Selle foorumi kõigile kasutajatele oleks hea teada. Ja nimelt, et on paljastunud
järjekordne vale nagu oleks naftasaaduste näol tegemist fossiilkütusega.
Toornafta, millest töötlemise kaudu meile tarbimiseks kas diislit või bensu ja maagaasi toodetakse, tegelikult tekib maakoore liikumise kaudu. Merede ja ookeanide vesi pressib põhjas maakoore pragude sisse ja vahele. Nüüd, kui veel pole kuhugi minna , siis suure surve tulemusena H2O molekulis eraldub hapniku aatom. Vesiniku aatomile lisandub süsinik, ning tekib must ollus, millele lisanduvad raskemetalli aatomid ja tekib toornafta. Hapniku aatomist
aga tekib metaan ja etaan ( ehk maagaas ). Kuna planeedi mandrid liiguvad,
siis tekib ka veest musta ollust koguaeg juurde. Jutt mingist fossiilkütusest on nonsess. See fossiilkütuse ideoloogia käib ühte jalga roheökomöku juraga. Tegelikult on saastajad aku, patareide ja hübriidide tarbijad.
Mina ja sina, kes me bensu, dislat või maagaasi tarbime võime rahus sõita.
Need ,kes meid demoniseerida tahavad on poliitkorrektse agenda teenrid..
kuna juba möödunud sajandi kuuekümnendatel kisati, et nafta saab kohe otsa, aga siiani pole veel saanud, siis järelikult kuskil on keegi midagi rääkimata jätnud või rääkinud hoopis midagi muud.
Olles erinevaid tööstusi ja tootmisi (k.a. naftatööstus ja mäetööstus) nende päris algfaasideni välja näinud, julgen väita, et pole see el.auto midagi "rohelisem", kui mõni V8 "peletis".
Mine väida seda elektriauto teemas, tehakse sulle kiirelt selgeks, kui viltu sa mõtled.
Kui nüüd aga läheneda talupojaloogikaga, siis alkeemia reeglid on lihtsat: Mitte miski ei saa tekkida mitte millestki, selleks, et midagi luua, peab kuskilt midagi ära võtma, näiteks tinast kulda tähendab seda, et on vaja. Isegi tavaline füüsika toetab seda ütlust oma energiajäävusseadusega. Ehk siis, et kui midagi kuskil maapõues juurde tekib, siis peaks maakeral kuskil ka auk olema, kust õhku paisatud jama uuesti sisse imetakse ja taaskäitlusesse läheb, olgu siis need vulkaani sisse visatud ohverdatud neitsid või kariloomad või midagigi. Elavhõbedast on tuumareaktoris isegi tehtud plaatina ja kulda aga kasutada ei saa, radioaktiivset telefoni või võimendit ei taha keegi ju koju. Paberi peal muidu on lihtne, võtame mõnelt stabiilselt metallilt nagu tina (Pb) mõned elektronkihid ära ja prootonid ka ja saame radioaktiivse plaatina isotoobi, mis laguneb siis ajas kullaks, mis omakorda lõpuks ikkagi laguneb tinaks. See aga võtab aega, väga väga palju aega
To: TD. On sul aimu kust tuleb särtsuautodele elekter ja mis maksab ning kui palju saastab akude tootmine ning hiljem utiliseerimine. Soetushind, akude eluiga jne. on kordades kahjulikum kui p*rses pihustitega diisel.
Pole mina veel näinud tootmist, mis ei saasta.
Et, mingi tootmise saaste utiliseerimiseks ja puhastamiseks on vaja toota seadmeid, millede tootmine tekitab omakorda saastet, mida siis on omakorda vaja utiliseerida/puhastada.
Olen käinud paigaldamas maardlatesse (Hiina firma, kaevandus Aafrikas) kõikvõimalike puhastusseadmeid. Kuid samas näen selle firma tegevuses, et tehtakse nii vähe kui võimalik, nii palju kui vajalik. Ja milline töökultuur on üldse kohapeal, kõikvõimalike jäätmete käitlemisel... ja pilt oli kole.
Täpselt ei tea, mida nad seal kaevandavad, kuid kohalik tsing-jung-peng ütles, et kaevandus on vajalik, et inimestel oleks akusid.
Oma töötegemises kasutan ka palju fotografeerimist, esmalt oma tööga seoses. Võimalusel tulistan ka pisut "vasakule". Kuid antud tehases käis mul varjuna kaasas turva, kes siis jälgis, mida ma teen ja kus ma kondan. Paar korda tegi ka noomituse, et nii ei tohi.
See nüüd on siis üks siuke mu isiklik näide, ilma korralike tõenditeta, ehk siis seda olen vaid ise näinud ja tean. Too siis keavndus. Olen Hiinas käinud ka akuelementide tootmistehases, kus väravas tehti security control, sarnane, kui lähed lennuki peale. Kõik heli-piltmeedia edastavad ja salvestavad seadmed korjati ära. Selgitus oli, et kaitstakse tootmissaladusi... Kuid pisut kõrvale vaadates oli näha ka midagi muud, mida varjata...
Nii, et võiks küll soovitada kõikidele särtsuliikurite fännidele sellist ekskursiooni, kuid saan isegi aru, et see vist ei teostu kunagi. Jah, EU-s ja P-Ameerikas on el.masin puhas ja krt tean mida veel, kuid planeedi toisel poolel on s*tamaja...
Hetkel viibin Uruguays, paigaldamas objektil erinevaid seadmeid. A kuna peatellija on algselt skandinaavia firma ja mõttelaad tänasele ja homsele on ka jätkusuutlikusele suunatud, siis töökultuur ja jäätmete käitlus on ka igati kõrgetasemeline. Kuid kohalik elamiskultuur on küll kole - saast, prügi ja sodi on kõik kohad täis. Veis mäletseb koos heinaga ka kilekotti........
Paagitäis oli 200 euri ehk 2x kallim, kui viimane kord tankisin.
Sama juhtus ka elektriga, et 24'st eurist sai ootamatult 46 nüüd, sisuliselt ka kaks korda kallim.
Mis selle küsimuse mõte muidu oli?
Algne teemapüstitus oli midagi muud, kui hind.
A see on suht loomulikult paratamatu, et teema areneb käesoleva maailmajagamise poliitika suunal mõjul.
Ja no, kui pire kaugemasse ajalukku pilk suunata, siis tuleb ilmsiks, et kütus on kogu aeg "kallinenud" (nii, nagu kõik siin planeedil, kuna inflatsioon on paratamatult sellesinasesse inimtoimetamistesse sisse kirjutatud) ja hetkel näeme pire kiiremat tepot sel hinnatõusul, mis siis omakorda on paljude suurte otsuste tulemite summa....
(siit võiks nüüd veel pikalt seletada inimkonna minevikus tehtu, olevikus toime pandu ja vbla tulevikus saadava üle.... kuid hetkel pole see too koht)
Ajab muigama see sõna inflatsioon- keegi kuskil täidab mõnuga oma taskuid, aga meie nimetame seda inflatsiooniks. Kui millegi väljapumpamiseks kulub ikka samapalju energiat kui varem, siis selle pumbatava kraami hinnatõus ei ole mitte inflatsioon, vaid lihtlabane ahnus. Kui põllumees ühel päeval tõstab vilja hinna kahekordseks, sest lihtsalt arvab, et rohkem pappi paha ei teeks ja tahaks näiteks uut autot osta, järgneb sellele riburadapidi hinnatõus igal pool mille leivasööja lõpuks kinni maksab ja et ka millegi pumpaja sööb leiba ning et oma tulusid säilitada, tõstab tema omakorda pumbatava hinda, aga alguse sai see kõik ju väga lihtsal viisil- ühe viljakasvataja otsusest. Ja lõpuks tõstab ta vilja hinda veelgi, sest pumbatava kraami, mida viljakasvataja tarbib, müüja tõstis oma hinda ja nii see surnud ring käima lähebki.
See on selline lihtsustatud näide olukorrale nimega inflatsioon.
Oleks tegu defitsiidiga, oleks asi teine, siis tõesti hinnad tõusevad, sest asja saamiseks toimub nö enampakkumine, aga ei näe me kuskil mingit defitsiiti- kõik voolab endisel hulgal ja kujul edasi. Seega saaksime seda nn infaltsiooni väga hästi kontrollida kui riikidel oleks mõjutusvahendid mõistliku hinna hoidmiseks, aga kus sa tohid siis kapitalistile öelda, et palju ta teenida tohib- see oleks kohutav patt ja rikuks igasuguse vaba turumajanduse ja üldse igasuguse vabaduse.
Vbla tõesti on fossiilkütus minevik (nagu ka Putin ning kord saabub me kõigi jaoks "minevik", keegi pole siia planeedile töllerdama jäänud), kuid hetkel väita, et el.masinad on "rohelisemad" kui diislid ja benad, mina oma kogemuste baasilt ei suuda seda uskuga.
No läheme tagasi lähiminevikku, kus fossiilkütus oli alles tulevik, niiet kübe poolteistsada aastat ongi seda kraami kasutatud. Väga vähe, võrreldes kogu inimkonna ajalooga. Ja saja aasta pärast on ehk hoopis teised teemad aktuaalsed.
. (registreerimata) - Jah, selle inflatsiooni/ahnuse teemal saab pajatada mõnuga, kuid oma ühes siinses eelnevas postis kribasin, tsiteerin end: "siit võiks nüüd veel pikalt seletada inimkonna minevikus tehtu, olevikus toime pandu ja vbla tulevikus saadava üle.... kuid hetkel pole see too koht".
Ja kui on energiakriis, siis see üldjuhul tähendab seda, et toda energiat pole. Ükskõik mis raha eest, a pole. Aga hetkel on... Kallis ja üha kallineb, a on.
Eks sama naljakas kriis on ka elektriga- puudust justkui ei ole, voolab endistviisi mööda traate, päike ka paistab ja tuul puhub ning tammist voolab vesi alla, aga hind kerkib kut hää pärmiga. Loomulikult on sellel mõjuvad põhjused kui tarku kõneisikuid kuulata.
punktike, viljahinna tõusul pole talunikul miskit öelda. hind kujuneb börsil. kui kuskil on puudus, siis hind tõuseb. kui vaja pole, võid küsida palju tahad, aga ostetakse ikka, noh, näed, siin mõned kopikad, anna ära. ehe nõudlud und pakkumine vahekord. kui ei soovi madala hinnaga müüa, on säilitamise võimalus, ok, pole probleemi. müüd siis kui hind parem on. aga elektribörs, see on vastupidine. seal on tootja/müüja ütleja, et mis hinnaga sa homme elektrit ostad. kui ei taha, on ainuke võimalus ostjal peakaitse lülitada asendisse off.
Toon teile ainult ühe näite. Aastal 1992 sai inimene vahetada 150 krooni e.s. 10€ ja elas sellega kuu aega ära vajadusel. Suur hulk inimesi jääb Eestis vaesemaks, sest meil on euroopa rekord inflatsioonis, samas väga palju vaeseid peost suhu elajaid ja palgad järgi ei tule. Tohutu riigisektor nii väikse riigi kohta (iga neljas töötav inimene) tahab kindla peale hästi elada ja oma kipsonne finantseerida. Tulevik on tume kui siin liinis ei tehta kirvega muudatusi. Tuleb nii tasuline kōrgharidus kui igasugu uued maksud. Tavatööinimese kōri tōmmatakse koomale mitu numbrit. Kohaneda tuleb kiiresti, muid läheb rong ära ja oledki kraavis oma vōileivaga. Uut rongi ei tule niipea ja mingid virtuaalsed vōileivad ei maksa midagi. See käib kähku ja julmalt, nagu hetkel viiekümbised seda mäletavad.
Mina sellest tasulise kõrghariduse teemast aru ei saa- sellega nullime väga paljude andekate inimese juurdepääsu haridusele ja ülinaiivne oleks arvata, et vaid jõukamate perede võsukesed on vaimselt nii arenenud, et kõlbavad ülikooli. Mõistus ei ole rahakoti paksusega võrdeline ja kui asi läheb tasuliseks, võib tekkida ka diplomite ostmine, peale seda soojale töökohale sebimine jne. Riik peab oma majandust arendama ja seda suudavad vaid sõna otseses mõttes haritud inimesed, aga kui vaesematest peredest pärit andekamad lapsed ei saa haridust, siis on selge, et riik käib alla, sisse hakatakse vedama nn võõrharitlasi, oma rahvas muutub mustatöölisteks või ärksam osa emigreerub. Aga kuna siin on 30a lastud asjadel omasoodu minna ning toimunud vaid võimuvõitlused ja omade taskute täitmine, siis oleme üsna kena allakäigutrepi peal.
Teiste inimeste kohta ma ei tea, aga mina olen juba aastaid alati 50% sissetulekutest investeerinud. Sellel aastal läheb suvel 60% ja talvel siis 40%. Suvel kasutan enamasti tõuksi, ratast ja ühistransporti, talvel rohkem autot. Autot tangin ainult Eesti biometaaniga. Gaasi hind on aastaga 3x tõusnud. Kuna suvel autot ei kasuta väga, siis aasta lõikes kulub kütusele ikka sama suma, mis paar aastat tagasi.
...põllumees tõstab vilja hinna...,
Oleks ikka ilus elu, kui oma müüdava toote hinda saaks niisama lihtsalt nipsust kahekordistada. Ma tõstaks siis juba 10 korda, ei ikka siis 10000......-korda. Ah olgu pealegi, looder juba seletas hästi.
See, kas toornafta on ammendamatu või mitte, seda on ju suht keeruline hinnata. Kes sinna maa sisse täpselt näeb. Eks peamiselt järeldatakse ammendunud maardlate põhjal seda.
Hinnast ka. Kütuste hinnad erinevad riigiti mitmekümnekordselt. Kas siis tootmiskulud erinevad ka nii drastiliselt?!? Nt 23. mai seisuga oli odavaim diisli hind Iraanis (ohe saalis) - 0,010 € !!!, kalleim Hong-Kongis - 2,508 € per liiter. Huviline otsib vihje ise netist.
Teravate pliiatsite defitsiit on eestis juba liiga levinud probleem. Sa ei saa aru, kuidas saab viljamüüja hinda tõsta ja samas imestad, kuidas kütusehinnad nii erinevad on? Nojah, ega mõtlemisvõimel piiranguid ei ole- keegi ei keela ka piiratult mõelda...
Täitsa huviga loeks ainsa terava pliiatsi arvamust, et kuidas siis ikka saab viljamüüja hinda tõsta ja kuidas kütusehinnad nii erinevad on? Harid äkki mõistmatuid.
Ma ka plaanisin osta Päikese paneeli (Patarei) vaatasin ,et kõige parem koht on selleks tänavavalgustuse latern. Päeval särab päike , kui särab muidugi. Aga öö on kindel, lamp põleb ja annab minu paneelikesele energiat. Ärge nüüd pahandage aga ma puhtalt filosofeerin linnainimesed.