Olen ostmas oma teist autot, milleks olen valinud Skoda Octaviat ning on ka üks konkreetne mudel silma jäänud ja olen ka proovisõitu teinud. Ainukene detail, mis teeb murelikuks, on asjaolu, et roolil on silmnähtavad vaod sees. Ka käega katsudes on neid tunda. Jutt käib järgmisest masinast: https://www.auto24.ee/used/3003133.
Kui vaadata pilte, millel on rooli näha, siis nii vasakul pasuna märgi juures kui ka paremal on näha vagusid. Nagu juba mainisin, siis sai käidud autoga proovisõitu tegemas ning omaniku sõnul ei ole see auto liiklusõnnetusse sattunud. Seda kinnitab nii lkf, maanteameti leht ning ka autodna. Käisime esinduses ning ka sealt otsest juhtumit välja ei tulnud. Saime hooldusajalugude lehe. Antud auto oli esimene aasta esinduse demo auto ning paar nädalat peale praegusele omanikule müümist, käis auto hoolduses, sest esistangel ühe eesmise tule juurest koorus värv. Selle käigus värviti kogu stange üle. Kui vaatamas käisin masinat, siis oli sellel samal tulel sees ka mingil põhjusel niiskus, mida omanik enda sõnul alles nüüd märkas.
Kas värvi koorumine, niiskus tules ning vaod roolil võivad viitada sellele, et auto on kunagi avariiline olnud? Kas see võis juhtuda sel ajal, kui auto veel demoauto oli ning sel juhul sai Skoda esindus selle kuidagi kinni katta, et ta kuskil ei kajastu?
Kas kuskil on võimalik ka kontrolli teha, et seal tõesti turvapadi veel olemas on ja see ka töötab? Peaksin ma üldse selle pärast muretsema? Armatuuril ühtegi üleliigset tuld ei vilkunud.
Kui airbag oleks avanenud, siis see kate oleks katki. Ja kui oleks taastatud, siis oleks pandud uus kate ja midagi ei oleks näha.
Kooruva värvi, niiskust täis tulede ja "vagudega" roolikatte näol on tegu kvaliteetauto Skoda eriti kvaliteetsete tükkidega lihtsalt :-)
NB Kaskojuhtumid (N: sõitis vastu post/ sena, sõitis kraavi jne.) ei kajastu LKF andmebaasis ja kui esindus/ eemine omanik ei soovi infot avaldada, siis nad saavad selle enda teada jätta.
Selge, niiet tõenäoliselt see turvapadi on seal endiselt alles ning need kühmud ei tähenda midagi? Tekkis kahtlus, sest kuskilt lugesin, et neid katkiläinud osi mätsitakse kokku tagasi ja siis võivadki sellised silmaga nähtavad kohad tekkida, mida seal olema ei peaks.
"NB Kaskojuhtumid (N: sõitis vastu post/ sena, sõitis kraavi jne.) ei kajastu LKF andmebaasis ja kui esindus/ eemine omanik ei soovi infot avaldada, siis nad saavad selle enda teada jätta."
no kaskoga ikka pannakse uued turvapadjad. see käki kokku keeramine on ikka pigem kuskil nurgataga lappimise teema. a sa vaata mõnda teist samavana skodat, kas neil samamoodi.
Alles siin ühes teemas ohiti, et kui kehv on VAG grupi 1.2 mootor ja nüüd on jõutud juba 1.0 mootorini(???) Nähes roolil neid vagusid, siis on see esimene ohumärk, et hoia eemale. Isegi kui rooli turvapadi on avanenud, siis vahetatakse see nii, et seda näha ei jää. Aga siin on 99% mingite käpardite omalooming olnud.
Neid autosid on veel, millel on sarnased jäljed ja mis on osalenud õnnetuses. Paar tükki leidsin ka sellist, millel on sarnased jäljed, aga kindlustuse ajaloos miskit ei kajastu.
See rooli taastamine ei ole mingi kunst, tean üht nipimeest, kes Saksast toodud autodel neid arstib. Välja lennanud turvapadi noaga maha ja lapitakse nii ära, et midagi sa ei näe. Teada saad, kui paugu paned.
Ohh jummel küll, mis mured. Rooli bagil ongi seal selline nõrgim lüli, mis puruks rebitakse. kui nüüd sinna kohta pidevalt vajutada, jäävadki sellised jäljed. Pole just autotööstuse tipuga ka ju tegu, igalt poolt hoitakse kokku. Isegi plastikult.
Nagu siin on ka varem öeldud, on Škoda Octavia selline halli massi igapäeva kulgur mille kvaliteet on noh nii ja naa. Lisaks mõtle selle peale, et kui on plaan masin võtta liisingusse siis milline summa sulle sobib ning ehk siis juba võtta pigem tutikas, kuna Škoda annab neid ikka puhta poolmuidu ära. Ehk selle asemel et muretseda kasutatud auto kvaliteedi pärast, mine vaata uut.
Mis rooli mügarikku puutub siis mina näen seda ka näiteks Skoda enda reklaamfotodel Fabia salongi piltidel. Paistab et teistel piltidel on arvutiga see välja töödeldud aga Fabial on aimatavalt näha:
Vaadates hetkel Škoda kodukale siis esimeses postituses sama mootoriga kuid karva võrra kehvema varustusega uue masina eest tahetakse 16k€ saada. Kas tasub paari tuhande nimel oma pead vaevata eelmise omaniku tegemistega?
Tõesti, miks pead vaevata 2,5 aastat ja 2290€ odavama eelmise omaniku tegemiste üle. 15990 saad sama võrri tutika. Kuumakse umbkaudne erinevus 30€. Milles mõelda? Veidi parema varustusega kuumakse 50-60€ kallim kasutatud masina omast. Küsimus säilib. Ja kui tahad see 13700 sulas välja lükata, siis võta uue liising 6 kuuks 165 € eest ja ongi suveks välja ostetud ning pole panga vara.
Muidugi miks 1.0 jääb arusaamatuks. Paberitel ökonoomne, kuid reaalselt pressid rohkem pedaali, et liiguks. Lõpuks on kulu sama.
Halli univeraali manuaali golfi saad ka peaaegu sama raha eest uue.
1.0 mootori pärast ma ei muretse. Olen proovinud nii 2019 kui ka 2016 Octaviat, millel mõlemil 1.0 mootor peal, vedades samal ajal 3 täiskasvanut. Nii palju kui sõita sain, jäin rahule. Haagiseid vedama ei hakka. Eks vastupidavus ole omaette teema ning kui see mind hiljem kummitama tuleb, siis tegelen probleemiga.
Airbagi kohta nii palju, et tundub vist tõesti olevat selline tüüpviga. Auto läheb homme esindusse ning rool võetakse lahti ja tehakse kontroll, kas padi on reaalselt ka olemas ja kas ühendused toimivad. Siis saan selle kohapealt lõpliku vastuse ja ei jää küsimärke õhku rippuma.
Miks 2,5 aastat vana? Octaviate väärtus langeb esimesel kahel aastal väga kiiresti. Mis tähendab, et kui mul on plaan 5a pärast auto välja vahetada, siis olen maksnud üsna palju lisaraha nende aastate jooksul, kui võtaksin tutika. Kui võtan 2,5 aastat vana, siis rahaline kaotus pika peale ei ole nii suur. Antud masinal on ka kehtiv garantii üle 3 aasta. Lisaks on antud masina varustus parem tutika omast, mis oleks odavam. Kui võtta uuem masin, siis peaks selle võtma jääkväärtusega minimaalselt 20%. Kuna ma uut masinat 0% jääkväärtusega võtta ei saa, siis mu arvutuste järgi, eeldades, et octaviate väärtus ajas kahaneb järgnevate aastate jooksul samamoodi, nagu nad viimase 10a jooksul teinud on, oleks mul 5 aasta pärast "käes" 3k eurot rohkem kui võtan 2,5 aastat vana auto. Ning sealt edasi uuesti liisingusse võtmine oleks juba kergem. See muidugi eeldab, et peale garantii lõppu ja enne masina müümist ei pea ma mingeid suuri rikkeid laskma eemaldada.
Kuna aastane läbisõit on väike (<10000) ning olen kuulnud, et Octavia pigem vastupidav masin, siis panustan sellele, et ei pea suuri kulutusi peale garantii lõppu välja käima.
Selle 1.0 moto jõud tuleb turbost, sest ilma selleta oleks sellel mootoril arvatavasti 40kW võimsust. Seega nii pea kui gaasi pedaali peale isegi mõtled, on turbo punane. Lisaks ma ei tea kust otsast on jäänud mulje, et Octavia on töökindel auto? Täpsemalt kuna Octavia on Volkari tehnika peal siis on tema töökindlus täpselt sama ülejäänud VAG toodanguga. Minu teada pole kunagi ükski TSI mootor töökindlusega hiilanud. Vaata foorumites ringi. Seetõttu garantiiväliselt võib alati üllatusi tulla.
Vähemalt on jah sinu valikuks manuaal sest teine suur ikaldus on DSG kast mille kuluartikkel on mehatroonika plokk.
Olles ise Octavia 2-ga sõitnud üle 14 aasta siis võin öelda, et ega ka manuaalkastiga pole ma kunagi rahul olnud. Siduri vibratsioon on tavaline asi ning jah mingi ikaldus selle sujuva jõu ülekandega mootorist ratastele on. Minu masinal on 1.6MPI mootor mis peaks olema pommikindel ja ometigi 200tkm peal hakkas õli võtma ja oli vaja kapremont teha et kõik jälle tihedaks saada.
Kuna sul on plaan vähe sõita ning oled hinnatundlik, sis kas tõesti poleks äkki mõtekam võtta mingi pommikindel Corolla?
Mina sõidan juba aastast 2007 liisingvaradega. Ei kurda väärtuse langemise üle. Mainitud olgu, et pole ka kõige odavam valik, kuid samas pole ka eksklusiivne. Tavaline rahvaauto üldiselt. Esiteks - kui sa kardad raha kadumist ja auto väärtuse langemist, siis ehk pole õige valik viimase raha eest võimalikult kallis / uus osta? Ehk on just mõistlik vaadata siis 2/3 raha eest 5 aastat ära sõitnud masin, mille hind on siis väidetavalt paika langenud. Ülejäänud 1/3 hoiad taskus, et kui peaks midagi kusagilt vilisema hakkama, siis lapid.
Samas kui aastane läbisõit on tõesti väike ja autot igapäevaselt ei vajagi, siis on olemas igasuguseid renditeenuseid alates kallitest ja moodsatest ning lõpetades kasutajalt kasutajale. Pikema perioodi korral on ka hinnad ilmselt mõistlikumad ja valides samasuguste parameetritega masina, ei tohiks see küll ülemõistuse kallis olla.
Auto väärtus langeb iga aastaga niikuinii keskmiselt 10% aastas (liisingvara). kallima puhul rohkem (sest 10% on seal suurem summa ju) soodsama puhul vähem ja pole vahet, kas sa ostsid selle uuena või 2,5 aastat vanana. Raha väärtus ka langeb igapäevaselt ning seega pole ju kaotus väga suur. Näiteks seda 1.0 odavama poole octaviat on ilmselt 4-5 aasta pärast omamoodi keeruline realiseerida, kuna neid on tõesti palju, odavalt saab uue kätte ja see omakorda lükkab ka hinna alla, sest kõigil on vaja realiseerida, kuid huvilisi napib.
Enda elust võin tuua mitmeid näiteid, et ostan esindusest rahvaauto, kuid mitte kõige lihtsama, maksan sisse natukene rohkem kui 10% või 15%. Peale liisingu perioodi on eesmärk saada tagasi tehtud sissemaks. Veidi parema varustuse korral üldiselt pole see probleem (vähemalt siiani). Olen realiseerinud Mazda6; Ford Mondeo, kaks Skodat. Näiteks turul vähelevinud varustusega esimese skoda eest sain tagasi isegi rohkem kui sisse maksin ja seda põhjusel, et enamus teisi oligi istmed ja rool. Panin teadlikult turu kalleima hinna ja 3 nädalaga realiseeritud saigi. Teise skoda panin ka sama hinnaga, mille eest oleks saanud esindusest uue või mõne suisa soodsamalt. Aga asjalugu oli selles, et esinduses oligi planksein, minu pakutav aga keskmisest veidi "ägedam" huvi oli palju, realiseeritud sai umbes 2 kuuga. Minu puhul on muidugi ka asjaolu, et kui läheb vahetuseks, siis ma pole kinni vana müügis. Ma ostan uue ära, panen vana hoovi seisma ja siis tegelen müügiga jooksvalt. Neid ulmehinda pakkujaid on miljon, aga lause peale, et ma pole rahahädas ja saan ikka poest süüa osta kui seda ei müü, kaovad need kiirelt.
Mis on jutu mõte? Lihtsalt soovitus, viimase raha eest võimalikult uut ja kallist pigistada on mõttetu. Pigem vali siis odavam ja jäta natukene rahavaru tasku. Või siis vali pigem täiesti uus, tee suurem sissemakse (näiteks 20%-25%) ja pole ka hilisem realiseerimine probleem. Muidugi ma ei sõida autoga 5 aastat, vaid 3-4 max. Esiteks tahaks siis juba ise vahetust ja midagi muud on meeldima hakanud. Teiseks on just sellevanust autot lihtsam realiseerida. Eriti hea skoda puhul ennem kui politsei ja taksopark oma masinaid vahetama hakkab.
Laoautosid on igal pool meeletult, mine vaata, mõtle. Mõistliku müügimehega saad kaubelda ka ehk hinna üle osaliselt. Väiksed võimalused on neil alati olemas.
Vaadates VAGi ära ole kinni skodas. On veel tõesti golf ja ka leon. Ka sealt võib kasutatud masinate seast leida huvitavaid asju.
See uus ja linkuri poolt edevamaks tituleeritud Skoda on ikka jõhkralt plank. Isegi keskmist käetuge ei ole. Sisuliselt rool ja istmed. Aga "edevam". Vanemal on vähemalt natuke sõrmeotsaga varustust puistatud.
Tõesti, selle rahaeest saab sama aasta, samamoodi eesti ajalooga kuid oluliselt parema varustusega, see on ju pm. täiesti plank. Võta siis tutikas täiesti plank Octavia juba 16k eest.
Unusta see sõiduk, hindega 8-9k oleks veel mõeldav ja kasko nätakaid sa ei näegi kunagi kuskil. Kui selline kahtlane rool, ju siis mingi pauk ikka olnud. Kuid see pole oluline, sest sellise hinnaga sellise komplekti ostmine on niiehknaa täielik rumalus,eriti see 1,0 vabalthingava mootoriga kooslus. (tutikas octavia maksab 15k)
Linkuri edevamal käetugi olemas. Avagem silmad. Ja too on isegi okei varustusega. Eluks-oluks piisav.
Aga leon hoopis huvitavam tõesti. Poleks mõelnudki, aga jaaa
Skoda on moes ja muu pole oluline, peaasi et trendikas olen, maksku, mis maksab. Kes veel mäletab aegu, kui Toyota nii ruulis, mingit kriitikat ei tohtinud teha. Mäletate Avensis v/s Passat, millised lahingud seal peeti. Väike rahvastel peavad olema omad jumalused nii poliitikute, kui ka autode osas, see on nõuka aja pärand nagu on see ka venelastel.
Kui lõime autor tunneb muret töökindluse pärast siis võin mainida, et peres on Octavia kõrval ka tänaseks juba 7 astat vana Hyundai i30 ja no see on ikka täiesti murevaba masin. Igapäevase kasutuse kõrval ainult korralised hooldused ja õlivahetused. Mitte ühte probleemi pole masinal 7 aasta jooksul olnud nii et on ennast igati õigustanud. Kuigi tõsi, sõiduomadustelt eelistan ikkagi Octaviat, aga Korea masinad on igal juhul väga hea valik kui on soov püsikulud all hoida.
OK see 1.0 mootor aga kui autol on garantii, siis miks peaks keegi tegelema rooli taastamisega?? Kui kellegil on olnud raha, et ilma liisinguta aparaat välja osta ja kaskot pole , siis vaevalt ta hakkab mingi juraga peale võimalikku pauku rooli kokku liimima. Pole loogiline. Pigem mudeli eripärad need lohud.
Esinduse kontrolli tulemuseks on, et veokoodi ei ole ning airbag on olemas ja korras. Vagude kohta kirjutati: "Murdejooned on selleks, et avarii korral plastik õige koha pealt laiali läheks.". Kui uurisin, et miks osadel roolidel on vaod ja teistel ei ole, siis kirjutati "Ükski airbagi kate pole identne. Ja roolid on mudelite lõikes erinevad.". Airbag on korras, aga kas tõesti on vaja plastikut murda niimoodi, et ta näha on? Esimest korda kuulen sellisest asjast. Teistel autodel ei ole ju see tavaline? Ei tea kas see on tõesti lisakindlustuseks, et plastik ikka läheks katki või lihtsalt ei tahta öelda, et tegu on odava materjaliga.
Ei mõista argumenti, et tegu on planguga. Mis siis on olemas autodel, mis ei ole plangud? Kui peate silmas navi ja lisaohutuseks mõeldud seadmeid (jalakäija tuvastus, eelnev kokkupõrke tuvastus), siis olen nõus, et Octavia jääb alla. Aga kas on tõesti muud lisavarustust veel nii palju, millest ilma jään?
2016 ja isegi 2017 aasta Octaviasid saaks sama hinnaga või isegi madalamalt. Kuid erinevus tuleb sisse selles, et antud isendil on läbisõit väike ning garantii kestab kauem kui misiganes muul 2016 aasta octavial. Ehk ma näen, et see "lisaraha", mis ma antud autosse panen, annab mulle sama aasta käigu octaviate ees eelise, et selle garantii kestab kauem, läbisõit on väiksem ning oma varustustasemega on ta selle aasta üks odavamaid. Jah, tõsi, on ka üks kasutatud universaal sama varustusega, mille saaks kätte 10k-ga, kuid tollel on ka 150k rohkem kella peal, mis tähendab, et garantii on 0.
Tutikas Octavia maksab 16k, kui osta 1.0 mootor. 1.5 TSI odavaim Elegance varustusega maksab 21k (see on kampaania hind). Kehvema varustusega 1.5 ei ole mõtet võtta, sest hind tuleb sama. Ja muud mootorid on diislid. Ning tegu ei ole ju siiski 4a vana autoga, vaid 2,5. See, et edevam mudel maksab 15% rohkem kajastub pigem selles, et ta ka alguses maksis rohkem.
See on muidugi hea tähelepanek, et kuna hetkel on Octaviad üsna soe kaup ning üsna odavalt on võimalik osta uus, siis võib selle müümisega raskusi tekkida.
@wigry, kuidas teil Octavia võrreldes Hyundaiga vastu on pidanud?
Hea lugemine. Teema püstitaja võtab ka sõna ja teema püsib üldjoontes ka koos. Kui ostmiseks läheb ja käes on, siis võiks teema algataja veidi anda ka ülevaadet, et mis siis tegelikult toimub. Kas kalla ja talla? Mis on esimesed emotsioonid, mis on emotsioonid veidi hiljem, kuna tekib plaan vahetuseks, kuidas liikumine on linnas, maanteel, talvel, suvel, palju hooldused jne.
Octavia töökindluse kohta, et see sõltub vaatenurgast. Põhiliselt võib oma 14 aastase kogemuse najal öelda, et sisuliselt on kogu aeg mingi asi autos mida tuleks kohendada või paremaks teha. Sõidad mõned kuud muretult ja siis jälle hakkab mingi asi märku andma. Eks ma kah oma inseneri hingega tahan et auto oleks laitmatult korras ja reageerin seega igale asjale. Tulemuseks on see, et 14 aasta jooksul on auto arvete kuhi päris priskeks kerkinud. Samas sõitmist ja auto kasutamist pole peaaegu ükski neist nüanssidest seganud.
No näiteks hetkel on laual juba neli asja, mida tuleks auto juures toimetada: salongi ventilaator kriuksub miinus kraadidega ja see vist torustikku kogunenud prahi külmumise tulemus kus ventilaator hakkab vasu jääd kriipima. Teiseks suvel soojakraadidega hakkavad aknatõstukid häält tegema samas kui praegu talvel sõidavad haudvaikselt üles ja alla. Siis oleks hea esiklaas vahetada ja peaks minema sadulsepa juurde esiistet kohendama kuna tundub et istun natuke liiga sügaval augus.
Samas mootor ja käiguosa on (peale mootori ja käigukasti kapremonti) eeskujulikus seisukorras ja auto sõidab sujuvalt ja vaikselt just nii nagu mulle meeldib. Et kas peaks siis nende ülal mainitud asjade pärast heast autost loobuma liiatigi kui selle masina turuväärtus on mingi 2500-3000€.
Kui nüüd mainitud kapremontidest lähemalt rääkida siis need polnud põhjustatud mingitest katastroofilistest vigadest. Käigukast sai tehtud 2016 kuna tundus et kogu see käiguosa on väga karedaks läinud ja siduris oli kõva vibra sees. Sai viidud Tõukurisse, kus tuvastati kulunud peaülekanne ja see oli suuresti põhjustatud sellest, et Škoda tehas ei näe ette manuaalkastil õlivahetust. No ja peale 190 000km ühe õliga sõitmist oligi kast õhtal. Nüüd sis tean ja hoolitsen ise selle eest et õli regulaarselt vahetatud saab. Hyundail aga tehti käigukasti õlivahetus ilma küsimata neljanda aasta hoolduses ära.
Mootori kapremont oli põhjustatud sellest et mootor hakkas õli võtma. Kusjuures ma pole kindel, et see oli minu kasutusest põhjustatud. Nimelt 2017 oktoobris sai käidud termostaati vahetamas kuna temp üle 75 väga ei tõusnud. Järgmisel hommiku peale termostaadi vahetust Škoda esinduses, auto turtsus plärtsus ja ajas valget suitsu välja. Lonkasin tagasi esindusse ja ütlesin, et "s*tta tööd teete mehed". Nemad vaatasid ja ütlesid, et kuule aga sul silindris õli ja see siis probleemiks. Selle hetkeni polnud autol kunagi õliga probleeme olnud ja nüüd ühtäkki silindris õli? Polnud mul aga midagi vastu vaielda ja sõitsin sealt minema. Kolme kuu pärast jaanuaris 2018 viskas õlitulukese põlema Pidin manuaalist järgi vaatama kuna polnud seda antud autol kunagi näinud. Sai sõidetud esindusse kus tuvastasime tõesti madala õlitaseme ja juurde läks umbes liiter et normi saada. Sõitsin edasi. Kome kuu pärast aprillis 2018 viskas uuesti õlitule põlema. Sellega oli mul selge, et nüüd on siis mootor pekkis ja läksin juba otse Tõukurisse spetsialistide juurde, kes võtsid mootori pulkadeks, vahetasid kõik kulusoad (kolvirõngad, saaled, klapitihendid ja mis kõik veel) ära, panid mootori kokku tagasi ja nüüd juba aasta kestnud väga muretult ja sõidab palju sujuvamalt kui originaalis. Nii et võimalik et see mootor lõhuti mul ära esinduses termostaadi vahetusega kus termostaadi katsetuseks löödi külmal mootoril lapats põhja, pöörded piirajasse ja midagi andis järele aga tõestada ei saa.
Seega jah paljud inimesed oleksid arvatavasti ammu juba käega löönud ja nendest pisidetailide kohendamisest ära väsinud.
Samas Hyundai on peale 7 aastat endiselt täpselt sama hea või halb nagu ta oli ostu hetkel ja mingit põhjust midagi kohendada ei ole.