Liiklus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Lisakaugtulede kasutamine liikluses

Kärss
01:59 25.11.2020
Varem polnud lisakaugtulesid praktiliselt kellelgi, nüüd on levinud ja paljud kasutavad igasuguseid klaarklaasidega prozhektoreid, LED-bare jne. Teiste riikidega võrreldes, kus need on olnud lubatud juba väga ammu, torkab nende osas kogenematute juhtidega Eestis silma see, et paljud kasutavad lisakaugtulesid sarnasel viisil nagu tavalisi kaugtulesidki - lülitatakse lähituledele ümber nn viimasel hetkel nagu originaalkaugtulesidki. Lisaks jääb mulje, et osad neist lisatuledest on üldse auto küljes kui töötuled, mida liikluses tegelikult kasutada ei tohikski.

Sõnum on lihtne, et pea ise arvet, kas kasutad hetkel ainult kaugtulesid või ka lisakaugtulesid ja juhul, kui põleb rohkem tulesid kui originaalis, kustuta need ära vähemalt 3x varem kui tavalised kaugtuled, sest pimestatud vastutulija on ohtlik ka sinu jaoks.

Originaalkaugtulede puhul tasub veel meeles pidada, et kui tee pöörab, siis kurvi tõttu minust paremale poole jäävat autot pimestan palju varem kui vasakule poole jäävat autot (valgusvihk on suunatud parempoolse liiklusega riikides paremale). Pisiasi, mis peaks olema autokoolis käinule elementaarne, aga millele paljud mõelda ei oska.

PS: kirjeldan trendi, mitte isiklikku probleemi (sest kasutan ise lahendusi, mis ei tekita kellelgi soovi tüli norida;)

PPS: isiklikuks probleemiks on pigem see, et sõidan palju öösiti kõrgema väikebussiga. Kui suundade vahelise piirde puhul kaugtuled vastutulevat sõiduautot ei pimesta, siis kõrgema bussi/veoka roolis paistavad need mõnikord siiski otse silma. Kuna ka minu tuled asuvad kõrgemal, saab igaüks alati lühidast vilgutamisest aru, aga võiks saada aru juba varemgi, kui näeb vastu tulemas kõrgemat autot. Automaatsete ja aktiivtuledega autod tunduvad selles olukorras juhtidest ikkagi targemad olema.
Per-Astra
07:24 25.11.2020
Ei ole kunagi aru saanud nendest lisatud kaugtuledest. Kui plaanitakse pimedas sõitu, siis tuleks juba sõiduki soetamisel sellega arvestada. Täna tuleb valdavalt sõita lähituledega, aga paraku on need enamikel suht nõrgad. Ümberlülitamisel lähituledele võib vastutuleva sõiduki automaatika uuesti kaugtuled peale panna, kuna teine sõiduk on veel kaugel ja tema poolt tekitatav valgus on nõrk. Riigid, kus on kiirteed ja võib aastaringselt sõita kuni 130 km/h, liiklustiheduse tõttu sõidad valdavalt lähituledega ja siis tunned, kui hea on et valgust reguleeritase vastavalt kiirusele.
Sull12
08:56 25.11.2020
Eelmisele just vastupidine olukord on uute autode turul. Kuna suures osas Euroopas ei saa sa öö jooksul üle 3x kaugtulesid sisse niikuinii lülitada, siis nende arendus on toppama jäönud. Lähituled uutel on head, aga teinekord kaug ja lähitule vahel klõpsides pead lausa välja vaatama minema, kas midagi ikka muutub. Pimeda Skandinaavia pärast ei hakka keegi suuremat sorti arendusega tegelema.
Mu kõigil autodel lisad ees olnud ja kahel viimasel ka automaatne kaugtule automaatika- see tuleb tõesti välja lülitada, kuna lisakaugtuledega jääb automaatika hiljaks.
looder23
10:30 25.11.2020
Meil kunagi autokoolis õpetati, et lisatuledega võid sõita, kuid kui teel on teisi liiklejaid, tuleb lisatuled ära kustutada (tol ajal oli rohkem veoki lisatuled teemaks). Olen püüdnud seda ka rakendada, aga olen täheldanud, et kui katusetuled välja lülitan ja sõidan tava kaugetes edasi, siis vastutulev auto lülitab oma tuled kohe lähituledele. Olgu või sirge 3+ km pikk. Sõidetakse lähidega edasi.
aladdini lamp
11:44 25.11.2020
IMHO, lisatulede (ja nende parameetrite) kohta peaks juhiloal olema märge. Nagu prillide ja läätsede kasutamise kohta. Praegusel pardakil ei ole liikluses kohta.
xtyper
11:59 25.11.2020
Eriti naiivne soovitus "aga osta parem auto, millel head tuled" ;)
aasta_kodanik
13:38 25.11.2020
lisatuled ei häiri vabsee. hullemad on udukatega sõitvad juudijõulupuud. Liikluses suht iga viies udukaga, mida lõuna poole liigud seda hullem, maarottide teema vist.
Lisatuledest
14:00 25.11.2020
Hästi- mõni kruvib oma sõidukile lisatuled, et "moodsam" oleks, mõnel on selleks ka karjuv vajadus.
Veel ca 10 aastat tagasi olid USA-st toodud sõidukitel ees tuled, milliste mõte ja otstarve oli üsnagi selgusetu ja jäi mulje, kuis oskaksid ameeriklased pimedas kui nahkhiired, st kuulmise järgi sõita.
Lähituli oli punakas plärakas nina all, kui regullida tuli kõrgemaks- siis hajus see üldse ära ja kauged vedasid välja Euroopa lähituled, kui sedagi.
Kõrguse valesti regullimine oli nagu ka välistatud, sest USA standardi järgi on iga tule korpuses ka lood mulliga.
Isegi kõige nirum lisakaugtuli oli parem kui originaal.
Jah, osadele sai eurotuled ette panna ja saime nägijateks, kuid kes seda ei teinud- oli kui Ekspressita, st "kobas pimeduses".
Saksa bahnil, kus suunad takistusega eraldatud, võis sõita USA-kaga julgelt kaugetega, sest need ei saanud oma nigeluse tõttu mitte kedagi pimestada. 160 km/h pimedas sõita on nagu niru...
Olles sõitnud Skandinaavias siis, kui tuntud Pärnumaa peast ära politseinik lisatulede pärast meie juhte küürakaks pedereeris ja seal Skandinaavias neid nii palju kui mahub ette võis kruvida, ei pimestatud mind vist kordagi.
Küsimus on suuresti selles, kes valitseb nende kasutamise üle ja kas ta arvestab teistega või mitte.
Mul vedeleb see LED juba üle aasta ja kvaliteetne LED-bar, mitte plastikust käkerdus, kuid ma vahetan sel nädalal põhituled, sest peeglid on neil läbi ja alles siis vaatan, kas mul seda LED-i vaja on. Olenemata sellest, et REF sekundipealt klapib, on selle LED valgusjõud muljetavaldav, ma aku pealt proovisim
Minu kaalutlus on isegi see, et kas inimesed magada saavad teeäärses majas kui selliste helgiheitjatega tuba valgustatakse.
Sama oli Norras, kus ksenoonid katusel ja vaagnasuurused tuled raual tekitasid öösel nagu päeva- alati oli üksikust elamisest teel (asulad olid valgustatud" mõte, et kui valgeks toas läheb.
Aga liikluses oskasid KÕIK seal neid tulesid kasutada, kuipalju neid ka küljes oli.
Siin foorumis on elukutselised vaidlejad, kes väidavad, et neid tulesid pole vaja, nagu ka naastrehve jne- alati opositsioonis, kuid asjadele tuleb läheneda reaalsuse ja otstarbekuse printsiipidel- pimedas on neid siiski kohati vaja, eriti nt praeguses sügiskaamoses, mis vabalt suveni võib kesta.
Kõikide eelduste kohaselt kruvin ma selle LED külge kui laiskus üle läheb, sest kaugtulede duubeldatud pistikuots armatuuri all on nirusti ära pakitud ja pea alaspidi lahkamine on tülikas.
Primaarsed on päristuled, millede (HELLA) hävinguks pean NIGHTBREAKER pirne, mis kõikide eelduste kohaselt selle tule geomeetrias ja nendest eralduvas kuumuses on lähituled 4 aastaga täiesti ära rikkunud- peeglid on kuis halli mattvärviga värvitud nüüdseks, kauged funkavad.
Kuid- olgu neid küljes kuitahes palju, kasutada tuleb neid kõiki arvestades teisi ja need pole eputamiseks tegelikult.
Lisaks meeleolukas pilt aastast 2014, ARJÄNGE (SWE) tankla (see, kust alla sõites tuleb teha all 90 kraadi vasakpööre, libedaga alati oli pisut kõhe- kes teab- see teab ;). Rohkem lihtsalt ei mahtunud mehel neid etta ja kõik on legaalne, meil oleks sel ajal poodud selle eestResümee: igaüks ise teab, mis ta oma saani külge kruvib, kuid ta EI tohi nende kasutamisega segada teisi, ka tulirelvad on isikutel käes, kuid miskipärast lihtsalt lustist ja eputamiseks neist ei pagutata, küll tehti seda uljalt 90-nendatel.
Välja kasvati ja loodetavasti õpitakse ära ka tulede kasutamine, suunanäitamine jms.
Kärss
14:49 25.11.2020
# igaüks ise teab, mis ta oma saani külge kruvib, kuid ta EI tohi nende
# kasutamisega segada teisi

Ega vist palju ilusamini kokku võtta poleks enam võimalik, sest probleem pole absoluutselt selles, mis on auto külge kruvitud, vaid ainult selles, kus ja kuidas neid kasutatakse.
Kpl
16:57 25.11.2020
Hoopis huvitav lugu on see, et autotootjad kulutavad sadu miljoneid eurosid, et autod teha turvaliseks eriti just jalakäijate suhtes ja siis pannakse need suured jurakad ette ja nullitakse kõik ära.
Lisatuledest
17:22 25.11.2020
Vot- vot, hakkas ulg pihta, Kpl tegi otsa lahti.
Kadedus on patt muide.
Nii, teele uinunud Kpl on nende "suurte jurakate" valgel poole kilomeetri pealt nähtav, jõuab peatuda ja tema inetu ihu kraedpidi teelt ära lohistada, teine võimalus on veel, Kpl-i inetu ihu on teele pinnalaotuseks sõidetud ja laibaka onud keeravad ta rulli enne katafalgile tõstmist.
Kpl- aga miks sa tuiad pimedas ja valges niimoodi maanteel?
Muide- minu praktika näitab, et teelt äralohistatud ebakaine kodanik roomab teele tagasi, ise olen näinud- seega kui olete ta teelt ära lohistanud, kutsuge temale sinistes tunkedes asjamehed järele, kainerisse nad ikka mõistavad inimese viia või siis koju kui nägu tuttav. Sellega delegeerite ka vastutuse riigiametile.
Jokkvärk
18:01 25.11.2020
Mis mõtet on rääkida lisatuledest kui tänased "Autojuhid" ei suuda adekvaatselt kasutada olemasolevaidki. Paljud ei suuda lülitada pimeda saabudes tagatulesid (tootjad on need mingil põhjusel päevatulede olemasolul pimedaks jätnud) ehk minna üle pimedareziimile. Paljuski tänu Igasugu "juhiabidele" on roolis sellised, kes ei peaks seal mitte olema. Teatakse oma "multikulti"seadme võimalustest, aga tulede lüliti asukoht on teadmata.
qp
19:15 25.11.2020
Sa "Lisatuledest" oled vist mingi kirjandusliku kalduvusega? Väga hea sõnakasutus igaljuhul. Kaugtuled on tõesti unarusse jäetud uutel autodel. Mul saab auto, tähendab juba ongi 1 aasta vanune. Kaugtulesid lülitades peab armatuuris järgi vaatama, kas sinine tuluke ikka süttis... Ulatust pole, laiust pole, valgust pole. Vaatasin ka mõne nö lisavarustusega LED tulesid, mu arvates see jahe valgus minu halogeenidest parem küll polnud.
mati1222
19:34 25.11.2020
kõige hullem on automaat ümberlülitus. suurega saad kõrgemal iga nõlva tagant pikalt silmi vahele. keegi käsitsi maha ei tõmba. olen hakanud tuimalt vastu tõmbama.
baraanov
20:47 25.11.2020
kõige parem on sõita küünlavalgel.pole kiiret kuhugi,teised aga võivad pisut ebaviisakaks muutuda.
Kpl
21:49 25.11.2020
Mõni on ikka päris ära pööranud koroona ajal. Olla kade ledriba peale .
AntiOpel
22:03 25.11.2020
LED-barid võiks jääda töömasinate ja offroad sõidukite pärusmaaks. Liiklusesse neil asja pole. Täiesti debiilne lahendus.
Mis puutub automaatsetesse kaugtuledesse, siis matile soovitaks mitte vahtida teiste autode tulesid. Kui su "suurel" on tuled õigesti reguleeritud, siis ei jää ükski korraliku auto automaatika ümberlülitusel hätta. Olen endal kolmel viimasel autol omanud seda lisa ning hämmastaval kombel pole veokajuhid vilgutanud. Küll aga on debiile sõiduautode roolis, kes vilgutavad. Nende vastu aitasid CR-V´l lisakaugtuled. Superbil aga olen isegi tabanud end mõttelt paigutada väike LED-bar kuskile, et kui mõni tuledesse vahtiv lammas vilgutama kukub, siis saaks tähelepanu juhtida asjaolule, et auto tegi oma töö ära, teise juhi asi pole vahtida vastutulija tulesid. Tuletage meelde autokooli.
Aga ei- ikka vahitakse vastutulija tulesid ja kui ei nähta seda füüsilist kaugtule kustumist, on kohe paanika lahti ja kukutakse vilgutama, hoomamata, et tegelikult teine auto on juba oma tuled kõrvale suunanud, ega pimesta tegelikult sind. Aga selleks on teine teema.
Lisakaugutuled (igasugu Hellad jms) on igati okei, kui nendega ei segata-häirita teisi juhte. Elik, tuleb neid kasutada osata. Aga nagu siin eelpool mainiti- mis rääkida lisatuledest, kui enamus ei oska oma auto põhitulesidki kasutada.
Lisatuledest
22:21 25.11.2020
Nagu prognoosisin- kõigetargemad astusid püünele, paterdavad seal edasi-tagasi, paabulinnusuled taguotsa torgatud ja mõmisevad mingeid omatarkusi.
Nt kadedusest ja LED-ribadest, saamata asjade mõttest aru vaid murdosa ja sedagi neile omasel moel.
Aga eks jõudu mehed, ikka jõudu, peaasi, et naist ja lapsi ei peksa.
Las teised olla debiilid, oskamatud tulekasutajad, koledate nägudega, paksud ja pahad...
Issand, halasta Eestimaale ja ära jäta meid poolearuliste meelevalla alla.
Aamen.
mati1222
06:34 26.11.2020
antiopel, loe juttu uuesti, kui künka tagant. kuidas saavad tuled kohtuda. ja tegelikult ledbarid on täis mõttetus, lihtsalt mingi kuma üleval, kuid reaalselt ei valgusta miskit.
Suuna siis pilk teepervele
14:06 26.11.2020
Antiopel, vot nüüd panid küll täiega

„Suuna siis pilk teepervele“ on sellises olukorras ebapädev argument, sest see välistab teel toimuva nägemise täielikult.

https://auto.geenius.ee/rubriik/hea-nipp/udutulede-valesti-k
asutamine-on-ohtlik-aga-miks/

Antitiivaga Opelile
16:16 05.12.2020
Teema kisub nii imelikuks et mitte ei saa vait olla ja peab ka foorumi serverit koormama.
Mis mõttes on lisakaugtuled (igasugu Hellad jms) igati okei, aga LED-barid võiks jääda töömasinate ja off-road sõidukite pärusmaaks. Liiklusesse neil asja pole. Täiesti debiilne lahendus.
Kui nüüd ei võrrelda näppu ja m...ni, siis see avaldus on täiesti arusaamatu.
Need tähistusteta Led barid, mis algselt töötuledena sündinud ja mida mingid targad tavasõidukitele lisatuleks poogivad ei ole võrreldavad normaalse tootja kaubavalikust valitud legaalse lisakaugtule/lightbariga. Eriti vinged mehed panevad ju endale ette mingid hiina tähistusteta junnid, mille tootja lubab wattide ja luumenite poolest öösse päikest, aga reaalselt on võrreldavad säästumarketi taskulambiga. Endal ka ühed riiulis. Sai plaanitud hoovinarrile töötuledeks. Väidetav võimsus 45w, tarbida suudavad aga 8w ja näitavad kehvemini kui nõukaaegsed hõõglambiga töötuled.

Endal autode ees Hella toodangust Rally 3003 ja 3000, ja Jumbo, Led-barid X-Visioni D-Maxx ja Seeker Venom. Rally 3000 asemele kolib varsti Domibar X.
Tava lisakaugtuled nüüd küll märgatavalt teistmoodi pole.

Ja see on küll õige et enamuse autode originaal kaugtuled ei kannata põhjamaa pikas pimeduses mingit kriitikat. Kui ümber linna tihedas liikluses kogu aja ei tiiruta siis on lisad igati põhjendatud.

.
17:45 05.12.2020
Antiopel sai jälle punkti kirja,sest igas kirjutises peab oma uut..superbi ja hondat mainima. Me oleme kadedad kõk. Muidugi pane eraldi leed ,et saad lollidele vilgutada ja kõik näevad ,et tark sõidab.
Kärss
18:27 05.12.2020
# Need tähistusteta Led barid, mis algselt töötuledena sündinud ja mida mingid
# targad tavasõidukitele lisatuleks poogivad ei ole võrreldavad normaalse tootja
# kaubavalikust valitud legaalse lisakaugtule/lightbariga.

See kõik on täiesti teisejärguline, sest vaatamata sellele, et karbi peale oli kirjutatud 100W, on kellegi jaoks õigesse kohta suunatud tegelik 8W seasilm võibolla täiesti piisav selleks, millest tal originaalkaugtuledega puudu jäi. Ei ole kade kellegi peale ega näe ka põhjust kekata, millised brändi- ja mittebrändi lisatuled enda tehnikale külge on pandud. Ja vahet pole, kas tähistusega või mittelegaalsed, aga see ei tohi segada teisi liiklejaid. Kui teisi vastu ei tule, kasutagu metsa vahel mida tal vaja on, aga need tuleb ära kustutada ikka siis, kui teine liikleja on "silmapiiril", mitte alles siis, millal autokoolis õpetati kaugtulesid lähitulede vastu vahetama või kui täistulede ümberlülitusautomaatika seda teeks.
Antitiivaga Opelile
19:36 05.12.2020
Kärsale selle 8W ja brändi ja tähistuste koha pealt.

Ei ole kekanud. Lihtsalt väidan et aastakümneid lisatuledega sõidukeid kasutanuna on välja kujunenud teatud eelistused ja kogemused. Ja ei saa absoluutselt nõustuda mõningate eelpool kõnelejate väidetega.
Need tulukesed mis ainult paberil midagi omavad lihtsalt süvendavad mingi kontingendi arvamust- tegelikult ledbarid on täis mõttetus, lihtsalt mingi kuma üleval, kuid reaalselt ei valgusta miskit.
Siis veel töötule kasutamine lisakaugtulena. Auto ees võib isegi rõvedalt ere päike olla. Aga töötuli pole mõeldudki kaugusesse näitama. Ja efekt on sama või hullem kui udutuli+lähituli pimedas...

Tulede kasutuse koha pealt.
Lõviosa tänapäeva sõidukite piloteerimisse kaasatud isendeid ei ole suutelised isegi originaalvalgustust nii kasutama, et see kõige turvalisem ja efektiivsem oleks.
Näiteks;
- sõidetakse pidevalt lähituledega. Või siis lausa lähi pluss udutuled. Eriti kõvadel kärbestel veel tagumine udutuli ka öösse romantilist kuma tekitamas.
- olematu võimsusega kaugtuled võetakse maha kilomeetri pealt või veel kaugemalt.
- ikka leidub vastutulijate halli massi hulgas keegi, kelle arust sinu auto alla keskmise originaal kaugtuled vajavad kilomeetri pealt ümber lülitust.
-osa kodanikke on suutelised sõitma pimeduses päevatulede valgel ja eriti kõvad tegelased veel pimeda tagaotsaga.

Siis veel supermänid kellel on neid tulesid nina peal nii et paha hakkab. Vahet pole kas jutt baridest või vanakooli tuledest. Kolm või neli korda olen sel sügisel kohtunud pimeduses Järvamaal mingi mahtuniversaaliga, millel neli ümmargust punktkaugtuld korraga lisaks põhituledele säramas. Ja et ta need maha võtaks peab talle alati korduvalt vilgutama.
Lisaks veel mingi seltskond kes igale poole ksenoone või lede sisse pista armastavad ja kelle valgusvihk on kõike muud kui vastutuleva liikluse sõbralik.

Ja siis jõuame selle kaasliiklejate pimestamiseni lisatuledega.
Ei ole kedagi sellise sõiduki roolis süüdistanud ega õigustanud.
Kindlasti on osade juhtide sellise käitumise põhjus kas vähene/puudulik õpetus või kogemus. Kuidas see välja ravida ei oska mitte pakkuda.
Siis veel huvitav tendents ühendada lisatuled autoga nii, et nende eraldi lülitamiseks lülitit ei paigaldatagi. Ongi koos kaugtuledega ja kõik. Olen sellist lahendust kohanud isegi esinduses paigaldatud tuledel. Ei pidavat olema nõutud.
Aktiivse lisakaugtulede kasutajana ei saa enda süüd vastutulijate pimestamises liigselt südamesse võtta. Endal toimubki lülitus nii nagu eelkõneleja kärss kirjeldas teema alguses et kaugemalt maha lisatuled ja siis vahemaa vähenedes põhitulede omad. Tihedas liikluses lisasid ei kasutagi.
Aga kui näiteks tuleb sõita pikalt pimeduses(nagu mul tihti põhjus ja vajadus sõita), siis mina küll ei kujuta ette sõitu ainult põhituledega. Ohutus ennekõike.
Näiteks eile õhtul tuli 70 km peale pisut kõrvalisematel teedel vastu 6 autot...
Ja keegi ei pahandanud mu tulekasutuse peale.

Kärss
21:33 05.12.2020
# tegelikult ledbarid on täis mõttetus, lihtsalt mingi kuma üleval, kuid reaalselt
# ei valgusta miskit. Siis veel töötule kasutamine lisakaugtulena. Auto ees võib
# isegi rõvedalt ere päike olla. Aga töötuli pole mõeldudki kaugusesse näitama

Su jutt pole üldse vale, aga lähtub eeldusest, nagu kõigil oleks vaja maanteel kusagile hirmus kaugele näha. Mul polegi vaja ette mingit "rongituld" - tahan vaid seda, et mu pidurdusmaa oleks valgustatud ja selleks piisab mõne auto originaal kaugtulest küll ja veel, teise omast nibinnabin, aga piisab alati. Mul pole ühelgi autol küll LEDbari, aga ka LEDbarid teevad täpselt seda, mida mul vaja, et valgustavad ühtlaselt ja piisavalt laiali, et VÄIKESEL KIIRUSEL näeks kruusateedel metsast ja võsavahelt ette jooksvaid rebaseid-kährikuid-jänenesi (suuremaid loomi näeb juba iga tulega). Sellepärast huvitabki tulemus, mitte see, mis karbi peale on kirjutatud või millena see juriidilisest vaatevinklist autole on paigaldatud.

# Kindlasti on osade juhtide sellise käitumise põhjus kas vähene/puudulik
# õpetus või kogemus. Kuidas see välja ravida ei oska mitte pakkuda.

Ega seda vist autokoolis õpetatagi ja kui hakataks õpetama, läheks enne aastakümneid, kui tekiks kriitiline mass juhte, kelle eeskuju hall mass järgima hakkaks. Eks see tähelepanu juhtimine oli natuke ka selle teema tegemise mõte;)

# Siis veel huvitav tendents ühendada lisatuled autoga nii, et nende eraldi lülitamiseks
# lülitit ei paigaldatagi. Ongi koos kaugtuledega ja kõik. Olen sellist lahendust
# kohanud isegi esinduses paigaldatud tuledel. Ei pidavat olema nõutud.

+1, nii on ja sellepärast näemegi liikluses üsna ebapraktilisi lahendusi. Aga keegi ei ütle kah, et midagi teisiti peaks tegema. Pakun välja, et valdav enamus lisatulede omanikke on sel teemal ignorandid ega mõtle kaugemale kui idee ja hind. Ja paigaldust pakkuv firma vist ei küsi kah, et kas ja kuidas lülitit vahele sooviks. Ja kui küsikski, siis ilma läbi mõtlemata ei oskaks tellija ikkagi midagi vastata, sest tema tahtis lihtsalt rohkem valgust või ägedamat välimust, aga kuhu, millal ja milleks?
Kpl
22:15 05.12.2020
Ei vaja samuti eraldi tulesid ette. Minu auto bi xenon tuled on täiesti piisavad. Aga ega need tuled ongi ees tavaliselt vanematel autodel millel on originaalis juba kehvad tuled ja ajaga veel hullemaks läinud.
Antitiivaga Opelile
22:18 05.12.2020
Kärss.

Loe nüüd hoolega varasemaid postitusi.

Kus kohast sa lugesid välja et minu arust kõigil on vaja?

Kopeerisin oma teksti Antiopeli tekstist mõned read. Ja sinna juurde kirjutasin oma arvamuse asjast.

Ehk siis kui proovida sarnaseid led-bare minu riiulis seisvatele paberil 6000 luumenit/45watti hiina töötuledele, siis muid proovimata võibki tekkida arvamus et led bar on mingi hella kõrval ainult kuma ja täielik jama. Sest valgus on praktiliselt olematu. Võrdne keskpäraste päevasõidutuledega...
Samuti kui kasutada kaugtule funktsioonis korralikku töötuld ja lajatada sõiduki ette 100-150 meetrit pikale ja 50-60meetrit laiale alale 20 000 luumenit, siis pisut töömasinale kohasest suuremal kiirusel ei ole see tegelikult üldse mõnus. 40-50km/h on küll üksinduses mõnus kulgeda...

Kui tiheda liiklusega piirkonnas saab tõesti need lisakaugtuled ehk korraks õhtu jooksul põlema, ja autol mis sellisest keskkonnast pimeduses ei lahku ja öösel ei sõida, siis ongi need tuled seal kosmeetilised või siis eriti raskel juhul "pikendused".

Minu puhul on teine äärmus. Paljud sõidud algavad hommikuses/öises pimeduses ja tihti jõuan koju pilkases pimeduses, läbinud mõnel päeval 300-500 km lisaks töötegemisele ja sellest arvestatava osa pimedas ja kõrvalisematel teedel kui suurtel trassidel.
to Kpl
23:48 05.12.2020
LinnapoissAts
00:38 06.12.2020
Kuna ma ei ole väga autole külge kruvitavate tilulilude fänn aga pimedas tahaks ikka hästi näha, siis vahetasin mõlemal autol kaugtulede pirnid Philipsi coolblue offroad pirnide vastu.
Otsustage ise kas ledbar oleks veel vajalik või ei.
Kärss
01:07 06.12.2020
# Kopeerisin oma teksti Antiopeli tekstist mõned read. Ja sinna juurde
# kirjutasin oma arvamuse asjast.

Oehh, nii need arusaamatused tekivadki. Kui kasutada alati sama registreeritud (või isegi registreerimata) kasutajanime ja tähistada kopeeritav tekst arusaadavalt, jääks need arusaamatused olemata.

Hea meelega üldistaks, et kui vanasti kohtas kehvasid tulesid paljudel, siis tänapäeval on KÕIGI autode lähituled kohe VÄGA head, kuid kaugtuled on head pigem nendel, mis taipavad lähituled ümberlülitamise ajal ära kustutada, kuid lähi+kaug kombinatsioon on väga hea pigem juba väheste eranditega. Aktiivtuled ja kõik muu, mida saab lisaraha eest (nagu lisatulesidki), on loomulikult teine maailm.

Mul on 2 autot, millega sõidan väga palju just öösiti. Ühe puhul tunnen puudust ülevalt (katuselt!) alla kraavi suunas näitavatest "küljetuledest" (olgugi et ka lähi/kaugtuled asuvad enamikest autodest kõrgemal, aga need lihtsalt ei valgusta sinna:) ja teise puhul räägiks nii lähi- kui kaugtulede valgustust puudutavatest omadustest hea meelega pigem ülivõrdes, kuid kaugtuled on pandud valgustama paremale poole nii kõrgele (just nimelt see lisakaugtulede efekt), et liiklusmärgid kõik pimestavad ja sunnivad lülima ümber lähituledele, et ka teed näeks. Ühegi teise autoga sellist jama pole kunagi olnud ja selle probleemiga pole nagu midagi ka peale hakata...
mati1222
08:35 06.12.2020
teatud aastate audidele ja bemmidele pane mis tahad sinna tuledesse, kuid valgustama neid ei saagi. nagu ka 2000 lõpu a6, lähituli veel miskit, lükkad kaugtuledele, tekib ainult mingi kuma. varasemalt olid ikka lambid kehvemad, kuid tuled valgustasid normaalselt. nagu siin mainiti, lisa kaugtuled ilma vahe lülituseta- lumesajus on päris mõnus, kaugtulesid kasutada pea võimatu.
Mahno3
11:50 06.12.2020
Sa neid tulesid ka vahetada oled proovinud (poeuute vastu) või vahetad ainult pirne ja kurdad? Tuledel täkestuvad klaasid, tuhmuvad reflektorid ja luuptuledel riknevad ka läätsed. Läbi klaasi vaadates ei saa sellest riknemisest aru. Võtad klaasi ära, siis näed, et kunagi hõbedane reflektor koosneb nüüd suurest hulgast mustadest täppidest või kunagi läbipaistev luup on piimvalge.
tiit_
13:07 06.12.2020
Neid off road pirne ei tohi teeliikluses kasutada.
Peast ära tjuunarile
13:45 06.12.2020
Su kelkimisele vastaks alljärgnevaga:
Ainult off-road kasutamiseks, ei tohi kasutada sõiduteedel. Hüper sinine halogeenvalgus kuni 5000K
COOL BLUE BOOST pirnid tekitavad teiste sinisega kaetud halogeenlampidega võrreldes kuni 50% rohkem valgust. Need tooted ei ole ECE-tüübikinnituse saanud ja neid ei tohi üldkasutatavatel teedel kasutada.

Mis õigusega sa neid kasutad? Mis õigusega sa nendega teisi pimestad?
,
13:54 06.12.2020
No kaugtuledena pole need offrõudid just kõige suurem patt kui õigel ajal ümber lülitada.
Aga kord tuli vastu mingi pikaotsa buss ja mingid prosed särasid juba kaugelt. No kuna ma väga nõrganärviline ei ole, siis lasin ka oma kaugetega edasi, aga kui lõpuks liiga silma hakkas keevitama, tõmbasin pooltele. Sel hetkel tegi seda ka buss ja tundus, et kauged ja prosed kustusid korraga, aga paraku just see jäigi bussijuhil mõistmata, et tõmba siiski esmalt oma prosed maha kui keegi vastu tuleb ja alles siis liiklusreeglite kohaselt ka tavalised kauged.
Hella reflektor
14:27 06.12.2020
Pmt pimeduses kobamise põhipõhjus on siiski tulede vanuses. Eelmisel nädalal mahavõetud HELLA originaaltuli oli lahkamisel sellises seisus... Vaadates liikluses neid punakaid tulesid või siis ettearetatud kõikvõimalikke libaksenoone jms, millistega on sarnastest laternatest püütud teele mingigi laik manada, seejuures kõiki teisi oma siravate silmadega pimestades, kutsuks üles vaatama, mis nende tuledega pigem lahti on ja kas nad üldse elusad on.
Isegi Taiwani B grupi tuled on kordi paremad, kui sellised originaalid.
helloss
14:47 06.12.2020
kunagi algas kõik osrami parematest pirnidest, aga soovitut tulemust ei saanud, siis läks hiina xenoni pealse ja siin ei saanud pidama. läks 55w xenonile nii lähi kui kaug tuledesse. valge oli 500m midugi nägi see kõik ilge kolhos välja, tagajärjed olid põlenud tuled seest. tuli uued tuled osta. tuli ledi aeg. läks led experemendiks. proovitud sai hunnikuga läbi, leidus ka väga häid isendeid. lõpuks sain aru et järgmine auto tuleb võtta korralikude tuledega. nii sai tehtudki, bi led. kokkuvõtteks tahan öelda kui ostad auto võta sis tuled mis näitavad, see kolhos on peavalu, probleemid ülevaatusel, politsei ja muidugi auto välimus. ja need led barid on ikka porno. palju neid saab realselt kasutada? enamus sõidad lähi tulega. ainuke mis tõesti annab valgust juurde on eraldi ostes bi led või bi xenon moodulid. aga enamis ei saagi aru enne kui läbi ei proovi
LinnapoissAts
15:26 06.12.2020
@ vingujatele.

Ma tean väga hästi mis on keelatud ja mis mitte. Enamus ledbare on valgemad ja ebaseaduslikud (eriti kui ei ole eraldilülitavad). Minge vinguge nende led baride/prosede/hiina hid ksenoonide ja valesti reguleeritud udutulede kasutajate kallal, mitte minu, kes natuke parandas originaaltule valgustugevust. Tegemist on siiski kaugtulepirnidega, mitte lähitulede omadega. Ning mina vahetan oma kaugtuled lähitulede vastu kohe kui teine auto ilmub silmapiirile.
Hella reflektor
17:02 06.12.2020
On imetlusväärne, kuidas siin foorumis ühele ülbikule järgneb kohe teine, siis kolmas jne.
Kas tegemist on tagatulede mustaksvärvijate salaseltsiga, kes kui sektantidest elusõnalased Piiblit vastavalt oma erahuvidele tõlgendavad?
Kui tagatuled mustad, on nägemine tagasõitjal kehv, kui tuld kõikvõimalike aretustega silma lastakse- siis on samal isikul silmade ülitundlikkus!?
Aretuste autorid pole kunagi midagi valesti teinud, nemad katsetavad lihtsalt oma tulesid meie peal ja see on meile ju privileeg ja õnn?
Ma võtaksin sellistel juhtimisõiguse ära, kuna nende teadmine et neile on kõik lubatud on märk vaimsest kõrvalekaldest. Progresseeruvast kusjuures.
allan67
20:16 06.12.2020
Ma räägin nüüd enda kogemustest.

Uued LED-matrix tulede tehnoloogia on väga hea ja mugav ning auto kustutab vastu tuleva auto pealt väga konkreetselt kaugtule ära kuid valgustab kõike, mis selle ümber jääb. Peamisel vilgutavad tulesid vastu need kärsitud, kes ka rohelise foori süttides kohe signaalitama hakkavad.

LED lisatulede jms kasutamine - pooldan. Kuid nii nagu ikka peab alati arvestama vastu tulevate autodga. Mul on konkreetne näide enda USA kastikaga. Vahetasin esimesed tuled ära kuna vanad ei valgustanud piisavalt. Panin uued ette ja oh imet neil täpselt sama valgustusvõime olenemata sellest, et klaas on selgem ja reflektorid uued. Mul oli katusel 52" LED bar, mis valgustas väga hästi kuid mind häiris, et see valgustas mul kapotti. Uued lisatuled panin töötuledena esimese raua peale ja eraldi lüliti alla. Pimedas sõidangi lähituli pidevalt peal ning, kui tee tühi siis panen LED peale. See on mind päris mitu korda aidanud metsloomadega kokku põrkest.

Minu moraal on see, et ei maksa taunida seda, kui inimeste autodel on hea tee valgustamine tagatud. Taunida tuleb juhti, kui ta kasutab seda valesti!
Kärss
23:01 06.12.2020
Laigin seda viimast lõiku, et probleem pole kunagi vales tules vaid tule vales kasutamises.

# Uued LED-matrix tulede tehnoloogia on väga hea ja mugav. Auto kustutab vastu tuleva
# auto pealt väga konkreetselt kaugtule ära kuid valgustab kõike, mis selle ümber jääb.

Liiga hästi sõnastatud, et mitte sõnasabast kinni hakata;) Nii on, neid on mugav kasutada ja vastutulijate puhul reeglina selline asi ei häiri absoluutselt, sest ei pimesta tõesti (kuid mõistan ka vilgutajaid, sest "ümberlülituse hetk" on vaid osadel üldse tuvastatav). Kuna ise vaatan öösiti teed pigem kõrgemalt kui sõiduauto rooli tagant, siis tänu sellele on mu vaateväljas ka teepinda rohkem kui madalama nurga alt teed vaataval juhil. Vahest harva kohtab selliste tuledega vastutulija puhul aga seda, et silma küll ei paista, aga kogu ümbrus on juba nii heledalt valgustatud (teelt jm tagasi peegelduv valgushulk tervikuna), et silmadel jõuab pupill juba nii palju koomale tõmmata, et kui ta minust mööda saab, olen ikka veel mitu sekundit "mustas kotis" ega näe suurt midagi. Kui ta taga on tühjus, saab täied/lisatuled sisse lülida, aga kui ta taga on kolonn lähituledega, on selline "pimeduses kobamine" juba natuke ohtlik. See minu kirjeldatud efekt moodustab Ledmaatriksitest jt aktiivtuledest vaid murdosa, aga nt hõreda liikluse kellaaegadel (pimedas) Tln-Võru-Tln otsa peal kohtab ikka mõnda üksikut. Huvitav, kas see on ikka originaallahendus või on tegemist mingi "tuletuuninguga" või üldse selliseid omadusi omavate lisatuledega?
Bmw. Diisel
23:12 06.12.2020
Mul on lähituled pekkis. Reflektorid tuhmid ja enam ei näita. Kaugtuled seevastu super. Udukad normaalsed. Hetkel kasutangi udukaid, sest lähituled ei näita. Masin 20 aastat vana ja 350 000 kellal. Facebookis on üks leht nimega Retrofit Parts kes tegeleb tulede taastamisega. Võtmed kätte lahendus 400 € (võtab tuled maha, teeb lahti, vahetab jupid ära reflektorid jne) tuled pärast nagu uued) eks peab selle investeeringu vast ette võtma. Pirnivahetus ja poleer väljast ei aita.
Bmw. Diisel
23:20 06.12.2020
Hiina 5 euroste xenon pirnidega saab reflektorid kenasti pekki keerata, sest neil pole UV kaitset pirnil peal. Kui ostad originaal osrami vms 30 euriga, siis neil on peal. Ise kasutan D2S osram CBI cool blue intense pirni (5500k kuni 6000k ning 3200 luumenit) pirn on aus, mitmel autol kasutanud sarnast toodet
Hella reflektor
23:40 06.12.2020
Siinkohal oleks paljudel paslik tutvuda silma ehituse ja nägemisaparaadiga üldse.
Jutt on asja tehnilises küljes, kuid kod Kärss tõi esile ka fakti silma reageerimise inertsist ja delayst ehk viivisest. Mul oli Norras juhus, mis muutis sekundipealt minu harjumusi. Sõitsin vastu eredat päikesepaistet tunnelisse, sellisesse, kus alguse valgus pole üledimensioneerirud just sellise efekti vältimiseks. OK, lendasin eredast silmi siravast päikesepaistest suht nadilt valgustatud tunnelöisse ja jäin pimedaks selle otseses mõttes, kuis oleks toas tuli kustutatud. Lootes, et tunnelis pole kurvi, sõitsin sõna otseses mõttes mõned sekundid kuulmise järgi. Arvan, et sekundit 4-5, seega 100+ meetrit ja alles siis hakkasin midagi nägema. Asi tuli nii ootamatult, et ma ei taibanud kogu tuledeparki sissegi lülitada, tegemist oli suuna hoidmisega.
See tõi kaasa harjumuse enne mistahes tunnelit pilukaks hakata, et silmad juba enne tunnelit oma pupillid suureks ajaks.
Hästi, mina olen anatoomiaga üsnagi kuris ja tänu ühe lähedase inimese ühest silmast pimedaksjäämisega ka silma eraldi põhjalikult uurinud, ka on sõidupraktika siiski muljetavaldav kuid mis peavad tegema need, kes oma esimesi öösõite teevad?
Mis siis saab, kui neil tekib paanika ja nad nt libedal sellises olukorras masinat peatada püüavad, vastutuleva kolonni tingimustes, kui nad üldse nende hüpersuperpuper tulede taga tulevaid märkavad?
Asjatundlik tuledepede ütleb nüüd, et ärgu sõitku siis pimedas, õppigu sõitma, ise on loll, et pidurdas vms?Et vaid temasugusel on preemimasina, preemiumrehvil ja preemiumtulede valgel õigus kulgeda?
Olen miskipärast kindel, et mõni nii arvab.
Silm raibe aga on üsnagi iseseisev instrument ja vaatab sinna, kus on valgem. Minge pimedasse ja valgustage niru valgusega enda ees objekti ja laske oma selja taga võimsa valgusallikaga valgustada teisi objekte ja saate aru, et teie silmad orienteeruvad ja liiguvad võimsama valgusallika järgi teist olenemata ja testsuguse olukorra tekitamiseks peate te silmi sundima vaatama mujale.
Mõnele käib see muide üle jõu, kui ta pole seda treeninud.
Sarnaselt sai surma see KODUTUNNE saate tüdruk, ta nägi vaid tema suunavööndis temale vastulendavat Türgi veokat ja püüdis sellest vasakult mööduda, kuid veoka tulede valgusest pimestatuna ei näinud ta risti üle kogu tee vastulibisevat jumbohaagist ja lendas sellele sisse. Kui oleks näinud, siis keeranuks paremale teelt ära.
Püüdkem vältida siis efekti, et teist möödunud sõiduki juht peaks liikuma pimedana veel ehk sadu meetreid.
Mis sellesse Türgi rekka asjasse puutub- tal oli eskort piirini, naeltega sõiduauto, kuna tal oli ülegabariidiline veos. Kuidas said need eskortijad oma naeltel liikudes eeldada, et verinoor juht Türgist, linoleumsiledatel suvekatel, libedakogemuseta, saab neile lubatud ülegabariidikiirusel 80 km/h hakkama!?
Aju puudus?
Samamoodi hooletus ja ükskõiksus kaasliiklejate suhtes ja endale piibellike võimete omistamine.
Endale tee valgekstegemine ongi tihti teiste pimestamine ja tuleks sellega arvestada, tunnistan, et kui tulepede vastu tuleb vähendan mina kiirust, arvan, et nii on tark toimida. Las loll kimab kui tahab.
Per-Astra
08:10 07.12.2020
Valdavalt on rekkatel suht armetud lähituled ja kui Opelil on AFL laternad, siis võimalus väike, et pimestada sai. Ma olen mõelnud, et miks kulutatakse autol soetamisel tühja ja tähja peale, aga korralikke laternaid ei raatsita osta. Imelik on lugeda, kui inimesed käivad õues vaatamas, uutel autodel , mis tuled põlevad ja kas üldse põlevad. Kui rekkad oma "super" kaugtuled lähituledeks vahetavad, siis tavaliselt lülitab sõiduauto automaatika talle kaugtuled peale. Ja siis läheb solvunud rekkamees kättemaksuaksioonile, lülitab oma kaugtuled sulle peale, aga ta teeb seda nii lähedal, et need näitavad juba sinust üle. Siit moraal: Auto komplekteeritakse ostmisel, mitte ei üritata seda ise teha.
100AVANT
11:22 07.12.2020
Esimene väide mis nii mõnegi eelkirjutaja tekstist esile trügib on see et ostke/komplekteerige juba ostes korralike tuledega auto, siis pole igasugu neid häirivaid tulukesi vaja.

Vaatame nüüd suuremat pilti.

Esiteks ei ole suur osa eestis liikuvatest autodest siit uuena ostetud ja kui ongi siis ei pruukinud ostu aegu olla ega ole siiani saadaval kõigile uuena müüdavatele masinatele tehasest juba väga häid tulesid.
Kõik ei jõua elu sees endale tutikat autot ja seda veel parimas varustuses osta.

Teiseks ei ole teatud valiku kriteeriumite juures siiani võimalik leida uut autot(minu ühel näitel oli vaja võimallikult laia kaubaruumiosaga kaubikut liikuvaks töökojaks sisustamiseks ca kaks aastat tagasi) millel tehasest oleks ülihead tuled. Jah osadele premium markidele pakutakse. Aga kui mul on valida normaalse kaubaruumi ja halogeentulede või kümme senti kitsama kaubaruumi ja pisut mugavama kaugtulede automaatikaga(maatriksist ei tasunud ega tasu enamikul kaubikutel vist siiani unistadagi) kolmandiku kallima premiumi vahel siis mina valin pigem laia kaubaruumi ja lisatulede variandi.

Kolmandaks on osadel automüüjatel selle just sulle komplekteeritud auto tootmise aeg nii pikk, et igaüks ei jõua seda oodata...
Ja siis pakutakse laoautosid.
Aga laoautod on juba komplekteeritud kellegi maitse järgi, ja mõni kord täiesti arusaamatult.
Näiteks ca kaks kolm aastat tagasi ühe eesti müüduima margi laoautod.
Diisel-kliima-led tuled kooslus ainult üksikutel ja need kas prouale vastuvõetamatut värvi või siis täiesti tippvarustuses mis hinna kohe märgatavalt kõrgemale kergitab.
Bensiin-led tuled oleks saanud aga juba kolme silindrilise liitrise mootoriga. Ja palju muid ka...
Pikka otsa sõitma/haagist vedama eelistaks ikka diislit. Aga sellel võiks olla ju ka trassile sobivad tuled.
Valid sealt endale sobivaima et ikka uus asi jne, ja siis kasutades hakkab tulema. Näiteks mõnel autol need kaugtuled suht punkti näitavad ja mõne teise laternapesurid kaugtulede klaase üldse ei pese jne.

Ja siis võtaks sõna nende led-baride koha pealt.
Ei ole ükski led-bar süüdi selles kui keegi teda valesti kasutab või paigaldab.
See eespool läbi käinud lisatulede lüliti teema näiteks. Siis veel tuleomanike mingisugune võidujooks võimsusele ka siia lisaks. Oluline vahe on kas ees särab 180W ledi ja valgust on 1lux ca 600 meetri peal või 60W ja 1lux 300 meetri pealt. See esimene viib vastutulija endast välja juba 800 meetri peal, teisega enamus ei pahanda kui need veel 400 meetri peal põlevad.
Puht seaduse mõistes on legaalsed mõlemad.
Igale tulele on oma koht siin päikese all.
Enda tööauto D-Maxx leiabki kasutust pikkadel otstel kõrvalistel teedel kus vastutulijaid ei pruugi peaaegu kohatagi. Samas on selline tuli ilma lisalülitita ohtlik ka kasutajale endale. Kui kauged korraga maha võtta siis silm ei saa selle üleminekuga hakkama ja sõidad nö pimeduses. Lisalülitiga õigel ajal klõps ja ise rahul ja vastutulijaid ei häiri ka...
Näeb kõike ja kõikjale kuhu vaja. Metsloomad mitmesaja meetri peal jne. Valge ja turvaline. Samas suured teeviidad häirivad tõesti.
Linna ümbruses ja maal tiirutaval vanemal pereautol on 60w lisatuli. Kaugusse tõesti ei näe. Samas lasevad vastutulijad(keda liigub eriti õhtusel ajal selle auto marsruutidel rohkem) ligemale ilma pahandamata ja saab küll vähema valgusega aga pikemalt sõita.

Poes püüavad muidugi paljud müüjad selle uhkema/võimsama maha müüa, et "sellega ikka näed ka".
Lisame siia harju keskmise autojuhi vähese teadlikkuse/viitsimise ja ongi jama majas.

P.S
Soojalt soovitan kõigi lisatulese omanikel viia läbi väike katse. Ehk siis proovida teise autoga enda lisakaugtuledega autole vastu sõita. Saab märksa targemaks, kui kaugele ja kuhu see valgus jõuab.

Muudetud 07.12.20 11:37

tõde on lihtne
11:42 07.12.2020
Ostetakse lisatulesid, kui tegelikult on tarvis prille.
Marko
11:51 07.12.2020
Arutelu just hakkas asjalikuks muutuma aga rahvavaenlane ei maga. Kohe on kohal ja tatistab midagi kohatut. Hoia näpud klaverist eemal!
63amg
17:00 07.12.2020
mida siin asjalikku on! mul pole kunagi olnud vajadust lisatulede järgi! isegi vana berlingol mida pidin kasutama mõnda aega,polnud mingit probleemi.lülitades oma suured prosed ümber lähituledeks tekib liiga suur kontrasti vahe silmade jaoks ja silm ei jõua ära harjuda.nt. hobikaga sõites ma ei viitsigi tulesid ümber lülitada ja sõidan koguaeg lähikatega.minu xenonite ja ledidega varustaud masinate lähikad on nii head,et seal pole mingit vajadust enam kaugtuledele,kui liikuda max 90 km tunnis
tule taivas appi
18:11 07.12.2020
Kunnnn
19:54 07.12.2020
Ja kuidas need lisakaugtuled lähitulesid aitavad?
Pidurituli
20:25 07.12.2020
Jajah.
Alles automoto foorumis oli üks kullipilguga vend kes väitis et tema sõidab ainult lähituledega.
Kaugtuledega pidi liiga palju mittevajalikku nägema...
jee.kim
21:03 07.12.2020
Kas nüüd alati segavad aga meie mega/hüper suured teetahvlid on kaugtuledega liigagi heledad....
Linnamees njah
22:38 07.12.2020
Niipalju kui ma linnapildis olen näinud, siis uute mersude tuled on kõige valgemad. Teevad silmad ette teistele uutele autodele bemmidele audidele jne (no seal 2018 masinad jne)
Kuigi bemmid adaptive LED pidi hea olema, siis mersu vastu ei saa. Kui fooritaga kõrvuti seisavad siis näha kummal valgemad tuled
Alma piim
22:39 07.12.2020
Täna jäin jälle pimeda peale kojusõiduga ja minu ette sõitis mingi VW LED lisatuledega. Mis tundus kummalisena oli see, et kui ta kaugid sisse lülitas, siis olid metsas kõik puuladvad heledasti valgustatud. Asfaldil valgust nagu eriti polnudki. Need nn. otseleedid, mis pole ülalt valgustatavad ja reflektoritega, näitavadki kõike muud kui teepinda.
siberia
23:59 07.12.2020
Volkkaril olin tuled ilmselt valesti reguleeritud ja näitasid liiga üles. Siis ongi nii et lähituli näitab nii et küll ja veel ja lubatud maanteekiirusel pole rohkem vajagi. Kaugtuledele lülitamisel ei lähe midagi oluliselt paremaks. Ainult puuladvad saavad lisavalgust.

Ma panin oma Audile täiesti uued tuled ja sättisin silma järgi paika. Vanadega võrreldes ikka öö ja päev. Maanteel polnud kaugtulesid enam vajagi. Mõned vastutulijad (mitte kõik) vilgutasid vahel. Ülevaatuselt läks ka ühe soojaga läbi kusjuures taadid ikka tõesti mõõtsid tulede langemisnurka oma ekraaniga.

Siis sain aega ja viisin töökotta kus niisugust tööd enne ka on tehtud ja tuled keerati kohe tükk maad madalamale. Imelikul kombel jäid lähituled sama head kuid kaugtuledele lülitades tuleb valgust veel juurde.
Tulekõrguse regulaator jms oli korras aga see ei kompenseeri niisugust asja kui kogu element kuidagi tagantkätt paika on visatud.
mati1222
06:10 08.12.2020
viimastele: enamus ledbare ongi kuma ja valgus on kus iganes, kuid mitte teel 100m peal ja no silmaga pannes laiku vaadates peaks ka ikka mingit aimu saama. mitte valgust ei tulnud juurde, vaid toodi taevast alla. paljudel nn hiinakatel ongi nii, lähituli paigas ja kaugtuli teele ikka ei naita. ka 2000 esimese otsa v70 ja s80 volvo originaalidega. lähituli ok, siis kaugtuled teele ei näita enam, jääb vaid kuma.
,
06:11 08.12.2020
jeekimil õigus- kõik need suured sinised tahvlid teede ääres on täiesti mõttetult liigreflekteeruvad ja tegelikult isegi lähituledega sõites hakkavad silma häirima, kaugtuledega on juba suht piin. Jällegi tahaks teada, et kas meie liikluskorraldajad ise on pimedad või siis tegu nii tuimade inimestega, et neid miski ei häiri ja isegi kärbes või nende ninal päev otsa ringi kaaberdada.
Tarkade klubi
07:07 08.12.2020
avaldab oma arvamust absoluutselt kõige kohta.
Ainult et kui teemas käib jutt aiast, siis enamus räägivad aia august, osad naabrist nimega august ja järgmised juba augusti naisest...

Led bare kiputakse paigaldama osadel juhtudel ikka väga madalale. Numbri märgi alla ja peale jne. Ega selle asukoha valik osadel masinatel nagu variante ei oma ka.
Füüsika reeglite vastu ei saa.
Nagu ka tavaliste kaugtulede ja lisatuledega sõltub paigalduskohast palju.
Mida madalamal on tuli seda enam teepinna konarused seda otsest tee valgustatust maha lõikavad.

Per-Astra
07:39 08.12.2020
Kärss
10:07 08.12.2020
Hella reflektori pildi kohta jäi lisamata (superhea pilt illustreerimaks kehvade tulede peamist põhjust!), et enamikele autodele saab kommiraha eest osta odavaid iinatulesid (kui kauaks?:), mis on originaalide koopiad ja näitavad suurepäraselt, ainult et kuna muu kvaliteet on "iina at its best", võib nende paigaldamine originaalist märksa keerukamaks osutuda. Veelgi odavam lahendus on osta suvalisest "automaailmast" mingit nn peegel spreivärvi ja võid kasvõi kuldse tooniga originaaliga ligilähedaselt näitavad reflektorid omale saada (jällegi, kui kauaks?). Ja veel odavam lahendus on kodus mingi hõbedase hammeriidi lõpp sinna reflektorile mäkerdada ja tulemus on pildil olevaga võrreldes ikkagi veel nagu öö ja päev. Mitte, et seda kellelgi teha soovitaks, aga ma olen nt üv läbimiseks teinud, kui korralike tulede tellimine kusagilt jänkistanist aega võtab ja need õigeks ajaks kohale ei jõua.

Per-Astra viimasele kommentaarile: kui vaid need lisakaugtuled seda kohustuslikus korraks tegema õpiks...

# Led bare kiputakse paigaldama osadel juhtudel ikka väga madalale. Numbri
# märgi alla ja peale jne. Füüsika reeglite vastu ei saa.

Kui kasutad, siis tead ka seda, et udus ja lumesajus kõrgemal asuvad tuled (ka originaaltuled) tekitavad ette piltlikult öeldes seina. Ühelt poolt on vanaaegsete autode hiigelsuure klaasipinnaga laternad ühed parimad, kuid sellises olukorras toimib paremini just võimalikult kitsas ja hästi fokusseeritud valgusvihk (mõnel reflektoril ka mitu vihku, et tee nägemiseks vajalikud alad ära katta). Samal põhjusel on udukate valgusvihust lõigatud täielikult ära nn ülemine pool ja need paigaldatakse samal ajal võimalikult madalale. Ka madalal olev LEDiriba võimaldab seda palju mugavamalt ja rohkemates olukordades kasutada. Mida madalamal asub tuli, seda olulisem on valgushulga asemel hoopis korralikult suunav reflektor, ainult et see väljend käib üliharva kokku ledbaridega ja sellepärast on ka tulemus selline, et valgust oleks nagu palju, aga samas mitte midagi ei näe:)

Mõtlesin algul, et seda ei puuduta, aga kuna nüüd on nädala jooksul juhtunud juba kahel korral, siis ühe sellise lisakaugtuledega pimestajana sooviks omalt poolt tervitada kusagil Põltsamaa ümbrsuses Skodaga sõitvat politseipatrulli. Tüübid on äärmiselt nahhaalsed ja oma (eeldatavasti legaalset) LED bari ei kavatsegi ära kustutada, kui neile kaugtulesid lähedalt näkku ei lase. Kõigil kordadel olen seda teinud õnneks täiesti legaalsete originaal kaugtuledega ja muidugi "ehmatanud", et tegu politseipatrulliga. Paratamatult läheb mõte sellele, et äkki on öösiti uniste ja hajameelsete ametimeeste asemel tegu hoopis tahtliku provotseeringuga, kes ootavadki, et neile mingite liikluskasutuse jaoks illegaalsete "töötuledega" näkku lastakse ja kohe avaneks võimalus oma igav öövahetus huvitavamaks muuta?
Hella reflektor
11:24 08.12.2020
Pildiloleva HELLA originaali asemele said DEPO tuled. Kinnitused klappisid, reguleerimismootor samuti, DEPO tuli mehaanilise regulaatoriga mis pesast kenasti välja käis ja mille asemele istus 1:1 elektriline.
Vasak-parem regulaator funkas. Kaalult oli taivanlane tuntavalt kergem, plastik õhem, klambrid käisid kõik maha ja said painutatud, sest nad hoidsid klaasi suht nirult, pirnide goidjad olid peenemast traadist, kontaktid mitte kahese pesana vaid ühekaupa.
Aga- see konstruktor on 5x odavam kui HELLA ja näitab suurepäraselt.
Hellad olid mõlemad sellised, kollakas plastik väljas ja kroom oli kuis arustunud, sest klaasi taga mingeod selle tükke, puru vms ei olnud.
Nüüd ka politseist.
Sinna on sattunud tööle ka sellise kontingendi esindajad, kes on telesaadete Rannamaja, Maskis laulja jms sihtgrupp, ise olen täheldanud ka poolkirjaoskamatuid.
Sellistel on tunne, et nad on maailmavalitsejad kui sinised tunked on üll.
"A mis ta mulle teeb?" saab olla mõne sellise teistele tuledega näkkunäitamise põhjuseks päris kindlasti- nad ju näinud, et filmides uurija laseb laualambil ülekuulatavale näkku sirada.
Politseivärk noh!
Samas ei maksa häbeneda sellise jama peale helistada juhtimiskeskusesse ja paluda sellised korrale kutsuda, neil on alati igas vahetuses olemas välijuht, kes selle eest vastutab, et ta kas poolkirjaoskamatud või ennasttäis alluvad siiski mingit reglementi täidaks.
Kuna nad enamuses mujale tööle ei saa, kardavad nad ettekandeid jms ja see distsiplineerib neid.
Seoses oma tööga olen palju operatiivsõidukites sõitnud ja on olnud juhuseid, mil politseinik palub minul rooli istuda, sest tal puuduvad igasugused libedasõidu kogemused ja isegi naeltel kardab ta jäätunud teed paaniliselt, just nimelt paaniliselt, sest ühe kuudi on ta juba üle katuse keeranud. Aga need lood on mul 10 aastat vanad- kuigi ma ei usu, et midagi oleks muutunud selles ametis.
Pmt- enamus neist ei tohiks üldse opsõiduki roolis olla, kuid mitte keegi ei taha sinna tööle minna ja seega on valikuvõimalus pea olematu.
100AVANT
12:02 08.12.2020
Seda Led paneeli kõrguse olulisust ei tasu alahinnata.
Kahel enda autol mul paneeli ülaserva kõrguse erinevus ca 10 senti. Ja see teepinna konaruste taha jääva pime ala on madalama tulega märksa varem kohal.
Valguskiir lihtsalt ei oska oma sirgelt trajektoorilt sinna muhu taha pugeda ju.
Kõrgusse panemisega on omaette lugu. Ideaalse ilmaga(ei udu ega vihma) on tee valgustus kõrgemal asuval tulel märksa parem ja kaugemaleulatuv(seda viimast muidugi juhul kui tulel selleks võimsust on. Udus või sajus hakkab jah väga häirima.

Selles mõttes pean lugu tuttava bussi tuledest.
Oskamatu kasutaja selle roolis ajaks ilmselt kõik tagajalgadele.
Katusel kaks lühemat võimsamat bari ja stange ees raua peal kaks ümmargust led kaugtuld.
Hea ilmaga ja harva liiklusega kasutatakse katuse tulesid ja tõesti on puusalt pakkudes 500-600 meetri täiesti valge.
Kui kehv ilm või liiklejaid rohkem siis alumiste tuledega nähtavus parem ja teisi ei häiri.

Ise liigun ka palju Põltsamaa kandis ja mul on vist olnud au selle patrulliga kokku puutuda distantsilt.
Endale tundus et tegu mingi kolleegide või remondimeeste naljaga sest ega need tuled tal ju teele ei näita...
Mingi seikluse või remondi ajal paigast läinud?
Kärss
14:05 08.12.2020
# Ideaalse ilmaga(ei udu ega vihma) on tee valgustus kõrgemal asuval tulel märksa
# parem ja kaugemaleulatuv(seda viimast muidugi juhul kui tulel selleks võimsust on.

Nõustun täielikult, aga ega ideaalse ilmaga pole lisatulesid väga vajagi:) Reaalselt siis oleks ideaalne tulelahendus selline, et ühed prosed on katusel, teised stangel ja lisaudukad maadligi. Ledbari ei oskagi nagu kuhugi panna, ehk ainult taha ülevalt alla näitama töötuledeks. Kolmel autol elu jooksul olen viitsinud sellise tuledemere ette kruvida/ühendada... aastaks, st kuni järgmise ülevaatuseni. Neist üks oli väga heade originaaltuledega (Granada), teine üle keskmistega (Patrol), kolmas automaailma üks sitemaid üldse (pilusilmne Seatatt). Kolm aastat elust siis, sest tore oli, aga reaalselt ei lähe väga vaja ja seetõttu ei tekkinud ka motivatsiooni neid tagasi hakata panema. Praegusel ajal lubab seadus rohkemat, aga kuna originaal lähituled on läinud paremaks ja tulede "tjuunimiseks" on ka teisi lahendusi (paremad tjuuningtuled originaalaukudes, enamjaolt täiesti legaalsedki), tekibki see lisakaugtulede soov ainult selliste autode puhul, millest on õnnestunud end eemal hoida:)
100AVANT
18:13 08.12.2020
Kärss kirjutas;

Nõustun täielikult, aga ega ideaalse ilmaga pole lisatulesid väga vajagi:) Reaalselt siis oleks ideaalne tulelahendus selline, et ühed prosed on katusel, teised stangel ja lisaudukad maadligi. Ledbari ei oskagi nagu kuhugi panna, ehk ainult taha ülevalt alla näitama töötuledeks.

Esiteks tahaks teada millest selline ledbari välistamise põhjus?
Kui suur on erinevate valgustite kasutuskogemus et nii arvata?
Led bare saada väga laias valikus nii töötuledena kui kaugtuledena. Ja võimsuselt, hinnalt ja valguse jaotuselt väga erinevaid.
Kui valikuga ämbrisse astuda on pettumus garanteeritud iga lisatuleliigiga.
Korralik Led töötuli ja korralik kaugtuli samas vormis on väga erinevad asjad.

Teiseks milleks lisa udukad? Eesti kliimas sellist ilma kus neist reaalselt kasu oleks kohtab haruharva... Ja niisama kasutades lihtsalt näed paremini seda millele kohe otsa sõidad...

Niipalju kui uuemate masinatega kokkupuuteid on olnud siis paljudel on tendents selles suunas et lähituled võivad isegi paremad olla kui vanemal mudelil, aga kaugtuli tihti kehvem. Muidugi kui linna lähistel elavas liikluses enamasti aega veeta siis pole ju probleemi...
Osadel sõiduautodel/linnamaasturitel on jah lisaraha eest tellimise aegu võimalik midagi uhkemat kuni Led maatriksini välja tellida, aga enamus autosid mida peab kasutama tööülesannete täitmiseks on enamasti seni valikuks ainult halogeen, ja insenerid ei lase ennast tihti segada selle seltskonna muredest kes põhjamaades pikema pimedusega leppima peavad.
Ja mind absoluutselt ei tõmba mõte 400-500+km põnevamal päeval varahommiku ja õhtu pimeduses originaal tattninade valgel mööda saata.

Deus
00:38 09.12.2020
Meenutagem siin nüüd lihtsat reeglit, mis on meie MNT asutusel täiesti kättesaadavalt kirjas. Kõik kaugtuled kokku ei rohi ületada REF arvu 100!
Lähituledel on samamoodi kandelate piirang, millest alaates on automaatne kõrguse regull ja tulede pesur vajalik.
Kui me jääme selle REF100 sisse, siis mänguruumi annabki sulle ainult reflektori kuju, sest 300 000 kandelat (ref 100 kui veel aru ei saanud) on piir. Küsimus on, kas sa lased kandelad laiali ehk saad 300m peale LUX väärtuseks 1 või suunad hoopis ette ja saad 2 km peale lux väärtuseks 1 ruutmeetrile ja see ruutmeeter 2km peal ongi ruutmeeter ainult ringikujulisena ;)
Reeglina USA autodel on eriti kehvad kaugtuled ehk REF 12 või 17,5. EU omadel on see alates 17,5 kuni isegi 35 per tuli.

Kokkuvõtvalt: Udutuled ei saa olla paremad kui lähituled, 25 meetrit piirang ja kandela samamoodi, lähituli ei saa olla parem kui kaugtuli, langenurgapiirang + kandelad ja kaugtuled eio tohi legaalselt olla paremad kui 100REF elik 300 000 kandelat kokku. Seadus muutus, et võid nüüd panna ebaregulaarse arvu tulesid aga kui me räägime ikka tavaautost, mitte rekkast (kategooriad googeldab igaüks ise välja) siis piirangud on sellised ja tavainimese valida on kas laiali või kaugele aga mitte mõlemat :)
Hella reflektor
01:21 09.12.2020
Mis jura sa ajad!
Üle 100 ei tohi korraga põleda!
Mis rekka ja tavaautode vahe kas paaris või paaritu arv?
Mis asi on "tavaauto"?
Valikulistele seadusetundjatel
07:09 09.12.2020
Kood 203. Kaugtulelatern
Nõuded: 1) M ja N kategooria sõidukile peab paigaldama kaks kaugtulelaternat. Suurim
lubatud kaugtulelaternate arv M, N1 ja N2 kategooria sõidukil on 6 ning N3 kategooria
sõidukil 10. Lubatud on ka paaritu arv laternaid. Elektriühendused peavad tagama, et korraga
põleks vähemalt 2 sümmeetriliselt paigutatud laternat, kuid mitte rohkem, kui 4
kaugtulelaternat.
3) elektriühendused peavad tagama, et summaarne kaugtulede valgustugevus, mida saab
üheaegselt sisse lülitada, vastab valgustugevuse kontrollarvude summale 100;
jee.kim
12:16 29.12.2020
Otsustagu nüüd ära, kas tohib teeäärt/-jooni jõllitada või mitte?