Honda

Foorumid

Küsimused ja arvamused automarkidest

foto@auto24.ee

Tehnika

Sõidukite modifitseerimine ja tuunimine

Mototehnika

Teised sõidukiliigid

Muud foorumid

Autosport

Honda Jazz

Huviline
12:19 21.03.2004
Milliseid positiivseid ja negatiivseid kommentaare oskate öelda Honda Jazzi kohta? Kas turuväärtuse langus on võõreldav CIVIC-ga? näiteks 5.a pärast 50-60%?
honda jazz
12:26 21.03.2004
seda autot ei soovitaks ka vaenlasele-tõeline ****
mustafa
12:32 21.03.2004
Ei usu,et auto nyyd nii halb ka on.Tegemist on siiski arvestatava tegiaga omas klassis.Ainuke neg.pool pidi olema talvesoit.Pidi kuidagi rahutult liikuma.Seda lugesin TM talvetestist.Suur hinnalangus tabab rohkem siiski selliseid kahtlase kvalit.autosid
nagi Hyundai XG,Peugeoti mudelid 306,307,406 jne.Jazzi puhul on tegemist siiski yle keskmise autoga.
Huviline
12:35 21.03.2004
Millel selline järeldus tugineb?
Aga kui valik nn superminide ja hinna ja kvaliteedi suhtele taandada, milline järeldus siis oleks? Olgu siis ühes reas superminid nagu, C3, Ford Fusion , Suzuki Ignis vms? Lugedes maailma võrdlustabeleid antakse Jazzile superminide seas norm positsioon? Loomulikult ei saa ükski supermini vastu norm keskklassile või jeepidele, kui oled kõva tuuritaja. Kui aga soov osta just uus ja ökonoomne auto väikesele noorele pereele - mis siis?
Käsnakalle
12:39 21.03.2004
Ta on suvel liikluses väga mõnus, kõrge, hea vaade, mugav, siuke mõnus.... ainuke suur miinus, mis ma temas leidnud olen... pool aastat vana on, aga juba käsipiduri juures see kumm mis on, see on talvega ennast katki murdnud, praod on sees...
honda jazz
12:40 21.03.2004
vw polo igal juhul
Kasutaja
13:09 22.03.2004
Paluks ikka põhjendatud kommentaare, mitte niisama ****ga loopimist ja lahmimist:)

Huvitav kus kohas sul seal käsipiduri juures kumm on? Kas sa mõtlesid käigukangi ümber olevat kummi?

Ma arvan et turuväärtuse langus on sama mis ükskõik milliselt teisel sarnasel autol. Vast taksodeks neid ei osteta ja väga odavalt neid müüki ei tule tulevikus, kuna ilma põhilisadeta (CD-makk, konditsioneer, el.aknad-peeglid) neid autosid ei müüdagi, nii, et ilma lisadeta autod tulevikus hinda alla saaks kisukuda järelturul:) Muideks see oli ka 1 minu ostuotsust mõjutanud tegur!
mees
22:45 29.03.2004
kas keegi teab täpselt kus seda juzzi tehakse Inglismaal või Jaapanis? Tahaks ka endale osta
Kasutaja
12:09 30.03.2004
Ainult Jaapanis tehakse. Seepärast ei olegi mingeid varustusvariante välja mõeldud pale automaatkastiga variandi. Personaalsete erisoovide puhul läheks Jaapanist tellimuse ootamine liiga pikaks. Autod on täislaksuga juba tehases komplekteeritud ja valida võid ainult viie värvi vahel.
...
15:32 30.03.2004
milliseid personaalseid soove selle auto puhul veel annab välja mõelda?? VArustus on ju niigi hea, sisuvärv on ju ka normaalne!!
kruvikeeraja
23:35 01.04.2004
Oma kogemustest niipalju, et sõitsin aasta aega honda civic-ga, 2002 väljalase, 1,4 mootor. Loomulikult tekitab iga honda väga turvalise ja lollikindla tunde, kuid sõidurõõmu poolest oli see eksemplar küll täielik 0! Pean silmas just vedrustust ja roolitööd. Auto hüples iga lohu peal ikka tohutult ja rool oli nii üle võimendatud, et väga raske oli sirget sõidujoont hoida. Arvan, et ega see jazz oma väikse teljevahega midagi paremat suuda, kui sedagi. Tee parem üks korralik pikk proovisõit ja mõtle kas tahad ikka järgmised aastad kitse seljas hüpelda või ei. Olen igasuguste hondadega sõitnud ja kasvõi 91 aasta Prelude on ikka kordades mõnusam kui need väiksed uued. Muidugi see "uus ja ökonoomne" ei sobi ka omavahel vist kuidagi kokku. Uut autot ostetakse pigem selle uue auto lummuse pärast või edukuse näitamiseks. Kokkuhoiust ja ökonoomsusest on asi kaugel. Kui jazzi saab minimaalselt kätte 200K eest ja mina sõidan oma 60K-se legendi rondiga, siis selle 140K eest saan ma omale 10 aastat kütet osta ja jazzi kaskost jaguks täpselt mulle remondiks. Eks kõik ole jah suhteline. Pigem ootaks selle esimese hinnakukkumise ära ja kukub ta kindlasti, kui mitte ei ole juba kukkund. Selle kliima ja cd pärast ta nüüd küll püsima ei jää. Igatahes head otsustamist.
Kasutaja
11:36 02.04.2004
Sinu väide, et "Uut autot ostetakse pigem selle uue auto lummuse pärast või edukuse näitamiseks. Kokkuhoiust ja ökonoomsusest on asi kaugel." ei pea alati paika. Inimesi on erinevaid. Mina ostsin UUE auto sellepärast, et ei peaks aatas rohkem kui kaks korda hoolduses käima ja saaksin oma aega ja närve säästa pisiprobleemidega ja ülevaatusega jändamisega. Teise olulise põhjusena oli see, et kuna vana (kasutatult) ostetud autoga juhtus avarii ja turvapadjad ei avanenud ning välja tulid eelmise avarii pahtlijäljed, siis uue autoga on mul kindlustunne, et turvapatjasid ei ole ära võetud ja turvapatjade katte all on tegelikult ka ikka turvapadjad. See on üks väga levinud pettus, et peale avariid avanenud turvapatju ei hakata uusi ostma, kuna need on väga kallid ja pannakse lihtsalt katted tagasi ja muditakse hoiatuslambid ära ning müükaks auto maha. Jazu kasuks langes valik seetõttu, et see oli lihtsalt omas klassis parim. Suuremad ja luksuslikumad autod on tavaliselt loomulikult pehmema vedrustusega. Jaz on sellepärast jäiga vedrustusega tehtud, et ta on suht kõrge ja tal pole stabiilsuskontrolli. Mul on Jazu kasko ~7000 aastas. Palju teistel kasutajatel on?
kruvikeeraja
22:05 05.04.2004
Jahh, selles suhtes täitsa nõus "kasutajaga", et turvalisuse vastu ikka ei saa, uus on uus. Ja aega ja närve säästab ka loomulikult rohkem. Mind ajab lihtsalt muigama nende inimeste väide, kes toovad uue auto ostu põhjuseks, konkreetselt väiksema kütusekulu.
huviline
19:38 06.04.2004
Saan aru küll mõttekäigust, miks sind asi muigama paneb, aga kindlasti ei ole mina inime, kes juba kui jõuba uue auto liisida, ostaks a-la 3 liitrise või enamgi ja las rüüpab. Kui arvestades läbisõitu ja vana auto kütusekulu, aga see on ntkx 2500kr miinimum, ökonoomsema korral, aga 1600kr, siis on liisngmakse + kasko c.a 3000kr vähemalt 900 kr võrra väiksem, ehk kulude juurdekasv ei ole mitte 3000 vaid 2100 kr sh 3 aasta garantii.
Ehk mõistad et tegemist ei ole olukorratga, et kui oled juba nii rikas, et suudad auto liisida, siis pole vahet palju kütet rüüpab???
marita57
09:09 30.07.2004
Kas keegi oskaks nüüd ka oma kogemustest kommenteerida, kuidas Jazzu pidamine on? Mis laguneb, mis on häiriv ja mis on hää? Muidu vaatan, et mitte keegi Honda foorumis Jazzist ei räägi :-(

Plaanin endale osta, selles asigi, tahaks enne kogemusi kuulda. (Accord on mul juba olnud ja Civic on praegu :)
SQ
09:45 30.07.2004
Siiani 45 000 km läbitud ja pole mitte midagi veel lagunenud. 2 korda olen tavahoolduses käinud.
Ainult peale patareide vahetust hakkas esinduse poolt paigaldatud Defa kaugjuhtimispult jupsima. Pean puldi uuesti üle kodeerima, et signa puldi ära tunneks. See pidi kaugjuhtimspultidega tavaline olema peale patareide vvahetust.
Häirib suht kõrge (tee)müra salongis, mis on selle klassi autode puhul paratamatu. Hetkel tegelen vaikselt täiendava müraisolatsiooni paigaldamisega ehk siis tuuninguga:)
Kuna minu auto oli üks esimesi jazze, mis Vehos hoolduses käis, siis polnud neil veel kohe konditsioneeri salongiõhu filtrit saada, pidi nädala ootama, kuni nad tellisid. Sama ootamine oli ka parandusvärviga kivitäkete jaoks - keegi polnud seda varem tellimud ja tuli nädal oodata. Teenindusega võib muidu igati rahule jääda, nt läks mul üks tüübel salongikatete eemaldamisel katki ja uus anti mulle lihtsalt tasuta, kuna varuosade mees ei leidnud seda laost ja küsis töömehe käest ühe kasutatud tüübli, mille hind oleks muiud 42.- olnud. Ostes oli mu masinal tehase poolt kapott 1-2 mm nihkes, nii et kapotipleki praos oli vaevumärgatav nihe nurkades. See tehti ka korda kahe haamrilöögiga kapotilukustuse hoova pihta. Muidu on auto 5+. Ega ta ilmaasjata absoluutselt parimaks autoks ei saanud Inglismaal kliendirahulolu uuringus.
rahul juht
13:15 30.07.2004
Minu jazz sõitnud alles 7000, senised kogemused on head. Ruumi on sees palju, kõik kes sõitnud on imestavad, ja eriti tagaistmel tunneb 2 inimest ennast kui paar klassi suuremas masinas.
Multifunktsionaalne tagaiste on ennast ka õigustanud, on 2 korda saanud ööbida (istmed alla ja voodi valmis). Pisut võiks pakiruum pikem olla, aga mina oma 180 cm kasvuga sain hakkama. Müra on tõesti üks miinus. Tuled oli kevadel hea üllatus, kaugtuled on head, lähituled näitasid pisut liiga nina-ette. Kütusekulu ei ole linnas üle 7 läinud (külmstardid võtavad oma osa) korra, sooja mootoriga sõitu alustades näitas kompu 4,7 saja peale, kui olin 35 km linnavahet sõitnud. Maanteel 100 sõites on kulu 5,3 sajale, seegi peaks langema, kui auto pisut rohkem sisse sõitnud.
Ainuke häiriv asi on salongi hiilinud klõbin, mis kostub armatuuri alt. Eks hoolduses saab küsimus üles tõstetud.
Käsnakalle
23:08 07.08.2004
Käsipiduri all on kumm... liigub koos käsipidusriga seal soones, nüüd murdus see jublakas täiesti küljest ära... ja kui ikka aru ei sa ,kus on kässeri juures kumm, siis liigutage ükskõik mis auto kässerit ja sellega liigub kaasa kas siis plastikust või kummist asi...
mees
17:38 09.08.2004
nu-jah küsisin kunagi isegi siis foorumis jussi kohta kus tehakse ja selgus et jaapanis, ostsingi endale ka sellise nüüd juba 2000 km sõidetud no on lahe auto tõesti enne oli 97-a civik polnu ka millegi üle nuriseda ei raatsinud teist mahagi müüa.Soovitan tõesti!
Kasutaja
08:52 10.08.2004
Lõpuks sain mina ka aru kus see kumm on seal käsipiduri all:) Ja mul on ka kummil pragu sees! See tekkis sinna ilmselt siis, kui külmaga käsipiduri täie jõuga lõpuni peale tõmbasin. Igatahes peaks see pragu garantii alla minema.
Stupiduser
14:00 06.12.2004
Väga mõnus ja nunnu masin!
Variaatorkastiga linna vahel mega mugav tiirutada!

Seest ****ks suurem kui väljast paistab...
Käsnakalle
12:57 26.02.2005
See kumm käsipiduri juures vahetati jah ilusti garantii all ära :)
Enriqe
19:56 29.10.2006
Endal 47 tuh sõidetud ainus kulu on 2 püsihooldust ja üks tule pirn (H 4) järgmine 60 hooldus on odavam hooldus (üle ühe on odavam, kugi ega ka see nö. kallim pole ka kallis) Kasko ka odav-aastas 6400.- kütet võtab lühikesed otsad linnas 7,5 (CVT-kast) kõrge on küll, mistõttu maanteel nati ebamugav ja muidugi väikeauto ohta salongi müra, mis on paratamatu, kuid kevaedl viskan müramatid sisse (uksed pagass jmt) ja eks näis peaks aitama nati vä'hendada müra.
Plussiks kindlasti ruumikus ja multifunktsionaalsed istmed taga
Miinuseks 42 liitrine bensupaak, kuid sellega harjub ära, et tanklas pead nati tihemini käima (samas bensuarvid makstes jällegi meeldivam)
Kuid 42 liitiriga saab u 600 km ära sõita (maanteel) linnas 500 kuskil
Seni ise rahul, eks näis mis edaspidi.
Lapsa
23:50 05.11.2006
...kas pirni vahetusega (H4) said ise hakkama?
Kui jah, siis ehk annad nõu.
Enriqe
11:35 11.12.2006
Pirni vahetus e koht loea manuaalist-kui parempoole pirn, siis pööra rattad maksimaalselt vasakule, siis kruvikaga võtad logari küljest tüübli ära, ja peakski lahti saama (parempoolsel tulrel oli vist vaja ka klaasipesu paagi ülemine toru ka eemaldada-lihtne-üks kinniti lahti ja keerata).
eeee
15:44 12.12.2006
Parema pool on sama lugu mis vasakul.Ei ole vaja kl.paagi toru lahti võtta
Mari (ei ole kisakõri)
12:49 19.07.2008
Kus siis tegelikkuses Jazz kokku pannakse? Olen varem kuulnud, et ainult Jaapanis, siit lugedes, aga et Hiinas?
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=278249
marita57
15:01 04.10.2008
Oma Jazziga siis praeguseks veidi üle aasta kulgetud ning odomeetril ligi 17000 ees. Mõned kommentaarid siis.

Alustaksin vast ebameeldivast. Konkurentsitult halvim asi selle auto juures on rool, seda nii otseses kui ülekantud tähenduses. Inimene pidavat harjuma kõigega, aga Jazzile seatu on ka täpselt autoomaniku taluvuse piiride testimine. Rool on kõvast plastist, peos libiseb ning on üsna ebamugav linnaliikluses kruttida. Reguleerida saab seda ainult üles-alla, mis on täiendav puudus. Roolivõimendus on timmitud nii kõvaks, et teetunnetus jätab väga kõvasti soovida, väikeautole on küll positiivne, kui iga nõksatus sisse ei tule, kuid ohuolukordades oleks parem roolitunnetus kindlasti kasuks.

Sellega, muide, ka virisemist väärivad asjad masina juures lõpevad. Uuel autol sätiti korra plärisema kippuvat numbrimärki, aga rohkem kui korralisse hooldusse, esindusse asja pole olnud. Täpsemini, ühe korra oli, aga see oli oma lollus ja ei vääri siin kajastamist.

Auto24 foorumitest leitud viga, et kliimaseade mõnikord kahtlast lõhna levitab, osutus paaril korral tõeks. Midagi hullu sellega aga ei kaasnenud ja verest ma välja ei läinud (mis tähendab, et enne auto ostu tasub Auto24 foorumeid lugeda :). Muus osas millegi üle tõsiselt kurta on raske. Ainsa ära lagunenud asjana purunes juhi jalamati ja põranda vaheline kinnitus (väga ebaõnnestunud konstruktsioon). Samas maksis uus esinduses vaid 120 krooni ringis, seega erilist probleemi ei tekkinud. Samuti tekitas probleeme salongi kell (eksib aastas paar minutit pluss suve- ja talveajale üleminek), mille õigeksseadmine manuaalist näpuga järge ajamisele vaatamata blondiinil ei õnnestu. Reis esindusse on garanteeritud.

Kütusekulu olen saanud keskmiselt 6,6 liitrit sajale, seda peamiselt lühikeste äärelinna otste najal (autol on manuaalkast). Kesklinna ummikutes tuleb sellele numbrile kiiresti lisa, maanteel väga rahuliku sõidustiili juures (et mitte öelda liiklust takistava uimerdamisega) on tulnud ka 4,9 keskmiseks kuluks. Tavapärane maanteekulu on siiski kuni pool liitrit suurem.

Kuna auto on ostetud Vehost, siis komemnteerida võin vaid nende teenindust, millega üldiselt jään rahule, klienditeenindajad on väga viisakad ning enne hooldust küsitakse, kas on oma õli (garantii säilib!) ja kas klaasipesuvedelikku on ikka vaja lisada. Päev enne hooldust teavitatakse SMS-ga, et homme on aeg teenindusse tulla, samuti ka sellest, et auto on valmis ja sellele võib järele tulla. Samas keeras töömees õlikannul korgi puruks - aga üldmulje ongi seetõttu "üsna OK", mitte "super". Hinnatase on mõistlik.

Uute autode müügimehed ei ole muidugi mitte kõige teravamad kriidid oma karbis, aga kuna Honda kui automark müüb vaatamata müügimeestele niigi hästi, siis saavad nad seni oma tööga hakkama (aga arenguruumi on ja mitte vähe!). Täpsemalt võib mujal rääkida, need cased on eraldi teemat väärt.

Üldmulje autost on ühesõnaga positiivne. Sõidan ise ja julgen teistelegi soovitada.

Muudetud 04.10.08 22:01

R
18:15 26.10.2008
Vähemalt ida-euroopasse tuleb jazz hiinast. uus jazz kohe tulemas. jazzi põjal tuleb ka sedaan city. see tuleb türgist nagu corolla sedaangi. city on ikkagi väga, väga kena car. osadesse euroopa maadesse ei hakata seda importima.
M.
22:05 02.11.2008
Olen olnud automaat-käigukastiga Jazzi omanik ca aasta. Auto on olnud laitmatu kaaslane, mul ei ole olnud kordagi vajadust teeninduse poole pöörduda. Auto suurimateks plussideks pean fantastilist manööverdamise ulatust ja äärmiselt suurt mahutavust. Oleme Jazziga nt kõikvõimalikku mõõblit vedanud, millest mehe Accordiga isegi unistada ei tasunud:P Seega väga hea ja töökondel auto, soovitan kõikidele linnapreilidele;)
Ja Jaa
10:46 22.12.2008
Olen olnud Jazzi omanik nyyd juba 5 aastat. Tallinna elanik.
Läbisöit 60k. Esimesed piduri klotsid vahetatud 40 tuh. pealt.
Muidu ainult korraline hooldus. Eelmise aasta ylevaatuse (mitte liba ylevaatus) tulemus - Auto nagu uus =).
Söidu maneerid suht rahulikud ja säästvad.
Ise vägagi rahul. Söidu suuna hoidmise koha pealt ei oska kyll miskit halvustavat öelda ja PEKI vödistamine jääb kah suht norm piiridess minu arust.
EElmine auto oli 1997. a. POLO ja ytleks -- nuuu jevooo na.....!
Kommentaarid läheks vägagi pikaks ja negatiivseks.
marita57
10:14 09.01.2010
Praeguseks siis üle kahe aasta ja peaaegu 40000 sõidetud. Kuna Honda Jazzi omanikud tunduvad Auto24 foorumisse üldse mitte eksivat (parim kinnitus muretu sõidu kohta), siis ilmselt on aeg jälle autokese kohta arvamust avaldada.

Esimese asjana märgin, et kuna inimene harjub teadupärast kõigega, siis olen ära harjunud ka roolisüsteemiga. Mitte et ma seda armastama oleks hakanud, aga talun. Ilmselt taluvad ka teised Jazzi-omanikud.

Kui puuduste üle veel viriseda, siis tasub arvestada, et tegu on siiski väikeautoga, mis tähendab naastrehvidega maanteel kulgemise korral päris korralikku mürataset. Mitte et see oleks midagi erilist, kuid vaikset kulgemist eelistajad peaksid pikkadeks maanteesõitudeks hoopis teise (hinna-)klassiga autosid vaatama.

Teise eluaasta jooksul tuli ära vahetada kõik kojamehed, mis olid osa saadaval ainult B- ja osa ainult A-varuosadena. Samuti lagunes jälle ära juhi jalgade aluse mati kinnitus - iga-aastase tehnohoolduse kohustuslik lisakulu :) Lisaks põles läbi parema lähitule pirn, mis pole just suur kulu.

Sellega virisemist väärivad asjad lõpevad. Linnaliikluses on tegu ideaalse kaaslasega. Kuigi tulepesu ei ole, on tuled üllatavalt head. Viimase aja suurest lumest läks pisike autokene üllatuslikult hästi läbi.

Üldmulje on seega äärmiselt positiivne. Olen ostuga jätkuvalt rahul ja julgen soovitada teistelegi.

Muudetud 09.01.10 10:16

Jazzi kaitseks
18:43 07.09.2010
Peres on teiseks autoks naisele linnas kulgemiseks Honda Jazz. Loen siin mingeid probleeme roolivõimendusega ja müratasemega. Inimesed, te olete endale vale masina valinud. Jazz on linnaauto ja seal pole mingeid probleeme juhitavuse või ülevõimendusega, kiirustel 50- 70 km/h pole küll mingeid müraprobleeme täheldanud. Loomulikult pole trassil kulgeda sama mugav, nagu paar klassi kõrgema autoga, aga selleks polegi ta ju loodud. Jazz koos CVT käigukastiga on ideaalne linnaauto, mitte maanteeristleja
marita57
21:35 07.08.2011
Vahepeal on poolteist aastat möödunud, auto käis ära 70 000 hoolduses ja garantiigi on märkamatult mööda saanud ja esipiduriklotsid ning mõlemad esikojamehed viimases hoolduses vahetatud. Veidi enne 3 aasta täitumist suvel hakkas ventilaator koledat ja kurja häält tegema - vea põhjuseks osutus ummistunud salongiõhu filter, kuigi olen seda lasknud vahetada igal aastal. Samuti eelmise talve külmadega tuli soetada uus aku (auto ühel hommikul ei käivitunud), ehkki ilmselt oleks ka vanast asja saanud. Aga kuna keskmine ots on 5 km ja aku täiendava laadimise võimalus kortermaja ees puudub (kõik on teoreetiliselt muidugi võimalik, aga aeg ja mugavus maksab), siis sai otsustatud aku välja vahetada. Ja muus osas probleeme pole.

Mõtlesin vahepeal ka püsikiirushoidja paigaldamisele, kuid siis loobusin - pikemate otste jaoks on peres siiski rohkem teised masinad. Kütusekulu on stabiliseerunud linnatsüklis talvel 6,6 kanti, suvel maanteel 4,8 ümber (kompuutri, mitte tankimise järgi).
Tehase suverehvid aga läbivad ilmselt viimast aastat, tõenäoliselt järgmise aasta augustis ostan uued. Vahepeal sai ka esimene tehnoülevaatus läbitud - loomulikult ilma mingite märkusteta.
Lisaks varemmärgitud puudustele (veidi kõrge müratase, ebamugav rool ja püsikiirusehoidja puudumine) olen enda jaoks avastanud veel ühe - juhiistme kõrgus pole reguleeritav, sest nagu ütleb foorumikasutaja VVV1, siis oleks oma ülekaalulise rasvakerega ja valutavate liigestega ennast lihtsam istmele ja sealt ära sokutada. Salongis oleks ruumi ülespoole minna küll. Aga noh, las ta olla.

Muudetud 07.08.11 21:57

penatik
20:02 26.09.2011
Sõidan Honda Jazz-iga 6 aastat. Olen väga rahul. Auto oli uus.
Praegune läbisõit on 35000km. Probleme üldse ei olnud.
Praegu seisan valiku ees, kas minu Honda või Audi A3 läbisõiduga 62000km. Arvan, et jäätan siiski Jazzi., Kuigi mõned tuttavad ei saa sellest aru.
to penatik
20:39 13.11.2011
6 aastaga oled läbinud vaid 35 000 km - milleks sulle üldse auto???
marita57
11:07 12.07.2013
Viimasel ajal on ära hakanud tüütama lähitule pirnide läbipõlemine. Varsti juba peaaegu iga aasta vaheta neid (parempoolne pidas näiteks vastu ainult aasta ja neli kuud). Panin sisse Osrami longlife, vaatame, kas kestab nüüd väheke kauem.