Kõigepealt vaata, et poleks tunneli režiimis ventilatsioon, st.px29 et võtaks õhku väljast, mitte auto seest. Teiseks, millal vahetati salongiõhu filtrit....
Ahjaa, veel üks asi mida olen märganud, et autokasutajad ei tea. Ka talvel tuleks kasutada konditsioneeri/kliimaseadet. Mõni mees lükkab talveks lumehelbe märgi välja ja kurdab, et aknad udused. Kliima/konditsioneer kuivatab salongi. Kui väljas räme pakane, siis auto enda elektroolika lükkab kliima välja (-4 ja alla poole) Ehk see lumehelbekese nupp peaks talvläbi sees olema. Pigem suvel võib teda välja lülitada kui jahutust ei soovi, aga talvel peaks koguaeg sees olema.
Peamused põhjused talvel on:
Jalgadega lund sisse toodud ja see imendunud jalamattide alla või ujub kummimattide peal + liiga lühikesed otsad ja auto ei jõua kuivatada lisaks.
Mõni sõidab müts ja jope seljas soojendus 17c peal, siis samuti ei jõua kuivatada.
Katsu auto ilusti kuivaks sõita ja siis näed, cabriol tihendid ka üle vaadata lisaks
Mul on kliima aastaringselt sees, autom. reziimi peal. Välja ei lülitagi..., las teeb tööd. 21 kraadi peal. Suvel, kui on palav ja päike paistab aknast otse sisse, siis vaja temp. allapoole tuua aga muidu ma seda süsteemi üldse ei näpi, kuna toimetab väga hästi. Hiljuti käisin autoga remondis ja kui olin hakanud kodu poole sõitma, tunnen et on midagi teistmoodi. Aknad läksid seest uduseks..., keegi oli minu seadistuse paigast ära kruttinud. Mõned nupuvajutused ja oligi jälle korras! Mul pole kabriolett! Kui ilma katuseta sõita, siis pole muidugi kliimat mõtet sees hoida.
Igaaastane jamps ühe autoga talvel. Tihendid on kehvad ja kont ei tööta - süsteemi täisremont lihtsalt ei tasu ära vana masina puhul.
*Niiskuse saab välja kui pargid auto sooja ning kuiva garaaži, võtad matid välja ja lased korralikult kuivada uksed valla.
*Päris hästi toimib too silikaat kassiliiv, imab veel lisaks liigset niiskust.
*Esiklaas pese klaasipesuvahendiga seest puhtaks.
Äkki laseks ikka auto soojemaks ka kui 20c, ja vahel aknasse pilu kui palav. See siin kontidega on juba tagajärjega tegelemine omast laiskusest. Kasukas seljast ja elu nautida.
Tagaklaasi juures läheb arvatavasti uduseks sellepärast, et seal on jahedam ja klaas on ise üks suur külm pind. Kiire ajutine lahendus on klaasisoendus sisse. Pikem on autost niiskus välja ajada. Jalamattidest märg liiv välja kloppida. Auto soojaks korralikult soojaks sõita (et ka põrandal oleks soe) ja siis, kui ära pargid, teed kõik uksed natukeseks lahti, et niiske õhk asenduks külma ja kuivemaga. Veel on olemas niiskuse eemaldamise graanulid (korduvkasutatavad) või lihtlabased odavad ajalehed jalamattide alla.
Ja sõita pigem nii, et keerad sooja rohkem peale ja kuskilt kust endale peale ei puhu, lased akna pool sõrme alla.
Kui õues on miinused, on sissevõetav õhk nagunii kuivem. Ennekõike tassitakse niiskust sisse jalgadega ehk siis lund. Sulab põrandale ja jääbki sinna. Ajalehed on väga hea vahend. Loomulikult tuleb neid ka vahetada. Ja teine hea soovits ongi uks lahti ja seest maha jahutada, sest kui see soe salong kinniste ustega jahtuma hakkab, tekib alati rohkem niiskust. Aga mingi suvaline kabrio, mille vee või õhutiheduse parim enne ilmselt ammu möödas ja vaevalt keegi ka salongifiltrit vahetanud.
Variant veel nii, küsid mõnelt auto töökojalt, kas saab ööseks auto sisse ajada. No et õhtul kell 19:00 viid (siis kui viimane mees lõpetab) ja 07:30 lähed järele (et auto jalus neil poleks). Kui sisse ajad, teed uksed pärani lahti kõik. Kruvikaga klõpsutad ukse lukud kinni (imiteerib, et auto uksed kinni, ei hakka akut sööma). Ööga peaks kenasti kuivama kui garaas pole märg autopesula.
Otsisin ka kaua lahendust antud probleemile. Tasub välisõhu klapp üle vaadata. Mul oli see püsivalt kinni, klappi liigutav mootor katki ja aknad pidevalt udused.
Sellele pole võimalik üheselt vastata. Auto oma plekk-kestaga tekitab iseenesest kondentsi. Inimene takitab sees auru. Praegusel ajal on väljas õhuniiskus 100%. Kui nüüd veel lühikesed otsad ka on siis, kuna salong ei jõua piisavalt soojaks minna, ei jõua ka seda vett välja aurutada.
Iidsetest aegadest on seda udu põhjustanud märg salong- on see siis tekstiilmatt, põhjavaip või kasvõi märjad riided/esemed pagassis.
Tavajuhul piisab, kui ventilaatori kiirust suurendada. Kui ei piisa siis järelikult on vesi salongis.
Uuematel autodel lähevad aknad kergemini/kiiremini uduseks- ilmselt suurem hermeetilisus aga jällegi üks-kaks + vajutust või lüliti keeramist salongi vendil ja korras.
Kindlasti pole ok olukord, et vaja igapäev kont sees sõita, et uduseid aknaid vältida. Kuidas need ilma kondita autosid siis sõidavad?
mina kasutan oma masinatel konti ainult siis,kui on vaja salongi jahutada.kõige suuremad niiskuse hoidjad autos on kummimatid.kummimatte võite traktorites kasutada.kumm ei hinga ja kummimattide alt on põhjavaip märg.teine suur viga mis tehakse on see,et alati pannakse vent puhuma max võimsusega.köetakse,või jahutatakse salong üle millest tingituna on suur temperatuuride vahe ja aknad on udused isegi suvel.enamus inimesi ei oska oma autot kasutada ja seda kusagil kahjuks ka ei õpetata
63amg jutus on iva sees. Ma pole elu sees mitte kunagi kummimatte omanud ja pole ükski talv probleemi olnud niiskusega salongis. Seega vbl kummimatid ongi kurja juur
Mul on auto juba 10 aastat kummimattidega, oli enne ostmist suisa ja olen uputanud ta poole ukseni vette nii et salongi põrand läbi ligunenud. Pole siiani probleeme. Ei leki kah tuult kuskilt tihendite vahelt ehk ei saa ka seda süüdistada.
EDIT:
Kui nüüd järgi mõelda, siis mul on ainult Fiat Coupe, Cadillac ja Infiniti olnud ainult riidest mattidega ülejäänud kõik tõesti olnud kummimattidega ja probleemne oli ainult 1980 aasta Mazda CB2, mis udutas oma kummimattidega ja 1995 Fiat udutas oma riidest mattidega, ülejäänud masinatega pole probleeme olnud. Seega ei suuda mitte kuidagi enda kasutuspraktika pealt tõmmata ühist joont siia, pigem ainult ümber lükata.
Chevy matti paar, kolm korda aastas ikka tõstan välja kah, et veest tühjaks valada või liivahunnikust, detsembri talv loksub siiani seal veel tegelt, homme tegelen.
Ja seda konti kasutamata, kont on võitlus tagajärjega. Kasutan ka konti alles 24+c. Isegi ei suuna õhku akendele, kuid masinad kuivad läbi aastakümnete.
Öelge nüüd, poisid ja tüdrukud, kui inimene küsib, kuidas oma udune auto kuivaks saada, siis mis väärtust annab teie seletamine, kuidas teie autod on kõik kuivad ja kõik teised on idioodid ja ei oska mitte midagi kasutada? Las ma vastaan ise - mitte mingit.
Ja need kes iga asja kohta ütlevad "see on tagajärgedega tegelemine" siis - jah, siin ongi tagajärjed käes ja nendega tuleb tegeleda. Ja kui tagajärjed likvideeritud, siis tuleb põhjuste peale mõelda.
Muidu see jutt on siin sama tark, kui et inimene ütleb, et tal uputas ja põrandal on pool meetrit vett. Ja kui keegi soovitab pump võtta ja vesi välja pumbata, siis teie ütlete, et lollid, meil polegi üldse veepumpa ja ikka on kuiv :) Ja üldse veepump on üks tarbetu asi majapidamises ja põhjuseks on mittehingav põrandavärv.
milleks selline jutt!
kui särki tahad kuivatada,siis ei topi sa ju särki kilekotti lootuses,et see ära kuivab.autol tuleb jätta kõik uksed lahti ja kõik matid välja visata.sellisel viisil võib kuivamiseks kuluda päevi.autode põhjamatid on 10-15 cm paksud koos nn. porolooniga..teine variant on kasutada firmade teenust mis pakuvad keemilist salongi pesu.nendel on spets aparaadid,mis tõmbavad autost niiskuse välja ca. 24 tunniga.
Hea 63amg, loll jutt suhu tagasi. Enamusel tänastel autodel ei ole põhjas enam ei porolooni ega 15 cm põhjamatti. On sentimeetrine komposiit ja kogu muusika. Mida muidugi pole grammigi parem kuivatada, kui see ükskord alt ja pealt märjaks on saanud.
Kummimatt aitab autot kuivana hoida ainult sellel, kes sinnakoguneva vee igapäevaselt välja valab. Kes seda ei viitsi, selle jaoks on kummimatt tõesti vaid niiskuse kogunemise vann.
Täiesti toimiv vahend on ajalehed (vms muu niiskust imav õhuke materjal ) kummimati all. Kui niiskub, vahetad välja kummimati tühjakskloppimise käigus.. Kriitpaberist reklaamid ei toimi, olgu öeldud internetipõlvkonnale.
Mahno murele ma siiski julgen oponeerida viitega juba välja käidud lahendustele: uksed lahti mõneks minutiks külmal ajal, mattidelt perioodiliselt lumi ja praht välja, vajadusel sooja ruumi kuivama paariks ööks. Kontrollida sise/välisõhu klapi toimimine. Suunata soe õhk (ka) jalgadele, et matid kuivaks kiiremini.
Kõik on leitavad ülalpool kirjutajate postiustest.
Juurde lisan veel vajaduse kontrollida, ega auto salongi õhu planeeritud väljapääs (me ju ei tea, millise autoga on tegemist, mõned on kurikuulsad oma jäätuvate klappidega) ole blokeeritud.
Ruufer ju kirjutas, et tegu kabrioletiga - ju see katus kusagilt läbi tilgub :-)
Kondensaat akendel (udused aknad) on alati "liigse" (sise) õhuniiskuse teema. Liigse õhuniiskuse tekkepõhjused võivad olla muidugi erinevad.
Niiskusega võitlemiseks on vaja õhuvahetust kuivema (RH%) õhuga keskkonnast ja/või õhuvahetust koos õhu soojendamisega, sest soojendamine teatavasti langetab RH-d.
Ma endale olen harjutanud kombe, et sõidust tulles teen uksed minutiks-paariks pärani, et soe (ja niiskust täis) õhk autost välja lasta. Mingit "udutamist" pole. Autod kõik (talvel)kummimattidega.
A/C töötab (NB mite segi ajada olukorraga kus A/C nupu tuluke põleb) kaasaegsetel autodel ainult temperatuuridel >0°C (sisse ehitatud kaitse, et vältida jää tekkimist aurustil) - ehk siis 24/7 A/C sees sõites teeb tegelikult "mitte midagi" (aga ei tee ka midagi hullemaks).
Ma ei tea, minul lendavad autost esimese asjana(koos "täidetud hooldusraamatuga") välja just kummimatid!
Asemele margipõhised tekstiilid. Talvel ajalehed esimattide alla, lisaks on autodes silicagel kotid. Talvel seisma jäädes soe õhk välja ja külm sisse.
Silicageeli võta kilone kott, tee naise sukkadega üks-null ja saad päris mitu sellist head pallikest mida siis laiali laotada autos. Pärast ainult naine pahane aga naistepäevaks osta uued sukad siis ;)
Silica gel ei ole igavene - seda tuleb aeg-ajalt uuesti "aktiveerida". Näiteks mikros või tavaahjus (temp >100°C, aga <130°C).
Kassiliiv (pärlid) oleks ilmselt odavam - neid müüakse 5kg kottides vist :-)
Toas radika peal kuivatad, saad toa niiskust natukene paremaks. Ega kassiliiv miski must kast pole.
Ei sobi selleks kivistuv kassiliiv, ilmselgelt põhjustel, see tuleb tõesti minema visata.
Võta hiinast silikoonipärleid ligi 10 kilo, tee terve auto täis ja muudkui vaheta ja kuivata.
Mul tuli meelde, et Fiatis likvideerisin probleemi tänapäevaste vahenditega ehk siis soolakeraga kogumiskarbis. Sai iga paev seda tühjaks valada, üks kera kestis ca kuu aega. Selle kasutamisel on loomulikult keemiatunnist tulenevad tingimused nagu näiteks töötemperatuurivahemik. -20'ga öösel autos ei tee ta enam midagi näiteks.
Kui nüüd mõtlema hakata, siis -20 kraadi õhus pole väga niiskustki.
Just täna vaatasin et hommikul autosse istudes polnud klaasid udused , kui olin mingi 10min sõitnud viskas uduseks. Saab siis ka kummimatid minema visata ja ajalehed alla panna , vaatan kas aitab
Loen ja ei saa aru, millest räägitakse. Mul vana 2002 Berlingo, bensukas ja kogu see aeg kummimatid nii ees kui taga olnud. Koduhoov kipub üsna märg, porine ja lumine olema seega vett ja lund saab ikka isudega sisse veetud. Kui meelde tuleb, kallan mati tühjaks ja sõitu. Klaas läheb uduseks hommikul peale sisseistumist (kahekesi). Praeguse suure õhuniiskusega ca kolme minuti jooksul veab klaariks ja seda puhuri teises-kolmandas astmes. Konti ei ole. Kui oleks saaks ilmselt kohe pildi ette. Õhuvõtt loomulikult väljast. Sellel pole vist salongifiltrit ka. Peale sõidust tulekut salongi maha ei jahuta. Üks ots 40km hommikul, teine sama õhtul otsa.
Seega, kuni probleemiomanikud ei ütle, kui pikki otsi sõidetakse, võibki arvama jääda.
Kui igav, siis jamage palju tahate, kasvõi genekas pagassi ja niiskusekogur taha istmele, kuid aastaringselt temp 20c ja jumala pärast ühelegi aknale ei ühtki pilu et õhk liiguks.
Ühel autol lekkis salongiradikas. Täpselt nii palju, et jahutusvedeliku kulu oli olematu, aga radikas oli ilmselt niiske ja kui natukene juba soojenes, lõi esiklaasi uduseks. Mingit lõhna praktiliselt ei olnud, ehk vaid üliõrnalt miskit tundsid. Soojenedes leke ilmselt peatus ja pärast sõites oli juba kõik ok, enam ei udustanud.
võsa!
sa ei pea siin pidevalt teistele meelde tuletama,et sa oled teoreetik.oled sa kunagi oma mersu matti altpoolt vaadanud.mitte porimatte loomulikult.täpselt analoogset jama ajad sa ka mersu foorumis.
mingeid ajalehti autosse toppida põrandale mati alla-no ausalt anna kannatust.
Hea 63amg, millisel MB mudelil on põhjamati all 10 cm paksem poroloonitaoline materjal põhjamati all? 15 ei hakka isegi mitte rääkima.
Kõige paksem minu silma alla sattunu oli CLS-il, kus seda oli äkki sentimeetrit 7? Oli muljetavaldavalt paks. Punnsilmsel E-klassil oli vast 5, vanematel ja C-klassil polnud sedagi.
Ajaleht on väga hea praktika neile, kel auto lühike sutsudega märjaks lähevad ja kes ei suvatse/saa/taha autosid kusagil katuse all kuivatada. Et mõned õrnapõrnalised prohvessionaalid sääraste lihtsalte võtete peale hüperboolseks lähevad, ei vähenda nende võtete mõju hädalistele. Jah, silikageelkotid on tõhusamad, aga kas ka odavamad ja väiksema saastega lõppmängus?
Teemaalgataja võiks siiski valgustada, kuidas siseõhu klapi ja väljalaskeavadega olukord oli.
Ühikud (cm <- >mm) sassis mis muud @v6sa :-)
Arvan, et v6sa pakkus ajalehtede paigaldamist porimattide alla, mitte põhjamattide alla @63amg :-) põhjamatti keegi vaevalt kusagilt lahti hakkab kiskuma.
PS Täna on 1.märts - kui kuu alguses juba nii pinges olla, siis 25. paiku olete teineteisel juba kätega kallal või? :-) :-)
Palun lahkesti lugeda 63amg 29.02 7:57 tehtud postitust. Ning seejärel lugeda tänast (1.03 12:27) purtsatust, kus kodanik ei suuda vahkvihas isegi vahet teha minu kirjutet kummimatil ja enda luuletatud vaksapaksusel põrandavaibal.
Minu kallal võivad netitrollid hambaid teritada, palju kulub. Füüsikaseadustel on ükskõik: kuniks sees on õhus niiskust rohkem, kui aknalähedane õhukiht hoida suudab, need aknad ka uduseks minema jäävad.
keegi pole vihane olnudki.mind paneb lihtsalt imestama,et igas foorumis on mingi targutaja kelle praktlised oskused tehnikaga piirduvad kütuseluugi avamise ja sulgemisega
Intelligentset inimest iseloomustab muuhulgas õigel ajal vaikimine. Teadmata, kellega tegu, pole mõtet teist inimest arvustada. Võin kinnitada, et akf v6sa puhul on tegu nii teoreetiku kui väga pikaajalise praktikuga. Sealhulgas laia profiililisega. Palun vähem lahmimist!
Kummaline kuulda kuidas mingid teadjad räägivad talvel - kraadidega kliimaseadme(kondi) sisselülitamisest. Manuaali järgi juba +5 peal pump ei tulegi järgi. Pigem on teema väljundavades. Kui seal on tolmuvildid ees ja need kinni, ei lähe õhk tagant välja. Mul üle-eelmisel VAG masinal olid paksud vildid, samuti juba uuel autol kohe aknad udused- ei saand üldse sõita. Vildid läksid teadagi kuhu ja edaspidi polnud enam probleemi. Tartust väljasõidul jäime järsku aeglasemalt sõitma, umbes 60.ga. Ja nii juba tükkaega, sest vastu tuli tihe liiklus. Sain ise ka lõpuks järgi ühele Škoda Fabiale, mida juhtis vanamees, olid tema auto aknad üleni udus seestpoolt. Vaeseke oli siseõhule ilmselt kogemata vajutanud.