Amort, Elektrooniline, Monroe C1506S - 2007a, Ford
streetj
10:15 28.06.2022
Tere,
Kuna autol läks 1 tagumine amort õhtale, siis tekkis vajadus vahetamiseks. Töökojas selgus, et mu autol on el.reguleeritava tugevusega amordid ja originaalvaruosa hind läheb sinna 600-700€ kanti 1 amort.
Varuosade lehtedele tuhnides leidsin mingi analoogi, kuid kas kellelgi on olnud kogemust ja võimalust proovida, kas see päriselt sobib ka või ei võta auto elektroonika ikkagi seda vastu?
Tehnik, kes mu autoga hetkel tegeleb sai hiljuti sarnases olukorras negatiivse kogemuse osaliseks ja selle pärast hakkasin uurima.
Audi oli autoks ja samuti el.reguleeritavad amordid. Tellis 2x analoogi (esimene kord arvas, et defektne varuosa) ja diagnostikas andis veakoode ning armatuuris tuli põles. Siis tellis originaali, millega probleemid kohe kadusid. Põhjuseks arvas, et b varuosas on amordi seadistustes takistused valed ja auto saab sellest aru ning annab vea.
Seega ilmselt selle Monroega ka ikka väike risk kaasneb...äkki ka ikka ei sobi midagi. :)
No kas seda elektroonikat ära ei anna petta. Kui asi töötab mingi takistuse mõõtmise põhimõttel, siis panna ahelasse sobiv takisti ja tavaamort ning kogu moos.
Nagu mulle selgitati, siis tavalise amordi puhul tuleb panna ka teistmoodi vedrud ja ajust siis see el.amordi teema välja programmeerida.
Kokku läheks maksma ligikaudu sama palju kui originaalamort panna. Mehhaanik, kes mind avitab, aju programmeerimisega ei tegele. Seega oleks keegi veel vaja appi leida...paras jant
Huvitav mis varustus astmega see S-Max on? Mu kolmel S-Maxil pole ühelgi elektrilist tagaamorti. Lisaks jääb selgusetuks miks vedru tuleb väljavahetada tavalise amordi paigaldamisel. Vedru ja amort on teineteisest sõltumatus kohas.
No kui armatuuris ükski tuli ei põle ja miskit ei piiksu, siis jumalast kama, mis amordid all on. Igaks juhuks võib testida, kas pistiku lahtiühendamisel mingi veateade tekib.
Erinevus võib vedrudes olla ja tavavedrud ilmselt natukene jäigemad või keerujagu kõrgemad, kuid vedru ei maksa midagi.
ka Audil on originaalis reguleeritavad amordid Monroe. Imestan et su tehnikul pole varuosatarnijatega mingeid lepinguid - tavaliselt on lepingulistel tagastamine imelihtne - kui osa ei sobi - saadab lihtsalt tagasi.
Õigus, on tuttava-tuttav kodugaraažis, kuid ta juba palju aastaid tegutsenud ja usun, et vastavad lepingud olemas. Küsinud pole.
Esindus, minu kogemusel, tasuta konsultatsioone ei jaga + lähim asub minust piisavalt kaugel, et sinna sõitmiseks peaks töölt vaba päeva küsima. Seega kallis, tülikas ja ei ole paraku seetõttu võimalik.
Tänan kõiki siiski nõuannete eest.
Kahju, et kellelegi selle amordiga pole olnud võimalust proovida ning seda kogemust jagada.
Kordan veel- võta amortidelt pistikud küljest, sõida ja vaata, kas tuleb armatuuri mingi veateade. Kui ei, on jumalast poogen mis sinna alla pannakse ja midagi ei juhtu kui lähevad tavaamordid. Isegi kui vedru tuleb asendada, on see paarkümmend eurot kommiraha ja lisatöö ei ole meeletult mahukas.
Neid elektrilisi toodab ainult Monroe, nii originaali kui B-osana. Keegi teine ei tee. S.t. kvaliteet on sama. Elektrilise võid ära nullida kui lõikad selle külgmise punni, kuskohta pistik läheb amordi korpusest välja ja riputad lihtsalt kuhugi rattakoopas kõrvale (pistik ikka küljes) ning paned alla tavalised amordid...
Ilma häbita tunnistan, et sul on õigus! Kui ükski tuli ei vilgu ja masin käes ei karju, siis sõidan rahuliku südamega. Nagu öeldud, siis ma pole autode teemal eriline spetsialist. Selleks ma abi küsingi. ;-)
See vana ju pole elektrooniline. Oled otsinud valet toodet üldse !!!!. Vana on Sachs Nivomat (ei elektroonikat). Seepärast pole seal ka midagi armatuuris põleda ega arvutiga programmeerida.... Ja pole mõtet Monroe süüdistada kui ei oska ise varuosa otsida... https://www.kfz-teileprofi.de/media/image/cc/13/6e/1481674-3
.jpg
Õnneks saan Monroe tagastada. Aeg ja edasi-tagasi sõidukulu on siis "koolirahaks".
Veelkord, kui ütlesin, et ei tea autodest midagi, siis nii ongi...ilma naljata. Kui ütled nivomat, siis ma ei tea mis see tähendab isegi. Tänud lingi eest. Uurin.
Mul polnud varem amordi pilti ka kuna see mehhaanik, kes mind abistab ei olnud veel seda alt võtnud. Ja ma ei saanud amordi ostu nõu temalt vaid ise tegin vale otsuse.
Nivomat omab sees nn. sisemist hüdraulilist tungrauda. Ainult Sachs omab sellist aretust. See nn. tungraud töötab kui auto kõigub sõites (amort liigub) ja pumpab õli amordi sees nii, et kere kõrgus oleks alati üks. Kinnine süsteem. Nivomat on tegelikult iidvana asi. Kuna Nivomat toetab ka autokeret lisaks vedrule, siis teda tavalise amordi vastu vahetades tuleb vahetada ka vedrud. Nivomat-iga on muidu vedrud tunduvalt nõrgemad tehtud. Kas selline asendus õnnestub lihtsalt Sinu autol, ei oska ma öelda. Oleneb kuidas need kinnitused amordil seal on (Nivomat versus tavaline).
see "kooliraha" küsi mehhaaniku käest ja kui raha käes, siis viska see "mehhaanik " nii kaugele kui jaksad.
Nivoo-amordid saab asendada tavalistega, aga siis ei jää see nagu päris. Sai kunagi ühel MB C-klassi universaalil (S203) tagumised nivomatid tavalistega asendatud ja mitmeid vedruvariante koos vedrupatjadega proovitud ja ikka oli kuidagi midagi vale (ilmselt Avantgarde sportliku vedrustuse tõttu - kood 486).
Ja asendatud sai sellepärast, et originaal Sachs nivomat amort maksis ca 800.00€/tk. vs. odavad tavalised mõnekümne-eurosed + uued vedrud.
Kui teada nüüd mis probleem siis lihtsam ehk õige amort lihtsalt tellida.kui ainult üks amort läbi pääsed hetkel selle ühe vahetusega (õigem muidugi mõlemad tagumised )muidu pead ju 2x amort ja 2x vedru vahetama veel.
Vin järgi peaks ju näitama mis amort autol all kuidas üldse vale tellisid.
Ei oska öelda, kas oli see mehhanimu süü või mitte. Ma süüdlast ei otsi, aga lahendust küll. :)
Hakkasin ise samal põhjusel alternatiivi otsima, et originaal amort on hinnavahemikus 600-800€ (rohkem pakkumisi ülemise otsa poole). Siis mehhaanik pakkus välja, et tavalised panna, aga et siis vedrud ka + aju progemine. Sealt sain ka siis omast arust selgeks, et el.juhtimisega amordid. Kuidas või miks muidu aju progemist vaja oleks. Nüüd siis selgus et Nivomat.
Selle Monroe leidsin auto VIN järgi otsides. Seda pakkus ladu24, iparts, autovaruosad ja aero motors (viimasest saigi ostetud). Kuna oli aju jutt ka üleval, siis need olid kõige soodsamad el.juhitavad.
Hetkel ootan Aero Motorsist raha tagastust, et saaks romulast kasutatud originaali osta. Pakuti hinnaga 170€.
Romulast ostmine on ka riski värk, pigem siis juba uued amordid ja vedrud. Kui viitsid tee tagasillast ja amordi ümbrusest lisapilte. Vaataks, mis ja kui palju erineb ja kas erineb.
Tellisin romula kaudu ära. Saatsin enne pildi oma amordist ning pidi väidetavalt sama olema ja terve. Kui terve ei tea muidugi kasutatud asja puhul kunagi.
Hiljem (uue vajaduse tekkimisel ilmselt)teen vahetuse taga mõlemale amordile korraga ja panen odavamad koos uute vedrudega.
Tagasillast pilte pole ja puudub ligipääs estakaadile või kanalile. Kui võimalus tekib, siis värskendan siinset vestlust uue postitusega.
Meenuvad 90- ndad, kus sai romulast amorte ostetud. Osta siis juba 2 tk. Üldjuhul vahetatakse amordid paaris. Saan aru, et raha vähe ja auto on koonerdamise koht, aga see on sinu turvalisuse tagatis. Kui auto on muidu korralik ja plaanis kauem sõita, siis igaljuhul uued varuosad.
No kes veel vanu amorte ühekaupa ostab, osta siis vähemalt kaks ja sama auto alt.
Kuhu me nüüd jõudnud oleme - inimene ostab endale 15 a vana pereauto, mis maksab veel mitu tuhat, ja ei jaksa sellele amorte osta?
Mis mõte on osta tundmatu kvaliteediga romulaamorte paarikaupa? Keegi nagunii ei tea, mis selle autoga varem tehtud on. Amordi ostmine romulast on nagunii selline hädatapp.Võib töötada, aga võib nädala pärast lusika nurka visata ja oled alguses tagasi.