Remont ja hooldus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Lamda andurid ja Co2 temperatuuri andurid

indrekn92
18:33 17.10.2023
Tervitus;),

auto on Opel Vectra Diisel, 2008 aasta, automaatkäigukast.
Asi on selles et ei näe kuskil lamda andureid. Põhja alt vaadates näha on ainult co2 temperatuuri andurid, üks neist on taga suure tahmafiltri püti küljes ja teine on eespool esisilla juures väiksema tahmafiltri küljes.
Kas võib nii olla, et hapniku kogust segu jaoks loevadki hoopiski co2 temperatuuri andurid ja lamda andureid tal polegi?

Muudetud 17.10.23 18:36

jabbajabba
19:39 17.10.2023
Ära rohkem peale võta
A66
19:43 17.10.2023
Lihtsalt nii asjatundmatu pläma, et raske on isegi midagi öelda. tee omale asjad selgeks kui mehhaanik tahad ise olla. Alusta mootorite tööpõhimõttest ja sealt juba andurid jne...CO2 temp andur :)))
indrekn92
19:55 17.10.2023
Milline osa asjatundmatu on, seal on püttide küljes heitgaaside temperatuuride andurid ja neid andureid on 2 tükki.
Otsin lamda andurit, aga kuskil pole, ei altpoolt vaadates ega mitte kuskil mootori ruumis ülevalt vaadates.
Tavaliselt vectral kohe toru küljes enne tahmafiltri pütti on lamda andur, aga sellel pole seal toru peal midagi.
Sisuliselt see juu on võimalik, et heitgaaside temperatuur on võrdelises seoses selle mahuga, sealt arvutatakse siis co2 kogus ja sealt hapniku kogus segu jaoks.
Tundub et sellel autol ongi ainult heitgaasi temperatuuri andurid, miks neid muidu 2 tükki on lausa.
Mootori esiküljel vastu radiaatorit on kuumakaitseplekk kruvitud, niiet sinna ligi pole võimalik saada mutritele, vaevalt et seal all on lamda andur. Need milledel seal on lamda andur, see on kohe kuumakaitsepleki peal.

Muudetud 17.10.23 20:01

Deus
20:11 17.10.2023
Öelge, kui ära väsite, siis saab teema kinni panna või siis teete talle selgeks, kus on temp andur ja kus o2 andur seal kapoti all ja põhja all.
indrekn92
20:23 17.10.2023
Heitgaaside temperatuuriandurid leidsin üles, need on tahmafiltrite püttide küljes, suurem pütt on põhja all keskel ja väiksem pütt esisilla juures ja heitgaaside temperatuuride andurid on nende küljes. Lamda andureid seal põhja all kindlasti pole.
Sellest tekkiski küsimus, et kas selle auto mootori juhtimise süsteem siis tugineb heitgaaside temp anduritel ja lamda andureid polegi. Sisuliselt oleks see juu võimalik ja tundub et nii ongi kuigi oleks haruldane juhtum

Muudetud 17.10.23 20:29

hlm
22:01 17.10.2023
Njaa, haruldane juhtum :) Mis sa mähid, ongi kaks temp andurit, üks ees kati küljes ja teine tahmafiltri küljes. Milles probleem üldse?
indrekn92
05:55 18.10.2023
Suuremalt kiiruselt ei taha käiku vahetada, jäävad pöörded kolme tuhande peale ja märgutuli mootori/käigukasti elektroonilise juhtimise rike. Otsin lamda andureid, et need välja vahetada, kuna 304 tuhat km juba läbisõit ja nende eluiga peaks läbi olema. Ei leia lamda andureid kuskilt ja tekkiski siis küsimus kas siis lamda andureid tal polegi ja kas saab võimalik olla, et sama funktsiooni tal täidavad heitgaasi temperatuuri andurid? Eesmist andurit puhastasin ja tõmme ning kõik läks kohe palju paremaks, tagumist andurit niisama kätte ei saanudki ja täna tuleb uus andur, siis selgub kas alarm kaob. Aga kui saaks teada, et kindlalt peab olema lamda andur, siis otsiks edasi, kakuks ehk selle kuumapleki lahti sealt, kuigi pole eriti reaalne et see seal all on, sest täiesti ligipääsematud on selle kinnitusmutrid.
Tehti üks hinnapakkumine kah ühest servisest lamda anduri vahetamiseks ja mul tekkiski küsimus, et mida seal siis vahetatakse kui polegi lamda andureid näha kuskil.

Muudetud 18.10.23 06:05

.
06:22 18.10.2023
Rõve on lugeda kui autoremontija ei oska kirjutada sõna lambda.
v6sa
08:07 18.10.2023
Oled ikka kindel, et sel autol peaks üldse liigõhuteguri ehk lambda rehkendamiseks hapnikuandur olemas olema? Mis oleks selle info väärtus ühisanumsissepritsega mootori jaoks?

Oled kindel, et viidatud andurid enne ja pärast pütti just temperatuure mõõdavad? Milleks need vajalikud on?

Oled kindel, et selles anduritega pütis just katalüsaator on ja mitte tahmafilter, mille ummistumistega tuleb pidevalt tegelda?

Palun harida, millise auto alt ma leiaks süsinikdioksiidi ehk CO2 anduri.

Muudetud 18.10.23 08:09

indrekn92
08:42 18.10.2023
Võsa, ma ei ole kindel, sellepärast ma siia foorumisse tulingi küsima, et kas lambda andur ilmtingimata peab olemas olema ja ühest autoservisest seda kah öeldi, et kindlasti peab olema aga järelikult mul siis oligi õigus, et piisab nendest heitgaasi temperatuuri sensoritest.
Andurid mis leidsin on heitgaasitemperatuuri andurid ja nad ei ole pärast pütte vaid kohe püti küljes. Kui vaatad näiteks trodo.ee toodet tahmafilter, siis näed et seal ongi selle sensori jaoks koht olemas.
Kahe püti küljes on need temperatuuri andurid, suurem pütt keset põhja on kindlasti tahmafiltri pütt, see toode on kah trodo.ee näha. Eesmine pütt on sellest kümme korda väiksem ja võib olla kah katalüsaator.
CO2 temperatuuri anduri nimetus oli minu enda sünonüüm pandud heitgaasi temperatuuri andurile, kuna heitgaas enamuses osas koosneb Co2st

Muudetud 18.10.23 08:52

jee.kim
08:44 18.10.2023
Ma vahest(korra aastas) leian oma auto sumpa otsast ühe anduri/seade, mis ka CO2 mõõdab :D
indrekn92
08:49 18.10.2023
No ta võibki mõõta, kui alarme pole siis on kõik korras. Kui alarm tuleb ja selle sensori vahetamisega alarm kaob siis on hästi, aga mul tekkiski küsimus et kui ma vahetan heitgaasi temperatuuri anduri kas siis sellest alarm kaob kuna isegi autoservisest öeldi et kindlasti peab olema lambda sensor, aga neid ma leidnud ei ole, vaatasin nii põhja alt kui ülevaltpoolt mootoriruumist.
Eks täna selgub, saan uue heitgaasi temperatuuri anduri ja vaatan kas alarm kaob, kui ei kao siis vaja edasi otsida kus on lambda andurid.

Muudetud 18.10.23 09:20

PS
09:39 18.10.2023
See temp. sensor mõõdab ka O2 heitgaasides
Eraldi lambdat pole kui autol DPF
https://www.youtube.com/watch?v=_xQsBXQ2srw
maaks
09:59 18.10.2023
Infoks: TÜV käigus ei mõõdeta CO2-e! See sond mõõdab O2-e (lambda), CO-d ja CH-d (mittepõlenud süsivesinikke)
indrekn92
12:24 18.10.2023
Jaa, juu siis kompuuter võrdelisest seoses välja arvutab gaaside hulga vastavalt gaasi temperatuurile;)
jahumiseks hea küll
13:44 18.10.2023
jutt diiselautost ja sellel pole ju lambda andureid ja tüvil mõõdetakse tahma
indrekn92
13:50 18.10.2023
Mnjah, co sisuliselt sama mis co2, hapniku hulk ainult korrutatakse siis kahega et seda näitu kätte saada, ülevaatusel seda pole tarvis eraldi, autokompuuteris on vaja, et segu doseerida;).
Osadel uuematel diislitel jällegi vist on lambda andurid, neil vist siis mingi ilma tahmafiltrita süsteem

Muudetud 18.10.23 13:52

hlm
13:58 18.10.2023
Tra küll, tükk aega tagasi juba vastasin! Lugeda ei oska või? Või trollid? Sellel kärul EI ole o2 andurit! On kaks tempi andurit! Mul sama käru juba aastast 2008 kasutuses.
hlm
14:02 18.10.2023
Lisan veel, et lampi andureid vahetada on lollus. Diagnostika näitab nende anduri rikke koheselt kätte. Olen DPF filtri oma vahetanud. Vaese mehe OP-COM näitab ilusti ära.
indrekn92
14:30 18.10.2023
Näitabki see armatuuri märgutuli ära, et mootori juhtimises on rike ja võtsin sensori ära ja märgutuld üldse enam kustutada ei saa, järelikult selle sensori tahmasuses oli asi ja nende eluiga kah 160 tuhat km, et tuleb vahetada.
hlm
15:09 18.10.2023
Jeerum! Anna minna, vaheta kõik igaks juhuks seal ära, käigukast ka kindlasti! Mu käru sõitnud 380000km ja all originaal DPF filter. Pange see teema kinni...
PS
15:20 18.10.2023
hlm - rahu!
Nagu öeldud juba varem, siis see temp.andur siiski mõõdab ka O2.
Tore kui sul see auto seni sõidab ja üldse remontima ei pea....
hlm
15:54 18.10.2023
Mõõtku mida iganes, aga ametlik koodikataloog nimetab neid kahte andurit väljaheitegaaside temperatuurianduriks. Esimene(kati küljes)siis bank1 ja teine bank2 DPF küljes.
indrekn92
16:21 18.10.2023
Jah, nii ongi, mul kah see 300 tuhat sõitnud ja juu vast dpf filtrit nii hästi pole puhastatud , et andurid niivõrd häires ja eluiga samuti läbi seetõttu
Marko
16:47 18.10.2023
## Tra küll, tükk aega tagasi juba vastasin! Lugeda ei oska või? Või trollid?
## Jeerum! Anna minna, vaheta kõik igaks juhuks seal ära, käigukast ka kindlasti!

Lugeda ta ei oska ja trollibki mõnuga, selline reaktsioon on eesmärgiks.
indrekn92 on seesama vinge vend omaarust, kes kevadel lubas adminnid, firmaomanikud ja kõik muu rahva üles rivistada ja oma pilli järgi tantsima panna. Talle vastamine on kasutu tegevus, aja ja närvikulu ainult. Tookord õnnestus tal oma postitused leebeks muuta, nüüd enam ei saa.
Edu teile vihtlemises!

Muudetud 18.10.23 18:10

jee.kim
18:41 18.10.2023
maaks:
"* Märkus: gaasianalüsaator peab registreerima, analüüsima ja automaatselt salvestama ning välja trükkima järgmised andmed:
7) süsinikdioksiidi (CO2) mahuline sisaldus heitgaasis [%]; "
indrekn92
19:30 18.10.2023
Kui anduri eluiga on läbi, siis ongi vaja see välja vahetada, üldjuhul kestavadki need 160 tuhat km, vb kah rohkem mõnel juhul, sõltub anduri tootjast ja paljudest muudest nüanssidest veel, aga kui mõnel autol kestab andur 400 tuhat km ja mõnel autol anduri eluea lõppemise tõttu andur vahetatakse 300 tuhande km peal siis ei tähenda see kasutut või radikaalset tegevust nagu heast tahtest/uitmõttest käigukasti vahetamist.
hlm
22:26 18.10.2023
Aga siis vaheta! Rohkem tegusid ja vähem möla.
maaks
08:38 19.10.2023
Mingi ametnik on eksinud selle määruse/juhendi? koostamisel lihtsalt @jee.kim Poleks mingi ime :-)
CO2 osakaal ei anna mitte mingisugust infot mootori töö kohta (viitab lõpuni kulgenud põlemisprotsessile). Mootori õigest juhtimisest saab aimu CO/CH (mitte põlenud kütus) ja O2 (lambda) näite jälgides.
PS Vaatasin kätte juhtunud TÜV raportit ja seal ainult: RPM, CO, CH ja O2 numbrid - ehk siis kõik on loogiline.

Muudetud 19.10.23 08:48

indrekn92
08:03 20.10.2023
Co ongi co2 sisuliselt, taandamata valemi kujul;)
.
08:08 20.10.2023
Läheb võtab riiulist keemiaõpiku ja teeb endale selgeks mis vahe on co-l ja co2-l
Sinu loll mula on nuhtluseks internetile.
Deus
08:20 20.10.2023
Jõudsid ette. Nurmitsale: Veel üks selline valeväide ja saad pikema puhkuse siit.
indrekn92
10:52 20.10.2023
Vahe on, aga sisu on sama sellel gaasil, aatomid ja molekulid kõik on samad, erinevus on ainult mahus, COl on atomaarne hapnik, hapniku sisaldust on vähem ja CO2l on molekulaarne hapnik, seal hapniku sisaldus on suurem.
Põhimõtteliselt mõõdetakse ikkagi süsiniku hulka, ühe puhul norm on kõrgem, teise puhul madalam, kuna ühe puhul süsiniku osakaal gaasis on väiksem ja teise puhul suurem.

Muudetud 20.10.23 10:55