Remont ja hooldus

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Küsimus Berlingo haagise pistikupesa kohta

laup2ev
22:23 13.04.2024
Citroen Berlingo B9 (2012a 1.6 diisel)

Suunatuled hakkasid kiires tempos vilkuma. Kõik lambid töötavad ja diagnostika viitas probleemile haagise pistiku pesas.

Nagu näha on haagise pistikusse sattunud pori ja vett ja arvatavasti on seal mingi lühis olnud. Kaitset pole kontrollinud kuna ma ei tea veel kus see asub. Aga arvatavasti on kaitse läbi kärsanud ning vbl sellepärast siis suunatuled vilguvadki kiiremini kui muidu.

Kruvisin siis selle pistikupesa lahti ja näen et see on mingi imelik hübriid. Pole mina enne sellist näinud ja ega ka googeldades pole selle kohta kuigi palju infot.
Fotolt on näha mingi mikrolüliti pesa sees. Arvatavasti lülitab see tagumised udutuled välja kui haagis järel on?
Siit sain teada, et see on mingi Kärupistik WesT 7+6-klem. DIN/ISO 1724
https://www.autokaubad24.ee/et/tooted/veoautole-haagisele-pi
stikud-ja-pesad-13-klemmiga/karupistik-west-7-6-klem-din-iso
-1724

Tahaksin selle läbimädanenud pistikupesa välja vahetada ja seoses sellega küsiks siit enne ostmist teadjamate käest üle et kas parem oleks osta samasugune WesT 7+6 kontaktiga või siis võiks panna sinna tavalise, 13 kontaktiga nagu näiteks see siin
https://www.autokaubad24.ee/et/tooted/veoautole-haagisele-pi
stikud-ja-pesad-13-klemmiga/13-klemmiga-pistik-must-plastik-
taga-udutule-voimalusega

Siis veel seda et kui keegi teab kas sellist pistikupesatestrit on võimalik torgata sellesse WesT 7+6 klemmiga pistikupessa?
https://www.autokaubad24.ee/et/tooted/tuuning-jarelhaagised-
treileri-pistikud-pesad/karupistiku-tester-7-13-klemmi

Toote pildilt ei paista kuid mulle tundub et sellel testril pole selliseid otsi mis sobiksid WesT 7+6 pistikupesaga kokku ja isegi need adapterid mis sellega komplektis on, vist ei sobiks.
Tahaksin testida kas vool üldse jõuabki sellesse pistikupessa kuid ma ei tea kuidas seda indikaatorlambiga teha. Sellepärast mõtlesingi sellise testri osta kuid kui selle otsad ei sobi omavahel kokku siis peab vist panema sellise pistikupesa mille otsad oleksid samamoodi nagu sellel testril.

Äkki keegi oskab öelda miks üldse selline imelik pistikupesa aretatud on millega teised enamlevinumad otsad kokku ei sobi.
63amg
08:41 14.04.2024
sõltub mis käru sul on.vastavalt sellele paigaldad ka uue pistiku.see pisike lüliti kui ta on kinni jäänud,panebki suunatuled kiiremini vilkuma.tavalise kontrolllambiga saad testida juhtmete ühendusi peale uue pistiku paigaldust.skeem on tavaliselt kaasas uue pistikuga
Njah b
09:14 14.04.2024
13 ja 7 klemmi vahe on see, et 13 pistikusse saad panna matkahaagise mis vajab voolu ka öösel kui auto on välja lülitatud. Tavalised kärud (lihtne järelhaagis) vajab 7 klemmiga pistikut. No mul autol on originaalis 13 klemmiga pistik, aga et saaks suvalist käru taha visata, olen pidanud kasutama ülemineku adapterit mis teeb auto 13 klemmilise pistiku kärule sobivaks ehk muudab 7 klemmiga pistikuks
stammer
11:17 14.04.2024
Kuigi pistikukaanel on imeõhuke kummitihend, siis pääseb ikkagi niiskus sinna kontaktidele ja selle ennetamiseks peab pistiku klemme regulaarselt puhastama/määrima.
Pildil on tavaline Berlingole paigaldatav pesa, mis vajab enamike kärude jaoks adapterit.
Kuidas siiani käru sellesse pistikusse ühendati?
Deus
11:51 14.04.2024
Ma olen terve pistuku määret täis tampinud tuimalt, kestab kuskil 5 aastat.
jabbajabba
14:57 14.04.2024
Tänapäeva uutel kärudel on olemas ka juba tagurdustuli, mida 7Pin pistik ei võimalda.
Üle jääb paigaldada 13 Pin ja vajadusel kasutada üleminekut 7 Pin peale kui vaja peaks olema
Van Ames
15:26 14.04.2024
O1 kärudel pole seda tagurdustuld vaja ja pole ka nõutav. O2 on juba nõutav ja seal juba teised kaalukategooriad + CE katt.
Marko
19:58 14.04.2024
Ehk peseks selle asja esialgu puhtaks ja vaataks mikrolüliti üle?
Tundub olevat kena leiutis, ilmselt saab sinna ka klassikalise 7-pin pistiku susata ja kõik on kombes?
laup2ev
22:04 14.04.2024
Mina pole veel kordagi sellele ühtegi haagist järele ühendanud kuid ma arvan nagu Markogi, et tavalise, 7-kontaktise pistiku saab sinna susata väga lihtsalt. Samamoodi nagu igasse teise tavalisse 7-kontaktisesse pistikupessa. Nagu fotol näha, ei sega need ülejäänud 6 väikest kontaktiauku tavalise 7-kontaktise kärupistiku ühendamist.
Ma ise arvasin et eelmine omanik on lasknud sinna sellise värdjaliku pistikupesa panna aga kui stammer kirjutab et Berlingodel ongi tavaliselt selline siis ei mõista ma Prantsuse autoinsenere.. Mille jaoks oli tarvis aretada selline imelik pistikupesa kui juba on olemas hoopis levinumad 13-kontaktised pistikupesad.
Ma ei suuda sellisele isegi adapterit leida et saaksin sellega ühendada eelpoolmainitud testri.
Ja ma arvan et see mikrolüliti oli siiski avatud asendis ning ei põhjustanud sellist riket. Kuna ma ei olnud selle olemasolust teadlik enne kui selle pesa lahti võtsin, siis 100% kindlusega ma öelda ei oska kas see lüliti oli suletud või avatud asendis enne kui seda torkima hakkasin. Kuid ma arvan et lüliti oli siiski avatud ja et probleemi põhjustas hoopis pistikupessa kogunenud pori ja niiskus mis tekitasid kontaktide vahel lühise ja sellepärast nüüd siis suunatuled vilguvadki kiiremini kui muidu.
Puhastasin porist ja kuivatasin kontaktid ning määrisin mingi elektrikontaktidele mõeldud pastaga kuid suunatuled vilguvad ikkagi jätkuvalt kiiremini kui muidu.
Kas võib olla et mingi kaitse on äkki läbi põlenud ja sellepärast vilguvadki suunatuled kiiremini?
Kas haagise pistikupesa jaoks on kusagil eraldi kaitse olemas? Kui jah, siis äkki keegi teadjam oskaks osutada kus see kaitse asub? Laadisin mõned pildid selle Berlingo mootoriruumis ja ka salongis roolilati kõrval olevatest kaitsmeplokkidest upload lehele üles. Kui kedagi huvitab siis siit saaks neid näha:

https://www.upload.ee/gallery/24292/Berlingo_kaitsmed.html

Pean aprilli lõpuks TÜV ära käima. Kas keegi teab, kas nad võivad seal huvi tundma hakata et miks suunatuled vilguvad kiiremini kui muidu? Kardan et ma vbl ei jõua selleks ajaks seda ära vahetada.
63amg
22:16 14.04.2024
ma ju kirjutasin,et viga on lülitis! kui sa konksu ei kasuta,siis ühenda kõik juhtmed lahti.sa ju ei tea,kas see konks on paigaldatud tehases,või siin esinduses järelpaigaldusena.prantslasi süüdistada meie kliima iseärasuses ja autoomaniku lohakuses on liialdus
Marko
22:27 14.04.2024
Miks sa pead VAHETAMA kui sa ei tea kus viga on? Enne tuleb ikka viga lokaliseerida! Kui sul asi lahti lammutatud, siis suudad ju modelleerida nii lahtisi kui kinnisi mikrolüliti kontakte! Pole vaja üle mõelda!

Muudetud 14.04.24 22:45

laup2ev
22:50 14.04.2024
Ma ei usu et viga on selles mikrolülitis kuid niipea kui aega saan siis võtan selle uuesti lahti ja kontrollin seda multimeetriga. Mikrolüliti hoob käib vabalt üles ja allapoole ning lüliti enda klõpsatusi on selgelt kuulda niiet ma ei usu et seal midagi kinni jäänud oleks.

Ja välja vahetan ma selle niikuinii. See mis seal praegu on, on liiga läbi mädanenud. Kontaktide kruviklemmid olid täiesti roostes ja upload lehel laetud piltidel on näha et pistikupesas allpool olevate peenikeste torujate kontaktide pind on juba nii kahjustunud et seal pole enam metalligi alles.

Ja kas keegi teab et kas läbipõlenud haagisekonksu kaitse võib tekitada selle et suunatuled hakkavad kiiremini vilkuma?
mati1222
22:55 14.04.2024
Äkki keegi targem ütleb kas sellel masinal pole juba kärule eralgi modulit vahel. Ise ei viitsi uurima hakata.
laup2ev
00:19 15.04.2024
Mati ole hea ja tee endale eraldi teema kui sa soovid enda asjade kohta küsida.
Niimoodi teiste teemas oma asjade kohta küsida pole viisakas.
Aga kui jutt juba veidike kõrvale kaldus, las siis olla.
Ja mis moodulist sa kirjutad? Kas sellel on siis mingi moodul kusagil vahel?
mati1222
07:12 15.04.2024
Maga kaineks, minul pole vaja midagi. Sellise suhtumisega, leiuta üksi.
63amg
08:10 15.04.2024
laupäev on mingi järjekordne troll siin
laup2ev
10:26 15.04.2024
Mati aga miks sa siis üldse siia postitasid?
Kas see foorum polegi siis selle jaoks mõeldud et siit küsida autodega seotud probleemide kohta?
Ma ei saa sinu käitumisest aru.
Kui sul pole siia midagi asjalikku lisada siis võid ju vabalt lihtsalt ignoreerida seda teemat.
mati1222
10:53 15.04.2024
Kui Sa ei saa isegi mõttekäigust aru, olegi vaja rohkem selgitada.
laup2ev
10:25 18.04.2024
Kui kedagi huvitab, siis kontrollisin seda mikrolülitit mis asub pistikupesa sees ja see oli töökorras. Normaalasendis olid kontaktid avatud ja kui lüliti hoova alla lükkasin, näitas multimeeter kontaktide sulgumist.
Niiiet viga ei ole mikrolülitis.
Juhtmed ja pistikupesa kontaktid puhastasin ja kuivatasin ära ning seal ei tohiks enam lühist olla.
Kõikidel tuledel on lambid terved ja sisselülitades põlevad.
Ainult suunatuled vilguvad jätkuvalt topelt tempos. Kuid ohutuled vilguvad normaaltempos.
Kummaline rike.
Kui keegi teab midagi mingist moodulist mida Mati siin mainis, siis kogu info selle kohta oleks teretulnud.
Huvitav kus see moodul asub ja kuidas selle töökorda kontrollida saaks?
Deus
11:46 18.04.2024
Normaalse installatsiooni korral topitakse kuhugi polsterduse/paneelide alla eraldi releeplokk käru jaoks, et mitte koormata suunatulede/tagatulede originaaljuhtmestikku suureneva voolu tõttu, mida käru lisaks.
Mis puutub suunatulede liiga kiiresse vilkumisse, siis ega sa juhuslikult pole mingieid pirne LED'de vastu välja vahetanud? Vanematel masinatel pole suunatulede releeplokk mõeldud nii väikse koormuse jaoks ja vajab väljavahetust või siis LED'dele suuremat takistust vahele.
Käru pistiku jaoks on aga mugav asi kärupistiku tester. Saab mõõta auto poolt ja saab mõõta käru poole minevat ahelat, maksis naljanumbri Fixuses.

Muudetud 18.04.24 11:47

tsupatsups
12:53 18.04.2024
just sai sama asjaga maadeldud paar aastat vana hiluxiga, seal oli sama lüliti lihtsal all olles sisse jäänud ja suunad vilkusid kiiresti, seega kui väidad et lüliti funkab, siis hakkad kärupistiku juhtmeidpidi tagasi minema ja leiad käru mooduli ja mõõdad sealt kõikide juhtmete korrasoleku

lkjhgfd
13:07 18.04.2024
Mõnedel mudelitel, eriti uuematel on see moodul vajalik kuna autol on taga gabariit ja pidur üks. Gabariidi tuli põleb 6v ja pidurdades tuleb 12v peale.
Ja kui kunagi golf IV-l oli sama probleem mis teemaalgatajal oli viga just selles moodulis.
brlngo
21:54 18.04.2024
Mul ka paigaldatud orig kärupistiku juhtmesari 13 pin pistikuga.Kui kasutan vaheadapterit vana pistikuga käruga,siis selle sisse unustades ka suunad vilguvad kiiresti ilma käruta
Klippesa34
11:27 01.05.2024
Suure tõenäosusega viga ikka pistikupesas või vaheplokis
laup2ev
02:17 19.08.2024
Kuna meile kellegile ei meeldi lõpuleviimata foorumiteemad siis katsun enda oma lõpule viia hoolimata sellest et möödunud on juba 4 kuud.

Kirjutan kohe alguses ära et sain selle ise korda ja viga oli ikkagi selle pistikupesa sees olevas mikrolülitis.
Siinne kasutaja 63amg on vist võlur et teadis kohe milles viga on niipea kui ma siia selle teema püstitasin.
Ma küll kontrollisin selle mikrolüliti tööd oma multimeetriga kuid kasutasin multimeetril mitte kõige täpsemat kontrollmeetodit. Multimeetril on mitu üksteisest veidi erinevat funktsiooni millega elektroonikajuppe testida. Mina kasutasin selle mikrolüliti sees olevate kontaktide voolujuhtivuse kontrollimiseks multimeetri tavalist funktsiooni kus multimeeter teeb piiksu kui mikrolüliti kontaktid koos on. Ja ta tegigi piiksu ning mina arvasin et mikrolüliti kontaktid on korras.
Aga tegelikult ei olnud päris korras.
Kui valisin nendesamade kontaktide kontrollimiseks multimeetri oomide skaalalt ühe, siis nägin et multimeetri näit tegelikult kõikus mis oli märk sellest et need kontaktpinnad selle mikrolüliti sees ei pruugigi niiväga puhtad olla.

Selle kontrollimiseks võtsin haagise pistikupesast mikrolüliti välja ja lõikasin lahti et näha kes seal sees elab. Ja tõepoolest – mikrolüliti sees olevatel klemmidel oligi kontaktpindade küljes mingi must, rooste või oksiidi sarnane kare kiht. Ja arvatavasti see kare kiht põhjustaski seda et kontaktpinnad olid teineteisest niipalju eemale nihkunud et vooluring nende kontaktide vahel oli kas päris katkenud või siis käis sealt ikkagi mingi nõrk vool veel läbi kuna multimeeter ju näitas seda et vool käib sealt läbi.
Selle pistikupesa sees olev mikrolüliti on niimoodi ehitatud et normaaloludes (siis kui auto pole haagisega ühendatud) on mikrolüliti sees olevad klemmid suletud asendis ja ilmselt siis käib sealt läbi mingi vool mille põhjal teab auto aju või siis mingi vastav kontrollmoodul seda et haagist ei ole autoga ühendatud.
Kui aga ühendada autoga haagis ning selle haagise pistik suruda auto pistikupessa, siis surub haagise pistiku serv auto pistikupesas olevale mikrolüliti hoovale ja mikrolüliti sees olevad kontaktpinnad lahutatakse ning ju siis katkeb seejärel mingi kontrollvooluring ja auto aju saab signaali et haagis on järele ühendatud?

Kuid kui vooluring nende kontaktide vahel vähenes või siis katkes hoopiski selle oksiidikihi tõttu, siis auto arvatavasti arvaski et ilmselt on haagis autole külge ühendatud ja ootas selle kohta vastavat signaali ka teistelt pistikupesa kontaktidelt – haagise suunatulede, haagise piduritulede jm haagise tulede kohta. Kuid kuna tegelikult ju polnud haagist järele ühendatud, siis ei võinud auto saada ka signaali nende teiste haagisetulede kohta ja seetõttu arvas auto ilmselt seda et jusiis on kõik need teised tuled haagisel läbi kärsanud ja aktiveeris hoiatussignaali milleks on suunatulede topeltkiirusel vilgutamine.

Ma siin oma 18 aprillil tehtud postituses kirjutasin et "normaalasendis olid kontaktid avatud ja kui mikrolüliti hoova alla surusin, näitas multimeeter kontaktide sulgumist".
Seal ma arvatavasti eksisin kuna ma ei teadnud kuidas see mikrolüliti töötab. Ma ei mäleta enam milliseid mikrolüliti jalgu ma tollal multimeetri otstega testisin. Sellel mikrolülitil on 3 jalga millest ühel äärmisel oli juhtmejupp küljes kuid see oli läbilõigatud. Ju siis polnud vajadust kasutada mikrolüliti kolmandat jalga. Ja võibolla ma testisin lolli peaga justnimelt seda mahalõigatud otsa. Vaevalt küll, kuid ega täpselt ei mäleta ka enam.

Kui ma nüüd siis mikrolüliti lahti lõikasin, tuli nähtavale et see mikrolüliti on niimoodi ehitatud, et normaalasendis on kontaktid hoopis suletud ja arvatavasti käib sealt läbi mingi pidev kontrollvool mis ütleb auto ajule et haagist pole ühendatud.
Aga ma võin ka eksida. Vbl on justnimelt vastupidi et normaaloludes on mikrolüliti kontaktid avatud ja kui torgata sinna haagisepistik, siis see surub mikrolülitile mis suleb kontaktid mikrolüliti sees ja sellega antakse kontrollmoodulile teada et haagis on autole järele ühendatud..?

Igatahes mikrolüliti sees olid kontaktid suletud asendis siis kui ma selle lahti lõikasin. Ja kui ma peene lapiku kruvikaga surusin seal selle koha peale kuhu oleks surunud ka mikrolüliti hoob, siis hüppas üks kontakt lahti ja lõi plaksuga vastu teist, ülevalpool asuvat kontakti mis oli ühenduses selle läbilõigatud juhtmejupiga.

Vot nii siis..

Muide ülevaatuselt ei saa läbi siis kui suunatuled topeltkiirusel vilguvad. Vähemalt mina ei saanud. Mul oli sellele lisaks veel suunatulede pirnide pealt see merevaigukollane värv maha koorunud ja seetõttu ei olnud suunatulede värv enam piisavalt merevaigukarva ja ma pidin need välja vahetama.

Kui kedagi huvitab, siis ostsin uue haagise pistikupesa sellise milles mikrolüliti on asendatud lihtsalt paljaste lahtiste klemmidega. Oli odavam kui see mikrolülitiga variant ja vähemalt on kõik osad nüüd seal sees silmaga näha. Kuid niipalju oli erinev et 1 traat jäi mul nüüd üle – vanasse pistikupessa läks 13 traati pluss veel 2 mille otsad läksid mikrolüliti jalgade külge (jah, auto-poolsest juhtmekimbust läks sellesse mikrolülitiga pistikupessa kokku 15 traati) Niiet uue pistikupesa ühendamise järel jäi mul nüüd üks nendest traatidest üle. Teipisin selle otsa kinni ja jätsin niisama sinna pistikupesa korpusesse lahtiselt tolknema.
Igatahes peale pistikupesa vahetust hakkasid suunatuled vilkuma normaalses tempos ja sain ülevaatuselt ilusti läbi.

Siiamaani pole ma aga veel sellele uuele pistikupesale haagist järele ühendanud kuid tahaks seda teha kuna tahan teada kas see üks ühendamata traat mis mul nüüd üle jäi, hakkab mingit olulist rolli mängima siis kui haagis taha on ühendatud või mitte. Loodetavasti mitte.

Tegin sellest lahtilõigatud mikrolülitist ka pilte mis lisasin sellesama "Berlingo haagisepistiku mikrolüliti" galeriisse upload.ee lehel. Kes tahab näha milline see mikrolüliti seestpoolt välja näeb siis sealt saaks seda näha.
Ja pilte vaadata meeldib ju kõigile.

https://www.upload.ee/gallery/24607/Berlingo_haagisepistiku_
mikrol_liti.html

(Loodame et OVHcloud serverid jälle põlema ei lähe ja need pildid jäävad sinna alles veel pikaks ajaks:).

Kui keegi oskab öelda, mis võis põhjustada mikrolüliti sees olevate kontaktpindade korrosiooni, siis loeks huviga teie arvamusi.
Mikrolüliti kest oli muidu pealtnäha täiesti hermeetiline. Peale kesta lahtilõikamist oli näha et sisu oli läikivpuhas. Niiet veekahjustust mikrolüliti sees mina ei kahtlustaks.
Mulle endale tundub et rike võis alata äkki nõrgast vedrust mille tõttu võis kontaktpindade vahel tekkida sädelus mis põhjustaski kontaktpindade riknemise. Igatahes mustus see seal ei olnud kuna proovisin seda sealt hambaorgi otsaga eemaldada ja see ei õnnestunud kuna korrosioon oli osaliselt kontaktpinna sisse sööbinud. Alles peene liivapaberiga kontaktpindu nühkides sain kontaktpindadelt selle kareduse maha kuid musta värvi jäid need edasi.
Aga ega ma ei tea tegelikult kui tugev vool nende kontaktide vahel üldse oli ja kas seal üldse võiski sädelus tekkida.

A ja siis veel siia päris lõppu tahaksin lisada vabanduse kasutajale mati1222. Põhjus selles et ma sain tema esimesest postitusest (14.04.2024 22:55) valesti aru. Arvasin et ta viitas seal minule kui laiskvorstile kes ei viitsi ise internetist uurida. Aga tõenäoliselt kirjutas ta et hoopis ta ise ei viitsinud netist uurima hakata et kas sellel kärul ka mingi moodul vahel on.
Rumalasti kukkus välja. Mõnikord võib sõnadel olla mitu tähendust..

Ja kui kedagi huvitab milline näeb välja see moodul millest mati1222 kirjutas, siis sellest videost saab seda näha alates 31:15 (see rohelise tulukesega karbike auto tagaosas)

https://www.youtube.com/watch?v=--w0tF4ZT1U

Citroen Berlingo / Peugeot Partner B9 Tow Bar Installation

Kui kedagi huvitab milline on uus pistikupesa mille ma paigaldasin siis siit saab näha:

https://www.upload.ee/gallery/24608/Berlingo_uus_pistikupesa
.html

Ja kui kedagi huvitab kuidas diagnostika viitas veale haagise pistiku pesas siis seda saab siit näha:

https://www.upload.ee/gallery/24609/Berlingo_diagnostika_haa
gisepistik.html

Sai nüüd jälle igavene pikk jutt aga lühemalt poleks ka vist saanud.
Kui oleksin sõnadest täishäälikud välja jätnud siis oleks tekst tulnud poole lühem:)
Loodan et foorumlased seda kõike läbi lugedes end liiga ära ei kurnanud.
Deus
02:42 19.08.2024
Põhjuseks on ajafaktor, muud midagi. Kõik releed koguvad ajapikku endale sädeme tõttu oksiidikihi peale kui on hapnikuga otsekontaktis.