Tehnoülevaatus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

H7 halogeeni asendamine kaugtules H7 lediga.

Tiituss
17:15 06.03.2021
Kas h7 halogeenlambi asendamine h7 LED lambiga kaugtules on legaalne?
Lähitules tean,et kindlasti ei ole.
Kõmmar
18:00 06.03.2021
Deus
18:29 06.03.2021
Ainult sertifitseeritud LED pirnidega tohid teha aga parem olgu kogu aeg siis paber kaasas. Arvestades meie ülevaatajate harimatust ja harituse puudumist ning tänapäeva tehnoloogiate ja võimalustega kursis hoidmist, siis soovitan minna ülevaatusele ikkagi halogeenidega. Osram ja Philips on juba eismesed e-serdiga legaalsed LED pirnid teinud, valgustugevus sama, mis 55W pirnil, värvus natukene valgem aind. Ma kahjuks ei mäleta, millised soklid on juba sertifitseeritud. Osramil lisaks tuleb osta CANBUS vahemoodul, kui sul autol see olemas, Philipsi kohta ei tea.

Muudetud 06.03.21 18:30

märg unenägu
18:36 06.03.2021
Deus siin ei oma mingit tähtust mis serti pirn omab, vaid tähed mis on valgusallika peale kantud
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/1200/5202/0006/MKM_m42_
lisa1.pdf#

Kood 203. Kaugtulelatern
6) kaugtulelaternale peab olema kantud tüübikinnituse tähise ühe osana valgustugevuse kontrollarv ja üks järgnevast tähisest: a) R –kui on ette nähtud halogeenhõõglambiga (E-reegli nr 1 või 112 kohane) või LED-iga (E-reegli nr 112 kohane);b) HR –kui on ette nähtud halogeenhõõglambiga (E-reegli nr 8, 20 või 112 kohane) või LED-iga (E-reegli nr 112 kohane);c) HSR –kui on ette nähtud osandamatu halogeenlaternaga (E-reegli nr 31 kohane);d) DR –kui on ette nähtud gaaslahenduslambiga kasutamiseks
Deus
19:13 06.03.2021
Kahjuks loeb. Philips ja Osram tegid suure töö, et võrdsustada need vahetuspirnid halogeeniga. See on siis Eu tasemel. Meie lähtume alati EU eeskirjadest ehk kui EU sert on olemas, sa saad vastu vaielda ja näidata, et näete, mul on selle sertifikaadiga LED seal sees ja see reeglistik ütleb, et tohin nüüd seda kasutada. See on point. Ma ise olen juba aastaid kasutanud, lõikenurk on ilus, ülevaatuse kasutatavas ekraanis on ka kõik jonksus, ei pimesta, ei näita viltu aga enne pärisülevaatust panen ikkagi tavapirnid asemele lihtsalt selle sama asja pärast, mis sa just välja tõid, Harituse puudumine, et spetsiaalselt disainitud LED valgusallikas sertifikaatide kohaselt on võrdväärne 55W pirniga. Ma saan neist aru kah, paber on ees ja vastusõdimine tähendab enda poolt hunnikute paberite määrimist ja järgmine aasta otsast peale, kes see viitsib... Muide Mitsubishi esindus vahetab kaugtules ise LED vastu ära valgusallikaid kui soovid ja läheb ka ülevaatuselt läbi. Klaasi peale märgituga on üldse omaette ooper, vahepeal olis ee väga populaarne, kõik sai esitule pealt maha lugeda aga nüüd olen vaadanud nii mõndagi masinat ja ei leia mina enam kuskilt, kas on seal ECE-E29 HR/HCR /:

Muudetud 06.03.21 19:14

Ülevaataja
11:01 08.03.2021
Selline valgusallika vahetus ei olegi legaalne ja tehnonõuete kontrollist läbi ei läha. Osrami HL H7 Gen2 on ofroad kasutuseks. Info osram. com. Hetkel ei ole legaalne vahetada halogeen LED valgusallika vastu. Info TA tehnoülevaatustalitusest.
Deus
12:01 08.03.2021
Jah, ma eksisin.

Turgutasin enda mälu ja otsisin ülesse selle murrangulise artikli Osrami lehelt.

https://www.osram.de/am/night-breaker-led/night_breaker_led_
kompatibilitaetsliste.jsp?mkt=/ledcheck/

Ülevaatajal on selle poole pealt õigus, et hetkel ei või ja ma eksisin selle EU koha pealt, ainult Saksamaal on kindlatele automudelitele see lubatud aga kuna Saksamaa on EU eestvedaja tehnilise poole pealt, siis on aja küsimus aind, mille EU järgi jookseb ja Eesti omakorda järgi sellele.

Reeglid on siiski samad, pead sertifikaati kaasas kandma ja ette näitama, kui kinni peetakse ja ülevaatuspunktis samamoodi.

Kokkuvõtvalt kehtib teine kommentaar Kõmmari poolt.
to haritud deus
14:52 08.03.2021
...ei näe küll kuskiltpoolt su haritust, võibolla on Sul haridust rohkem aga haritust mitte kopka eestki!
Kõigepealt sõimad ülevaatajaid üldiselt ja siis saad sellesama "harimatu ülevaataja" käest nokaudi! Tase!
.
15:16 08.03.2021
Klaasipinnal on tehases märge et kasutusel led valgusallikas
Deus
15:49 08.03.2021
Õige mees teab, millal ta on vea teinud ja oskab seda ka tunnistada. Sul jäi küll ülevaataja tekst vist lugemata, kes ütles kindla Ei, kuid tegelikult see laias maailmas nii ei ole.
Ma võin mürki võtta selle peale, et kui sul on kõik serdid olemas, EU poolt kinnitatud ja sellega ülevaatusele lähed, kukutatakse sind ikka läbi. Täpselt nagu tüübikinintusega autosid läbi kukutatakse tehasetulede olemasolul. Sul on valik, kas teipida tuled kinin ja loota ülevaataja heatahtlikusele või siis otsida margiesindusest tüübikinnitus, sõimata koha peal kõik ülevaatajad läbi, kes selle peale juba teravamalt su masinat puurivad ja ikka läbi kukutavad. Sealt ka mu soovitus, et isegi kui on kõik serdid olemas, pane ikkagi halogeenid vähemalt ülevaatuse ajaks, pole mõtet ennast vaevata huinjakiga. Muide seal Osrami lehel on ka range hoiatus, et kui UK'sse sõidad, pead enne LED'd maha korjama ja halogenid asemele panema.
Kuidas Politsei meil käitub, kui tuled saksa numbritega autoga, sertifitseeritud LED'd sees ja mudel vastab tootja kodulehel olevale nimekirjale kah? Ma ei tea, küsige mõne politseiniku käest.

Punkt, ma otsisin Civicul seda märget, igatahes ees ei olnud seda, vb kapoti all kuskil serva pressitud?

Muudetud 08.03.21 15:50

märg unenägu
18:36 08.03.2021
unustage eelmine sajand, siis märgiti klaasi peale, tänapäeval ikke kleepsu peal asi kirjas
https://i.ebayimg.com/images/g/z0kAAOSwpWBas5t0/s-l1600.jpg
https://i.ebayimg.com/images/g/KSgAAOSwkY9fc6AI/s-l1600.jpg
v8
18:26 19.04.2021
Aga kas xenoni asendamine LED võiks olla lubatav? Tuledel pol mingit nähtavat märget.
MF
20:37 19.04.2021
Eestlane on ikka orjameelne....tohib, eitea kas tohib....pange mis tahate ainult veenduge et valgus oleks õieti suunatud ja asi ants.
lamemaalane
21:01 19.04.2021
jokk - ei tohi, aga MF lähenes tõsiselt hästi
stammer
08:47 20.04.2021
nii kaua tohib kuni vahele ei jää. Millegipärast arvan, et see H7 on Hiina nikats, millest eriti kasu ei ole.
V8
10:41 20.04.2021
Minu valduses olnud Mitsubishi Outlanderil kasutusel olnud halogeen tuled ei näidanud peale peegelduva valguse miskit. Asendades need hiina nikatsist xenon tuledega sai isegi öösel sõita.
OSRAM
11:10 20.04.2021

"nii kaua tohib kuni vahele ei jää. Millegipärast arvan, et see H7 on Hiina nikats, millest eriti kasu ei ole."

OSRAMI H7 LED pirnidel on kasutusluba olemas. Kahjuks küll mitte kõikide autode jaoks.
Deus
11:27 20.04.2021
12:01 08.03.2021 on täpselt öeldud. Ei ole meie riigis veel legaalne.
Laser kaugtuled
16:04 20.04.2021
Kui soovid LED tuledega autot, siis osta tehase LED tuledega auto. Või sõida päevasel ajal. Või lase taastada reflektorid ja halogeen näitab ka edukalt.
EVSB
18:56 20.04.2021
Need nn offroad LED d vanades väsinud laternates on kaugele näha st pimestab päris hästi kuid kas ka valgustab? Mulje on jäänud, et politsei üle ei reageeri, sest muidu liikluses neid nii palju ei oleks. Kui autol oleksid korralikud tuled ning h7 halogeenid siis kaugtuledes ise kasutaks. 2019 a Octavial andis efekti küll kuid korralike nö tehase LED i de vastu ei saa. Tehase all ei mõtle 2021 a reflektoritega LED - i vaid järgmist taset st matrix, high beam vms.
Deus
23:33 20.04.2021
See oleneb puhtalt juba tootjast, ma olen tutikaid masinaid näinud, millel see halogeen on nagu küünal ja samas kui 85 aasta Mazda 626'le sai uued laternad soetatud, siis tee muutuski valgeks kohe ja täitsa tavaliste pirnidega. Ja samas kui nendesse küünaldesse sai LED sisse topitud, siis muutus asi normaalseks (kaasaarvatud lõikenurgad ja kuumpunkti asukoht)
Mulle endale tundub, et halogeen ei taha ikka väga hästi selles luuptüüpi laternas toimida vaid norm valguse jaoks on ikka ka korralikku reflektorit vaja. Minu kogemus on, et ainuke normaalselt toimiv pirn luuplaternas on HIR aga see on minu subjektiivne arvamus.

Ja väsinud latern ei näita nii kui nii midagi, isegi ei pimesta mitte, pole lihtsalt pinda, millega pimestada.

Muudetud 20.04.21 23:53

........
00:43 22.04.2021
Väsinud latern pimestab ikka. Selle võrra vähem, et reflektor on peegeldamise asemel valgust neelav, aga selle võrra jälle rohkem, et kuna klaas on täkse ja täkkeid täis, siis valgus murdub kõikvõimalikesse suundadesse.
Need tüütud aga vajalikud tule
20:34 22.05.2021
Panin ette päris võimsad LAZER ribad, et maal metsatöid parem teha.

Vahest maanteel sõidab vastu paar autot, millel LED topitud halogeeni laternasse, pimestab korralikult - eriti hämaras. Ühe ledi kasutajaga ajad kattusid ja saime suht ülepäeviti maanteel üksteisele vastu sõita.

Talle siis lülitasingi LAZERid peale - juba kaugelt kui ära tundsin. Umbes nädala pärast koristas ta oma LEDid ära ja kohe silm puhkab.

Muidu uued autod, kus LED ise korrigeerib vastavalt valgusallikale oma nurka -
on ka vastikud. Hetkeks teevad täitsa pimedaks. Seda oli eriti hea kogeda, kui endal tuled olid madalamale keeratud, kuna koorem suur taga. Siis vastutulija elektroonika ei saanud kohe arugi, et kas tasub tuled eemale keerata või mitte.

Tollele korraks näitasin ka LAZERIT ja siis sai auto elektroonika aru, et jap, auto sõidab vastu, ei tasu pimestada.
x
05:01 23.05.2021
Päris haige suhtumine ikka viimasel, et kellelegi lisatuledega vastu sõita. Aga miks vastutulevate autode tulesid üldse vahid? Pole siis ju ka imestada, et pimestavad ja häirivad nii.
loen ja imestan
09:01 23.05.2021
kuhu küll vaadata kui mitte teed, ahjaa fatsebuuki vist on ka võimalik
marita57
10:15 23.05.2021
Just nimelt, vahi teed, mitte fatsebuuki ega vastutulija tuledesse!

# Talle siis lülitasingi LAZERid peale - juba kaugelt kui ära tundsin. Umbes nädala pärast koristas ta oma LEDid ära ja kohe silm puhkab.

Kahtlemata on hea, kui inimene umbes nädalaga aru saab, et ümberehitamine toimub ikka vastavalt liiklusseadusele, aga üksteise liikluses pimestamisele (mis on vaieldamatult ohtlik) võiks mingi mõistlik alternatiiv olla (nõuetekohane tehnoülevaatus).

Kui see tüütu leedi kasutaja oleks pimestatuna mõne jalakäija alla ajanud, kas see oleks olnud hea lahendus?
Deus
16:14 24.05.2021
Ma ei soovita seda kaugtulede jahutriibuvõistlust pidada väga. Võib juhtuda, et vastutulijal on suuremad kahurid peal.

Muudetud 24.05.21 16:18

Led2
20:54 24.08.2021
Lugesin siin varem postitatud linki https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/1200/5202/0006/MKM_m42_
lisa1.pdf# ja omale imestuseks loen välja, et kui lähitulelaternal on märge HC ning kaugtulelaternal märge HR, siis võin nendesse justkui halogeeni asemel ka LEDi lükata.
Panin igaksjuhuks ka pildi oma laternakompleksi pealt leitud märkekleepsust.

Kas olen asjast õigesti aru saanud?
Led2
15:06 25.08.2021
Xx
17:56 26.08.2021
Väga kummaline näeb asi välja. Seadus nagu enam ei keela hõõglampi asendada Led-iga? Aga kui on Led-iga siis E-reegli 112 kohane. Isegi kui halogeenhõõglambiga viitab 112 kohane?

HC – kui latern on ette nähtud kasutamiseks halogeenhõõglambiga (E-reegli nr 8, 20 või 112 kohane) või LED-iga (E-reegli nr 112 kohane)
JR
15:15 17.09.2021
vaadake, mis pakenditel kirjas. Pildil Osrami kodulehelt tutvustus - not allowed on public roads. Only off-road. Nii kirjas kõikidel led-pirnidel.