Ostuabi

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Auto hooldus

rongardF
19:32 29.03.2021
Tere,

Vaatan endale hetkel uut autot ning üks asi mida jälgin on auto läbisõit. Mida väiksem seda parem ilmselt.

Samas tekis selline küsimus, et kas on ka mingisugused üldised läbisõidu arvud, mis tähendavad, et auto vajab kohe suuremat ja põhjalikumat hooldust? Näiteks kui autol kukkub 50 000km siis on vaja teha mootori hooldus vms?

Küsimus lihtsalt seepärast, et vältida ootamatuid esialgseid suuri kulusid. Ei tahaks et ostan auto 39000km peal ja 40000km pean tegema 1000+ euro eest hoolduse.

Kui see oluline on, siis hetkel jälgin pigem Nissanit, Peugeot ja Skodat.
stammer
20:15 29.03.2021
sama küsimuse saate esitada vastavale margiesindusele, et kui Teil on näiteks 50 000 km-se läbisõiduga auto, siis mis oleks hoolduse hind. Siin sõltub väga palju eelmisest omanikust, kas ja kui palju on eelnevalt hooldusi tehtud.
lamemaalane
20:17 29.03.2021
iseasi kas ka need hooldused on tehtud, mis oleks vaja teha olnud?
tauri10001
21:14 29.03.2021
Omast kogemusest - alates 200 000 km hakkab iga auto olenemata margist ja vanusest rohkem remonti tahtma. Üks kuu väsib üks detail, teisel juba teine. Lihtsalt premium-markidel kipub ka "väiksem kulu" olema sadades kui mitte tuhandetes eurodes.
Eeldusel, et on korralikult hooldatud (mitte 30-40 000 õlivälbaga) ning läbisõit õige, võiks alla 100 000 km sõitnud ja 2-4 aastat vana auto olla suhteliselt murevaba veel hea mitu aastat.
wigry
21:16 29.03.2021
Kui autot on korrapäraselt hooldatud ja heaperemehelikult hoitud ei oma läbisõit ja väljalaskeaasta nii suurt mõju. Ka suurema läbisõiduga auto võib väga hästi sõita ja omada madalaid hoolduskulusid. Iseasi milleks peaks sellise masina müüki panema - ehk siis turu peal on ikkagi autod mida inimene enam suuremaks asjaks ei pea ning seetõttu tuleb autodesse umbusuga suhtuda. Seega pigem sõltub konkreetsest autost mille ajaloo kohta peaks aru küsima esindusest.
autoremm
22:27 29.03.2021
See aeg on möödas ,et auto mootorid sõitsid 500000 tuh nagu niuhti.
Kaasaegsed mootorid on tänu karmidele saastenormidele mikromootoriteks muutunud ja probleemid algavad juba 100000 juures .
Õnneks aga on paljudel veel garantii ja margiesindused salaja vahetavad teie auto juures palju juppe ,kui viite oma auto tavapärasesse hooldusesse .
Sellest vaikitakse loomulikult.
Peale garantii lõppu maade ise oma käulaga ,või soeta uus.
Mitmed tuttavad on loobunud kaasaegsest uuest autost ja läinud tagasi 15 aastase saksa autole ,millega ei tule suuri kulutusi kallite varuosade arvelt.
arvoLM
22:30 29.03.2021
Tean naisterahvast, kelle autode vahetamise tsükkel ainult 2 aastat ja oleneb aastast, läbisõit 15-20tuhat. Teeb alati kapitalirendi, maksab auto kinni. Miks? Sest kasutusrendi puhul, nagu eelnevad kogemused näitavad, on küll mugav jätta 1 auto esindusse ja teisega välja sõita, kuid nii värske auto puhul läheb see mugavus maksma 2000euri. Tema meelest teenustasuks paljuvõitu. Ja alati on ta ise müües saanud normaalsema summa, kui pakub esindus nö. vahetusauto puhul. Loodetavasti konkreetsel juhul ei teki küsimust, kas autol miskit viga, et müügis.
Tema on ka selle etapi elus läbi teinud, et lootis odavalt autolt minimaalset remondivajadust. Enam ei looda. Kui sõita ainult 2 aastat, siis ainult 2-3 õlivahetust, samal ajal õhufiltrid ja ongi kõik. Näiteks Subaru puhul 3 hooldust tasuta. Sellisele maksimaalsele mugavusele ta mängibki. Elab 80km Tallinnast, nii et külmkäivitusi minimaalselt, kodutöö, kord nädalas käib Tallinnas, toit kaasa suuremast poest, ei ole isegi külapoodi kärutamist. Kuna tean sõiduharjumusi, olen seda tema autot korduvalt tuttavatele soovitanud.
qp
22:43 29.03.2021
... ega see Subaru pole? Varsti siis mootorivahetus?
Hooldused piirnevad filtrite ja õlidega . Simpel. Kui miskit vaja kuluosi vahetada, siis jääb see alates 150 000 kanti.
arvoLM
23:12 29.03.2021
TO: autoremm
Tore lugeda sellist väga realistlikku juttu. Olen sel teemal käinud isegi omaaegses MNT nimega kohas ja nimelt selle Tallinna eksamiosakonna ülema juures küsimas, et kas nemad kursis, kuidas autokoolid eksitavad õpilasi, kuna ökosõidu nime all õpetatakse tegelikult mootorit tulevikus lõhkuma. Kas just otseselt, aga jah, ei pruugi teatud sõidustiiliga 100 tuhandet vastu pidada. Ja inimestel ka konkreetselt juhtumeid, kus sellise läbisõidu pealt mootori vahetus. Kuna ka romulatest neid võtta ei ole, pidi olema tohutu järjekord normaalsetele mootoritele mahus 0,9-1,2. Kas ma selleks ostsin uuemapoolse auto, et pool aastat olla mootori järjekorras, tehase uus mootor aga üüratult kallis. Soomes ei võeta juba aastaid sellise mootoriga autosid "vahetusautoks". Öeldakse, et müü kuidagi ise ja tule hoopis rahaga. Lühidalt probleem selles et õpetatakse võimalikult madalate pööretega linnakiirusel sõitma. Siis pidavat vähem kütust võtma. Jah, tehniliselt võhiklikud inimesed arvavad nii. Arvate, et sõiduõpetaja ei saa selline olla, saab küll. Käisin ka erinevate sõiduõpetajatega sel teemal rääkimas, ainult üks teadis probleemist, aga ARK eksamitel sellised nõuded ja ta ise püüdis jääda inimlikuks, selgitades õpilastele, et oma autoga ära tulevikus nii tee. Samas oli selline asi õpilased nõutuks teinud, et kuidas nii, riigiametnikud ei tea, mis õige? Tunnistas, et oma töökoha hoidmise nimel tegelikult ei tohiks nii rääkida, kuna ametnikud võivad siit välja lugeda, et neid kritiseeritakse, oledki tobedalt sattunud kahe tule vahele. Ei ole küll päris sama olukord, nagu nõuka ajal, et kui võimu ei kiida, siis...Aga sarnane olukord siiski. Noortest lubade taotlejatest kahju.
Praegune eksamiosakonna ülem pidi kuulu järgi olema ehitusliku kõrgharidusega, tehke järeldused.
Kuidas üldse tean probleemist? Erinevad noored sugulased on mulle rääkinud, kuidas autokoolis õpetatakse, kui olen neile juhendaja tunnistusega viimast lihvi andnud. Madala pöördega sõites on õlitus ebapiisav, samas kolvigrupi koormused mootori sees suured, see oleks väga lühidalt. Ja nii see mootor ära väsib, kuigi teise sõidustiiliga võiks kesta 2-3 korda rohkem.
Loodetavasti mulle ei keelduta oma arvamuse avaldamise pärast järjekordset juhendaja tunnistust väljastamast.
arvoLM
23:33 29.03.2021
TO: gp
Ei saanud küsimusest aru. 3 hooldust Subarul tasuta, 15, 30 ja 45 tuhande pealt, kas antud tegevus peaks mootorivahetuse kuidagi esile kutsuma? Olen Outbackiga 300 tuhat läbi sõitnud, siis läks müüki, mootoris olid kolmandad küünlad, süütepoolid ja isegi veepump tehasest veel. Õli ei võtnud ja mootori kompressioon ka veel ideaalne. Jah, muidugi oli 160 tuhande pealt vahetatud rihm ja rullikud. Alates 2015 OB mootor ketiga. Kuluosad põhiliselt autodel veermikus.
Deus
23:46 29.03.2021
škoda ütleb sulle ise, millal käike vahetada, ehk millal liiga madal ja millal liiga kõrge. Ma miskipärast usun, et selline süsteem on ka muudel tänapäeva massinatel olemas ja õlipumbad vast suisa isegi disainitud selliste asjade jaoks. Huvitaval kombel pannakse rämedaid pöördeid vajavatele mootoritele lisapihustid silindritesse ja rahulikumad jäetakse rahule nagu näiteks Luksklassi Toyota GS300 vs Supra mootor aastal 96.
Ameeriklased tiksuvad oma V8'ga ka väga madalal pöördel, ei tea, et nad 100k pärast ära sureksid, ikka rohkem sinna milku kanti, kui pole just õli vahepeal tavotiks lasknud, mis ilusti hüdrotõukuritesse koguneb ja mõnusa tiksu sisse toob kuid silindeid endiselt veel ära ei söö.

Pigem ütleks, et teatud mootoritel hakkab hoopis süsinikuladestumine silindrite seintele, kui talda ei anna vahepeal ja sealt tekib see mure. Vahel peab ikka Italian Tuningut tegema mootorile, vahet pole, mis V või R ta on ;)
arvoLM
00:16 30.03.2021
Deus, ka mina ei tea, et V8- d nõrkeks 100 000ga, kuna nende hulgas üpris haruldased minu poolt 23:12 mainitud töömahuga mootorid. Ja nimelt 0,9-1,2 liitrit. Ja need pigem R3 ja R4. Vabandan, kui ma nüüd kõiki enesestmõistetavaid nüansse välja ei kirjuta alati. Püüan lühidalt, et autokaugel inimesel lugedes uni peale ei tuleks.
Muuseas need soovituslikud nooled näitavad teatud pöörete juures ka võimalust vahetada käik nii üles kui ka alla, sel juhul peab ikkagi teatud eelteadmisi pajatama õpilasele situatsiooni kohta. Ei välista, et on autosid, mis progetud teisiti. Sama teavet jagab ka minu 19 aasta CVT kastiga Outback, kui kasutada manual reziimi. (St. nooled mõlemale poole) Alati ei tekigi vajadust mingit väidet ümber lükata, kuna autod tõesti väga erinevad.
Deus
08:24 30.03.2021
Mul on töö auto manual octavia, näitab jah, mõlemas suunas.

Miks CVT peaks üldse midagi näitama, tal pole ju käike olemaski? Automaadist ja robotist saaks veel aru...
arvoLM
11:09 30.03.2021
CVT kast drive asendis ei näitagi, aga kui kang tõmmata oma poole, ehk Manual asendisse, siis hakkab näitama. Käike ei ole, on "astmed". Subaru Outbackil nt. 2015-2018 aprill on 6 astet, 2018maikuust aga kerge faceliftiga koos tuli ka 7astet. Softiga fikseeritud. Ja vahe märgatav, 7-ne sõidab kuidagi veidi erksamalt, kuigi mootorid samad 2,5 liitrit bensiin.
arvoLM
11:16 30.03.2021
Veidi hiljem tärkas, et Deus võis mõelda nn. mopeedi tüüpi variaatorit, mis jah lineaarse tööpõhimõttega, astmed puuduvad. Mootor undab suht muutumatu häälega, aga kiirus kasvab. Ilma piirikuta 10sek 70-ni.
arvoLM
11:25 30.03.2021
Kui veel hooldusest veidi, siis automaatkastis võiks vahetada õli 40 tuhande tagant, kui põhiline sõit linnas. Esindus tahaks taskusse 300€ augu jätta, ise vaadates saaks alla 200 hakkama. Kusjuures 3 aastat tagasi küsis Mariine auto kasti filtri ja õli vahetuse eest 432€
Deus
11:33 30.03.2021
https://www.sportsubaru.com/subaru-cvt-explained.htm

Näeb välja nagu tavaline võrri cvt. Sõbra subaru käitus ka nagu võrr, pedaal põhja ja pöörded seal, kus olema pidid :)
qp
13:34 30.03.2021
Mul naaberkülas on ühel Forester. Eelmine, tänaseks üle-eelmine põlvkond. Mootoripöörded käivad punasesse alasse ja sinna nad jäävad mõneks ajaks kuni variaator järgi jõuab. Millegipärast on Subaru kuulutustes tihti tekst juures, et vajab mootorivahetust või et just äsja mootor vahetatud. Tegemist kuni 5 aastat vanade bensiinimasinatega.
jee.kim
13:44 30.03.2021
Mingi aeg läksid Subaarikul vändad pooleks.
Deus
14:04 30.03.2021
Nii juhtub, kui insener arvab, et 2.0 vänt peab vastu pidama suuremat töömahtu või jõutegemise kütust. Tehasevigade vastu pole keegi kaitstud, seda võivad väga paljud Disco vennad öelda, kel täpselt sama läbimaa möödudes vändaüllatus saabus. Lisaks scubaru väntadele oli jama ka nende automaagilise kastiga. Töökaaslane sai Poolast uue kasti enda naise omale, tal omal õnneks oli manual. Eelmainitud sõbra scubaru suri keset maantesõitu, sai mootorit vahetada aga algpõhjust ei saanudki teada, sest teda ei koti need asjad. Eelmise generatsiooni mootoriplokiga škoda 1.4 turbomootorid surid 100 000 peal. Iga 20 kuni 30k tagant sai turbosid vahetada ja ühel isegi sai kahemassilist vahetatud. Üks läks maha kandmisele pmts kui tagasi andsime neid, mootor hõre, kolksud ja loksud ülekannetes, turbo jälle prsses jne. Uuem gen kestab paremini sest plokk disainiti nullist uuesti.

Kogu selle pika heietamise kokkuvõtteks saab öelda, et alati ei ole see vähim on parim.
GLS600
15:16 30.03.2021
BMW'l oli alles hiljuti häda V8 mootoriga (550, 750), aga tavaliselt tekivad probleemid ikka kehvast disainist/inseneritööst/liigselt ambitsioonikas plaan, mitte töömahust.
arvoLM
10:22 01.04.2021
jee.kim--Subarul läksid jah vändad pooleks, katkes kohe peale hooratast, ainult ühe väikse agaga--ainult diislitel. Ja diislite tootmise lõpetas Subaru 2018.
Ise olen vältinud elus 3 asja, diisel, turbo ja kahemassiline. Kuna kõigil neil tülikad ja kulukad vead. Ei tea, kas just seda sobib öelda, et püüan teiste vigadest õppida.
lamemaalane
10:28 01.04.2021
arvoLM (registreerimata) - miks mitte siis hobene? jäävad ka muud sõlmed olenematta, muidugi ei kujuta tänapäevast elu ilma nendeta, tean ka ühte inimest kelle veel eramajas üks telekas ja see ka kineskoop veel, aga elab
arvoLM
10:34 01.04.2021
gp-- oli jah Subaru tehases mootorite tootmises mingil ajahetkel viga sees, ei tea täpselt, kui palju nad jõudsid neid veaga variante teha ja mis aastal. Aga viga ise selline, et robot lasi ühe tilga tihendusmassi rohkem, kui vaja. Ja seda kogemata väntvõlli õlituskanalisse, nii, et 1 saale sai ainult natuke õli. Aga kuulujutud läksid maailma laiali, et nad ei oska...
Ei tea, ehk on mul vedanud, aga ühe Outbackiga sõitsin 300tuhat ja jäi veel korralikuna vahetusautoks esindusse. 2,5bens.
arvoLM
10:48 01.04.2021
lamemaalane---ma mõistan, et globaalsed maailmaparanduslikud teemad hõlmavad olulise aja Teie päevast, aga vabalthingavaid bensiinimootoreid toodetakse ka täna, mida ei saa ilmselt öelda punnsilmse TV kohta. Kuigi mine sa tea, kuna hetkel toodetakse ka lampidega audiovõimendeid. Alles nägin sellist, 4 suurt lampi olid korpuse peale toodud, päris ilus. Mitte LED lamp, aga vidin, mida kasutati mikroskeemide ja transistorite asemel veel 70-ndatel aastatel suht laialdaselt.
Ülalkirjeldatud "raadiolambil" oli veel see omadus, et tööd tehes ta hõõgus kergelt pruunika tooniga. Kui nt teler ei näidanud pilti, tagumine kaas maha, vaatasid, milline lamp ei hõõgu, tõmbasid selle pesast välja ja poodi. Ei pidanud miskit tinutama. Isa rääkis mulle, vot.
lamemaalane
13:35 01.04.2021
arvoLM (registreerimata) lampidega võim = lambo või ferrari ga, sinna taha oleks mõistlik panna Esteloni kõllid,seega ilma turbota ja kahemassilieta meestele jäägu mosfet iga asjad mängida koos s30 tega
arvoLM
14:54 01.04.2021
Kui läks offtopikuks, siis kõllid mul AR SRT380
Diversant
16:30 01.04.2021
Egas vigast "raadiolampi" kohe otsima hakatud, kõigepealt ikke korpusele koputus ja toimis, aga kui tagumine enam ei aidanud siis tuli jah täpsemalt uurima mis lsmp ei tööta...
arvoLM
07:15 02.04.2021
Deus, juhtusin alles praegu su pandud pilti vaatama CVT kasti sisust. Kusjuures astmetega variant ei erinegi visuaalselt. Lihtsalt koonuste paari asendit hoitakse softiga mingis "astmes" mõned sekundid paigal, kui nt. kiirendad. Õlisurvega mängitakse lihtsalt veidi. Mingeid käikude "pakke" skeemidel-joonistel ei lisandu, nagu vanakooli automaadil.
Ja kummalisel kombel said japsid oma variaatori paremini käima, kui Audi omal ajal. Selle nimi oli multitronic ja praeguseks VAG selle ajalukku jätnud.
autpakk
11:39 02.04.2021
to ArvoLM-
kus said sellise hea hinnaga käigukastiõli vahetuse?
oli ikka dünaamiline vahetus?
arvoLM
15:18 02.04.2021
Algab muidugi sellest, et originaalõli (Eneos) tuleb osta võimalikult odavalt, alla 10€ liiter. Nippon auto küsis aastaid tagasi 18, vaevalt et odavamaks seal läinud. Kahjuks otseselt aidata ei saa, sõber aretas ise kuidagi voolikute ja õlipumbaga, ütles, et ainult tuttavatele teeb. Väga põhjalikult ei süvenenud, aga kasti jahutustorude-voolikute kaudu see käib. Utiili läks 6liitrit uut õli sellise dünaamilise tulemusel. Tulemus jah täpselt sama, mis selle aparaadiga, mis üüratult kallis. Seekord ei vahetanud ka filtrit, mis oleks maksnud 47€, ligi 2 aastat tagasi Autospiritist ostsin 124€, peale seda ilmus see filtrike ka netipoodidesse. Peale uue auto sissesõitu, ehk peale esimest filtrivahetust ei teki enam ka eriti sodi sinna.
Ei viska ma nüüd kivi esinduste kapsaaeda, aga ühest Tallinna esindusest ära tulnud inimene rääkis, et nüüd juba võib mulle rääkida: seal töötades enda autole ei pidanud kordagi õli ostma, ja mönel kliendil jäi ka kasti vana filter, solgutas veidi bensiiniga puhtamaks...
arvoLM
15:38 02.04.2021
Mine lehele Autohooldus.ee, siis eriteenused ja automaatkasti dünaamiline hooldus. Näed seal ka pilti sellest kapisuurusest kallist aparaadist, mis pigem mulje avaldamiseks. Seal sees õlipump, pesuaine pump ja mahutid. Minu meelest ülemakstud vidin, mille eest tuleb ju raha meie kõigi taskust kätte saada, kes vastavat teenust vajavad. Äkki viitsid sinna hinnapäringu teha ja ka siia teada anda?
Ise ma selles majas enam teatud põhjustel ei käi.
arvoLM
10:36 03.04.2021
See Rehvidpluss pakkumine tundub hea olema, kuigi nad õli marki välja ei too, on liitri hind mõistlik. Ja kui nad ei kasuta seda kavalust, et sinu autoga läheb siiski 1-2 tundi kauem, kui tavaliselt, ehk siis 70€ lisaks. Olen ise ka kasutanud Saksa toodet Ravenol, mille sain Intercarist 8€, kuigi kas tasub kahe aasta peale see 50€ koonerdus ära, võrreldes originaaliga. Samas see Ravenol toimetab väga hästi, kui räägime sõidutunnetusest.
Ja filtrit ei pea iga õlivahetusega vahetama, tegijad soovitavad selle vahetamist ka mõnikord sellepärast, et selle pealt teenida keskmiselt 25€.
Muidugi oleks huvitav näha, kuidas nad minu Subarule kasti karterile uue tihendi vahele panevad. Kas lõikavad ise välja? Vähemalt ei tooda seda keegi ja vahele käib gasket silicone.