2022 suvel ostetud autol GPf filtri tuli läheb paari nädalaga põlema.
Juhendi järgi olen üritanud tava marsuudil tahma põletada Järvevana teel kiirus veidi üle 70 km/h 3000 pööret ja gaas maha kuni pöörded on 2000 ja siis uuesti pöörded üles ning nii korduvalt.
Sõidan reeglina linnas päevas 10-15 km lühemaid otsi.
Maanteel käin harva, ehk kord kuus.
Kuni ei ole kindel, et viga pole minus, ma tootja nime ei soovi avalikustada.
Probleem selles, et kas nüüd peaks uute autodega õhtuti tühjal maanteel linnast väljas tahma põletamas käima? (Mis siis ilmselt on antud kontekstis väga roheline loodust säästev tegevus, linnast välja ja tagasi tühisõit+ajakulu.)
Või on mul lihtsalt vale mudel linnasõiduks ning peaks eelistama tootjaid, kes sellist filtrit ei paigalda?
Paraku elektriauto hind käib üle jõu.
kui auto manuaalis pole kirjas kus ja kuidas sõita, lähed esindusse ja lööd ukse jalaga laht ja viskad võtmed tööde vastuvõtjale, linnalegende pole vaja kuulata
Ega see normaalne pole aga ei imesta enam millegi üle. Isegi kui on automaatkäigukastiga auto, siis võibolla on võimalus ka manuaalselt käike vahetada ja kui see võimalus on olemas, siis saad ka linnakiirusel madalama käiguga sõita, et mootoripöörded oleksid kõrgemad. Näiteks 4- a käigu asemel kasutad 3- t käiku. Sõidad niimoodi mõnda aega ja ehk saab korda. Olulised on just mootoriöörded, mitte kiirus. Selleks, et mootorit puhastada, pole vajagi maanteele minna. Kõrgemad pöörded reostavad keskkonda rohkem ja tekitavad rohkem müra aga ega see vähem keskkonda ei reosta, kui autol on probleem. Meie riigis tahetakse jõle rohelised olla aga mõnikord kipub olema just vastupidi. Tahetakse head aga ülemõtlemisest kipub olema vastupidi. Kui mootori pöörded punasesse alasse ei lähe, siis sõida rahumeeli, ei tee see autole midagi halba, ainult tankima pead tihti.
See on normaalne käitumine. Uut autot ilma selle filtrita ei saa, euro6 nõue. Peadki vahel lihtsalt loodust reostavalt tühjaks tallama. Pakun puusalt tulistades Hyundaid...
Kahtlane saeteema ja eriti see, et isegi marki ei nimetata. Uus auto ostetud ja isegi esindusega ei võeta ühendust, enem püstitatakse lahendus linnas väljas tühjal maanteel sõitmise kohta ja kas ostsin vale mudeli. Mudeli ja margi nimetamisel saaksid teised lugejad või/ja auto omanik Google-st vaadata kas rohkematel sarnane probleem või ainult teemaalgatajal.
Hyundai raamatus oli kusjuures kirjas ainult diisli kohta see info, bensakat ei mainitud. õnneks oli tark tuttav, kellele helistada ja küsida, et kuidas paganat bensakale disla jaoks mõeldud dpf tuluke põlema on läinud? Südaööl ei taha esindus sinuga rääkida.
Kuule "saeteeema". Küsimus on selles, kas see on tänapäeval uus normaalsus, et uuel autol peab omanik otsima võimalusi kuidas tahma põletada, juhi või konkreetse eksemplari viga ja esinduses õiguse saamiseks on vaja suurema kogukonna tuge.
Seda ei ole kusagil mainitud, et esinduses ei ole käidud - kuid seal antakse paberkandjal tahmapõletamise juhend ning soovitatakse kuhugile maanteele vigursõitu tegema minna. Olen korduvalt kirunud maanteel juhte, kes rütmiliselt kiirendavad ja aeglustavad ja varem ma ei teadnud, et need on autosalongidest maanteele suunatud filtri tahmapõletajad.
Pane paak täis. Sõida tallinnast rakverre. Hoia pööret 4000 peal ühtlaselt. Pööra ringi, sõida tagasi tallinna. Siis pööra tartu poole, sõida sama moodi mäoni. Pööra tagasi.
Kui julgust on, siis võid esindusest nõu küsida. Öko on vale. Ära tee ökosõitu ja auto on korras.
Kui te teaks kuidas toimib see põletus tegelikult ja mille põhjal see ecu jaoks arvutatakse, siis ei ajaks sellist jama siin. Äkki on hoopis mingi probleem, mis tekitab ebanormaalse olukorra ja tahmab lihtsalt liiga palju ning gpf on hädas.
Kuna marki ei mainita, siis esinduse uks vaibaks ja otsigu viga üles. Milleks neid üldse peetakse kui oskusi pole. Ainult tehasega üle juhtme suheldes ei saagi autot korda kui just puhta vigane pole.
Eksid kulla mees. Just oli uudis, kus volvode pidurisüsteem üle õhu ära remonditakse. Sellist asja ei saa enam tänapäeval öelda. Ja ainukesed, kes siin seda teemat pikendavad on jälle järgmine, kes ütleb sama asja, mida öeldi esimese kolme postitusega ära.
Ma arvan ka, et 1.6 turbokas Tucsoniga tegu.
Vältima peaks eco režiimis sõitmist ja siis ilmselt probleemi pole, aga eks sõltub sõitjast ka. Taksojuhi sõidustiili uuemad autod väga ei taha.
Tuttav teema. Sõber ostis uue 2022 aasta skoda esindusest. Bensiini mootor. Viis kahe kuu pärast tagasi sest lühikesi otsi 3km ei saanud sõita tahmaka pärast. Sellest ka küttekulu suur jne. Võtis teise mudeli teise mootoriga ja lisasoojendiga.
Tegelikult siia foorumisse pöördusin enese harimiseks pärast korduvaid esinduses käike.
Esinduses jäi kõlama "ainult lühikesed linnasõidud", mis on aga igapäevane paratamatus. Kaasa antud tahmapõletamise juhendiga mul siiani see ei ole õnnestunud. Tahma olen käinud esinduses põletamas.
Kui see ei ole üldine probleem, siis mingi normaalne lahendus peab ju olema.
Ma ei pea sobivaks margi esinduses probleemiga tegelevaid inimesi foorumisse segada aga tootja ei ole Skoda.
aga on üldine probleem
siit teemastki tuleb välja hyundai. kui on hyundai siis on ka samu mootoreid kasutav kia. škodaga samu mootoreid kasutavad audi, volkar, seat
Ostad uue auto teeninduest ja loodad muretuid kilomeetreid kulgeda…huvitav, mis pikki otsi tavaline inimene peaks sõitma pidevalt? Aga tobe mure see on.
Auto on mõeldud ja ehitatud sõitmiseks, mitte seismiseks ja ainult linnas lühikeste otste sõitmiseks. Mul tuttaval on Subaru Forester e-boxer bensiinikas, viimane mudel ja sama teema, päevas 20-30 km kokku koju-tööle sõitmised linnakeskkonnas ja see tahmafilter on umbes. esindusest öeldigi, et sõitke bussiga, taksoga või rendiautoga. et ei ole mõtet nalja teha, auto tahab normaalselt liikumist saada.
Lihtsam oleks äkki gpf küljest ära keerata ja ülevaatuse ajaks saab jälle tagasi kruvida. Isegi vanematel autodel tehakse sedasi, et ülevaatuse ajaks pannakse töökorras gatalüsaator alla, muul ajal gatalüsaator puudub ja on vabalthingav.
tere endal oli mure dpf-ga.Asi lõppes termostaatide vahetusega ja jahutusvedeliku lisamisega,ei saavutanud temp.piisavalt kõrgele ,et põletus toimiks.Tasuks äkki visata peale jahutusvedeliku piisavale olemas olule.
Ja teistpidi.
Kui linnamehel kohe üldse ei vea ning lapse lasteaia koht on kodust märksa kaugemal, kui mugav oleks, siis temperatuur mootoris saavutab ettenähtud temperatuuri ja GPF või DPF lühendid jäävad sellele linnamehele tundmatuks. :-)
Jah, suur vahe on. Kui just ühtlaselt maanteed ei sõida allamäge, siis ECU keerab kütuse lahjaks ja süüte varasemaks, et väljuva gaasi tempi tõsta ja kõik toimub maagiliselt ja automaatselt erinevalt diislist, kus on vaja jõuga temp kõige pealt kõrgeks ajada + muud lisad. Välimus võib neil samasugune meekärg ju olla ja lõpptulemusena põletatakse kärg ka puhtaks aga see, kuidas see põlemine pihta hakkab, on erinev.
Google otsing sellele murele andis soovituse Hyundai Tucsonile.
Soovitaks auto poodi tagasi viia kui kasutuskõlbmatu. Mäletamist järgi keegi seda oma BMW 750i tegi, ehk hakkab Hyundai ka siis liigutama. Sa oled maksnud ja sul on autot vaja. Pea meeles, et kütuse põletamiseks maksad oma taskust. Kui ei võeta vastu või uut ei pakuta, siis tõmba suure kella külge.
Vaadates, millest räägitakse siis osa kodanikke ajab totaalselt möga.
Diisli normaalne sumpatemperatuur tavasõidul(kui ei toimu põletust) on 200-300c. Põletuse ajal summuti temp 600-750c.
Bensiinimootori sumpatemp tavaõidul on 500-700c. Vahet pole, kas GPF või ilma.
Antud temperatuurid on maanteel ühtlase kiirusega sõidud. Linnasõitu pole jälginud, see rohkem mõtetu nikerdamine.
Et põlemine toimuda saaks, on hapnikku vaja, ärge seda unustage. Gpf ja dpf hangivad oma hapnikud üksteisest erinevalt, vaata ka ülevalpool kirjutatut.
Kokkuvõttes aga saab öelda, et teemaalgataja kirjeldatud bensaka käitumine on tänapäeval pigem normaalne kui erandlik.
Mis selle Audiga siis teed, kui tuli põlema läheb?
Meil on 6 kuud vana firma auto ja keegi ei oska midagi teha.
Tuleb auto iga kahe nädala järel viia esindusse ja kui tagasi saab on tuli kustunud.
Kaunis ebanormaalne, kuid pole kuulnud, et autosid poodi tagasi saab viia.
Lihtsalt, see leedust tulev solk pole kütus, ja nii on. Sai ka just seksitud bensukaga, diisliga jaanuari alguses kui tanklad olid suve kütet täis. Selline jama käib tegelikult , ja keegi ei vastuta, tõesta et sa eesel pole.
Tere, minul sama jama Kia Proceediga, 2022 augustis ostetud ja nüüd tekkis jama selle tulega. Mis mind kõige enam ärritab, et miks mind kui ostjat selle eest ei hoiatatud. Loomulikult jonnisin kohapeal kui olin 2x1h käinud kõrgete pööretega autot kräunutamas ja märk eest ei lähe, ikka pidin esindusse minema ja maksma puhastuse eest. Hiljem kirjutasin neile, et see on varjatud puudus ja ma ei ole nõus selle teenuse eest maksma, hea kui ma olen nõus esinduses käima tasuta seda puhastamas. Aga loomulikult keda minu kiri huvitab. Kas ma ostsin selleks kalli uue auto, et nagu tont tundide viisi hakata suvaliselt ringi kärutama? Tõepoolest enamik autosid on kasutusel linnasõitudeks, mitte ei käi Tallinn-Tartu vahet igapäevaselt. Ei tea mis teha, aga väga kurjaks teeb küll.
kordan veelkord viimasele hädaldajale : kui auto manuaalis või ostu müügilepingus pole kirjas kus ja kuidas sõita, lähed esindusse ja lööd ukse jalaga laht ja viskad võtmed tööde vastuvõtjale, linnalegende pole vaja kuulata
Ei pea, nagu ka ei pea oma sugulaste peale kitse panema, kui pollar nõuab.
Kiruge seda euud ja selle norme kui tahate, mis autotootjad kahvlisse lükkavad. 8/10 maailmast vilistab sellele tegelikult. Mina muide olen ka looduse poolt, foss kütus võiks maksta 10eur liiter vähemalt.
Valimiste valikutel on tagajärjed, pange rahakotid valmis, neid lüpstakse viiel suunal.
Ja ühele eelütlejale, dpf-i, gpf-i ei saa lihtsalt ära võtta ja tagasi panna, 10 km pärast saad vaid töökotta sõita.
Ok, lööd ukse jalaga lahti aga küsimus 1. millega edasi sõidad?
Kuna probleem on tekkinud rohkem kui 6 kuud hiljem, siis oled autot juba 6 kuud kasutanud ja sinisilme oleks uskuda, et 2. see on tasuta kingitus tootja poolt.
Selle 6 kuuga seoses, kui probleem tekkis alles talvel, siis võimalik et ka välistemperqatuuril on oma osa ja see on uus talvine reaalsus. Teisalt on suvel siiski enamasti ka rohkem sõite ja võimalik et järgmised 8 kuud saab vabamalt hingata. Ise olen nüüd paar korda teeninduses käinud + paar spetsiaalselt Sauele ja tagasi maanteel tahma põletamas käinud.
Kuni küsimustele eelpool pole vastust, siis ei ole veel seisukohta võtnud.
Samuti võimalik et ei ole kindla tootjaga seotud - seni on siin loetletud juba Skoda, Subaru ja Kia.
PS. Kimbutab eelkõige autoga lühemate otse tegijaid
Kes linnast kaugemal elavad ilmselt täiesti võõras teema.
viimasele, seda lühemate otse legendi pajata parem kuskil lasteaia viimases rühmas, sõidan igapäevaselt 5 km ots tööle ja tagasi talvel ei saa mootorit isegi 30 peale, aga pole dpfil häda midagi, pole kordagi maantel käinud nn põletust extra tegemas. Huvitav küll miks ostetakse uusi autosid, ilma garantiita
5 km ok,
Lugejatele abiks võiks olla mis auto mudel, milla ostetud?
Mis on läbisõit kokku?
Kas hoiad öösel õues või garaazis?
Siis võibolla ostan ka sama. :-)
KIA Sportage 1.6 2023, peale poolt aastat sõitu lõi tule põlema. Manualis öeldud, et 30 min. sõitu kiirusega vähemalt 80 km/h. 30 min. ei piisanud aga peale 50 min. kustus tuli ära.
Kõik õnnetud ja pettunud, proovige nüüd arusaada, et autosid ei toodeta 1-10km pikkuste vahemaade läbimiseks. Ja veel vähem tehakse neid nö spetsiaalselt eestlastele ja Eesti tingimustesse. Ka elektriauto ei ole selleks. Kui nüüd kergliikusvahendid ega ühistransport ei sobi siis mopeedauto.
Kogu see heitgaaside puhastussüsteem pole veatu ja probleeme esineb. Kus neid poleks? Kui auto saab igapäevaselt mnted/kiirteed siis asi toimib. Seega on kirjeldatud automüüja sõnum õige, et vaadata tuleks peeglisse ja mitte süüdistada kõiki teisi.
To filter...: Kas pean siis kolima kuskile kaugemale elama ja põletama iga päev rohkem, peaasi et igasugu rohejama kinni maksta. Pisikesel "juuropil" ei ole niipalju vahendeid, et kogu maailma nn. soojenemist kinni maksta, ammugi meil siin "jestonias". Putja koos hohollidega põletavad vastastikku fossiili nii mis jube, hindudest ja muust tumedast modrust ei räägi üldse.
Meie "rikas" ostab osaliselt maksumaksja raha eest (kompensatsioon +ülejäänu on osaliselt töötajatele väljamaksmata palk= dividendid) "ratastel rösteri" ja käib (lendab)mitu korda aastas vaatmas kuidas "tsurkad arengumaades" elavad, ning taob vastu rindu- kui roheline ta on.
5-15 km. kaugusel tööl käies tuleb osta kuni 2000 valmistatud fosiilipõletaja ja igasugu kolmetähelised mured kaovad iseenesest. Kütusekulu on suht sama ja remont kordades odavam.
Iga kord kui autoga sõita, meeldib autole muidugi rohkem pikk vahemaa aga kui auto on enamasti mõeldud tööl käimiseks, kuhu on 7 km, siis ekstra iga kord pikemat maad sõita pole küll vajalik. Aeg-ajalt oleks muidugi hea pikemalt sõita..., näiteks kuus korra.
Vahekast, probleem hakkabki siit peale, et ainus viis tööl käia on autoga. Ja siis hakkab õigustamine ja põhjendamine pihta, et miks ikkagi on see üks ja ainuvõimalik lahendus. Samamoodi nagu see naast-lamell teema, kus igal naastudega hävitaja sõidab ainult kinnisõidetud lumel ja/või lausjääl.
Ei ole ega poolda rohepesu kuidagi aga lugedes kasvõi seda teemat, mis “probleemid” inimestel on.. ja kuidas kogu aeg kõik teised ümberringi on süüdi. Tüütab ära. Inimene ise tekitab on mugavusest ja laiskusest omale selle või need probleemid. Aja ja asjadega tuleb mingi määral kaasaskäia. Ei ole vaja kõige kaasa joosta ja järgi teha aga üks lahendust on ka vana autoga sõitmine. Seni kuniks neid on. Ega nad lõputult kesta ja ega neid ka enamus remontida ei taha/soovi.
nagu juba kirjutati,siis nõrganärvilistele saab soovitada vähemalt veerandsada aasta vanuseid liikureid.nendega võid kasvõi 1 kilomeetri kaupa töristada
Ei päästa see pikk vahemaa. Mul on 20 km majast suure trassini kus on tõuse ja kurve, käigud käivad üles-alla, gaas peale-maha. Sealt edasi veel 60 kuni 150 km. Ometi on 4 aasta jooksul 5 korda olnud heitgaasisüsteemis tõrkeid- ka nüüd -24 külmaga, see oleks siis 6 kord. Sulaga kadus veateade. See siis diisel. Pentsukal ehk teisel autol on sarnane GPF, ei tea kas auto liiga uus veel või soojeneb mootor paremini- pole veel tõrkeid näidanud.
Appi, kes lasi amatööri etv -sse dpf ist rääkima. “Pool paaki kütust, linnas ei põleta”, hahaa, mida veel. “Põletab saasta loodusesse”, ta ei tea isegi seda, mis sealt tagant välja tuleb, expert :). Vot see ongi töökodade tase, no tõesti. “Gaasid enam välja ei pääse, hakkab tagurpidi põlemine” ahsoo siis. Istu, kaks.
Kodanik võiks uurida esindusest, et kus tema autol see GPF asub? Kui põhja all mootorist eemal, siis arusaadav, et see külma ilmaga temperatuuri ei saavuta. Osadel markide on see pandud võimalikult väljalaske kolle otsa juurde, kohe peale turbot (kui on turbokas). Neil seetõttu ka filtri täitumise probleemi praktiliselt ei eksisteeri - filter alati kuumas.
Võiks mingi märgulamp olla, mis näitaks, et hetkel toimub põletus(põleb kollane lamp) ja mootori seiskamine pole soovitav. Kui oled nt juba mitmed põletused katkestanud ja filter on juba liiga täis siis süttiks punane märgulamp ja mootorit ei tohiks seisata, enne kui põletus pole lõppenud.
Enda autole on soov selline tuluke panna.
Sa oled jah auto fanaatik ja sooviks seda lampi sinna armatuuri, aga kujutad sa ette auto kauget inimest, mõnda naisterahvast või ka valgekrae keda ei huvita mingi põletus, tema tahab autoga sõita punktist A punkti B ja mingeid jõulutulesid mis armatuuris näha ei soovi. Ehk on inimesi keda ei huvita ja kui auto läheb katki siis viiakse margiesindusse ja saab asendus auto selleks ajaks. Minu point on see, et mõnda inimest häiriks säärane tuluke armatuuris mis pidevalt põleb. Ma arvan insenerid oleksid ammu siis sellise tulukese juba pannud sinna. See devalveerib teisi kollaseid tulukesi millele tuleks reageerida.
Njah b on õigel teel, inimestel on savi neist asjadest, nad tahavad sõita. Mis kuradi kasutusjuhend, et peab veel natuke sõitma või mootor töötama põletuse lõpetamiseks? Ei huvita, maksin raha ja sõidan nii nagu mulle meeldib! Selline suhtumine on üsnagi levinud. Pealegi ma ei kujutaks ette rendiauto lepingut, kus poole tunni rendi sees võib olla nõutav 2tunnine põletus kui lambike hiilgama hakkab. Ei ole võimalik sundida.
Mõnes mõttes võib öelda, et moodne tehnoloogia töötab iseendale vastu kui inimesed ei hooli karvavõrdki.
Subaru uuemal bensukal on see hoiatustuli täitsa olemas.
Siis sõidangi rahvasaadikute rõõmuks paar päeva Nõmmelt Ülemistele Tallinna ringtee kaudu.
Samuti sorteerin usinalt pakendeid ning kasutan vastavalt vajadusele ohtralt Ülemiste vett, et kõik ikka sorteerimiskõlbulik oleks ning seda kõike ikka selleks, et paduroheline olla.
Just seda ma rääkisingi, tekitab tohutut segadust autokaugel inimesel, klikkisin viimasel pildil, pildi pani üles inimene kes tunneb muret, et auto on nüüd katki ja mida ta nüüd tegema peab:
I’m hoping someone here can help as I have googled it and searched the manual. A warning message came up whilst I was driving this morning and I have no idea why. I drove the long route to work and still have the engine running but the message isn’t going away. Any advice much appreciated, please!
Iseenesest kurb, et oleme jõudnud nii kaugele, et selline tuluke on autosse pandud. Ma olen ka seda meelt, et olen auto eest maksnud ja sõidan millal tahan mitte ei sõida siis kui auto soovib seda. Sama nagu telefoni laadimisega, mõni jälgib et alla 20% ei kukuks ja kindlasti üle 80% ei tohi laadida, muidu battery health number hakkab langema, teine jälle laeb suvaliselt siis kui soovib, kasvõi jätab ööseks taha. Ehk kas me oleme auto ja telefoni orjad ka kuulame nende sõna? Või pigem nemad on meie “orjad” ja meie otsustame millal sõidame.
Kui tahad loll olla, siis keegi ei keela. Kui põhimõtteks on, et mina ei taha tehnikast midagi teada, tahan teda kasutada, siis vaevle terviseks oma probleemidega. Tänapäeva maailmas tahaks üldisemalt küsida- et mis alal siis midagi üldse teada tahetakse? Igal pool on vaja elementaarset tehnika tundmist ja natukene nutti. Kasvõi pesumasina kasutamisel.
Päris nüri oleks vist elada padublondiini tasemel ja ainult küüsi lakkida.
Armatuuris on selge kiri- jätka sõitmist, aga selle peale tõmmatakse nina vingu, et ma ei taha seda kirja näha. Mõttetud lumehelbekesed.
See jutt oli mõeldud meestele, enamus naisi juba loomu poolest tehnikat ei jaga.
Pesumasinaga on lihtne, selleks on äpp. Valid äpis vastava programmi ja korras. Kui pesu pestud, tuleb telefonile teade. Tõstad siis pesu kuivatisse, vajutad kuivatil nuppu SYNC ja kuivati saab serverist juba info, et mis programmiga pesu pesti ja paneb sama programmi kuivatisse ka (vajadusel saad telefonis kuivati programmi muuta). Vähemalt minu AEG masinad toimetavad nõnda. Ja kui veakood peaks tekkima, saadetakse see otse AEG-le. Uus AEG (punane/must) äpp toimib laitmatult, vanem (AEG care see must/valge) oli kehvem.
TARBIJAVAIDLUSTE KOMISJONI OTSUS
Asja number 19-1/23-01983-015
Otsuse kuupäev 27. juuni 2023
Komisjoni koosseis Esimees Tõnis Kõiv, liikmed Helen Rohtla, Meelis Telliskivi
Tarbija
Kaupleja aktsiaselts Kuressaare Autoteenindus, 10052245
Tarbija nõue Asja parandamine, lepingust taganemine, saadud asja/raha
tagastamine.
Asja läbivaatamise aeg 30. mai 2023
Resolutsioon:
Rahuldada tarbija avaldus osaliselt.
Kui pooled otsusega ei nõustu või seda ei täida, on neil õigus samas asjas pöörduda maakohtu
poole.
Asjaolud:
Tarbija ostis 26.04.2022.a kauplejalt auto KIA Sportage MY 1,6 T-GDI EX 2WD 2022.a
(VIN-kood: U5YPV81BANL006216) hinnaga 27 990 eurot. Tarbija sõlmis ostu
finantseerimiseks liisingulepingu. Auto anti tarbijale üle 29.04.2022 a. Autol süttib väga
lühikeste perioodide tagant GPF-filtri märgutuli, mis ei kustu autoga kasutusjuhendi kohase
sõitmise järel.
Tarbija avalduse kohaselt süttis 21.10.2022.a autol GPF-filtri tuli (läbisõit umbes 9000 km) ja
auto käsiraamatu kohaselt pidi tuli kustuma, kui autoga sõita umbes 30 minutit vähemalt 80
km/h ja pööretega 1500-4000, kuid tuli ei kustunud ka peale 200 km läbimist.
24.10.2022.a pöördus tarbija AS Viking Motors poole ja 27.10.2022.a teostati diagnostika
ning vigu ei tuvastatud ja tarbijal soovitati sõita kõrgemate pööretega. Tarbija sõitis veel 400
km ja siis GPF-filtri tuli kustus.
11.11.2022.a pöördus tarbija sõiduki margiesinduse poole ja uuris, miks auto niimoodi käitub
ja tarbijal soovitati jälle sõita kõrgemate pööretega ja kasutada 98 bensiini, kuid 08.12.2022.a
hakkas GPF-filtri tuli jälle põlema. Tarbija võttis 12.12.2022.a jälle ühendust KIA esindusega
ja Ülemiste KIA esinduses teostati proovisõit, mis olukorda ei parandanud ja lõpuks teostati
filtri elektrooniline tühjaks põletamine. Tarbija pöördus 12.12.2022.a kirjalikult kaupleja
poole ja soovis probleemile lahendust. Tarbijale vastati kaupleja poolt, et midagi tundub tõesti
korrast ära olevat, kuid midagi soovitada ei osatud.
23.01.2023.a kordus sama probleem (läbisõit 11 392 km) ja tarbija pöördus 25.01.2023.a AS-i
Viking Motors, kes teostas diagnostika ja proovisõidu ning peale 150 km läbimist GPF-filtri
märgutuli kustus.
Tarbija sõnul on ta probleemiga tegelemisest väsinud ja sellise probleemi pidevat ilmnemist ei
saa uue auto puhul pidada tavapäraseks, mistõttu soovis tarbija teada, kuidas probleemi
lahendamiseks autoga sõitma peab või millise käitumise tootja selleks puhuks ette on näinud.
Auto kasutusjuhendis välja toodud juhiste täitmine tulemust ei andnud. Tarbijal tekkisid
küsimused, nagu näiteks: Milliste pööretega tuleks sõita, et filter ennast tühjaks põletaks ?
Kui pika kilometraaži on tootja ette näinud filtri puhastamiseks ja millise aja tagant GPF-filtri
märgutule süttimist saab pidada tootja arvates normaalseks ? Tarbijale vastati, et tootja
maksimaalset läbisõitu filtri puhastamiseks ette ei näe ja GPF-filtri tuli võib isegi iga 1000 km
järel süttida ja tegemist on tavapärase situatsiooniga.
26.01.2023.a pöördus tarbija kirjalikult kaupleja poole sooviga auto tagastada, sest selline
olukord ei vastanud tarbija ootustele ning tarbijale pakuti auto tagasiostuhinnaks 24 400 eurot,
mis tarbijat ei rahuldanud. Tarbija on suhelnud 01.02.2023.a ka riiklikult tunnustatud
eksperdiga, kelle selgituste kohaselt GPF-filtrile standardeid kehtestatud ei ole.
05.03.2023.a süttis järjekordselt armatuurlaua näidikuteplokis GPF-filtri tuli (läbisõit 15 094
km) ning tarbija tule kustumiseks sõitma 234 km. Enne seda kustus filtri tuli ära läbisõidul
umbes 13 641 km (25.01.2023).
Kuna tarbija on seisukohal, et auto ei vasta tema ootustele ning tavalistele
toimivusomadustele ja kvaliteedile ning auto GPF-filtri tule kustumiseks tuleb autoga läbida
pikki vahemaid, mis toob kaasa täiendava kütusekulu, suurendab auto läbisõitu (mis
omakorda langetab auto turuväärtust), lisaks hakkab filtri täitumisel auto kiirendades
jõnksutama, siis soovib tarbija auto tagastada. Kõik filtri puhtaks sõitmised on võtnud
oluliselt kauem aega, kui 30 minutit, mis ei ole mõistlik aeg ja ei vasta auto kasutusjuhendis
kirjeldatud lubadusele.
Tarbija nõudeks on asja parandamine või siis lepingust taganemine, tagasiostu summaks on
tarbija märkinud 27 000 eurot, kuid tarbija on valmis ka teisteks kompromissideks, kui
näiteks auto vahetatakse välja mõne teise sõiduki vastu, mille mootoritüübil selliseid
probleeme ei esine.
Peale kaupleja vastust lisas tarbija, et pöördus erinevate ettevõtete poole ja Škoda esinduse
vastuse kohaselt on GPF-filtri täitumine 1500 km tagant normaalne ja Škoda kasutujuhendis
on kirjas, et kui käivitusprotsess algas ja tuli 40 min jooksul ära ei kustu, siis protsessi ei
toimunud ja tuleb esindusega ühendust võtta. Puhastustsükkel võib erinevatel autobrändidel
olla erinev ja protsessi toimimiseks peavad pöörded olema üle 3000 ja kiirus vähemalt 80
km/h.
Amserv Grupi AS ja Catwees OÜ KIA sõidukite probleem kommenteerida ei oska.
Tarbija on seisukohal, et kaupleja vastus ei sisalda piisavat analüüsi tema väidete kohta ja
autot ei ole kasutatud linnasõitudeks, sest ta sõidab tööl käimiseks 2x20 km. Tarbija on
tankinud biolisandivaba kütust, ei ole autot talvel kohapeal soojendanud üle 1 minuti,
hoidunud lühikestest linnasõitudest, ei kasuta start-stop süsteemi. GPF-filtri isepuhastumine ei
ole toiminud vaatamata kõigi soovitatud abinõude kasutuselevõtust hoolimata.
Müügipakkumises ja auto tutvustamisel puudus info, et tootja peab normaalseks asjaolu, et
GPF filter võib täituda umbes iga 1500 km tagant ja filtri tühjaks sõitmine võib aega võtta
“enam kui 30 minutit” kuni 4 tundi. Sellise info olemasolul ei oleks tarbija seda mudelit
ostnud. Tarbija kasutab tööl GPF-filtriga KIA teist mudelit ja sellega selliseid probleem ei
esine.
Kia Sportage kasutusjuhendis on kirjas, et pidev sõitmine põleva GPF-märgutulega võib
kahjustada GPF- süsteemi ja vähendada kütusesäästlikust. Kui tarbija peab iga 1500 km
tagant sõitma 200-400 km filtri tühjendamiseks, siis tuleneb sellest märgatav osa auto
läbisõidust. Selline autokasutus toob endaga kaasa muud keskkonda saastavad tegurid, mis ei
vasta Euroopa Liidu direktiivi eesmärgile hoida loodust ja keskkonda.
Kaupleja pakkumist auto tagasiostuks peab tarbija põhjendamatult madalaks ja ei vasta hetke
turuolukorrale ning ühtegi vahetuspakkumist kaupleja samuti teinud ei ole. Tarbija on nõus
vahetuspakkumisega, kuid ei ole valmis kandma ebamõistlikke kulusid.
Tarbija nõue on asja parandamine või lepingust taganemine ja saadud asja/raha tagastamine.
Kaupleja seisukoht:
Kaupleja selgitas oma vastuses GPF- märgutule süttimine ei ole nende hinnangul veateade,
vaid teavitus, et filtri regenereerimiseks tuleb sõita nõutud tingimustel. Peenosakeste
emissiooni puudutavate euronõuete täitmiseks paigaldavad tootjad sõidukitesse GPF-filtrid,
2
mida on vaja tehnilise lahendusena perioodiliselt regenereerida. Üldkokkuvõttes peab
kaupleja kujunenud olukorda tavapäraseks ja tavapärastes sõidutingimustes peaks toimuma
GPF-filtri isepuhastumine v.a erandid, milleks kaupleja peab külma mootoriga ja ka
linnasõite. Riiklikke standardeid GPF-filtrite tööle kehtestatud ei ole ja lähtuda tuleb
sõidukitootja juhistest.
Kaupleja ei tunnista, et autol oleks tehnilisi kõrvalekaldeid või siis tootjapoolne viga ning
viitab 27.10.2022.a teostatud diagnostikale, mille käigus vigu ei tuvastatud. Kaupleja juhib
tähelepanu auto käsiraamatu- ja testsõidu käigus tarbijale antud juhistele ning usub, et juhiste
täitmisel ei tohiks GPF-filtri isepuhastumine võtta nii palju aega, kui avalduses kirjeldatud.
GPF-filtri kiiret täitumist soodustavad distantskäivitus ja mootori kohapeal soojendamine,
lühikeste läbimaade läbimine ja linnasõit. GPF-filtri puhastamise parimaks mootoripöörete
arvuks peab kaupleja 3200-3800 pööret minutis.
Kokkuvõttes kaupleja auto tagasiostmiseks põhjust ei näe, kuid on vist endiselt nõus enda
poolt pakutud hinnaga autot ostma.
Komisjoni põhjendus:
Tarbija ja Kaupleja sõlmisid 26.04.2022 müügilepingu võlaõigusseaduse (VÕS) § 208 lg 4
tähenduses sõiduki KIA Sportage MY 1,6 T-GDI EX 2WD ostuks hinnaga 27 990 eurot.
Ostjale üleantud asi peab vastama lepingutingimustele VÕS § 217 lg 1 tähenduses ja asi
loetakse muu hulgas lepingutingimustele vastavaks, kui selle kirjeldus, liik, kogus, kvaliteet,
kasutusviis, ühilduvus, koostalitlusvõime ja muud omadused vastavad kokkulepitud
tingimustele VÕS § 217 prim lg 2 punkti 1 kohaselt.
Tarbija on esitanud Kauplejale korduvalt pretensioone selle kohta, et sõidukil süttib GPF
(Gasoline Particulate Filter/bensiini tahkete osakeste filter) märgutuli, aga märgutuli ei kustu
sõiduki kasutusjuhendis märgitu kohaselt. Sõiduki kasutusjuhendis on välja toodud, et GPF
märgutuli kustub peale süttimist kui sõita u 30 minutit, mootori pöörded vahemikus
1500-4000. Praktikas on Tarbijal tulnud läbida mitusada kilomeetrit, et GPF märgutuli
kustuks. Tarbija on pöördunud pretensiooni ja küsimustega Kaupleja poole, soovides juhiseid,
kuidas sõidukit kasutada, et GPF märgutuli kustuks kasutusjuhendi kohaselt. Kaupleja vastuse
kohaselt ei ole sõiduki tootja ette näinud maksimaalset läbisõitu, mille lõpuks GPF filter
tühjaks põleb ja märgutuli kustub.
Komisjon on seisukohal, et asja materjalide kohaselt on tuvastatud, et sõidukil süttib GPF
märgutuli, aga ei kustu ära sõiduki kasutamisel kasutusjuhendi kohaselt ja tingimustel (kiirus
min 80 km/h, sõidu pikkus min 30 min, mootori pöörded vahemikus 1500-4000 p/min).
Sõiduki tootja on kasutusjuhendis avaldanud, et kui eelkirjeldatud tingimusi järgides jääb
GPF märgutuli põlema, tuleb sõidukiga pöörduda kvalifitseeritud asjatundja poole ja lasta
GPF süsteem üle vaadata. Autotootja hoiatab, et pidev sõitmine GPF märgutulega võib
kahjustada GPF süsteemi ja vähendada kütusesäästlikkust. Seega ei saa põlevat GPF
märgutuld lihtsalt ignoreerida, sest see võib kaasa tuua sõiduki kahjustumise ning olla
majanduslik kahjulik Tarbijale kõrgema kütusekulu tõttu.
Lähtudes eeltoodust asub komisjon seisukohale, et sõidukil GPF märgutule mitte kustumine
kasutusjuhendis märgitut järgides on sõiduki mittevastavus müügilepingule ja Tarbijal on
õigus nõuda mittevastavuse kõrvaldamist VÕS § 222 lg 1 kohaselt ning Kaupleja on
kohustatud mittevastavuse kõrvaldama omal kulul VÕS § 222 lg 4 kohaselt.
Komisjon otsustab rahuldada Tarbija avalduse osaliselt ja kohustada Kauplejat kõrvaldama
sõiduki mittevastavus lepingutingimustele, mis väljendub selles, et GPF filtri märgutuli ei
kustu sõidukiga sõitmisel kasutusjuhendi kohaselt. Arvestades lepingutingimustele
mittevastavuse kõrvaldamise võimalikku keerukust, annab komisjon Kauplejale
mittevastavuse kõrvaldamiseks tähtajaks 90 päeva.
TKS § 60 lg 2 järgi kui pooled komisjoni otsusega ei nõustu ja seda ei järgi võivad nad
3
pöörduda sama vaidluse läbivaatamiseks maakohtusse.
Tõnis Kõiv
/allkirjastatud digitaalselt/
Helen Rohtla
Meelis Telliskivi
Sama GPF bensuka probleemiga juba kolmas talv kimpus, probleem tekib niiskel talvel oktoobrist märtsi lõpuni, umbes 3-4 korda perioodi jooksul ehk pärast 1000-1500 km läbimist linna tingimustes. Vahel õnnestub ise põletada, vahel olen ka esinduses põletamas käinud.
Esimese hooga oleks tahtnud auto tagasi viia ... kuid kuna proleem on tingitud "külma mootoriga" lühikeste otste sõidust, siis ei oleks olnud garantiid, et järgmine auto sellest roheeuro probleemist täiesti vaba oleks. Tagastamise puhul läheks amortisatsioon ju ka maha, nii et erilist pointi tagastamisel ei ole. Eelmise teema tarbijakaitse juhtumi puhul on ajakulu ja selleks kulunud kilometraaž omaniku kontrollimatu väide, mis võib olla ka põhjendatud jonnist inspireeritud. Ise leidsin et proovin selle probleemiga edasi elada, sest ega auto müüja siin eriti aidata ei saagi.
Samuti olen tähele pannud, et põletamine ei õnnestu liiga suurtel pööretel - ilmselt tekib 3000-4000 juures rohkem uut tahma, kui vana ära põleb. Viimane kord kulus põletamiseks 5 minutit 2500 pöööret ja gaas vabaks kuni 1500. Siis uuesti sama tsükkel. Kokku umbes 5 km, 10 tsüklit ja 10 minutit. Talve jooksul eeldan 3-4 korda ja suvel probleemi ei ole.
Teemast veidi mööda, aga ca 25 aastat tagasi oli uus Ford Escort manuaal, mis külma mootoriga sõitu alustades miinuskraadidega umbes 200 meetri järel mootor välja suri, kui ristmikul gaasi maha võtsin. Kui sõitsin hoovist välja ühele poole olid ristmikud tihedamalt ja probleemi kunagi ei tekkinud. Teisel pool oli esimene ristmik alles 200 meetri järel ja iga teine kord suri mootor ristmikul välja ning kohe uuesti ei käivitunud, kuni õppisin pöördeid kõrgemal hoidma. Ilmselt tekkis just selle distantsiga mingi kondents kusagil külmast ja niiskusest. Ei mäleta, et oleks ka kusagil mujal seda kordagiesinenud
See on selline tore keiss, kus kokku on saanud tänapäev oma idiootsustega. Autotootja ei suuda nõudeid täita ilma kallite lisasedmeteta väljalaskes, mida uuem seda hullem. (Neid peab ka tootma) Ostja on rumal ja ei saa aru, mida ostab ning mida oodata sellelt kärakalt. Ja siis see meie “esindus”, kus puudub kogemus ja oskused selliseid muresid lahendada. Või need polegi lahendatavad normaalsel moel. Palju õnne kõigile.
Siinkohal ma ei ütleks, et ostja on rumal- auto peab tegema seda, milleks loodud- viima inimese(d) ühest kohast teise. Et nüüd euroseaduste tõttu on määratud auto minimaalseks ühe korra läbisõiduks näiteks 20km, siis ostja lihtsalt tehakse lolliks- tehase eesmärk on nõudeid täita ja teda sisuliselt ei huvita, kuidas autoomanik sõidud sõidetud saab. Esinduse eesmärk on autosid müüa ja teda sisuliselt ei huvita, kuidas autoomanik sõidetud saab. Juhendis on kirjas vajalikud tegevused ja kui sa neid ei tee, siis meie ka aidata ei saa. Nojah, lisatasu eest põletame su filtri tühjaks.
Antud juhtumi puhul tekib siiski mõte, et konkreetse autoga on midagi nihu juba tehasest tulles- oleks see tüüpviga, oleks eesti ja euroopa neid nurisevaid omanikke täis, aga hetkel ei tundu vähemalt eestis üleüldist probleemi olema.
Vbl oleks pidanud mingiks ajaks võtma asendusauto ja sellega proovima.
Stsmmer, see tõesti ei olnud Delfi pealkirjsde lühikokkuvõte vaid ühe ametkonna otsuse koopia. Seal ei saa tõesti asju ajada pealkirjade lühifoormssdis. Kui pika teksti lugemine sulle raskusi valmistab, siis võiks ennast arendada, mitte kõigile kuulutada oma rumalust, saamatust, õppimisvõimetust, diagnoosi vms.
Jussjussike, millest sinu väide, et omaniku jutt kontrollimatu väide? Lõik otsusest:
"23.01.2023.a kordus sama probleem (läbisõit 11 392 km) ja tarbija pöördus 25.01.2023.a AS-i
Viking Motors, kes teostas diagnostika ja proovisõidu ning peale 150 km läbimist GPF-filtri
märgutuli kustus." Nüüd küsimus, kes selle 150 km tule kustutamiseks sõitis? Kas servise mehed või omaniku? Pärast seda kui oli tehtud disgnost ja proovisõitu visati auto põleva hoistustulega kliendile tagasi ja mine sõida ise? Kui mina viin auto servisesse, siis tahan tagasi saada autot ilma põleva märgutuleta, mille pärast ma selle sinna viisin.
Kuna see on ainult otsus, mitte kogu materjal mis komisjoni jõudis, siis ei saa öelda, et pole kontrollitud.
Samuti on otsuses kirjas, et "Tarbija kasutab tööl GPF-filtriga KIA teist mudelit ja sellega selliseid probleem ei
esine." Nüüd me ei tea selle auto läbisõite. Omaniku sõnul ta linnasõite ei tee, aga tõenäoliselt on alusdokumentides olemas ka marsruut,mida otsusesse ei kirjutata. Märgiti vaid läbisõit 2x20km.
Seega võibki olla see ühe auto viga.
Eks uutel autodel ongi igasuguseid juppe rohkem ja siis on suur tõenäosus, et ükskord läheb ikka midagi rikki. Veel saab vanema auto osta aga paarikümne aasta pärast on need praegu vanemad autod juba samuti elektroonikat täis ja siis käidki tihedamalt remondis või harjud uute asjadega ja õpid nende hingeelu tundma.
Olen ka ise korduvalt kaalunud kasutatud auto ostmist, kuid need maksavad pea sama palju, kui uus ametiauto käibemaksuta hind. 3 aasta tagune sõiduk ainult 10-15% uuest soodsam. Nii olen uuema kasuka otsustanud. Sõidud on linnas lühikesed, päevas paar korda edasi-tagasi mõne serveriruumi vahel. Kokku päevas ehk 10 km ja kaasa on umbes 50 kg erinevat tehnikat, nii et tõuks ei ole ka kunagi mõtesse tulnud...
Ja keegi ei hoiata, et uues GPF auto ei sobi selleks ...
Kastielektrijalgrattad on praegu moes. Sinna saab küll 50 kg peale panna ja isegi katus on olemas. Et väntamine lihtsam oleks, siis aitab elektrimootor ja seda on vaja muidugi vahepeal laadida aga pole mingit filtrit ega muid suuri kulutusi. Selline ratas muidugi maksab mitu tuhat aga kindlasti tasub ära. Mingi valvesüsteemi mõtled ka ise välja.
Meil hakkasid ka GPF toredused kätte jõudma järjest masinatel. Paariga pole pikka otsa teinud tükk aega elik kuskil Saksas või Hollandis käinud ja ainult linnavahel lasknud, vahel kuni 100 kiltsa kokku küll aga ikkagi ainult juppide kaupa.
Ralli, mis sa rallid, ei pääse ja lõpuks panime ühe Tartu otsa maha.
Iga autoga.
Ju siis GPF teeb õhu ikka nii puhtaks, et iga 15k tagant 400 kiltsa lisasõitu on sääst.
15 on meil aga autod on sõita saanud ikka ka 2500km (JAH, JUTTI, isegi tankimise ajal ei lülitanud välja) otsasid vahepeal ehk ei tea, äkki oleks juba varem see tore tulukene põlema läinud :)
Mõned isklikud tähelepanekud.
Kui bensuka GPF tuli juba põlema läks, siis teise linna sõit seda enam ei kustutanud.
Proovisin ise ära, venitasin 5-6 päeva selle tulukesega, oodates 100 km edasitagasi sõitu maanteel. Tuli aga ei kustunud.
Läksin hooldusse ja seal põletati 10 minutiga ära.
Järgmine kord läks 5-6 nädala pärast põlema. Siis üritasin ise kõrgetel pööretel põletada aga ei õnnestunud ja nii käisin talve jooksul 3-4 korda hoolduses.
Filter ise aga vajab tahmaosakeste põletamisel kuumust, mida talvel lühematel linnasõitudel ei teki. Suvel seda GPF probleemi ei teki.
Tahm lihtsalt tekib külma mootoriga sõitma hakates ja peaks seejärel mootori soojaks sõites ise ära põlema.
Ega seal vist palju mingit elektroonikat ei olegi peale anduri, mis tule põlema paneb.
Kindlasti on veel ka lisategureid, mis protsessi mõjutavad. Näiteks soe garaaz või antud probleemi puhul vastupidi efektiga hübriidi el. mootor, mis kütust ja kliimat säästes mootorit kohe kiiresti soojaks ei lase.
Ja see hübriid on sama tark - vajab eraldi teemat.
Aku, millega foori tagant sõitu alustades el. mootor vähem saastaks ei saa mitte kuidagi täis pidurdusenergiast, vaid laeb sõidu ajal sedasamust kirutud fossil kütust kasutades.
Kõik kokku see hübriid ja GPF on täielik aju rohepesu, mida poliitikud väega mäest üles üritavad trügida. Tulemuseks on vähenenud töökindlus ja suurenud kütusekulu ja saaste. Sest ei ole ju nii, et laed dünamoga akut ja pärasr saad akust rohkem energiat, kui kulutasid. Kõik ikka kadudega. Näidud aga on ilusad seni, kuni mõõte stendilt maha saad. Ahh lõputu teema ... kas elektriautud on rohelisemad, kui kasutavad fossiil kütusel toodetud elektrienergiat laadimiseks? Kui kasutavad nö. piltlikult taastuvenergiat, siis jääb see taastuvenergia kasutamata teistel tarbijatel- saastajatel ning võrrandi tulemus ei muutu.
Viige oma autod remonti või vahetage marki. Uus 1.5 diisel PSA mootor, 90% linnasõitu kus üks ots jääb keskmislet alla 15 km. 3 aastat ja pole ühtegi korda pidanud mingit GPFi puhtaks sõitma.
Kas neil dpf-il ja gpf-il seal plekk-kesta sees üldse mingit erilist vahet on?
Aga kia lausa juhendi netti pannud https://www.kia.ee/omanikule/gpf-regenereerimine
Teised liiklejad vaatavad veidralt kui seal neid trikke tegema hakkad.
Kiirenda kuni mootori pööreteni 4000 p/min, vabasta gaasipedaal ja lase mootori pööretel langeda 3500p/min ja kiirenda koheselt uuesti kuni pööreteni 4000 p/min. Korda seda protsessi kuni GPF-i hoiatustuli kustub.
muudkui tõmbled seal maanteel. ja paras mootori piinamine kõrgetel pööretel, sest ei tea ju kaua see tsirkus aega võtab.
Sai kõik need trikid järgi proovitud Harutee otsa peal, lõpuks aitas ikkagi ainult Tartu sõit või siis teise masina puhul sai kaks korda Haapsalus käia pizzat söömas, st vabandust, objektil.
See, et Diislimasinatel GPF probleem lahendatud on, on tõesti hea uudis, kuidas DPF'ga lood on?
Üritan oma seniseid kogemusi kokku võtta, aga see pole lõplik hinnang
Esemese hooga läksin ka kurja vandudes maanteele 4000p/min tahma põletama ja ei midagi. Tagantjärgi tarkus, et võibolla tekib 4000p/min uut tahma rohkem, kui ära põleb, küllap sõltub nii automargist, kui ka kütusest jne.
Pärast korduvaid loomkatseid õnnestus mul tahma põletus 5 minutiga vahemikus 2000-2500, so viimane variant, mida ma varem ei olnud proovinud. Oluline on ka eelnevalt ca 20 min mootor soojaks sõita, see tähendab, et 20 minutit sõitu, mille jooksul tahma põletada ei toimi.
Eraldi teema on muidugi planeedi päästmine. Kusagil säästab see filter võibolla elusid.
Link kõige rasvasema õhuga linnadele https://forte.delfi.ee/artikkel/120060650/top10-need-on-hetk
el-maailma-koige-saastatuma-ohuga-linnad-kiiev-mattus-suduss
e-ja-suitsu
Kui see GPF/DPF ei ole nõue autotootjatele, siis on see nende poolne ennetav heatahte avaldus.
Ma ei mäleta täpselt, mis linn/linnadega tegu, aga on juhtunud, et auto summutist väljuv õhk on puhtam, kui sisseimetav....
Soovitati veel raha küsida õhu puhastamise eest :D
Tahma asi aga, mida ägedamad on pöörded, seda paremin läbi puhub, seepärast põletust ei tehtagi 600rpm juures vaid 3000rpm (rämedalt ümmardatud praegu) juures.
Näituseks endal Insignia disla 96kw manuaal.Teeb tsükli umbes 500-800 km vahemikus.Hakkab tahmakas tööle alati kui temp 80 kraadi ja umbes 8-10 kilti ja valmis.Ei ole vaja midagi pööretega rallitada.Linnas teeb ka tsükli ilusti ära.Hoiab ise tühikäigul natuke kõrgemaid pöördeid .Alati saab aru kütuse hetkekulu näidust millal see tahmakas tööle hakkab ja millal lõpetab.Ja alati kui alustab käib selline väike jõnksatus läbi.
Kui eelmine sõbralik nöökimine dpf vs gpf ei olnud veel arusaadav, siis praegune pikalt saatev tõetera sokutamine võiks arusaadavam olla: GPF = BENSIIN
Kirjutisest pole päris selge, mis tsüklisse see Insignia 80 kraadi juures läheb.
Tahmafiltri töö temperatuur on kusagil 600-1000 kraadi vahemikus.
Tahmafiltri tööpõhimõtte järgi põleb tahm filtris ise ära ilma, et sõiduk mingisse tsüklisse langeks.
Selleks eeldab tootja lihtsalt kõrgemat temperatuuri, kui meie kliimas linna lühisõitudel talve miinuskraadidega sõites tekib.
Reeglina soojemal ajal (9 kuud aastast) on probleem tundmatu.
Kah natukene eksiteel oma temperatuuridega. Olenevalt oksüdeeritavast materjalist, läheb vaja 400 kuni 800 Celsius temperatuuri. Koduahjud näiteks töötavad kuskil 500 ja 550 juures.
Ma ei tea kui sarnased on need filtrid bensiinil ja diislil, kuid laias laastus on ühesuguse ülesehitusega. Olen teinud enda mondeo diisliga loomkatseid, arvuti järgi ja vaadanud millal ja mis tingimustel põletama hakkab. Mootori temp. peab olema 70+, auto teeb põletuse ka tühikäigul, ei pea sõitma. Aga kui sõidad ei tohi olla pöörded 3000+, siis põletus katkeb. Põletus toimub 650kraadi juures. Ja selleks kasutab see mootor enne filtrit lisa pihustit, millega saavutab selle 650kraaadi, et toimuks põletus. Kui põleti ei toimi ja temp jääb nt 350-500kraadi juurede, siis põletust ei toimu ja auto katkestab protsessi. Sõida kui pikalt tahad, tulemust pole.
See KIA õpetus, et kiirenda mitmeid kordi, et kutsuda esile põletus, arvan, et see toimib. Nimelt ka mondeo, kui tahmafiltri täituvus on juba kolmveerand, siis saab sellise agressiivse käitumisega esile kutsuda põletuse. Aga kui lased maanteel rahulikult siis teeb põletuse palju hiljem.
Korstnapühkija. See ilm ei mõjuta eriti. Suvel on minu autol heitgaasi temp umbes 330 ja talvel 280. See 50 kraadine vahe ei mõju põletamisele kuidagi. Uurima peaks, miks ei tõuse temp põletamise hetkeks õigeks
Sina ARVAD.
Mina TEAN!
Mul on kaks Ceedi parklas selle tõestuseks ja kirjutasin juba, mis pidi tegema nendega!
Lisaks minule on kontoritäis autoinimesi, mitte niisama kiibitsejad vaid reaalselt autosid nokitsevad härrased.