See suits on põlenud diisli lõhnaga niiet kindlasti on tegu põlemiskambrist väljuva heitgaasiga mitte mingi õli või mõne muu vedeliku kärssamise või aurustumisega mootoriplokil.
Mootor ei olnud üldse soegi, see oli esimene käivitus sel päeval.
Päev varem töötas normaalselt, õhtul peale 25km pikkust töölt koju sõitu kuni mootori seiskamiseni küll mingeid anomaaliaid ei märganud.
Kuidas saab üleöö seisval mootoril tekkida selline rike?
Arvasin et vbl on tahmafilter nii ummistunud et takistab gaasi väljumist kuid kui keerasin maha lambda anduri turbo väljalaske-poolse koja otsal ja puhusin selle august sisse siis oli näha et turbost kuni väljalasketoru lõpuni küll mingit ummistust pole.
Kontrollisin õli taset karteris. Õlitase oli normaalne.
Õlikorgi all ega ka õlivarda otsal ei olnud jälgi jahutusvedelikust ja ei olnud näha ka õlikirmet jahutusvedeliku paisupaagis.
Õhufilter on puhas.
Diagnostika ei näidanud ka selle kohta midagi. Ainus veakood oli turbo kohta kuid see on olnud juba kuskil aasta aega ja aegajalt kaob iseenesest. Ju siis pole see mingi püsiv või ohtlik rike mul selle turboga. (Diagnostika teavitas selle kohta P2562 Turbocharger: Position incorrect relative to requirement, not enough Turbo. Status: Intermittent) Ma arvan et see ei ole seotud praeguse rikkega. Arvan et aegajalt annab vale infot see andur mis istub turbo ülerõhuklappi avava varda otsal ja see pole minuarvates mingi ohtlik asi kuna turbo töötab ju edasi ka siis kui ülerõhuklapp oleks täiesti avatud.
Ehk oskab keegi pakkuda videos nähtu alusel mis võiks olla sellise rikke põhjus.
Ei ole mitte midagi imelikku selles, kui vanal autol lõpuks nn üle öö väljalaskekolle mõne poldi poegib ploki küljest. Kuumutades vaat et paisub kinnigi ja tundub nagu mure lahendatud järgmise hommikuni.
Kui väljalaskekolle lekib, võib turbo nälga jääda küll.
Oli kunagi sama mootoriga masin. Pihusti andis otsad. Kogu auto elektroonika läks sellest täiesti lolliks. Viskas armatuuri kõiksugu vigasid (veojõukontroll, käigukast pees jne)mootor lonkas nagu üks pütt töötaks. Olin suht kindel, et aju vigane või kurat teab mis juhtunud. Kuidagi sõitsin raipega remonti ikka ära. Läks vaevu 50 välja ja selle kiiruse saavutas mingi minutiga. Diislimees rääkis, et sellel mootoril kipuvad pihusti kinnitused lahti tulema. Et mingi 100 000 tagant oleks hea pihustid maha võtta, uued seibid ja poldid. Pesad puhastada. Aegajalt võiks pihustiauku vaadata, et ega pläga ei paista. Nagu eespool juba öeldi. Tundub et pihusti kas lahti või lihtsalt seib läbi.
Niipalju kui sellise rikke kohta googeldasin, on väga tõenäoline et lekib mõne tihendi vahelt ja kuna ka siinsed foorumlased enamuses sedasama arvavad, siis loodame et ongi mõni tihend puruks ja mitte plokikaas või väljalaskekollektor mõrane.
Kuid kindlalt ei tea ikkagi kuna ega selle kohta polegi niiväga palju infot veebis.
Tavaliselt olen Youtubest ikka leidnud ka mõne video kus on näha nii rike kui ka selle põhjus kuid sellist videot, kus suitsu tuleks otse mootoriplokist, pole mina Youtubest veel leidnud.
Järgmise nädala algul viiakse see remonti. Kui põhjus selgub, siis postitan ka siia info sellest.
Võib vist öelda, et enamus autoomanikke ei tea, mis on pihustiseibid ja et neid tuleb tegelikult samamoodi teatud kilometraaži tagant vahetada nagu näiteks õli või rihma.