Tervist.
Mida teha sellise autoga?
Tegemist on Mazda 323F 2002, mootor 1.6 bens 72kW
Sattus hoovile aga ei oska ette kujutada, mida teha temaga kas müüa varuosadeks või müüa maha. Auto kogu ajalugu on teada tema sünnist saadik. Igal kere detailil on 1 rooste täpp kindlasti leitav, kapoti alt on kõik puhas.
Salong on puhas aga natukene niiskust sees olnud kuna seisnud viimased poolaastat.
Hetkel seisab niisama. Sõidab, läheb poolest pöördest käima. Läbisõit 100tuh täpselt.
Pakkuge igasuguseid värvilisi ideid, mis võiks sellega teha.
"sattus hoovile" kõlab juba paljulubavalt.
Mina vahetaks raha vastu või siis teeks heateo ja kingiks puudustkannatavale perele (ilma meedias avalikustamata).
## Mida teha sellise autoga?
Üldiselt toodeti ka see auto sõitmiseks...
Kui endal vaja pole, siis ma otsiksin sellele pärlile tutvusringkonnast võimalikult hea peremehe, kes viitsib ja saab auto eest hoolt kanda. Müük on selline nii ja naa antud juhul, kuna tarbimisväärtus on oluliselt kõrgem kui turuhind.
Iseliikuvate nutifonidega ringiliikujad seda juttu loomulikult ei mõista, aga pole vajagi, see auto ei ole nagunii neile.
Mul oli tükk aega tagasi 1999 a. mazda 323, sedaan, 1.3 L 54 kw. Viisin kuusakoskisse kuna raam ja sild olid tagant nii ära roostetanud, et praod olid juba sees ja otsustasin, et minu ohutus on ikka kõige tähtsam ja terve auto alumise osa ära vahetamine on esiteks kindlasti liiga kallis, teiseks toodeti uusi autosid nii palju peale, et tulevikus oleks tekkinud varuosade defitsiit ja kolmandaks ei oleks see auto enam see, kui niipalju autost välja vahetada. Väga kurb oli loobuda sellest autost, kuna oli meie peres peaaegu eluaeg( sai esindusest ostetud, kui auto oli 1 aasta vana) ja kunagi alt ei vedanud..., väga töökindel auto ja tehniliselt korras autona läks kuusakoskisse omal jõul. Kuna seisis ja sõitis enamasti mere ääres ja peale väljast pesemise ja seest puhastamise ning hoolduste ja remondi ei tehtud, siis ehk selleks roostetaski kiiremini. Kui oleks algusest peale lõpuni välja vähemalt aastas korra põhja alt ka pesnud ja korrosiooni tõrjet teinud oleks ehk olukord parem olnud aga võibolla ka mitte.
Sinu auto on sarnane ja ma soovitan ka kellelegi see ära kinkida, kellel on väga autot vaja aga raha pole. Kui aga ülevaatuselt läbi ei saa näiteks rooste tõttu, siis kuusakoskisse või kui on huvi tegeleda, siis varuosadeks aga kuna uusi autosid toodetakse pidevalt juurde, siis ma ei usu, et keegi neid varuosi eriti saada tahab.
Kahjuks 2002a Mazda, eriti kui on Eestis sõitnud, on altpoolt suures osas roosteks "digimuundunud". Kui on kehtiv ülevaatus, siis ise sõidaks ülevaatuse lõpuni. Samas kui peres auto olemas (tõenäoliselt uuem), siis puudub point vanemasse ümber istuda ja peaks ikkagi ära müüma. Kui müügiks läheb, siis hind on otseses sõltuvuses ülevaatuseni jäänud ajast, ehk siis mida kiiremini ära müüa, seda "suurem" on saadud raha :-)
Varuosadeks müümisel mina pointi ei näe - Mazdad ei lagune eriti ja üldiselt vajavad ainult kuluosi, aga kuluosi pole mingit mõtet kasutatuna osta. Turgu oleks "roostevabadele" keredetailidele, aga neid sul postituse põhjal pakkuda pole.
Nii nagu eelpool mainiti. Kui ÜV kehtib siis tuleb anda kellegile sõita veel see masin, kui ÜV läbi ning selle läbimise tõenäosus nullilähedane siis Kuusakoski annab 210€/t masina eest.
On veel üks variant muidugi.. Mingi rahvarallit või midagi mannergu taolist sõita nii kaua kui kannatab ja moto korras. Pole aimugi kas seal ka vaja ülevaatust jms. pole kursis selle teemaga kahjuks aga variant oleks küll.
Mis põhjusel kõik nõuandjad oletavad, et see auto on lootusetult läbiroostetanud? Esimesest postist võib vabalt järeldada, et kellegi vanema inimese oma olnud, kes vbolla sõitiski aint suvel, talvel oli auto pukkidel. Ehk isegi tehti korrosioonitõrjet korrapäraselt?
5000 kilomeetrit aastas on ju äärmiselt väike tarbimine.
Jutt, et "kõik ülejäänud on väga roostes" ei ole ju argument.
Tegu on Mazdaga, sellel on alates 1970 toodangust rooste sisse kirjutatud kuni viimase paari põlvkonnani ja see rooste jäi ka juba tehasest sinna, sest värvikihtide vahelt tõmmati plekk ära enne kui kliendile saadeti. Loomulik eeldus on, et see roostehunnik. Ma muidugi isiklikult uuemat pole omanud kui 1983 aasta isend kuid siin paaril sõbral on neid hulgim olnud kuni 6'ni välja, kaasaarvatud. Xedos 9 vist oli ainuke isend, mida pole näinud roostetavate uste, aukliku põhja ja puuduvate vedrukaussideta.
Kui see isend roostevaba on, siis saab tema eest kohe kindlasti rohkem, kui Emexi hinna. Nagu ülal mainitud, siis tehnika on tal suht pommikindel tegelt.
Mina näen asja sedapidi. Kui autor postitab küsimuse stiilis "mida teha SELLISE autoga" ja "palun värvilisi ideid" siis võime ju julgelt eeldada, et tal ei ole erilist soovi sellega igapäevaselt liigelda vaid on pigem tüliks ees. Kui tegemist oleks prillikiviga siis küll ta leiaks sellele hea kasutuse, selge see et masin mädaneb alt ja ka mujalt..
Meie peres oli ka autol väike läbisõit. Kuusakoskisse viies oli 150 000 või 180 000 millegagi..., täpselt ei mäleta. Mootor oleks vast vähemalt sama palju veel kannatanud aga roosteuss oli liiga palju kurja teinud.
Isegi kui peal veel värvikiht olemas siis selle all metalli enam pole. Tuttav ostis sama 3mese uuena poest sõitis aastaid ja lõpuks oli aianurgas seisev roostehunnik vaid kuigi aasta järgi eeldaks midagi enamat.
Pane müüki lihtsalt saad ikka rohkem kui vanarauaks viies hiljem. Tavaliselt on kogu põhjaalune ja seal olevad detailid nii läbi,et mõtled kuidas see veel koos püsib.