Tervist, mure selline et kiirendades lööb autol turbo tagant ära ja kellaplokis kollase mootoritule põlema. Auto seisma, süüde sisse-välja ja kõik töötab endiselt kuni järgmise korrani kus vaja rohkem gaasi anda. Rahulikult ja sujuvalt sõites seda probleemi ei esine. Olen käinud kahes erinevas töökojas asja uurimas. Esimeses kohas öeldi, et egr vajab puhastust, teises kohas pandi ka kaabel taha ja öeldi et turbo ülerõhuklapp(ei ole kindel kas mäletan seda sõna õigesti) võib kinni olla.. mõlemas kohas suhtumine selline, et ega väga süveneda ei viitsita mis täpsemalt viga on, veel vähem see töö ette võtta.Ausalt öeldes väga ei tekita usaldust auto sedasi kuskile jätta ka, pärast maksa veel tühja. Seega tulin koju arvuti taha ja hakkasin ise asja uurima. Leidsin YouTube'ist ühe video kus selle turbo ülerõhuklapi küljes olev varras liigub mingi aja tagant üles alla töötava autoga.( https://youtu.be/6aWdSridsv8 )Kohe suurest huvist läksin autoga kanali peale enda seda klappi otsima ja minul seal miskit liikumist küll ei toimu, käega saab seda varrast klapi poole liigutada ja tagasi liigub ise aga klapi poole liigub ikka mega raskelt, nagu jämeda vedru taga oleks kinni. Küsimus siis selline, et kas see varras peab seal kindlasti liikuma töötava mootoriga ? Kui kergelt see näppudega liigutades liikuma peaks? Kas sümptomid võivad viidata sellele, et klapp liigub raskelt ja ei toimi nii nagu peab ja mis lahendusi selleks on? Palju on silma jäänud ka miski mr.muscle puhastusaine jutt, et seda väljalaskest turbosse lasta, huvitav kas tasub proovimist?
Seat Altea Xl
Mootoriks on siis 2.0tdi 103kw BKD mootor
Ökotades võib turbo geomeetia täis tahmata küll nii, et viskab errorisse. Mr musceliga puhastus võib aidata, aga enamasti ajutiselt (samas kõige odavam lahendus esialgu proovida). Mõistlik oleks turbo maha ja geomeetria mehaaniliselt puhastada. Võimalik ka wastegate membraani leke. Wastegate külge tuleb vaakumvoolik, see korra küljest ja tõmmata vaakum peale. Vaadata kas hoiab vaakumit. Kui varras tagasi vajub siis mõistlik juba uus turbo osta kuna peale wastegatei vahetust vajab uus täpis seadistust mida autoküljes väga ei tee. Ja kui turbo juba nagunii maas siis mõistlik juba kõik üle käia. Võrdub pea uue turbo hind.
Mõni aasta tagasi oli ühe CLA Mercedesega sama, et kiirendades, mingitelt pööretelt alates kadus jõud ja peale restarti oli jõud tagasi. Mootorituld ma ei mäleta, et oleks põlema löönud, aga aitas turbo vaakumklapi vahetus.
Avariireziimi viskab. Põhuseid võib olla kümneid. Alustades mõnest vaakumi/õhulekkest kuini pihustite ja pumbani, turbo, käigukastini välja.
Kui esindust ei usalda siis võid suvalise diagnostika seadmega ennem 10 detaili ära vahetada ja alles siis esinduse poole pöörduda?
Seadmed on erinevad ja diagnostika ei ole veakoodi vaatamine, koodi taga on vaja ka viga näha.
Kunagi turbodiislil oli sama häda ja viga oli mõranenud lõdvikus turbo juures, aga siiski lollikindlam vead välja lugeda, kui hakata jupphaaval leiutama, sest põhjuseid selles veas võimalikke erinevaid ja enamasti kipub järjest asju vahetades õige pulga vahetamine trehvata viimasena. Läheb lõpuks kallimaks.
Ise küsin ise vastan :) tegemist on selle karbiku näol siis vaakumi juhtplokiga ja üks voolikutest jookseb sealt ka turbo juurde wastegate külge.
Ühesõnaga mis ma praegu omal käel ära saan teha on nr1. Vaakumi juhtpokk ära vahetada, vahet pole kas limp mode tekib selle pärast või mitte, see surin ka normaalne pole, järelikult on otsas või hakkab otsa saama. Nr2. Egri saan ka ise maha võtta ja puhastada ja nr3. Mr.muscle puhastuskuuri saan ära proovida. Loodame et millestki neist on abi ka.
Foorumites lugedes räägitakse "kurikuulsast n75" klapist aga seal kus ta olema peaks on mul see suur kopsik e vaakumi juhtpokk. Kas see võib minu auto puhul kuskil mujal olla või puudub see mul üldse?
Amatöörremontija esimene reegel- kui kuskil midagi suriseb, siis see pole normaalne ja tuleb elimineerida...
Aga miks ka mitte- saab pikemalt foorumites heietada ja nõu küsida ja ise vastata.
Kui ma avan 25 000km sõitnud pesukoti kapoti, kostab ka sealt mingit surinat. mootor sel ajal ei tööta ja pole ka eelnevalt käivitatud olnud. peaks vist remontima hakkama.
Mõistan teie irooniat aga päris nii rikas ka ei ole, et iga surisev asi auto küljes elimineerida :) võibolla olen tõesti lammas aga minu loogika(nii palju kui seda kõrgemalt poolt antud on) ütleb, et vaakumi juhtplokk peaks ju siis kas otseselt või kaudselt turbo juhtimisega seotud olema? See heli on tekkinud alles hiljuti, varem pole nagu sellist suminat tähele pannud ja targematelt nõu küsides pidi see neil tüüpviga olema, et hakkavad surisema ja undama, ära soovitati igal juhul vahetada. Kahjuks siin kolkas kus ma olen ei ole esindust ja kuna tööga on ka kiire, siis ma proovin esialgu lihtsamad ja enimlevinud asjad ise ära proovida, mis palju raha ei nõua.. seda enam, et koht ja tööriistad on mul olemas. Mis sellest nii halba siis on? Ja kui mõistus ja jõud otsa saavad, siis pean tõesti esinduse poole vaatama hakkama.