Mul on oma 2011 bens 2.0 107kw Mondeoga (manuaal, läbisõit 107000km) üks huvitav mure, mille peale ütles esindus Tallinnas autot üle vaadates, et „me ei tea mis seda häält teeb“, mis jättis mulle väga veidra mulje...
Neil olevat olnud üks samasugune case veel ja nad vahetasid seal geneka ja soonrihma pinguti ja miskit vb veel, aga hääl ei kadunud kuhugi.
Igatahes panin kirja väikese legendi ja tegin ka helifaili, äkki kellelgi on sama mure olnud või oskab mõne hea mõtte anda. Mingi aeg tahaks uuesti lasta auto üle vaadata mõnel ajudega ja asjast huvituval mehhaanikul, et ise ei kavatse seal näppe õliseks teha, eriti nüüd kui esindus ei soovi süveneda. Esindus näppis üle kõik abiseadmed ja rihma soonrihma rullikud, rattad-aga ei mingeid mõtteid.
See on siis selline rütmiline „urin” (~2-3x sekundis, mitte pidev hääl) justkui kostab geneka juurest, eriti kui külmema ilmaga mootor käivitada ja panna peale käivitamist järele esi- ja/või taga-akna sulatusrežiim. Külmema ilmaga ja külma mootoriga „urin” kõige suurem – kuuleb ka 10m kauguselt vabalt ära, et miski teeb võõrast justkui „kraapivat/urisevat” häält. Kui sulatusrežiimid välja lülitada siis hääl läheb vaikseks tagasi, aga ära ei kao. AC nupu lülitamine hääle valjust ei mõjuta. AC töötab normaalselt.
See hääl muutus oluliselt valjemaks paar kuud tagasi (~2000km tagasi) kui sai vahetada soonrihma komplekt (SKF - rihm, pinguti, veepump, juhtrullik). Urinat oli ka enne vahetust kuulda, kuid vaiksemalt. Uus rihm vist rohkem pingul ja „poogib“ midagi rohkem kui vana lõdvem rihm…? Ilma rihmata häält pole (seega mootorist endast see hääl ei tohiks tulla), Gates rihmaga proovitud-hääl ei muutu.
Lisaks sai peale rihmakomplekti vahetust panna generaatorile uus sidur ja laagrid. Peale seda hääl ei muutunud üldse, siis sai panna peale teine taastatud garantiiga generaator (millel ka uus sidur + uued laagrid), aga hääl jäi ikka täpselt samaks. Genekat ei julge süüdistada kuigi hääl justkui sealt tuleb-kes teab kust ta kostab sinna.
Roolivõim töötab korralikult. Aku on uus Fordi oma (pandud kuu tagasi).
Ei tea jah see foorum siin ei luba lisada you tube linki millegi pärast, kuigi reeglites ma ei näe et see keelatud oleks. Igatahes helifaili pole v6imalik jagada ja eelnev jutt suht pointless niimoodi.
...et siit sa abi ei saa. Proovi VolFori pöörduda. Üks põhjuseid miks ma endale uut Volvot ei osta on just nimelt Info-Auto saamatus nii Volvo kui ka Fordiga.
Huvitav, suvaline klipp läheb läbi.
Proovime uuesti 6ige klipiga:
Siin on link helifailile, kus ma käivitan linnulaulu saatel mootori ja lülitan mingi 3-4x vaheldumisi aknaklaasi soojenduse sisse ja siis mõne sekundi pärast välja, lõpu poole lülitan ka AC sisse, mida on klõpsatusest kuulda, aga urin vaid AC sisse lülitusest ei muutu valjemaks. https://www.youtube.com/watch?v=_TOP8KE6QZs
Mingi laager see on küll. Minul hakkas ta sellist häält tegema siis kui AC järgi sai pandud ehk sidurist sisse lülitati, muidu kui AC ei töötand, siis oli vait. Enamus laagreid on su juba ära vahetatud, ega palju enam jäänud ei ole.
Oma m6istusega+you tubega ma m6tlesin ka ac rihmaratta laagrit. Ega käega ilma rihmata seda ratast keerutades vist pruugigi aru saada kas laager pekkis, rihma pinge all tuleb hääl esile? Kylma ilmaga rihm veel rohkem pingul ja hääl intensiivsem?
Opaa... Mind isiklikult hakkab see asi pisut huvitama.
Igapäevaselt tegelen töös tööstuslike pumpade, ventikate, konveierite jms koostamise, diagnostika tegemise, hooldamise ja remondiga. Üks töö osa on ka kõikvõimalike laagrite, sidurite, tiguülekannete, käigukastide diagnostika, kus on ka oluline osa igasuguste audiofailidel. Näit kui klient kaebab konveieri ükekandes käigukastis mingit heli tulevat, a tööprotsessi peatada ei saa, teeme esmalt audiodiagnostika. Fail sisestatakse analüüsprogrammi, lisades võimalikult palju infot laagrite, hammasrataste, siseneva v väljuva kiiruse jms kohta. Tulemuseks saad mingi suuna, mis võiks läbi hakata minema v on juba läbi ning "patsient" töötab juba võlgu. Olen 15a jooksul igasugu sarnast "muusikat" kuulanud, kuid kuidas seda kõike antud olukoras rakendada....
Uuematel autodel ei ole enam siduriga lülitatavaid kliima pumpasid. Pump käib pidevalt ringi. See pulseeruv heli on pärit ilmselt mõne mootori või auto kere külge kinnitatud kattest või voolikust, mis kuhugi vastu käib.
See kuulamine ei anna siin küll midagi. Detaile järjest hakkama ette võtma. Kas pöörete lisamine midagi ei muuda? Kõik rullikud jooksevad otse? Rihma ei söö?
See katte v6i vooliku vastu käimise variant v6ib ka olla, aga miks ta kylma ilmaga käib rohkem vastu kui soojaga:)?
Audiofaili analyysi kohta niipalju et seda vist tuleb teha koos näpud kylge meetodiga - isegi låhem rihm pannakse ja kuulatakse siis uuesti, niimoodi ykshaaval asju välistades. Lisasin faili, et oleks umbkaudu aru saada mis heli m6tlen, sest kui lihtsalt ytlen et uriseb miski, siis see on liiga lai m6iste. Aga väga huvitav meetod uurimiseks tundub kyll muidu.
Pöörete lisamisel pole katset teinud, et mis hääl teeb. See vist vajaks kahte inimest, sest salongis gaasi andes suureneb mootori müra ja on rakse aru saada. Ma pole uurinud kas saab kapoti alt ka nö gaasi anda, siis oskaks vastata küsimusele.
Asjad peaks suht otse jooksma, pinguti rullik küll veidi tuigerdab aga seda häält ma arvan see kerge viskamine ei tee. Vähemasti esindus ja töökoda kus pinguti paigaldati selles probleemi ei näe. Samas ei saanud soonrihma komplekti paigaldanud töökoda aru, et geneka sidur on kinni...
Üritasin aru saada kas rihma küljed on hõõrdunud millegi vastu aga ega ma tea millised nad originaalis on. Muidugi siis oleks ka see hääl kogu aeg kui rihm jookseks kõveralt? Jooksu vist kontrollitakse mingi laseri moodi asjaga, vb profid saavad silmaga aru.
Abiseadmete rihma maha võttes kaob hääl-sellest on minu algses postituses juttu.
Eks igavus on subjektiivne. Ei pea kommenteerima kui põnevust ei paku, aga saan su kommentaari mõttest aru küll! On lihtsalt osa inimesi kellele meeldib nuputada... igaühel oma lõbu eks:).
Kas väntv6lli rihmaratas teeks rohkem häält kui esiklaasi sulatuse režiim on järele lülitatud?
Üks asi veel, aja auto kuhugi kanali peale, kruti põhjakaitsed ära, pane mootor käima ning võta üks pikk pikk kruvikeeraja ning pane see vastu karteri põhja ning kõrv vastu kruvikeeraja käepidet ning kuulata (võid veel paremini nii kuulatada, et ostad suure plastikust kaljapoti, kali anna õpetuse eest mulle, aga tühjal potil lõikad põhja alt ära ning paned poti suudmest kruvikeeraja käepideme sisse, see võimendab heli).
Poisu, aga vaata, et sa jumala eest töötava mootoriga kuhugi oma näppe või pikki juukseid kuhugi vahele ei aja, muidu lõpetad emos.
Ühesõnaga, kui ise ei oska, siis lase mõnel mehhaanikul kuulata.
Kruvika võid ka vastu kliima kompressori kesta panna ja välistada kompressori või kompressori rihmapinguti rulliku. Mina vahetaksin kliima kompressori rulliku ja väntvõlli rihmaratta. Kui kavatsed autoga veel edasi sõita, siis neid juppe pead ikka vahetama, miks mitte teha seda kohe nüüd kui jama käes.
Tore, et variante on igatahes mida vahetada:). Mitte öelda nagu esindus, et 'ei tea'. Ühesõnaga ac ratas ja väntvõlli ratas on hetkel esmased kahtlusalused.
Ma kruvikaga proovisin ka veidi, aga ütleme nii et kui mehhaanikas väga tugev pole ja pole ka nö kõrval korras mootorit, mille küljes kuulata kuidas korras agregaat/rullik vm vibreerib siis on keeruline öelda mis seal on normi piires ja mis mitte. Kõik vibreerib seal mootori küljes ja peaks vist juba väga pekkis olema et tavakodanik ka mõistaks et asi on läbi:).
Kusagilt lugesin ka et Mondeole sobib kõige paremini originaal rihm, samas kui geneka lasin teha siis töömees proovis gates rihmaga ja hääl sama - mingi muutus oleks võinud ju olla kui skf rihm kehva. Kusjuures kui esindusest küsisin pakkumise soonrihma komplekti vahetusele siis rihm oli pakkumises Ford originaal aga pinguti SKF (veepumba ja juhtrulliku päritolu polnud märgitud).
Kas kellegi on siin mainitud VolFor'iga kogemust? Ollakse pädevad?
Ise elan üldse Haapsalus, aga siinkandi asjalike mehhaanikute kohta oleks vist palju juba tahta kui keegi siin foorumis miskit teab:).
Kui kellelgi on imelisi kogemusi mõne ajudega mehhanikuga siis võib kontakti jagada kus iganes ta asub.
Ei ole endal küll olnud põhjust sellist mootorit torkida aga üldiselt urisevad ja vilistavad rihmad siis kui neil on suur koormus. Kui sama rihm generaatorit ringi ajab siis koormus ongi suurem pärast käivitamist (külma mootoriga) või siis kui palju tarbijaid sisse lülitatakse. Seda sellepärast et generaator laadib tugeva vooluga akut uuesti täis ja rihmal on suur koormus.
Väntvõlli rihmaratta juures võib samuti urin olla kui selle sees mingi kummist leevendi on. Selline leevendi võib olla väsinud ja siis tõmbab koormusega rihm rihmaratta viltu. Urisema ei hakka mitte rihmaratas või leevendi vaid rihm ise mis valesti jookseb. Sellist mõnekraadist nurka silmaga alati ei näe.
Samamoodi võib olla terve generaator viltu kui ta on mootori küljes mingite puksidega mida pole koos generaatoriga vahetatud.
Noeiminatea. Võib proovida lasta mootori töötamise ja urisemise ajal natuke määret kahtlastele rihmaratastele. Ja alustada kõige sandimini vahetatavast. Kui mõne juures hääl muutub on mõtet seda täpsemalt uurida.
Mõni aasta tagasi oil ka mingi imelik urin ja taheti juba kliimapumpa vahetada, lõpuks selgus et kliimat oil vaja täita, probleem kadus. Igasuguseid tarku käis ümber auto k.a info-auto
Minu teada mingi seadeldisega saab mõõta ja ise täita kuid ei jaga teemat. Kui kliima välja lülitasin oli vaikus ja sisse lülitades hakkas mingil ajal häält tegema vahel oli ka tükk aga vaikne, kuid külma puhkus illustrious. Ca aasta läks enne kui korda sai. Kahjuks pidin teeninduses urisevat häält tegema (nagu tujurikkuja raadio sketsis
ostad seadmed, seal kõik vajalik olemas, tõmbad süsteemi tühjaks ja siis vaatad etiketti ja teed matemaatilise tehte ja annad uuest minna, muidugi õli ei tohi unustada
Või siis lähed lihtsalt kliimapoiste juurde ja lased ära täita. Maksad nii kui nii ju ainult freooni koguse pealt, mis juurde pannakse, mitte kogu süsteemi koguse pealt.
Väntvõlli rihmarattale võib viidata ka see, et mida soojem on väljas ilm (kõgem temperatuur), seda vaiksem on urin.
Olen ise erinevates kohtades kliimat täitnud, aga seni on parimaks osutunud Vianor (kui kliima on tühjaks saamas, siis peaks kliima nupu sisse- välja lülitamisega tekkima/kaduma iseloomulik "korin", aga ma ei usu, et sul kliimaga hetkel tegemist peaks olema).
Vianor on minu lemmik kliima täitmisel sellepärast, et kahes teises kohas ei täidetud korralikult või ei vahetatud samal ajal kliima kompressori õli, aga Vianor teeb koos täitmisega ka kompressoris õlivahetuse).
Mängi urina aegu kliima nupuga ja jälgi, kas midagi muutub, kuigi ma ei usu, et antud teema on seotud kliimaga.
Aa ja veel, et kui sa ei taha koheselt väntvõlli rihmaratast vahetada, siis võid ka nii testida, et võtad puhast vett ja paned selle mõnda plastikpudelisse. Korgi sisse teed väikese augu ning kork veega täidetud pudelile peale. Moto käima ning siis pritsid pudelist vett mõne rihma peale ja kuulatad, kas helipilt muutub. Aga tee seda kindlasti üks rihm korraga.
Kruvikaga kuulates, tuleb seda teha mitme nurga alt ja erinevatelt kaugustelt, siis saad enamasti pihta, mis detail häält teeb. Hea, kui samal ajal keegi salongis saab kliima nuppu näppida ja rooli pöörata, tuled sisse lülitada jne. Aga vaata, et autole kogemata keegi käiku sisse ei pane, kui sa autopõhja all oled!
Muuseas, proovi kohapeal olles rooli edasi- tagasi pöörata. Kas heli muutub?
Auto on vahepeal käinud töökojas ja kinnitust ei leidnud väntvõlli rihmaratta kummileevendi probleemid. Õigemini ei tundunud ükski asi eraldi võttes süüdi murettekitavas urinas. Ära vahetati AC rihmaratta laager, teine rihm pandi (continental) ja teine juhtrullik (kuigi see tundub samamoodi laperdama koormuse all kui eelminegi). Tulemus on see, et häälest on kadunud kui mitte 90% siis 80% küll. Võõras kõrv ei kuuleks seal midagi alarmeerivat, kuna mina tean milline hääl oli siis midagi ma seal veel kuulen kui klaasisoojendus järele lükata.
Mis on siis moraal? Alustuseks vb see et pange Mondeole originaal rihm peale (esindusest ~60eur vs skf 13eur) ja vaadake et muud asjad korras oleks siis ei tohiks hääli olla:).
Seda kas genekas on viltu peal tänu vananenud kummipuksidele ma ei teagi.
Kliima võin sellegi poolest ära täita kui osutub vajalikuks.
Rihmale vett peale lastes ei muutunud midagi enne töökojas käimist sai proovida.
Roolivõimu ja hääle seos jäi proovimata.
Rihmaratas on sellel ju leevendiga, rihmaratas hakkab aja jooksul "poolduma" ja logisema. Ketiga mootoril hakkas lõpuks vastu keti katet käima ja pika peale oli oht et hõõrub selle pleki läbi.
Nendel autodel vahetatakse rihmasüsteem alati kõik korrag (pinguti, rullik ja rimaratas) kui neid vahetada eraldi siis jääbki vahetama (ei oska öelda miks see nii on) Vahetad pinguti siis hakkab rihmaratas häälitsema varsti, siis järgmisena pinguti ja rullik.
Rihmasüsteemi vead leiab suht kergelt, pritsi vett peale ja kui jääb vaiksemaks on asi kindel.