Vaba teema

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Millist õhuniisutit osta? Valge tolm

ircc
09:22 09.12.2023
Keskküttega korter, toas õhuniiskus 20%. Vaja õhuniisutit. Probleem: googeldades selgus, et mingid õhuniisutid tekitavad valget tolmu. Väidetavalt just mingid ultraheli tüüpi. Info oli veidi segaselt kirjutatud. Seega kas kellelgi on kogemust? Kas ongi nii et 100% kõik ultraheli niisutid teevad seda tolmu või ainult teatud mudelid? Ja mis see alternatiiv tehnoloogia siis on mida peaks ostma mis ei tekita seda valget kattu/tolmu? Tahaks osta korralikku niisutit mis EI TEKITAKS seda tolmu, hind pole oluline. Aga ei soovi 2tk osta (kui pärast ostu selgub, et masin ikka tekitab tolmu, siis vaja teine osta)
jee.kim
10:06 09.12.2023
Pane tavaline niiske rätik radika peale ja......
mati1222
10:22 09.12.2023
Veel sajandi lõpus käis radika külge mingi kast, vesi sisse ja toimis.
Ert Perv
10:40 09.12.2023
Kasuta destileeritud vett, siis ei ole mingit tolmu.
v6sa
11:05 09.12.2023
Kõik ultraheliniisutid teevad "seda tolmu", kui anumassejäänud vesi enam ei suuda sellesselahustunud mineraale siduda. Kasuta demineraliseeritud vett (saab näiteks külmiku drenaažist tasuta) ja seda probleemi pole. Nagu eespool juba õigesti mainiti:)

Kraanist tuleb meil üsna rikkalikult mineraliseerunud vesi.
ircc
11:21 09.12.2023
Selle destilleeritud vee kasutamisega olen kursis, aga see jäi kahjuks postituses mainimata. Soov oleks kasutada tavalist kraanivett. Kas on olemas mingi õhuniisuti mis ei jätaks tolmu ja kus saab kasutada tavalist kraanivett?

Selle destilleeritud veega tegelemine on jälle lisakohustus ja sellega pole huvi tegeleda. Meie külmik kahjuks ei tooda vett, lund ei soovi sulatada, vihma ka ei saja. Poest pidevalt seda osta ja kodus hoiustada lisakohustus. Sooviks võimalikult mugavat seadet kuhu ei pea poest käima vett juurde ostma.

Sellega sai siis asi selgeks, et kõik ultraheliniisutid teevad seda tolmu (v6sa postitus)
fdghfgh
11:44 09.12.2023
Mis viga on niiskel rätikul radika peal? Ökoloogiline, ei nõua rahalist kulu mingi elektroonikavidina ostmiseks ja ei vedele ülejäänud aastal kuskil kapis või voodi all.
ircc
11:49 09.12.2023
Tootlus liiga väike, kuivavad kiiresti ja peab pidevalt vahetama. Korter 90 ruutu.
suur terts
12:37 09.12.2023
Proovi siis tavalisi radika külge kinnitatavaid veeanumaid. Müüakse erinevaid. Nt sellised: https://www.bauhaus.ee/ohuniisutaja-radiaatorile-lienbacher-
2-tk-klaas.html

Või nuputa ise midagi.
kkkkkkkkkkkkkkkkkjjj jjjjjjjj
15:27 09.12.2023
Inimesele tervislik õhuniiskuse protsent on 40-60.
20% õhuniiskust on liiga kuiv õhk. Ma ise elan samuti keskküttega korteris ja hetkel näitab 38%, mida on samuti vähe. Keerasin kütet maha, kuna esiteks pole vaja nii palju sooja ja teiseks ehk ei kuivata ka õhku nii palju. Mingit aparaati ma ostma ei hakka. Parem teen kasvõi akna vahepeal lahti või panen mingi nõu veega või kasvõi märja lapi kuhugi, mis ehk aitab.
Soovitan küte üle vaadata ja kui tunned, et võiks maha keerata ja on võimalik seda teha, siis tasub proovida..., muidugi 20% on nii vähe, et ainult kütte maha keeramisest kindlasti ei piisa. Veenõu või märg rätik siis lisaks ja ehk saab probleem lahendatud.

ircc
17:23 09.12.2023
Tänapäeval radikad põranda sees, niiet polegi füüsiliselt radikaid kuhu kopsikuid/rätikuid panna.

Ühesõnaga keegi siis ei oma kogemust ja ei oska soovitada head õhuniisutit?

Küsimus oli just õhuniisutaja seadme kohta, teised võimalused on mingisugused olemas mida siin välja pakuti aga pigem kehvad või erinevate puudustega. Kes on pannud akvaariumi jne, see ikka ei erita niiskust nii palju kui oleks tarvis. Hakka või kodus kartuleid keetma :D no ei tee iga päev kodus süüa ja ei lülita pliiti sisse iga päev.

Tundub et peab vist selle ultraheli seadme ligi võtma. Kust soovitate destilleeritud vett hankida/osta? Külmik mul sisse ehitatud, sealt ei saa midagi kätte (külmiku taha ei pääse). Vett kulub ju ikka omajagu, mitu liitrit ööpäevas kulutab see seade kui tahta 20 asemel 50 õhuniiskus suuremas korteris
Ert Perv
17:30 09.12.2023
Destvett on ehitusmaterjalide kauplustes müügil, on ka suuremaid kankusi 5 l ja veel suuremaid olen näinud.
Deus
17:34 09.12.2023
Mine võta suvaline poest ja kui raha ülearu, siis võta Dyson. Magamistoas töötab see pisikene ka väga hästi. Endal pole vaja, sest pesud kuivavad magamistoas ja üleüldine õhuniiskus on mööda korterit erinevate andurite kohaselt talutavad.
Rätiku soovitajad ja samamoodi ka mu pesukuivatamine aga on selline kerge arvutusülesanne, võin öelda, et ei märg rätik ega ka pesu kuivatamine tegelikult seda õhuniiskust ei taha väga tõsta. Arvutage välja, kui palju on vaja vett 40 kuupmeetri (18 ruutmeetrit põrandapind umbes) õhu niiskuse tõstmiseks 50 või 60 peale 30 pealt. Kui ma nüüd peast ütlen ilma arvutamata, mälu järgi, siis on see umbes 0,3L tunnis sellise pinna peale. Rätikusse suudate vast toppida 0,5 kilo või noh, 0,5L vett, kui kiirelt ta ära kuivab, on juba radiaatori teema. Kohevasse saunalinasse suub isegi vb liitri kuni 1,5 ära mahutada ilma, et väga tilguks, sellest piisab suisa 5 - 6 tunniks.
siberia
18:33 09.12.2023
Õhuniiskus ja temperatuur on omavahel seotud. See millest jutt tegelikult käib on suhteline õhuniiskus et kui palju niiskust on õhus ilma et veel kuskil tilkuma hakkaks. Mida soojem seda rohkem vett õhus püsib ehk see protsent pole absoluutarv.

Mingi 30% 19 kraadi Celsiuse juures täitsa OK. Kui niiskust on rohkem tundub toas külm ja kõle. Kui kütta tuba 25 kraadini tuleks ka niiskuse protsent kõrgemaks ajada et enesetunne sama püsiks. Või teistpidi - keera radikad koomale, tõmma kapukad jalga ja 20% on juba väga hea.
19:00 09.12.2023
Mul on 20 ruutmeetrine korter. Peale pesemas käimist ja pesu kuivama panemist õhuniiskus suureneb aga ööpäeva pärast on jälle langenud. Suuremas korteris ei annaks see arvatavasti peaaegu üldse mingit tulemust või ei annakski. Seda ma ei teadnudki, et nüüd pannakse radiaatorid põranda sisse. Seda enam peaks olema reguleerimisvõimalus. Muidugi külmetada ei ole ka mõtet aga samas ei pea ka talvel toas lühikeste pükste ja t-särgiga ringi tuiama vaid võiks soojemalt riides olla.
mati1222
19:01 09.12.2023
Üldiselt on need soojustagastusega venti rõõmud.
Deus
19:25 09.12.2023
Umbes nii jah, soojustagastusel tihtipeale küttekeha lisaks sees veel ja sealt lisakuivatus.
Aga unustasin temperatuuri öelda, vabandust. Minu mälu on sooja 23 kraadi juures (sest isa hoiab maja umbes seal vahemikus).
ircc
15:18 10.12.2023
Temperatuur on mul umbes 23,5 aga öösel kukub niiskus lausa 16 peale. Päeval olen saanud gramm üle 20 ka
16:14 10.12.2023
Soovitan kütet vähemaks keerata ja soojemalt riidesse panna, kui oled nii soojalembene. Mul on õhutemp. natuke üle 20 kraadi, olen soojemalt riides ja kõik on OK. Niiskuseprotsent nüüd 39%.
Keera kraadi võrra kütet maha ja vaata, kas juhtub midagi?
mati1222
18:28 10.12.2023
Toas peaks mõnusalt end tundma, särgiga, mitte viltide ja vattidega
19:18 10.12.2023
Mina tunnengi ennast mõnusalt ka õhukese dressipluuse ja kampsuniga ning sokid ka jalas, kui olen pikalt ühe koha peal. Veel soojemalt riidesse ei panekski, vaid keeraks kütet juurde. Mütsi ja jopega oleks tõesti toas imelik olla!
niiii
19:46 10.12.2023
Mina kasutasin küll seda ultraheli oma, ei teki seda sadet ka nüüd nii hullusti. kasutasin magamistoas ainult. Masinal oli veel veesoojendus peal, et see udu oleks soojem. Kuid on mingid, mis vett kuumutades aurustavad, need ei pidanud neid mineraale tuppa aurutama. Kuid nende elektrikulu kindlasti suure. Niisuti fb müügil :)
ircc
21:13 10.12.2023
Leidisn e-poode läbi kammides, et kokku on kolme tüüpi neid:

Külm aur
Soe aur
Ultraheli

mis need külm aur ja soe aur tehnoloogiad endast kujutavad? Kas sinna saab kraanivett sisse panna?
21:58 10.12.2023
Ei tea nendest küll midagi aga kui loogiliselt mõelda, siis kraanivesi sobib küll. Ikkagi odavaim vesi ja saab kodust kätte. Kui hakkab katlakivi tekkima, siis aegajalt katlakivieemaldaja või muu asjaga puhastada ära ja toimib edasi.
Sooja auru tekitamiseks on kindlasti aparaadis olemas küttekeha, mis eeldab lisa elektrikulu.
Kui aur otse sinu peale ei lange, siis võib ka külm aur ju olla. Samas, jääkülm vaevalt on, kuna on toas ja on pigem leige või isegi soe sest aparaat tekitab töötades ehk ka soojust ja sa võid ka kraanist sooja vett lasta kui tahad-- selleks pole eraldi kütteseadme olemasolu vajalik aga eks ise tead, mis teed.
Sinu murest saan aga aru, et tahad ühte ja korralikku aparaati, millega oled rahul ja ei taha ühte osta ning teada saada, et see ei sobigi. Tõesti on raske valikut teha. Minul oli suvel sama olukord portratiivse konditsioneeriga, mis jäigi ostmata...oli palav küll aga polnudki nii hull kui kartsin.
niiii
22:20 10.12.2023
Minul on Boneco 7135 ultraheli oma, saab ka sooja auru teha, ehk kütab elektriga enne vee kuumaks ja siis alles vibreeerib selle õhku. elektri kulu on kuuma veega 130-140w ja külmalt 45w. mina kasutasin külmaauru, vesi soojeneb nõus küll toatemp. aga kui sellel aurul kätt peal hoida siis on ikka jahe. Kuid panend endast kaugemale ja pole probleemi. Suure veepaagiga 6l oli vist ja selle lasi päevaga välja. Tal oli ka veel filter sees, et puhastada vett ennem pihustamist. Sai ka just lastele ostetud, kuna õhk oli liiga kuiv. Kuid nüüd lapsed suuremad ja ei kasuta
kupu_3
22:37 10.12.2023
Mul on linnakorter, keskküte ja 24 sooja, niiskus kõigub 50-55 %. Okei, mõni pesu kuivab ka kusagil. Radiaatorid malmist, vanad ning isegi liiga kuumad, et käeselga sinna pikaks ajaks panna saaks. Pole mingeid undavaid ventsaedmeid, ometi on isetoimiv vent olemas. Ei kurda juba 30 aastat- nii vana on maja. Ometi eelmises korteris panin radikatele spets pudelid veega. Põrandakütte puhul ilmselt tuleb iga päev linu kuivama panna üle toa nöörile... Eramajas mul ahiküte ja niiskus 38%.
22:44 10.12.2023
Saidki lõpuks konkreetse kommentaari inimeselt, kes on seda kasutanud. Soovitan osta täpselt sama seadme. Liiga pikalt sellele mõtlemine ajab segadusse.
suur terts
23:48 10.12.2023
Ühes pere-nimelises tatiklubis on ka seda teemat põgusalt lahatud.
ircc
14:53 17.12.2023
Pärast väikest uurimustööd sai siis valitud lõpuks niisuti ära.

Ultraheli niisuti häda valge tolm
soe aur niisuti häda elektrikulu
valituks ostus siis külm aur põhimõte

pärast rohket netis tuhramist, leidsin, et parim hinna/kvaliteedi suhe on STADLER OSKAR

Kusjuures ma uurisin tootjatelt ka veel infot:

All ultrasonic humidifiers make the water mist, which is fog of very small drops of water. It evaporates very fast humidifying the air. But, all substances, minerals which are solved in the water will gather nearby on the surface. There is no work-around. That’s how it works.
Some ultrasonic humidifiers are equipped with resin water filter (ion exchange), which makes water milder. It reduce the effect of “white powder” around the humidifier, but cannot eliminate it.
There are other types of humidifiers, which work in other way. There are evaporative humidifiers (air flow makes water to evaporate from bigger surface, like evaporative filter) and steam humidifiers (it boils water and make steam). Both solutions are "white powder free" but not ideal.
Steam humidifiers use more energy. It need to boil water. It is small water kettle. Energy usage is at level 200-400 W. And boiling water make noise.
Evaporative humidifier need bigger air flow. Air flow make noise. Depends on the fan motor (DC or AC), it can be loader or quieter, but it will always be audible. Evaporative humidifiers efficiency also depends on the air humidity level. If air is really dry, effectiveness is higher, if humidity is high, effectiveness will drop significantly. But I think evaporative humidifier is one of the most healthier, as it will not make air too dry (effectiveness is reduced when humidity level is higher).

To sum up: Ultrasonic humidifiers are the most effective and most silent, but make white powder from sediments. Steam humidifiers are effective and free of dust, but make boiling water noise and use more energy. Evaporative humidifiers are less effective, make noise of air flow, but free of white powder dust and do not overhumidification (it is hard to reach 50% level).

Rags
20:38 17.12.2023
Kodus kaks stadleri õhuniisutit, üldiselt rahul, õhuniiskus 40-50% (põrandaküte, soojustagastusega vent). Töötavad üsna hääletult ja hästi, kuid vajavad hooldust-puhastust iga paari nädala tagant. Varem olnud ultraheliga niisutit ei soovita kellelegi. Kui poest uuena osta ei raatsi Stadlerit, vaata näiteks FB marketplace, liigub seal neid tihti, filtrid vaja nii või naa uued osta iga ca 3 kuu järel.
ircc
22:34 17.12.2023
Sai võetud airvitamin e-poest uus OSKAR, neil oli selle nädala lõpuni ale -20% sooduskoodiga KINK20

Hetkel siis alates reedest kasutanud, tõesti vaikne ja asjalik ost. Filtri kulu 5€ kuus (8 pakk maksab 60 € ja kui iga 3 kuu tagant kulub 2tk (big puhul 4tk) siis iga 3 kuu tagant 15€ kulu tava OSKAR puhul (big puhul topelt siis)

Arvutasin et kuuma õhu niisuti oleks tarbinud elektrit 10 tundi päevas kasutus 20€ kuus ja kui 24/7 taga siis 40€ kuus
Revalis
12:19 18.12.2023
Xiaomi Smart Humidifier (täpset mudelit ei tea)
Miski 50 eurine käkk on, wifiga ei ole ühendanud ja huugab laual pea igapäevaselt. 27% pealt 45% peale ei ole probleem keskküttega korteris. Müratase pea olematu, vaikne veesulin ja kerge kahin, mis pigem on rahustava toimega. Ei ole tähendanud miskit valget tolmu selle kahe talve jooksul, mil seda kasutatud on. Tõenäoliselt õhku ei puhasta, kuigi miski UV puhastus on isegi sees olemas aga oma põhieesmärki täidab siiski hästi.
komvek
13:44 19.12.2023
Soe aur hea ainult toataimedele.
Ert Perv
15:29 23.12.2023
6. detsember ostetud ultraheli õhuniisuti, kasutatud ainult ööseti, täna hakkasin õhksoojuspumbal filtreid puhastama ja üllatus, filtrid on valgest pulbrist praktiliselt umbes, samas mööblil ega mujal ei ole midagi näha.

ircc
11:37 24.03.2024
Hetkel 3 kuud kasutatud ja igati rahul. Meil on ta sees olnud lausa 24/7 (ehk öösel ja päeval) ja märtsi alguses sai esimest korda filtrivahetus tehtud. Filtrivahetuse vajadusest annab masin ise teada (vastav tuluke läheb põlema)

Vee karedus on meil vahemikus 1,7-2,5 mmol/l. Eks kellel karedam vesi kulub äkki tihedamalt

Muudetud 24.03.24 11:41