, sest viisakus oli ilmselt olulisem.
peakasutaja
15:51 02.11.2017
Hiljuti nähtud "viisakus": minu eessõitja jäi rohelise tule ees seisma ja hakkas kätega vehkima, et foori punase taga ootav koolilaps üle tee läheks punasega! See ikka ei tahtnud minna kuidagi. Vot selline "viisakuse" aste on juba saavutatud! See ei olnud keskklinna tihe liiklus, vaid äärelinna tavaline tn ja polnud tegu ka bussile jooksva lapsega.
....
16:04 02.11.2017
ja paljud jalakäijad on ka viisakad, sest kui ma peatun sebra ees, et teda üle lasta, siis kas viibatakse käega, et mine ise või astutakse samm tagasi ja tehakse nägu, et polegi vaja üle minna. sõidan edasi ja et minu taga kedagi ei ole, näen peeglist, kuidas ta siis minema hakkab.
peakasutaja
17:15 02.11.2017
No see on ka "viisakus", kui viimase autona hakkad pidurdama ja seisma jääma, mis võtab rohkem aega, kui oleks sujuvalt viimasena ära sõitnud ja platsi tühjaks saanud.
lv
13:45 06.11.2017
Selline olukord on tihti Mustamäel, kui Sõpruse pst. ja Tamsaare tee ristmikul olevast Cirkle K tanklast teed parempöörde Sõpruse pst-le, et kohe 20m pärast vasakpööre teha Tamsaarele. Esimesed 2 rada otse ja 2 rada keeravad vasakule. Probleem siis selles, et vasakule rida foori taga on tavaliselt tipptunnil oma 50m, ehk tunduvalt kaugemal, kui tanklast väljumise koht. Esimese 2 rajale tekkib enamasti aegajalt tühi auk, kui rohelisega autod liikuma saavad ja eelmise foori tagant pole veel uus autodelaviin peale tulnud. Mina teen seal tavaliselt julmalt lihtsalt nii, et panen esimeses reas 30-40m vastassuunas ja siis teen tagasipöörde paremale kõige viimase auto taha vasakpöörde rajale. Jah seadusega lubamatu manööver, aga tegelikult kedagi ei ohusta sellega ja vaheletrügimisega ei aja ka kedagi närvi.
maaks
14:24 06.11.2017
lv - milleks vastassuunas sõita? Ja kui saad kokku kellegiga, kes väljub Sipelgast ja kukal sinu poole parempööret teeb? Võid ju tanklast tagumist teed mööda väljuda ja vasakpöörde teha või siis eestkaudu esimesse ritta, seejärel parempööre Õismäe poole ja seejärel kohe tagasipööre?
to maaks
18:28 06.11.2017
Tipptunnil ei ole vahet , kummast august üritad eelpool välja toodud pööret sooritada .
Ehk siis kui on tipptund on lihtsam tõesti lasta üle ristmiku Magistraalini ja sealt tagasipööre kui on linna poole asja, kui tahad otsapidi Tammsaarde siis kaarega haigla tagant on teinekord isegi rahulikum tipptunnil sealt Tammsaarele peale minna kui punnida siit Sõpakalt parem pöördesse.
Aga eks neid "tarkasi " on ka mujal ,kes ette sõidavad põiki, õhtul näiteks ka Sõpruse Rimi juurest Linnu tee vasak pöördesse keerata.
63amg
19:49 06.11.2017
miks asja nii keeruliseks ajada! sõida välja sipelga tänavalt ja pole mingit tõmblemist! kohe näha,et inimesed üldse ei mõtle ,kui rooli taga istuvad!
to amg
23:53 06.11.2017
Statoili hoovist Sipelgasse saab ainult parempöördega Tammsaare peale ja sealt omakorda parempöördega siis Sipelgasse.
63amg
16:28 07.11.2017
ei pea minema Tammsaare teele.saab ka mujalt.
lv
16:18 21.11.2017
Tagasipöördega on kiireim ja mugavaim viis....Sipelgast väljujaid muidugi jälgin...kui sealt keegi tulemas, siis ootan. Siiamaani pole kedagi selle manöövriga seganud. Pigem tekitavad ohtliku olukorra need, kes tahavad siis kohe parampöördega 3-4 ritta saada ja jäävad siis poolviltu 2. rea peale ja panevad selle rohelise ajal kinni.