Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Koduõlu õlleleivast

luigapoiss
09:44 29.07.2022
Palun andke õpetusi kuidas teha koduõlut õlleleivaga.
Mida juurde pann ja ja kui palju,et hea kraam valmiks.
Revalis
10:14 29.07.2022
Mida juurde panna ja kui palju? Noo kui ainult suhkurt ja pärmi siis ehk mingi õlletaolise joogi saad, mis maitseb nagu jah.. see teine kollane asi mille potist üldiselt alla laseme.

Et head õlutit saada tuleb ikka linnaseid meskida või siis õiget humalat sisse keeta, ja see ei ole enam niisama joogi segamise tegu. Ma nüüd ei tea, kas tohib nii linkida aga tasuks lugeda (lugeda mitte ainult sirvida) "ala199" blogspoti. 2012 aasta all on näiteks palju asjalikku infot, kust ise päris palju tarkuseteri noppinud.

http://ala199.blogspot.com/2012/

[PS. reklaami ei tee, jagan ainult head informatsiooni :)] - moded eemaldavad lingi kui vaja, blogi leiab vajadusel ülesse ka googeldades.
lumehelbeke liuglemas
10:26 29.07.2022
kardan et korralikku õlut ühes õlleankrus valmis ei tee
Revalis
10:31 29.07.2022
Kindlasti mitte.

Targem oleks alustuseks vaadata neid nö. "õllevalmistamise komplekte" kus kõik vajalik olemas ning ka soovitusi mida maitseks lisada võib. Tarvilik osta ainult anumad jms. Annab hea arusaama õlleteost ja pärast sellest õllepeost :)
jee.kim
11:30 29.07.2022
No ma ei tea, ma kasutan küll seda "Lõuna pagar" -i õlleleiba ja seal õpetus puha peal! Esimene kurnamislaar õlleks, teiskordne juba kaljaks.
Ja seista lasen kauem, kui kirjas.
Deus
11:38 29.07.2022
Pohhui, keedad leivast tärklise, glükoosi ja maltoosa välja, viskad SAF-33 pärmi hulka ja tehtud, aroomihumalat (see eestis kasvav) timmid pärast juurde, kui tahad aga pole kohustuslik, alustuseks leib ja pärm on hea küll.

Pärm selline: https://pruulmeistrid.ee/toode/fermentis-kuivparm-safbrew-s3
3-11-5g/

Ignoreeri targutajaid ja alusta selle lihtsaga, nagu ka jee.kim ütles, kui nüüd tegu meeldima hakkab, siis saame juba sügavamalt edasi rääkida ja Tuuduri ka siit foorumist kampa meelitada, tänu temale ma ise selle hobiga tegelema hakkasingi omal ajal.

Muudetud 29.07.22 11:39

Revalis
13:57 29.07.2022
Ei targuta aga point selles, et kui esimene laar peaks juhtuma tulema no ikka absoluutselt mitte joodav - siis kaob õlletegemise mott üldse ära.

Veidike lugemist enne tegutsemist ei tee kunagi paha. Õlletegu on paljudes kogukondades käinud põlvest-põlve ja just nii need parimad koduõlled meie laudadele ka jõuavad.

Kevadel just tegin mõned mõnusad mõdujoogid suveks. Hea lihtne tegu, igaüks saab hakkama!

Veidi üle kilo mett ja umbes 3 liitrit vett potti ja madalal tulel siirupiks keeta. Pärast maha jahtumist valasin ümber suurde pudelisse ja lisasin maitseks õunasektorid ning D 47 veinipärmi. Peale seda pimedasse mulksuma ~1,5 kuud. Umbes 3 korda sai filtreerimise mõttes ümber villitud ka. Põhjast sodi sisse tõmmata ei tohi! Võid ka stabiliseerida kaaliummetabisulfitiga aga ei pea. Pudelitesse ja oma aega ootama. Veidi hapumapoolne tuli aga kuramuse hea ikka.

See suvi vist ikka pudeleid ei ava, no ei raatsi. Lasen maitsetel edasi areneda veel, kannatab vast järgmise suveni ära :)
Deus
14:05 29.07.2022
See mesi käib päris kaua ja tahab väga pikka laagerdusperioodi saada, jäta parem järgmisesse aastasse.
Leidsin mälusopist ülesse, et mul on kuskil isegi õpetus olemas ja täitsa avalikult laiali jagatud suisa:
https://1drv.ms/b/s!Ausk5Lp-0VdRhF406s85pYLVBxwP
Head lugemist.

Muudetud 29.07.22 14:17